Bosch wil gevaar elektrische schok bij EV-botsing inperken met kleine explosies

Bosch heeft een systeem gemaakt waarbij kleine explosies ontstaan zodra een elektrische auto botst. Die explosies moeten ervoor zorgen dat de kabelverbinding met de accu wordt afgesneden, wat het risico op een elektrische schok of brand moet verkleinen.

Bosch noemt dit systeem het pyrotechnical safety switch system, kortgezegd pyrofuse. Het systeem bestaat uit microchips die ervoor zorgen dat de accu automatisch wordt ontkoppeld, zodat niemand in contact zou moeten komen met componenten die elektrisch zijn geladen. De chips laten kleine explosies afgaan waarmee secties van de kabelverbinding worden opgeblazen. Hiermee wordt de stroomcirculatie volgens Bosch op snelle en effectieve wijze afgesloten.

De microchips spelen volgens de fabrikant een cruciale rol bij dit systeem. Als een sensor een impact registreert, wordt de ontsteking direct geactiveerd. Dat moet het probleem van beschadigde kabels als gevolg van een ongeluk beperken. Autoaccu's zijn volgens Bosch ontworpen voor een spanning van 400 tot 800 volt en de lading kan bij een botsing van een hybride of elektrische auto als het ware in het metaalwerk terechtkomen. Dat vormt niet alleen een risico voor inzittenden, maar ook voor reddingswerkers en brandweerlieden.

De chips zijn asics, of application specific integrated circuits. Deze zijn specifiek bedoeld voor een enkele taak en daarom minder flexibel dan reguliere chips. Omdat ze echter geoptimaliseerd zijn voor bepaald type rekenwerk, kunnen ze zuiniger en sneller zijn. Bosch heeft de specifieke chip, de CG912, oorspronkelijk ontwikkeld voor het activeren van airbags.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-10-2019 • 09:48

152

Reacties (152)

152
145
97
11
1
13
Wijzig sortering
Pyrofuses worden al heel lang gebruikt bij elektrische auto's. Dit heeft te maken met het feit dat het heel moeilijk is om een zekering te maken die bij, bijvoorbeeld, 100A bijna geen weerstand geeft en dus het circuit niet nadelig beïnvloedt, maar bij 150A meteen doorsmelt. Zo'n zekering bestaat niet, in werkelijkheid zal een gemiddelde zekering pas echt doorfikken bij 400, 500, soms 1000A als hij gerate is op 100A.

De oplossing hiervoor is dus om geen passieve zekering te maken, maar een actief circuit dat in de gaten houdt hoeveel stroom er door een kabel loopt en in het geval van een fout het circuit verbreekt. Dit moet met enige overtuiging, want bijv. een relais zal een vlamboog maken en gewoon doorgaan met stroom geleiden terwijl de contacten lekker aan elkaar aan het lassen zijn - met letterlijk dezelfde soort vlamboog als bij een lasapparaat. Je moet die vlamboog dus doven, en daarvoor wordt bijv. een inert gaspatroon gebruikt die kortstondig de vlamboog wegblaast, of in sommige gevallen een hoogexplosief dat min of meer hetzelfde doet.

Pyrofuses werden o.a. gebruikt in veel vroege autoconversies en in de eerste Tesla's. Vanwege exportrestricties op explosieven worden ze steeds minder gebruikt en zijn ze in Europa vziw nooit in productieauto's te vinden geweest. Nu dat Bosch ze hier introduceert zullen ze 'weer' op de markt komen.

Maar ze zijn nooit weggeweest. Pyrofuses zijn iets uit de vroege historie van moderne EVs, en bijvoorbeeld ook in grote getale te vinden bij hoogspanningsvoorzieningen en andere plekken waar je veel stroom moet kunnen onderbreken.
Ben wel benieuwd hoe ze dit implementeren en vanaf wanneer het afgaat e.d.
Ik zou niet graag willen hebben dat dit ook afgaat als ik b.v. een Amsterdammertje zou aantikken. En wat zouden de kosten zijn om dit weer ongedaan te maken?

Waarom doen ze dit juist niet met een relais vanaf het 12v systeem? Deze kan toch een schakelaar (of meer) bedienen die de stroomtoevoer onderbreekt naar de accu? Waarom moet er gelijk iets gesloopt worden?

Edit: Offtopic? Het is een serieuze vraag...

[Reactie gewijzigd door Passkes op 23 juli 2024 01:26]

Ben wel benieuwd hoe ze dit implementeren en vanaf wanneer het afgaat e.d.
Ik zou geen elektrische auto willen hebben als dit ook afgaat als ik b.v. een Amsterdammertje zou aantikken.
Het is gewoon dezelfde logica als die al veertig jaar in de airbag zit. Die klapt ook niet uit bij een kleine botsing.
Dat is duidelijk, maar bij een ontplofte airbag kun je nog rijden. Als je accu compleet afgesneden is kun je niet meer rijden. Vandaar de vraag en eigenlijk waarom passen ze dit zo toe, waarom geen geschakelde oplossing voor zoiets, omdat je de auto hiermee volledig onklaar maakt.

Ik zie hier in de toekomst ook mogelijkheden om misbruik van te maken. Dat een politie (of kwaadwillende) op afstand die schakeling laat knallen.
Dat is duidelijk, maar bij een ontplofte airbag kun je nog rijden. Als je accu compleet afgesneden is kun je niet meer rijden. Vandaar de vraag en eigenlijk waarom passen ze dit zo toe, waarom geen geschakelde oplossing voor zoiets, omdat je de auto hiermee volledig onklaar maakt.
Dat is het hele idee, ja.
En met een (moderne) auto met een ontplofte airbag kun je niet meer rijden, niet omdat de airbag is ontploft maar omdat de auto een botsing heeft meegemaakt die hem structureel onstabiel heeft gemaakt.
Ik was hier i.i.g. niet van op de hoogte, en zal bij mijn volgende auto hier ook zeker op letten.
Heel eerlijk gezegd, vind ik dat persoonlijk geen fijn idee.
Ik kan mij situaties voorstellen waarbij ik alsnog weg wil kunnen rijden, stabiel of niet.

Denk hierbij aan slachtoffers die gelijk naar het ziekenhuis moeten, waarbij je de ambulance / ziekenhuis tegemoet kunt rijden. Een vlucht situatie, de auto rolt / glijd langzaam richting het water of wat dan ook jij kunt nu niet meer achteruit rijden. Je staat stil op een spoorovergang.
Het is niet zozeer dat je niet meer kunt rijden omdat je airbag ontploft is, maar dat je airbag pas ontploft als de botsing zo erg is dat je over het algemeen ook niet meer kunt rijden. Buiten dat rijden met een ontplofte airbag niet heel praktisch gaat natuurlijk.
Na een ernstig ongeval wil je echt niet meer rijden. Vaak structureel al niet meer mogelijk. En mocht het wel kunnen is het erg gevaarlijk en in een electrische auto nog een veelvoud gevaarlijker (kortsluiting: brand). De problemen die je omschrijft zijn allen niet echt problemen... De auto zal waarschijnlijk niet weg kunnen rollen, maar indien wel: je kunt zonder stroom nog steeds remmen... En in alle andere gevallen: uitstappen. Mocht dat niet meer kunnen doordat de auto te verfromfraaid is, dan zal hij ook niet meer hebben kunnen rijden om dezelfde reden....
Plus bij meeste autos word de brandstof afgesloten bij een crash
En ook bij cabrio's die een systeem hebben om de inzittenden te beschermen bij een rol van de auto. Dat zijn heftigere explosieven dan bij een airbag....

Nieuwere auto's hebben vaak ook explosieven onder de motorkap om bij een botsing met een voetganger de kap te liften waardoor een soort airbag ontstaat om de voetganger te beschermen tegen een impact met het motorblok.

Dus de vrees van Passies is ongegrond, het wordt al tijden toegepast.
Nieuwere auto's hebben vaak ook explosieven onder de motorkap om bij een botsing met een voetganger de kap te liften waardoor een soort airbag ontstaat om de voetganger te beschermen tegen een impact met het motorblok.
Die kende ik nog niet ...
Heb u daar linkje van ?
Volgens mij niet vaak met explosieven, maar denk dat hij dit bedoelt https://m.youtube.com/watch?v=YBJS_tKvAeU. (Euro ncap filmpje: stukje vanaf 1.25 minuten)
Dynamically raised bonnets and windscreen airbags dus ;)
In accu zit al een rwlais die hv aan en of uit zet. 1 massa relais, een voorachakelrelais met weerstand ertussen. En plus relais.
Nadeel van relais is het inbranden of vastsmelten. Bii ongeluk wil je dit niet hebben en is de beste manier de accu inwendig in tweeen te delen.

Ernaast zie je de pyrofuse afzonderlijk in systeem. Er wordt hier geschreven dat het nieuw is, maar dat is het zeker niet.
Ze doen het in principe ook met een relais via het 12v systeem. Het probleem daarmee is dat het na een ongeluk ook kapot kan raken.
Ook heb je het probleem van vlambogen zoals mensen hieronder omschrijven.
Dit hangt natuurlijk ook volledig af van de snelheid waarmee je de spanning wilt onderbreken.
Moderne HVDC relais zijn in staat om een paar honderd ampere te schakelen in een paar ms (10-15).
Alleen kunnen deze relais dit niet echt vaak (tot max 100 keer).

Als je sneller (of hogere spanningen/stromen) wilt afschakelen dan een paar honderd volt op een paar honderd ampere dan heb je inderdaad vrij weinig keuze en zul je pyrofuses moeten gaan gebruiken.

Overigens geld dit verhaal puur als het een veiligheidsfunctie betreft. Anders zijn moderne halfgeleiders prima in staat dit kunstje voor je te doen. Maar halfgeleiders worden nog niet gezien als veiligheidscontactor vanwege het feit dat een halfgeleider nog een fysieke onderbreking maakt van de schakeling.
Yep, het is echt puur de 'passieve' veiligheidsfunctie die hiermee wordt bereikt. In elk ander geval heb je genoeg aan een contactor met vlamboog-blusfunctie zoals ook in de meeste automotive contactors zit (inclusief degenen die wij gebruiken). Die hebben vaak al een onderbrekingsrating van 1000+ A
Wij gebruiken nochtans genoeg (smeltveiligheden) meszekering of schroefzekeringen tot en zelfs meer als 1000 Ampères.(en ver daar overheen)
Of dit makkelijk in een auto past,gezien het formaat van deze zekeringen.
Meszekeringen hebben ook ng eens een tripindicatie,zodat de controle kamer waar dan ook kan ziek als er een zekering uit ligt.
En die gaan/trippen als je ze overbelast boven de maximale stroom.Dit word namelijk met regelmaat getest,en ook of dat ze heel blijven als er de maximale stroom doorheen gaat d.m.v doorstromen,lage spanning hoge stroom.

voorbeeldje wat er zo allemaal te krijgen is qua smeltveiligheden.
http://apps.geindustrial....s%20and%20Buyers%20Guides|I-3306-D-BN-2.0-Ed.01-13-NL|generic

Echter zijn deze in tegenstelling tot een automaat niet op afstand in of af te schakelen.Ook automaten zijn er gewoon en betrouwbaar in zeer hoge stromen
HTTP Status 404
link werkt niet meer
Buiten dat is het niks nieuws is en dat dit bedrijf dat al wat langer doet als Bosch , maar gezien Bosch een vrij groot klantenbestand heeft in de Auto Industrie ligt het voor de hand dat Bosch deze voor de Auto Industrie toegankelijk maakt en er zelfs een Pyrofuse Driver voor heeft ontwikkeld.
In mijn Model 3 zit anders gewoon een Pyrofuse hoor...
Je wekt m'n nieuwsgierigheid: Wat gebruikt men nu dan als overspanningsbeveiliging ipv een pyrofuse? Ik meen dat Tesla toch echt pyro-fuses gebruikt, ook in Europa. Maar ik laat me graag corrigeren. Was één van de zaken die geüpdatet en expliciet benoemd werden als noodzakelijke aanpassing voor het mogelijk maken van Ludicrous Mode namelijk.
Niet alleen dat: de modernere Mercedes SLS AMG heeft Gullwing-deuren met explosieve scharnieren die letterlijk de deuren eraf blazen wanneer het ding op z'n kop terecht komt, zodat je er nog uit kan komen.
Handig, maar dat zorgt er ook direct voor dat ingebouwde systemen als automatisch bellen met hulpdiensten of zelfs het ontgrendelen van de deuren niet meer mogelijk is...

Ik ben benieuwd wat voor oplossingen ze daarvoor verzinnen.
Deze kunnen werken op het reguliere 12v systeem. Tesla's hebben bijvoorbeeld naast het accupakket, wat bedoeld is voor rijden, ook gewoon een traditioneel 12v accu en bijbehorende systeem. Deze 12v accu wordt geladen vanuit de andere accu's. Je kunt deze dus blijven gebruiken voor systemen die contact maken met hulpdiensten en het ontgrendelen van de deuren.
The reason for a separate 12v battery is to power critical systems in the event of a high-voltage battery disconnect. This keeps key systems operational such as emergency blinkers, airbags, seatbelt pre-tensioners, brake booster and a host of other systems. The high-voltage battery might be disconnected due to several rare events – such as a high-impact crash, internal main battery pack problems such as some types of cell failures, a contactor failure, and a few other unlikely situations.

Most of the S/X/3 is powered by the 12v battery, including:

- All lights, such as headlights, turn lights, fog lights, taillights, backup lights, license plate, and interior lights
- LCD Display –Instrument Cluster (S/X) and the main display
- The MCU and many modules with processors (50+ in the Model S/X)
- Non-traction motors, such as windows, liftgate (S/X), wipers, washer fluid, seat motors, side mirror adjusts, sunroof (if equipped) charge port door, steering assist, fans, valves, and coolant pumps
- An audio system including tuners, antenna amplifiers, and audio amplifiers
- Safety systems, such as airbags, brake booster, and seatbelt pretensioners
- Autopilot systems including cameras, sensors, and radar
- Heated items, if equipped such as seats, steering wheel, washer nozzle, side mirrors, rear defrost and camera heaters.
- Other items like the alarm, rearview mirror dimmer, USB ports, horn, Homelink, air suspension (if equipped) and various latches (doors, trunk, frunk, glovebox)
- High-voltage battery pack contactors

[Reactie gewijzigd door hiostu op 23 juli 2024 01:26]

Het is overigens wel iets wat ze proberen weg te laten uit de auto aangezien het gewicht en extra complexiteit aan het systeem toevoegd. Maar het is ze nog niet gelukt, gaan altijd geruchten dat de volgende Tesla geen 12v meer heeft, maar tot nu toe is dat niet gebeurd.
12V accu gebruiken is juist minst complex. Je kunt alle proven technology van 100 jaar autoindustrie gebruik voor alle boordapparatuur. Alleen een DC/DC omvormer nodig om de accu te laden. Plus dat je twee gescheiden systemen houd zodat je inderdaad de HV accu kunt loskoppelen en tegelijkertijd wel de boordapparatuur kan blijven gebruiken.
ca. 50 jaar, auto's zijn van 6 naar 12 V gegaan 8-)
12v (of 24/48v) zal altijd blijven. Een autoradio of elektrische stoelverstelling gaan echt niet aan de 400v/700v van het hoogvoltsysteem...

Minimieren ja, weglaten nee.
Ik kan me voorstellen dat je de 12V safety-critical systemen nog wel aan een kleine accu hangt, maar dat de stoelverwarming, airconditioning en andere grootverbruikers direct vanuit een DC/DC convertor voedt, en dan ook op 48V. Dat scheelt dus gewicht in de 12V accu en in de bekabeling (4x kleinere stromen naar de grootverbruikers).
De EV heeft naast een hoogspanning lithium batterij ook een 12V lood accu voor airbags, radio, deuren en lampjes
Mag hopen dat het geen loodaccu meer is. ;) Lood is giftig, is het minder efficiënt dan de accu's van tegenwoordig en ontstaat er lachgas, dingen die niet echt milieuvriendelijk zijn.
En toch staat er in zo goed als elke auto nog een loodaccu.
Goedkoop, betrouwbaar en makkelijk her te gebruiken.
Zelfs bij een serieuze klapper komt ern geen lood in het milieu. In het ergste geval wat accuzuur.
Die zitten gewoon in elke auto hoor :P Sowieso is lood niet zo enorm giftig als men lijkt te denken, en wat accuzuur is zo geneutraliseerd of verdund. Een beetje waterstof gaat door het overdrukventiel de lucht in, niets aan de hand :)
Loodaccu's zijn simpel, goedkoop en betrouwbaar. Niets mis mee, zolang ze fatsoenlijk gerecycled worden.
En als de schade enigszins beperkt is en je zou met een "normale" auto naar de berm kunnen rijden sta je in dit geval helemaal vast.
Nog meer files.
In het soort gevallen dat deze pyrofuses af zouden gaan zal een auto echt niet meer zelfstandig kunnen rijden.
’Normale’ auto’s hebben een onderbreking op de brandstoftoevoer die de auto ook immobiel maakt als de klap groot genoeg is. Dit is daar zo ongeveer de elektrische tegenhanger van.
Klopt, dat heet bij de meeste merken iets als Crash-Mode. Dan doet een ICE ook echt helemaal niets meer totdat de fabrikant dat weer uitschakelt. We hebben het hier niet over een tikkie op de bumper in de file, maar echte klappers waarbij airbags, gordelspanners e.d. worden geactiveerd.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 23 juli 2024 01:26]

En die onderbreking kan men gewoon weer inschakelen, waarnaar er weer gereden kan worden.

Zo'n pyrofuse zou eigenlijk meer als een elektrische zekering gebouwd moeten worden.
Nieuwe erin en alles werkt weer tenzij er ergens kortsluiting optreed en de zekering er weer uitknalt.
Bij dit soort ongelukken moeten er hele stukken auto vervangen worden. Ik zie het probleem dus niet heel erg. Juist door brand te voorkomen kun je de schade beperken tot alleen de mechanische schade.
Alle elektrische voertuigen hebben 2 accu systemen.
Er is een 12/24/48V accu pakket voor de reguliere elektronica en boordcomputers. Daarnaast het echt grote accupakket voor de motor. Overigens als het voertuig is gestart wordt de elektronica wel gevoed door de hoofdaccu, maar er is dus altijd een backup systeem.

Er is dus al een oplossing voor het probleem dat je aandraagt :)

[Reactie gewijzigd door Lethalshot op 23 juli 2024 01:26]

Bij zowel een ICE als EV lijkt me dat de boordelektronica gevoed wordt door de 12V/24V accu en niet door de dynamo, of accupack. Dat gebeurt dan vooral om pieken en dalen in de stroomvoorziening op te vangen waar die elektronica niet zo blij van wordt.
Het scheelt ook weer nieuwe componenten bouwen, omdat alle bestaande spullen nou eenmaal al op die 12V werken.
Die pieken en dalen zijn toch aan aanwezig op de accuspanning. Volgens de normen moet de elektronica bestand zijn tegen spanningswisselingen van -30% tot +25%. Daarnaast moeten surges van max 1 seconde van +-40% ook worden opgevangen en spikes van 1µs van +- x Volt (weet even de exacte waarde niet meer). Dus automotive elektronica kan goed tegen een stootje. Overigens worden steeds meer systemen op hogere accuspanningen gebouwd om meer vermogen te kunnen leveren.
12V accusystemen hebben namelijk een vermogenslimiet van 3kW. Als je voertuig in een situatie meer dan dat vermogen moet leveren zal je naar hogere spanningen toe moeten.
Dat is nu net de grap - die -30%/+25% pieken komen van de startmotor/dynamo bij een ICE. Die veiligheidsmarges zijn niet meer nodig bij een elektrische auto, want die hebben geen startmotor meer.

De modules die in de automotive gebruikt worden lossen dit spanningsprobleem niet op in de chips zelf, maar in beveiligingscircuits buiten de chips om. Voor elektrische auto's kun je de supercaps in deze circuits dan ook weglaten, wat de module-prijs lager houdt.
Juist niet, de accu werkt als buffer. De systemen werken op ca 14 V van de dynamo die tegelijkertijd (wanneer nodig) de accu bijlaadt.
Dergelijke systemen kunnen hun eigen toegewezen accucel krijgen waarvan de verbinding niet wordt onderbroken bij een botsing.
Die oplossing zit er al gewoon in: 12volt accu...
De 12 volt accu kan gewoon actief blijven. Eigenlijk zit er altijd naast het accu pakket van een EV, ook nog gewoon een 12v accu in.
Elektrische auto's hebben 2 accu's, de normale 12v accu zoals in vele auto's en dan een complete batterypack voor de aandrijving. De Tesla Model 3 gebruikt de 12V bijvoorbeeld voor het aansturen van het scherm (de computer).

Het ontgrendelen van deuren en bellen met hulpdiensten is dus zo nog steeds mogelijk.
Het veroorzaakt een kans van pak en beet 50% dat je de regelaar ook opblaast
Ik betwijfel of dit geimplementeerd gaat worden. Het lijkt me erg lastig verkopen aan de klant behalve als je heel veel finetuning doet.

Rijd je tegen een paaltje op, ineens je accuverbinding ge-explodeert en 0 kans om verder te rijden, naast wat blikschade. Lijkt me toch een hoop vervelender dan een airbag die uitklapt.
Denk dat dit wel te finetunen wordt? Je airbag gaat toch ook niet af tegen stoeprand?

Enhanced sophisticated safety concept: safety controller; 3 watchdogs; ESP sensor data can be included in safety concept
Fully automated diagnosis: Monitoring of voltages (incl. VHx) and overtemperature, SVR diagnosis, built-in sensor test, CER diagnosis, power stage and squib diagnosis, cross-coupling diagnosis, connector capacitor diagnosis, STB and STG diagnosis
2 independent 7-bit firing current counters per channel (max time: 3.2 ms)
WM controlled GPIO

http://www.bosch-semicond...ics/airbag-systems/cg912/
Anoniem: 1248170 @OxWax2 oktober 2019 10:27
Tuurlijk wordt het gefinetuned. Sensor voor de airbag zit al sinds de eerste dag onder de bestuurdersstoel.
Waarom zegt u mij dat? Het is Henk die het niet weet ;)
Het is Henk die het niet weet ;)
Henk niet, het is Niet Henk die het niet weet...
Het is niet Henk die het niet weet, maar Niet Henk.
Anoniem: 1248170 @OxWax2 oktober 2019 13:53
Verkeerde knop excuses
Dan ken je helaas de Mazda MX-5 nog niet, die heeft die eigenaardig eigenschap wel, niet de bestuurders airbag wel te verstaan.
Kijk, nu weet ik wat ik moet doen als er een MX5 asociaal geparkeerd staat: goede trap tegen de bumper geven :+ ( geintje, voor de duidelijkheid.)
Rijd je tegen een paaltje op, ineens je accuverbinding ge-explodeert en 0 kans om verder te rijden, naast wat blikschade. Lijkt me toch een hoop vervelender dan een airbag die uitklapt.
En u denkt dat daar niet aan gedacht werd?
https://www.amt.nl/techni...edianet-approve-cookies=1
Kortom, als er wel een aanrijding is maar geen kortsluiting, kan de bestuurder de auto nog starten via de zekering.
Met een uitgeklapte airbag kun je ook niet verder rijden. Ik vraag me zelfs af of het niet strafbaar is om met een uitgeschakeld veiligheidssysteem te rijden.
Met een uitgeklapte airbag kun je ook niet verder rijden.
Niet? Die airbag loopt heel snel weer leeg hoor. Een andere zaak is of het verstandig is om verder te rijden (behalve dan om de auto in de berm te zetten) als je zo'n klap hebt gemaakt dat de airbag erdoor af gaat.
Een defecte airbag is geen afkeurpunt voor de APK als het om een auto van voor 2018 gaat, dus ermee rijden is dan ook niet strafbaar.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 23 juli 2024 01:26]

Een defecte airbag is iets anders dan een airbag welke afgegaan is.
Als de airbag afgaat, wordt de motor onklaar gemaakt. Je kunt gewoon niet meer starten.
Anoniem: 120539 @Niet Henk2 oktober 2019 10:10
Lijkt me toch een hoop vervelender dan een airbag die uitklapt.
Als je het eenmaal ervaren hebt denk ik dat je een auto die stilvalt toch verkiest boven een airbag die vlak voor je gezicht door een explosie wordt opgeblazen...
Heb je wel eens een airbag op je plaat gehad? Muhammad Ali was er niets bij :+ Nee, ik heb liever een auto die stilstaat.
Dit bestaat al een aantal jaren in gewone auto's. Het word een pyrothechische zekering genoemt. Deze verbreekt de plus aansluiting op de accu ook om brand door kortsluiting na een aanrijding te voorkomen. Vaak is het met accu's die in het interieur zijn gemonteerd. Niets nieuws dus.

[Reactie gewijzigd door sonixthatsme op 23 juli 2024 01:26]

Pyrotechnische zekering en is inderdaad al een paar jaartjes oud.
Pyrotechniek

Hoe beveilig je een elektrisch circuit als een zekering niet werkt? Delphi heeft de oplossing: pyrotechniek. Dezelfde explosieve techniek dus, die de airbag tot ontplooiing brengt en die de gordels razendsnel spant. Die techniek zit verwerkt in een kastje onder de motorkap dat Delphi Battery Disconnect Safety Device (BDSD) noemt. Bij een aanrijding krijgt de BDSD een elektrisch signaal van de airbag en onderbreekt dan met een explosie de stroom naar startmotor en dynamo. Uiteraard blijven de alarmlichten, de elektrische ramen en alle andere gezekerde elektrische voorzieningen gewoon werken.

Stukje opzij zetten

Tot zover alles duidelijk, blijft over het volgende probleem. Stel dat de auto na de aanrijding op een levensgevaarlijke plaats staat. De bestuurder wil hem een klein stukje opzij zetten, om een tweede aanrijding te voorkomen, maar helaas, BDSD maakt starten onmogelijk. Ook daar heeft Delphi aangedacht. En daarom heeft men BDSD uitgerust met de ‘safe engine restart option’. Dat is een zekering die parallel geschakeld is aan de verbinding die pyrotechnisch verbroken wordt. Kortom, als er wel een aanrijding is maar geen kortsluiting, kan de bestuurder de auto nog starten via de zekering.

https://www.amt.nl/techni...edianet-approve-cookies=1
Goed gevonden, maar wel anders dan in het artikel genoemd. Daar wordt namelijk gesproken over de accupack fysiek loskoppelen van het stroomnet van de auto zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan na een botsing.
O kijk, zo ver was ik nog niet gekomen met m'n reactie hierboven.
Dat is een simpel 12v systeempje. Niet de potentieele bom van een elektrische auto
En een lading brandstof dan?
Nee al sinds 1977 niet meer toen mercedes de brandstof tank verplaatste na voor de achteras. Volvo volgde en daarna de rest. Icm brandstofpomp die zich bij een crash uitschakelt wordt een auto zelden een bom.
Nee al sinds 1977 niet meer toen mercedes de brandstof tank verplaatste na voor de achteras. Volvo volgde en daarna de rest. Icm brandstofpomp die zich bij een crash uitschakelt wordt een auto zelden een bom.
Hebt u daar cijfers van?

branden doen ze anders goed :
Each year, from 2014 to 2016, an estimated 171,500 highway vehicle fires occurred in the United States, resulting
in an annual average of 345 deaths; 1,300 injuries; and $1.1 billion in property loss.1

https://www.usfa.fema.gov/downloads/pdf/statistics/v19i2.pdf
Anoniem: 1248170 @OxWax2 oktober 2019 16:36
Maar bekijk eens de aantal voertuigbranden en de aantal doden. Als een elektrisch voertuig onder stroom staat met zulke hoge spanningen zullen er ook mensen sterven.

Ik zeg niet dat de een veiliger is dan de ander. Maar dat een voertuig meg brandstoftank meteen explodeerd en een complete inferno creeert is natuurlijk kwats en hoeveel van deze doden komen doornde brand of impact van het ongeluk. Kun je bij autopsie moeilijk zeggen en denk dat de meeste verkeersslachtoffers niet aan een volledig autopsierapport wordt voorgelegd ivm kosten.
Maar bekijk eens de aantal voertuigbranden en de aantal doden. Als een elektrisch voertuig onder stroom staat met zulke hoge spanningen zullen er ook mensen sterven.

Ik zeg niet dat de een veiliger is dan de ander. Maar dat een voertuig meg brandstoftank meteen explodeerd en een complete inferno creeert is natuurlijk kwats en hoeveel van deze doden komen doornde brand of impact van het ongeluk. Kun je bij autopsie moeilijk zeggen en denk dat de meeste verkeersslachtoffers niet aan een volledig autopsierapport wordt voorgelegd ivm kosten.
u bent patholoog?
Ik weet dat de Toyota hybrides een soort zekering hebben die bij een botsing ook eruit ligt. Zonder explosies maar gewoon mechanisch door de klap.
Lijkt me veiliger?
Waarom veiliger? Er zitten al behoorlijk wat explosieve luchtzakjes om je heen die redelijk betrouwbaar zijn gebleken.
Geen warmteontwikkeling?

Ik probeer me meer af te vragen waarom dit beter zou werken? Behalve dat je dit misschien in meer situaties kan gebruiken.
Plots een schakel in zo'n actief circuit ontkoppelen gaat ook zeer zeker warm worden hoor ;) Mux legt de vlamboog goed uit. Dit is behoorlijk wat amperage, schakelaartje/relaistje om zetten is dan geen veilige manier om het circuit proberen te onderbreken.
De vraag is waar zie zekering zit. Neem aan dat de explosie hier meteen de kabel kapt direct bij het accupakket.
als een zekering ergens anders zit kan het nog steeds zo zijn dat een kabel voor de zekering toch in contact kan komen met het metaal door de impact van het ongeluk.
Meteen kappen na het accupakket lijkt me dan een goede oplossing.
Locatie weet ik niet uit mijn hoofd.
Wel is het zo dat de locatie van de onderhuidsplug halverwege het accupack is. Dat wil zeggen, als je aan het battery pack gaat werken, onderbreek je hem in het midden van de accu. Maar dat is geen zekering, dat is een ding wat je gewoon weer terug kan stoppen.
Het probleem met gelijkstroom bij een botsing is dat er direct een kortsluiting kan ontstaan. Als je die probeert conventioneel af te zekeren kan de stroom via een vlamboog blijven doorlopen met nog meer kans op vuur.
Zo'n vlamboog moet je 'uitblazen' (afkoelen zodat de ionisatie stopt). Een explosie lijkt me dan wel goed gevonden.
Dat lijkt me niet veilig. Mijn eerste reactie was dat de klap van 360 graden kan komen, maar dat is te optimistisch. Als je over de kop slaat kan het in nog veel meer richtingen. In ál die richtingen wil je dat de zekering werkt.
De reparaties voor elektrische autos worden echt onbetaalbaar, zo ook de verzekeringen straks.
Yess, mee eens. Een airbag beschadigd een stuur behoorlijk, maar de auto is goed herstelbaar.
Als we deze zekeringen moeten vervangen; ben ik benieuwd wat de vervangkosten zullen zijn.
Stuur valt nog mee. Meestal gewoon de airbag module vervangen. Het opengescheurd dashboard en de zijstijlen of zetels zijn duurdere stukken om te vervangen :Dl
En dat zijn ze niet voor bestaande brandstof-auto's? Kom op zeg: als ik een "ongelukje" heb waarbij mijn airbag afgaat, denk je dan dat ik me zorgen ga maken over de kosten van het vervangen van de airbag?
Als die explosieve zekering afgaat, heb ik iets geraakt met een behoorlijke klap en heb ik echt wel meer schade dan alleen die ene zekering.
Is niet te vergelijken, de verzekering voor elektrische autos is nu al veel duurder. Verdiep je er eens in zou ik zeggen.
@OxWax heeft gelijk roepen zonder onderbouwing is goedkoop. Laat ik het dan maar doen: ik was eigenlijk ook wel nieuwsgierig.
All-risk verzekering voor Tesla 3 long range 2019, klasse 3 beveiliging, 5 schadevrije jaren. Premie: 108/mnd
Vergelijkbare auto: beetje lastig, maar ik ga voor de nieuwprijs van 60.000 euro.
Dus: BMW 5 serie touring 530i Executive. Premie met dezelfde gegevens: 70 euro/mnd

Hmmm. Da's een flink verschil.Valt me tegen
Ben wel benieuwd of dat niet voornamelijk te maken heeft met de nieuwigheid van elektrische auto's. Verzekeraars houden niet van onzekerheid, die wordt afgedekt door een hogere premie
Valt me nog mee eigenlijk deze berekening. Heb ze beroerder gehad, vooral voor de S. :P
Ik denk eerlijk gezegd dat het prijsverschil na een recente dip weer groter gaat worden.
De lithium-ion battery packs kunnen veel slechter tegen klappen dan gedacht, veel packs vliegen daarom zelfs nog dagen na ongelukken spontaan in brand en er is ook meer aandacht nodig vanuit de hulpverleners bij de autos.
Ik denk ook niet dat schadeherstel bedrijven ook risico's gaan nemen met batterijen die klappers hebben meegemaakt, liever de boel vervangen dan dat je klant straks voor het stoplicht met een "spontaan" ontbrandende auto staat.

[Reactie gewijzigd door Cogency op 23 juli 2024 01:26]

De lithium-ion battery packs kunnen veel slechter tegen klappen dan gedacht, veel packs vliegen daarom zelfs nog dagen na ongelukken spontaan in brand en er is ook meer aandacht nodig vanuit de hulpverleners bij de autos
Dat eerste, dat is denk ik gebaseerd op een aantal individuele gevallen waarin Tesla's na een ongeluk alsnog spontaan in brand vlogen en in ieder geval één die helemaal vanzelf in de brand vloog. Maar er zijn voor zover ik weet nog te weinig gegevens (auto's en jaren) om er iets zinnigs over te zeggen. Ik weet wel dat tegenstanders van EV's er als een havik bovenop zitten, dus als het echt een probleem is, dan zijn er genoeg die daar iets mee gaan doen :)
Schadeherstelbedrijven zullen misschien voorzichtig zijn, maar batterijen zijn daarin niet heel anders dan gas-installaties en brandstoftanks. Daarvoor geldt ook: met de juiste kennis en gereedschappen is het risico minimaal.
Dat laatste: helemaal correct. Maar hulpverleners hebben het zowiezo moeilijk met alle airbags in de auto. Maar ik lees dat daar aandacht voor is en ik denk dat het wel opgelost gaat worden.
Anoniem: 1248170 @multikoe2 oktober 2019 16:42
12v wordt altijd afgekoppeld voor er ook maar iemand een auto open knipt
Yep, en dat is niet anders bij een Tesla: onder de voorklep zit een draad die bij doorknippen alle elektrische systemen uitschakelt.
De Model S is berucht duur om te repareren bij grotere ongelukken. Het probleem is de aluminium body; staal is veel makkelijker te fixen. Dat is een combinatie van materiaaleigenschappen en het aantal bedrijven die dat kunnen. Ongeveer elke LTS'er-metaal heeft geleerd om staal te lassen.
uw claim dus graag uw data :Y)
De energie die nodig is om de zekering kapot te maken met een explosie is niet anders dan wanneer het gebeurt door een te grote stroom. Het doorbranden van een zekering veroorzaakt over het algemeen niet zoveel schade.
Vergeet niet dat in de luchtvaart kleine explosieven ook gebruikt worden voor zaken als ontkoppeling, ook wanneer zaken niet goed gaan. Een klassiek voorbeeld is de schietstoel. Ook iedereen die ooit Kerbal Space Program heeft gespeeld weet dat je met een (hopelijk) kleine ontlading van energie grote schade kan voorkomen.

Goede ontwikkeling. :)
En volgens mij worden airbags ook met kleine explosies geactiveerd.
Denkt u ?
"Bosch heeft de specifieke chip, de CG912, oorspronkelijk ontwikkeld voor het activeren van airbags."
Nou had ik toch juist? :+
BIj parachutes zit er bijv ook een apparaat dat je valsneheid meet en kom je onder een bepaalde hoogte, ik dacht 300 foot ca 100 meter dan er een ook een kleine explosie waardoor je reserve parachute getrokken wordt.
De hoogte waarop deze activeert is ca 750 ft (225 meter). Activatie gebeurt als je met meer dan 35 m/s (ca 125 km/h) daalt. Aangezien iemand in vrije val normaliter met ruim ca 50 m/s daalt is dat ca 4 seconden voor impact. Het openen van de reserveparachute gebeurt d.m.v. een "cutter". Dat is een soort beiteltje dat d.v.m. een kleine explosieve lading een closing loop (touwtje) doorsnijdt. Door het doorsnijden van de closing loop gaat de container waarin de reserve parachute zit open en wordt er een van een springveer voorziene pilot chute gelanceerd die de echte reserveparachute uit de container trekt. Heeft al behoorlijk wat levens gered. De automaat van de grootste fabrikant (Cypres) heeft in 25 jaar tijd al meer dan 3000 keer zijn werk gedaan.
Ik vraag me toch een beetje af of dit niet een kostbare overkill is.
Met een dergelijk systeem wordt er als ik het goed begrijp tussen de accu cellen de bedrading opgeblazen.

Zou dit buiten het pakket gebeuren dan zou het pakket nog steeds kortsluiting kunnen maken door beschadiging van het pakket, dus moeten deze chips wel tussen de cellen geplaatst worden.

In het geval van het te hard tegen een stoeprandje aan rijden zou dit enorme kosten met zich mee brengen, voor revisie van het hele pakket.

Dit terwijl voor pakketten gewoon een onderhouds switch hebben, waarom wordt deze niet geschakeld bij een ongeluk, Deze is namelijk makkelijker en goedkoper te resetten.
Het is dezelfde type chip die je airbags laat af gaan. Dus als je iets raakt die de chip activeert, sta je toch al tegen enorme kosten te kijken.
Anoniem: 1248170 @JackBol2 oktober 2019 16:40
Dat niet alleen je hele dashboard is afgeschreven. Tijdens dat er een kap zat op de airbag ligt al ver achter ons. Bijrijders kant zie je niks meer. Vroeger stond er srs en mooie naad waar die zat. Kon je zo weer dichtmaken als die sprong.
Dat is enkel bij activatie, en betreft niet de kosten van installatie.

Veel auto's zitten tegenwoordig vol met airbags, ook in de zuilen. Liever wat extra kosten bij een ongeluk dan extra letsel. Enkel economische schade is volledig te verzekeren.
Met een dergelijk systeem wordt er als ik het goed begrijp tussen de accu cellen de bedrading opgeblazen.
Dat is niet wat ik lees in het artikel. Het doel hiervan is niet om de accu intern veiliger te maken. Het gaat erom de rest van de auto veilig te maken. Dus dat er niet door een verwrongen kabel 400 of 800 V op de hele auto komt te staan. Wat gevaarlijk is voor inzittenden en hulpverleners.
Anoniem: 62011 2 oktober 2019 10:10
Kun je niet gewoon een relais plaatsen die samen met de airbag werkt?
Een relais lijkt mij iets meer kans op dienst weigeren bij een aanrijding te hebben dan een mini explosie.
Zou mooi zijn als dit systeem ook bij brand geactiveerd kan worden. Verder ben ik wel benieuwd bij wat voor impact/snelheid dit systeem geactiveerd wordt.

Wel weer jammer dat het schadebedrag bij een ongeval toeneemt.
Het lijkt me dat dit juist brandschade voorkomt. En zekeringen zijn typisch ontworpen om eevoudig vervangbaar te zijn.
Als we het over de standaard thermische/smelt zekeringen hebben, ja die wel.

En ja ze kunnen brandschade voorkomen maar dat is niet het primaire doel, het primaire doel is de veiligheid van gebruiker en hulpverlener door een fysieke scheiding bij een bepaalde impact, maar ze worden niet geactiveerd bij brand terwijl juist brand iets is waarbij hulpverleners baat hebben bij zo'n scheiding.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.