Duitse ict-beurs Cebit stopt ermee

De organisatie van de Cebit-beurs in Hannover heeft de versie voor 2019 geschrapt en integreert ict-onderwerpen voortaan in de Hannover Messe en kleinere evenementen. De bezoek- en standhouderaantallen werden te laag.

Volgens de organisator Deutsche Messe is de vraag naar brede beurzen als de Cebit in de afgelopen jaren afgenomen en richten de bedrijven die traditioneel aanwezig zijn op de beurs zich steeds meer op evenementen die specifiek op hun segment gericht zijn. De organisatie voor de Cebit voor 2019 was al in volle gang, maar de voorbereidingen zijn gestopt.

De Hannoversche Allgemeine Zeitung schrijft dat voor volgend jaar slechts 6000 vierkante meter aan standoppervlak geboekt was, terwijl dat in november vorig jaar op het drievoudige lag. De beurs stevende daarmee af op een verlies. Niet bekend is wat de gevolgen voor de stad Hannover en medewerkers van Deutsche Messe zijn. Volgens HAZ zijn vijftig van de achthonderd medewerkers van het beursterrein gericht op de organisatie van de Cebit, maar is er twee jaar geleden een afspraak gemaakt tot 2024 geen banen te schrappen.

De eerste Cebit vond in 1986 als zelfstandig evenement plaats in Hannover. In 1970 vond de allereerste Cebit plaats als onderdeel van de Hannover Mess, in de nieuwe Halle 1 op het beursterrein, onder de noemer 'Centrum der Büro- und Informationstechnik'. De hoogtijdagen van de beurs liggen al jaren in het verleden. Het bezoekersrecord ligt op 830.000, dat in 2001 werd bereikt. Daarna daalde het aantal bezoekers gestaag en in 2018 kwamen er nog slechts 120.000. De verplaatsing van de traditionele maand maart waarin de beurs gehouden werd naar juni mocht daarbij niet baten. In de afgelopen jaren richtte de Cebit zich nog uitsluitend op de zakelijke it-markt, maar ook deze strategiewijziging bracht de beurs niet meer het succes waar deze op hoopte.

Cebit in 1986

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-11-2018 • 16:03

96 Linkedin

Submitter: Martijn Meijer

Reacties (96)

96
96
72
3
0
2
Wijzig sortering
RIP
Geen Munchener Bierhalle, geen dagen op je benen staan, geen gesprekken met klanten uit 65 verschillende landen, geen te dure hotels, geen pizzeria elke avond met een half uur wachten op een perfect getapt biertje, geen nachtbraken en toch 6 uur in de auto vanwege de files.....
We zullen het missen :'(
Ik ben ook jaren geweest. een keer of 14, 15 denk ik. Begonnen eind jaren 90 en daar de introductie van de bluetooth nog meegemaakt in 2000. stond er een toshiba laptop die een camera beeld via bluetooth overbracht. Altijd op het internet zoeken naar gratis kaarten. Altijd gelukt.

Het was voor mij 2,5 uur rijden, dus prima te doen. Op tijd weg, beetje rondlopen over de beurs. In het begin was het niet te doen in 1 dag. Minimaal 36 hallen vol en een flat met een paar verdiepingen azië. PC's in de vorm van een cactus, dat soort dingen. Voor mij was het uiteindelijk een cultuur dingetje geworden. Even een dagje eruit, met een collega. beetje bijpraten. Bratwurst. Destijds was de Sony stand met de nieuwe telefoons erg interessant.

Dit jaar nog geweest. Cebit in de nieuwe vorm. Een beetje festivalachtig. Een SAP reuzenrad met gratis snoep en surfen op een watergolf bad. Veel jeugd was er. En een groot muziek podium met optredens van bands. Het was al niet meer wat het geweest was.

Die dag besloten dat het voor mij de laatste keer zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Tomas_ op 29 november 2018 09:07]

Dit is ongeveer de perfecte omschrijving van het leven als standhouder op CeBIT.
Ik had er beeld bij : dank je.
Wij gingen altijd met de U-bahn, in het begin moest je een aantal treinen wachten totdat je überhaupt in kon stappen zo druk. De laatste jaren dat ik ging (2014 schat ik) kon je gewoon zitten in de metro.

De stationsnamen (kröpke, mittelfelde, döhremer turm, altebekener dam e.d.) kan ik inmiddels dromen.

Münchener Halle, met Bier uit Bayern (Löwenbrau) wat een Duitse collega Export Bier noemde en Taiwanezen die na 1 pul bier al paars aanlopen waren wel legendarisch.
Inderdaad, het is leuk een dagje als 'bezoeker' maar als standhouder is het een hoop gedoe en kost het allemaal een hoop tijd. Zeer lange dagen en vooral die laatste 'open voor consumenten dag' was echt verschrikkelijk... Je kon ook niet eerder afbreken b.v. omdat je anders een boete kreeg.. Dan alles weer de wagen in en weer ~5,5 uur naar huis rijden..

Nee ben blij dat we daar niet meer staan, we pakken nu de wat kleinere beurzen nog mee puur voor Embedded/POS systems maar Cebit laten we links liggen.
Met de ICE naar Wolfsburg, daar een hostel pakken, volgende dag met de ICE naar Hannover, hooguit 5 kwartiertjes tuffen. Met de bus vanaf het station, hooguit 15 minuutjes. Heerlijk rondsnuffelen in de usb-hal, opzoek zijn naar een Engels sprekende SAP engineer, verwonderd zijn van het transport op de campus met touringcars, een paar demo's bijwonen en voor de rest zuipen tot je er bij neer valt. We gaan het missen.
Gelukkig hebben we de IFA en CES nog.
Ahja Munchner Halle! EIN PROSIT, EIN PROSIT, DER GEMÜTLICHKEIT,
EIN PROSIT, EIN PRO-HO-SIT, DER GEMÜTLICHKEIT.

En dan zit je naast de CFO en CEOs van grootste tech bedrijven zoals Samsung die zich (zo lijkt het) een week per jaar even los laten gaan. Prachtig.

Begrijp het wel hoor.. Het werd al langer steeds minder en qua aankondigen van nieuwe producten kozen fabrikanten steeds meer het of eerder of later aan te kondigen. Het was een soort EU CES waarbij weinig nieuws was maar je wel veel kon zien en aanraken zonder naar de VS te moeten. "om de hoek" om ze meesten dan maar even te quoten. Eind rijden, tering eind lopen op de beurs en dan weer terugrijden. Heb het een paar keer met speciale bus van leverancier gedaan en paar keer zelf gereden. Ik raadde het niet echt aan zelf te doen tenzij je kon wisselen van bestuurder.

Dat, en de uitnodigingsmailtjes werden steeds wanhopiger. Ik kreeg meestal via leveranciers vrijkaarten maar op een gegeven moment kreeg ik zelf meerdere tegelijk vanuit cebir zelf, in de hoop dat ik incl aanhang die kant op kwamen. Eerlijk gezegd ben ik ook al een tijdje niet meer geweest dus shocking is het niet.
Voor de Engelsen was het "Hangover messe"
Beurzen zoals deze (verkopen, markthandelaren) werken niet meer. Wie gaat nou tegenwoordig entree betalen voor een verkapte markt?

Beurzen moeten demonstreren, dingen laten zien wat nog voor de consument ontastbaar is. Wat spannend is om te zien en wat je graag zou willen hebben.

Afgelopen weekend was de BrightDay in de Expo. Ik ben daar geweest en het is een beurs met alleen maar demo's en presentaties. Geen verkoop stands, handelaren e.d. En druk dat het was (was ook uitverkocht). En zo interessant. je ziet de nieuwste robots, je mocht in een Tesla zitten, veel (game) presentaties enzovoort. Dat zijn de beurzen van vandaag waar belangstelling voor is.
Op de Cebit werd nauwelijks wat verkocht.
Alleen op de laatste dag. Dan waren de aanbiedingen nog beter dan bij de HCC. Die Taiwanezen en Koreanen wilden echt hun gadgets niet weer mee naar huis nemen. Mooie notebooks en USB disks gescoord. Vooral als je contant betaalde en geen faktuur hoefde! Tegenwoordig brengt Ali het in een goed weekje bij je thuis maar toen had je nog echt unieke spullen.
Lijkt mij daarentegen niks aan. Een hoop fancy dingen bij elkaar. Tesla's (die ik toch niet kan/wil betalen), robots (te duur, onpraktisch of mega nep), games (tja ik game amper, boeide me op Cebit ook niet). Gewoon hardware, dat niet beweegt, niet praat en nog betaalbaar is. Beetje overklokkers erbij, beetje casemods, beetje nieuwe tech, goed eten. Prima. Ouwe Cebit dus.

Wel opvallend dat sommige reacties over verkopen hebben. Bij mij weten werd op de Cebit sowieso weinig verkocht... alleen vooral op zaterdag bij sommige stands als deze leeg moesten. Directe verkoop was ook niet primair doel m.i. , meer laten zien wat nieuwe producten waren (die nog niet gereviewed of soms nog niet eens gelauncht waren). En netwerken, voor als je zakelijk daar kwam. Weet nog goed, kijken naar de eerste MS Surface, proberen van nieuwe Razor tobo's, de allereerste mobo's van LGA2011 evt met Multi sockets, of in de tijd van bijv. OCZ welke dikke PCI-e SSD's ze hadden en hoe snel dat wel niet was met reallife setups. Maar ook merken waar je nog nooit van had gehoord en mooie dingen hadden uitgestald. Zoals Alpenföhn koelers en de eerste waterkoelers
Ben er vorig jaar geweest. Zowel zakelijk als prive niet extreem boeiend. Buiten een gezellige dag, was eigenlijk alleen het drone vliegen leuk om te zien. Verbaast me eigenlijk niet dit besluit. De high-energy die zo'n evenement nodig heeft om groots te zijn kan bv een E3 wel creëren, maar CeBit niet meer.
Ja ik vind het ook niet echt iets van tegenwoordig meer. Alles gaat zo snel dat je niet echt meer wat hebt aan zo'n "1x per jaar" evenement. En dat hele massale is niet erg efficient voor je eigen doeleinden.

Ben dit jaar bij VMWorld wezen kijken en dat viel me ook erg tegen. 1600 euro voor dagenlang afgemat rondstrompelen door menigten en marketing aan moeten horen. Ze zouden ons er juist voor moeten betalen :') Al mijn collega's hadden er ook zo'n "Meh verplicht nummer" gevoel bij.

Nou werk ik ook alleen met een produkt dat vooral in naam onder de VMWare paraplu valt en niks met virtualisatie te maken heeft dus misschien is het voor de echte VMWare guru's wel interessant, maar van mij vind ik het een enorm inefficiente manier om contacten op te doen en kennis op te nemen. Ik besteed veel liever elke dag een half uurtje in de slack groep met andere gebruikers van het betreffende produkt. Dan krijg je veel directere informatie die direct belangrijk is voor het werk zoals "update X breekt functie Y" en "heb je nieuwe functie Z al gezien, super handig!".

Over het algemeen mijd ik beurzen als de pest. Alleen Mobile World Congress misschien, maar ook dat, liever kort een rondje doen dan dagenlang alles op proberen te nemen. Als ik een bepaald produkt zoek zijn er genoeg bronnen beschikbaar op internet

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 november 2018 16:36]

Ik vind het leuk A) om het eten, B) de gratis gimmicks en C) om er mn oude collega's weer tegen te komen.
Voor de kennis kom ik er ook niet echt.
Ja het eten was bijzonder goed inderdaad. Dat viel me ook al op! Mag ook wel voor dat geld :) Ook de rugzak is mooi.

De rest van de gratis gimmicks.. meh. Maar ik ging pas voor het eerst op woensdag dus toen was het beste al op denk ik.

Overigens woon ik al in Barcelona dus ik ben er niet speciaal voor afgereisd.

Maar goed al met al vind ik dit soort evenementen niet echt meer van deze tijd. De wereld gaat gewoon veel te snel hiervoor.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 november 2018 19:29]

Ja en nee. Sony heeft ook al afgezegd voor E3 2019. Dus denk toch dat dit soort beurzen beetje einde verhaal zijn.
Mjah, dit was ergens wel een beetje te verwachten. De laatste keer dat ik er was stonden heel veel stands in 't resellergedeelte, waar je als normale bezoeker dus niet inkomt. Het gevolg is dat de stands die voor consumenten interessant zijn steeds meer en meer verdwenen.

Daarbij was er ook steeds minder en minder nieuws te zien. Als je een beetje op de hoogte was van wat er gaande was in de ITwereld had de CeBIT niet veel nieuws meer te bieden. Erg jammer, want het was wel altijd leuk om er een keertje heen te gaan. Maar juist doordat het zo tegenviel al jaren niet meer geweest.
In het verleden nog regelmatig als medewerker voor een hardware merk erheen geweest.
Als er niks te vergeven was waren de meeste bezoekers snel uitgekeken.
Nieuwe hardware wordt al jaren met livestreams aangekondigd, dus daar hoef je er ook niet voor heen.
De chinese/taiwanese en koreaanse pavilioenen waren nog vermakelijk, maar op een gegeven moment verliest dat ook z'n charme.
Die goeie ouwe tijd is tien jaar geleden wel aan z'n retour begonnen, en dit is dan de eindhalte.

Vaarwel CeBIT: it has been fun.
Jep klopt, hier hetzelfde. Meermaals CeBIT bezocht, maar ook meermaals grote merken moeten missen omdat ze op dat reseller gedeelte stonden waar je als gewone bezoeker niet mag komen. Het veranderde vooral na 2013/2014 wat ik me nog herinner. Uiteindelijk dus al enkele jaren niet meer geweest. De autorit is gewoon te lang en benzine te duur voor wat het nog oplevert. Tenslotte gewoon gezellig dikke mobo's, SSD's en videokaarten bewonderen werd steeds beperkter.

Best wel jammer, ook nooit echt begrepen waarom ze het uiteindelijk voor het grote publiek weghielden. Denk dat veel hardware liefhebbers speciaal daarvoor naar Cebit gingen. En dus i.t.t. @Talon: in reallife en met bakken tegelijk zien is wat andere ervaring dan een stream voor 1 of 2 producten... vind ik dan tenminste. :)
Ik ben al jaren aan het proberen om deze beurs nog een keer te bezoeken ... krijgen we dit :/
Ah joh, de HCC-dagen zijn toch ook leuk?
HCC dagen, PC Dump dagen, allemaal oude glorie
En nog iets verder terug in de tijd, de Firato :)
De Firato was uniek en zou eigenlijk weer gehouden moeten worden. De ontwikkelingen op gebied van OLED-TV e.d. gaan zo hard dat er elke Firato weer totaal nieuwe producten te zien zouden zijn. :)
I beg to differ ;)

Destijds (eind jaren '70 en in de jaren '80) waren er dingen die je nog nooit eerder gezien had (en waar je vaak ook niet wist dat ze eraan kwamen), oftewel het waren meer Revoluties ipv. Evoluties.
Bijvoorbeeld: Hifi-apparatuur met elektronische displays (VFD), de eerste videorecorder, de eerste homecomputer, laser disc, spraakherkenning, 3D TV 8-) e.d.

Nu zijn het vaak doorontwikkelingen op bestaande producten en technieken:
van HD naar 4k naar 8K, van DDR3 naar DDR4 ram.
En zaken als lager stroomverbruik maar toch beter/sneller dan de vorige versie etc.
Persoonlijk word ik daar niet warm of koud van :P

Ik zie het ook aan de artikelen op t-net, veel nieuws gaat over patenten, storingen, rechtszaken, nieuwe Phone dit/dat, spel X iteratie 1400.
Zelden is er nog een artikel waarvan ik denk: "Wow, wat is dat, daar wil ik meer van weten!", of "Dat moet ik ook hebben!".
Op de Firato voor het eerst achter de computer gezeten.
Regeltjes BASIC eindigend met GOTO 10

Magic
En een invoer van iets simpels als datum in een boekhoudpakket laten crashen met vreemde invoer en meteen een baantje aangeboden krijgen om in basic routines te schrijven voor invoer validatie. _/-\o_
De Efficiency Beurs in de RAI (1960-1995).
Daar heb ik volgens mij mijn eerste CD speler gezien.
Demo gehad van Teletekst en Viewdata (simpel gezegd Teletekst via een 1200/75 telefoon modem). Philips medewerker die voor mij met een grijze T65 druktoets telefoon en akoestisch modem verbond met een data computer in Eindhoven en daar in de databank de adres gegevens en het telefoon nummer kon vinden van de HTS in Leeuwarden. Een elektronische telefoongids, we vonden het geweldig. Het was 1978, voor de grote doorbraak van de thuis PC's toen echte computers nog grote archiefkasten waren in een gekoelde computerruimte stonden met veel tape-units en ratelende printers.

Later de CD, met demo's waarbij bekraste CDs nog steeds perfect geluid gaven. En ik herinner ook de stortvloed van producten om grammofoonplaten schoon en anti statisch te maken.

Nostalgie, die Firato. En nu mensen die hetzelfde dromen over de Cebit.
Voor mijn tijd helaas, maar klinkt geweldig. Ik ben zelf ook van 1986 namelijk, net als de Cebit, en waar mijn ouders me nog wel heen hebben genomen was het Evoluon in Eindhoven net voor de sluiting in 1989 als educatief technologiemuseum.
Helaas heb ik er zelf niet veel herinnering aan over gehouden, wat uiteraard niet verwonderlijk is, maar de stickers uit die tijd van dat ik er geweest ben heb ik nog in een plakboek.

Mijn vader was erg geinteresseerd in computers en had ook gesolliciteerd ooit bij de PTT voor het beheer van de computers van de belastingdienst, meende destijds in Den Haag.
Die heeft mij dus meegenomen op reis en mij onderwezen in deze wereld van kleins af aan, en daardoor de progressie nog meegemaakt thuis van een ZX Spectrum, naar de Amiga 2000 en daarna de IBM PC (286SX2 > 486DX2 > AMD K6-2 > AMD K6-3 > Athlon XP > etc).

Uiteindelijk moet ik toch bekennen dat de mooiste tijd voor de IT van de begin jaren 80 tot ongeveer mid 2000 was. De techniek die ontwikkelde zo snel in die tijd dat het haast niet bij te benen was, en in het begin nog via BBS'en lokaal contact leggen. Elkaar helpen, of echt gewoon de boeken in duiken om dat probleem maar op te lossen. Je wist dan ook nog hoe het systeem werkt, maar een modern OS is gewoon te complex geworden om van alle register sleutels in Windows bijvoorbeeld nog kennis te hebben.
Maar nee, in het begin die gezellige computer beuzen en in Groningen waar je alle winkels in een hoek van de stad had op loop afstand. Het was gewoon een gezellige, leuke en interessante periode in de ICT geschiedenis op elk terrein.
En de minidisc speler
Die ik nog steeds met plezier gebruik.
Omdat er toen nog gebouwd werd voor de eeuwigheid.
Kijkend naar mijn 40jr oude muziek installatie.
En Philips’ trots, de DCC speler.
Firato kent dan ook echt de meest innovatieve dingen die zelfs hedendaags nog steeds gebruikt worden of zoveel verbeterd zijn dat het gewoon geïntegreerd is in alledaagse producten.

De beeldtelefoon was dacht ik ook als eerste op de Firato te zien, en nu beeldbellen we zelfs met een jawel... mobiele telefoon wanneer we dat willen tegen een fractie van de prijzen die men toen rekende.
Ook een keer op de Firato geweest :)
haha

https://youtu.be/DrIHJPWh1q4?t=731
Product: Racestuur
Mevrouw) Hoe sluit je dat nou aan op je computer?
Meneer) In elke computer zit een geluidskaart, en op die geluidskaart kun je z'n stuurtje aansluiten.

Good old times ~
Voor de jongere kijker, het is geen grap, zo ging het toen echt!
Ik weet niet precies hoe je je post bedoeld, maar "vroegah" had je inderdaad gamepoorten op geluidskaarten waar je je stuurtje op kon aansluiten. Later had je niets meer aan die stuurtjes omdat deze poort niet meer op de nieuwere systemen aanwezig was.
Later had je niets meer aan die stuurtjes omdat deze poort niet meer op de nieuwere systemen aanwezig was.
Een beetje gamer had dan natuurlijk ook altijd wel op zijn minst een Sound Blaster in zijn systeem, pas vanaf de Sound Blaster Xi-Fi reeks kwamen race sturen met USB om de hoek kijken meen ik mij te herinneren.

Maar mannnnnnnnn... wat een tijd was dat. ...
Thanks @ilaurensnl voel me meteen een ouwe *** :+

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 28 november 2018 18:34]

Nee man, een beetje pro gamer had een Adlib Gold of Gravis Ultrasound Max!

Of natuurlijk een Aureal Vortex 2 met A3D en EAX!!

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 28 november 2018 20:22]

Nee joh, X-Fi is pas 2005, toen had je al jaren gamecontrollers op USB.
Yeah, Klopt inderdaad!

Toen ik het voor de eerste keer bekeek, was ik van LOL en duurde het even voordat het binnenkwam. voordat ik het poste was ik daar al achter gekomen, het was meer iets om hetzelfde situatie te creëren ~

Leuke tijden, echt nostalgisch om zo weer terug te denken :)
Ja heerlijke tijden, mis het ook PC Dump Dag, ben er ook meerdere keren geweest, echt leuk als computer nerd, lekker uren lopen kijken.
je bedoelt zeker geluidskaert. kom op, beetje hoog-hollands mag ook wel
Ach, als we het dan toch over nostalgie hebben.... :)

Triest eigenlijk om te zien dat in 1982 al gesproken werd over glasvezel, maar dat we dat bijna 40 jaar later nog niet in heel NL hebben liggen...

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 28 november 2018 16:57]

Ik herinner mij een spreekbeurt op de basisschool (30j terug ;() van een klasgenootje wiens pa bobo was bij kpn. Hij had een stukje van 10cm glasvezel bij in een glazen toondoosje, kostte toen 1.000 gulden (de helft in Euro). Was wel serieus geld :P
Neeeeee, oef wat een nostalgie komt daar voorbij. ANDroute, sybex boeken . . . modems . . . . een heuze geluidskaart waar je een stuurtje op aan kan sluiten. Een hele stapel echt IBM kleurenschermen en laptops die een gemiddelde trottoirtegel doen verbleken.

Ik wordt oud denk ik :-)
Wel mooi dat computer collectief (nu https://www.comcol.nl/) nog steeds bestaat.. over nostalgie gesproken...
Anoniem: 93248
@Ryan_28 november 2018 23:48
jezus wat een kouwe kak zeg! Emiel en Maarrrrrten :+
Jeetje PC dump dagen.
Ik heb nog eens lopen zeulen met een complete pc van de beurs in de trein en de bus naar huis :)
Dagen spierpijn gehad, maar dan had je ook wat
Ik heb nog eens lopen zeulen met een complete pc van de beurs in de trein en de bus naar huis :)
Later ging men er steekwagentjes bij leveren. dat was al beter.
Klopt, maar dat was te laat voor mij, de Pc's van toen waren ook gemaakt van plaatstaal wat extra gewicht in de strijd gooide.

De verkoop wat ook leuk, want elk uur ging er wat van de prijs af, dus hoe langer je wachtte hoe goedkoper, maar als je pech had was alles op.
Lol ja dat heb ik ook gedaan! Die kast heb ik nog steeds.
Superdik plaatstaal. Ding weegt een ton vergeleken met huidige kastjes.
Rugzak vol hardware.

Andere tijden...
Dat was altijd interessant voor hardware.
In eerste instantie om te kijken, en daarnaast voor koopjes.

Alleen sinds met smartphones SOC’s een vlucht hebben genomen is heel veel hardware vervallen. Links en rechts werd dat in het verleden wel eens in duurdere modellen pc’s gestopt, maar de markt is dusdanig aan het slinken dat het een niche is geworden.

Wat moet een doorsnee persoon nog met geluidskaart. Markt voor GPU’s zijn maar feitelijk twee partijen die ook praktisch alle modellen dicteren, veel verschil zit er ook niet meer tussen producenten.

De kans dat het een showcase zal worden voor smartphones, tablets en notebooks acht ik minimaal.
Daarnaast heb je heel veel beveiliging, automatisering en drones, maar dat is een andere tak van sport waarbij verschillende evenementen totaal niet zijn meeveranderd.
Net als de Rotterdamse computerboulevard, mooie tijden waren dat.
Haha ja die pc dump dagen. 80% inktpatroon kraampjes :+
Kwam er vroeger vaak. Vooral de PC Dumpdagen in Amsterdam.
Mooi was die tijd }:O
HCC-dagen. Wat een tegenvaller (veel rommel en erg druk). Ooit een 56k modem gescored voor weinig.
Die rommel was juist het leuke aan de HCC.
De grote schreeuwstands van diverse landelijke/postorder computerketens waren de tegenvallers.
Steeds meer generieke zooi voor een heeel klein beetje korting.
Die mis ik dus echt... #nostalgie
Ik ben er afgelopen keer geweest. Om 10.00 als een van de eersten door de poort en rond 12.00 al zo'n beetje 'uitgekeken'. Om 14.30 naar huis vertrokken. Leuke AirBnB gehad en gezellig met een vriend gegeten de avond ervoor maar voor de CeBIT hadden we 't niet hoeven doen.
Exact dit. Jaren geleden eens twee dagen geweest omdat het in een dag niet te doen was en alles wat je zag nieuw nieuw nieuw.

Hele mooie herinneringen aan de CeBIT maar ik kom er m'n bed niet meer voor uit zegmaar.
Herkenbaar. Krijg elk jaar weer een uitnodiging in mijn mailbox, maar het is hem er nooit van gekomen.
Jammer, denk dat de Duitse deelstaten, Uni's en startup's dat nog wel eens kunnen gaan missen.
Daar was toch ook aardig wat ruimte voor ingericht ter promotie van hun onderhanden werk.

Maar goed ze zijn licht zwalkend geweest, om eerst na gemixte zakelijke en consumenten beurs, puur op de zakelijke markt te gaan mikken, vervolgens afgelopen jaar weer een halfslachtige poging om de hipster dev'er er ook naar toe te krijgen.
Daarnaast zal het ook niet mee hebben geholpen dat ze hun "eigen" tijdslot in de beurzenagenda hadden ingeruild voor een meer zomerse datum.
Die rol is al overgenomen door de Hannover Messe. Dat is DE industriebeurs voor zaken die er toe doen.
Aantal keer geweest begin jaren '00, maar vond het de laatste keer (volgens mij 2006 alweer) erg tegenvallen omdat het zo erg op het bedrijfsleven gericht was.
Toen wel voor het eerst een OLED scherm(pje) gezien, iedereen stond naar de grote schermen te staren, maar links er van hing een klein schermpje met schitterende kleuren...

Zijn er nog beurzen in de buurt waar je bij fabrikanten de computerhardware kan bekijken, maar dan op consumenten gericht? Lekker de stands van fabrikanten van computerbehuizingen langs lopen, muizen en toetsenborden betasten, naar monitoren kijken...

De IFA in Berlijn zou wel kunnen, maar daar rij je niet in een dag heen en weer naar, met Hamburg kon dat nog net.
4,5 uur rijden in een gare Ford Fiësta (4:00 vertrekken, je verbazen over waar de oprit van de Messe is (was een 4-baans snelweg :X ), 10:00 na de drukte de hal inlopen, en om 16:30 weer aan de terugreis. Goeie tijd :z
Airbnb nemen in Berlijn.
Ken geen andere beurzen voor dit die dichtbij zijn.
Tja, zeker in de ICT zit alles online. Van elk schroefje is wel een review te vinden en lage prijzen voor hardware vind je ook niet meer op een beurs. Begrijpelijk uiteraard.
Al sinds 2014 behoorlijk aan het aftakelen. Ik heb er samen met MSI met een behoorlijk grote booth gestaan destijds, maar toen was al duidelijk dat de focus teveel lag op de kleine 'ik-verkoop-alles' winkeltjes in de reseller area met ali express achtige artikelen, veelal gerund door mensen met een Aziatische achtergrond. Er waren nog slechts enkele grote spelers die ook écht serieuze meters voor hun booth huurden.

Steeds minder grote merken gingen er nog naartoe en het was een kwestie van tijd voordat de stekker eruit zou gaan. Erg jammer, want het was altijd een hele leuke beurs voor de nieuwste tech & gadgets met een aantal vooraanstaande merken die ervoor kozen hun nieuwe producten hier voor het eerst te tonen.

[Reactie gewijzigd door t!n0 op 28 november 2018 16:25]

Het was de afgelopen keer ook helemaal niks meer. Was meer op consumenten gericht, maar ook die kwamen niet echt meer aan hun trekken. Onvermijdelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee