TDK komt met nieuwe CD-R/RW standaard

TDK heeft gisteren aangekondigd dat ze gebruik gaan maken van de MultiLevel Recording techniek van het Amerikaanse bedrijf Calimetrics. Ze willen daarmee een nieuwe generatie van CD-RW drives gaan maken, die meer dan 2GB data op een speciaal ML schijfje kwijtkunnen, en met niet minder dan 36 speed kunnen schrijven. De MultiLevel techniek kan vrij makkelijk worden toegevoegd aan bestaande CD-RW drives, waardoor MultiLevel drives niet veel duurder zullen zijn dan de modellen die nu te koop zijn. De schijfjes zelf zouden een vergelijkbare prijs/capaciteit verhouding hebben als bestaande CD-R/RW media. Een groot pluspunt is dat een ML drive ook normale CD's kan branden, hoewel niet met 36 speed:

Commenting on today's announcement, TDK Electronics President Kuni Matsui noted: ``The dramatic gains in capacity and speed offered by the new ML format make it the ideal bridge to the future. Because the technology is IC-based, we expect ML drives to be priced at a small premium over today's CD-R/RW drives. Hardware manufacturers can add ML capability to their CD-R/RW drives without altering existing optics, mechanics or manufacturing infrastructure. From a media perspective as well, ML discs maintain the cost-per-megabyte efficiencies of conventional CD-R and CD-RW discs. Equally important, ML drives retain backward compatibility with conventional CD-R/RW recording, enabling users to retain CD's universal compatibility when so desired.''

[...] ML is not envisioned as a replacement for recordable DVD drives. According to TDK's Kuni Matsui, ``The ML format is a bridge to the era of inexpensive recordable DVD. For the next several years, however, we see a tremendous demand in the market for a format that extends and enhances CD's storage, speed and value. MultiLevel Recording technology can eventually migrate to the DVD platform, where it will offer similar gains in recording capacity and write speed.''

TDK wil volgend jaar beginnen met de introductie van ML drives, en krijgt daarbij onder andere hulp van Mitsubishi en Shinano Kenshi, beter bekend als Plextor.

Door Wouter Tinus

31-10-2000 • 11:28

39

Bron: Yahoo

Reacties (39)

39
38
26
8
1
8
Wijzig sortering
From a media perspective as well, ML discs maintain the cost-per-megabyte efficiencies of conventional CD-R and CD-RW discs.
Dat zou betekenen dat een schijfje van meer dan 2 GB ook maar ongeveer 3,5 a 4 keer zo duur wordt als een gewone CD-R. In dat geval is het natuurlijk zeer interessant. Als nou echter blijkt dat per megabyte die schijfjes twee keer zo duur worden als een CD-R, weet ik niet of mensen er wel om staan te springen. Dan kun je net zo goed 3 CD-Rs pakken.

Voor audio is deze techniek vast niet interessant, die dingen zullen wel weer in geen enkele normale CD-speler te gebruiken zijn.
Zou er dan niet toevallig een DVD'tje op passen? :o
Dat verwacht ik niet, want als ik een DVD rip, dan heb ik ongeveer 8 gb aan harddiskruimte nodig om alles eraf te halen wat je nodig hebt om de boel te verwerken. Misschien dat het met kopieeren van de CD anders ligt. Maar ik denk dat het niet op zo'n CD past :'(
|:( zo dus men denkt 36 (!) speed te gaan fikken...
dat is dus 36 x 150kbyte per seconde = 5400 kilobyte per seconde = 5,2734375 MegaByte per seconde......
! Sorry, Burn failed ... loss of streaming !?
Ik neem aan dat ze BURN-proof gebruiken ;)
leuk!!!

Weer een nieuwe standaard, die uiterst compatible is met zichzelf, behalve met andere...

Ja, het is eenvoudig te implementeren, maar over een paar (2?) jaar konden we hem toch weer weggooien volgens hun...

Zekers!!! die hebben we *echt* nodig, zet um maar in de hoek van de garage, bij de rest van de wereldstandaarden waar niemand uiteindelijk wat mee doet... |:( |:(
Brammus heeft net de definitie van "nieuwe standaard" uitgelegd..
Brammus .. Dat is juist het idee.. Als P4 uitkomt kan je niet meer hetzelfde moederbord gebruiken als de p3 ("Jij noemt dit alleen comp. met zichzelf") Als het TDK lukt dan hebben we alleen maar die cd-drive in onze lieve Klara.
}:O
-Maus-
Niet helemaal waar. Als je dat verhaaltje mag geloven, kost een brander die dat kan maar een tientje (of zoiets) meer dan een brander die dat niet kan. Dat betekend dat wanneer bedrijven al hun branders met deze techniek gaan uitrusten, je toch op veel plaatsen met je tweelaags cd'tje terecht kan. Plus dat ook gewone cdr(w)'s er mee gebrand/gelezen kunnen worden. M.a.w.: Het zit er op, het is handig (je kan een hele winbackup op 1 cd zetten) en het zit je niet in de weg. Ik denk dat deze technologie niet veel kwaad kan.
Als je weet hoeveel geld er in de DVD techniek is gepompt zal je echt niet zomaar overstappen op een andere techniek... intussen is in bepaalde landen de DVD al behoorlijk ingeburgerd en de branders zijn ook al niet zo duur meer (relatief dan)... het enige wat er fout is is dat de DVD ram schijfjes nog zo duur zijn (net zo duur als origineel) maar dat zal ook wel minder worden naarmate het meer gebruikt word (ja er zijn al mensen die het gebruiken :)) ik kan me zelf nog goed herineren dat 3 Jaar geleden [!!!] een CDR nog 17,- gulden was dat is wel mooi ff bijna 10X zo duur als ik dezelfde CDR nu koop!!!
Dus ik denk dat je er van uit kunt gaan dat DVD echt wel de nieuwe standaard word!
Dude, we hadden op't werk al heel snel een CD Brander.
Ik betaalde voor 'm eerste CDR fl 35,- !!! :(

Ik heb 'm wel tot de laatste MB gevult. :)
Dus dit is meer als een overbrugging naar DVD bedoeld.... Ik denk dat het met de leessnelheid ook wel goed zit, ik denk dat ze gebruik maken van een meervoudige laserunit, zoals je die wellicht ook kent uit de Kenwood True-x series. Het lezen gaat dan waarschijnlijk sequentieel per laag, dus bijvoorbeeld 1 laser die 1 laag aftast en de data in een buffer plaatst, waar de data van de ander x-aantal lasers ook in wordt geplaatst en doorgestuurd. Op die manier is er een behoorlijk hoge snelheid mogelijk. Met schrijven werkt het dan precies omgekeerd, data wordt in buffer geplaatst en onderverdeeld over de verschillende lagen. Denk ik.
ehhhhmm.....

er wordt toch gezegd dat het alleen maar een ic upgrade is??? en dat de optische componenten onveranderd kunnen blijven?? in dat geval dus geen meerdere lasers en sequentieel lezen!!!
Anoniem: 14481 31 oktober 2000 11:34
vergis ik mij of is dit niet een beetje achterhaald ?

bestond er niet zoiets als dvd ram of te wel schrijfbare dvd rommekes ?
:?
Daar dacht Franckey ook meteen aan.
Maar als dit echt iets nieuws is en veel goedkoper dan DVD, dan is het einde van DVD waarschijnlijk snel in zicht.... Een DVD-RAM schijf is tenslotte even duur als een DVD-ROM en er gaat nog minder op ook. Dus fatsoenlijk een DVD kopieren is er niet eens bij.... Niet dat ik daar intresse voor heb hoor... :) Ik heb niet eens een DVD speler en die komt er niet ook als ik zo deze nieuwe ontwikkelingen volg...... :*)
DVD maakt toch ook gebruik van MultiLevel Recording ?
"geperste" dvd'tjes wel (dan kan er tot 17GB op). Zelf branden kan alleen op 1 laag (volgens mij wel aan twee kanten)
Ben wel benieuwd of deze cd's dan ook door cd-spelers gelezen kunnen worden.

Dan verwacht ik wel een succes.

Kan dit niet door cd-spelers gelezen worden en word het een grote MD schijf ofzo, waarbij je dus aparte apparatuur nodig hebt dan zal de schijf alleen handig zijn voor backuppen van je schijf terwijl je daar ook weer alternatieven voor hebt.

Ik denk dat 't alleen op het gebied van audio succesvol kan zijn, voor Data hebben we al genoeg alternatieven....
ahumm !!!

2 gig is de perfecte groote voor een divx: ) ripje :)
die meer dan 2GB data op een speciaal ML schijfje kwijtkunnen, en met niet minder dan 36 speed kunnen schrijven
dat mag ook wel die 36 speed als je 2gb met 4x moet wegschrijven ben je wel ff bezig ;)

700mb = 80min
2gb = ongeveer 225min ??? hmm kun je lekkere audio cd's van maken.

225 min op 36x branden kost ongeveer 6/7 minuten, netjes. (obv 80min branden op 4x = 20 min).

Maarja gaan ze nu voor iedere cd-rom speler die er gemaakt is een nieuwe firmware maken zodat ze ook dit formaat kunnen lezen? damn das een hoop werk :(

BTW 2GB = zo'n 460 mp3tjes op 1 CD }> meer dan 24 uur muziek op 1 cd :P
2gb = ongeveer 225min ??? hmm kun je lekkere audio cd's van maken.

...je kunt ze alleen niet in een audiocdspeler lezen... :-(
Dit is dus gewoon een 3 layer CD welke met 12 speed op 3 layers simultaan gebrand kan worden.
Uitlezen zal ook simultaan over 3 layers zijn.

Feitelijk wordt de opslag en snelheid hiermee ver-3-voudigd. Lijkt me de ideale vervanging voor DVD.

Als het een beetje meezit kan de techniek op dezelfde manier in de CD-ROM spelers "sijpelen", zoals "multi-read" dat voorheen ook deed. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.