Ziggo heeft telefoniestoring - update

Ziggo heeft een storing bij zijn diensten voor vaste telefonie. Bedrijven en onder andere ziekenhuizen melden dat ze daardoor telefonisch niet bereikbaar zijn. Ziggo bevestigt een storing te hebben bij zijn eigen callcenters.

Via Allestoringen melden duizenden mensen maandagochtend problemen met Ziggo. De storing lijkt rond half twaalf te zijn begonnen. Een woordvoerder van Ziggo bevestigt tegenover Tweakers dat er een telefoniestoring is bij de contactcenters van Ziggo voor zowel zakelijke als particuliere klanten.

Details over de storing bij telefoniediensten die de provider levert, zijn niet bekend. Op Twitter geven bedrijven en ziekenhuizen aan dat ze telefonisch niet bereikbaar zijn door de storing. Het Deventer Ziekenhuis stelt dat er ook een storing is bij KPN en Vodafone, maar dat is niet bevestigd.

Update 13:37: Ziggo zegt dat de telefoniestoring is opgelost. Rond 13.30 uur zouden de problemen verholpen zijn. Over de oorzaak is niets bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

30-03-2020 • 12:37

124 Linkedin

Reacties (124)

Wijzig sortering
Ziekenhuizen zonder backup lijn? Wat?
Volgens mij wordt door het Deventer ziekenhuis toch echt Vodafone, Ziggo én KPN genoemd, hoeveel backup heb je nodig?
Blijkbaar meer, als een storing bij Ziggo er alsnog voor zorgt dat je onbereikbaar bent. Of er is geen backup, of deze werkt niet naar behoren. Effect is hetzelfde. Regelmatig een failover testen lijkt me geen overbodige luxe.
Je moet 2 dingen scheiden.

inkomende lijn
uitgaande lijn

inkomsnede lijn heeft een vast nummer, soms zelf doorkiesnummers of meerdere nummers. Die hangen aan een provider vast. Die hup naar een andere provider omzetten gaat niet zo maar. Dat is echt nummer migratie.
Alternatief is een backup nummer bij een andere providers. Dat moet je dan wel communiceren naar je klanten. Veel mensen die bellen zullen niet kijken op een website of weten dat er iets met het nummer is.

Uitgaande lijn, is eenvoudigere, daar zou je zo iedere sip provider voor kunnen nemen en in je centrale voor het uitbellen een andere provider nemen.
Wie denk je dat er klagen? De agenten die proberen uit te bellen of de mensen die proberen een ziekenhuis te bellen? Uitgaand is vaak niet een issue omdat er ook nog wel mobiele toestellen zijn, inbellend is veel lastiger af te denken want een nummer porteren doe je niet even.
Bedrijven en onder andere ziekenhuizen melden dat ze daardoor telefonisch niet bereikbaar zijn.
Zoals in het artikel wordt geschreven "ziekenhuizen" (meervoud dus). Dat Deventer toevallig wel andere providers noemt zegt niks over de andere "ziekenhuizen" in bovenstaande quote. Het zegt trouwens ook niks over of zij wel of geen backup lijnen van genoemde partijen hebben. Ookal mag je daar misschien wel vanuit gaan dan.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 30 maart 2020 12:58]

NOS liveblog:
Zorginstellingen kampen met telefoonstoring
Verschillende zorginstellingen, waaronder het Deventer Ziekenhuis, GGD Drenthe en het Zaans Medisch Centrum, melden dat zij telefonisch slecht bereikbaar zijn.
Hun nummer "draait" bij Vodafone/Libertel. Het is ook buitengewoon lastig - zo niet onmogelijk, behalve wellicht voor 112 - om via meerdere providers te bereiken te zijn. GGD Drenthe idem, Zaans Medisch Centrum ook bij dezelfde leverancier ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 30 maart 2020 15:24]

Als het onmogelijk zou zijn, waarom zou het dan wel voor 112 kunnen? :?
Omdat - maar dat is speculeren - je voor een dergelijke dienst de samenwerking tussen de verschillende providers wettelijk kunt afdwingen wat voor gewone commerciële klanten wellicht niet zomaar mogelijk is.Maar ik ben geen expert, vandaar het eerdere "wellicht".
Nou ja, mijn punt is meer, dat als het voor 112 kan het dus niet onmogelijk is. ;)
En daar heb je uiteraard gelijk in, ik druk me wat ongelukkig uit inderdaad. _/-\o_
Ik begrijp wel wat je bedoelt hoor, zo erg ben ik nou ook weer niet! :+
Interessant inderdaad.
Op ons werk is ook een backuplijn en we kunnen bij de IT dit in 1 handeling omleggen.
Hoe doe je dat.

Neem aan dat je een hoofdnummer hebt voor alles dat naar binnen kan bellen. Dan omleggen is niet zo eenvoudig, tenzij je een andere hoofdnummer bij andere provider hebt, het blijft dan wel een ander hoofdnummer.
Uitbellen kan natuurlijk wel eenvoudiger als je een andere provider kiest.
Je kan gewoon als bedrijf afspreken dat je een nood routering kan aanzetten. Wij gooien dan altijd vaste telefonie van de ene naar de andere provider.
Dan hebben jullie wel een hele speciale number portability oplossing. Die niemand anders gebruikt. Normaal is het zo dat een nummer eerst naar de originele provider (die de nummerreeks heeft) wordt gerouteerd en als je bent uitgeporteerd ga je naar de huidige provider. Technisch kan dat ook niet anders. Je kunt immers niet verwachten dat de routering van alle providers naar alle andere providers altijd direct naar het juiste netwerk gaat. Dat zou alleen maar kunnen als je een wereldwijde database hebt (weer een SPOF) of per land een organisatie die het verkeer verdeelt (weer een SPOF).
Dit is in samenspraak met Vodafone ingericht, hoe zij dit technisch gedaan hebben durf ik zo niet op te schrijven.

Natuurlijk zitten hier kosten aan verbonden.

Wij hebben sowieso meerdere fail-over mogelijkheden.
Ik geloof niets van je verhaal, als je het daadwerkelijk over inkomende telefonie hebt.

Alsof Vodafone tijdens deze storing even voor sommige bedrijven in conclaaf gaat met de andere operators om bepaalde nummerblokken te routeren/redirecten naar andere nummers.

Zeer waarschijnlijk hebben jullie iets als BGP over verschillende lijnen van verschillende aanbieders. Het VoIP* stukje werkt dan wel maar het probleem van de storing was dat de telefonie core van VFZ aan het klapperen was.

*: of wellicht verschillende ouderwetse ISDN lijnen (BRI of PRI)

Het kan wel, als je lijnen van de verschillende operators hebt (KPN, VFZ, T-Mobile) met aparte nummers per operator. Maar ik (als ITSP) kon niet eens zinnig met VFZ communiceren tijdens de outage, laat staan een random bedrijf.

VFZ heeft overigens een failover mechanisme, als termination voor operatorcodes niet meer direct functioneert, dan proberen ze de operatorcode te dumpen bij een andere transit (in mijn geval KPN omdat VFZ weet dat we daar ook een interconnect me hebben). Maar gebeurd niet voor losse nummers (aangezien de routering per operator gebeurd).
Normaal is het zo dat een nummer eerst naar de originele provider (die de nummerreeks heeft) wordt gerouteerd en als je bent uitgeporteerd ga je naar de huidige provider. Technisch kan dat ook niet anders. Je kunt immers niet verwachten dat de routering van alle providers naar alle andere providers altijd direct naar het juiste netwerk gaat.
Ieder operator gebruikt de COIN database voor routering van de nummers. Operators kunnen deze porteringen realtime krijgen of de volgende dag achteraf. Het is onzin dat een oproep eerst naar de oorspronkelijke operator gaat die vervolgens de forward maakt naar de nieuwe operator.
Dat zou alleen maar kunnen als je een wereldwijde database hebt (weer een SPOF) of per land een organisatie die het verkeer verdeelt (weer een SPOF).
En die database hoeft er niet wereldwijd te zijn, slechts landelijk. En die "SPOF" organisaties bestaan en zijn noodzakelijk indien het land nummerportabiliteit toestaat. Maar ze zijn geen SPOF aangezien de operators de data dus ontvangen na portering. Het is wel zo dat indien deze instantie (in het Nederlands geval COIN) offline is er uberhaupt geen porteringen kunnen plaatsvinden (en de oude data dus nog altijd "correct" is). Het is aan de latende operator om de dienstverlening in stand te houden in dat soort gevallen.
Dat kan wel, maar je hoofdnummer staat nog steeds bij een x provider?
Dus als je binnenkomt op KPN wat je doorkletst naar Ziggo en Ziggo krijgt een storing kan je wel wat naar Tele2 routeren bij wijze van spreke maar als de provider waar je nummertje staat een storing heeft hang je volgens mij nogsteeds?

Volgens mij is zelfs 112 niet in absolute zin redundant... heeft er in het recente verdelen immers ook wel eens uit gelegen.
En daar kunnen ze veel makkelijker handmatige kunstgrepen mee uithalen want dat is gewoon 1 nummer waar je inter-provider afspraken over kan maken.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 30 maart 2020 13:33]

112 is een verkort nummer, wat eigenlijk niet echt bestaat.
De provider zet dan intern om in het echte nummer van 112, bijvoorbeeld +31 12345679. Dat nummer is 'gewoon' een nummer bij KPN bijvoorbeeld.
Daarnaast hebben ze dan nog nummer +31 789456123 wat bij Tele2 staat.

Als KPN er dan uit ligt, kunnen de andere providers het nummer 112 intern (handmatig) laten verwijzen naar 789456123. Dat nummer komt ook gewoon binnen op de 112-centrale, maar dan dus via Tele2 ipv via KPN.

Maar dit zijn inderdaad uitzonderingen, voor 'normale' nummers geldt zoiets niet.
En bij 112 ging dit laatst ook volledig mis natuurlijk en moesten ze zelfs het tijdelijke nummer naar de inwoners van NL communiceren, terwijl eigenlijk alle providers dit zo hadden moeten kunnen aanpassen.
En waar heb je die wijsheid vandaan? De recente 112 storing bij KPN zorgde ervoor dat de 112 centrales niet bereikbaar waren, ook niet via andere operators.

Of is dit iets nieuws wat is doorgevoerd sind de 112 storing?

Als je verhaal klopt. Waarom zijn de operators niet op de hoogte van deze "echte" nummers en werken die met de 01412 reeks (zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0010198/2015-07-15 )? Dan hadden de operators 112 kunnen herrouteren, zonder dan alle inwoners van NL dat zelf hoefden te doen?
Klopt helemaal wat je zegt.
Dat had ook gemoeten en gekund.
Waarom dat niet gedaan is, is voor iedereen die daar niet werkt, een raadsel.

Ik quote een stukje uit een artikel erover:
“ Maandag correspondeerde NL-Alert -naast het nummer van de Telegraaf- een tijdelijk nummer voor die landelijke meldkamer.

Maar als dat tijdelijk kan, dan kan dat ook permanent. Het is heel eenvoudig om bij onbereikbaarheid van een nummer door te schakelen naar een ander nummer. Dus kunnen we om welke reden dan ook het hoofdnummer van KPN, gekoppeld aan de meldkamer, niet bereiken dan schakelen we door naar het backup nummer dat via een andere provider wordt afgehandeld.

Dit is technisch gezien de meest eenvoudige manier om 112-storingen te voorkomen. Sterker nog, dit hadden andere telecom operators maandag voor haar klanten kunnen doen, ware het niet dat KPN geen updates gaf over de status van de storing, de oorzaak en de oplostijd. Iets wat absoluut onacceptabel is voor bedrijven in het algemeen en helemaal als je zo’n maatschappelijke functie vervult.”

