Creative Commons brengt zoekmachine voor afbeeldingen uit

De Creative Commons-organisatie heeft met CC Search een zoekmachine voor afbeeldingen uitgebracht. De zoekmachine put uit bronnen waar afbeeldingen met Creative Commons-licenties staan. Flickr is verreweg de grootste leverancier.

Op de CC Search-website kunnen gebruikers afbeeldingen vinden met Creative Commons-licenties en plaatjes die zich in het publieke domein bevinden. De zoekmachine doorzoekt ruim 300 miljoen afbeeldingen via open api's en de Common Crawl-dataset. Bijna al het beeldmateriaal is afkomstig van Flickr; via de api van die website zijn 289 miljoen afbeeldingen doorzoekbaar. Ook doorzoekt CC Search de databanken van verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum en andere websites zoals Thingiverse en DeviantArt.

Vooralsnog is CC Search alleen geschikt om afbeeldingen te zoeken, maar in de toekomst moet ook tekst en audio te vinden zijn. Het doel van de Creative Commons-organisatie is om uiteindelijk alle 1,4 miljard werken die een CC-licentie hebben, doorzoekbaar te maken. De nieuwe zoekmachine is de opvolger van een oud zoekportaal. De oude versie is nog te benaderen via een andere pagina.

De afbeeldingen die vindbaar zijn met de zoekmachine, kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden door bloggers of in publicaties. Daarbij moet wel aan de vermelde CC-voorwaarden worden voldaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om naamsvermelding.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

30-04-2019 • 18:48

29

Reacties (29)

29
29
19
1
0
9
Wijzig sortering
nice. kan ik zelf op een handige manier auteursrechtenvrije fotos zoeken. tip om je te beschermen tegen artikel 13
Ook handig in bijvoorbeeld de journalistieke wereld (in de breedste zin van het woord). Ik voorzie de populariteit van Google Images dalen. Tenzij ze ook zoiets er in maken.
Dat is er al een tijdje, staat onder "tools"->"gebruiksrechten" :)
Nu wist ik toevallig dat dit bestond, maar ik snap nog steeds niet waarom die filters zo weggemoffeld zijn. Ik vergeet regelmatig om er gebruik van te maken, en er zijn inderdaad een hoop mensen die ze überhaupt nog nooit tegen zijn gekomen. De 'Tools' knop had wat mij betreft op zijn minst 'Filters' kunnen heten, met een kleurtje, maar een toegewijde balk was nog beter geweest.

Nog zo iets aparts vind ik dat de tabbladen 'All', 'Images', 'Maps', 'News' enzo van volgorde veranderen op basis van je zoekopdracht. Ik klik regelmatig per ongeluk op Maps in plaats van images... Het zal wel meer reclamegeld opleveren, want ik kan me niet voorstellen dat dat goede UX-praktijken zijn.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 01:51]

Ook handig in bijvoorbeeld de journalistieke wereld
Ik voorzie de populariteit van de persfotograaf dalen. ;)
En Ghetty images, die vinden dat ze de eigendomsrechten over de rest van het internet hebben :+
Tip: Pexels heeft een mooie collectie vrije afbeeldingen.
Zelf foto's op je eigen website zetten heeft niets te maken met artikel 13. Artikel 13 gaat over je verplichtingen wanneer je een website hebt die primair bedoeld is om gebruikers afbeeldingen of ander materiaal te laten uploaden.

Ik snap dat het cool is om constant over artikel 13 te klagen, maar dan meot je wel een beetje weten wat het is.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 juli 2024 01:51]

uiteindelijk alle 1,4 miljard werken die een CC-licentie hebben doorzoekbaar te maken.
Die vond ik er uit springen en heb ik even opgezocht. Er zijn meer dan 1,4 miljard werken met een CC-licentie. Er zal uiteraard ook nog een bulk aan werken zijn die technisch wel de licentie hebben maar waar de Creative Commons-organisatie zelf geen zicht op heeft.

Vraag me overigens af hoe ze zelf aan dat aantal zijn gekomen.
Die vond ik er uit springen en heb ik even opgezocht. Er zijn meer dan 1,4 miljard werken met een CC-licentie.
Vraag me overigens af hoe ze zelf aan dat aantal zijn gekomen.
Hoe ben jij aan het jouwe gekomen?
Staat op de about sectie van de gelinkte website.
Die about pagina geeft gewoon hetzelfde weer als hier in het artikel staat :
... the ultimate goal of providing access to all 1.4 billion CC licensed and public domain works.
Er staat ook dat de Creative Commens licentie meer dan 1,4 miljard keer gebruikt is, maar dat wil niet zeggen dat er dan nu ook meer dan 1,4 miljard werken zijn.
Er zijn vast duizenden werken (beeld, tekst, audio) gemaakt en gepubliceerd op basis van de creative commons licentie, maar inmiddels ook alweer verwijderd van het net.
En zo komt men zelf tot het huidige getal van 1,4 miljard.
Mooi initiatief, maar ik zie niet helemaal in hoe dit anders is dan de opties in de image search in Google...

Google Search results > Images > Tools > Usage Rights
Heel simpel, als je dit gebruikt krijgt Google minder data van jou, en dat op zich vind ik al een goede reden om het te gaan gebruiken.
Ik word een beetje moe van de "Ja maar je betaald met je data roeperts"... bij elke reactie waar Google wordt aangedragen is dat een soort van standaard reflex lijkt het wel. Je kunt de Google zoekmachine prima anoniem gebruiken dus welke data krijgen ze dan precies? Mijn zoekopdracht? ... :?
Dat het wel een standaardreflex lijkt, komt eenvoudigweg omdat het ook een standaardpraktijk ís. Google verzamelt nu eenmaal zo veel mogelijk gebruikersdata, inclusief zoekopdrachten naar plaatjes, dus die roeperts hebben gewoon gelijk. Dat jij er niet zwaar aan tilt is een tweede. Ja, je kunt Google anoniem gebruiken, maar daar moet je dan extra stappen voor zetten. Door simpelweg een andere dienst te gebruiken is dat niet eens nodig. Persoonlijk gebruik ik al een jaar geen Google meer voor om het even welke zoekopdracht, en ik vind toch altijd alles wat ik zoek. Google is echt niet alleenzaligmakend meer, en dat daar regelmatig op gewezen wordt vind ik alleen maar positief.

Roepen "Ja maar we hebben Google toch al!" telkens als er een nieuwe speler op het toneel verschijnt vind ik persoonlijk veel negatiever, daar word ik dan weer een beetje moe van.
In dit geval krijg jij niet alleen plaatjes met een open licentie bij Google, dus is Google helemaal niet eens handig voor het doel.
Tools > Usage Rights [....]
Dat wist ik niet, dankjewel :)
Wauw, knap! Met de steeds nauwer toegepaste auteursrechten is dit een mooie aanvulling voor het internet :)
De meerwaarde van de nieuwe zoekmachine is niet echt duidelijk aangezien er al een zoekmachine was waarbij je op de startpagina al iets meer opties hebt. Op basis van het artikel doe ik een aanname dat de nieuwe zoekmachine meer items geïndexeerd heeft, maar ik kan dat nog nergens mee onderbouwen. In mijn ogen dus relatief weinig nieuwswaarde op deze manier...
Voor mensen die dit interessant vinden, kijk ook eens op pixabay en unsplash. Aanraders wat mij betreft.
Als je nog personen in een presentatie wil gebruiken dan is deze this person does not exist /
handig .Ai maakt zelf afbeeldingen waardoor ze altijd avg proof zijn.
Maar eens kijken hoe mijn Flickr account staat ingesteld. Mijn spul hoeft niet in die zoekmachine terecht te komen
Mwahtje. Als ik zoek naar "Woman on the phone" dan krijg ik heel veel concert scenes met gitaren.
Eerst de hierboven genoemde suggesties nalopen...
Veel kwaliteit staat er (nog) niet op ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.