Google heeft een verbeterde versie van zijn muziekherkenningssoftware uitgebracht, waardoor het beter in staat moet zijn om liedjes te herkennen op Android. In tegenstelling tot de vorige versie wordt de herkenning van de muziek op de servers van Google gedaan.
Op zijn blog legt Google uit hoe de nieuwe functionaliteit met de naam Sound Search precies werkt. Het gebruikt neurale netwerken om van een stuk audio een 'vingerafdruk' te maken die vervolgens op de servers van Google wordt verwerkt, om deze tenslotte te koppelen aan een bestaand muzieknummer.
De functionaliteit is daarmee min of meer gelijk aan Now Playing, dat Google vorig jaar uitbracht voor Assistant op de Pixel 2-smartphone. Daarmee kunnen gebruikers op ieder moment zien naar welk nummer zij aan het luisteren zijn. Dit werkt echter volledig op de smartphone van de gebruiker, en daardoor waren de mogelijkheden beperkt; zo stonden er slechts enkele tienduizenden nummers in de database.
Sound Search heeft volgens Google duizend keer zoveel muzieknummers in zijn database, die het allemaal kan nakijken omdat de verwerking op de servers van Google plaatsvindt; daardoor is er veel meer processorkracht beschikbaar dan bij Now Playing, die het met slechts de smartphone van de gebruiker moet doen. Ook zou Sound Search sneller werken dan Now Playing. Het nadeel is dat bij Sound Search altijd een internetverbinding noodzakelijk is.
Volgens Google zijn er nog wel enkele verbeteringen noodzakelijk, waaronder het beter herkennen van muziek dat op laag volume wordt afgespeeld, of wanneer er veel achtergrondgeluid is. Ook wil Google de software optimaliseren zodat het sneller werkt.