Micro Focus verkoopt SUSE aan investeringsmaatschappij voor 2,2 miljard euro

Het Britse Micro Focus heeft zijn SUSE-onderdeel verkocht aan de investeringsmaatschappij EQT Partners. Daarmee is een bedrag van 2,53 miljard dollar gemoeid, omgerekend 2,17 miljard euro. SUSE is een Duits softwarebedrijf, onder meer bekend van zijn Linux-distributie.

Suse company logoSUSE schrijft dat de overname nog door de aandeelhouders van Micro Focus en door toezichthouders goedgekeurd moet worden, waardoor deze waarschijnlijk begin 2019 tot stand komt. Volgens ceo Nils Brauckmann wordt SUSE met de overname een 'volledig onafhankelijk bedrijf'. De organisatie verwacht dat er geen veranderingen zullen plaatsvinden als het gaat om onder meer medewerkers, relaties met klanten, partners, producten en diensten.

Het opensourcebedrijf draaide in het fiscale jaar 2017 een omzet van 320 miljoen dollar, aldus EQT. De prioriteit zou liggen bij het uitbreiden van het bestaande cloudaanbod van SUSE, net als het 'uitbreiden van productaanbod, zodat SUSE een leidende rol kan blijven spelen bij het commercialiseren van open source voor enterpriseklanten'.

Het Duitse SUSE, dat in 1992 werd opgericht en waarvan de naam staat voor Software- und System-Entwicklung, heeft tegenwoordig ongeveer 1400 medewerkers. Het ondersteunt de ontwikkeling van de Linux-distributie openSUSE en biedt zakelijke klanten onder meer de dienst SUSE Linux Enterprise Server. In 2003 werd het bedrijf overgenomen door Novell, dat in 2011 weer opging in Attachmate. Dat ging in 2014 vervolgens weer samen met Micro Focus.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

02-07-2018 • 12:22

60

Submitter: Jermak

Reacties (60)

60
60
37
2
0
20
Wijzig sortering
Niet te vergeten dat Suse ook nog in handen is geweest van Novell (nadat hun implementatie voor win32 ten dode opgeschreven was) Kon je nog wel een Novell omgeving inrichting icm. Suse Linux

In januari 2004 werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse computerbedrijf Novell. De naam SuSE werd veranderd in SUSE Linux, wat officieel geen speciale betekenis meer heeft. [wiki]

Heb suse tijdje gebruikt, maar op sommige punten was men tikkeltje eigenwijs tozv andere linux distro's; dat gaf gebruikersgemak, maar ook irritatie :+ yast/yum zijn volgensmij de bekenste onderdelen van hun maatwerk.

Het gaat niet alleen om suse-software gaat; ook ondersteuning, trainingen en aanvullend maatwerk wordt verricht. De software/systeem kan wel kostenloos zijn; implementatie, transitie etc. is het gene waarop verdiend wordt.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 15:06]

Yum is/was (zeker ten tijde van SuSE 6-10) gewoon erg goed. YAST was dan inderdaad weer erg eigenwijs. zo moest je bijvoorbeeld als je accepted domains in postfix wilde toevoegen, dit niet doen in de main.cf (zoals bij bijna alle andere Linux distro's), maar in een YAST config file, anders werd je main.cf weer overschreven door YAST.
Ik heb SuSE tussen 1998 en 2003 met erg veel plezier gebruikt, maar ben later (mede door het YAST gedrag dat ik eerder beschreef) overgestapt op Debian. Mijn Linux gebruik is over de jaren heen wel minder geworden, maar als ik Linux gebruik, is het nagenoeg altijd Debian of een variant hiervan (Raspbian, Ubuntu).

Hieronder de edit
Vanaf 2008 (geloof ik) kon je met je LPI-1 certificering ook direct SuSE Certified en Novell Certified worden. Die LPI-1 certificering stelt niet zo heel veel voor, maar ik werd na het behalen van dat examen ineens heel veel gevraagd voor migraties van Novell naar Active Directory.

[Reactie gewijzigd door walteij op 22 juli 2024 15:06]

Yum is Red Hat/Fedora. SuSE gebruiker Zypper en Zypper zit een stuk beter in elkaar dan Yum als je het mij vraagt.
YUM staat voor Yast Update Manager en is dus door SuSE ontwikkeld ten tijde van SuSE 5.x. RedHat en andere RPM based distro's hebben dat daarna overgenomen.

SuSE heeft zypper later ontwikkeld.
Fout: Het staat voor Yellow-dog Updater, Modified:

https://en.wikipedia.org/wiki/Yum_(software)

Ten tijde van SuSE 5.x (de eerste versie die ik ooit installeerde was 5.3) zat de functionaliteit ingebouwd in YaST. Er was destijds geen commandoregelfunctionaliteit, anders dan RPM zelf.
Yum is ondertussen al een tijd vervangen door het stuk prettigere dnf.
Micro Focus is de eigenaar van Novell.
Dus er is tussentijds geen wisseling van eigenaarschap geweest, de naam Novell wordt uitgefaseerd.
(nadat hun implementatie voor win32 ten dode opgeschreven was)
Wat bedoel je hier precies mee?

Groetjes vanuit het voormalige hoofdkantoor van Novell Inc, 1800 S Novell Place, Provo, UT.
Anoniem: 167912 2 juli 2018 12:47
2,5miljard voor een omzet van 300 miljoen en waarschijnlijk niet eens winst: waanzinnig bedrag
Anoniem: 167912 @m3gA2 juli 2018 13:40
dat is best wel veel voor zo'n omzet!
Mwah, het zal brutowinst zijn en dan is het niet zo gek hoor voor een softwarebedrijf cq. dienstenleverancier.
Het zit aan de onderkant van de bandbreedte van wat gezond is voor een softwarebedrijf.
$98.7 miljoen :)
Het blijft een enorm bedrag.
Voor de prijs van een overname worden vaak vuistregels gehanteerd als 'rond de 1x jaaromzet' of 'rond de 5 x jaarwinst'. Daarmee vergeleken is 2.5 miljard onverklaarbaar hoog. Er moet nog wat anders meespelen. Patent portefeuille is het eerste dat me te binnen schiet. Zou EQT een SCO'tje willen proberen?
Misschien. Ik weet ook niet wat ze in kas hebben qua vermogen. Ook zal potentiele groei meetellen.
Het kan gekker.

Github: $200 million in annualized recurring revenue.

https://www.cnbc.com/2017...ath-is-stepping-down.html

Microsoft neemt GitHub over voor 7,5 miljard dollar

nieuws: Microsoft neemt GitHub over voor 7,5 miljard dollar


Overigens SuSe ben ik nooit in zakelijke markt (multinationals en overheden) tegen gekomen.
RedHat voor dat bedrag zou ik begrijpen.
Suse is gespecialiseerd en er zijn bijvoorbeeld wel redelijk wat klanten in de overheids sector (niet in Nederland naar mijn weten, maar Duitsland (gek he), Italie en Frankrijk bijvoorbeeld wel. Ook zijn er redelijk wat minder grote bedrijven die er op draaien. Net naast waar ik werk zit een groep die SUSE ondersteuning bied via telefoon, chat en remote sessions even als trainingen levert voor een groot deel van Europa.

De mensen die er mee werken zijn verdeeld over hoe goed of slecht SUSE eigenlijk is, de algemene reactie is het is anders en niet noodzakelijk slecht sommige dingen zijn veel beter andere zijn voor verbetering vatbaar. Maar over het algemeen zijn mensen die dagelijks ondersteuning bieden aan klanten verrassend goed te spreken over de distro, iets dat je niet vaak hoort van uit support teams (zij zien immers alleen maar problemen met het geen zij ondersteunen)
Ik ken een paar klanten met een SAP implementatie op Suse.
Ze hebben echt een berg met zeer grote klanten. Sky Television bijvoorbeeld, Nasdaq, om er een paar te noemen, Lufthansa is ook een zeer grote klant en er zijn er nog veel meer die ik niet mag noemen.
Daarnaast krijg je als Micro Focus Open Enterprise Server-klant (wat nog steeds van Windows als file server wint en vrij makkelijk), een entitlement om SLES te gebruiken op plekken "waar het je OES-gebruikers helpt", en dat is al vrij snel, en OES zelf draait ook alleen op SLE.
Tja, goede trainingen zijn in tegenstelling tot de geleverde software NIET gratis.
OpenSuSE is gratis, SuSE is niet gratis, maar hier zit dan ook support bij. Trainingen die door een trainer/leraar worden gegeven, zijn voor geen enkele distributie gratis.
Mogelijk hebben ze rechten of octrooien die wat waard zijn? Novell was een tijd eigenaar van een andere Unix, mogelijk zijn die rechten in Suze gevloeid.

[Reactie gewijzigd door pauldaytona op 22 juli 2024 15:06]

De huidige eigenaar, daar is Microsoft mede eigenaar van. Ze zijn al gestript waarschijnlijk
SUSE heeft wel wat softwarepatenten maar het zijn er niet veel.
Natuurlijk is er wel winst. Suse levert hoofdzakelijk diensten, en de omzet is ruim 2 ton per medewerker. Zo hoog zijn de salarissen nu ook weer niet.
Wat ze echter niet meegerekend hebben is dat SUSE zo'n beetje alle events afrent, en daar op dit moment 100% voor afhankelijk van Micro Focus is, dat zijn ook allemaal MF-medewerkers. Of ze nou gaan doorbelasten of een eigen afdeling gaan opzetten, als je naar 100+ events per jaar wilt, dan moet je veel geld uitgeven.
Lang geleden, in de jaren '90, kocht je SUSE Linux op diskettes tijdens de HCC-dagen, of zat het gratis bij een magazine.
Lang geleden, in de jaren '90, kocht je SUSE Linux op diskettes tijdens de HCC-dagen, of zat het gratis bij een magazine.
Ik heb Suse 6.1 (volgens mij) nog op CD's gekocht. 4 of 5 CD's en een dikke handleiding erbij O+ Helaas heb ik het nooit fatsoenlijk aan de praat gekregen op mijn computer destijds... Nieuwere versies wel geprobeerd maar Suse wilde nogal eens afwijken van andere distro's en aangezien Debian-based distro's tegenwoordig populairder zijn (o.a. vanwege Ubuntu) pak ik, als ik iets met Linux wil doen, liever een van die distro's omdat het voor een Linux n00b als mijzelf makkelijker is om informatie te vinden als er iets mis gaat.

edit: was inderdaad 6.1

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 22 juli 2024 15:06]

Debian was vanaf mid-eind jaren 90 de marktleider van de Linux distro's en daarmee al de populairste. Ubuntu nam het stokje bijna over, maar gelukkig voor ons nam Canonical wat vreemde besluiten.
Hmm, RedHat is toch ook erg lang een heel populaire distro (geweest). Zeker toen RedHat ook gewoon gratis te verkrijgen was. Nadat RedHat een commerciele distro werd en Fedora de gratis versie werd, is RedHat wat in populariteit gedaald, maar dat werd dan een klein beetje gecompenseerd door Fedora.

Maar SuSE hoorde in eind jaren 90 toch echt wel bij de grotere distro's. Ik heb SuSE 5.3 zelfs gewoon bij de Free Record Shop kunnen kopen.
Klok en klepel. Heb je enig idee wat voor cijfer Red Hat realiseert? "in populariteit gedaald" en daar dan een +1 voor krijgen. Red Hat realiseert al 65 kwartalen op rij groei, en tikt binnen afzienbare tijd mogelijk de 4 miljard Dollar omzet per jaar aan. Zakelijk is er eigenlijk geen enkele verstandige keuze buiten Red Hat meer.
Zakelijk zijn zowel Debian als SLES als nog een aantal anderen ook prima keuzes. Zeggen dat iets goed is omdat de hele wereld het doet maakt het niet goed. RH heeft fantastische producten, maar voor dingen als live kernel patching bijvoorbeeld, lopen ze hopeloos achter op SUSE. Er zijn voor- en nadelen aan zo'n beetje iedere keuze.
Live Kernel patching heb je in IT 2.0 maar zeer zelden nodig. Als het goed is, zit de high availability tegenwoordig in de app, en niet in de systemen. Uiteraard is er nog een hoop legacy software, waar de HA wel in de systemen zit, maar die draait (als het goed opgezet is) op clusters waar node per node gepatcht wordt. Ook daar is live kernel patching dus eerder een nice to have dan een must have.

En Debian zakelijk een goede keuze? Voor dev misschien, maar niet voor productie. Alles waar geen support achter zit, is eigenlijk een crime in productie. Zeker sinds de GDPR, waar je moet kunnen aantonen er alles aan gedaan te hebben om datalekken te voorkomen. Community producten gebruiken hoort daar niet bij!

[Reactie gewijzigd door MtC op 22 juli 2024 15:06]

Alles waar geen support achter zit, is eigenlijk een crime in productie. Zeker sinds de GDPR, waar je moet kunnen aantonen er alles aan gedaan te hebben om datalekken te voorkomen. Community producten gebruiken hoort daar niet bij!
Dit is één van de vlakken van de GDPR waarvan ik denk: Dat gaat in de praktijk denk ik nog wel iets anders uitpakken dan het nu op papier staat. Maar zeker weten doe ik dat uiteraard niet. Ik snap wel dat een dergelijke conclusie getrokken wordt, maar ik denk dat we moeten afwachten hoe dit in de praktijk gaat gebeuren. Ik denk dat het vrij eenvoudig aan te tonen is dat het geen probleem is om Debian te gebruiken namelijk. Eventueel in combinatie met een algemeen supportcontract bij een dienstverlener, alhoewel ik meer vertrouwen heb in het technisch kunnen van m'n interne mensen.

[Reactie gewijzigd door deadlock2k op 22 juli 2024 15:06]

Hmm, ik ben het niet helemaal met je eens. Ik raad klanten toch altijd aan een distro te gebruiken waar een degelijke supportorganisatie achter zit. Je zal maar net tegen die éne bug aanlopen die je eigen mensen niet kunnen oplossen. Maar community producten hebben zeker wel hun plaats hoor. mi alleen niet in productie voor kritische zaken.
In populariteit gedaald bedoel ik eigenlijk ook meer voor niet zakelijk gebruik. Wellicht was de woordkeuze wat ongemakkelijk gekozen....
Fedora en CentOS (die was ik vergeten) vangen dat natuurlijk prima op.

Zakelijk is en blijft RedHat inderdaad een van de grootste distro's.
RedHat is meer van begin jaren 90? Halverwege werd dacht ik dat stokje overgenomen door Debian toen RedHat zich is gaan focussen op de zakelijke markt. Ik begon zelf rond 2000 met Linux en toen was Debian al een aantal jaar de 'goto distro'.

SuSe en RedHat heb ik destijds ook nog gebruikt alvorens ik via Knoppix bij Debian terecht kwam.
RedHat is begonnen in 1993. In 2002 is RedHat Advanced Server (de voorloper van RedHat Enterprise Linux) gelanceerd. Daarop is Fedora dus ook uitgebracht als 'gratis variant'.
Meer is hier te lezen.
Debian en RedHat waren midden Jaren 90 tot 2000 behoorlijke concurrenten van elkaar. Het grootste voordeel dat Debian hierbij had was het apt package system. RedHat had nog geen package management, en daarmee belandde je dus vrij snel in de RPM hell. SuSE loste dat op door YaST en YUM te introduceren. De laatstgenoemde is uiteindelijk ook in RedHat opgenomen.

De RPM hell was trouwens voor mij de reden om van RedHat 5.1 over te stappen op SuSe 5.3.
Ah thanks voor de toevoeging. De jaren 90 was mijn computerkindertijd. Wat ik me er van herinner is wat wazig. Naar mijn idee was Debian toen al de goto distro. Alhoewel ik ook met Red Hat (8 CDs destijds, lomp groot) gespeelt heb en SuSe. SUSE was al stervende en ik dacht dat Red Hat dus al zijn eigen markt uitgekozen had.

Zat er iets naast, thanks :)
Ik was eind jaren 90 tot ver in 00 een distro-sletje. Al moest je toen nog wel boxes kopen met cd'tjes. Die van Ubuntu waren in het begin gratis te bestellen. Ik weet nog wel dat je bij Caldera linux tijdens de installatie Tetris kon spelen. Dat was eigenlijk best een nuttige feature.

Ik ben zelf begonnen met RH4.X lange tijd met slackware zitten spelen, al is het tegenwoordig wel vooral ubuntu wat ik draai.
RedHat wordt nog steeds veel gebruikt. Als wij een Linux server omgeving opzetten dan maken we eigenlijk altijd gebruik van RedHat of CentOS. Ik heb weinig andere Linux distributies gezien in die omgevingen.
Debian was voornamelijk populair op servers en dan vooral in de niet-commerciële wereld (bedrijven kozen meer voor Red Hat). Op de desktop was Debian nooit een serieuze speler, todat Ubuntu het forkte en Ubuntu de populairste desktopdistributie werd.

SuSE heeft altijd zowel sterke aandacht aan de server als aan de desktop gegeven en was en is op de desktop een sterke distributie. Het heeft nooit de servermarkt of desktopmarkt gedomineerd, maar is bij beiden altijd een sterke speler geweest.
Zonder Google en Stack Overflow viel het dan ook niet mee om erachter te komen hoe het dan wel moest en het n00b-stadium te ontgroeien.
Ik had Suse 6.2 (https://www.suse.com/assets/img/museum/susedisks62.jpg). Volgens mij was dat vlak voordat ze met DVDs begonnen :).
Red Hat (Of liever Mandrake voor desktop gebruik), SuSE, Debian, en Slackware.

Met allemaal gewerkt, en allemaal net iets anders...
Toen ben ik maar naar FreeBSD overgestapt. Als je dan toch dingen anders moet doen, kan je het net zo goed gelijk goed doen :+

Op SuSE overigens wel het meest lopen vloeken...

BTW, Ik kende MicroFocus alleen van hun COBOL compilers.
Ik heb ook zo'n vergelijkbaar pakket gekocht. Versienummer weet ik eigelijk niet meer, maar ergens in 2003. Ook nooit goed werkend gekregen, wifi werkte totaal niet en m'n scherm was een beetje verschoven: links een kleine zwarte balk, rechts ruimte tekort. Ook met hulp van ervaren Linuxgebruikers in nieuwsgroepen en op fora kreeg beide problemen niet opgelost.

Even later de eerste versie van Ubuntu geïnstalleerd, en alles werkte meteen goed. Sinds die tijd geen andere distro meer geprobeerd, en vanaf 6.06 eigenlijk alleen nog LTS versies gebruikt. Heerlijk zorgeloos computeren. :-)
Offtopic:
HCC-dagen :)

Ontopic:
Volgens mij is SUSE best wel in trek i.s.m. SAS op o.a. Azure.
MicroFocus is wat mij betreft nog meer historie dan de HCC-dagen vooral qua licentie beleid. Bijzonder dat zij er nog wel zijn.
Hahaha en lang geleden hadden de Beatles hits... 😀
Mijn eerste kennismaking met Linux was middels een multidistro box die Dekker vd Vegt (Nijmegen) destijds in de winkel had liggen.
RedHat was al snel afgeschoten want die wilde niet met de ISA ISDN insteekkaart werken (de bekende Teles BRI 16.3). SuSe had geen probleem met de ISDN kaart (in de DE was ISDN dan ook echt breed in gebruik), dus was de keuze simpel. Niet veel later de SuSe handleiding en de volledige distro (v 4.4) gekocht bij dezelfde winkel.
Uiteindelijk mijn afstudeeropdracht nog in LaTeX opgemaakt want in WP 5 was dat niet te doen.

Af en aan SuSe gebruikt, maar uiteindelijk brak het eigenwijze gedrag van YaST me de nek. Alle veranderingen via YaST anders kwamen ze niet door (handmatige edits werden overschreven vanuit de YaST configs). Tegen die tijd een oude bak als uitbel server opgezet op basis van SuSe welke een gemengde omgeving van internet voorzag (windows/linux). Ivm het uitwisselen van scripts/e.d. tussen vrienden op RedHat overgestapt (zij draaiende als RH). Toen die oude bak bezweek uiteindelijk helemaal op RH overgestapt (kabelinternet) en was SuSe definitief over.

Ondanks de eigenzinnigheid van de SuSe distro, denk ik met vreugde terug aan die tijd.
Suse was vroeger wel mijn favoriete Linux distro. Echter is dat inmiddels al jaren Ubuntu, wist eerlijk gezegd niet dat Suse nog steeds bezig was.
Toch opmerkelijk dat ik hier ervaring uit de lang vervlogen tijden lees.
De laatste jaren is de KDE versie van Opensuse in mijn ogen gewoon top. De huidige versie 15(leap) is voor de gewone burger bijna plug and play. Net zoals Ubuntu dat is. Ik kan geen voorkeur uitspreken wat deze 2 betreft.
Suse heeft
Live kernelpatch, sub microsecond. Ze zijn de enige die dat hebben. Wat oracle/redhat doet is minimaal 50 millisecond pause.

Een volwaardige installer, desktop, integratie met Microsoft,
En keuze; super stabiel, stabiel, cutting edge, bleeding edge. Omschakelbaar ook nog. Al 12 jaar mn desktop en server linux, ook op ibm power. Nog nooit gebroken, en toch n moderne kernel ipv redhat 7+ jaar oud....
Op power kan je in RHEL 7 ook gewoon een 4-reeks kernel installeren hoor. Overigens kan je een 3-reeks RHEL kernel niet vergelijken met een vanilla 3-reeks, vermits Red Hat features uit nieuwere kernels backport naar oudere kernels.

[Reactie gewijzigd door MtC op 22 juli 2024 15:06]

Heb veel plezier gehad aan SuSe, ook toen het overgenomen werd door Novell en we bij FRS een kleine 400 kassa systemen voorzien hadden van Novell Linux (wat eigenlijk SuSe was). Hebben er zelfs nog een prijs voor gewonnen van Novell :-)
Het had zijn aardigheden maar nooit echt veel issues mee gehad en dezelfde image heeft tot in 2012 blijven draaien (ongeveer 10 jaar dienst gedaan)
Prachtig systeem dat SuSE dat erg gebruiksvriendelijk is. Wat mij betreft is het de meest onderschatte Linux-distributie. SuSE heeft gigantisch hard z'n best gedaan om een gelikt en degelijk product te maken zonder ruwe randjes. Er is geen andere distributie die zo'n volledig configuratie-systeem heeft als SuSE.
Af en toe doen ze dingen op hun eigen manier, maar dat zie ik alleen maar als voordeel. Als alle distro's alles op dezelfde manier doen dan heeft het geen zin om nog aparte distro's te hebben. Meestal kan ik me goed vinden in de alternatieve keuzes van SuSE, de standaardoplossing is niet per se de beste.
SuSE heeft wel nadrukkelijk voor de zakelijke markt gekozen boven de hobby markt, daardoor zijn dingen soms een beetje "zakelijk saai" maar professioneel gezien is dat alleen maar fijn.
En toch zijn er mensen die menen dat er geen droog brood te verdienen is met Open Source software.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.