Mobiele Excel-app zet smartphonefoto van geprinte tabel om in bewerkbare versie

Microsoft brengt een nieuwe functie uit voor de mobiele versie van Excel. Smartphonegebruikers kunnen met hun telefoon een foto van een willekeurige, op papier weergegeven datatabel nemen, die door de app vervolgens wordt omgezet in een bewerkbare Excel-spreadsheet.

Microsoft lijkt met de aankondiging op Twitter aan te geven dat de functie alleen werkt met tabellen op papier. Het bedrijf toont hoe er een foto kan worden genomen van een pagina uit een boek, waarbij vervolgens een uitsnede wordt gemaakt van de tabel die aan de onderkant van pagina staat. Deze crop wordt vervolgens omgezet in een Excel-spreadsheet waar de gebruiker op zijn smartphone direct in kan werken en aanpassingen kan doorvoeren.

Deze nieuwe functie komt beschikbaar voor Microsoft 365-gebruikers en zorgt er volgens Microsoft voor dat het niet meer nodig is om bijvoorbeeld data uit boeken handmatig in te voeren in Excel. Het bedrijf zegt dat de functie momenteel wordt uitgebracht voor de Android-versie van Excel; iOS-gebruikers van de Excel-app krijgen 'binnenkort' de beschikking over de functie.

Excel foto smartphone

Door Joris Jansen

Redacteur

01-03-2019 • 19:27

85

Reacties (85)

85
74
50
7
0
14
Wijzig sortering
Handige oplossing voor deze XKCD van een paar dagen geleden.
Enge is dat studenten van me hun vragen en antwoorden echt op die manier indienen.....
Zolang het enkel een vraag of antwoord is valt het nog wel mee, maar als je bedoelt dat ze complete werkstukken, scripties en dingen met macro's en formules inleveren als screenshotje, dan is dat best treurig ja. Zou ik als leerkracht dus ook niet mee akkoord gaan.
Mijn Logica docent op de uni gaf gewoon, voorafgaande aan zijn lessen over logica, een cursus LaTeX. :P
Haha ja LateX dat kan ik me nog wel herinneren uit de jaren 90.
Nog steeds in gebruik ben ik bang. Wel zodanig gemoderniseerd dat je het nu online samen in real-time documenten kan bewerken dus hey that's progress!
Tja, als je wiskundige/natuurkundige/scheikundige/logische formules en dat soort zaken netjes wilt weergeven dan gaat dat in Microsoft Word toch wel lastig worden. :+
Voor die paar keer per week dat ik het nodig heb voldoet de Equation Editor in Word toch wel. Kan me voorstellen dat je inderdaad wat meer nodig hebt als je document pagina's met formules bevat.
Ooh wist niet eens dat Word zoiets had joh!.. op zich wel logisch natuurlijk. :P
OCR... bestaat al een tijdje. Wel een leuke implementatie zo!
ooit geprobeerd een tabel te OCR'en? Dan gaat de meeste software echt de mist in (en nog meer als er lege cellen zijn)
Ja, viel me eigenlijk niet tegen (was in Adobe Acrobat)
Maar wat ik nog niet eerder heb gezien is dat OCR zo'n tabelletje zo netjes overneemt dat het direct in tabelvorm in Excel komt te staan.
Onze nieuwe copiers van Sharp doen dat ook, blaadje inscannen met een tabel erop, en gewoon een xslx in jouw mailbox. Werkt vrij goed. Is dus zeker niet origineel van MS of zo.
Dat zou me zelfs lukken met simpele ocr api's en een paarbof meer regels JavaScript. Daarbij zou het uitsnijden niet eens hoeven.
Dat zou me zelfs lukken met simpele ocr api's en een paarbof meer regels JavaScript. Daarbij zou het uitsnijden niet eens hoeven.
Had je het maar gedaan he... ;) Ik ken het gevoel....

Het gaat wel vaker zo dat vernieuwingen voortbouwen op bestaande ontwikkelingen, en de laatste stap bestaat uit iemand die handig een aantal van die ontwikkelingen combineert. Het "eerste" vliegtuig, de "eerste" auto, de "eerste" fiets, de "eerste" radio, de "eerste" stoommachine, de "eerste" televisie. Allemaal uitvindingen die voortbouwde op bestaande techniek de "uitvinder" eigenlijk alleen de laatste stap heeft genomen. Achteraf denk je "dat had ik ook kunnen doen". Maar ja, iemand moet op het idee komen en zien hoe de stukjes in elkaar passen om een nuttig product te vormen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 01:45]

Briljant, laat eens zien? Ik ben vooral benieuwd hoe je de herkende tekst in de juiste cel krijgt. Dat doet de ocr niet voor je, vrees ik.
De Google Vision API geeft per textblok locaties/coördinaten. Daaruit kun je behoorlijk goed detecteren waar kolommen zitten. Ik heb een proef of concept gemaakt ooit waar ik ingrediënten uit een etiket kan halen, zelfde concept. Dat was alweer een jaar of 2 geleden. Ik kan dat niet posten maar je moet me op mijn tekst geloven dat het wel kan ;) Er zijn zat JavaScript libraries die vergelijkbare dingen doen.

Als je handig bent met bijvoorbeeld tensorflow krijg je er wellicht met wat training ook nog veel meer uit te halen.

[Reactie gewijzigd door RielN op 23 juli 2024 01:45]

Anoniem: 310408 @RielN2 maart 2019 12:53
Als het zo makkelijk is als jij zet, paar regels hier en daar etc, kunnen we het dan morgen proberen? heel veel mensen willen dit soort dingen liever niet aan een Microsoft app toevertrouwen dus klanten genoeg.
Hij zegt dat het makkelijk is, voor hem, om te maken.
Hij is waarschijnlijk een ervaren programmeur, zowat de meest gewilde vorm van arbeider op de huidige arbeidsmarkt.
Hij zegt niet dat het niet een significante tijdsinvestering zou vereisen.
Dat hij het in elkaar kan flansen geloof ik zeker, dat zou mij ook wel lukken.. maar een markt klaar product opleveren is iets anders dan een 'werkend prototype' en ergens geld voor vragen betekent ook een bepaalde support cyclus.

Overigens, jij zegt dat hij 'klanten genoeg' zou kunnen vinden voor zo'n app, maar klopt dat wel?
Wie zijn die mensen die 'dit soort dingen' liever niet aan Microsoft willen toevertrouwen?
Ik denk namelijk dat álle bedrijven en instellingen die toch al gebruik maken van Microsoft Office (en Excel) LIEVER een Microsoft app zouden gebruiken dan een app van een of andere onbekende 3rd party ZZP developer die 'even een app in elkaar geflanst heeft'.

Heeft niks te maken met welke app beter is of beter met de gebruiker's privacy om zou gaan.. van de Microsoft app weet je dat:
- het bedrijf over een jaar nog zal bestaan
- er een minimale vorm van QA heeft plaatsgevonden
- bij financiële schade geleden door toedoen van de app Microsoft een partij is waar geld te halen valt
- gezien je toch al gebruik maakt van Microsoft Office de integratie waarschijnlijk beter/simpeler zal zijn dan bij een 3rd party app

En dat zijn zo alleen al de dingen die ik meteen uit m'n duim kan zuigen..

Onderschat ook niet trouwens dat naamsbekendheid ook een groot ding is.
Hoewel sommige celebrities misschien wel bij de zeeman zouden winkelen omdat dat 'hip' is om te doen, zie je er toch ook zat die niet voor minder dan Prada of zo de portemonnee open trekken.
Managers/CEO's zijn natuurlijk precies hetzelfde. Waarom een Lada auto kopen als je ook een dikke Audi of BMW kunt kopen. Waarom een of andere no-name App gebruiken wanneer je ook gewoon een Microsoft oplossing hebt?

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 01:45]

- bij financiële schade geleden door toedoen van de app Microsoft een partij is waar geld te halen valt
Doe mij een voorbeeld.
- er een minimale vorm van QA heeft plaatsgevonden
Nou ja, wat ik vooral zeker weet is dat de qa voor win10/Azure een stuk beter was. Of althans, dat is wel mijn ervaring.
- het bedrijf over een jaar nog zal bestaan
Als ze het goed verkloten en er echt geld te halen valt (meeste software partijen sluiten alle aansprakelijkheid uit), kun je dat niet zeker weten, wel?
En dat zijn zo alleen al de dingen die ik meteen uit m'n duim kan zuigen..
Geen beste opmerking mbt geloofwaardigheid.
Doe mij een voorbeeld.
https://www.google.com/se...q=microsoft+company+value

Nou ja, wat ik vooral zeker weet is dat de qa voor win10/Azure een stuk beter was. Of althans, dat is wel mijn ervaring.
n = 1

Als ze het goed verkloten en er echt geld te halen valt (meeste software partijen sluiten alle aansprakelijkheid uit), kun je dat niet zeker weten, wel?
Klopt. Maar een enkele ZZP'er is als zakelijke relatie een stuk onvoorspelbaarder dan een van de grootste tech bedrijven in de wereld. Microsoft gaat niet in één dag kopje onder. Een ZZP'er kan in één dag tegen een boom knallen en komen te overlijden (bij wijze van).

Geen beste opmerking mbt geloofwaardigheid.
Eerlijkheid loont. Altijd.
Gezien dit tweakers reactie onderdeel onder nieuws artikelen niet bepaald een 'in depth' forum is voor diepzinnige discussie/debat heb ik besloten dat enkel het uiten van mijn reeds parate kennis en assumpties afdoende is om mijn mening te delen. Dát is ook alles wat het is; mijn mening... of: 'reactie', si tu veux. ;)

Ik begrijp uit jou reactie dat jij het niet eens bent met mijn mening en dat jou mening anders is. Dat is natuurlijk prima. Mijn vrij informeel geschreven post ontleden op een niveau dat niet past bij noch mijn reactie noch het forum waarop we zitten vind ik echter minder gepast.
Wat je ook gewoon had kunnen doen is, in plaats van mij(n post) aanvallen, jou eigen mening geven eventueel met jou eigen onderbouwing voor die mening.
n = 1 _/-\o_

Mja, 1 persoon z'n ervaring idd. Met ~10.000 werkplekken, verdeeld over 400+ klanten.

Microsoft company value google search is niks waard. Alle software clubs, ook MS, sluiten nagenoeg iedere aansprakelijkheid uit. Dat ze geld hebben wil niks zeggen m.b.t. of het er ook te halen valt voor je derhalve. Je hebt wel een juridische grond nodig (en die is dus veelal uitgesloten). Wat ik zocht was een voorbeeld van iemand die dus daadwerkelijk vergoed is. En die zijn schaars op z'n minst gezien uitsluiting aansprakelijkheid.

Heb je overigens nergens aangevallen. Alleen van feiten duidelijk gemaakt. 'Uit je duim zuigen' betekend letterlijk verzonnen conform meerdere woordenboeken. Dat is geen al te best argument, of ik je nu lief vind of niet, voor een inhoudelijke discussie. Of je dit forum/deze site daarvoor het aangewezen medium vind of niet is aan jou. Voor mij is het een technisch diepgaande site. Of nou, dat was het, tegenwoordig wat minder ivm het grotere publiek.
Er zijn ook opties genoeg ;)

Ik wilde alleen illustreren dat dit echt geen speciale tool is.
Inderdaad. En ik vraag me dan ook af of de aanpassing die je doet ook hetzelfde lettertype is.
Als dat niet zo is dan zullen ze bijvoorbeeld fraudeurs rap door hebben hé.
Dat scheelt idd een hoop (over) tikwerk.
Maar ik heb het vermoeden dat de formules/macro's waar het origineel wss mee gevuld is nog niet meekomen.
Als dat idd zo is dan heb je nog steeds een bak vingerwerk te verzetten om de inhoud naar behoefte aan te passen.
Ik ben er niet zo heel erg goed in ingevoerd maar zou QR code hier iets aan kunnen toevoegen?
Natuurlijk komen formules niet mee, die kun je toch niet zien......

QR code, ja, laten we naast alle tabellen een grote QR code zetten. Kan wel, maar daar zou ik niet blij van worden
Misschien is het mogelijk voor excel om bijvoorbeeld:
_____________
8 | 7 | 56|

Te zien en automatisch de link te leggen dat C1 gewoon A1 en B1 vermedigvuldigd is.
Zeker als dit zich herhaalt in 2, 3, 4, etc.
Het lijkt me sterk dat dit ook echt toegevoegd is aan de app, maar dit zou zeker wel een stap zijn die meer tijd zou schelen, dan tijd zou kosten om te verbeteren als het heel toevallig niet zo is.
Mooi he, die innovatie recycling :+

VR komt zo ook iedere tien jaar weer een keer terug en is dan elke keer weer zogenaamd de bomb, daarmee nu alweer een succesvolle hype sinds de jaren '90.. Gifts that keep on giving zeg maar ;)
Anoniem: 420148 @droner1 maart 2019 22:02
Je bedoelt gewoon verbetering in iteraties. Letterlijke elke nieuwe techniek die bijdraagt aan het internet zou je kunnen bestempelen met "nou en, netwerken en websites inladen, lekker nieuw" of "poe hé, een CPU die wel 0.05ghz sneller is, wat vernieuwend!" maar vergelijk vervolgens even die technieken nu, en 10-20 jaar geleden 🙂 zo dus ook met OCR, VR, CPUs gestures, motion controls, cameras, etc. De wijzigingen tussen nu en een jaar geleden zijn misschien niet zo indrukwekkend, maar wel nodig om verder te komen.
Inderdaad... iets met oude wijn in nieuwe zakken... :+
De toepassing is wel leuk. In de tijd van de handscanners (geen USB, gewoon aansluiten op de seriële poort, denk aan de IRQ- en DMA-instellingen) kon je niet bedenken dat het ooit met je mobiele telefoon kon.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 01:45]

Is het een afkorting of een naam? Ook al is het oud. Een beetje meer informatie is zeer welkom

[Reactie gewijzigd door hmartino op 23 juli 2024 01:45]

Optical character recognition ;)
Dit is echt een hele rare gedachte.

Dus, omdat tien jaar geleden brakke software was gevonden waarmee je een perfect ingescande tekst halfbakken kon omzetten naar een digitale versie, is dit niet innovatief meer?
Het gaat het hem nou net om de kwaliteit, precisie en kosten.

'OCR... bestaat al een tijdje'
Toen: slechte kwaliteit, een scanner van €200+, software van €100+, een laptop of desktop.
Nu: iedere smartphone, gewoon vanaf de foto.
OCR werd al in de begin 80'er jaren toegepast door één of meerdere grote ziekenhuizen en labs.
Later kwam de Cito-toets er ook bij. Dit alles was het begin van OCR...
Alles moest met een stramien exact uitgelijnd en opgemaakt worden (X en Y), zodat de 'invul velden', die met een niet te harde potlood zwart gemaakt dient te worden en zo uitgelezen kon worden.
Er zat wel wat tolerantie in. DTP bestond nog niet, laat staan PS.
Een formulier werd handmatig/machinaal opgemaakt d.m.v. filmzetmachine, formograph, correctie werd uitgevoerd met 3M Strippingfilm.

Als ik me niet vergis heeft er een artikel in de Elektuur gestaan.

Halverwege 80'er jaren kwamen er eindelijk de professionele grafische workstations en met een laserbelichter erbij. Dat maakte het werk een stuk éénvoudiger én nauwkeuriger.

Scanners? Oh ja, die waren er al wel. Dit waren de zgn. 'radio' scanners waarmee je de politie, brandweer enz. mee kon afluisteren.

Voor de diehards: scan eens de algemene leveringsvoorwaarden in, die staan weleens afgedrukt op een achterkant van een papierenfactuur. En dan niet in zwart afgedrukt maar in 'ligt' grijs (pms444 of zo) met corps 4.5 / 5 / 5.5. Suc6
Wat is je punt, in relatie tot de opmerking waar je op reageert?
Het grote gekwalm en gelul over OCR!
Nu: een smartphone van €500 met een abbo bij Microsoft.

Nee, ik zie hier ook niet het vernieuwende van, anders dan het toepassen van bestaande technieken die al heel lang bestaan maar nu op een smartphone.
Praktisch iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone en die hoeft geen 500 euro te kosten.

Maar ik neem aan dat jij nog bij de stenen tabletten en wasrollen bent gebleven aangezien alles wat daar na kwam alleen maar nieuwe toepassingen zijn geweest van bestaande technieken |:(

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 23 juli 2024 01:45]

Kun je aangeven wat je dan precies nieuw vindt? Zonder beledigend te worden?
Vorig jaar was wat staat omschreven in het artikel nog niet mogelijk, nu wel.

Sorry, ik kan moeilijk serieus reageren als iemand niet begrijpend leest en slechte argumenten maakt.
Dit was 20 jaar geleden al mogelijk met elke hand- en flatbedscanner ;)

Maar dat smartphones en zeker Excel het nu ook al kunnen is op z’n minst noemenswaardig. Kennelijk.
Dat was het helemaal niet. Je vergelijkt een scan onder ideale condities met een foto. Dat laatste is extreem veel moeilijker.
Zoals je op de foto's kunt zien, selecteer je de tabel die omgezet moet worden.

Dat kan ook op een foto die onder een hoek genomen wordt.

Vervolgens wordt het plaatje van de tabel omgerekend naar een rechte tabel.

Die techniek had Microsoft al langer. Het werd gebruikt om een foto van een whiteboard die onder een hoek genomen is, recht te maken

Tot slot wordt er OCR uitgevoerd op het plaatje van de tabel. Dat is er ook al lang.

Wat is daar "extreem veel moeilijker" aan?
Waarschijnlijk heeft nog niemand hier zelf geprobeerd een stukje software in elkaar te zetten dat deze zogenaamde eenvoudige OCR doet.
Laten we het als een compliment voor Microsoft beschouwen dat mensen niet doorhebben hoe ingewikkeld dit is. De pagina is niet uniform belicht, gebogen, wordt onder een hoek genomen met onbekende lensvertekening, de resolutie is onbekend en varieert over het beeld, er is een onbekende bewegingsvervaging omdat de foto uit de hand wordt genomen.
- Uniforme belichting: Via local histogram equalization
- Gebogen: nee, als in curved, of krom.
- Lensvertekening moet je compenseren met een inverse lensmodel. Die is optiek en zoomlevel afhankelijk. Gelukkig bestaan er veel databases met deze profielen voor bekende camera's en smartphones
- De resolutie varieert zeker wel... realiseer je eerst eens dat je het perspectief, de buiging en de lensvertekening moet corrigeren. Het resulterende beeld is een niet-lineare projectie van het origineel en omdat het om een raster-afbeelding gaat zal elke originele pixel zich verhouden tot een verschillende combinatie van doelpixels, varierend over het beeld. Zie, sampling. Natuurlijk heeft de doel-afbeelding een homogene resolutie maar dat is irrelevant voor de herkenning.
- Ten eerste kan bewegingsonscherpte met slimme algoritmen (combinaties van accelerometer en gyroscoop gegevens) gereduceerd worden en daarnaast is het prima mogelijk met moderne OCR software minder scherpe letters te lezen.
Een smartphone nu heeft een hogere resolutie dan een scanner van 10 jaar geleden. Een foto wat roteren is nu niet extreem veel moeilijker. De OCR software staat ook veel verder nu. Microsoft heeft gewoon een paar SDK bij elkaar gegooid :)
Je zegt dat elke scanner al 20 jaar een correct gevulde tabel kan opleveren. Dat is nieuws! Ik stof 'm direct weer eens af. Zal jammer genoeg wel excel 97 uitkomen dan...
Kun je dat onderbouwen? Al is het maar een reclame of handleiding van die ene legendarische 'Pocketscanner 2000' uit 1998 die spreadsheets kon maken?
Anoniem: 310408 @andreetje2 maart 2019 12:57
Nu: een smartphone van €500 met een abbo bij Microsoft.
Ohhh ik had niet gezien dat je er een speciale smartphone voor moest kopen!!!

Kom aan tweakers, als dit zo makkelijk was, dan had het toch al jaren bestaan? Laten we nu even afwachten wat RienIN met zijn paar regels code en wat APIs kan doen voor we bepalen dat het echt zo makkelijk is. Ik denk dat hij ons snel zal vertellen dat het allemaal toch wat ingewikkelder is en dat ie het niet voor elkaar krijgt met 'een paar regels'.
Met die insteek zouden we nu nog rondrijden in wagens uit het begin van de vorige eeuw. Dat iets in de basis al bestaat wil niet zeggen dat een nieuwe implementatie niet nieuwswaardig kan zijn. Waar je vroeger nog specifieke hardware en dure software nodig had kan praktisch iedereen het nu uitvoeren. Dat is de nieuwswaarde. Geen dure scanners, specialistische software en een spreadsheet hoeft niet onder ideale omstandigheden ingescanned te worden. Gewoon een foto maken met je telefoon, het stukje met het spreadsheet selecteren en klaar.

Het is misschien niet nieuw maar nu wel toegankelijk voor praktisch iedereen (aangezien verreweg de meeste mensen al een smartphone hebben).
Een smartphone vanaf €100. Wat jij er aan uitgeeft staat er helemaal los van.
Feit is dat alle hardware vaak al beschikbaar is, wie heeft er immers geen telefoon.
Je had vroeger ook nog wel een PC nodig om die scanner op aan te sluiten, die was ook niet gratis...

Zet zijn tegenwoordig wel standalone scanners (MFP printers) die naar PDF scannen met ingebouwde OCR.
Dit is toch niets meer dan de OCR techniek die al 20 jaar in scanners zit?
Dit is toch niets meer dan de OCR techniek die al 20 jaar in scanners zit?
Dan heb jij weinig tot geen OCR software van 20 jaar geleden gebruikt, de kwaliteit van de herkenning was vaak ver te zoeken en zelfs na platte scans en nabewerking met PS was de herkenning verre van optimaal.

De laatse paar jaar zit de extreme verbetering in, al helemaal op mobile devices, maar dit is volgens mij de eerste die direct tables maakt op mobile. Maar direct vanuit Excel is al helemaal nice, als je dat combineert met OneDrive (for Business) en SharePoint Online dan is het helemaal makkelijk!

@bazs2000 Excel op mobiel is ook niet echt mijn ding, maar voor raadplegen wil het nog wel eens handig zijn als je niet achter je werkplek met twee grote schermen zit... ;-)

Hoe 'foutloos' is het tegenwoordig met een beetje goede scanners/software?

@DigitalExcorcist Yeah, veel ervaring met Abbyy FineReader, op een '95 PC zat dat toch zeker flink te stampen en heb redelijk wat Engelse boeken er doorheen gejaagd en dat leverde heel veel controle werk op met veel correcties. Natuurlijk altijd beter dan de handscanners van jaren er voor, maar ja...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 01:45]

Waar ik werk worden brieven gedigitaliseerd, de foto's worden vervolgens omgezet naar (bewerkbare) PDF-bestanden en als je ziet wat er allemaal mee mogelijk is dan blijft het verbazingwekkend.

20 jaar geleden kon dit voor een deel ook maar het kwam niet in de buurt van foutloos, vandaag de dag dus wel. Nu moet ik er wel bij zeggen dat er bij ons geen huis tuin en keuken scanners staan (deze scannen 500 pagina's per minuut) maar ik blijf onder de indruk wanneer ik alles vanuit de PDF kan kopiëren en plakken en bewerken zoals ik dit wil.

Ik vind het dan ook knap dat dit met een mobiel kan, daar zijn hele handige toepassingen voor. Zelf vind ik Excel op een mobiel maar niets, het scherm is te klein voor het overzicht dat het geeft.

In mijn dagelijkse werk ben ik redelijk vaak met Excel-bestanden bezig en heb twee grote schermen op mijn bureau.

Ik zie mezelf al met VBA aan de gang gaan op mijn telefoon. :+

@Cergorach :
Zo foutloos dat gescande documenten (dus tekst op papier zonder afbeeldingen) 1:1 te noemen zijn. Vanuit mijn rol als kwaliteitsmedewerker beoordeel ik dagelijks scans en kom zelden een afwijking tegen. Het is één keer mis gegaan en dat was te wijten aan de software op een server die de omzetting van foto naar PDF verzorgde, die was na een update wat agressief op het vlak van compressie, de scans zelf waren dik in orde. :)

[Reactie gewijzigd door bazs2000 op 23 juli 2024 01:45]

Abbyy Finereader werkte prima.. ook onder Windows 95 al geloof ik.
Ja, behalve dan dat een scanner niet in je broekzak past.
Anoniem: 454358 @YellowCube1 maart 2019 19:55
Dan ken je die handscanners zeker niet (meer) uit eind jaren 80, begin 90 http://www.freeimageslive...ogy/pics/hand_scanner.jpg :+
Die had ik vroeger!!! Wat een hel was dat als klein kind. Ik ging of te snel of te langzaam. Gebruikte ik de juiste snelheid ging ik schuin.

Enige wat ik wilde was Lion King en Aladdin of dieren plaatjes scannen en gebruiken voor mijn werkstukken.
Hahaha, herkenbaar... Ik had ook zo'n ding ooit.. Op zich best ok maar idd.. het kostte heel veel concentratie om uiteindelijk een acceptabel resultaat op het scherm te krijgen en in alle gevallen was de resolutie om te janken.
In dezelfde tijd had ik ook een dicteer programma op mijn windows95 pc draaien die mbv een cheap-ass microfoontje gesproken woorden/zinnen kon omzetten in redelijk leesbare tekst.
Kan me herinneren dat je eerst een half boekwerk met losse woorden wel 5 x moest uitspreken en de getoonde tekst op het scherm moest corrigeren en opslaan. Uiteindelijk werkte het eigenlijk best redelijk moet ik zeggen.
Als ik zie hoe Siri en Google tegenwoordig spraak omzetten in leesbare tekst en/of actie is het leven er absoluut door verbeterd.
Philips had toen... NaturalSpeaking of zo? Dat heb ik in de Win 95/98 tijd nog wel gebruikt. Was best aardig..
Hier was het een pakket van de firma 'Lernout &Hauspie' Het destijds meegeleverde microfoontje moet ik nog ergens op zolder hebben liggen.
Met de kennis van nu snap ik iets beter waarom het destijds zoveel moeite vergde om mijn spraak te vertalen naar tekst op het scherm. Zowel Lernout als zijn compagnon Hauspie waren/ zijn Vlamingen...
Jawel, ocr maakt er geen tabellen van.
Hopelijk kan het bestand dan ook lokaal worden opgeslagen en niet enkel op de OneDrive, zoals Adobe's mobiele scanner ook een vergelijkbare beperking kent.
Wat heb je er aan als het alleen lokaal op je telefoon staat?
Handige hier is juist om hem op onedrive op te slaan en dan op groot scherm verder te bewerken.
Anoniem: 532811 @SunnieNL1 maart 2019 22:55
Dat kan ook op genoeg andere manieren die iemand boven specifiek OneDrive prefereert.
Hopelijk kan het bestand dan ook lokaal worden opgeslagen en niet enkel op de OneDrive, zoals Adobe's mobiele scanner ook een vergelijkbare beperking kent.
Office Lens kan gescande documenten gewoon lokaal opslaan, dus ik verwacht dat ze dat ook hier gaan toepassen.
Bij de titel moest ik meteen hier aan denken: https://www.youtube.com/watch?v=bkQJdaGGVM8

Maar zonder gekheid, dit is erg gaaf! Ik neem aan dat dit een doorontwikkeling is van 'Office Lens', de 'slimme' camera-app waarmee je ook documenten kan "scannen".
Ik vind hem mooi! Ik heb gelachen om de beste man. Stiekem ben ik altijd wel jaloers op deze mensen. Ik ben best handig met excel maar deze mensen zijn next-level10 jaloersmakend zowat.

Ik heb ook weleens gezien hoe iemand een werkende Mario gemaakt heeft in excel.
Kan 'ie gelijk de getallen in de tabel ontleden zodat de formules er ook gelijk in staan?
Randall was weer eens profetisch _/-\o_

oh, en klik vooral even op de tekening
damn, spuit11

[Reactie gewijzigd door GemengdeDrop op 23 juli 2024 01:45]

Misschien excel op een andere getalsnotatie instellen. In bijvoorbeeld Amerika wordt de komma gebruikt waar wij in getallen een punt gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.