Screenshots tonen wijzigingen in interface Gmail

Er zijn screenshots verschenen die de gewijzigde interface van Gmail voor desktopbrowsers zouden tonen. Google kondigde woensdag aan dat de browserversie voor Gmail een nieuw uiterlijk en veel nieuwe functies krijgt.

De screenshots tonen hoe veel van de nieuwe functies zijn uitgewerkt. Zo zal Gmail in de standaardweergave niet alleen tonen dat een e-mail een bijlage heeft, maar ook wat voor type bestand dat is, meldt Android Authority. De andere weergaves, comfortabel en compact, bieden die optie niet. Daarnaast komt er een zijbalk die integratie biedt met andere Google-diensten, zoals notitie-app Keep en Calendar. Die zijbalk zit aan de rechterkant.

Het label bovenaan de interface heeft als label 'dogfood', een term die veel bedrijven gebruiken voor een interne test. Google zei woensdag dat gebruikers via een Early Adopters Program toegang kunnen krijgen to de nieuwe versie, maar dat gebeurt pas ergens in de komende weken. Deze screenshots komen vermoedelijk van een bron binnen het zoekbedrijf.

De screenshots tonen ook de Smart Reply's, een functie die op basis van een scan van de mail antwoorden voorstelt. Dat doet Google al in andere diensten. De screenshots tonen niets van de offline werking van de browserversie van Gmail. Die functie zit er wel in.

Vermoedelijk wordt de browserversie van Gmail met dit nieuwe ontwerp een 'progressive web app'. Dat zijn sites die veel eigenschappen hebben van een app. Zo heeft de site een manifest, waar ontwikkelaars het label en icoon voor op het homescreen kunnen definiëren. Bovendien heeft een progressive web app zogenoemde 'service workers' om de site offline te laten werken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-04-2018 • 07:01

69 Linkedin

Reacties (69)

69
65
57
0
0
2
Wijzig sortering
Ik ben al jaren geleden overgestapt naar Inbox van GMail. Vind ik veel fijner werken, ziet er veel beter uit en als ik nu eens terugschakel naar de gewone GMail interface, dan ben ik nog steeds blij met de overstap.

Overigens is het met Inbox niet zo dat je niet meer terug kan naar Gmail, je kan nog altijd gebruik maken van GMail, maar echt nodig is het niet.

[Reactie gewijzigd door Equator op 12 april 2018 07:36]

Ik snap niet zo goed waarom ze het naast elkaar houden. Inbox vind ik op mobiel top maar online vind ik het onnodig ruim opgezet. Niet compact genoeg.
Daar heb ik ook geen antwoord op.

Ik gebruik inbox ook op de PC, en ach, smaken verschillen :)

Wat ik wel jammer vind is dat je vanuit inbox niet kan browsen in je contactpersonen. Ik mail regelmatig naar een groep met ouders. Dat moet ik vanuit de Contacts zelf doen, en niet vanuit Inbox.
Ik snap niet zo goed waarom ze het naast elkaar houden.
Ik vind Inbox persoonlijk helemaal niets en snap best goed dat ze, in ieder geval voorlopig, ook gewoon een klassieke mailinterface bewaren.
Ik ben overgestapt naar Office 365. Ik vind die Gmail interface echt te gedateerd. Het verbaast me dat ze die nu pas gaan wijzigen. Zeker gedeelde kalenders enzo vind ik in Outlook een stuk beter werken.
Oh en die office 365 interface waar je nog steeds knopjes hebben die alleen bestaan uit tekst is niet gedateerd? Het is wel beter dan vroeger, maar nog steeds niet een heel lekkere interface mijns inziens, er is ook gewoon heel veel ruimte die niet gebruikt wordt en je moet altijd op erg kleine knopjes klikken als iets anders wilt kiezen.
Het lekkere aan Inbox by Gmail vind ik dat je makkelijk dingen kan afhandelen en mails automatisch gegroepeerd worden op soort bericht
Ik vind het anders nog steeds ontzettend moeilijk om in gmail een mail die uit 12 replies heen en weer bestaat de juiste terug te vinden.
Google is groot geworden als zoekmachine. Als je GMail ook zo benaderd heb je alles sneller gevonden dan in welke mail client dan ook.

Als je de mail hebt en je wil de juiste uit de 12 replies vinden, als je deze nog niet hebt gevonden, dan is het een kwestie van rechtsboven op 'alles uitvouwen' klikken en scrollen maar.

Overigens iedereen die een email conversatie voert die uit meer dan 4-5 emails bestaat, zou een ander communicatiemiddel moeten gebruiken, bijvoorbeeld een docs of sheets document delen waarin gewerkt kan worden en alles bij elkaar blijft, commentaren helder zijn en als opgelost te markeren zijn.
Er zijn natuurlijk voor -en nadelen bij iedere client. Zo vind ik het zoeken in gmail inderdaad beter en sneller en ook de spamfilter is een stuk krachtiger.

Maar ik gebruik mail vooral zakelijk, dus als je dan Office 365 hebt met gelijk Skype for Business, Outlook, Office etc dan is het net zo makkelijk om dat te gaan gebruiken.
Ik vind het anders nog steeds ontzettend moeilijk om in gmail een mail die uit 12 replies heen en weer bestaat de juiste terug te vinden.
Heb ik ook geregeld last van ja.
Ik vind de knopjes van Google zonder tekst juist irritant... ik mail niet genoeg om er echt last van te hebben en stap dus ook niet over op iets anders, maar al die icoontjes daar zit ik als je dan iets doet wat je niet dagelijks doet toch altijd weer naar tooltips te kijken wat wat ook weer is. Dat minimalistische gedoe van Google kan ik absoluut niet waarderen.
Je kunt tekst aanzetten voor een aantal knoppen:
Gear icon > General > Button Labels > Text

Veel beter dan die waardeloze onintuitieve grijs-op-grijs icoontjes.
Ah, dat is inderdaad wel wat beter (hoewel het er uitziet alsof Google zoiets had van "You want text? Fine!" en toen in 5 minuten het er in gecode heeft). Toen ze destijds met de UI overhaul kwamen kon dat niet.
Als je het over interface gaat hebben - waarom zou je dan niet kiezen voor een host gebaseerd op OX? :)
ox.io voor gratis variant hiervan. Wil je meer, dan kan ik van harte mailbox.org aanbevelen.
Juist door die tekstknopjes weet je tenminste wat de knop doet. Google heeft altijd in hun apps en platformen van die abstracte icoontjes zonder uitleg, maar de actie wordt wel meteen gedaan bij het indrukken er van. Gebruik zelf Gmail icm Mozilla Thunderbird. Bij webgebaseerde mailomgevingen mis ik altijd controle en staat het vaak snel en efficiënt werken in de weg. Zo werken vorige en volgende niet lekker bij Gmail.
Werken de (gedeelde) kalenders van Outlook al buiten de Microsoft omgeving? Enige tijd geleden (ik denk een half jaar of zo) was het nog steeds niet mogelijk om je kalender aan Thunderbird te koppelen buiten een read-only mode.
De zoekfunctie van Gmail is superieur t.o.v. Office365.
Huh? Je bent de eerste die ik dat hoor zeggen. Nu ben ik wel een developer (en over het algemeen spreek ik alleen developers). Maar de interface van Office 365 is altijd zo dramatisch. Veel onnodige clicks, interface verbergt dingen die ik graag wil weten (zoals bij kalender; wie komen er naar mijn meeting?!). Dan is er nog de keyboard shortcuts die compleet eigen zijn bij M$..

Waar loop je tegen aan met een gmail interface dat gedateerd is dan?

edit: ik heb daarnaast eigenlijk alleen ervaring met de gmail app en gmail op Google Chrome. Mocht je een Internet Explorer user zijn, dan weet ik niet wat de ervaring is, misschien is die wel slecht!

[Reactie gewijzigd door semicon op 12 april 2018 10:31]

Ugh hellaas moet ik iedere avond nog internet explorer openen omdat dat de enige browser is die java nog voldoende ondersteund om de medische hardware voor mijn zoontje te kunnen uitlezen en op sturen naar de zorgverlener. Ik heb het maar vijf minuten per dag nodig en idere keer staan mijn nek haren weer omhoog. Heb er over geklaagd en ze beloven een versie zonder Java eind van het jaar. Maar tot die tijd is er dus een hele groep mensen verplicht dagelijks Explorer te gebruiken. En er zullen wel meer van dit soort verhalen zijn.
De interface is juist het ergste aan gmail.

De webpagina: super onoverzichtelijk als je een mail wilt beantwoorden.
De app: Kan anno 2018 nog steeds geen http links clickable maken
Tja, ieder heeft eigen voorkeuren he... Ik gebruik juist al jaren de 'gewone' gmail interface, juist omdat die zo overzichtelijk en praktisch in gebruik is....
Serieus? Hier even snel screenshot gemaakt:

https://i.imgur.com/o3pwpyb.png

De ene is reply en de andere is terug.

En als ik dan op reply druk, heb ik geen idee wat de ontvanger te zien krijgt. Er staat "..." met " trimmed content." Hoe zit de ontvanger dit?

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 12 april 2018 11:41]

Die knoppen zijn uit hun verband gehaald in die screenshot. De achtergrondkleur en balk waarin ze zich bevinden bepaald een groot deel van hun functionaliteit.

En wat betreft de reply: klik even op de "..." en je ziet precies wat de ontvanger gaat zien. Is dat nu echt zo moeilijk? Google houd het gewoon makkelijk voor je door niet die hele lap tekst van je voorganger(s) te laten zien. En de ontvanger ziet dus wel degelijk de volledige tekst die je replied. Tenzij die persoon ook Gmail heeft, dan wordt de boel weer automatisch afgekapt. Het is hoe dan ook altijd in te zien en wordt altijd meegestuurd.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 12 april 2018 13:42]

Die terug knop staat op een totaal andere plek in een heel andere balk?? En als je een thema kiest is die ook nog eens in een andere kleur.... En heel erg op elkaar lijken ze ook weer niet. Hoezo is dat verwarrend? Of onduidelijk?

En die "..." vind ik juist één van de grootste pluspunten van die hele interface! Ik heb het bericht net gelezen, dan hoef ik dat toch niet weer te zien als ik antwoord? En wil ik dat wel dan druk ik op die puntjes en zie ik precies wat de ontvanger te zien krijgt? Tamelijk overzichtelijk en in mijn ogen uitermate gebruikersvriendelijk....

Zoals gezegd, ik vind de Gmail standaard interface (met een thema) veruit de meest duidelijke en gebruikersvriendelijke mail-interface die ik ken. Gebruik het in ieder geval vele malen liever dan Outlook dat ik op het werk noodgedwongen gebruik...

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 12 april 2018 21:45]

Inbox zit qua werking wel beter in elkaar, maar gezien het niet meerdere e-mailadressen ondersteunt qua handtekening, blijf ik nog mooi bij Gmail.
Mis nog de extra instellingen als het ware bij Inbox.
Hiervoor kan je perfect Gmelius gebruiken. Ik gebruik het voor 12 verschillende aliassen en handtekeningen binnen Inbox :)
Kun je ondertussen al e-mailen naar een groep? Of moet je nog steeds alle individuele contactpersonen selecteren. Daar ben ik namelijk zo enorm op afgeknapt? Heb het sindsdien niet meer aangeraakt.
Het werd eens tijd. Ik vind de huidige interface niet om aan te zien en het beantwoorden van een mail vind ik maar rommelig gaan. Uiteindelijk krijg je wel in een langere conversatie het laatste mailtje onder de reply, maar mooi zit het allemaal niet in elkaar.
Zou bijna overstappen op Outlook.com als hoofd mailaccount.
Als je van een simpele interface houd moet je misschien eens kijken naar inbox van google. Ik gebruik het nu een jaar of 2 en ik vind het heel prettig.

Ik miste op het begin zeker wel wat, met name instellen van Rules kan/kon ik nergens terugvinden. Maar momenteel schrijf ik me gewoon uit voor alles wat ik niet wil zien.
Inbox vond ik helemaal vreselijk....

Office 365 is echt een verademing als je van gmail komt. Alsof je weer in het heden terecht komt.
Dat is uiteraard jou mening. Afhankelijk van hoe je software gebruikt.

Ik heb persoonlijk een hekel aan de UX van Microsoft producten. Ik werk er nu dagelijks mee maar het liefst werk ik met de GSuite.
"Alsof je weer in het heden terecht komt."
Krijg een beetje kriebels bij deze uitspraak. GMail stond al geruime tijd stil en was qua gebruiksvriendelijkheid en vernieuwing dan ook gedateerd. De vergelijking met Office 365 en GMail gaat dan ook een beetje mank. Inbox is door Google ontwikkeld als een alternatieve en nieuwe manier van je mails beheren, ikzelf vind dit enorm geslaagd en zou niet anders willen.

Op het werk maken we gebruik van Office 365 en die gebruikerservaring voelt voor mij dan weer ouderwets (in een nieuw jasje) aan.

[Reactie gewijzigd door DaWacko87 op 12 april 2018 09:35]

Eindelijk wat bekende progressive web apps 'in the wild'. PWA's zijn de toekomst van het web. Ik ben heel benieuwd wanneer het mainstream wordt, want de browser support is er al.
Is safari op iOS al helemaal bij dan? Duurde vrij lang voor die mee ging doen. En dat is toch wel een belangrijke speler..
Dit is de support voor service workers op dit moment:

https://caniuse.com/#feat=serviceworkers

Met andere woorden, nog niet volledig nu, maar vanaf de volgende versies wel. Je kan natuurlijk perfect een fallback schrijven. Het is niet of/of.
En dat is toch wel een belangrijke speler..
Ik ben niet bekend met iOS-apparaten, maar is Safari groot op iOS (in vergelijking met bijv Chrome)?
Elke browser op iOS gebruikt dezelfde onderlaag als safari. Dit beperkt het nut van het installeren van een alternatieve browser. 2 jaar geleden was het gebruik van safari op iOS ~95% (https://www.zdnet.com/art...h-major-operating-system/)

Geen idee wat het nu is, maar ik kan me voorstellen dat het ongeveer hetzelfde is
Hoe kan het dan 95% zijn? het hoort toch gewoon 100% safari te zijn? of zijn er 5% mensen met een gejailbreakte iPhone met custom browser?
Je kan bv. Edge, Firefox of Chrome installeren op iOS, die maakt zich dan ook kenbaar in de user agent string als zijnde, maar toch zijn de render en JS-engine nog steeds WebKit. Het is dus eigenlijk enkel een andere interface die je krijgt als je een andere browser installeert :)
En toch scoren Chrome en Safari een andere waarde binnen bijvoorbeeld HTML5Test. Volgens mij ligt de berperking tot het gebruik van WebKit, niet op het gebruik van dezelfde versie als die van Safari.
Nope, iOS beperkt alle apps tot het gebruik van de ingebakken WebView welke gewoon Safari is. Je kan geen andere Webkit versie gebruiken.
Nee, iOS beperkt alle App Store-apps tot het gebruik van de webkit-engine, en dan ook nog een specifieke versie voor dit embedden. Omdat Safari mobile die beperking niet kent, gebruikt het een andere versie van webkit, en daarom zijn de scores toch verschillend.
De WebKit webview is inderdaad niet dezelfde als de WebKit die Safari gebruikt op iOS.
iCab mobile ... geweldige browser, kan je ook de nodige blokkeringen en filters instellen.
Nu ook mogelijk op Safari, maar deze kon het al een paar jaar eerder
??? Steen geleefd? ;-)
Nee, weet gewoon niets van iOS
Het werkt hetzelfde op android. Elke browser daar heeft een webkit (blink) engine aangezien google niets anders toelaat. Apple laat ook niets anders toe. Toen microsoft nog mobieltjes had deed ook die daarin mee.
Nee hoor, je mag gewoon je eigen engines gebruiken. Zoals Opera, Firefox, etc.
Opera gebruik sowiso al blink als standaard. Maar dat van firefox wist ik niet eens. Wist niet eens dat zie die uitbrachten op android. Ik ga ook even die steen opzoeken.
Onjuist. Firefox voor Android is geen webkit/blink.
Ik denk dat GMail meer moet concurreren met Outlook 365.

Ik kan nog niet eens een mooie email opmaken, zoals bijv een tabel invoeren?

Dat zou het zoveel fijner maken.

[Reactie gewijzigd door RMX op 12 april 2018 08:27]

Tabellen in een e-mail, dat lijkt me niet per se een vooruitgang. Wat mij betreft zijn e-mails niet geschikt om mooi op te maken, maar moeten ze alleen worden gebruikt voor korte berichten. Ik wil ze namelijk ook nog op m'n telefoon kunnen lezen, en het liefst zelfs nog op m'n horloge. Zodra je de behoefte krijgt om tabellen in te voegen, kun je (in de ogen van Google althans) beter een spreadsheet of document delen en dan comments/chat gebruiken om erover te converseren.

Denk nog even terug aan Google Wave: https://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Wave. Het product is als zodanig geflopt, maar liet wel zien wat de lange termijn-visie van Google op e-mail is. Kort door de bocht: e-mail is dood, chat en online samenwerken aan documenten is de toekomst.
Langzaam maar zeker krijgt ieder onderdeel van het platform 'material design'. Dat is mooi, material design all the things!
Waar komen de trackers? :Y)

Wel knap om de interface aan de ene kant herkenbaar te houden en toch zoveel te wijzigen dat het fris aanvoelt.
De interface word een en al tracking pixel :9 maar het schijnt dat je ook mails kunt versturen en ontvangen
Top, ik zie al wat elementen van inbox terugkomen zoals de snooze functie. Wellicht kan ik dan weer terug naar Gmail aangezien ik niet kan wennen aan de manier waarop inbox mailtjes met bijlagen laat zien.
Zolang die low resource éénvoudige html versie blijft, de standaard weergave zat al ~100MB RAM weg te slurpen.
Google kondigde gisteren aan heel G Suite te gaan veranderen, niet alleen Gmail.
https://gsuiteupdates.googleblog.com/
Joepie, dit ziet eruit als een nog platter design met minder contrast en meer ruimte...
Ben ik zo raar dat ik de oude interface fijner vind werken? Het is alleen maar speculatie, want de nieuwe staat nog niet voor m'n neus, maar Google lijkt te gaan naar een design waar afstand de enige manier is om dingen uit elkaar te houden. Persoonlijk vind ik dat veel fijner door middel van kleur of contrast, zodat er ook meer op een scherm past.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee