Hyundai onthult cruisecontrolsysteem dat zich aanpast aan rijstijl bestuurder

Autofabrikant Hyundai heeft een adaptief cruisecontrolsysteem ontwikkeld waarbij machinelearning wordt toegepast om het systeem op een aantal punten te laten inspelen op de rijstijl van de bestuurder.

Hyundai noemt het systeem Machine Learning based Smart Cruise Control en het is in feite de toevoeging van kunstmatige intelligentie aan adaptieve cruisecontrol. Normaal gesproken past het voertuig hierbij zijn snelheid automatisch aan op basis van de afstand tot de voorliggende auto, terwijl het nieuwe systeem van Hyundai vanzelf de patronen en gewoontes van de bestuurder leert en deze toepast in het Smart Cruise Control-systeem.

Dit moet ertoe leiden dat auto's die hiermee zijn uitgerust rijden op een manier die overeenkomt met het rijpatroon van de bestuurder. Het rijpatroon wordt gekarakteriseerd in drie delen: De afstand tot voorliggers, hoe snel iemand accelereert en de reactiesnelheid van de bestuurder op bepaalde omstandigheden. Daarnaast worden die omstandigheden en de snelheden gemeten. Volgens Hyundai is het systeem in staat om meer dan 10.000 patronen te onderscheiden, zodat de slimme cruisecontrol zich moet kunnen aanpassen aan de patronen van de bestuurder. Het rijpatroon wordt regelmatig geüpdatet, zodat een recente aanpassing in de rijstijl van de bestuurder ook terugkomt in de toepassing van de cruisecontrol.

Hyundai zegt dat het bij een vorige versie van Smart Cruise Control onmogelijk was om de instellingen heel precies af te stemmen op basis van de individuele voorkeuren; alleen door de toepassing van machinelearning werd dit volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf mogelijk. Het nieuwe systeem bereikt overigens level 2,5 van autonoom rijden, aldus Hyundai. Toekomstige auto's moeten ermee uitgerust worden, maar wanneer het geval is en om welke automodellen het gaat, is onbekend.

De fabrikant zegt dat deze ontwikkeling van een persoonlijkere cruisecontrol belangrijk is, omdat inspelen op de rijstijl van de bestuurder ertoe kan leiden dat bestuurders minder huiverig zijn om gebruik te maken van een dergelijk semiautonoom rijsysteem. Als het systeem geen rekening houdt met de patronen en voorkeuren van de bestuurder, kan de rijstijl afwijken van wat bestuurder gewenst vindt en zal hij volgens Hyundai minder snel geneigd zijn er gebruik van te maken.

Hyundai slimme cruisecontrol

Door Joris Jansen

Redacteur

21-10-2019 • 18:50

152

Reacties (152)

152
142
67
6
1
64
Wijzig sortering
Zou wat mij betreft een mooie toevoeging zijn. Ik heb een tijdje in een auto gereden met ACC maar die was wel erg conservatief afgesteld en iedere keer wanneer de ACC vond dat de afstand tot de voorligger te klein werd, ging in 1x het gas eraf waardoor het een nogal schokkerig geheel werd. Wanneer de ACC zich zou aanpassen aan het gedrag van de gebruiker (in mijn geval dus ikzelf) zou het inderdaad voor mij natuurlijker aanvoelen.

Waarom denken we (zelfs tweakers) bij nieuwe technieken steeds als eerste aan de mogelijk slechte gevolgen?
Ze halen ook niet rechts in. Dat is heel vervelend bij filerijden.
Op mn Golf met de nieuwste versie lijkt hij het zelf te beoordelen. Op lage snelheden doet hij het wel, op hoge snelheden niet. Maar op de hele A2, 5 banen breed doet hij het weer wel. Er lijkt dus iets meer intelligentie achter te zitten dan vele denken.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 14:36]

In Duitsland geldt het "Rechtsfahrgebot": zo rechts mogelijk rijden, links inhalen. Net als in Nederland dus. Ze zijn er overigens ook net zo slecht in als wij.

Edit: Dennisdn suggereerde in een eerdere versie van zijn bericht dat ze in Duitsland het keep your lane-systeem hanteren.

[Reactie gewijzigd door Gimmeabrake op 23 juli 2024 14:36]

Het is niet omdat je een Duitse auto hebt dat hij overal de Duitse wetgeving mag volgen.
Zou wat zijn moesten ze in Duitsland door het rood mogen rijden en die auto's dat dan maar over de ganse aardbol zouden doen...
Dan kan ik niet uitleggen waarom de auto het op méér dan 2 baans-snelwegen wel doet en bij 2 banen niet. Hij lijkt er wel duidelijk een keuze in te maken omdat de sensoren erg accuraat zijn en nooit een auto missen rondom.

*edit:
Op Duitse forums gevonden dat hij bij snelheidsverschillen onder de 10km rechts voorbij gaat. Klinkt plausibel omdat in trajectcontroles de verschillen minimaal zijn.
https://www.motor-talk.de...-acc-t5183218.html?page=4

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 14:36]

Mijn Prius haalt met ACC gewoon rechts in, dit geldt dus niet voor alle merken.
Anoniem: 310408 @guido6621 oktober 2019 20:12
Voor zover ik weet is er geen enkel autodrive systeem dat niet rechts inhaalt op dit moment.

V10 van Tesla in de VS zal altijd proberen in te halen aan de linkerkant (en doet dat vol automagisch) maar in Europa zal ie alleen aangeven dat ie denkt dat inhalen een goed idee is (en dan doet ie dat automatisch als je de richtingaanwijzer aanraakt) maar als je niets doet gaat ie de gewoon rechts langs.

Verleden week in de VS met de laatste tesla software gereden en het is verdomd goed. Alle inhaalacties zijn geheel automatisch en zeer subtiel, afslagen en opritten (inclusief invoegen) gaat nu echt soepel. Ik had nooit het idee dat ik het zelf beter zou kunnen (wel soms iets sneller). Enorm jammer dat dit in Europa nog niet mag.

Een systeem dat de slechte gewoontes van een rijder overneemt lijkt me overigens een slecht idee. Het verkeer heeft behoefte aan absolute voorspelbaarheid. Daarom proberen veel firma's ook tot standaarden te komen over laterale versnellingen. Dan weet je waar een auto uitkomt.
Mijn Polo met ACC weigert rechts in te halen. Nu kan ik dit overriden door kort het gaspedaal in te drukken (Denk aan een blokmarkering) maar standaard blijft hij mooi op 2 seconden afstand in de rijbaan rechts van de persoon in de rijbaan links van mij.

Overigens gebeurt dit alleen bij snelheden van >80km/h
Bij die snelheden is rechts inhalen ook niet meer toegestaan toch?
Wel bij blokmarkeringen
Mijn model 3 haalt alleen bij fileverkeer rechts in, anders blijft ie netjes inhouden om niet rechts in te halen (override mogelijk met tikje op gaspedaal).
Anoniem: 1240358 @jeroen321 oktober 2019 20:10
Loop ik ook tegenaan met mijn polo. Die weigert ook rechts in te halen wat an sich goed is, maar bij blokmarkeringen en files een stuk minder handig inderdaad. Ben er onder de streep wel blij mee want een klein tikje op het gas 'leert' de ACC dat hij deze specifieke auto wel even in kan halen. Zo blijf je controle houden en haal je niet onbewust toch rechts in waar het niet handig is.
Bij skoda even gas aantikken en gaat rechts voorbij, bijvoorbeeld op uitvoegstrook/voorsorteren heel intuïtief, maar als je uitvoegd/voorsorteert en je hebt (zoals het hoort) knipperlicht continu aan dan zou de ACC zo geprogrammeerd kunnen worden rechts voorbij te gaan.

Niet rechts inhalen kan met VAGCOM uitgezet worden overigens maar niet gedaan.
Eeuhm, rechts inhalen in files is gewoon toegestaan. Zie RVV, artikel 13:
Artikel 13

1.
Bij fileverkeer behoeft, indien de rijbaan is verdeeld in rijstroken in dezelfde richting, niet de meest rechts gelegen rijstrook te worden gevolgd.

2.
Files mogen aan de rechterzijde worden ingehaald.
Het zou ook zeer onlogisch zijn als dat niet mocht. Dan hoopt alles zich op de linkerbaan op en blijven de rechterbanen leeg...

Er zijn overigens wel meer plekken waar je rechts in mag halen. Bij in/uit voegen. Naderen rotondes, op rotondes.
Dan hoopt alles zich op de linkerbaan op en blijven de rechterbanen leeg...
Dat is vaak wel hoe ik de A12 aantref bij Arnhem helaas. Rechts is kompleet leeg en links staat het vast. Ik twijfel er dan ook niet aan om er rechts langs op te rijden.
Huidige adaptive cruise control van Hyundai haalt gewoon rechts in. Ik had juist liever gehad dat dat niet zo was (dan kan je met gaspedaal zelf alsnog rechts inhalen als je dat zou willen), maar helaas.
Mijn Mercedes haalt niet rechts in bij normale snelheden, bij lagere snelheden haalt hij gewoon in. Je kunt het altijd overrulen met je gaspedaal.
Ik vind het belachelijk. Op basis van dit marketing verhaal lees ik: Oh, ik ben een bumperklever en accellereer graag voor de kick. Gevolg: ML assisted ACC leert: de auto mag gevaarlijk rijden en slecht voor het milieu. Als het doel was meer acceptatie te krijgen voor machine learning lijkt me dit niet de juiste manier.. Waarom ML niet gebruiken in een meer positief verhaal: aanleren wat de veiligste manier is om in cruise control te rijden (op basis van miljarden voorbeelden en mogelijks met een beetje input van de chauffeur zelf). Ik zou meer vertrouwen in zo een systeem dan in een systeem dat zich afstelt op mijn specifiek gedrag, want ik ben helemaal niet zeker of mijn rijstijl de beste is - dat kan een computer beter dan mezelf. Als dat dan wat onwennig is in het begin dan neem ik dat voor lief als het uiteindelijk veiliger is en beter voor het milieu..
Oh, ik ben een bumperklever en accellereer graag voor de kick. Gevolg: ML assisted ACC leert: de auto mag gevaarlijk rijden en slecht voor het milieu.
Dat is natuurlijk onzin en dat weet je zelf ook wel, als je even had nagedacht. De ACC werkt op basis van een aantal parameters en wat dit bericht heel simpel zegt is dat een aantal van die parameters aangepast worden zodat het "gedrag" van de auto wat meer overeenkomt met het "gedrag" van de eigenaar.
Je had kunnen bedenken dat fabrikanten heel goed weten dat het gros van de automobilisten *denkt* dat ze goed kunnen rijden, maar eigenlijk tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. En dus is het logische gevolg dat die "aanpassingen" zo beperkt zullen worden dat ze juist geen gevaarlijke situaties opleveren.
Daarnaast, en dat had je ook zelf kunnen bedenken, is het idee achter een ACC dat alles wat veiliger wordt. Dan helpt het als je de acceptatie van de ACC verbeterd en dan helpt het als de ACC een beetje dichter in de buurt komt van het gedrag van de eigenaar.

Je slaat de plank volledig mis als je denkt dat je een automobilist kunt opvoeden, door hem te tonen "wat de veiligste manier is om in cruise control te rijden". Als er één manier is om de acceptatie de nek om te draaien is dan is dat wel de ACC de rol van "opvoeder" mee te geven....
Je had kunnen bedenken dat fabrikanten heel goed weten dat het gros van de automobilisten *denkt* dat ze goed kunnen rijden, maar eigenlijk tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. En dus is het logische gevolg dat die "aanpassingen" zo beperkt zullen worden dat ze juist geen gevaarlijke situaties opleveren.
Dit is uiteraard jouw aanname. Klinkt logisch, maar we weten het pas echt na de eerste tests. Ik ben ook benieuwd! :)
Het zou we fijn zijn als deze 10.000 patronen in rijstijl eens getest wordt bij de keuringen om de auto op de weg toe te laten.

Veel mensen denken/kunnen/willen niet veilig rijden. ML zou kunnen helpen veiligere rijden mogelijk te maken. Ik vind zo’n systeem soms te sloom reageren en niet anticiperend op wat er komt, omdat ik zelf verderop iets zie.

Een ander heeft “een kwartier en 1km nodig” om in te voegen vanaf de meest linker baan... En weer een ander to rijdt als een malle voorbij kort voor een ander auto in te voegen. Of een heel erge: mensen die onnodig in het midden rijden of 2e baan vanaf links, zodat anderen 3-4 banen naar links moeten om hun voorbij te gaan.

Zou mooi zijn als deze Automatic Cruise Control met 10.000 patronen de bestuurders kan laten zien dat het wel degelijk netjes kan. (Dus (langzame) rijders op meest rechterbaan. Invoegen bij voldoende ruimte, etc)
Tja, je kan het ook negatief uitleggen natuurlijk. Maar sinds wanneer bepaalt een ander wat JIJ het prettigste vind? Dat is toch subjectief? Dat anderen jouw rijstijl wellicht niet prettig vinden is weer een ander verhaal (bumperkleven...).
Het lijkt mij bijzonder prettig dat de auto zich aan jou aanpast en niet aan (overtrokken) milieu-eisen. Gezien het feit dat je vrijwel altijd rondrijdt in een auto die teveel vermogen heeft voor het meest basale doel (namelijk verplaatsing van A naar B); is het aspect milieu toch wat ondergeschikt bij 'rijstijl'.
Het is natuurlijk ook de afstelling van het merk. Duurder modellen hebben veel soepelere systemen dan auto’s uit het b-segment.
Als je kijkt naar de manier waarop een Mercedes S-klasse lane keeping en account uitvoerde ten opzichte van een Golf of Polo is er een wereld van verschil
Mijn Polo haalt niet rechts in met de ACC, tenzij ik een klein tikje op het gaspedaal geef als ik bijvoorbeeld rechts van een blokmarkering rijd of in een file. Grootste nadeel vind ik dat de Polo alleen maar ACC heeft; bij extreem weer schakelt het systeem uit en heb je ook geen 'normale' CC meer... Maar daar hebben de duurdere Volkswagens ook last van. De ACC heeft meerdere rijmodi maar helaas kun je geen onderscheid maken tussen remmen en accelereren. Remmen vind ik prettiger in de comfort modus die voelt het meest natuurlijk aan. Maar gas geven in die modus is inderdaad alsof er een bejaarde rijdt, meestal geef ik gewoon zelf even gas bij. Zo is het prima rijden met dit systeem en ik zou zelf niet zonder meer willen. Het is ook meteen het gevaar als je in een andere auto zonder ACC rijdt... Moet dan altijd de eerste 10 minuten heel erg wennen dat ik toch zelf moet remmen, kwestie van wakker in de auto stappen en bewust rijden.
Same bij Skoda octavia (niet gek). Zelf vind ik ecologisch wel een fijne stand. Remt lekker af (uitrijden) en trekt ook wel prima op, misschien iets te laat voor mijn gevoel.

Wat ik jammer vind van de ACC is dat je geen limiter meer hebt.
... Moet dan altijd de eerste 10 minuten heel erg wennen dat ik toch zelf moet remmen, kwestie van wakker in de auto stappen en bewust rijden.
True, heb ik ook met onze fabia als ik lang in de octavia heb gereden. Maar gelukkig is het een stuk minder luxe uitvoering dus vergis me niet zo snel hehe
Wat ik jammer vind van de ACC is dat je geen limiter meer hebt.
In de Polo heb ik wel een limiter, knopje mode indrukken en snelheid instellen, nadeel is dat als je meer druk zet dan met je kleine teen hij weer uitgaat.
True, heb ik ook met onze fabia als ik lang in de octavia heb gereden. Maar gelukkig is het een stuk minder luxe uitvoering dus vergis me niet zo snel hehe
Onze Opel Adam heeft dus ook cruise control maar dan standaard en dan moet je 's ochtends vroeg toch verdomd goed opletten dat je op tijd remt..
Ha! Dat uitschakelen bij heftig weer doet de mijne dus ook. En ik maar denken dat ik een defect had omdat er dan ook altijd een aantal oranje lampjes gaan branden. Ik vind het overigens schijt irritant dat dat gebeurt. Zit je lekker te cruisen en ineens valt het systeem uit en gaat ie van z'n gas af. Ben er al een paar keer goed van geschrokken.
Tevens een keer gehad dat ie op de ACC stand wel heel dicht op de voorligger kroop en pas toen ik zelf ingreep alle lampjes aan gingen.
Nee echt een fijn systeem vind ik het niet van VW, hoewel het voor de rest prima werkt, vind ik dat het gewoon altijd moet werken.
Onze Leon uit 2015 doet het alleen niet als er sneeuw op de radar komt. Misschien ook omdat deze nog erg goed zichtbaar is en niet in een logo wordt verwerkt. (Polo)
Oké ja mijn polo 2018 doet het ook als het stevig regent.
Logo goed schoon houden doet wonderen ik ga er dagelijks met een doekje overheen en dan heb ik zelden dat hij uitvalt bij een regenbui...
Thanks, zal ik eens proberen. Alhoewel ze het wel iets beter mogen ontwerpen vind ik.
Dat zeker, door het logo goed schoon te houden heb ik eigenlijk alleen problemen bij hele heftige hoosbuien. Vaak doet hij het dan weer direct na de hoosbui. Al had ik van de week een hardnekkiger probleem: groot eikenblad ertegenaan gewaaid en blijven plakken. .. Daar doe je dan echt niets tegen.
Anoniem: 1248170 @P_Tingen23 oktober 2019 00:34
Het is eigenlijk belachelijk dat die systemen zo harkerig zijn. Dat toont aan dat we geen drol verder zijn dan 40 jaar terug en dat het gewoon dom sensor werk en dom programmeerwerk is. Een Boeing 737 uit 1973 is nog intelligenter in zelf landen.
Leuk idee maar of dit altijd een vooruitgang is :D

Wel serieus benieuwd in welke mate het systeem inspeelt op het rijgedrag van de bestuurder.
Op zich zit ik hier wel op te wachten. Mijn ACC reageert heel anders op afremmend verkeer voor mij (voor mijn gevoel altijd net een fractie te laat). Zou mooi zijn als hij hetzelfde reageert als wanneer ik dat zelf zou doen, zodat ik minder onnodig bij hoef te springen.
Dat net iets te laat is volgens mij beter tegen file. De eerste reactie 'remmen' van een menselijke bestuurder is vaak net iets harder vertragen dan de auto ervoor. Just to be safe. Hierdoor ontstaat file.
De acc vertraagd volgens mij nooit sneller dan de voorganger. Hiervoor wordt de afstand tussen de autos korter naarmate de snelheid afneemt.
Dag files :)
Dat is dus de verkeerde gedachten, ook in files moet je afstand houden, ondanks dat 95% van de bestuurders dat niet doet. Ook in files moet je ruimte houden voor verkeer dat wil in- en uitvoegen. Doe je dat niet en iemand moet zich er weer tussen weten te wringen staan de andere auto's weer boven op de rem, harmonica effect en kijk weer meer file. Dus rijdt die gaten niet direct dicht of o jee een gaatje daar wil ik in... nee, houd afstand en files zullen er eerder door oplossen met mider ongevallen in een file.... gaan we overigens niet iets offtopic?

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 14:36]

Anoniem: 167912 @_Dune_21 oktober 2019 22:08
Sorry, maar dit slaat echt nergens op: je neemt veel wegcapaciteit weg op deze manier op een plaats waar er op dat moment al wegcapaciteit te weinig is (anders was er geen file).
Er is niets zo ergerlijk dan mensen die overmatig afstand houden in een file: dat maakt de file langer en brengt achterliggers in de problemen die daardoor bijvoorbeeld stil moeten staan in het midden van een kruispunt.
In een file moet je niet van rijstrook veranderen, tenzij je moet uitwijken voor een obstakel of een afrit moet nemen.
Nee het bunperkleven zorgt er juist voor dat niemand meer uitrol tijd heeft en dus direct hard moet remmen. Juist door voldoende afstand te houden niet continu als een bezetene aan te sluiten en weer te remmen zorg je voor betere doorstroming. Je kan beter 200 auto’s hebben die met gelijke afstand en snelheid achter elkaar aanrollen dan 10 autos die als een harmonica op de weg heen en weer aan het veren zijn.

Die wegcapaciteit is het probleem niet. Achtheraan staat men toch wel geheel stil en hoopt het zich juist op. Het rustig blijven doorrollen is wat er voor zorgt dat een file niet nog erger wordt. Daarnaast, het te laat weer doorhebben dat er geen file meer is zorgt er voor dat het onnodig lang duurt.

Nee in een file moet je vooral niet zo weinig mogelijk afstand houden, maar gewoon gepast. Niet voor niks dat er juist veel ongelukken met blikschade gebeuren in files.
ik beweer nergens dat je moet bumperkleven, ik reageerde op de stelling dat iedereen voldoende afstand moet laten om anderen tussen te laten. Dat is onzin en verlengt de files. Ik heb net weer het plezier gehad om op de Antwerpse ring te staan, de auto voor mij deed wat hier werd voorgesteld, ik verzeker je dat dat de veiligheid niet bevorderde met alle geïrriteerde, rechts inhalende chauffeurs elke keer als het weer een beetje vooruit ging.
Ik denk dat we het erover eens zijn dat iedereen een gepaste afstand moet houden.
Tsja. Dat is eerder een gevalletje van onnodig links rijden dan te veel ruimte laten. Ik laat nooit dusdanig veel ruimte dat iemand er voor zou moeten kunnen. Baan wisselen in de file is bij namelijk altijd de verkeerde keuze dus daar ben ik mee gestopt. Uiteindelijk haal ik hele reut wel weer in doordat ik de afslag niet hoef te hebben waar alles helemaal vast staat. Gewoon rustig op eenzelfde tempo doorrijden en op tijd je gas los laten. Geeft de auto’s achter je ook de tijd om rustig te remmen en als je je rem dan een Keer wel echt gebruikt heeft men dat ook door.
Ik laat nooit dusdanig veel ruimte dat iemand er voor zou moeten kunnen.
Lees nu nog eens waar ik oorspronkelijk op reageerde...
Ja daarin lees ik: niet bumperkleven en niet ieder gaatje asap dichtrijden. Prima advies. Overmatig afstand houden is weer een ander verhaal, maar mensen die midden op een kruispunt stilstaan hadden eerder moeten zien dat het niet werkt. Je trekt pas op als je weet dat het past. Iemand die dan 2 meter voor zich vrij laat ergens verderop is helemaal geen probleem. Wordt het 15 meter dan vraag ik me wel af wat ie aan het doen is als ie verder stil staat. Rijd ie rustig op 1e versnelling door dan vind ik dat prima. Alleen maar bevorderlijk voor de doorstroming omdat andere achter hem dat ook kunnen doen en niet als harmonica in de ankers hoeven.
@_Dune_ • 21 oktober 2019 22:08
Sorry, maar dit slaat echt nergens op: je neemt veel wegcapaciteit weg op deze manier op een plaats waar er op dat moment al wegcapaciteit te weinig is (anders was er geen file).
Maar doordat er geen ruimte gemaakt wordt en iedereen bumper aan bumper gaat rijden, maakt dat het wisselen van baan voor het in- en uitvoegen vaak practisch onmogelijk wordt gemaakt, waardoor men zich er gewoon tussen drukt, waardoor auto's echt op de rem moeten, wat een veel groter effect heeft op grotere en langere files. Beter is met gepaste afstand een constant snelheid aan te houden. Daarvoor hoeven er geen twee vrachtwagen combinaties tussen de auto's te zitten natuurlijk, maar geeft wel de mogelijkheid in- en uitvoegen vloeiender te laten verlopen.
Er is niets zo ergerlijk dan mensen die overmatig afstand houden in een file: dat maakt de file langer en brengt achterliggers in de problemen die daardoor bijvoorbeeld stil moeten staan in het midden van een kruispunt.
Als mensen in een file niet oplet, dan komen zij vanzelf midden op een kruispunt tot stilstand, het maakt dan niet uit of je bumer aan bumoer rijdt of afstand houdt, dat is een non-argument.
In een file moet je niet van rijstrook veranderen, tenzij je moet uitwijken voor een obstakel of een afrit moet nemen.
Vertel dat aan de bestuurders die kosten wat het kost elk gat dicht willen rijden en continue van rijbaan wisselen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 14:36]

Sorry, maar dit slaat echt nergens op: je neemt veel wegcapaciteit weg op deze manier op een plaats waar er op dat moment al wegcapaciteit te weinig is (anders was er geen file).
FIles ontstaan lang niet altijd door gebrek aan ruimte. Files ontstaan ook vaak door asociaal rijgedrag. Bumperkleven, invoegen waar dat eigenlijk niet kan, etc. Daardoor moet het verkeer erachter flink op de rem en krijg je een harmonica effect dat zich helemaal naar achteren versterkt tot een file. Dus wat Dune zegt slaat wel degelijk ergens op. Afstand houden is belangrijk. Niet alleen tijdens het rijden zelf maar ook vooral tijdens een file. Probeer je snelheid zo constant mogelijk te houden, dan zal het verkeer achter je volgen en zal de file veel sneller oplossen. Bovendien is zo'n remwedstijd veel irritanter en vermoeiender dan een constante lage snelheid rijden.

Jammer alleen dat er zo veel aso's zijn die gelijk in jouw gat duiken wanneer je probeert de snelheid een beetje gelijk te houden. Kom je weer terug bij m'n opmerking hierboven over asociaal rijgedrag en het veroorzaken of versterken van files. Maar natuurlijk vind niemand van zichzelf dat ze asociaal rijden, iedereen rijdt in hun eigen ogen perfect...
Als iedereen in een file al plaats voor zich moet laten voor het geval iemand uit een andere lane wil invoegen, worden alle files prompt dubbel zo lang.
Je hoeft helemaal de ruimte niet te laten, enkel wanneer je merkt dat iemand wil invoegen is het dan zo hoffelijk van op dat moment plaats open te laten.
Nee, een adaptive acc houdt bijvoorbeeld wel rekening met een dergelijke afstand. Met een dergelijke acc pak je twee positieve punten die nu juist een file verminderen en dat is constante snelheid met voldoende afstand. Hoevaak ik personen hoor 'mopper' op de afstand die hun adaptive cc neemt... de adaptive cc doet het nu juist goed.

Wanneer je nog ruimte moet maken als iemand wil invoegen ben je in een file situatie 9 van de 10 keer te laat.
Files zijn er bij teveel drukte.

Het klinkt alsof je aan het uitleggen bent hoe iedereen in een drukke kroeg snel bij de bar zou kunnen komen als we gewoon allemaal een meter van elk ander af zouden gaan staan. Dat kan dus juist niet, want het is druk. In files moet je in feite dus (veel) dichter bij elkaar rijden dan met hoge snelheid kan, waardoor de snelheid vanzelf omlaag moet.
Natuurlijk moet/kan je dichterbij rijden dan met normale snelheid, maar met 50Km/h is een volgafstand van 20 meter nog steeds te weinig. Het is juist dat irritante “GAAASSS”, “REEMMMM” gedrag wat er voor zorgt dat er meer ongelukken gebeuren in de file zelf, er een hogere milieubelasting is en mensen langer in de file zelf staan. Immers kan je niet sneller rijden dan de auto voor je en zul je als de file opgelost is weer op de oude volgafstand uit moeten komen. Het enige wat je met minder volgafstand bereikt is meer auto’s per meter dus fysiek een kortere file, maar qua tijd maakt het geen donder uit en ik durf eigenlijk te stellen dat het voor de achterste auto zelfs langer duurt.
In jouw analogie mis ik echter het in- en uitvoegende verkeer.
De rij bij het toilet? :+
Ik heb zelf ook ACC en waar ik op 'mopper' m.b.t de (veilige) afstand die genomen wordt zijn de mensen die menen even voorlangs in dat gat te kunnen duiken en vervolgens moet ik dan weer hard remmen (of dat doet ACC voor me) en dus krijg je een harmonica-effect. Ik heb het hier niet over het invoegende verkeer overigens, maar als je gewoon op de linkerbaan in de file rijdt en iemand op de rechterbaan (waar ook file is) denkt even snel naar links te kunnen gaan omdat dat sneller zou gaan.
Dat fenomeen inderdaad... en die gaten maar dicht willen rijden. Hoogst irritant en alleen maar file bevorderend.
Ik snap je punt met invoegen. Daar moet inderdaad ruimte voor zijn. Maar neemt niet weg dat acc tegen file zou helpen.
En nee niet offtopic. Het gaat hier over een acc die van de bestuurder leert. Dan vraag ik mij af of de voordelen van acc voor de file hierdoor niet teniet worden gedaan.
Hier interessant artikel https://www.nm-magazine.n...aar-er-zijn-rafelrandjes/
maar niet als deze een steeds kleinere afstand op de voorganger neemt
Juist wel.

Echt geïntegreerde computerisering zou er voor kunnen zorgen dat onze auto's als treinen rijden. De 2e auto rijdt slechts een meter achter zijn voorganger, de 3e daar weer een meter achter, ook al rijden ze 130. Mogelijk gemaakt door systemen die met de snelheid van het licht communiceren en reactietijden hebben in de orde grootte van nanoseconden. Gezamenlijk zouden ze dan een pak brandstof uitsparen. En veel ruimte creëren op de weg voor meer verkeer of minder drukte.
Als alle auto's 1 meter op elkaar rijden is er geen ruimte om in te voegen. Wanneer er dan wél iemand in wil voegen zal een van de auto's moeten remmen. Aangezien de rest er zo dicht op zit moeten álle auto's remmen en krijg je een computergestuurd ipv menselijk harmonica effect :+
Juist niet, want dan krijg je weer problemen met in- en uitvoegend verkeer. Met 50K kilmoters die ik minimaal per jaat maak zie ik het iedere keer weer, helaas snapt het over grote deel van de bestuurders het niet, maar nogmaals kijk wat een adaptive CC doet, die houdt een constant afstand ongeacht snelheid. Tenminste zo werkt die van Peugeot en Volkswagen.
Een constate afstand is een van de mogelijkheden voor een adaptive CC.

Er zijn er ook genoeg adaptive CC system die niet een constante afstand nemen, maar een afstand die nodig is om een veilige stop te kunnen maken. Wat ze een paar jaar geleden reclame voor hadden; de 2 seconden afstand regel. Deze afstand is dus tijd gebaseerd.. de werkelijk afstand bij 130km/u is groter dan bij 50km/u. Maar beide genoeg om met een bepaalde remwerking het voertuig (veilig) tot stilstand te kunnen brengen (of tot bijna stilstand).
Beide autos met ACC (Seat Leon en Mercedes CLA) die ik heb (gehad) houden een dynamische afstand, gebaseerd op de snelheid, tot de voorligger. Dat is meer voor de reactiesnelheid dan om rekening te houden met eventueel invoegend verkeer.
Zodra iemand voor je invoegt remt het ACC systeem alsnog vrij agressief om weer afstand te houden.
Wanneer jouw theorie over file voorkomen zou kloppen, zou ACC geleidelijker weer een gat laten vallen ipv actief te remmen.

[Reactie gewijzigd door Abom op 23 juli 2024 14:36]

In theorie wel. Het systeem van Hyundai kijkt echter niet ver genoeg voorruit. Dus zie je verderop een file, dan zou mijn natuurlijke reactie zijn, gas loslaten en rustig snelheid verlagen tot die gelijk is met m’n voorganger op gepaste afstand. Vooral dit matchen van snelheid zijn wij mensen slecht in en zou acc mee kunnen helpen.

Hyundai acc doet dit anders. Die rijdt zo lang Mogelijk door op de ingestelde snelheid en remt dan redelijk fors als hij de achterkant van de file detecteert. Ook als degene voor je uit jouw rijbaan verdwijnt omdat die naar links of naar rechts heeft opgeschoven, geeft de acc veel gas bij terwijl ik zie dat er voor me gewoon meer file staat.

Acc zou ook moeten kunnen helpen met het oplossen van files. Hoeveel mensen ik voor aan de file zie treuzelen met wegrijden. Hoe eerder er vooraan weggereden wordt, hoe sneller de file weer is opgelost.
Alsjeblieft niet zeg, ik carpool elke dag met mijn collega. En als zijn ACC gaat rijden zoals hij rijdt dan zit ik elke ochtend bij te komen na de rit richting het werk :o :+
dan roep je toch "He google, doe eens rustig aan je hebt passagiers" :+
Nu maar hopen dat ze dat in mijn auto zetten, ik heb al een systeem van hun.

Je slingert als een dronken bestuurder over de weg, bij de extra rijstroken op de vluchtstrook probeert de auto het laatste moment opeens de afslag te nemen.
Of dat je stevig moet remmen, en als je denk maar even minder de auto een noodstop probeert te maken, zodat je denkt dat je rem blijft hangen.

Hij kan de voorganger volgen, echter als je even iemand inhaalt en terug naar rechts gaat, gaat hij vol in de remmen voor een vrachtwagen.

Ik wens de EU veel succes met hun streven om dit soort veiligheidsmaatregelen even snel in te voeren.
Anoniem: 310408 @m_snel21 oktober 2019 19:59
Nu maar hopen dat ze dat in mijn auto zetten, ik heb al een systeem van hun.
Het huidige systeem is inderdaad een van de minste in recentelijke tests (wel erg goed in remmen voor voetgangers).
Maar als hij vol in de remmen gaat voor die vrachtwagen voor je... waarom ga je dan niet naar links? Kennelijk zit je er al te dicht op.
voor de vrachtwagen, er voor dus, omdat iemand anders invoegde
Ik denk dat ik de situatie niet helemaal voor me zie. Ik hoor namelijk niet per se iets heel geks. Op wat voor weg rijd je ?
Ik reed links, en wilde voor de vrachtwagen naar rechts, aangezien de weg in twee delen verder ging, achter de vracht wagen reed een invoegende auto die voor de vrachtwagen de weg op kwam, ruimte genoeg, geen reden tot remmen. Echter de autopilot die afstand en snelheid tot de voorganger regelt dacht daar anders over en remde heel hard. Zo iets wat niet nodig is kan vervelende gevolgen hebben, de vrachtwagen chauffeur kan gaan uitwijken of scharen als die onverwachts iemand vol in de remmen ziet gaan voor niks. Ik drukte gewoon weer flink op het gas om niet te veel problemen te veroorzaken.
Ah zo. Ja dat zijn vervelende situaties. Ik zie het wel vaker gebeuren. Ik snap nog steeds niet waarom dergelijke systemen geen rekening houden met verkeer achter zich en dat het niet erg is om af en toe een beetje in te lopen. Zeker als er een vrachtwagen achter je rijd. Die wil je niet achterin hebben.
Het idee over iets 'actiever' of 'relaxter' optrekken en afremmen lijkt mij wel aardig. Als dat zichzelf automatisch kan regelen zou je het dus ook van hand kunnen instellen. }>

Maar het zou in auto's die door meerdere chauffeurs worden bestuurd zich wel iedere rit moeten instellen, bijvoorbeeld op de stand van de bestuurdersstoel of zo. Want anders krijgt mijn moeder (75) een rolberoerte als mijn neefje (19) weer eens in haar auto heeft gereden. Als is het voor dat neefje misschien wel goed ;)

Misschien kan het ook ontdekken of bestuurders in slaap dreigen te vallen. Dan kan het met een keer wat harder remmen als dat met achterop komend verkeer kan. Gewoon om de bestuurder wakker te schudden. :+
Anoniem: 310408 @beerse21 oktober 2019 20:16
Maar het zou in auto's die door meerdere chauffeurs worden bestuurd zich wel iedere rit moeten instellen,
Maar elke moderne auto weet wie er rijd omdat iedereen een aparte sleutel of smartphone heeft. Als ik instap staat de stoel, spiegels, rijstijl, telefoonboek, muziek, standaard bestemmingen etc etc op mijn afstelling.
Elke moderne, dure auto. Volgens mij heeft een polo dit niet.
De Leaf doet dat wel als je niet genoeg stuurt :-)
Hoe zit het als je je auto deelt met bijv. je partner? Mannen hebben toch vaker sportiever rijgedrag. Dat zou de vrouw dan niet erg fijn vinden. Of als de vrouw er een paar dagen ingereden heeft reageert de ACC weer als een oud omaatje.
"user profile" 1 or 2 ?
Bij VW heb je al zoiets, je persoonlijke instellingen en de stand van de spiegels en bestuurdersstoel staan op je (persoonlijke) sleutel.
Bij mijn ACC heb je drie verschillende modi rustig, normaal of sport. Sport rijd veel te zenuwachtig en remt te abrupt en normaal rijd dikke prima. Voor mij zou deze extra toevoeging niet zoveel toevoegen.
Heeft Max net in je auto gereden is de hele CC van slag :+

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 23 juli 2024 14:36]

Anoniem: 1261290 21 oktober 2019 20:31
Ik vind de huidige gen tesla en hyundai prima afstand houden, zal wel zijn omdat ik niet kleef en er altijd wel voor in ben om iemand ertussen te laten. Ik merk dat veel mensen snel op hun kleine buikvinger getrapt zijn bij zo’n situatie. Gevolg, voetmatig gasgevende losers waarvan de ACC vervolgens vol remt. Waar komen die files ook alweer door? :)
Prima idee, mijn huidige cruise control gedraagt zich als een bejaarde weggebruiker, dus ik erger me gek. Voordat je het weet rijd je 80 op de snelweg.

[Reactie gewijzigd door Gronaldo op 23 juli 2024 14:36]

Dan rijdt de persoon voor je ook tachtig? Ik zit juist niet te wachten op cruise control die denkt dat hij ergens nog wel tussen kan glippen omdat de bestuurder van die auto alleen maar aan zichzelf kan denken en er niet eens bij stil staat wat voor effect zijn rijgedrag op anderen heeft (schrikken, al dan niet plotseling onnodig remmen)
Ja en de auto houdt nog een grote afstand aan ook, ondanks minimale instelling hiervan. Punt is dat te truttig gedrag juist averechts kan werken. Uiteraard is de middenweg de veiligste en minst irritante, voor iedereen.
Over het algemeen houd een ACC op de minimale stand een autokenteken plus 2 seconden ruimte tussen je voorganger dus niet heel gek, jij mag het een gapend gat vinden maar hiermee kan er iemand die er van rechts toch nog tussen wil netjes tussen
Nee. Mijn veiligheidsmarge is niet jouw inhaaloptie.

Waar er eerst netjes 2 sec afstand gehouden werd zijn er nu 2 autos aan het bumperkleven. Om het netjes te doen moet die afstand 4 seconde (en één auto meter) zijn.
Ho ho mijn inhaaloptie is gewoon rechts over de vluchtstrook 😜
Of moet je, als je ziet dat er wordt ingevoegd, je snelheid (minimaal) aanpassen, zodat je de afstand (die was teruggelopen naar 1 seconde) weer rustig laat uitlopen naar 2 seconden. Want of we moeten het aantal auto's op de weg halveren, of het past meestal gewoon überhaupt niet wat je zegt.
Het is inderdaad een grote afstand maar het zijn ook 2 seconde afstand die je moet nemen. In Nederland wordt dit bijna niet gehandhaafd, als je een te groot gat open houd duwt iemand anders gauw zij of haar auto tussen waardoor je acc weer afstand moet nemen. Op die manier rijd je inderdaad gauw 80 op de snelweg.
Maar is kort op je voorganger rijden dan de oplossing van het probleem? Het probleem is het asociale rijgedrag. En daarbij komt ook nog eens dat proppen en forceren een gevolg is van dat weinig ruimte geven. En links blijven rijden, want anders rijdt je jezelf vast achter een vrachtwagen omdat niemand je er links tussen laat (strak op elkaar rijdt, want er zou eens iemand tussen komen en "jou" plekje innemen.

Als iedereen wat socialer reed, dan zou die tussen afstand geen probleem mogen zijn.
In plaats daarvan komt er nu een acc die je asociaal rijdgedrag kunt leren.
Je zou toch verwachten dat Audi of BMW juist met een dergelijke acc zou komen en niet Hyundai.... :+ :+ :+
Bij een audio of BMW hoef je niets te leren om te weten welk rijgedrag de chauffeur prefereert.
Hoe zou je moeten omgaan met een situatie waarbij jij links op de snelle baan rijdt, rechts rijdt iedereen op de ACC op korte afstand van elkaar en jij wil rechts van de snelweg af?
Nou, waarschijnlijk de ACC van andere auto's verstoren door tussen de gaten door te rijden. En de afslag te nemen.
Eerder rustig naar rechts gaan. Zo moeilijk is het niet.
Mijn vraag was wat retorisch. Als elke ACC op de rechterbaan, in een drukke situatie, de ideale afstand tot de voorligger aanhoud, hoe reageert dit hele systeem dan op een auto die van links invoegt om af te slaan? In een situatie met menselijke chauffeurs zal het effect minder zijn, want de auto die zou moeten afremmen, doet dat waarschijnlijk niet omdat hij er van uitgaat dat de auto verder naar rechts opschuift. Een ACC zal afremmen en alle auto's daarachter ook.
Ik heb geen mening, ik vraag me gewoon oprecht af hoe een kudde auto's op ACC op dit soort verstoringen gaat reageren.
Het ligt er heel erg aan. Tesla snapt dat dit soort situaties voor kunnen komen en kijkt hoe de auto voor je rijd. Zal de tesla de wagen niet gaan raken dan is er niets aan de hand en blijft hij lekker doorkachelen. Tenzij je dus echt afgesneden wordt. Rijd de auto een stuk harder dan jij is er niets aan de hand. Ook al komt ie twee meter voor je voorbijzeilen.
Iets met een richtingaanwijzer en je snelheid aanpassen?
Mijn post hieronder niet gelezen?
Ik ben alziend..... :+
Welke? 20 posts verder? Of nog verder?
Of kunnen auto`s alleen nog maar op ACC? Heeft de bestuurder die jou naar rechts wil zien gaan, met gelijke snelheid en voorgesorteerd voor tussen de voertuigen in, dus duidelijk in zijn zichtveld(en die van de ACC), niets meer in te brengen?

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 14:36]

Laat ik het je gemakkelijk maken, hier is de tekst uit de post waaraan ik refereerde.
Mijn vraag was wat retorisch. Als elke ACC op de rechterbaan, in een drukke situatie, de ideale afstand tot de voorligger aanhoudt, hoe reageert dit hele systeem dan op een auto die van links invoegt om af te slaan? In een situatie met menselijke chauffeurs zal het effect minder zijn, want de auto die zou moeten afremmen, doet dat waarschijnlijk niet omdat hij er van uitgaat dat de auto verder naar rechts opschuift. Een ACC zal afremmen en alle auto's daarachter ook.
Ik heb geen mening, ik vraag me gewoon oprecht af hoe een kudde auto's op ACC op dit soort verstoringen gaat reageren.
Ah, retorisch en er van uitgaande dat alle auto`s ACC hebben.
Dus eigenlijk geen antwoord willen, of dat al weten, terwijl je totaal voorbijgaat aan hoe de situatie op de wegen IRL is.
En zelfs een beetje gepikeerd zijn als je antwoord krijgt op je vraag, want ergens had je al wat gezegd.

Schijnt een trend te zijn. ;)
Shit man, doe niet zo moeilijk.
Ik vroeg me iets af en hoopte op andere lezers hier die misschien een nuttige bijdrage zouden kunnen leveren. Je had uit mijn quote kunnen halen dat ik uitging van een situatie waarin vrijwel alle auto's een ACC hebben, dus in de toekomst. Ik zeg zelfs, in de laatste zin "ik vraag me oprecht af hoe een kudde auto's op ACC op dit soort verstoring gaat reageren". Hoe veel duidelijker moet ik mijn positie nog maken?
Zie je het patroon hier? Wat je zegt:
Schijnt een trend te zijn. ;)
Klopt als een bus, maar je bent in je eigen zwaard gevallen. Wat ik schrijf is inderdaad op meerdere manieren te interpreteren. Het geval wil, en ik kan het weten want ik typte de tekst, dat ik niet bokkig was, ik was niet gepikeerd. Nu wel overigens, maar meer omdat maar weer eens aangetoond wordt dat opmerkingen die negatief geïnterpreteerd kunnen worden, worden dat ook. En dat is jammer.
Middenweg? Nee hoor, rechts houden of inhalen! :9
Nu is 80-90km/u toevallig de snelheid met de hoogste dichtheid aan autos op de weg :+
Juist dat gedrag is hoe Personen ook zouden moeten rijden maar dat kan in NL bijna niet omdat iedereen hem er tussen duwt me alle risicos van dien.

Weet je nog van je rijlessen dat je pas naar recht smag als de auto in de binnen Spiegel te zien is. Probeer het maar eens als je van ehv naar ams rijdt wedden dat er minimal 10 autos rechts gaan inhalen.
"Vroeger" kijkend over de rechterschouder of (bij voorkeur) in de rechter-buitenspiegel (was "vroeger" ook niet altijd standaard aanwezig), en dan ging men naar rechts als er voldoende ruimte was. Binnenspiegel gebruik(te) ik nooit daarvoor. Vreemde regel die binnenspiegel als men ziet hoe slecht het zicht soms is rechts naar achteren?
kijken over je schouder mag al lang niet meer dan stuur je nl naar rechts. Zeker sinds rechter Spiegel standard is.
Oké, daar had je in mijn tijd dan wat minder last van denk ik dan maar 😏.

Maar is het voor jou nu de binnen- of rechterbuitenspiegel die je moest gebruiken bij het rechts tussenvoegen?

Edit: Ik weet het antwoord al, ik heb het mijn jongste dochter gevraagd die begin dit jaar haar rijbewijs heeft gehaald. Moest idd binnenspiegel gebruiken, maar is, na behalen rijbewijs, heel snel overgestapt naar de rechter buitenspiegel 😉

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 23 juli 2024 14:36]

Bij rijlessen krijg je 3 stallen aangeleerd, in ieder geval ik dan. "Is" (binnenspiegel) "het" (buitenspiegel) "veilig" (over de schouder).
over je schouwder kijken ja als in langs je, niet achter je hoever de auto al achter je is.
Zeker, het is om in je dode hoek te kijken, hetgeen n waar je niet in je buitenspiegel ziet :)
ik weet niet hoe jullie je spiegels afstellen maar als je het goed doet heb je geen dode hoek bij een auto.

je moet hem zo zetten dat je je eigen auto net niet ziet dan heb je je hele zijkant en als er iets langs je Spiegel zit zie je het ook al als je vooruit kijkt.
Ik kijk rechts en links over mijn schouder om door de ruiten achter de ruiten van de voorportieren door te kijken. Dit is niet om te kijken hoever de auto al achter mij is daar heb je inderdaad je buitenspiegels voor. Echter als je ook in een Smart Fortwo cabrio is het geen overbodige luxe om je dat aan te leren. Die heeft een relatief kleine achterruit, een gigantische B-stijl en kleine buitenspiegels. Daarnaast hoor je op de snelweg alleen windgeruis en bijna geen auto's om je heen.
https://www.google.com/se...5M:&imgrc=3yRuN5EWHGs9bM:
dus je zegt eigenlijk dat die auto gewoon onveilig is en van de weg af moet,

Als jij over je schouder moet kijken met 130 Km/u , dan zit jij al op je voorganger voordat jij in de gaten hebt dat die remt.

1 sec om van achter je weer naar voren te kijken en 1 sec reactie tijd. eigenlijk zit je maar 0.5 sec achter hem of in better terms 1,5 sec voor hem na het remmen.
Je moet ook niet in een keer. Daar is het riedeltje binnen, voor zij, schouder voor.
Is nochtans vrij normaal, er wordt je geleerd om niet mee te sturen als je over een schouder kijkt.
Bij linksom kijken stuur je naar links overigens als je pas in een auto stapt. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.