(Bron: https://www.voys.nl/weblo...envoudig-kunt-verkleinen/)
Inderdaad dit hebben wij via Vodafone hier ook geregeld alleen dan geautomatiseerd. Als de SIP trunk er uit knalt dan springt die automatisch over naar de KPN ISDN trunk
Alle inkomende telefoonnummers worden dan gerouteerd naar een aantal andere telefoonnummers

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 30 maart 2020 14:08]

dan springt die automatisch over naar de KPN ISDN trunk
ISDN? Werkelijk? https://www.kpn.com/zakelijk/telefonie/isdn.htm dan zal ik maar snel naar een andere oplossing gaan zoeken.
ISDN PRI (aka ISDN 15/30/x) blijft nog even bestaan. Dit soort dingen richt je niet in met ISDN 1/2.
Klopt, wordt vanaf eind volgend jaar uitgefaseerd: https://overons.kpn/nl/nieuws/2019/het-einde-van-isdn laatste paragraaf. Dus toch maar op zoek naar een alternatief?
Dat gebeurt ook al door middel van een andere SIP leverancier of andere techniek maar voor de routering maakt dit niet uit waar die heen gaat.
We kunnen de routering zo aanpassen on the fly dat die bijvoorbeeld op 06 nummers bij wijze zal uitkomen bij een storing.

Maar gezien dit pas eind volgend jaar op de planning staat is daar geen haast mee dat nu al te gaan veranderen kosten/baten.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 1 april 2020 11:06]

Ook voor inkomende telefoongesprekken? Lijkt mij sterk.
Ik weet de details niet exact. Maar het is volgens mij inderdaad het hoofdnummer omleggen door afspraken met een andere provider. Je betaald er uiteraard wel voor.
Dat is number portability. Maar dan ben je nog steeds afhankelijk van het netwerk van de originele provider.
Joh, dat zal vast wel. Maar er zijn contracten getekend met KPN en Vodafone/Ziggo (voormalig UPS).
Hoe het allemaal in elkaar steekt weet ik niet.
Wij hebben die ook. Maar wat dat feitelijk doet is telefonie doorschakelen op de hoofdcentrale van Ziggo zelf. En dat werkt dus prima als het probleem in de lijn naar jouw zit, niet als het in die centrale zit.

Ik heb dus gister onze nummers meteen omgeschakeld naar de backup verbinding
Maar de problemen werden gewoon meegenomen naar onze backup.
Hopelijk niet maar je weet maar nooit onder druk van bezuinigingen is veel verdwenen.
Een backup zoals een andere glasvezel aanbieder of VDSL, desnoods 4G is niet te duur maar onduidelijk is of dit ook werkelijk ingezet wordt bij instellingen.
Een back-up lijn is noodzakelijk maar het hangt er natuurlijk ook nog eens vanaf waar (in het circuit) de storing zich bevind...
Storing zit bij ziggo dus zul je als backup een andere provider moeten hebben. Dat is natuurlijk niet eenvoudig als je bedrijf bent met heleboel doorkiesnummers bijv..

Daarnaast het backupnummer moet je eerst weer op de website zetten zodat mensen heb kunnen vinden.
Euh. Een ziekenhuis kunnen bellen is in mijn ogen belangrijk, maar zeker niet kritisch.

Als er iets aan de hand is bel je 112. Dan komt alles "goed" (voor zover goed al je 112 moet bellen).

Een ziekenhuis bel je met vragen, of contact (momenteel). Ja heel lullig als je iemand niet kan spreken die vlak erna overleid. Maar volgens mij overleid er niemand doordat je een ziekenhuis niet kan bellen.
Kritisch is inderdaad relatief maar...
Wat denk je van 'alle handel' die ziekenhuizen op dit moment proberen voor elkaar te krijgen.
Ze bellen zich suf achter mondkapjes aan en diverse apparatuur, als de telefoon niet werkt is dat een behoorlijk drama...
De vraag is hoe je -als je een backup verbinding hebt- je telefoonnummers omzet van de ene naar de andere provider. Uiteraard heeft het geen zin om twee verbindingen van Ziggo af te nemen - dat is niet redundant. Dus zou het er eentje van Ziggo en eentje van KPN moeten zijn. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw algemene toegangsnummer dat altijd "op" Ziggo draait, bij problemen met Ziggo wordt omgezet/doorgerouteerd naar KPN? Ik kan me goed voorstellen dat Ziggo op dat moment druk genoeg is met andere dingen, of mogelijk zo veel storing heeft dat zelfs dat omzetten niet gaat...?
En zelfs dat is geen garantie. Een bedrijf waar ik een jaar of 10 geleden werkte had via een andere provider toen redundant glas liggen. Bij de verstoring van de primaire leverancier bleek tegelijk de redundante glasvezel er uit te liggen. Achteraf had provider 2 het glas van provider 1 afgenomen. Je zal dus één stap verder moeten gaan dat je redundantie geografisch gescheiden moet zijn en dan het liefst - blijvend aantoonbaar - van twee providers.
voor uitgaand kan je toch je mobiel pakken?
Mobiel, whatsapp, skype, teams, email, etc etc. Er zijn genoeg alternatieven beschikbaar om voor dit soort zaken door te kunnen werken. Het enige wat niet werkt is bellen naar de vaste nummers.
dat hoeft niet zo'n drama te zijn hoor....
vaak zijn het 'bestaande contacten' (bestaande leveranciers, contacten met ziekenhuizen waar ze toch al regelmatig overleg mee hebben, enz) en die mensen hebben onderling vaak ook wel andere communicatiemiddelen (zoals mobieltjes enzo).
't is mss wat lastiger want je kunt wss niet op je snelknopje op je tel drukken en gelijk verbinding krijgen, maar 't is zeker niet onoverkomelijk.
voor wat betreft de patienten die van buitenaf bellen via een nummer op de site is 't mss wat lastiger en kan tot hele vervelende situaties leiden, maar ik denk niet dat 't dan om leven/dood gaat...
Het betekend wel dat je je huisarts niet kunt bellen. Voor ziekenhuizen is het lastig als ze niet bereikbaar zijn, en in deze tijd is het zelfs nog lastiger dat het ziekenhuis zelf niet naar buiten kan bellen. Voor ambulances is het wel een probleem omdat die vaak moeten bellen met het ziekenhuis, al is er wel een systeem voor waarmee de meldkamer kan zien welk ziekenhuis plek heeft voor een patiënt en ze dus de ambu meteen naar het juiste ziekenhuis kunnen sturen. Alleen de overdracht van de ambu naar het ziekenhuis zal dan ter plaatse moeten gebeuren ipv. tijdens de rit.

Voor communicatie tussen de meldkamers en de ziekenhuizen bestaat er altijd nog de Nood Communicatie Voorziening, de opvolger van het Nationaal Noodnet
bellen ambulances met een ziekenhuis?
ik dacht dat ze daar een ander systeem voor hadden via de meldkamer??
Daar hebben ze ook een ander systeem voor, maar voordat dat systeem was ingevoerd moesten de ambulances nog wel eens 'leuren' langs ziekenhuizen met patiënten, dus bellen naar ziekenhuis A, die zegt 'vol', ziekenhuis B bellen etc. etc. Echt spoedeisende dingen konden wel gewoon bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht.
Euh. Een ziekenhuis kunnen bellen is in mijn ogen belangrijk, maar zeker niet kritisch.

Als er iets aan de hand is bel je 112. Dan komt alles "goed" (voor zover goed al je 112 moet bellen).

Een ziekenhuis bel je met vragen, of contact (momenteel). Ja heel lullig als je iemand niet kan spreken die vlak erna overleid. Maar volgens mij overleid er niemand doordat je een ziekenhuis niet kan bellen.
De telefoon wordt natuurlijk voor meer gebruikt dan voor contact met zieken. Ziekenhuizen bellen elkaar, met leveranciers, met externe specialisten, met wetenschappers, met de overheid en vast nog veel meer. De meeste van die telefoontjes zijn niet kritisch, maar een paar wel, bv om een ander ziekenhuis te vragen of er daar capaciteit is of specialistische kennis of apparatuur.
Ik vind het niet raar dat een ziekenhuis een enkele telefonie-provider heeft. Wel eentje met een stevige SLA, maar het is technisch lastig om je telefonie over te schakelen, of te splitsen.

Als die provider er dan volledig uitligt, is dat kwalijk, maar kun je het ziekenhuis slecht aanrekenen.

Gelukkig zijn er nog de informele kanalen. Voor de echt urgente zaken kunnen ze hopelijk via-via elkaar vinden. Kost wel meer tijd en energie in een toch al superzware situatie.
Dit betekent echter ook dat een ziekenhuis nu geen ander ziekenhuis kan bellen voor bijvoorbeeld (spoed)overleg of om te vragen of er medicijn X of Y aanwezig is omdat dat in dit ziekenhuis niet aanwezig is.

Het heeft dus iets meer impact dan je nu zo vermoed ;-)

Offtopic: het is overlijden

[Reactie gewijzigd door sfranken op 30 maart 2020 13:13]

Het feit dat je een ziekenhuis niet kunt bellen wil niet zeggen dat ze zelf niet via een andere lijn naar buiten kunnen bellen.
Klopt, maar kun je dat voor élk ziekenhuis garanderen? Met de budgetten die ziekenhuizen hiervoor hebben durf ik m'n hand daar niet voor in het vuur te steken.
Kevinp is een beetje een randmongool die het niet zo goed begrijpt sfranken.
Het zoveelste voorbeeld van het overgrote deel van de bevolking die volslagen imbeciel is.
Dat zie je ook terug aan het aantal stemmen bij partijen.
Anders praat je even normaal over een mede Tweaker!

[Reactie gewijzigd door mugenmarco op 30 maart 2020 13:39]

Dit is een beetje het kwaad met kwaad bestrijden.
Als iemand van mening is dat een andere burger afkomstig is uit een zekere staat van de Russische Federatie, dan is m.i. onverstandig om deze persoon met een nogal plat gerecht te vergelijken.
Ook bij de opdracht om zich te verwijderen van de door ons zo geliefde website kun je vraagtekens stellen. Wat is de kans dat deze persoon je advies ter harte zal nemen, lijkt mij bijvoorbeeld een valide vraag.
Is de opmerking sowieso wel on topic, dat zou je je ook kunnen afvragen. Welk raakvlak heeft deze prachtige ronde gebakken beslagschotel met het uitvallen van de telefonie bij Ziggo?
Er zijn wel backup lijnen. Wanneer de isdn eruit ligt dan schakelen de vaste lijnen door naar de 06.

Verder worden er nood telefoons uitgeleverd (lees mobieltjes) om nog wel extern te bellen.

Ook is noodnet. Nog aanwezig om contact te leggen met andere ziekenhuizen / overheid instanties.
isdn?
isdn1 en isdn2 zijn al uitgeschakeld, isdn30 op 1 januari. dan zal er flink geschakeld moeten worden. :)
Nope. ISDN2 is uitgesteld vanwege het Corona circus, ISDN30 pas oktober 2021 ...
Als ziggo op hun hosted voip platform een storing heeft, kan je moeilijk een eigen backuplijn inzetten.
Een nummerblok bij een provider kan je niet als backup bij een andere provider hosten. Alleen voor uitgaand verkeer kan je een verbinding opzetten naar een andere provider, maar daarmee is jouw nummerblok nog steeds niet bereikbaar.
Het enigste wat je kan doen bij een provider, is dat wanneer een nummer van een blok niet bereikbaar is een standaard van te voren tekst kan afspelen, of de numer(s) door routeren naar een ander nummer of blok van een andere provider. Maar dit zijn geen goedkope oplossingen voor het af en toe voordoen van een storing.
Maar in deze periode geeft het natuurlijk aan hoe belangrijk verbindingen zijn. Gelukkig is telefonie intern wel vaak bereikbaar, werkt men ook met portofoons, en ambulances werken met portofoons (C2000).
Inbound verkeer kan je volgens mij helemaal niet zomaar dubbel uitvoeren. Je telefoonnummer staat immers gewoon bij een provider en als het daar klappert, zoals hier het geval, ben je wel gewoon een beetje uitgekeken. Ook als jij je telefonieverkeer over bij wijze van spreke zestig verschillende interne telefooncentrales kan verdelen omdat je vind dat je meervoudig redundant uitgevoerd moet zijn.

Ik denk ook niet dat het verder dermate kritisch is dan een ziekenhuis bereikbaar is dat dat persé allemaal dubbel uitgevoerd moet worden.
Het is geen 112 en er zijn meer communicatiekanalen dan spraak. Ongetwijfeld liggen ze verder niet plat als hun primaire telefoon niet meer werkt. Iedereen zal daar gewoon met een mobieltje rondlopen en wellicht hebben ze uitgaand ook wel secundaire opties.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 30 maart 2020 13:14]

Ziekenhuizen zonder backup lijn? Wat?
Je kunt wel je lijn redundant hebben, maar als de applicatie erachter niet redundant is, heb je daar weinig aan.

Ofwel: je kunt wel 2 lijnen hebben, maar als de storing in de telefooncentrale aan de andere kant zit (en dat zit het hier kennelijk), dan kun je alsnog niet bellen.
Waaruit maak je op dat er geen backup zou zijn? Je begint maar wat over geen backup te suggereren omdat er een storing is?
Als er een storing is bij 1 provider en je bent onbereikbaar, dan zul je of geen backup hebben, of deze werkt niet. Dat lijkt me vrij duidelijk?
Als het werkelijk bij 1 leverancier is en als een backup voor die storing een oplossing is. Niet alles is met een eigen backup op te lossen.
Als ze die hebben is het niet zo maar 123 even omprikken. Daarnaast bestaan er nog steeds mobiele telefoons...
Anoniem: 870117
30 maart 2020 12:47
Bij zowel KPN als ziggo inderdaad. Uit betrouwbare bron (inside info) .
Op alle storingen staat ook gewoon een storingspiek bij KPN en en Vodafone.
Als de Belastingdienst problemen heeft met betalen dan komt dat bij Allestoringen terug als een storing bij alle banken.

Dit omdat mensen hun eigen bank gaan aanspreken op het feit dat ze hun uitkering/toeslag/waddanook niet hebben gehad.

Zelfde met telefonie. Als Ziggo er nu uitligt, dan kan je Ziggo ook niet bereiken vanaf KPN of T-mobile, maar klanten gaan navraag doen bij hun *eigen* provider. En dat is wat Allestoringen meet.
Dat is altijd met de nuance dat mensen bij provider A de mensen bij provider B niet kunnen bereiken dat ervaren alsof hun eigen provider een probleem heeft.
De regio waar dat ziekenhuis zat had inderdaad ook last van een KPN storing, maar er was geen landelijke storing.

Dus dat het ziekenhuis geraakt werd door een storing van alle 3 de providers kan best kloppen. Maar dat alle 3 de providers dan ook last hebben van een landelijke storing is een ander verhaal...

Een tweet van een individuele instantie is nou niet echt een referentiekader. Ik vertrouw meer op de interne storingspagina van KPN ;)
Ik hoop wel dat de alarmcentrale & ambulance nog met elkaar kunnen communiceren.
Die maken meestal gebruik van C2000.niet dat , dat altijd evengoed werkt.
Dat gaat normaal gesproken via C2000 en dat staat los van telefonie.
Niet alleen Ziggo, maar ook KPN heeft te maken met storing.
Heeft waarschijnlijk te maken met KPN-klanten die een Ziggo-klant niet kunnen bereiken en daarom denken dat er bij KPN een storing is.
Er is zeker wel een storing geweest bij NLiX(van KPN):
https://www.nl-ix.net/network/traffic-stats/

https://nl.wikipedia.org/wiki/NL-ix
Op vrijdag 4 maart 2011 werd bekend dat het knooppunt werd overgenomen door KPN, dat NL-ix als 'zelfstandige organisatie' zou laten voortbestaan. Welk bedrag met de overname was gemoeid werd niet bekendgemaakt.
Heeft waarschijnlijk te maken met KPN-klanten die een Ziggo-klant niet kunnen bereiken en daarom denken dat er bij KPN een storing is.
_/-\o_ en Vodafone en T-Mobile die geen Ziggo vast kan bereiken.
alles werkt hier nog
alles werkt hier nog
Storing is ook al voorbij :P
Op welk platform zit Ziggo? Broadsoft? Beheren zij Broadsoft zelf of is dit via een derde partij? Hebben alle afnemers van deze derde partij ook problemen?
Volgens mij op een ander platform, zou mij niets verbazen als dat op Asterisk draait.
Vodafone heeft een o.a. een Broadsoft platform. Ik weet niet of Ziggo daar gebruik van maakt en of het relevant is voor deze storing.
Niet alleen Ziggo heeft telefonie storing, ook KPN en Vodafone

Ik citeer een bericht van NU.nl

Zorg slecht bereikbaar door landelijke telefoonstoring
Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring bij Ziggo, KPN en Vodafone. Onder meer het Deventer Ziekenhuis en Antonius Zorggroep Sneek zeggen problemen met hun bereikbaarheid te ervaren.
Ik vermoed dat dit komt omdat mensen via mobiel ook geen verbinding krijgen met vaste lijnen. Daarom denkt men onterecht dat hun mobiele provider ook storing heeft.
Ik vermoed een kabelbreuk ergens. Niet alleen Ziggo heeft er last van.

Ik krijg van meerdere partijen storingsmeldingen (oa Ndix)

Dat lijkt er sterk op te duiden dat er ergens een kabel gesloopt is, waarin zowel Ziggo als andere partijen vezels huren (of een kabel van Ziggo waarbij ook vezels door derden gehuurd worden)
Zou het kunnen dat die andere partijen bandbreedte afnemen van Ziggo? De backbone van Ziggo bestaat uit eigen vezels, ik vermoed dan ook dat je laatste opmerking correct is, dat derde partijen vezels / bandbreedte van Ziggo afnemen ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 30 maart 2020 15:42]

Niet alleen Ziggo...

KPN ook is bevestigd...
Heb je een - betrouwbare - bron daarvoor? Ik vind letterlijk niets wat daarop wijst ...
Push bericht van Nu.nl en het radio journaal die ik had op Qmusic.

Vind ik betrouwbaar genoeg als die 2 ermee komen
Nu.nl en Qmusic zijn natuurlijk het meest bekend vanwege hun eclatante kennis van zaken in dit vakgebied 8)7

Het artikel bij Nu.nl heeft inmiddels als titel: "Storing bij VodafoneZiggo die ziekenhuizen onbereikbaar maakte opgelost". Aan jou de keuze of deze bronnen inderdaad betrouwbaar zijn of niet. Mijn keuze is weer eens bevestigd.
Kerel, zeker niet neerbuigend bedoelt naar jou toe, als het zo overkomt, mijn excuses. Meer de intentie dat nu.nl niet echt de maatstaf is of kennis bezit om dit soort berichten de wereld in te bazuinen, wat ook zo blijkt. Altijd zelf blijven nadenken :+
Bij mij werkt Ziggo vast bellen nu gewoon (maar ik weet niet of ik storing gehad heb).
Niet alleen telefonie. Een reeks glasvezelverbindingen van ons hadden ook een storing waardoor het datanetwerk het niet deed op die bewuste lokaties. Allemaal ziggo glas.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee