Intel komt met nieuwe stepping van negende generatie Core-desktopprocessors

Intel brengt in het tweede kwartaal een nieuwe stepping van zijn Core-processors van de negende generatie voor de lga1151-socket uit. Dat blijkt uit biosupdates die Asus beschikbaar heeft gesteld. Wat voor veranderingen de nieuwe stepping brengt, is nog niet bekend.

De overstap naar een nieuwe stepping betekent dat Intel Core-processors van de negende generatie gaat maken op een iets verbeterde versie van zijn 14nm-procedé. Het is mogelijk dat er een aantal nieuwe processors komt, of dat het gaat om varianten van de huidige line-up.

Soms wordt bij de overstap naar een nieuwe stepping de naam van de betreffende cpu enigszins gewijzigd en bijvoorbeeld de maximale kloksnelheid aangepast. Vaak zijn de wijzigingen veel kleiner en gaat het bijvoorbeeld om bugfixes. In dat geval blijft de naam van de processors waarschijnlijk ongewijzigd.

Moederborden hebben in ieder geval een biosupdate nodig om de processors met de nieuwe stepping te herkennen. Dat blijkt uit de aankondiging die Asus online heeft gezet. De Taiwanese fabrikant heeft voor zijn gehele line-up van moederborden met chipsets uit de Intel 300-series biosupdates beschikbaar gesteld.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-03-2019 • 09:23

34

Reacties (34)

34
33
22
4
0
8
Wijzig sortering
Moederborden hebben in ieder geval een biosupdate nodig om de processors met de nieuwe stepping te herkennen.
Ik heb wel eens een moederbord met een Raspberry Pi moeten flashen omdat de erbij gekochte CPU niet werkte met de meegeleverde firmware. Was leerzaam, maar ik heb liever dat de processor dan in een noodmode draait wat in ieder geval het flashen van het moederbord toestaat (eventueel enkel in UEFI of real mode).

Is "niet herkennen" in de context van dit nieuwsartikel dat het moederbord geen naampje aan de CPU kan geven, of is "niet herkennen" gelijk aan "niet opstarten"?
Je kan je altijd melden in een topic op het forum voor een doorgeef cpu, zie bijvoorbeeld Sharing is caring! Doorgeef Skylake CPU en meer recent Sharing is caring! Doorgeef 8th gen CPU tbv BIOS update
Je kan je altijd melden in een topic op het forum voor een doorgeef cpu,
Flashen met een Raspberry Pi is een stuk sneller en makkelijker dan wachten op een andere CPU, die installeren (inclusief koeler), flashen, CPU verwijderen (inclusief koeler), CPU weer opsturen... Voor de kosten en wachttijd kan je net zo goed een Raspberry Pi Zero WH kopen. Je hoeft dan niet eens te solderen, en hebt iets wat toekomstbestendig is om dit soort problemen op te lossen.

Op het moederbord is een header beschikbaar om de flash chip via SPI aan te sturen. Die kan je direct aansluiten op de GPIO header van een Raspberry Pi. Een paar opdrachten later en de firmware is geactualiseerd. Je leert hiermee ook hoe je in de toekomst van een slechte flash kan herstellen. Win-win.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:13]

Er zijn ook genoeg moederborden die kunnen flashen zonder dat er een CPU in zit. Zie bijv. deze feature van Asus: https://rog.asus.com/tech...tions/usb-bios-flashback/
USB stick erin, knop indrukken en klaar.

Helaas nog niet op alle moederborden verkrijgbaar, vaak is het een feature van de duurdere ranges.
Helaas nog niet op alle moederborden verkrijgbaar, vaak is het een feature van de duurdere ranges.
mja, die features zijn dan ook gericht op 'enthusiasts' die hun BIOS bricken. Dat komt normaliter niet voor bij 'gewone' gebruikers en is weer een paar € uitgespaard voor een niet gebruikte feature.
Daar had je al lang een oplossing voor, dubbele BIOS/UEFI chip met een jumper of selector om te kiezen welke je wilt gebruiken. Een andere, nog oudere, oplossing was dat de chip te verwijderen was zodat je deze op een ander moederbord kon steken om zo een recovery te doen.

Dit is meer een software matige oplossing die vrij goedkoop te implementeren is. Als je op enterprise niveau een bios update moet uitvoeren (Spectre bijvoorbeeld), wees er maar zeker van dat er een paar gebrickt op de helpdesk gaan belanden. BIOS recovery opties zijn dan zeer handig (als ze werken tenminste), zowel voor het bedrijf als voor de fabrikant die anders een dure interventie moet doen om het moederbord te komen vervangen. (en ja, in enterprise valt dit onder de support contracten)

Dat de CPU/geheugen niet ondersteund word in de huidige versie van de UEFI kost de fabrikant ook geld, (onterechte) RMA's, stock herflashen, CPU opsturen en terug acties, het is een heel gedoe wat uiteraard ook kost.

De noodzaak om een update uit te voeren is enorm gestegen met vroeger en het durft nog altijd fout gaan, zelfs al doe je het correct
Heeft mijn asrock z370 Extreme4 ook.
Toen ik dit probleem had met een Z68 moederbord en er pas achter kwam toen de PC al in elkaar zat, heb ik contact met de webshop opgenomen. Mocht het terug sturen en ze zouden het voor mij regelen.

Toen toch maar even contact opgenomen met de moederbord fabrikant (ASRock). De volgende dag had ik een nieuwe, fysieke BIOS chip in de brievenbus liggen :) Oude chipje uit het socket van het moederbord tillen, nieuwe er in, en hij bootte direct (nouja, na een kleine paniek aanval en het inschakelen van de PSU dan).
Zo dat zie ik niet vaak meer, een verwijderbare BIOS chip :D

Ik heb nu standaard zelfs zo’n SOIC clip en (voor als de SOIC clip niet blijft zitten) een setje IC klemmetjes liggen met een Raspberry Pi zodat ik in het ergste geval ook geen speciale SPI header nodig heb om een rotte BIOS weer tot leven te wekken... hoop hardware is niet zo tweaker vriendelijk helaas...
Dat hangt af van de wijzigingen die intel doorvoert, maar de kans is groot dat het wel 'voldoende' boot om een bios update uit te voeren. Meestal is zo'n stepping geen grote update, en komen bootproblemen eerder voor met nieuwe generaties.

Overigens ben ik het met je eens dat dit soort updates wel eens heel onhandige situaties oplevert waar je nieuwe hardware niet wil booten, terwijl je maar één keertje moet booten om een biosupdate uit te voeren waarna alles prima functioneert. Dit is voor mij alleszins een reden om moederbord, cpu en ram in één pakketje te kopen bij een partij waar ik in het ergste geval naartoe kan rijden om ondersteuning te krijgen.

Ik kan wel begrijpen dat cpu's geen extra schakelingen krijgen om rond deze zeldzame problemen te werken.

edit: al het goed is kan je de nodige compatibiliteitsinfo na release wel vinden op de website van de moederbord fabrikant. Je kan meestal op eenvoudige vraag aan de winkel ook te weten komen welke biosversie op het mobo staat en indien nodig een update vragen.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 23 juli 2024 03:13]

Ik begrijp de mogelijke oplossingen, maar ben tenslotte een tweaker. Liever leer ik hoe ik mijn eigen problemen zelf kan oplossen in plaats van anderen afhankelijk te zijn om het voor mij op te lossen. Het probleem was dan ook bekend bij aanschaf, en de oplossing stond al klaar. 8-)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:13]

zover ik weet, ben je soms toch afhankelijk van een oude cpu om het bord geboot te krijgen? Die heb ik niet op de plank liggen, maar de winkel meestal wel :)

Je kan dan wel via SPI updaten op een ander platform, maar ik hou me liever aan de standaard en ondersteunde oplossingen voor nieuwe hardware... veel teveel schrik om iets stuk te maken :D

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 23 juli 2024 03:13]

Het kan nogal wisselen, maar als er aan de processor weinig veranderd is dan zal hij meestal wel werken maar enkel niet herkend worden of een vage BIOS foutmelding geven. Dan heb je dus wel de optie om de boel te flashen zonder speciale noodgrepen. Het zou inderdaad mooier zijn als men aan een stabiele implementatie zou werken die dat altijd mogelijk maakt als de CPU maar fysiek in de socket past.
Lijkt mij dat het handiger zou zijn dat het moederbord nog wel iets zou kunnen zonder CPU en RAM.
Dat maakt het hele proces van updaten een stuk makkelijker. Maar goed, dat is dan voor een eenmalig probleem het hele systeem om gooien. Lijkt me qua effectiviteit ook weer niet handig.
Hangt altijd een risico aanvast.Als er iets geflashed moet worden dan laat ik dat wel in de computer zaak doen.Als er iets misgaat kan ik beter iemand anders de schuld geven in plaats van mijzelf als ik het zelf doe.
Er zijn moederborden die je kunt flashen zonder CPU. MSI heeft er een aantal.
Je kon toen toen met de Ryzen 2700X een ouder CPU an AMD lenen om mee te flashen. Is onhandig, maar werkte uiteindelijk wel.
dus nu zitten ze op 14nm(++)(++)accent of zo?

Wel apart dat dat kennelijk de moeite van invoeren nog waard is, je zou gaan denken dat 10nm nog wel een tijdje op zich laat wachten als ze nog steeds nieuwe versies van 14nm uitrollen.
de eerste 10nm CPU's van intel gaat mobile only zijn. volgens intel zelf is de eerste iteratie van 10nm wel iets zuiniger, maar niet sneller, en zelfs langzamer, als hun 14nm process uit 2016. laat staan die van 2019. (en hierna heeft intel het 10nm process nog moeten aanpassen omdat ze nog niet bijna genoeg yields hadden om er mee in productie te gaan... en denk niet dat dat de verwachte snelheid heeft verhoogt)

Dus ja, Intel blijft op de desktop nog wel even steken op 14nm CPU's.

[Reactie gewijzigd door Countess op 23 juli 2024 03:13]

De stepping heeft niks te maken met de nodesize, maar is echt een hardware rivisie waarin bugs opgelost worden.
normaal gesproken is er inderdaad geen vaste relatie tussen proces en stepping, echter in het artikel staat
De overstap naar een nieuwe stepping betekent dat Intel Core-processors van de negende generatie gaat maken op een iets verbeterde versie van zijn 14nm-procédé.
Daar maak ik uit op dat deze stepping op een ander procede (niet persee nodesize) gemaakt wordt dan de eerdere steppings 9th gen CPUs
ondertussen stoomt amd al door met binnenkort ryzen 3. Gaat intel het nog veel lastiger mee krijgen
Dat AMD nu weer wat opkrabbeld is alleen maar goed zodat er weer concurrentie komt.

Intel heeft de laatste jaren ook zitten slapen.
Maar je hoeft niet te doen alsof Intel het moeilijk heeft, ze hebben genoeg (buffer) om flinke klappen uit te delen aan AMD mocht het nodig zijn.

Intel heeft genoeg op de plank liggen (waar wij niet van weten) mocht het nodig zijn dan wordt het wel op de markt gebracht.
Ok ze hebben geen direct antwoord maar komen met andere tech zoals gestackte chips en verkopen nog steeds 3 keer zo veel.

Ben blij het AMD weer op het betere pad is maar Intel is nog steeds heer en meester, zeker in de business markt
Ook in de business markt moet de vertraging van Intel niet te lang duren - als Intel achter blijft lopen qua nodesize dan stapt niet alleen AMD in dat gat, maar ook IBM is zijn 10nm POWER10 chips al aan het warmdraaien voor 2020. Uiteindelijk gaat het niet om de instructieset, maar wie er de meeste performance per dollar (incl stroomverbruik) levert.
Anoniem: 498327 @matty___26 maart 2019 13:40
Zou eerder denken dat Samsung grootste processor-chipsbakker is.
Ik hoop nog steeds bij ieder bericht van Intel op iets nieuws en gaafs, maar het is al jaren duf en saai. Kom op Intel, maak eens iets op 10 of 7nm, of iets dat wél echt op 5GHz draait zonder veel warmte te maken.
Mag het ook van AMD komen?
Al komt het van Coca Cola. 8-)
Stepping van de prijzen zal wel niets aan veranderen.
Nee, de oude worden vervangen voor de nieuwe, die dezelfde nieuwprijs zullen krijgen en de oude zullen waarschijnlijk iets dalen.
Zijn de B365 moederborden al gereed, of komt daar nog een update voor ?

Asus geeft Version 0601 als laatste: 21-03-2019

[Reactie gewijzigd door Hackus op 23 juli 2024 03:13]

"Moederborden hebben in ieder geval een biosupdate nodig om de processors met de nieuwe stepping te herkennen."

De LGA 1151 socket is tamelijk populair. Denk dat we er wel vanuit mogen gaan dat Intel niet zo dom is dat alle bestaande 1151 moederborden (die dus nog in de winkel liggen) eerst een BIOS update nodig hebben om ueberhaupt te kunnen werken. Een BIOS update is dan ook iets wat een verstandig iemand als een van de eerste dingen doet om zijn systeem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.