Regering China sluit 2000 internetcafes

De mensen van WebWereld weten ons te melden dat ook de regering van China het internet maar een gevaar voor hun gezag vindt. Na een grootschalige inspectie van de 60.000 internetcafes in het land moeten er 2000 definief dicht, en zijn nog 6000 andere tijdelijk gesloten totdat ze aanpassingen hebben doorgevoerd. De reden van deze massale sluiting is volgens de regering de vrees dat teveel jongeren internetverslaafd zouden raken. De werkelijke reden is duidelijk: via Internet komt de bevolking teveel in aanraking met "slechte" westerse-invloeden. Om die reden verbood de regering van Afghanistan eerder al internet volledig.

Vlag van China De Chinese autoriteiten hebben een tweeslachtige houding ten aanzien van internet. Aan de ene kant zien ze internet als een manier om China op te stoten in de vaart der volkeren. Aan de andere kant vrezen ze de gezagsondermijnende werking van het net, waar allerhande informatie vrijelijk voorhanden is.

Bedankt voor de tip Traag!

Door Maarten Wijfjes

Nieuwsposter, Administrator

22-07-2001 • 20:19

45 Linkedin

Bron: WebWereld

Reacties (45)

45
39
30
11
2
0
Wijzig sortering
Ik snap alleen niet hoe ze dit hard maken.
1. De regering wil niet dat jongeren verslaafd raken.
2. 2000 internetcafé's gaan definitief dicht.

Op basis waarvan worden die 2000 internetcafé's dan gesoten, en wat voor aanpassingen moeten die andere 6000 ondergaan, willen ze niet ook gesloten worden?
Let wel op het feit dat zeker 1/5 van alle chinezen op het platteland wonen of geen toegang tot i-net heeft.
Dat is toch al snel zo'n 200.000.000 man/vrouw

Op deze manier pakt de chineze regering alleen de mensen aan in de (grote) steden.
Let wel op het feit dat zeker 1/5 van alle chinezen op het platteland wonen of geen toegang tot i-net heeft.
1/5? Dat klopt niet. Zo'n 70% van de chinezen leven op het platteland dat is dan zo'n 900 miljoen mensen.
Anoniem: 22738
@sampoo23 juli 2001 04:08
Sinds 1960 is men in China platteland gaan vervangen door steden. Het "plattelandsleven" is vrijwel geheel vervangen door het stadsleven in China. Dat 1/5 klopt ongeveer wel. Vooral de oudere mensen in China die alleen wonen hebben het moeilijk met de modernisering. Het gaat echt hardstikke snel met de automatisering daar. Natuurlijk is China erg groot en zijn er wel veel dorpen te vinden.

Buiten Europa denken ook veel landen dat wij allemaal klompen dragen, afhankelijk van windmolens en landbouw zijn en ons in een middeleeuwse samenleving bevinden. Kijk maar naar de nagemaakte kleine Holland in Japan.
Dat is ook het probleem in landen als China, ze doen het gewoon en hoeven nix hard te maken. En deze actie is ook weer een simpele maatregelen om de vrijheid van de mensen en de toegang van deze mensen tot gelijkdenkende of 'opruiende elementen' te beperken. |:(
Zo heeft China ook een non geweldadige kung fu sport laten verbieden omdat die sport teveel aanhangers had en een dreiging voor de regering is.

Ik denk dat hier wel meer achter zit dan alleen verslaving en invloed van westerse wereld...
Anoniem: 22738
@ReseT22 juli 2001 22:57
De Chinese regering heeft geen kung fu sport verboden. Jij bedoelt Falun Gong of Falun Dafa. Falun Gong staat beter bekend als swastika.

De swastika/hakenkruis komt historisch gezien uit China. Via cultuurhandel met India is het symbool in het westen gekomen. India heeft na de "Arische Invasie" 1500 voor Christus hun cultuur, de taal Sanskrit en de oude Chinese swastika-symbool doorgegeven aan het Westen. De swastika is als tekening een fort met meerdere openingen. Als je 1 opening doorbreekt, zijn er nog meerdere die je moet doorbreken om de fort te bezetten. Daarom heet het Su-Astika. Dat betekent in de oude Indiase taal Sanskrit "goede woning". Dat verklaart de fort. Dit symbool is dus verminkt en opgeeist door de nazi's, terwijl het in Azie nog steeds een heel positieve symbool is en veelal te vinden in religieuze omgevingen.

In China, waar de swastika/Falun-Gong 4000 voor Chirstus is ontstaan (de eerste is op een steen gevonden), is het een komeet met richting-aanduiding (de haken). De swastika is dus een oeroude symbool. Na China, waren de Kelten de 2e cultuur die de swastika gebruikten. Zelfs in Israel is de swastika te vinden als symbool, danwel met drie stippen rondom elke haak (de stippen stellen soldaten voor, die de fort bewaken). De swastika wordt door een groep mensen gebruikt als geloofsnaam en hun logo. Die mensen noemen zichzelf dus Falun Gong, terwijl het symbool al duizenden jaren bestaat. Ze oefenen Tai Chi en hebben een leider die in New York woont. Het feit dat er zoveel mensen in een groep zitten met maar 1 leider, maakt de regering bang. Die leider kan namelijk zeggen: "vandaag gaan we lekker trainen en laten we morgen effe de regering omver werpen". Het gaat niet om wat deze groep doet (geloof/sport). Het gaat de regering om het feit dat er 1 leider is van miljoenen mensen. En velen van hun gebruiken Internet. Aan de andere kant moet men voordat ze oordelen wel denken aan machtsmisbruik van 1 persoon. Denk maar aan Heavens' Gate of David Koresh. Als een regering niet deugt, wilt het niet per se zeggen dat 1 burger, die controle/invloed over miljoenen mensen heeft, wel deugt.

En of dit waar is met het sluiten van Internetcafe's weet ik niet. De pers vertelt namelijk niet altijd de waarheid. Mensen moeten niet klakkeloos verhalen aan nemen en met de grote massa meedoen. Misschien is 't waar, misschien ook niet. Daar hebben we geen bewijs voor. Sommige verhalen zijn slechts sensatieverhalen en daarom moeten mensen zelf nadenken over de waarheid van sommige dingen die uit de media komt.

En nog iets over "non-geweldadige kung fu sport": Tai Chi kent verschillende stijlen. Er zijn ook keiharde snelle stijlen die door langzaam oefenen naar voren komen. En die zijn nogal dodelijk op z'n zachts gezegd...

De mazzel.
Vervolg op Reset

Ja misschien wel.. omdat er in china wel meer verboden is (meer dan 2 kinderen bijvoorbeeld)
Via het internet kom je veel te weten over andere samenlevingen en de wetten/rechten over heel de wereld (als je lang zoekt :)).

Zodat zij dus ook gaan kijken naar hun eigen rechten.. hoe meer mensen daar met bezig gaan des te groter is de kans dat mensen gaan nadenken over demonstraties voor hun "recht".
En dan krijg je weer boembadaboem in China.
China heeft het gewoon heel moeilijk wat bevolkingsdichtheid betreft!
1 mld chinezen, 60.000 internetcafe's... dat zijn dus ruim meer als 15.000 personen per cafe. En aangezien dat de enige mogelijkheid zal zijn voor internet in china (voor de gewone m/v) zal het er wel druk zijn. :)
Anoniem: 13816
@paella23 juli 2001 01:37
Ik heb een Chinese exchange student in huis...
Volgens hem kost een pc in china ongeveer een jaarsalaris van een werker in de stad. Voor het platteland , waar nog veel meer armoe is, is computeren dus helemaal niet mogelijk.

En O Ja,
Er bestaat geen 2dehands computermarkt in China.
Punt
Anoniem: 13759
@paella22 juli 2001 22:30
Ik vraag me af of de gewone m/v wel behoefte heeft aan Internet. Het merendeel van het net is engelstalig en ik denk dat het merendeel van de 'gewone chinese m/v' de engelse taal niet machtig is.
Ten eerste is de zinsopbouw in het chinees hetzelfde als in het engels in tegenstelling tot het Japans.

Niet iedereen zal engels spreken maar ik niet dat het zo erg is zoals je je voorstelt.

Omdat jij alles in het Engels ziet wil niet zeggen dat heel het internet in het Engels is. Een hoop sites zijn meertalig. En een hoop specialistische sites zijn gewoon country specifiek. Als er in China 1% internet dan is het al 1 miljoen.

Stel ze spreken engels (en heel het internet is engels) dan kunnen ze internetten geen probleem.
Stel ze spreken geen engels maar alleen chinees. Tja dan zijn er zo fucking veel van dus alles in het chinees, doelgroep groot genoeg.

Nog iets tussen platteland en stad zit een groot verschil dus computers/internet zal soms meer te doen zijn dan voor anderen.
Als er in China 1% internet dan is het al 1 miljoen
Nope, 1% is een honderdste deel, van een miljard (met 9 nullen) zijn dat dus 7 nullen, 10 miljoen chinezen. Scheelt een factor 10 groter dus, en een interessante markt. :)
Zo help het zeker niet
Er zijn heel veel chinezen die BUITEN China wonen. Alleen al in de VS wonen bijna 10 miljoen chinezen. Veel van deze chinezen zijn het communisme ontvlucht, en zijn niet meer welkom in China.

Er is een vrij grote hoeveelheid Chinees-talige sites in de USA, en ook vanuit Europa wordt een groot aantal Chinese sites gehost. Verder worden in Hong-Kong ook veel Chineze sites gehost, en alhoewel de stad officieel Chinees is, zijn nog veel website vrij "westers" georienteerd. Veel dan deze sites uiten echter kapitalistische en westerse waarden, en dat wil men denk ik zoveel mogelijk voorkomen.

Je kunt in China best Engels leren trouwens, maar je moet hiervoor naar een van de grotere steden en universiteiten. Het wordt ook steeds meer gegeven op gewone scholen, omdat de chinezen donders goed beseffen dat als je bij wilt blijven met de nieuwste technieken, en goed wilt handelen met bijv. Europa en de VS het Engels gewoon broodnodig is.

Er zijn in ieder geval meer dan genoeg sites in het Chinees te vinden. Er zijn waarschijnlijk maar enkele tientallen miljoenen chinezen die engels kunnen. Daarentegen zijn er enkele honderden miljoenen die nog nooit iets met internet gedaan hebben.

De ware reden dat deze Internet Cafe's gesloten worden is hoogstwaarschijnlijk omdat ze niet de juiste filters in werking hebben, of niet goed in werking hebben.
...en er worden dus 30.000.000 onthouden van internet. Er van uitgaande dat Chinezen alleen internetten in café's dan. Schiet wel lekker op zo.
Rekening houden met het feit dat die i'netcafe's die niet dicht moeten conform zijn aan de wensen van de Chinese regering (ik denk aan een lijst waar wel gesurft mag worden of dergelijks) schiet het best aardig op ja.
Da vind ik vreemd. Ivm de Olympische spelen ging China toch juist 'good guy' spelen. Zag zelfs in een docu dat die lui het gras groen hadden gespoten en alle bouwactiviteiten hadden stilgelegd toen het IOC kwam kijken. Ze mochten zelfs een herintegratie kamp 'bezichtigen (uiteraard na de nodige maatregelen daar) :r Dat en nog meer om te laten zien dat China wel degelijk een goed en 'mensenrechten erend' land is.
En dan dit? Spreekt niet echt van een open samenleving.
Aan de andere kant, waarschijnlijk werden vanuit die cafés teveel anti-reclame verspreid, en dachten de opperhoofden dat het wel goed was voor het imago om toch maar ff die tenten te sluiten.
Iig, het gezag in China heeft wel weer getoont dat dat land het nog niet waard is om een evenement als de Olympische spelen te organiseren. Oké, zoals gewoonlijk weer enigszins off-topic :7
Heeft China net vorige week de Olympische Spelen van 2008 toebedeeld gekregen. Deze keuze was nogal omstreden vanwege de mensenrechten die ze nog steeds schenden. Maar China zag de OS juist als een extra stimulans voor het verbeteren van de mensenrechten... Slechte start zou ik zo zeggen.
Er komt ook een hoop troep uit het westen (jerry springer, extreme geweldfilms, emotielose sexfilms, big-brother, spice-girls, kapitalisme etc etc...)

Er is zeker wat voor te zeggen om dat te weren. Zolang ze geen mensen omleggen vind ik het prima.
Anoniem: 28740
@machiel22 juli 2001 22:11
Het omleggen van niet meer gewenste individuen is daar anders ook de normaalste zaak van de wereld. Als je wil kun je zelfs gaan kijken naar het spektakel. Da's weer eens wat anders dan door Pamplona rennen met de plaatselijke veestapel op je hielen. :r
Mensen kunnen zelf wel beslissen, wat ze wel of niet willen zien/lezen. Dat moet de overheid(in dit geval een niet gekozen regering) zich niet mee bemoeien.
Spice Girls... }:O
Gooi maar meteen dicht inderdaad dat internet!! :P

Maar je hebt wel een punt..
Is het niet voldoende als t.net wordt afgesloten? Voorkomt veel verslaving.
Als Chiina teveel strenge regels voor bevolking oplegt, dan heeft China slechte voorbeeld voor andere landen. Het geldt ook voor afghanisten.

Ik wou dat Afgahaanse bezetters worden opgepakt voor strafhof.

En China zou dan ook hard kritiek van andere landen krijgen .... :( :( :(

Ik zou ook aanpak tegen China, Afghanisten .

Vrijheden in Afghanisten is zeer ernstig aangetast.
Vrijheden in China is matig tot ernstig aangetast. het is helemaal in strijd met mensenrechten.
Ik vind het ongelooflijk dat een land dat de mensenrechten gewoon aan zijn laars lapt en er alles aan doet om het volk onder de duim te houden, wel de Olympische Spelen krijgt toegewezen. OK, dat is nog 7 jaar weg en in die tijd kan er veel gebeuren, maar de OS zijn juist een showcase voor het gastland en als China dit soort zaken graag aan de hele wereld wil laten zien, denk ik niet dat ze het begrip PR goed kennen.
Internet cafesdicht. Mensen verslaafd aan internet?

* 786562 boner

Het is in alle totalitaire staten altijd hetzelfde. Alles wordt gedaan om menschen het fundamentele recht op informatie achter te houden.

Wat ik wel dom vind is dat als een normaal wester bedrijf er in slaagt om middels FireWalls en DNS-guards er in slagen dat medewerkers naar faute plaatjes kijken moet dat op nationaal nivo toch ook wel lukken? Als men nu gewoon de cafe's verplicht om in te loggen op een nationale backbone en die dichtimmeren. Dezelfde truuk gebruiken IRAK en IRAN ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee