Wetenschappers genereren elektriciteit uit vocht in de lucht

Amerikaanse wetenschappers van de University of Massachusetts Amherst hebben een apparaat ontwikkeld waarmee het via een natuurlijk eiwit mogelijk is om elektriciteit te genereren op basis van vocht in de lucht.

Elektrotechnicus Jun Yao en microbioloog Derek Lovley noemen hun apparaat de Air-gen, een afkorting van 'luchtaangedreven generator'. Volgens de wetenschappers maakt hun apparaat letterlijk elektriciteit uit lucht. Het gaat om een schone en goedkope vorm van energie opwekken die volgens de onderzoekers ook is in te zetten in de woestijn en zelfs in gebouwen. Ze stellen dat bestaande moisture-based energy-harvesting technologies enkel korte stroompulsen kunnen produceren, omdat ze een aanhoudend conversiemechanisme ontberen.

Hun vinding gaat uit van een dunne film van nanodraden met eiwitten, waarbij de draden dunner dan 0,01mm zijn. Deze elektrisch geleidende draden zijn geproduceerd op basis van de bacterie Geobacter sulfurreducens. De bodem van de film rust op een elektrode, terwijl een andere, kleinere elektrode slechts een deel van de film beslaat. De laag absorbeert waterdamp uit de atmosfeer. De combinatie van de elektrische geleidende capaciteit en de chemische eigenschappen van de eiwitnanodraden, aangevuld met de fijne poriën tussen de nanodraden, creëren omstandigheden voor het ontstaan van een elektrische stroom tussen de twee elektroden. Het apparaat genereert een spanning van ongeveer 0,5V over de film met een dikte van 7 micrometer, met een elektrische stroomdichtheid van ongeveer 17 microampère per vierkante centimeter.

Hun huidige Air-gen-apparaat levert voldoende stroom voor kleine apparaten, maar ze verwachten hun vinding snel commercieel te kunnen opschalen. Het uiteindelijke doel is om de technologie in te zetten in grootschalige systemen, zoals in muurverf om huizen en gebouwen van stroom te voorzien. De wetenschappers denken ook aan standalonegeneratoren die puur op basis van de lucht stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet.

Volgens Yao is het mogelijk om grotere systemen te maken zodra de productie van de nanodraden op industriële schaal verloopt. Lovley heeft inmiddels de biologische capaciteiten van Geobacter sulfurreducens verder verbeterd, om sneller en op grotere schaal de eiwitnanodraden te kunnen ontwikkelen, zodat de hoeveelheid beschikbare nanodraden geen obstakel meer vormt.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, onder de titel Power generation from ambient humidity using protein nanowires.

Elektriciteit uit vocht in lucht

Door Joris Jansen

Redacteur

19-02-2020 • 10:52

125

Reacties (125)

125
122
59
9
1
56
Wijzig sortering
Het opgewekte vermogen per oppervlak is heel laag (volgens het artikel maximaal 5 μW/cm², of 0.05 W/m² bij een filmdikte van 14µm) en is op het eerste gezicht totaal nutteloos.

Het mooie aan deze technologie is dat je laagjes kan stapelen met wat ruimte ertussen, dan zou je (volgens het artikel) in theorie tot 1 kW/m³ op kunnen wekken. Dat is dan juist wél weer een interessant getal.

Toch ben ik sceptisch. Het artikel richt maar op één deel van het proces: het hydrateren van het eiwitfilm. Maar waar blijft het water? Het lijkt me dat het eiwitfilm langzaamaan hydrateert, en op een gegeven moment verzadigd is met vocht uit de lucht. Hoe wordt dat dan weer geregenereerd? Dit principe kan alleen voortdurend blijven werken als je een luchvochtigheidsgradiënt hebt, anders is het een accu.
Vaak is het bij dit soort onderzoeken (ik heb deze niet doorgelezen, dus hoeft hier niet te gelden) dat het vooral een manier is om reclame te maken draagvlak te creëren voor verder onderzoek (awareness and fundraising). Veel zaken zijn dan nog niet eens uitgezocht of beantwoord maar de potentie is er. Een eenvoudige manier om een onderzoek in meer schijnwerpers te zetten is om het onderzoek te publiceren in een bekend magazine als Nature.

