Microsoft wil magnetische versie van usb-c-aansluiting patenteren

Microsoft heeft een magnetische versie van een usb-c-aansluiting en -stekker ontwikkeld. Daarmee zit een usb-c-kabel magnetisch vast aan een desktop, laptop of tablet. Microsoft gebruikt nu een magnetische lader voor zijn Surface-producten.

De tekeningen bij de patentaanvraag, dat WIPO publiceerde en dat nog gekeurd moet worden, laten een aansluiting zien met twee magnetische pinnetjes ernaast. In de omschrijving staat dat de magnetische delen niet per se naast de aansluiting hoeven te zitten, maar ook erboven, eronder of erin zouden kunnen.

De bedoeling is dat de magnetische aansluiting dezelfde functies geeft als die van andere magnetische aansluitingen, zoals de Surface Connector zoals Microsoft die nu gebruikt en MagSafe die Apple voorheen op MacBooks zette, zo blijkt uit de uitgebreide omschrijving. Zo is het mogelijk om een kabel er makkelijk aan te klikken door de magneten en laten ze bovendien los als gebruikers bijvoorbeeld over een kabel struikelen.

Het blijft onduidelijk hoe dat precies samenwerkt met de manier waarop normale usb-c-connecties werken, maar het lijkt erop dat de reguliere usb-c-connector zich terugtrekt om de magnetische aansluiting mogelijk te maken. Daardoor kunnen de poort en de connector functioneren met andere usb-c-hardware, maar in combinatie met elkaar kunnen ze een magnetische aansluiting hebben.

Update, 17:23: In dit artikel stond eerst dat het onduidelijk is hoe het werkt, maar tweaker Stygeon heeft dat uitgelegd. Het artikel is daarop aangepast.

Usb-c-patent van Microsoft

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

31-12-2018 • 14:40

93

Reacties (93)

93
88
63
5
1
9
Wijzig sortering
Hoe het werkt:
Normale USB-C blijft met frictie zitten. Die van deze uitvinding werkt zoals de bekende magsafe of aziatische rijstkokers, maar alleen als zowel stekker als poort "volgens de uitvinding" zijn. De magneetjes in de stekker-volgens-de-uitvinding voelen dat er magneetjes in de poort-volgens-de-uitvinding zitten, en daardoor trekt het stekkertje (of de poort? Je suis n00b) snel zijn standaard "engagement latch" in (de lipjes die normaal bij USB-C de wrijving geven). Mocht je een stekker-of-poort-volgens-de-uitvinding gebruiken met een conventionele, dan functioneert het zoals conventioneel, omdat er verder niets ingetrokken hoeft te worden.

Heeft de ontvanger geen magneet? Dan blijft een stekker-volgens-de-uitvinding conventioneel. Heeft de poort wel een magneet maar heeft de stekker geen magneet? Dan blijft de poort zich conventioneel gedragen. Hebben ze wél allebei een magneet volgens deze uitvinding? Dan trekt de latching tongue zich in, en krijg je een gezellig magneet-klik in plaats van wrijvings-sluiting. Zie bijvoorbeeld claim 1, onderaan dit bericht, waarin het trucje beter uitgelegd wordt.

Belangrijk: er is dus meer gedaan dan "pak USB-C" en "pak magsafe" en "mengen". Er is een probleem opgelost, namelijk "hoe zorg je dat je magnetische USB-C compatibel blijft met de rest van de wereld?" Veel klachten in deze comments gaan over "joh, het is gewoon dit met dat". Neem eens een stap terug, en realiseer je "een octrooi moet een probleem oplossen. Wat zou hier het probleem zijn?"

Betreffende het gemompel over dat dit geen octrooi waard zou zijn:
Is het zo voor de hand liggend dat je de magneetvelden elkaar laat voelen, om dan met een actuator snel de lipjes in te trekken? Denk je "nee, dat is eigenlijk best slim" dan ben je het nu blijkbaar toch eens met dat dit een octrooi waard kan zijn. Denk je nog steeds "dat ligt voor de hand!" vraag je dan af: ligt het voor de hand op basis van bestaande publiek toegankelijke kennis (de zogenaamde "prior art")? Of ligt het alleen voor de hand in jouw hoofd? Het kan met dit soort elegante uitvindingen vaak voorkomen dat de zogenaamde "hindsight" ervoor zorgt dat het in eerste instantie afgewezen wordt. Een uitvinding is dan ZO eenvoudig als je hem eenmaal weet dat het octrooi-onwaardig lijkt. Het is dan aan de aanvrager (of vooral diens gemachtigde) om de Examiner uit te leggen dat die dus "impermissibile hindsight" toepast. De ironie is dus dat je een uitvinding pas kunt beoordelen als je hem eerst gelezen hebt. Zie dan de zojuist gelezen oplossing nog maar eens uit je hoofd te kijgen...

De maatstaf in US is dat het non-obvious moet zijn in het licht van de stand der techniek op de dag voor de indiening. Als het niet uit de stand der techniek vloeit, dan is het non-obvious en dus wat dat betreft octrooieerbaar. Het is niet erg waarschijnlijk dat deze uitvinding "als vanzelf" uit de stand der techniek vloeit... dus als je nu nog steeds denkt dat het obvious was, dan zou ik zeggen: had dan vooral zelf octrooi aangevraagd, want er huist een ware uitvinder in je ;)

Meer details over hoe het werkt:
In [026] van de in de voorlaatste allinnea gelinkte tekst staat dat de magneten een "friction element" kunnen doen verdwijnen zodat bij de magneet-USB-C de "magnetic experience" gevoeld wordt, terwijl conventionele USB-C onderdelen dus niet hun "friction element" intrekken en gewoon met wrijving vast blijven zitten. Zo kan het dat "USB-C spullie volgens de uitvinding" met elkaar een "magnetic experience" geeft, terwijl elk van de losse onderdelen (stekkertje en gaatje) toch ook compatibel blijven met al bestaande USB-C toelie.

In [021] en [022] staat meer uitleg over friction experience versus magnetic experience, en in [023] wordt meer uitgelegd over hoe dat dus met de industry standard van USB-C samen gaat. In [038] wordt uitgelegd dat de magneten uit het plaatje (140-1, 140-2, 120-1, 120-2) niet alleen maar elkaar hoeven aantrekken, maar ook een actuator kunnen activeren die dus zorgt dat een "friction element" zich intrekt zodat er geen wrijving meer is, maar alleen de "snap" van magneten. In bijvoorbeeld [056] gaat het om figuur 3-1 (die jullie niet bij het artikel hebben gezet) waarin te zien is hoe een kleine actuator in respons op een magneetveld de latching features van de USB-C kan intrekken zodat ie opeens wrijvingloos wordt, en lekker puur op magneet-klik kan werken.

Claim 1 legt dit ook gewoon uit:
1. A magnetic receptacle, comprising:
an electronic connector having an engagement feature on one or more sides of the electronic connector, the engagement feature configured to engage a latching feature on a magnetic protrusion; and
one or more receptacle magnets positioned adjacent the magnetic receptacle configured to move the latching feature on the magnetic protrusion.


N.B. het is erg waarschijnlijk dat zo'n claim 1 niet in die staat gehandhaaft blijft tijdens de verleningsprocedure. Mogelijk gaan er allerlei afhankelijke claims bij ingeschoven worden, of komen er extra beperkingen uit de beschrijving bij in.

Bonus nitpick:
De titel van dit artikel klopt niet, want microsoft heeft geen patent. Ze hebben wel een hangende aanvrage die laatst gepubliceerd is. Het patent krijgen ze pas nadat een examiner de boel patenteerbaar vindt, en examination is nog niet begonnen (te zien in het register).
Het zou me verbazen me als dit er door komt, een moet nieuw zijn en het idee niet eerder beschreven.

Nu zijn er al heel veel verschillende toepassingen waarbij magnetisme in stekkers gebruikt worden.
Hierbij is Apple een koploper met hun laders, daarnaast heb je ook nog Samsung met zijn smartwatch lader/docking, een ruime variatie in Usb naar magneet klipje met allerlij kopel stukjes van micro-usb/usb-c/lighting ect., maar zelfs Keyence gebruikt dit in zijn microscopen om de lichtslang vast te houden in de licht bron.

Stand van techniek zou hier dan hopelijk ook stand houden en het ongeldig verklaren.

Patenten en dergelijke kunnen veel goed doen voor wie ere toe komt, maar helaas ook te vaak gebruikt om concurrentie tegen te houden door technische voortgang voor andere te belemmeren.
Ik vind het maar vaag dat Microsoft dit wil patenteren terwijl USB-C niet eens door hun gemaakt is.
Waarom zou dat moeten dan?
Het gaat niet alleen om USB-C en ook niet alleen over het aansluiten van. Juist dat de aansluiting flexibel in te zetten is over verschillende soorten kabels/aansluitingen en dat er ruimte is om juist vanuit het systeem de bekabeling los te koppelen.

