Zeiss ZX1-camera met Android en Lightroom kost 6000 dollar

De in 2018 gepresenteerde Zeiss ZX1-camera met fullframesensor is vooruit te bestellen bij een Amerikaanse webwinkel voor 6000 dollar. Volgens de shop komt het toestel 'binnenkort' uit. Na de aankondiging twee jaar geleden bleef het stil rondom de Android-camera.

Wanneer de Zeiss ZX1 daadwerkelijk verschijnt, is niet duidelijk, maar B&H Photo Video neemt vooruitbestellingen voor het toestel aan. Er moet 6000 dollar neergeteld worden, omgerekend met btw is dat momenteel zo'n 6184 euro.

Zeiss introduceerde de ZX1 tijdens de Photokina-beurs in september 2018. Het is een camera met een 37,4-megapixelsensor van het fullframeformaat en een vast 35mm f/2-objectief. Het toestel draait op Android en heeft een ingebouwde 512GB-ssd. De camera is voorzien van Adobe Lightroom CC. Foto's zijn daarmee direct te bewerken op het 4,3"-lcd, dat een resolutie van 1280x720 pixels heeft.

Details over de soc waarop het apparaat draait, of de gebruikte Android-versie, geeft Zeiss niet. Ook is het niet duidelijk of Zeiss nog hardware uit 2018 gebruikt, of in de tussentijd nieuwe componenten heeft uitgezocht om het toestel anno 2020 uit te brengen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-10-2020 • 10:52

102 Linkedin

Reacties (102)

Wijzig sortering
Wat is het verschil tussen deze camera en een standaard full-frame camera?
Lijkt mij vrij prijzig :X
Inderdaad. Ik snap niet waarvoor je dit toestel zou kiezen wanneer een ook pas voorgestelde Sony A7C met dezelfde formfactor "maar" 2000euro kost. Kwalitatief zal de Zeiss wel beter zijn, maar ik betwijfel toch of dat 3x beter is. De Sony lijkt meteen ook flexibeler in gebruik dan dit toestel.

Dan kan je zeggen: "Zeiss is voor professioneel gebruik", maar volgens mij kopen professionelen toch een andere formfactor en kan in-camera fotobewerking hen gestolen worden.

[Reactie gewijzigd door FreVDP op 5 oktober 2020 11:12]

Inderdaad. Ik snap niet waarvoor je dit toestel zou kiezen wanneer een ook pas voorgestelde Sony A7C met dezelfde formfactor "maar" 2000euro kost.
Omdat hier lightroom op staat. Dat betekent dat je met een apparaat je foto's kunt maken en bewerken en misschien zelfs op 'insta' zetten. Is dat iets waar jij behoefte aan hebt? Nee. Is dat iets waar ik behoefte aan heb? Nee, maar ik herken de behoefte wel.

Ik maak regelmatig foto's die ik snel met iemand wil delen. ik maak ze met mijn dSLR, download ze op mijn telefoon, bewerk een beetje na (contrast, helderheid, niets ingewikkelds) en stuur ze door. Die foto's zijn vele malen mooier dan de foto's die ik direct met mijn telefoon maak, maar ze kosten ook meer tijd. Het idee om die tijd te verminderen waardeer ik. Waar het bij mij mis gaat is:
 • Ik heb mijn telefoon toch bij me.
 • Een telefoon is lichter dan een camera, dus bewerken op de telefoon is fijner.
Hetgeen ik met deze set-up zou winnen is dus dat ik de foto niet van mijn camera op mijn telefoon hoef te zetten. En eerlijk is eerlijk, dat kost al snel een minuut. Dus ik zou vele minuten kunnen besparen met deze camera. Dat is voor mij geen $6000 waard, maar ik ga niet beweren dat dat het voor niemand waard is.
Stel je bent persfotograaf en je kunt je foto's direct na het maken nabewerken en naar je uitgever sturen. Je bespaart daarmee tien minuten per dag, 50 minuten per week, 32 uur per jaar: ik zie een business case. Helaas zal een persfotograaf een heel ander soort camera prefereren.

Overigens is dit meer iets voor kunstenaars met een flinke beurs.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 5 oktober 2020 11:21]

Helaas zal een persfotograaf een heel ander soort camera prefereren.
Daarmee bevestig je toch mijn punt?

En de influencers die interesse in dit toestel zouden hebben, hebben nood aan een uitklapbaar scherm om selfies te nemen en te vloggen. De foto's geven de indruk dat dit niet mogelijk is. Dus die doelgroep lopen ze ook mis.

Voor particulieren is het te duur want enkele duizenden euro's aftikken voor het bewerken en delen van foto's in de camera is veel te duur.

Ik heb echt geen idee wie hier interesse in zou hebben, behalve als je een dikke portefeuille hebt en blind voor een merk kiest ervan uit gaande dat het dan wel goed zal zijn.

[Reactie gewijzigd door FreVDP op 5 oktober 2020 11:30]

Dit is een camera voor professionele fotografen die er een camera bij willen hebben puur voor het plezier.
Waarom dat? Die mensen bezitten al alle apparatuur en hebben al een PC met Lightroom. Gasten die gewend zijn op een 5k iMac met Lightroom classic fotos te bewerken gaan over op een 720p klein schermpje op hun camera? Denk het niet.

Als die behoefte hebben aan zoiets dan word het toch eerder een Leica Q2 of de Sony RX1R. Bieden hetzelfde soort ervaring voor veel mnder geld, met betere specs en zonder de gimmicks.
Letterlijke elke professional die ik ken heeft een camera er naast voor plezier. Die kunnen variëren van analoog, en point en shoots tot dure fixed lens camera's zoals deze. Dan maken de opties die de canons of sony's camera's bieden niet uit, specs zijn dan ook minder interessant. Het gaat er dan puur om een leuk cameraatje zonder al te veel poespas die mooie foto's kan schieten. Het bewerken van de foto's moet vervolgens ook niet teveel tijd kosten (veel fotografen vinden dat namelijk niet leuk), dus een paar sliders voor shadows en high lights, en om wat kleuren aanpassen volstaat vaak al.

Zelf heb ik een pricewatch: Fujifilm X100V Zilver voor het plezier gekocht. Als ik in camera al mijn foto's kan bewerken in batches, dan zou dat soms wel fijn zijn, de telefoon app is toch wel omslachtig.

[Reactie gewijzigd door Immanent Ike op 5 oktober 2020 15:23]

Camera erbij , sure.X100 is een pracht ding ook, en met de 'rangefinder' ook wel iets anders dan de gemiddeld fotograaf professioneel gebruikt.

Maar, 1400 euro voor een X100 is al heel wat anders dan 6000 euro. De meeste pro's hun primaire body kost niet eens 6000 euro. Het enige noemenswaardige verschil zijnde dat je bij die Fuji je fotos ff via de app over moet knallen naar je telefoon. Nou als je daar 4500 euro extra voor uit geeft dan doe je het wel goed als fotograaf. Zelfs de Leica Q2 is 1000 euro goedkoper, en die heeft geen last van software updates, security patches en alle andere onzin die komt kijken bij een android device. Leuk op launch, maar over 4 jaar? Hoe zit het dan met de android versie, beveiliging? Support voor Adobe's app? Is dat een aparte fork of gewoon de standaard android build? Als het een fork is, hoelang ondersteunt Adobe dit ding?

Ik neem aan dat je die X100V niet na 3 of 4 jaar al afdankt omdat de software onbruikbaar is geworden, en die camera kost 4x minder.. Dat is wel wat er veel met Android telefoons gebeurt. En gezien het aantal wat dit ding gaat verkopen is het ook niet echt rendabel om daar heel lang energie in te bllijven stoppen.

