Het OM vervolgt een 45-jarige man voor computervredebreuk nadat hij een datalek had ontdekt in een site van het Centraal Bureau voor Genealogie. De organisatie deed vervolgens aangifte. De man had het lek via PubLeaks gemeld, waarna Tweakers erover publiceerde.
De man doet zijn verhaal tegenover het AD, nadat het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt heeft dat het een taakstraf van 120 uur eist tegen een man die een database van een website voor familiegeschiedenis ontdekte. De helft van die straf is voorwaardelijk. Volgens het AD gaat het bij de aanklacht om computervredebreuk, omdat de man de gegevens uit de database met behulp van een script had opgeslagen. Een beroep op responsible disclosure zou niet slagen, omdat er geen dergelijk beleid door het Centraal Bureau voor Genealogie was opgesteld en omdat het lek niet aan de organisatie zelf was gemeld.
Hij meldde het lek in 2015 via PubLeaks, waarna Tweakers het CBG benaderde en erover publiceerde nadat het lek was verholpen. Het ging om een database met de gegevens van ongeveer 80.000 'vrienden van het CBG', die eenvoudig te raadplegen was. De it'er zegt tegen het AD dat hij alleen maar wilde helpen. "In plaats daarvan stonden op een ochtend, terwijl de kinderen thuis waren, vijf rechercheurs in mijn huis, ze doorzochten alles en namen bijna alle computers, ook de werkcomputer van mijn vrouw, mee. Daarna was papa weg, ik zat een nacht in de cel", zegt hij tegen de krant.
De officier van justitie denkt dat het mogelijk is dat de man 'minder nobele motieven had dan hij wil voorwenden'. "Uit het dossier blijkt dat verdachte en de getroffen website in dezelfde markt opereren en dus concurrenten zijn", aldus de officier. "Niet dat ik uitsluit dat hij daadwerkelijk vond dat sprake was van een misstand die beëindigd moest worden, maar ook dan heeft hij de verkeerde keuzes gemaakt."
De man had niet verwacht dat het CBG aangifte zou doen. De politie was in staat om op basis van het gebruikte ip-adres zijn identiteit te achterhalen, meldt het AD. Het CBG zou bovendien een bedrag van 20.000 euro claimen voor het verrichten van onderzoek en het dichten van het lek. Een ander gevolg van de zaak zou zijn dat hij niet meer voor opdrachtgevers kan werken die een VOG vragen.