Het is juist een erg flexibele oplossing voor een niet gestandaardiseerd probleem.
Further descriptions in the patent filing suggest that the magnetic connector may not necessarily be tied just to USB type-C, and may be used for other connectors. If this would mean compatibility with older Surface Connect chargers, or if it may include new forms of I/O device is anyone’s guess. The port may also allow for enabling or disabling what the company calls a “friction experience”, probably referring to conventional non-magnetic plugs. The patent also touches upon the position of the magnets depending on the type and thickness of the device, wherein the magnets can be placed either on the sides, top and bottom, or even behind the connector.
https://www.neowin.net/ne...or-future-surface-devices

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 05:47]

Anoniem: 63072 @batjes31 december 2018 15:27
Maar wat is er dan octrooi waardig aan? Magnetische kabels zijn er al jaren. Het wat ruimer maken van de poort om de frictie te verminderen (of dunner maken van de aansluiting) is niet inventief.

Magneet erop, eronder of erin ... boeiend. Dit is een mooi voorbeeld van wat er mis is met het patent/octrooi systeem. Er wordt veel te makkelijk toegekend en daarna mag je dure rechtzaken gaan voeren om van shit octrooien/patenten af te komen.
Even patent-technisch, het is nog geen oktrooi, maar de publicatie van de internationale fase van de aanvraag. In december 2019 moet deze de nationale fase in wanneer de aanvraag in individuele landen (of een hele regio zoals Europa) moet worden ingediend. Daar wordt de aanvraag "on the merits" onderzocht, en dat kan voor verschillende landen/regio's verschillende uitkomsten hebben. Even FYI :;)
Vroeg mijzelf ook al af wat er precies octrooi waardig aan is. Mogelijk dat het vooral verdedigend is tegen patent spelletjes (namaak voorkomen en/of claims na release datum voorkomen wat nu naar voren getrokken wordt en op aangepast kan worden). Dit is waarschijnlijk goedkoper dan een rechtzaak die anders vrijwel zeker komt met zoiets?
Omdat de meeste bedrijven hun R&D meuk als octrooi aanvragen. Dit is bijna automatisch het geval bij alle 'nieuwe' dingen die ze op die afdelingen bedenken.

Dit is z.v.i.w. een standaardiseerde oplossing voor verscheidene types aansluitingen. En de magneet werkt 2 kanten op en niet alleen om het dus vast te houden. 1 die ook rekening houdt met de wrijvingaansluitingen zoals USB.

Tja als je dan wat nieuws uitvind wat momenteel nog niemand heeft... waarom niet octrooi aanvraag indienen voor zo'n alles in 1 stekker aansluiting?
Omdat als ze er geen octrooi opnemen één of andere patent troll het wel doet en je vervolgens aanklaagt. Je kan je niet voorstellen hoeveel rechtszaken rond patenten de iPod heeft veroorzaakt. Sindsdien neemt Apple op zelfs het kleinste detail een patent. Als MS morgen een killer product op de markt brengt met zo'n aansluiting zou een patent troll een verkoopverbod kunnen afdwingen. Daarom dat zelfs dit een patent waard is.
Anoniem: 1116377 31 december 2018 14:54
Helaas voor MS bestaat dit al jaren. https://www.allekabels.nl...-kabel-20-magnetisch.html Maw mooie case van prior art.
Nee, dit is ANDERS ;).

Hier is een magneet toegevoegd aan de connector, maar de connector zelf is gewoon hetzelfde gebleven. Het device kan nu de stekker "versterkt" vasthouden, maar ook uitstoten. Best cool :).
Dat is iets heel anders, en ziet er bovendien niet mooi uit zonder hoesje. Het gaat om een normale usb c aansluiting met magneetjes erbij, en volgens mij stoten ze af als je de stekker er dan uit trekt.
Lol in China kost die 3 euro ofzo
Hier een werk-laptop met dock die een USB-C aansluiting gebruikt. Onze schoonmaakster tikt er regelmatig per ongeluk tegenaan. Gevolg: USB-C stekker niet aangesloten, batterij raakt leeg en laptop uitgeschakeld. Niet fijn tijdens copy-acties of dat soort zaken..

Mooie oplossing dus!
je kan ook een magnetische usb-c connector kopen. Dan is je probleem meteen opgelost. kabels van usb c naar a bestaan ook al een tijdje, maar kan zijn dat je een speciale connector of power specificaties hebt. Misschien als het vanuit microsoft komt, meerdere fabrikanten zo iets zullen gaan toe passen. Wie weet !
Yep. Ik heb zo'n geval, de VoltaXL. Je prikt een verloopstukje in je USB poort (steekt 2mm uit bij m'n MacBookPro) en daarop "zuigt" de kabel zich magnetisch vast. Werkt net zo goed als de magsafe op mijn oude MBA.

[edit] als reactie op nuc8 hieronder:
  • volledige pinout en volgens Volta "can transfer data ... Volta XL via USB 3.0"; geen eigen ervaring, mijn Samsung S9 wordt ook met een reguliere kabel niet gedetecteerd ;(
  • aansluiting is niet echt diep, zit ongeveer even vast als de eerder genoemde magsafe
  • symmetrische pinout, maakt niet uit of je de kabel 180 graden gedraaid hebt (zie je alleen het ledje niet)
De enige twee nadelen vind ik de prijs en het feit dat de VoltaXL niet met de "gewone" Volta (die ook connectors heeft voor micro-USB en lightning) uitwisselbaar is.

[Reactie gewijzigd door pyotr op 24 juli 2024 05:47]

Anoniem: 669957 @pyotr31 december 2018 17:45
Klopt ! Ik heb zelf de usb c connector die ik in de link stuurde, nooit meer last van een toestel wat opeens niet meer op laat, of disconnect vanwege stof in de connector
Ik heb hem ook wel weer andere naam, en bij Ali express maar ideaal.
Aansluiting van je telefoon blijft ook mooi dicht, dus geen stof ofzo of slijtage van hele tijd kabel erin en eruit.
De connectors die ik tot dusver tegenkom hebben altijd een of meerdere van deze problemen:
  • Geen volledige pinout, waardoor je misschien wel kunt laden, maar geen docking station of andere apparatuur kunt aansluiten.
  • Een dusdanig "diep" vallende aansluiting dat het de voordelen van de magnetische aansluiting teniet doet: een flink ruk en je laptop zwiept alsnog van de tafel af.
  • Een asymmetrische pinout waardoor je opeens weer moet gaan opletten hoe om je de boel aansluit.
Klopt heb ik ook last van gehad.

Ik vond deze kabel en connector dan wel positief in gebruik toen ik hem even hem mogen testen. Het kan ook gebruikt worden i.c.m. dockingstation:

https://www.mytrendyphone...%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Dan vergroot je het probleem alleen maar, die gaan er nog makkelijker uit. Hier gaat het over een andere soort magnetische aansluiting, niet gewoon alleen een magnetische aansluiting.
Ik heb liever dat de kabel verbreekt als je er tegenaan stoot. Lijkt mij juist praktisch anders is je poort maar de filistijnen;-)
Ik heb ook een USB-C docking station.
Je moet wel een heel harde tik geven voordat de kabel eruit valt en zelfs dan is de kans nog steeds erg klein.
Als het met een tik al geen verbinding meer maakt dan is je USB-C kabel gewoon brak, misschien vervangen door een nieuwe ?
De kabel zit vast aan het docking station, dus even vervangen is er niet bij. Het is gewoon een soepele verbinding, een tik van de schoonmaakster en hij zit er schuin in. Dan is de verbinding verbroken en laad hij niet meer op.
Ik denk dat ze hem er bewust uit halen omdat je niet geacht wordt apparaten aan te laten staan als je er niet bij bent. Al helemaal niet gedurende het weekend.

En al helemaal niet je laptop onbewaakt op je bureau...
Ik denk dat ze hem er bewust uit halen omdat je niet geacht wordt apparaten aan te laten staan als je er niet bij bent. Al helemaal niet gedurende het weekend.
Kan prima zolang je geen Chinese namaakrommel gebruikt waar alle veiligheidscomponenten uit zijn weggelaten.

Je zet je koelkast en CV ketel toch ook niet steeds uit als je van huis gaat? Zit ook best wat elektronica in.
Moet je wel een laptop hebben als je hem altijd aan laat staan op dezelfde plek?
Want een laptop moet je perse elke dag meenemen? Ik draai eens in de zoveel tijd bijvoorbeeld consignatie, dan neem ik hem iedere dag mee. Daarnaast doe ik met wisselende regelmaat werk vanuit huis.

In de tussen periodes staat hij gewoon hier.
De schoonmaker en/of de beveiliging wordt vaak gevraagd om apparaten die onnodig aan staan uit te zetten, inderdaad.
Alleen is het oordeel of het "onnodig" is, totaal niet door hun te beoordelen.
Zo te horen heb je regelmatig geluk. Voor hetzelfde geld gaat de kabel met laptop en al van het bureau. :P
De schoonmaker hier slaagt er regelmatig in om m'n headset uit het laadstation te meppen.
Vaak ook op vrijdagavond, waardoor hij op maandagochtend gegarandeerd leeg is.
Ik zeg, stroom erop zetten. Dan blijven ze een tweede keer eraf. Raar dat je patent kunt krijgen op iets dat er al is in 1000 jasjes.....
Ten eerste: je copy/paste-actie duurt dermate lang / je batterij houdt het dermate kort voor dat het nog op één accu-lading te redden is? Bijzonder.

Ten tweede: dit gaat je dan toch niet helpen? De magneet zorgt ervoor dat de verbinding dus verbroken wordt als er per ongeluk tegen de kabel aangeduwd wordt, zodat de kabel / connector niet stuk gaan. Dan heb je dus nog steeds dezelfde situatie maar met minder risico op kabelbreuk.
De accu gaat een uur of 3 mee. Ik heb met redelijke regelmaat copy-acties lopen die langer duren.
Misschien de schoonmaakster even opvoeden..
Of beter betalen.
of zelf schoonmaken?
Neen - dan neem je een job weg.
Meer jobs = beter voor economie ;)
Laptop meenemen i.p.v. laten staan ?
Daar gaat dit dus ook niet voor helpen, die connector schiet er dan nog steeds uit, DAT is juist ook de bedoeling.
Betere oplossing: vervang de schoonmaakster:-)
Geweldig idee, alleen jammer dat er nu een patent op zit. Zou mooi zijn als een dergelijk idee door alle fabrikanten wordt overgenomen.
Een patent betekend niet meteen dat er geld voor gevraagd zal worden, het zorgt wel dat anderen er geen geld voor kunnen vragen.
Patenten kunnen ook gebruikt worden om te voorkomen dat anderen een te technologie patenteren en zo dicht gooien voor de mark. Zo zie je bijvoorbeeld bij Microsoft steeds meer patenten die vrij worden gegeven waar bijvoorbeeld Apple juist de markt op slot gooit en veel geld vraagt voor gebruik.

Kijk ook eens naar FreeSync, gepatenteerd door AMD maar vrij in gebruik tegenover NVidia en tegenhanger ervan.
Dat gaat nooit gebeuren, want deze connector wordt veel te duur daarvoor.
Aan de ene kant natuurlijk hartstikke mooi. Maar bij een universele kabel zoals die nu steeds meer gebruikt wordt ook een risico. Stel dat een laptop alleen die poort heeft, wel vervelend als je externe hardeschijf ineens los komt terwijl je aan het overschrijven bent. Dat soort problemen kende MagSafe veel minder doordat de kabel maar 1 functie had.
Anoniem: 1111801 @resistme31 december 2018 18:11
Goed punt. Maar ik denk dat je dat op termijn wel op kunt vangen in de software. Als betreffende drivers daar rekening mee houden en dergelijke interrupties goed doorgeven aan bovenliggende lagen kun je dat netjes afhandelen.
Dat zal wel meevallen, de normale aansluiting blijft, en wordt aangevuld met een magneten.
Nog lastiger als je externe harde schijf of A: niet loskomt en je laptop mee de grond op trekt of B: je USB-poort vernaggelt.....

Zolang het goed gaat komt hij niet los, als het fout gaat heb je sowieso een onderbroken schrijfactie, alleen nu zonder verdere schade aan je computer.
Grappig dat je een patent kan aanvragen op het toevoegen van 2 magneetjes aan een connector. :)
Een patent aanvragen is niet zo moeilijk, maar dat wil niet zeggen dat het ook zal worden toegekend. Het moet (doorgaans) door een examinatieronde en daar wordt de octrooiaanvraag getest op onder andere nieuwheid en inventiviteit.
Deze aanvraag is ingediend op 23 mei 2018, en het zal nog even duren vooraleer het duidelijk is of de aanvraag resulteert in een toegekend octrooi, al dan niet in gewijzigde vorm (bvb door andere elementen toe te voegen aan het octrooi zoals specifieke materialen).
Octrooien in de VS worden eigenlijk nooit afgewezen. Daar zijn niet genoeg patentmedewerkers voor.
Maar je bent wel naïef als er al daadwerkelijk producten zijn die hetzelfde doen.

Voor mijn gevoel patenteert MS just in case. Mocht er een partij gaan eisen dan is er een ijkpunt te vinden.
Die al als usb plug en bijbehorende kabel los te koop zijn. Afgelopen week nog te koop gezien in Kuala Lumpur.
Wat MS doet is de losse plug dus in de behuizing vast zetten.
Het idee op zich was wel patenteerbaar maar het is nu wel aardig prior art te noemen. Magnetische connectors bestaan al jaren, o.a. Magsafe en iets van MS zelf dus.

Helaas is het toepassen van een magnetische koppeling op een USB-C weer opnieuw patenteerbaar, zo blijkt.
Bij dit patent is het een geval dat de magneten hier ernaast zitten, maar ze kunnen ook erboven, eronder of erin zitten. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat nog nooit iemand zo'n patent algemeen heeft gemaakt voor elke connector. Oftewel we hebben hier een patent voor een magnetische VGA aansluiting (om maar wat randoms te pakken), maar dit is slechts één mogelijke implementatie en je kan het ook voor andere data verbindingen gebruiken.
Patenten worden vaak pas in de rechtszaal onderuit gehaald. Ik zie ook niet onmiddelijk toegevoegde waarde; een magsafe lijkt me een betere implementatie van het principe. Ik ga er nog wel even goed op studeren voor het geval ik iets over het hoofd zie.

EDIT: voor dat studeren hoef ik niet meer dan een paar commentaren omlaag te scrollen. Het zou hier gaan om een design patent oftewel modelbescherming. Dat gaat dus over hoe het er uitziet en minder om wat het doet.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 05:47]

Ik weet nu dus niet of ik moet lachen of huilen. Een disign patent met alle mogelijke posities voor de magneten. Met andere woorden zodra je een USB aansluiting met magneten maakt moet je dit design patent wel overtreden. Ik heb inmiddels wel door dat dit alleen de aanvraag voor een patent is, maar zal mij benieuwen waar dit wordt toegekend.

Ik ben al helemaal klaar met design patenten sinds ik dat Apple patent heb gezien waarbij apple een design patent had gekregen op werkelijk elke denkbare layout van een telefoon binnen een rechthoek met afgeronde hoeken.

We moeten het voor de look gewoon op auteursrechten houden en design patenten een snelle dood laten sterven.
Wat dacht je van een patent op afgeronde hoeken:
https://nl.hardware.info/...atent-op-afgeronde-hoeken

Sommige patenten zijn gewoon te belachelijk, hoewel ik nu begrijp dat een patent niet perse van invloed hoeft te zijn op het gebruik er van.
Dat is geen octrooi he. De vertaling van hardware info is niet correct.

Het handelt hier om wat ze in Amerika een “design patent” noemen, en wat wij “modelbescherming” noemen.

Apple heeft dus een design geregistreerd, en *een* van de karakteristieken van dat design is dat het ronde hoeken heeft. Dat is absoluut niet onredelijk. Ook ieder design patent van Samsung en Xiaomi met betrekking tot tablets en telefoons zal vertellen dat ze afgeronde hoeken hebben. Afgerond op een specifieke manier, om precies te zijn.

(Kortom, hardware.info loopt hier tendentieus fake news te verspreiden)

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 24 juli 2024 05:47]

Ook iets wat 'universeel' en open moet zijn.
Europese en Amerikaanse patentbureaus hebben geen jurisdictie in China en de Chinese overheid zal dat zeker niet geven aan hun.
Een groot deel van de Chinese economie is gebaseerd op patentinbreuk en het niet betalen van royalties (aliexpres is daar een goed voorbeeld van!)
Anoniem: 63072 @mikesmit1 januari 2019 13:48
Deze aanvraag ziet er anders uit dan dit. Maar als ze dit nu zouden willen patenteren hebben ze een als het goed is onoverkomelijk probleem: prior art. Dit product is namelijk al een tijdje op de markt.
Het blijft onduidelijk hoe dat precies samenwerkt met de manier waarop normale usb-c-connecties werken. Magnetische aansluitingen vereisen nu meestal niet het inbrengen van een connector, maar usb-c werkt wel zo. De specificaties van usb-c schrijven voor dat er frictie is om ervoor te zorgen dat de aansluiting goed vast zit, waardoor het erop lijkt dat of de poort wijder of de plug kleiner moet zijn om een magnetische aansluiting mogelijk te maken.
Ligt het aan mij, of gaat de USB-C aansluiting ook gewoon kapot als er een magneetje in zit? Stel de kabel wordt naar boven of onder of opzij getikt, krijgt de aansluiting alsnog een flinke tik en gaat hoogstwaarschijnlijk kapot, met of zonder magneetje.
Dit ziet er bij lange na niet uit zoals de magsafe van Apple, gezien die maar enkele mm diep is en heel breed, waardoor de stekker niet kan blijven hangen met zijn eigen connector.

Dus de poort wijder of de plug kleiner maken gaat m niet worden, gezien USB-C ook aan de binnenkant een pennetje heeft. Het moet toch connecten met elkaar, anders heeft de hele port/kabel geen zin (logisch).

Ik zie nog niet helemaal hoe MS dit in gedachte heeft en dat dit van de grond gaat komen. Geef mij maar gewoon een universele oplaadport zoals een magsafe of surface connector, hoewel die surface connection minder makkelijk los komt van sommige hoeken dan de magsafe.
Dat is het doel ook niet
Ze hadden die 30 pagina's terug kunnen brengen naar 1 pagina, met als referentie MagSafe van Apple of welke andere voorbeelden dan ook.
met als referentie MagSafe van Apple of welke andere voorbeelden dan ook.
Dat is nou net wat ze proberen te vermijden, omdat dat prior art zou aantonen. ;)
Mja, MagSafe was érg fijn maar kwam nog uit het “tijdperk” dat data en opladen niet over dezelfde verbinding ging.. Ik ben benieuwd of MagSafe als prior art of zelfs maar als voorbeeld gezien zou kunnen worden. Hooguit als inspiratie.
Dan is dat prior art. Een aanvraag wordt getoetst op inventiviteit en wat een expert in het veld op basis van prior art kan bedenken. Een soortgelijke aansluiting die nu stroom of data kan overbrengen (of beide) is makkelijk te bedenken, zelfs voor een niet-expert.

Overigens vond ik het gebruik van de magnetische aansluitingen niet fijn werken, mede omdat het een aantal in rij waren waarbij je vaker dan wil al vast-klikte op de helft van de strip (laadsnoer)
Dat magsafe al een patent kreeg is mij een raadsel want een hoop keuken apparatuur in azie heeft al decenia magsafe achtige kabels.
Maar het is toch ook "prior art"

Of ik nu 2 touwtjes met een magneet aan elkaar verbind of welke random andere type kabel. Het idee blijft het zelfde.
Juist dat is een reden om de octrooiwetgeving onder de loep te nemen: als je met een hoop gezever eromheen het basis idee (wat al tientallen jaren bestaat) kunt verhullen is er iets goed mis met de het proces en de mensen. Zal wel te maken hebben met het verdienmodel (follow the money).
Ik heb zojuist hetzelfde uitgevonden, maar dan met klittenband in plaats van magneten. Mag ik nu ook een patent ;-) ?
Waarom niet? Je moet enkel het bedrag (want een patent aanvragen is niet gratis) even voorschieten aan het EPO (vele honderdenduizenden euro’s) en je voorbereiden op het voorschieten van advocaatkosten (vele miljoenen als je je verdedigt tegen een groot bedrijf) om je patentrecht na te leven ;)
Als u in Nederland een octrooi aanvraagt, betaalt u € 80 (digitale aanvraag) of € 120 (schriftelijke aanvraag) voor het indienen van de aanvraag zelf. Bij de aanvraag hoort een verplicht 'onderzoek naar de stand van de techniek'. Een nationaal onderzoek kost € 100, een internationaal onderzoek € 794.

voor belgie zijn dit gelijkaardige bedragen .

probleem komt er pas wanneer dit gelijkaardig is aan een "bekend" item en er extra onderzoek nodig is,
daar kan je wel je broek scheuren , maar kan ook een insteek zijn dat jouw "uitvinding" niet de 1e is ....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.