Nikon perst 1GB op CD-Recordables

De Automatiseringsgids schrijft dat Nikon een manier heeft gevonden om 1,05GB op bestaande CD-Recordables weg te fikken; een toename van dik 60%. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen wil het bedrijf niet kwijt, maar ze meldden wel dat vooralsnog alleen kleine 8cm schijfjes gebruikt zullen worden. In tegenstelling tot de standaard 12cm cd's kunnen bestaande cd-rom spelers namelijk wel met de vergootte 350MB van 8cm discs overweg, maar niet met 1GB 12cm cd's. Nikon doet nog wel onderzoek om de techniek ook op CD-RW's en DVD schijfjes toepasbaar te maken.

De capaciteit van een single-CD'tje, met een doorsnee van acht centimeter, neemt met dezelfde factor 1,6 toe tot driehonderd megabyte. Nikon werkt voor dit formaat ook aan een variant met een nog grotere capaciteit van 350 MB.

Nikon heeft geen technische details over de nieuwe technologie onthuld. Het Japanse concern volstaat met de mededeling dat de 'structuur van de sporen' op de compact disc is aangepast. In principe kunnen bestaande CD-Rom-spelers en CD-Recorders zonder meer overweg met het nieuwe type schijfje. Ook productieapparatuur voor blanco CD-R's is volgens Nikon inzetbaar na aanpassing van de instellingen van deze machines.

Nikon is van plan zijn vinding in eerste instantie alleen toe te passen voor deze kleine CD-variant. De productie moet omstreeks deze tijd op gang komen. Een probleem bij de grotere 12 cm-schijfjes is dat bestaande afspelers niet overweg kunnen met CD's die langer duren dan tachtig minuten.

Deze techniek, hoe die ook mogen werken, is eigenlijk niet zo leuk als die van TDK . Dat bedrijf maakt namelijk dankzij MultiLevel Recording een opslagcapaciteit van 2GB mogelijk. Bedankt RvE voor de link.

Door Tweakers

Tweakers HQ

05-03-2001 • 15:57

31

Bron: Automatiseringsgids

Reacties (31)

31
31
24
6
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 21119 5 maart 2001 16:12
Vraag me of dat ook nog consequenties heeft voor de lees-snelheid van die CD-tjes? Dit omdat de stuctuur van de sporen is aangepast.
[off-topic]
Hou je nou eens op om die idiote site van je te promoten :( |:(
[/off-topic]
Lees ik het nu verkeerd? Wat schiet je er mee op? Er kan dus meer op een klein schijfje. Prima, maar op een normale schijf hebben ze nog problemen omdat ze dan boven de 80 minuten uit komen. Dus is er in de praktijk geen winst. Wat je wint door de hogere dichtheid velies je dubbel door de kleinere schijfjes.
Anoniem: 15584 @Ortep5 maart 2001 16:13
Da's waar..
Maar met platen zijn we toch ook eerst begonnen met single-tjes en daarna pas LP's ?
:)
Ik geloof nooit dat Nikon het bij kleine schijfjes zal laten...
Dat klopt, maar in dit geval hebben we de LP al. Er kan met gemak 700 Mb op een cd. En nu kan de helft op een klein schijfje. Maar drive blijft even groot. Dus daar win ik niets. En ik ga echt geen nieuwe drive aanschaffen om met het zoveelste niet compatible systeem te gaan werken. Tegen de tijd dat dit goed verkrijgbaar is, is de DVD writer ook al betaalbaar. Dan ga ik echt niet op die 300 Meg zitten wachten. Het zou alleen maar nuttig zijn als het op bestaande drives een verbetering werd.
Voor MP3-cd-spelers en digitale camera's is dit een zeer welkome ontwikkeling!
Dit kan handig worden in toekomstige digitale foto-camera's. Plek zat voor veel Hi-res opnames en geen flashmemory meer. Daarom concentreren ze zich natuurlijk op de single-CD afmetingen. Die zijn veel aantrekkelijker voor inbouw in portable devices zoals mp3 spelers en fotocamera's.
Wat je wint door de hogere dichtheid velies je dubbel door de kleinere schijfjes.
Hele doordachte zin. Je wint idd geen capaciteit, maar wel ruimte! (fysiek) Het is gewoon veel handiger om die kleine dingen mee te nemen! Zo'n grote CD in je broekzak is namelijk behoorlijk irritant ;) Zo'n kleintje gaat makkelijk.
Anoniem: 5851 5 maart 2001 16:01
nou vraag ik mij af of het een beetje goed gaat met de fouten op de cd, wat mij niet gek in de oren klinkt als dat nogal bagger zal zijn...
Ik vind je opmerking eigenlijk helemaal niet zo overbodig; Op de huidige CD's wordt vanwege de aard van het medium, zo'n groffe 50-60% van de ruimte verspild door overhead. Die overhead is onder andere foutcorrectie/detectie code (CRC) en bit padding (opvulling) die ervoor zorgt dat er geen lange stukken op de CD staan met alleen '1' - en of '0' -en achterelkaar. (Door dit laatste 'fenomeen' zou de leeskop van een CD-speler z'n tracking verliezen en niet weten in welke 'track'/spoor hij aan het lezen was. Om een lang verhaal kort te maken, dit laatste maakt het onmogelijk een CD' te lezen.

Nu kunnen ze twee dingen gedaan hebben :

- De padding weg laten door een speciale techniek compressie techniek te gebruiken die (een soort MIME voor CD-spelers) automatisch al genoeg 1-0 afwisseld?! (Maar hoe lees je het dan met een normale speler)
- Inleveren op de bestaande CRC code...... maar dit lijkt me buiten uiterst onverstandig ook niet mogelijk om het op 'conventionele' spelers te lezen.

Misschien dat iemand anders nog een clue heeft?
Volgens mij zit je een beetje te :z-en

Als klopt wat jij zegt dan is het zo dat een leeg opneem-medium tegen een bestaande (stokoude?) CDR-drive kan zeggen dat 'ie die CRC/Padding ellende maar achterwege moet laten...
In principe kunnen bestaande CD-Rom-spelers en CD-Recorders zonder meer overweg met het nieuwe type schijfje.
:Z
De reden dat je de kleine 8CM schijfjes wel kunt gebruiken en de 12CM niet is heel simpel trouwens:

De spelers (kijk maar in je eigen speler) hebben een kleine uitsparing. Die is dus wat dieper, maar kan prima gebruikt worden tot de hoogte van een normale CD. :) Daar heb je dus geen probleem.

Ik vraag me af of het ook in slot-in spelers (met adapter) werkt. Het zal wel niet werken in bijv. notebook spelers waar je de CD op moet drukken (met die balletjes). Daarvoor is ie te dik. Jammer, voor de portable markt zijn verkleiningen juist een goede optie!
Dit slaat echt helemaal nergens op!!

Die CD is echt niet dikker hoor!!
De sporen liggen alleen dichter naast elkaar en je zult dus sneller last hebben van fouten.
De enige reden dat het nog niet werkt met grote is het feit dat de meeste CD rom drives hun lees kop niet verder kunnen stretsen en aan het einde niet meer zo gevoelig zijn als aan het begin.. (de binnnen kant dus) Met die kleinen CDtjes is het dus geen probleem omdat de binnne kant altijd beter te lezen is en de MB grote van de cd nog binnen de normale cdtjes valt... Hij zal dus denken dat er een grote CD in ligt die niet is volgeschreven en met zijn lees kop gewoon de sporen volgens en niet kijken of hij daarbij nou wel of niet vergenoeg uitslaat naar de hand van een normale cd...
Een leuke optie voor de cd Businesscards denk ik dan.
Wat nou overbodig de reaktie van Fallen_Angel???

Dat was namelijk ook het eerste waar ik aan dacht
mischien een dom iets maar de dream cast van sega die hebben dan wel gewoon grote cd's maar daar staat ook 1 GB aan data op

maar als ze het nu gaan uit brengen voor thuis gebruik .. :9 dan kan je gewoon 1 GB aan mp3's weg fikken !! :)

[edit] typo :)
dr zit natuurlijk een grote nadeel aan de hogere datadichtheid: verhoogde kans op data verlies door beschadiging van het medium, cdtje van nu zijn al redelijk gevoelig, een paar krasjes en je een paar bestanden raken al beschadigd, met deze schijfjes ben je nog meer data kwijt als de kras even groot is...
oplossing kan zijn een soort minidisc casing eromheen, maar dan gaat de prijs weer omhoog...
dilemmas dilemmas dillemas :P
tweakerbee wrote:
De reden dat je de kleine 8CM schijfjes wel kunt gebruiken en de 12CM niet is heel simpel trouwens:
....
Daarvoor is ie te dik.
:o ja ja 8cm 350MB schijfje is dikker :( Dacht het niet!

Het is een compatibiliteits probleem, zoals in het artikel is beschreven. Echter de titel van 1GB is wel erg verneukeratief.
Deze techniek, hoe die ook mogen werken, is eigenlijk niet zo leuk als die van TDK . Dat bedrijf maakt namelijk dankzij MultiLevel Recording een opslagcapaciteit van 2GB mogelijk
Die 2GB cds van TDK zijn niet compatible met de huidige standaard ..,. dus persoonlijk vind ik dit ook heel erg leuk .. en voorlopig nog leuker..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.