Google verbetert muziekherkenning op Android met Sound Search

Google heeft een verbeterde versie van zijn muziekherkenningssoftware uitgebracht, waardoor het beter in staat moet zijn om liedjes te herkennen op Android. In tegenstelling tot de vorige versie wordt de herkenning van de muziek op de servers van Google gedaan.

Op zijn blog legt Google uit hoe de nieuwe functionaliteit met de naam Sound Search precies werkt. Het gebruikt neurale netwerken om van een stuk audio een 'vingerafdruk' te maken die vervolgens op de servers van Google wordt verwerkt, om deze tenslotte te koppelen aan een bestaand muzieknummer.

De functionaliteit is daarmee min of meer gelijk aan Now Playing, dat Google vorig jaar uitbracht voor Assistant op de Pixel 2-smartphone. Daarmee kunnen gebruikers op ieder moment zien naar welk nummer zij aan het luisteren zijn. Dit werkt echter volledig op de smartphone van de gebruiker, en daardoor waren de mogelijkheden beperkt; zo stonden er slechts enkele tienduizenden nummers in de database.

Sound Search heeft volgens Google duizend keer zoveel muzieknummers in zijn database, die het allemaal kan nakijken omdat de verwerking op de servers van Google plaatsvindt; daardoor is er veel meer processorkracht beschikbaar dan bij Now Playing, die het met slechts de smartphone van de gebruiker moet doen. Ook zou Sound Search sneller werken dan Now Playing. Het nadeel is dat bij Sound Search altijd een internetverbinding noodzakelijk is.

Volgens Google zijn er nog wel enkele verbeteringen noodzakelijk, waaronder het beter herkennen van muziek dat op laag volume wordt afgespeeld, of wanneer er veel achtergrondgeluid is. Ook wil Google de software optimaliseren zodat het sneller werkt.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

16-09-2018 • 13:05

31

Reacties (31)

31
29
15
0
0
5
Wijzig sortering
Dat is goed nieuws aan de hand van de laatste ontwikkelingen random overname van Shazam door Apple.

Ik gebruikte al goggle voor dat, en nu met de Pixel is nog beter geworden door Now playing waar de telefoon constant muziek probeer te herkennen aan de hand van een lokale database, natuurlijk zit niet alles in, dus mooi dat de uitgebreide online herkenning beter is geworden.
De functionaliteit is daarmee min of meer gelijk aan Now Playing, dat Google vorig jaar uitbracht voor Assistant op de Pixel 2-smartphone. Daarmee kunnen gebruikers met een spraakcommando vragen naar welk nummer zij aan het luisteren zijn. Dit werkt echter volledig op de smartphone van de gebruiker, en daardoor waren de mogelijkheden beperkt; zo stonden er slechts enkele tienduizenden nummers in de database.
Met Now playing hoef je trouwens juist geen commando's of zo te geven, telefoon doet het automatisch zodra muziek gedetecteerd wordt.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 24 juli 2024 02:31]

Concurrentie is goed natuurlijk, maar we hadden Soundhound toch ook nog. Die doet het al jaren uitstekend bij mij.
SoundHound heb ik ook lang gebruikt, maar google assistant heeft het wel voor mij makkelijker gebruikt.

Enige voordeel van Shazam en SoundHound is dat je zoek geschiedenis makkelijker te achterhalen is dan bij google, en dat icm met ifttt kun je zorgen dat je Shazam zoek resultaten opgeslagen worden in een Spotify playlist.

Voor de eerste probleem heb ik met een app die naar now playing kijkt in de pixel en alles weer lokaal opslaat (kun je exporteren als je dat wilt), voor zoeken via Assistant heb ik nog niet een makkelijker manier gevonden om dat op te slaan / zoeken anders dan gelijk afspelen en nummer handmatig opslaan in mijn muziek library.
Shazam maakt nu standaard een Spotify playist als je de accounts linkt met elkaar :)
Alleen pakt hij bij mij nu enkel nog wat ik op mijn tablet doe. Van mijn telefoon zet hij het niet meer in de playlist. Enig idee hoe ik dat kan wisselen, of beide kan gebruiken?
Kijk even in welke taal ze staan... per taal is het een andere playlist
Shazam is toch pas gekocht door Apple?
En welke dienst draaide op winphones, tot een half jaar terug?
....ohh je zou denken dat dat eerder gelinkt zou zijn met iMusic aangezien Spotify een concurrent is van een Apple product. Ben benieuwd hoe lang deze functie blijft werken en sowieso benieuwd waar Shazam heen gaat nu het is overgenomen.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 24 juli 2024 02:31]

Tja, ik heb een widget op mijn homescreen met een knop voor soundhound om te luisteren, makkelijker hoeft het voor mij niet :)
Jammer dat TrackID dood is. Shazam en SoundHound zijn gedrochten geworden.

Shazam Lite is doodsimpel maar alleen in de Play Store in specifieke landen te downloaden. Het is ook de enige goede app als je geen gedrocht wil en Googles oplossing niet kan of wil gebruiken: https://forum.xda-develop...gion-restriction-t3477858

BTW:
Shazam werd vooral groot dankzij adverteerders die maar wat graag wilden adverteren obv wat de Shazam app (een poosje ook standaard op de achtergrond) allemaal hoorde. Er werd gefocused op het herkennen van tv en radio reclame en dan vervolgens gerichte advertenties te kunnen tonen.
Wat is er precies een gedrocht aan Soundhound? Shazam gebruik ik zelf niet, maar Soundhound start op mijn Galaxy S9+ gewoon snel op (in tegenstelling tot wat die gast op XDA zegt) en met een widget op mijn homescreen kan ik helemaal meteen een track laten herkennen. Nooit problemen mee, werkt super.
Ik heb soundhound een tijdje gehad toen shazam niet werkte op mijn mobiel maar ik kreeg vrij regelmatig irritante notificaties van soundhound. Is misschien wel uit te zetten maar extra moeite waar ik niet op zit te wachten. Van shazam kan ik me niet herinneren dat ik daar ooit een vervelende notificatie van heb gehad.
uitzetten die notificaties zou ik zeggen instellingen ---> apps ----> soundhound ---> permissies ----> meldingen uitzetten.
Ik zei al dat het waarschijnlijk wel kan maar dat ik er niet op zit te wachten dat te moeten doen als er een alternatieve app is waarbij dat niet nodig is.
Ik gun soundhound de reclame inkomsten niet als ze een irritante app maken.
Dit klinkt wel erg lazy als je voor de rest geen min punten in de app ziet.
Niet iedereen heeft tijd en zin om alles te moeten tweaken: kijk maar eens naar het gebruik van Windows vs Linux.

Als student vond ik het fantastisch om Linux links en rechts een beetje te tweaken. Optimaliseren voor SSD, packages doorlopen om te kijken wat weg kon, verschillende desktop managers proberen. Nu heb ik twee opties: het werkt out of the box fijn, of ik pak een andere distributie. Ik heb te lang met Linux gevochten om terug te gaan naar Windows, maar ik beleef veel minder plezier aan handmati configureren dan toen ik daar de tijd nog voor had.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 24 juli 2024 02:31]

Ondergewaardeerd punt dit. Mensen kijken vaak te veel vanuit het eigen perspectief en zien daarmee door het bestaansrecht van heel veel producten heen.
Klinkt erg interessant, maar hoe krijg ik dit op mijn LG? Ik kan het niet vinden in de play store.
Zit gewoon ingebouwd in de Google Assistant.
Inderdaad gewoon de Google assistant activeren als je muziek hoort. Niks zeggen en naar een halve seconde ofzo kan je aangeven " what song am i listening to? "
Jup zo kan ook, of gewoon vragen "What's playing" en begint het direct 🙃
Kijk even tussen je widgets, de muziekherkenning-widget staat er tussen .
Noem er eens veel.
Ik geloof er weinig van
Eigenlijk is de muziek herkennen beschikbaar in de oude google Now, ik weet niet als dat in België wel of niet beschikbaar is.

Was nog erg "leuk" want in het begin had assistant juist geen muziek herkenning mogelijkheden.
En weer proberen ze een concurrent de kop in te drukken. We hebben dit helemaal niet nodig. Soundhound werkt al jaren prima.
Ik zie wel een nuttige toepassing voor google music / youtube music klanten (waaronder ons gezin). Het zou heel prettig zijn als ik muziek kan herkennen en dat deze automatisch in een playlist van google music komt te staan, dat mis ik nog.

Ik zie niet zo over welke concurrent je het hebt? Shazam wat ik tot nu toe gebruik gaat naar Apple, toch prima dat google ook iets maakt?
Hoe is SoundHound een concurrent? Ik neem aan dat SoundHound geld verdiend met advertisement?
Google verdient niet direct met deze feature. Het maakt enkel het android platform beter en misschien leert het beter welke muziek je leuk vind voor Google Music.
Snapchat heeft ook zo’n functie
Dan gebruik je het toch niet? Niemand verplicht je.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.