Het is dus een mogelijke oplossing waar we, met meer onderzoek, veel aan kunnen hebben. Dit zal tevens meer geld en aandacht kosten. Wie wil er meebetalen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 07:53]

Ik niet, ik stuur ze wel een veld met aardappels ;) die leveren ook aardig wat stroom op.
Waarom gebruikt men niet de zuurgraad in regen (zure regen) en haalt dit weg uit t water, zodat er schoon regen water overblijft? Lijkt mij verstandiger dan de eiwitten te gebruiken.

offtopic; Ik denk een oplossing voor de zure regen, wie betaalt mee in het onderzoek :P
Zure regen? Je loopt achter, stikstof is de nieuwe hype. ;)
Hoe denk je dat zure regen ontstaat? :9
Waarom niet gewoon een regengenerator? Regen valt op radje, dynamo, done.
Ik snap je punt, maar het is wat cynisch uitgedrukt. Wat jij "reclame maken" noemt, is voor mij gewoon de logische eerste stap in een potentiele (no pun intended) nieuwe richting dat publicatiewaardig is.
Goed dat je het aangeeft, want het is niet mijn bedoeling. Het woord reclame was simpelweg bij een gebrek aan een alternatief. Vandaar ook mijn engelse bewoording ‘awareness’. Daar kan ik echter geen goede vertaling naar Nederlands voor maken? Bewustwording is het ook niet echt...
een manier is om besef te maken voor verder onderzoek
Klinkt ook niet echt goed ;)
Bingo! :)
Waarom krijgt dit 0-en? Het is geen dikke + waard denk ik zo, maar hij helpt een andere poster beter uit te drukken wat hij bedoeld in een relevante post. Das toch een +1 waard (want relevant on-topic) als je dan toch moet drukken.

B
...een manier om investeerders te laten beseffen dat verder onderzoek interessante resultaten kan opleveren met een hoge marktpotentie...
Het opgewekte vermogen per oppervlak is heel laag (volgens het artikel maximaal 5 μW/cm², of 0.05 W/m² bij een filmdikte van 14µm) en is op het eerste gezicht totaal nutteloos.
Alle beetjes helpen ;) Als deze energie gewoon opgeslagen kan worden in een supercondensator of accu, dan is het geschikt voor ultra-low-power devices, zoals (smart) sensoren. Dingen die maar periodiek superweinig energie nodig hebben. Daar gebruiken ze nu energy harvesters voor, vaak op basis van MEMS (op basis van trillingen / licht / temperatuur). Maar er was nog niet eentje dat op basis van luchtvochtigheid energie opwekt, tot nu dus :)
Exact die vraag stelde ik me ook: waar blijft het water!?

Het zou kunnen dat het water weer 'losgelaten' wordt door de zaak kort te sluiten. Lees: door de stroom te gebruiken. Maar goed, ik ben geen expert op het gebied van biochemie.
Maar waar komt de energie dan vandaan? Of beter gezegd: welke omzetting vindt plaats?
Het is een elektrochemische reactie waarbij het water (om het voor het gemak zo te noemen) dient als elektrolyt. Het water kan protonen/ elektronen doneren aan de eiwitnanodraden die zelf ook geladen zijn. Absorptie en verdamping creëert een cyclus die stroom opwekt.
Dan zou het alleen kunnen werken bij een luchtvochtigheidsgradiënt, want bij een gelijkblijvende luchtvochtigheid kan je geen netto energie halen uit de combinatie van absorptie en verdamping. Of je moet het als accu gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Xzorby op 23 juli 2024 07:53]

Helaas heb ik geen toegang tot het volledige artikel, maar de auteurs noemen expliciet dat hun apparaat gebruikmaakt van een luchtvochtigheidsgradiënt om continu stroom te kunnen leveren.
existing moisture-based energy-harvesting technologies can produce only intermittent, brief (shorter than 50 seconds) bursts of power in the ambient environment, owing to the lack of a sustained conversion mechanism
We find the driving force behind this energy generation to be a self-maintained moisture gradient that forms within the film when the film is exposed to the humidity that is naturally present in air
Ik heb het artikel wel gelezen (via mijn universiteit, maar kan ook via minder legale methodes). Het probleem met een "self-maintained moisture gradient" is dat het geen goede verklaring is voor waar de energie vandaan komt. Als er net zoveel water vrijkomt uit het eiwitfilm als er geabsorbeerd wordt, kan je een systeemafbakening zo tekenen dat er geen water en dus geen energie door de systeemgrens gaat. Dat zou betekenen dat dit een perpetuum mobile zou zijn.
Het is een

The as-prepared asym. porous graphene oxide membrane (a-GOM) with a size of only 4 mm2 can proactively generate a sustained elec. voltage of up to 450 mV in air without the need of external stimuli such as mech. movement, light, heat, and liquid water.
Helaas heb ik geen toegang tot het volledige artikel, maar de auteurs noemen expliciet dat hun apparaat gebruikmaakt van een luchtvochtigheidsgradiënt om continu stroom te kunnen leveren.
Probeer hier eens:
https://sci-hub.tw/

En plak daar deze link:
https://doi.org/10.1038/s41586-020-2010-9
Precies wat ik me afvraag. In het oorspronkelijke artikel en in de Abstract bij Nature is het volstrekt onduidelijk.

"We find the driving force behind this energy generation to be a self-maintained moisture gradient that forms within the film when the film is exposed to the humidity that is naturally present in air"

Hier staat dus helemaal geen energiebron in genoemd. Wordt er continu water aan de lucht onttrokken? (Want dan zou het een soort condensatie-energie zijn) En zo ja, waar gaat dat dan heen?

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit echt een continu proces is. Het lijkt zoals het beschreven is meer op een soort batterij, die na toevoegen van water gaat werken. Maar dan is het natuurlijk geen echte energiebron.
Het zal wel op een vergelijkbare manier werken als het patent van Plant-E. Elektronen komen vrij bij het afbreken van bepaald plantaardig materiaal door bacteriën.

In dit geval gaat het om eiwitten, dus als die worden afgebroken of omgezet door die Geobacter sulfurreducens, zal er wel ergens een elektron of twee vrijkomen. Doe je dat op grote schaal, dan kan ik me voorstellen dat er iets als een elektrische spanning ontstaat.

Hier meer over zo'n microbial fuel cell.
ik denk dat de energie uit het opnemen van vocht uit de lucht komt en daarna weer verdampen om te resetten. dus het verschil tussen droog en nat? het zal wel iets vergelijkbaars zijn met osmose (zeewater met zoet mengen / blauwe energie).
ik snap ook niet helemaal waarom dit nauw zo nuttig is aangezien dit nooit veel energie kan zijn vergeleken met zon of wind energie.
Er zou een toepassing kunnen zijn voor kleine apparaatjes die draadloos, zonder stroomkabel, kunnen werken.
Daar hebben we batterijen voor. Een knoopcelletje levert gedurende 10 jaar meer energie dan een vergelijkbaar oppervlak van dit spul.

Er is een reden dat horloges met zonnecellen en generatoren enzo nooit echt een succes zijn geworden. Deze vormen van energie opwekken kosten meer energie om te maken en nemen meer ruimte in dan gewoon een batterijtje dat 5 tot 10 jaar meegaat.
Er is een reden dat horloges met zonnecellen en generatoren enzo nooit echt een succes zijn geworden. Deze vormen van energie opwekken kosten meer energie om te maken en nemen meer ruimte in dan gewoon een batterijtje dat 5 tot 10 jaar meegaat.
Eh ?
Mijn Casio ProTrek met ToughSolar werkt perfect met zijn zonnecel ring en ingebouwde mini accu.
Zonder zonlicht houd ie het ongeveer 2 weken uit, middagje in de zon en de accu is weer vol. Maar doorgaans vangt hij voldoende energie op waardoor de accu eigenlijk altijd vol is. Intussen zon 13 jaar.
Het werkt wel, maar het voegt zo weinig toe. Ik vind die piezo/water/generator/zonnecel/kinetisch/whatever aangedreven horloges hartstikke leuk, maar echte succesnummers zijn het voor zover ik weet nooit geworden.

Mijn pa had een mechanisch horloge dat je niet op hoefde te winden, dat was echt supertof.

Ik heb een Casio met batterijtje die nu al 11 jaar loopt. Dat bedoel ik met "niet de moeite".
Mijn horloge zou het nooit 11 jaar uithouden op 1 batterij met alle extra functies zoals RCF77, verlichting en alle sensoren. (dat laatste is overigens voor mij puur een gimmick)
Vandaar ik specifiek gegaan was voor een solar versie, zodat de horloge nooit opengemaakt hoeft te worden om een batterij te wisselen.
Mijn voorgaande horloges zijn inderdaad zoals door Casio gewaarschuwd, altijd minder waterdicht geworden na opening. (altijd door een horlogemaker laten verwisselen)
Zodoende heeft een zonnecel horloge voor mij zeker een toegevoegde waarde.
Anoniem: 852953 @cdwave19 februari 2020 12:13
maar schaadt de natuur een pak minder, batterijen zijn niet echt milieuvriendelijk, zowel in aanmaak als afval
Met alleen die nanodraden ben je er niet. Wil je je horloge hiermee van power voorzien, moet er een hele bak elektronica bij, onder andere een optimizer chipje, spoel en condensatoren voor spanning conversie, iets van opslag zoals een condensator or accuutje. Al dat spul is onder de streep ook niet echt milieuvriendelijk.

Casio (dacht ik) heeft in de jaren 90 ofzo ook een horloge gehad dat op "water" liep, je moest hem af en toe onderdompelen om hem op te laden. Het principe lijkt op deze constructie, de energie werd "gemaakt" door ionisatie, tot het water verzadigd was en het vervangen moest worden.

Batterijtjes zijn op zich geen probleem, het probleem is dat mensen het milieu aspect blijkbaar geen biet interesseert want ze flikkeren alles in de kliko of - nog liever - ergens in de sloot als het apparaatje de brui eraan heeft gegeven, vaak nog lang voor batterijtje uiteindelijk leeg is.
Wat schaadt de natuur minder? De nano draden en zo of de batterij? En dan bedoel ik niet nu, maar in de toekomst. Die batterij is mooi 1 blokje dat te behappen is. De wand met nano draden is misschien wel de volgende 'plastic soep'.

Maar voorlopig krijgt deze nieuwe ontwikkeling wel het voordeel van de twijfel.
Ik denk dat er door het grootteverschil tussen een batterij voor een elektrische auto en een knoopcel voor kleine apparaten een heel stuk minder knoopcellen (in aantal, maar zeker ook in gewicht) gerecycled worden dan auto-accu's.
Een knoopcel wordt toch al heel snel bij het huisafval gegooid.
Mee eens, reden voor mij toen ook om een Seiko kinetic te kopen, bewegen van de pols, laad het horloge op. Milieu vriendelijker en gaat zeer lang mee.
Geloof ik uit statische elektriciteit die het vocht opbouwt door de wind
Zo maak je bliksem, toch?
Ook, maar die lading is er dus ook een stuk lager in de atmosfeer (en een stuk minder)
Wat zouden de nadelige effecten kunnen zijn als dit grootschalig ingezet wordt?

Als het ook werkt in een tentzeil zie ik grote voordelen bij het kamperen:
"17 devices linked together can generate 10 volts, which is enough electricity to power a cellphone. "

bron:
https://www.sciencemag.or...ts-out-thin-and-thick-air
"17 devices linked together can generate 10 volts, which is enough electricity to power a cellphone. "
bron:
https://www.sciencemag.or...ts-out-thin-and-thick-air
10 Volt zegt natuurlijk niet zoveel;
de statische elektriciteit door jouw wollen trui heeft al gauw een spanning van 5000-10000 Volt, maar daar zit (gelukkig) niet zoveel energie in. De stroom (aantal Ampère) is zeer beperkt.

N.B. ik zeg ook niet dat jij het niet snapt, maar het gequote artikel heeft het over 10 Volt en dat dat genoeg is om een mobieltje van elektriciteit te voorzien.
Nadelige effecten zijn een nihile energieopwekking tegen aanzienlijke kosten.
Dit is géén alternatief voor zonnepanelen of windmolens.
De eerste zonnepanelen waren ook kneiter duur, daar is ook veel in veranderd sinds de jaren 80. Opschalen zal echter nog jaren duren.
Ik zou die verf op ev's gebruiken dan kunnen ze de hele tijd bijladen : VET!
Even rekenen: 0.5v en 0.00017A per cm2. dan kom je uit op 0.85 watt per vierkante meter. Je gaat een klein beetje te kort komen :P
Er is nog ruimte voor verbetering, en als ie stilstaat genereert ie ook door, alle kleine beetjes helpen denk ik zo. De verf hoeft ook niet alleen aan de buitenkant van toepassing te zijn, onderzijde en binnenkant auto kunnen ook al bijdragen.
Er is nog ruimte voor verbetering, en als ie stilstaat genereert ie ook door, alle kleine beetjes helpen denk ik zo.
Je hebt kleine beetjes, en je hebt zaken waarbij de bijdrage statistisch niet significant is. In dat laatste geval is het de investering niet waard.

Ik zie hier wel een toepassing voor in low-power computing. Dat kan bijvoorbeeld een computer zijn die altijd aan staat. Zonnepanelen hebben een accu nodig, wat een investering is, de boel zwaarder maakt, en niet al te best voor het milieu is. Tevens heb je dan nog in sommige delen van de wereld dat er niet voldoende licht is om bij te laden. Met dit (apart of additioneel) is het in theorie mogelijk om geen accu te hebben of om een accu ook 's nachts bij te laden/te ontlasten.

Een voorbeeldtoepassing is een sensor die iets constant meet en eens in de zoveel tijd (geaggregeerde) resultaten opstuurt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 07:53]

Je zou bijv. de hele bodem van de auto uit kunnen voeren met ribbels (zoals ze dat ook doen met passive heat sinks in pcs, of bij sommige lampen). Dan vergroot je het aantal m2 oppervlakte met een aantal factoren.

Neemt niet weg dat er zeker ruimte voor verbetering is :)
niet handig voor de aerodynamica... als je 10% meer gaat verbruiken en 1% opwekt schiet dat niet op....
Dus zeg 20.4 watt per m2 per dag een 7.4 kw per jaar als alles 24/7 werkt.
Zelf met opschalen zal dat een factor heel veel moeten zijn wil het interessant zijn.
Maar voor kleine apparaten kan het leuk zijn. Op grote schaal vraag ik me af wat de kosten zijn om het te maken en hoe dat in verhouding tot de opbrengst staat.

Vraag me trouwens af de lucht zit vol stof, dat zal neerslaan op de nanodraden, blijft dat plakken, vervuiling van de draden. Praktijk zal soms anders zijn dan een lab.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 07:53]

Toch zie ik bij een verbetering met factor 10 veel toepassingen. Een klein appartementje kun je al makkelijk van 80m2 verf voorzien als je muur, plafond en vloer verft. Dat zou
volgens jouw berekening dan 204x80~8.000W/dag opleveren. Daar kun je prima een lamp op draaien. Of zie ik dit verkeerd?
W/dag? :+. Terug naar de middelbareschool!
Ja eens, het is nog niet geperfectioneerd. Maar als je een soort van radiator principe hanteert wat als module uit de auto schuift of beschikbaar wordt gemaakt heb je ineens veel oppervlakte te pakken. En misschien kan het zelfs in de airflow van je airco gezet worden.

Genoeg mogelijkheden denk ik. Nu nog even goed out of the box denken en dan wordt het wel interessant ;)
Iets wat uit de auto schuift? En dan? Iets dat dan plotseling iets van 100m2 is? Dat zal je wel nodig hebben wil het zoden aan de dijk zetten. Dat gaat veel te veel kosten en zie je het voor je in de straat?

Het was zeker out-of-the-box denken, maar niet alles wat out-of-the-box is, is de moeite waard... :P
Dan doet de Sono Motors Sion het met zijn zonnepanelen volgens de cijfers een heel stuk beter. Maarrr daar heb je natuurlijk alleen wat aan als hij buiten staat.
Dat is als je 1 laag van 7 micrometer coating hebt.
Geen idee hoe dik een laklaag normaal is, maar stel je maakt deze 0,25mm dik ... Als ik het zo lees is dit in laagjes toe te passen lijkt het.

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 23 juli 2024 07:53]

Wanneer je daarentegen 0.000017A gebruikt, is het maar 0,085 W/m2
Je mist hier een stukje, dat dat een 7um dik laagje is, daar zit de verbeterslag.
Inderdaad 100 van die laagje op elkaar is maar 0.7mm dik, dan zit je al aan 85 watt per m² :-)
Dat dus inderdaad
Volgens het artikel produceert een dikkere laag wel meer energie, maar vanaf 14µm heeft een dikkere laag geen voordeel meer. Je zou wel meerdere lagen kunnen gebruiken, maar er moet wel ruimte tussen de lagen blijven, dus dat zou voor een verf niet werken.
Je zou de lagen nog kunnen shinglen of op een andere manier lucht creeëren tussen lagen, alhoewel het artikel het heeft over verf, is dat natuurlijk maar een van de toepassingen, bij een kant en klare folie zou je veel meer kunnen opwekken.
Dat alles in natuurlijk theorie, iedere 3 maanden komt er een techniek uit die alles zou kunnen veranderen, waarvan de meer dan drie kwart de translatieslag naar massaproductie nooit haalt.
Als je poreuze blokken neerzet of heel veel platen vlak naast elkaar, dan kan je heel veel m2 in een klein volume stoppen. Mits ze natuurlijk alles goed kunnen bedekken met deze verf. Dikte is 7 micrometer en stel dat je die op een plaat aan beide zijde van 986 micrometer en je laat een ruimte over tussen de platen van 1mm dan heb je in een m3 1000 vierkante meter oppervlak. Als deze dus 0.85 watt per vierkante meter op levert. Dan heb je dus met een blok van 1 m3 850 watt. Ik heb een plat dak. Ik kan wel makkelijk 10 tot 20 van die blokken kwijt op mijn dak. Dus heb ik tot 17kWh beschikbaar.
Reken dan ook even uit hoeveel hectoliter waterdamp je dan nodig hebt en waar je die vandaan gaat halen. 8)7
Of inderdaad een "ruwe" structuur... Vergroot het oppervlak enorm
Je kan het oppervlak van zo'n generator wel enorm vergroten, het is niet beperkt tot het oppervlak van de koets.
Lijkt mij juist nadelig, helemaal als je wat takjes raakt van dat bosje langs de weg.
Is er bekend hoe fragiel (of jusit niet) deze nanodraden zijn?
Geen idee, maar de gedachte dat het zou kunnen is mooi. En ik probeer zo weinig mogelijk takjes te raken als ik met mijn auto ergens rij (ongeacht of het een ev of ICE is).
Als je uitgaat van een verfoppervlak van 5 m² (of 50.000 cm²) van een flinke auto zou die verf minder dan 0.5W opwekken.

17 microampère per vierkante centimeter bij 0.5V is heel weinig.
Het gewicht meenemen kost meer energie onderweg dan wat er opgeleverd wordt :-P
Ik dacht meer aan een vijver in de tuin. Vocht genoeg.
Of van de nano draden een soort filterdoek maken en in de ventilatie van de badkamer stoppen. Als die energieneutraal zou kunnen worden, scheelt het toch ook al een beetje. En alle beetjes helpen

Maar denk dat ze momenteel nog een grote filter zouden nodig hebben
Wan't EV's hebben nu ook zonnepanelen op het dak ...
Handig in ons enorm vochtige kikkerlandje. Helpt dit ook tegen de luchtvochtigheid in je huis? Dan zie ik namelijk een win/win situatie :P
Ik las hier gisteren al over in de Telegraaf, maar in dat artikel stond dat deze techniek ook toegepast zou kunnen worden in bijvoorbeeld de Sahara. Dus zoveel luchtvochtigheid heb je blijkbaar niet nodig.

Dit artikel dus: https://www.telegraaf.nl/...nergie-halen-uit-de-lucht

[Reactie gewijzigd door Huugje op 23 juli 2024 07:53]

Moet je toch eens voor de grap in de woestijn een kuil graven, bakje erin stoppen, stuk plastic folie over het gat en in het midden van de folie een steen leggen... vocht verzameld zich tegen het plastic en druppelt in het bakje. Bron: SAS survival gids. Dit kun je nog eens versnellen door rondom het bakje planten te leggen die je kan vinden.
Kortom er zit ook in de woestijn water in de lucht, natuurlijk stukken minder dan in Nederland.
Wat ik me dan dus ook af vraag met deze techniek, is meer (water) ook beter?
Het ging over luchtvochtigheid niet om zandvochtigheid.
Dan heb je het SAS boek niet goed gelezen, het is meer omdat je lucht isoleert door middel van het folie... en warmte van de zon voor condensvocht zorgt... dus is wel daadwerkelijk luchtvochtigheid.
Met het toevoegen van plantaardig materiaal haal je nog sneller resultaat vanwege het vocht in bladeren.
Ahja daarom condenseert mijn auto altijd van binnen als hij lang in de zon staat. 😉
En kunststof trekt op een of andere manier vocht aan en laat het daarna makkelijk druppelen in het bakje. De exacte wetenschap er achter weet ik ook niet precies, maar zal inderdaad vergelijkbaar zijn met de auto in de zon. Vaak komt condens als er een temperatuurverschil zit tussen de buitenlucht en de geïsoleerde ruimte. Goede ventilatie of de blower aanzetten voorkomt weer condens.
Maar verder dan praktische wetenschap gaat mijn kennis helaas niet. Maar gelukkig hebben de mensen die het SAS boek geschreven hebben hun huiswerk gedaan naar overlevingswetenschappen.
Dan zou ik die SAS survivalgids er nog maar eens op na slaan.
Wat jij beschrijft is een waterval (Engels: water trap). Dat werkt vooral 's nachts, wanneer vocht uit de bodem condenseert op het plastic. (Wanneer je steen groot genoeg is versterkt dat het effect, omdat die steen 's nachts afkoelt en zo extra snel vocht laat condenseren.)
Overdag, met het zonnetje er op is het plastic te warm om veel water te laten condenseren en zal het water dat zich vormt en in het bakje druppelt snel weer verdampen.

Maar je oorspronkelijke stelling is juist. Zelfs in woestijnen is er meestal wel iets van vocht in de lucht.
Ik ben bang dat je gelijk hebt en ik maar half. Laatste keer dat ik het boek had doorgelezen was ook middelbare schooltijd. Was nog de tijd dat je buiten in de bossen mocht spelen met een survival mes op zak en de boswachter nog aan gaf waar je wel en niet hutten mocht bouwen.
Maar zoals ik al aan gaf is mijn wetenschapskennis niet zo heel breed. Verre van zelfs. Tof dat je het wil aanvullen met feiten :)
Maar wat je met je verhaal wilde zeggen klopt gewoon.
Maar het is altijd fijn als een verhaal feitelijk beter in elkaar zit, dus bedankt voor de correctie. Weet ik dat als ik ooit in de woestijn zit zonder water niet overdag hoef te gaan zitten wachten :P
Verder wel een fantastisch boek, misschien binnenkort weer eens open slaan.
Ik heb het ook nog ergens liggen. Net als de Urban survival Guide, die ik een stuk minder interessant vond.
Betekend dat we binnen 5 jaar nu eindelijk de bewegende beelden van missende kinderen op een pak melk gaan zien? Dit in combi met e-ink en geprinte electronica?

Maar even serieus natuurlijk, dit lijkt mij perfect om dingen als LED-verlichting in huis aan te drijven of dingen als een klein mediacenter of simpelweg om mijn elektrische tandenborstel op te laden. Wellicht een mogelijkheid voor simpele dingen als een verstuifer in de WC of om een klok aan te drijven?

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 23 juli 2024 07:53]

Liquid Crystal Displays kan je er prima mee aandrijven met dit vermogen, denk aan een digitaal klokje of een rekenmachine. Daarvoor zijn er al van die mini solar-paneeltjes, maar toch. Uiteindelijk zal het toch wel verder geoptimaliseerd worden en wordt het voor de massa ook interessant.
e-ink of LCD zou misschien nog net lukken met dit soort dingen.

Om je tandenborstel op te laden zul je de alle badkamerwanden in 't spul moeten coaten, en dan kun je nog maar eens in de maand poetsen of iets van dien aard.

LED verlichting kun je helemaal vergeten, dit spul heeft al moeite met het laten branden van het standby LEDje van je oplader...
Nice, ik kan niet wachten tot men dit verder heeft geoptimaliseerd. Deze techniek zal een veel mooier aanzicht geven dan al die windturbines. Hoe zit het eigenlijk met de levensduur van dit spul, raakt dat eiwit op een gegeven moment niet "op" ofzo, en/of degradeerd de opbrengst na verloop van tijd?

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 23 juli 2024 07:53]

Zo, stroom letterlijk uit de lucht. Dat is toch wel zeer cool. Moet natuurlijk nog heel veel gebeuren voordat dit praktisch gebruikt kan worden, maar het idee op zichzelf is al interessant.
Gebakken lucht. :) Ik hoop dat deze techniek een stuk groter zal worden, maar ook betaalbaar blijft. Overal ter wereld stroom.
Ik zie al de auto van de toekomst bedekt met eiwit. En op warme dagen flink met je ruitenspoeier bezig zijn om harder te kunnen rijden... :+
kan je net zo goed benzine rijden, die vloeistof kan ook duur zijn per liter :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.