Dus nee, ik zie echt geen markt in dit ding ,ook niet voor de toepassing die je beschrijft. Leuke gadget die gruwelijk flopt, zoals alle eerdere pogingen om een smartphone en dedicated camera te combineren. Wellicht met een flip screen, APS-C sensor en een prijs van 700-1000 euro was dit een succes geworden. Maar zelfs dan, vaak zijn deze dingen gewoon bar slechte telefoons en matige cameras. Halen niet de snelheid en batterij duur van dedicated cameras, halen niet de snelheid en functionaliteit van een dedicated smartphone. Eindig je met een rare mix die veel beter opgelost kan worden met behulp van een Camera, smartphone en wifi-app, zoals veel merken dat nu al doen.

Doe ik zelf ook met mijn Fuji op vakantie.Wifi aan, Lightroom mobile, paar op internet posten, ff in de hotel kamer of op het terras.
Het grootste verschil tussen de x100 en deze zx1 is niet lightroom, maar het feit dat de zx1 een full frame camera is. Fixed lens camera;s zijn sowieso al een niche, en als je dan ook nog full frame wilt dan heb je het al over een niche van een niche. Als je dan 35mm wilt dan heb je alleen deze als optie. Dat bijna niemand dit ding gaat kopen betekent nog niet dat er geen markt voor is. De markt is gewoon heel heel klein, maar Zeiss is zich daar vast wel van bewust.
Fixed lens camera;s zijn sowieso al een niche, en als je dan ook nog full frame wilt dan heb je het al over een niche van een niche
Daar heb je zeker gelijk in. Zeker aangezien een MILC met pancake vaak in de buurt komt en toch veel flexibeler is.
Als je dan 35mm wilt dan heb je alleen deze als optie.
Er is ook nog de Sony RX1R II, die heeft een 35mm f2 lens (van Zeiss,misschien dezelfde?) Die kost ook een oog waterende 4200 euro. Maar toch wel weer 1800 euro minder. Maargoed, de niche zal ongetwijfelt ook de reden zijn voor de prijzen.
Ik wel in kan zien hoe je dit graag zou willen, alleen voor mij niet voor deze prijzen.
Die Sony is was toen die uitkwam al niet super, en nu helemaal outdated dus die zou ik niemand aanraden, zelfs niet als je veel geld te besteden hebt. Maar je hebt gelijk hoor, ik loop liever ook niet rond met een camera van 6000 euro.
Ik heb echt geen idee wie hier interesse in zou hebben
Dat was niet jouw punt. Jouw vraag was waarom men niet voor een Sony A7C zou gaan. Ik zie de vergelijking niet: de enige overeenkomst is bij benadering het formaat van het kastje.
Overigens is dit meer iets voor kunstenaars met een flinke beurs.

contradictio in terminis :)
Echt een feest om op een 4.3 inch low-res scherm je edits te doen :'(
Je zou inderdaad de a7III/a7C + een 35mm Zeiss lens voor de helft van dit toestel kunnen halen. Daarnaast is de ingebouwde SSD eerder een downside dan een positief iets lijkt mij. Voor een puur gadget is deze camera gewoon veels te duur.

Kortom, ik snap niks van dit toestel en wie het doelgroep hiervan moet zijn.
Ik zou nieteens aan jou voorgestelde combinatie denken, maar eerder aan een Sony RX-1 series.
Dan wel de normale, of de R (high MP variant) . Is iets kleiner, en een paar gram lichter dan een A7C body alleen. Maar heeft een ingebouwde 35/2 Zeiss lens die uitstekend is. Dus het pakketje is ook nog kleiner als een A7C zelfs met die pancake kit-zoom.

Een keer mee gespeeld in Sony's (uitstekend opgezette) showroom in Ginza. Mooi ding. Mij te duur als Compact (2000 euro 2e hands, nieuw x2)
Ik denk dat juist wel een camera voor de persfotograaf is..

1) Je maakt een foto
2) geeft ratings, voegt wat meta informatie toe etc.
3) Lightroom CC upload de foto direct naar de cloud
4) de reactie heeft de foto daarna direct binnen
5) doet nog wat edits
6) hup online

Een dergelijke workflow is zoveel sneller dan met kaartjes te rommelen..

Juist beter connectivity en een beter app eco systeem is al best een aantal jaar waar camera reviewers om vragen
Daarom zit er op een 1DX of D6 ook FTP.

Wireless transmitter, laptop in je rugzak of in de auto in de beurt, routertje er aan, wat jij bechrijft gebeurt al jaren.Bv op de Olympische spelen. Maar ook door paparazzi waar iemand in een auto de foto's op een laptop overneemt via ftp. Want bij zoiets is timing alles. Alleen de eerste verdient geld
En natuurlijk is daar niet alleen de camera maar ook het systeem veel sneller en betrouwbaarder dan met een kleine camera met android en een 720p scherm.

Dit ding is gewoon en gadget voor mensen met veel geld. Had het best goed gedaan als die met een flip screen kwam en rond de 1000 euro. Maar voor 6000..
Precies.. je sleept je laptop mee.. bagger ftp zooi.. een routertje er aan.. dat is wat nu allemaal niet hoeft dus..
Je ziet duidelijk de behoeftes niet van Professionals als je dit als alternatief ziet.
Die gaan ff paar L lenzen met variabele brand punten, een 14fps onverwoestbare 1DX, een hotshoe voor flash, mogelijkheid ot tele lenzen etc. Allemaal inruilen voor een Point & Shoot met android? Alleen het feit dat dat ding al vast kan lopen ,en je dus je shot kan missen, is al reden om hem niet te gebruiken.

Ik weet niet of je ooit gebruik gemaakt hebt van een FTP setup met een 1D maar dat is zeker geen bagger. Dat werkt uitstekend. Daar is het dan ook voor gemaakt. In de scenario's waar wireless file transfer met spoed nodig is, zit er vaak ook een editor real-time fotos binnen te harken. Dat doe je als fotograaf dus niet zelf. Mocht je dat wel doen en statisch zijn is getethered zijn aan een laptop veel sneller. Mocht je tussen pauzes hebben tussen de actie, bv half-time van ijshockey, dan is het pakken van een laptop en kaartlezer vele malen sneller en efficienter. Hier een mooie video over hoe NHL fotografen dat nu doen in COVID tijd.

Met een Nikon Z6 of Z7 kun je gewoon via de wifi van de camera de fotos backuppen naar je telefoon in je zak. Die systemen en een telefoon kosten samen nog steeds minder. Je hebt verwisselbare lensen, een hotshoe en gewoon een volwaardige smartphone, waar je dus gewoon mee kan editen en uploaden, en ook nog een belletje mee kan doen ;)

Dus nee, wellicht had je een punt als het een 1DX was met deze functionaliteit, maar gezien het een point & shoot met android is, ga je daar geen serieuze pers fotografen mee zien.
Me deze prijs eerder voor rijke instagrammers of mensen die gewoon een stukje fotografie historie willen. Maar ik voorzie dat dit een gigantische flop wordt.
Ik zie al negatief punt van de camera zeker wel dat je niet variabele lenzen hebt.. En dat is de reden dat profs. een niet gaan kijken..

Maar het hele concept.. een enorme verbetering van de workflow.. dat zie ik hier wel gebeuren..
Inderdaad. Ik snap niet waarvoor je dit toestel zou kiezen wanneer een ook pas voorgestelde Sony A7C met dezelfde formfactor "maar" 2000euro kost. Kwalitatief zal de Zeiss wel beter zijn, maar ik betwijfel toch of dat 3x beter is.
Die Sony heeft alleen geen lens, dus kun je die qua prijs niet 1-op-1 vergelijken. De qua brandpuntsafstand vergelijkbare Sony Zeiss 35mm f/2.8 is een stop minder lichtsterk, en kost al 750 Euro. Dus de ZX1 hoeft helemaal niet 3x beter te zijn; 2x beter is ruim voldoende :)
De Sony lijkt meteen ook flexibeler in gebruik dan dit toestel.
Ik denk niet dat Zeiss dit toestel in de markt gaat zetten als manusje van alles. Er zijn genoeg andere fabrikanten die bewijzen dat er een markt is voor camera's met vaste lens. De prijs is inderdaad 'nogal fors' maar ook daar is een markt voor. Een Leica Q2 kost bijvoorbeeld ook ruim 5000 Euro...
Verschillen zijn legio, maar het grootste verschil is, dat de merknaam Zeiss er op staat. Daarnaast heeft het een vaste lens met 'maar' f/2.

Qua bouwkwaliteit (de lens) zal het allemaal wel dik in orde zijn.
Je zal misschien wel hetzelfde bedoelen met de 'maar', maar een prime met f/2 is tegenwoordig ook niet meer om wild van te worden, Gisteren nog de nieuwe 50mm f/1 van Fuji gekocht voor ca 1500 EUR, heeft veel lovende reviews. Ok, het is geen full frame, dus kan niet direct vergelijken naar fullframe, maar het is toch al jaren geleden dat ik nog een lens gekocht met een groter diafragme dan 2.
Idd, als het nu een 1.4 zou zijn, maar ja dat heeft ook effect op gewicht/vormfactor/grootte
Het Zeiss-logo en de verwachte grootte van de doelgroep ;)
Exact.
Je koopt een Zeiss om andere mensen te laten zien dat je bulkt van het geld en het geen probleem vind om het te verspillen aan een logo.
Niet omdat die camera dat geld ook echt waard is.
Dat deze gemaakt is door een stel werknemers die tegen hun zin in iets met "Just put android on it or something, thats cool right?" moesten bouwen. Next up: blockchain darkweb enabled crypto camera.
Een FF heeft verwisselbare objectieven.
Een FF heeft soms beeldstabilisatie.
Een FF met meerdere pro-objectieven kost evenveel als deze camera
Een FF heeft geen Android die je moet patchen en waarvoor ontwikkelaars bij de fabrikant standby moeten blijven om patches te maken.
Een FF heeft geen besturingssysteem dat prima functioneert maar wel langzaam trager wordt
Een FF heeft een dedicated besturingssysteem dat onmiddelijk reageert op aanrakingen in tegenstelling tot android dat reageert tussen onmiddelijk en 5 seconden.

Moet ik nog even doorgaan? Ik ben echt benieuwd naar de lancering van deze camera, omdat het mij absoluut niet zou lukken om dit ding te verkopen. Ik wil echt graag meemaken hoe ze dat gaan doen.
Naast het punt dat je de objectieven kan verwisselen geef je met de rest niet echt antwoord op de vraag, vooral omdat de laatste 3 een bash zijn op het gebruik van android. Misschien heeft Zeiss android zo onder controle dat zij patches uitbrengen voor dit toestel. En hoezo zou deze variant van android niet kunnen reageren op aanrakingen? mijn telefoon doet toch ook. Daarnaast heb ik met de laatste paar versies van android niet meegemaakt dat het OS trager wordt na verloop van tijd.
De totale integratie van je workflow in een apparaat. Je kunt met 1 apparaat de foto maken, bewerken, categoriseren en publiceren.
Een lcd van 1280x720 en daarop foto's bewerken, in Lighroom? Ja, daar zou ik ook een camera van 6000 voor kopen. 8)7
Mogelijk/waarschijnlijk is de kleur-echtheid van het beeldscherm belangrijker dan de pixel maat. Al moet ik toegeven dat ik de specs daar niet op heb nagezien.
Anoniem: 14842
@beerse5 oktober 2020 11:19
Gek genoeg heb je aan kleurechtheid ook niet zoveel op zo'n klein scherm met een lage resolutie. Tenzij je alleen foto's maakt van grote gekleurde oppervlakken of continu tot op pixel niveau gaat zoomen op dat schermpje.

Lijkt mij persoonlijk een volstrekt kansloze camera dit. Alleen voor mensen die veel te veel geld hebben en een gimmick willen laten zien op verjaardagen enzo.
mensen met (te) veel geld kopen zo wie zo een leica M10, is ook beduidend waarde vaster
Tja, het is niet alsof we geen 1080p of zelfs 4K schermen op dat formaat kunnen maken die gewoon een extreem hoge kleuraccuratie heeft. Kost ook wel wat die techniek.... maar dit is een €6000 camera. Dan zou je denken dat ze wel een paneel van een paar tientjes er in kunnen stoppen

[Reactie gewijzigd door smiba op 5 oktober 2020 11:35]

Ach misschien moet Zeiss gewoon bij het maken van glas blijven, daar zijn ze goed in.
Voor 6000 euro kan men er voor paar tientjes ook een scherm met hogere resolutie en betere kleuren inzetten, oled misschien zoals op een telefoon.
En dat terwijl er 4K HDR telefoonschermen zijn.
Van 4.3" ?

Voor camera-monitors is deze resolutie niet uitzonderlijk hoor - sterker nog, er zijn niet heel veel camera's met een beeldscherm met hogere resolutie monitor dan deze ZX1. Zo'n schermpje is primair bedoeld om door menu's te scrollen, en om te verifiëren of je belichting en kleurbalans in orde zijn. Daar heb je geen 4K scherm voor nodig, kost alleen maar energie.
5.5 inch. (4.3 inch is zoiezo wel erg klein, vooral als je foto's wilt bewerken)
Wat ik even snel op het filmpje zag denk ik dat de naam en wat code van Lightroom gebruikt is om met wat basisfuncties de foto's iets op te leuken. Net zoals Bose en HarmanKardon speakers voor laptops ontwerpen, ook dat is een lachertje tov echte kasten aan speakers.

En dan, er zal vast nog wel een HDMI poort op zitten om thuis op je monitor of TV beter te editten.
Op een normale telefoon/tablet kun je ook lightroom zetten om gratis wat met de foto te stoeien.
Buiten de 'Kijk hier eens op mijn kleine schermpje hoe mooi de foto is geworden'-uitspraken waarbij je denkt 'ja, dit wil ik dus gewoon op het grote scherm zien', zie ik nog niet waarom je ter plaatsen de foto een beetje wilt bijwerken in het veld.
Moet het gelijk instagram op ofzo? Elke seconde telt... Ik zie die 'influencers' al rondlopen met dit apparaat voor de kekke selfies om die vervolgens alsnog op de mobiel van een hele rits hashtags en reclametags te voorzien.
Het voordeel van lightroom is dat de raw-bestanden direct in de cloud worden opgeslagen. Dus wellicht is het mogelijk fotos te bewerken op klein scherm (op een telefoon van 1280x720 kan dat ook), je kan het ook vanaf je desktop doen.
Je hebt 8k monitoren daarvoor tegenwoordig. Als je toch in die prijsklasse bezig bent, maakt dat ook niet zo veel uit.
Ik snap dit ook niet. Photoshop op je mobiel is ook al zoiets. Misschien leuk als je hele goede ogen hebt of graag na een uur of 2 doodmoe bent van het staren. Nee, fotobewerken moet je op een fatsoenlijk scherm doen. Net als films kijken. Leuk voor een trailer of een YT filmpje van 15 minuten, maar als je het goed wilt zien moet je een groot scherm hebben.
Ai, ik hoop niet dat er netwerkfunctionaliteit in deze camera zit. En dat ze Android zo hebben uitgekleed dat je alleen de camera functie + Lightroom CC functionaliteit hebt. Anders zit je vast aan security updates en kan je hem over 3 jaar weggooien...
Als je de video bekijkt dan zie je dat dit ding op internet kan
Gelukkig kan je met Android tegenwoordig op minstens 3 jaar security updates rekenen, met een beetje mazzel kun je deze camera 5 jaar veilig blijven gebruiken.
Anoniem: 14842
@84hannes5 oktober 2020 11:17
Geweldig, een camera van 6000 euro die je wel 5 jaar kunt gebruiken misschien...

Buiten dat: ik kan totaal niet vinden waarom dit ding 6000 euro moet kosten. Behalve de built in lightroom (doe dat op je Android telefoon waar je de foto's draadloos naartoe stuurt) zijn dit niet echt bijzondere specs.

De vaste 35mm f2 lens is nou niet meteen dat je denkt: wow, dat zijn de specs! Ik zie geen flits schoentje, of verdere aansluitingen. En, persoonlijk, vind ik het ding nog lelijk ook.

Nee, ik snap van deze camera helemaal niets. En als het alleen om de naam Zeiss gaat koop je een sticker :?
Ik begrijp deze camera heel goed. Behalve de prijs dan.
Anoniem: 14842
@Tweddy5 oktober 2020 11:40
Ok, laat ik het dan inderdaad anders stellen: voor 500 euro kan ik deze camera snappen.
Voor 1000 euro oprecht al niet meer, kun je betere opties krijgen. 6000 slaat nergens op.
Het blijft wel een FF body met lens, het is nonsens om te zeggen dat 1000 EUR al te veel zou zijn als je vergelijkt met de directe concurrenten.
Anoniem: 14842
@nils835 oktober 2020 12:06
Volgens mij heeft dit ding geen directe concurrenten. Buiten dat:

pricewatch: Sony A7 + 28-70mm f/3.5-5.6 Zwart
Full frame camera met _verwisselbare_ lens, 699.

En ik snap wel dat bovenstaande lens niet dezelfde kwaliteit zou hebben als zie van Zeiss (alhoewel: f2 bij 35mm :?). Maar is verwisselbaar en kost als kit nog geen 1000 euro en is tien keer flexibeler dan dit gedrocht.

Dus nee, 1000 euro voor deze camera snap ik gewoon al niet meer.
Sony Cyber-shot RX1R II is een concurrent. Ook full frame met 2.0 lens van 35mm. Kost ook een niet misselijke €4200.
Of een aps-c sensor van de Fujifilm x100v met 2.0 lens van 23mm voor maar €1400.
En in 2018 geintroduceerd..... Een gepasseerd station dus. Voor minder geld heb je:

pricewatch: Sony Cyber-shot RX1R II Zwart

pricewatch: Leica Q2 Zwart

De Leica is nog lichtsterker ook.

Beide hebben wel een flits schoentje. Beide hebben meer megapixels.
de Q2 heeft wel een 28mm lens, daar moet je van houden. Zelf heb ik de eerste generatie Q en nog steeds een heerlijke camera.
Deze heeft ook een flits schoentje.
Ik ben het grotendeels met je eens, maar dat flits schoentje zit er gewoon op! Goed kijken.
Je kunt de camera na 5 jaar nog steeds gewoon veilig blijven gebruiken hoor.
Het is voor niks! 8)7 Wat is in hemelsnaam de doelgroep voor dit device?
Zeiss puristen? Verzamelaars/beleggers? Prijs is mede ook zo hoog omdat de productie aantallen laag zullen zijn.
Hoe wil je foto's bewerken op zo'n klein schermpje? Als je Lightroom gebruikt wil je toch een gekalibreerd scherm wat groot genoeg is?
Het scherm in de camera kan gekalibreerd zijn. Maar met welk omgevingslicht etc..... :P

Heel apart product dit. Verwacht ook geen grote verkoopaantallen, dus dat verklaart de hoge prijs.
Heb je Lightroom mobile wel eens gebruikt? Werkt erg fijn :) Je scherm is klein, maar de meeste moderne smartphones hebben een grote pixeldichtheid waardoor je wel veel informatie ziet (mits je goede ogen hebt).

Ik bewerkt veel foto's na op m'n S10+. Via een USB-C adapter importeer ik de foto's en editten maar. Mij lijkt die Zeiss camera niet fijn met een 4" 720p scherm. M'n S10+ heeft een 6,4" 1440p scherm, heel verschil! En ik kan m'n telefoon afzonderlijk upgraden. Zoals hier al genoemd werd kan je deze Zeiss wel "weggooien" als Android niet meer geüpdatet wordt en dus onveilig is online.
Het enige stapje wat je dus wint is dat je niet meer je foto's over hoeft te kopiëren :X

Overigens, Lightroom Mobile werkt ook perfect via Samsung DEX. Dus zo kan je je mobiel alsnog aan een grote monitor hangen en toetsenbord en muis gebruiken.

[Reactie gewijzigd door FeareX op 5 oktober 2020 16:22]

Heb je Lightroom mobile wel eens gebruikt? Werkt erg fijn :) Je scherm is klein, maar de meeste moderne smartphones hebben een grote pixeldichtheid waardoor je wel veel informatie ziet (mits je goede ogen hebt).
Ik geloof best dat die app fijn werkt, maar je zit nog altijd met schermkalibratie. Overal waar je komt met je telefoon of zo'n camera moet je eerst je scherm kalibreren, als dat kan.
Overigens, Lightroom Mobile werkt ook perfect via Samsung DEX. Dus zo kan je je mobiel alsnog aan een grote monitor hangen en toetsenbord en muis gebruiken.
Dat zou kunnen, maar deze camera is geen Samsung.
Doet me denken aan de Samsung Galaxy Camera die ik jaren geleden had. Was een leuke camera, en het Android stuk werkte goed. Jammer dat ze die niet meer maken, was een stuk goedkoper dan 6000 euro
Waarom? Ik begrijp echt niet voor wie dit bedoeld is...
Enige voordeel dat ik me kan bedenken is dat je heel snel je foto's naar social media kan uploaden of back-uppen naar de cloud. Maar los daarvan kan ik me niks bedenken om eerlijk te zijn. Het scherm is echt niet goed genoeg voor Lightroom gebruik, wat zonde is aangezien zelfs een telefoon paneel van 4/5 jaar terug betere resultaten zou opleveren. Prijs lijkt me ook te hoog, je kan hier een fantastische Sony fullframe voor halen met een mooie Zeiss lens. En zelfs dan heb je nog geld over om een mooi scherm te kopen om je foto's op te bewerken.
Enige voordeel dat ik me kan bedenken is dat je heel snel je foto's naar social media kan uploaden of back-uppen naar de cloud.
Dat gaat met mijn Fujifilm X-T2 ook. Via Wi-Fi transfer naar mijn telefoon > iCloud/NAS en social media!
Ja precies maar heel fijn werkt 't niet, erg traag en niet super praktisch als je het mij vraagt
Snel genoeg om een niche toestel van €6000 niet aan te hoeven schaffen :+
Een digitale camera met een Android of Android-like interface ben ik groot voorstander van. Bij vrijwel alle camera's is het nog steeds een erg ouderwets menu met honderden opties in onoverzichtelijke sub, sub-sub en sub-sub-sub menu's om het maar niet te hebben over de soms matige touch screen interface. Dus hoera voor dit initiatief, maar verder een veel te dure camera en vrij onnozel om Lightroom CC op zo'n minischerm te hebben.

[Reactie gewijzigd door Plekuz op 5 oktober 2020 11:17]

Het probleem van telefoons met heel gespecialiseerde functies zoals camera's (of zoals in dit geval camera's op Android) is dat deze nooit de enorm snelle product-iteraties van de markt kunnen volgen. Ze vergen immers zoveel R&D om de unieke hardware in te pluggen op Android, dat tegen die tijd bijvoorbeeld de nieuwe Snapdragon chips en betere schermen uit zijn gekomen en nieuwe Android versies. Ook zie je dat de specs steeds vooruitgaan: RAM, schermresolutie en -verversing, modem snelheden, etc.

Dit hebben we al diverse keren gezien, zoals bijvoorbeeld bij de Nokia 9 PureView. Mooi uniek camerasysteem, maar daardoor zo vertraagd dat hij bij release op de andere vlakken al verouderd was voor zo'n dure telefoon.

Bij deze Zeiss kun je er dus vanuitgaan dat de soc waarschijnlijk de 845 betreft. Die zit dan al sinds 2018 in het ontwerp en om die later te upgraden zorgt alleen maar weer voor vertraging, waardoor andere zaken weer achter gaan lopen.

Ik denk dat Zeiss er verstandiger aan doet een hele degelijke compacte full frame camera te maken die stand-alone kan werken en dan te combineren met een super goede app-suite waarmee je die camera kunt verbinden, bedienen, uitlezen, foto's bewerken etc. op je high-end telefoon met een veel mooier scherm en up-to-date specs.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 5 oktober 2020 11:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee