Intel draait sluiting Eindhovense vestiging deels terug

Intel wil zijn vestiging op de High Tech Campus in Eindhoven toch deels behouden, nadat het personeel eind vorig jaar te horen had gekregen dat deze zou sluiten. Niet duidelijk is waarom Intel zijn plannen deels terugdraait.

Het hoofdkantoor van Intel kwam volgens het Eindhovens Dagblad tot de conclusie dat het geheel sluiten van de vestiging op de High Tech Campus niet wenselijk is en zo'n 25 van de 120 personeelsleden kregen daarop te horen dat ze moesten blijven. Volgens Bits & Chips gaat het om 23 personen. Nog eens 50 medewerkers kregen het aanbod om weer aan de slag te gaan, hoewel ze al hadden ingestemd met een vertrekregeling.

Andere divisies van Intel kwamen volgens FNV-bestuurder Ger Klinkenberg 'blijkbaar met klussen die nog in Eindhoven geklaard moeten worden'. Niet bekend is om welke klussen het gaat. In Eindhoven werkt Intel aan technologie voor beeldverwerking in onder andere smartphones en tablets. De basis van de vestiging ligt bij het Nederlandse bedrijf Silicon Hive, dat zijn wortels heeft in Philips en in 2011 door Intel werd overgenomen.

Er lag al een sociaal plan voor het personeel op tafel en sommige medewerkers zouden al elders werk gevonden hebben, terwijl volgens de FNV bij anderen het vertrouwen in de werkgever gedaald is, waardoor het de vraag is hoeveel mensen blijven bij het bedrijf.

Intel High Tech Campus Eindhoven
Intel-vestiging in Eindhoven

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-05-2018 • 11:25

25

Submitter: CH4OS

Reacties (25)

25
24
21
1
0
0
Wijzig sortering
Niet duidelijk is waarom Intel zijn plannen deels terugdraait.
Andere divisies van Intel kwamen volgens FNV-bestuurder Ger Klinkenberg 'blijkbaar met klussen die nog in Eindhoven geklaard moeten worden'. Niet bekend is om welke klussen het gaat. In Eindhoven werkt Intel aan technologie voor beeldverwerking in onder andere smartphones en tablets.
Dan is het toch wel duidelijk waarom Intel de plannen deels terugdraait?
Kan maar net zo goed zijn dat Intel de ontstane kennis (in Eindhoven is de imaging kennis vrij specifiek en uniek) waar zijzelf ook in geïnvesteerd hebben niet kwijt willen, omdat ze nu de waarde van die kennis inzien.
Zou je iets meer kunnen zeggen over de Eindhovense imaging kennis? Zover ik weet is bijvoorbeeld de TU/e niet gespecialiseerd in computer vision. Of heb je het over de Biomedical Imaging & Modelling vakgroep van Biomedische Technologie?
De tech van Silicon Hive heb ik zelf ooit als student ook aan kunnen werken. Kort door de bocht kun je er processoren mee ontwerpen voor heel specialistische doeleinden. Je vertaalt een applicatie geschreven in C, (direct) naar hardware. Je moet wel het aantal register, ALU, .. etc en andere processor unit's specificeren maar dat is vrij simpel te doen.

Het voordeel? Energieverbruik, snelheid (het ging toen vooral om energieverbruik). Denk aan waarom ze nu liever bitcoins op ASIC's minen dan op een CPU. Asics zijn efficienter (hoewel het eerder een ASIP is).

De strategie destijds voor de SoC processoren van Intel was een erg generieke processor (x86), met daarnaast op het silicium (SoC) ook nog kleine processoren, die alle generieke taken als bijv DSP, de verwerking van geluid, video, uitvoerden. Veelal ontwikkeld met met Silicon Hive.

N.B. stond onder NDA tijdens de opdracht, maar de post is geschreven uit publiekelijke beschikbare info:
https://cfaed.tu-dresden....er/akumar/pdf/ASCI_06.pdf

Achtergrond info:
Erg gaaf bedrijf was het, ook mooi om te zien hoe de startup ontstaan is. Het product was destjids erg vernieuwend, en mede hierom was de industrie vrij sceptisch. Je hebt als startup natuurlijk niet de middelen om alle (hardware-)randgevallen uit te werken en te valideren. Wel mooi om te zien dat een grote speler met ze in zee is gegaan, maar zou het erg jammer vinden als deze unieke Nederlandse kennis weer zou verdwijnen.. Hoop ergens stiekem op een spin-off.

[Reactie gewijzigd door C.Hariri op 27 juli 2024 15:01]

Hoop ergens stiekem op een spin-off.
Hoeveel knappe koppen er ook bij betrokken waren, het systeem kampte met een probleem. Een grote meerwaarde van de architectuur was dat het typische high performance algoritmen op low power platformen kon uitvoeren. Waar het inmiddels steeds meer knelde, was dat de ontwikkelingen in GPU-land ook niet hebben stilgestaan. Zeker op mobiele platformen. Een camera-inputsysteem zonder de added value van Silicon Hive technologie kun je overal ontwikkelen.

Afgezien daarvan, een aantal sleutelfiguren die aan de wieg van Silicon Hive stonden (platform en tooling) zijn eerder al bij een reorganisatie vertrokken.
Dit gaat over de Intel vestiging in Eindhoven, niet over de TU/e. Die kennis komt uit een Philips groep die jaren terug als Silicon Hive afgesplitst is en door Intel opgekocht is. De kennis van Silicon Hive was vrij uniek omdat ze zich bezig hielden met hardware architecturen met hoge graad van parallellisering via SIMD elementen en/of VLIW architecturen, gericht op applicatie specifieke gebieden (zoals machine vision) en daarnaast hun compiler tools konden toespitsen op die specifieke implementaties om zo de maximale performance er uit te kunnen persen.

(zie bijvoorbeeld dit persbericht uit 2006 => https://www.design-reuse....age-signal-processor.html)
Anoniem: 890159 @CH4OS16 mei 2018 12:11
Dan zullen die vestiging toch echt open moeten houden want als ze hem naar bv. Amsterdam willen verplaatsen zal het personeel in overgrote meerderheid wel elders gaan solliciteren.
Er zijn genoeg mensen die dagelijks vanuit Brabant naar Amsterdam rijden, het is dus maar net wat iemand ervoor over heeft. Los daarvan is Intel in Amsterdam enkel een brievenbusfirma, dus de kans dat het naar Amsterdam gaat is nihil.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 27 juli 2024 15:01]

Eindhoven - Amsterdam enkele reis met het openbaar vervoer kost je toch minstens 1 uur en 18 minuten en met de auto zeker 1 uur en 30 minuten (afhankelijk waar je vandaan vertrekt en in Amsterdam precies moet zijn, files even buiten beschouwing gelaten). Dat zijn nou ook niet de meest prettige reistijden om iedere dag te moeten doen.

Ik had een collega die in Utrecht woonde en iedere dag met het openbaar vervoer reisde, die is uiteindelijk toch maar in Eindhoven gaan wonen.
Precies mijn gedachte :)
Dat is nergens gezegd, enkel zelf bedacht door de FNV.
Andere divisies van Intel kwamen volgens FNV-bestuurder Ger Klinkenberg 'blijkbaar met klussen die nog in Eindhoven geklaard moeten worden'. Niet bekend is om welke klussen het gaat. In Eindhoven werkt Intel aan technologie voor beeldverwerking in onder andere smartphones en tablets.
Toekomstvoorspelling:

Dan worden de "klussen die nog gedaan moeten worden" uitgevoerd in Eindhoven door de mensen die mogen blijven. Ondertussen wordt binnen Intel een procedure opgesteld die verteld dat deze klussen voortaan elders gedaan moeten worden. En als de "klussen die nog gedaan moeten worden" zijn gedaan wordt de vestiging in Eindhoven alsnog opgedoekt.
Dat is precies het eerste waar ik aan dacht ja. Als ik werknemer was zou ik niet weer aan de slag gaan omdat ik dan constant het idee heb van: ja nu mag ik nog even blijven, maar wanneer moet ik dan weg?
Anderzijds als je nog geen nieuwe baan hebt is het beter nog even te blijven en van daaruit te solliciteren. (Mits je vertrek regeling onder dezelfde voorwaarden blijft als voorheen.)
Geloof me, op de High Tech Campus is het niet moeilijk werk vinden. Lukt het niet, dan kan je altijd nog naar de overburen in Veldhoven.
Dacht precies hetzelfde. :) Je blijft altijd met een nare nasmaak zitten.. En je zou maar net zijn aangenomen bij een andere werkgever.. :+
Kans is groot, maar bedenk je wel dat de kennis in Eindhoven vrij specifiek en uniek is. Reden dat die zaken in Eindhoven gedaan moeten worden, betekend dus ook dat het (voor het moment) elders niet kan, binnen Intel.
Tja of Intel kwam erachter dat ze specifieke kennis dreigen kwijt te raken aan andere partijen... en nu het een "praktisch gedwongen" ontslag is voor velen, heeft geen enkele rechter in dit land er moeite mee om enig concurrentiebeding nietig te verklaren...
Of Intel kwam erachter dat ontslaan onder Nederlands recht duurder uitpakte dan gedacht, waardoor een uitsterfbeleid goedkoper is.
Op het zelfde campus zit NXP --> Qualcomm :-)
en zo'n 25 van de 120 personeelsleden kregen daarop te horen dat ze moesten blijven

Mij eerst willen ontslaan want ik bracht blijkbaar niet op en dan het staart intrekken ... het zou hen serieus wat geld kosten hoor als ze mijn per-sé willen houden (m.a.w. serieuze loonsverhoging of ik zoek wat anders, bedrijf dat zo omgaat met zijn personeel wil ik toch niet voor blijven werken).

[Reactie gewijzigd door shadowfox op 27 juli 2024 15:01]

Die overige 23 waren ze iets voor aan het (helpen) zoeken. Nu moeten ze blijven want contracten. Zomaar wegblijven kan niet. Als ik een van de andere werknemers was dan had ik mijn werkgever de dikke vinger gegeven en de ontslagregeling gehouden. Meer dan uitstel van executie is het niet.

Dat gezegd, ik zou ook keihard solliciteren en zo snel mogelijk mijn onstlag indienen.
De sluiting van deze afdeling is onafwendbaar. Is het niet nu, dan wel in de toekomst. Het is de enige technische club die Intel in Nederland heeft, en nu er kennisoverdracht naar buitenlandse afdelingen is gedaan zal de noodzaak van een Nederlandse afdeling verdwijnen. Tenzij er heel specifieke expertise op bepaalde vlakken in Eindhoven zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.