OpenWrt en LEDE herenigen zich onder de OpenWrt-naam

De ontwikkelteams van OpenWrt en LEDE gaan samen verder ontwikkelen onder de OpenWrt-naam. Versies van voor 15.05 van de OpenWrt-firmware voor routers en embedded apparaten verliezen hun ondersteuning.

Ontwikkelaars van zowel OpenWrt als LEDE, wat staat voor Linux Embedded Development Environment, gaan aan OpenWrt werken, maar daarbij voortborduren op de code base van LEDE. Bovendien gaat de ontwikkeling vallen onder de regels die opgesteld zijn voor het LEDE-project. De richting van het project zal bijvoorbeeld bepaald worden op basis van meerderheid van stemmen. Wat er met beide forums en wiki's moet gebeuren, is nog niet bekend. Besluiten over het eventueel samenvoegen moeten nog genomen worden.

Oude OpenWrt CC-releases van voor 15.05 krijgen geen ondersteuning meer in de nieuwe opzet en beveiligingsupdates of bugfixes verschijnen dan ook niet meer voor deze versies. Voor OpenWrt CC 15.05 zelf, dat in september 2015 uitkwam, zal de ondersteuning beperkt zijn.

LEDE 17.01 behoudt daarentegen zijn volledige ondersteuning met beveiligings- en bugfixes, zowel voor de broncode als de binaryreleases. De eerste release van de gezamenlijke ontwikkelteams moet in de komende maanden volgen.

LEDE ontstond in mei 2016 als fork uit onvrede van een groep OpenWrt-ontwikkelaars over de interne gang van zaken. Vorig jaar zochten de twee teams weer contact met elkaar en werd besloten toch weer samen verder te gaan, maar het duurde tot begin 2018 voor de officiële bekendmaking volgde.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-01-2018 • 16:05

54 Linkedin

Submitter: w3news

Reacties (54)

54
53
34
4
1
12
Wijzig sortering
Wordt er niet echt duidelijker op zo, het blijkt nu dat ze opsplitsing dus beter gewoon niet hadden kunnen doen als je na krap twee jaar weer terugkomt op die beslissing.
Die scheiding verdiende al geen schoonheidsprijs.
Ik heb dit nieuws niet echt gevolgd, maar volgens mij komt het neer op het volgende: OpenWRT heeft de naam, LEDE heeft de developers/mankracht.

Volgens mij was er bij vele grote contributors van OpenWRT onvrede over de recente ontwikkelingen, wat ik meen neer kwam op dat een paar man (oud gedienden wellicht?) de macht in handen hadden en richting gaven aan het project. De meer recente, en actievere, developers waren het daar echter niet mee eens en sloegen liever een andere weg is. Daarom is toen (wellicht onterecht?) besloten om te forken. LEDE had de mankracht en ontwikkelde als een trein, en OpenWRT bloede stilletjes een beetje dood (omdat veel mankracht bij LEDE zat). Vervolgens zullen beiden dus in een spagaat hebben gezeten, want OpenWRT ontwikkelde zich veel langzamer dan LEDE, maar LEDE was vrij onbekend waardoor vele OpenWRT gebruikers daarbij bleven en bv ook veel informatie op internet nog over OpenWRT ging en gebruikers dus daarheen gingen.

Nu zijn beide projecten het er dus over eens dat ze de processen er omheen gaan aanpassen, zoals iedereen het zo graag wou en bij LEDE gebeurde, maar gaan ze dus wel verder onder de bekende OpenWRT naam.
Ik heb de maillists gevolgd en ook zelf een beetje bijgedragen aan (toen nog/nu weer) OpenWrt. De situatie zoals je die schetst klopt voor zover ik weet inderdaad. De oorspronkelijke oprichters van OpenWrt die inmiddels voor een groot deel niet erg actief ontwikkelen hadden een relatief groot deel van de 'macht' in handen, doordat zij admin-accounts hadden in diverse systemen.

De contributors die veel actiever waren wilden de organisatie van het project anders indelen, om het geheel transparanter te maken en om de kwaliteit van de infrastructuur en code te verbeteren. Op enig moment was de onderlinge communicatie tussen de groepen niet goed en zat er wrevel onderling over de verbeter-doelen en hoe die te bereiken. Dat is het moment dat de gemoederen zo hoog opliepen dat LEDE geforked werd.

Vervolgens is de ontwikkeling van LEDE op hetzelfde tempo doorgegaan, terwijl OpenWrt vrijwel stil viel. Het aantal mails over de lijsten en aantal patches over de lijsten was zowat 1:10 in het voordeel van LEDE. Tijdens diverse off-line bijeenkomsten was wel duidelijk geworden dat een deel van de OpenWrt oude garde brood zag in samenwerken en zijn de verschillen bijgelegd. Ook was volstrekt duidelijk dat het merk OpenWrt zeer sterk is. Deze re-merge is het resultaat van die gesprekken.
Aangezien nu dus de code en regels van het afgesplitste team overgenomen gaan worden hadden ze dus goede redenen om te splitsen, want blijkbaar waren de dingen die zij wilden beter dan wat de rest wilde.
kortom: Ledge heeft gewonnen, en de eigenaren van de Openwrt naam hebben dat in gezien en eieren voor hun geld gekozen door alsnog (beter laat dan nooit) in te gaan op de suggesties.

waarom men dan toch weer is samengegaan in plaats van openwrt te laten sterven, vraag ik me wel af, was OpenWRT dan ondanks de splitsing toch nog steeds het sterkere merk?
Een belangrijk uitgangspunt bij de LEDE rules is dat alle ontwikkelaars/committers dezelfde rechten hebben. Een paar hete hangijzers voor het weer samengaan waren dan ook de "eigendom" van de naam en het gebruik van e-mail onder het openwrt.org domein. De naam is overgedragen aan SPI (software in the public interest) en voor de mail is afgesproken dat, conform LEDE rules, in principe geen openwrt mailadressen voor personen worden gebruikt (om te voorkomen dat sommigen net iets "gelijker" als anderen zijn).

Het laatste had nogal wat voeten in aarde omdat van de oude garde enkelen niet van het gebruik van openwrt adressen wilden afzien. Het compromis is dat de betroffen adressen alleen nog voor ontvangst worden gebruikt en niet als afzender- of antwoordadres. Of daaraan wordt gehouden is de vraag, en zo niet dan levert dat ongetwijfeld de nodige discussies op.

Over de keuze voor de naam OpenWrt dan wel LEDE is ook de nodige discussie geweest. Hoewel de LEDE met haar rasse schreden zelf flink qua naamsbekendheid aan de weg timmerde, is uiteindelijk (na stemming) geoordeeld dat de naamsbekendheid van OpenWrt te waardevol was om afscheid van te nemen. Jammer, want zelf vindt ik de LEDE banner esthetischer dan die van OpenWrt.
OpenWrt heeft gewoon (naast DD-WRT) jarenlang een naam opgebouwd als dé aftermarket router-firmware. Ik kan dan ook wel snappen dat er besloten is onder die naam verder te gaan.
Ik snap het wel maar ik vind het ook jammer. LEDE was imo een betere naam dan OpenWRT maar de merkbekendheid ontbrak inderdaad en die is waardevol. Een langzame overgang had ik beter gevonden denk ik, maar dat schud ik ook zo nu net uit mn mouw. LEDE-OpenWRT ofzo. hele mond vol maar het beschrijft wel goed de huidige situatie. het is gewoon LEDE in het jasje van OpenWRT.

LEDE bekt gewoon lekkerder vind ik, en WRT is eigenlijk een reliek van de oorsprong die niets direct te maken heeft met de huidige staat. Het is namelijk echt totaal niet exclusief voor wireless reciever-transmitter apparaten, en de functionaliteit is overigens ook veel groter dan dat.
helemaal mee eens !
Vind het ook een rare keuze. Uiteraard leef ik in een klein beperkt bubbeltje, maar bij de mensen die ik spreek heeft LEDE toch een betere reputatie dan OpenWRT.
Zo lees ik het ook ja. Bovendien heb ik zelf ook het idee dat de LEDE-releases stabieler en completer zijn dan de OpenWRT-releases. Misschien een kwestie van persoonlijke smaak. :)
Zelfde ervaring hier. N=2, maargoed OpenWRT was met name bij WiFi onbetrouwbaar hier terwijl LEDE als een tank draait. Het is daarom mooi om te lezen dat de code base van LEDE als basis zal dienen, maar ik hoop dat ze de balans tussen features en stabiliteit weten te behouden.
Ze komen er dus niet op terug. Want ze nemen de codebase en het ontwikkelmodel van de afsplitsing over. Als de opsplitsing nooit was gebeurd had het nu nog steeds op de oude manier gegaan.
onvrede van een groep OpenWrt-ontwikkelaars over de interne gang van zaken
Vaag. Waar ging die onvrede dan over?
The rationale given for the reboot was that OpenWrt suffered from longstanding issues that could not be fixed from within—namely, regarding internal processes and policies. For instance, the announcement said, the number of developers is at an all-time low, but there is no process for on-boarding new developers (and, it seems, no process for granting commit access to new developers). The project infrastructure is unreliable (evidently, server outages over the past year have caused considerable strife within the project), the announcement said, but internal disagreements and single points of failure prevented fixing it. There is also a general lack of "communication, transparency and coordination" internally and from the project to the outside world. Finally, a few technical shortcomings were cited: inadequate testing, lack of regular builds, and poor stability and documentation.
Zo te lezen had men zowel op het gebied van infrastructuur als op het gebied van processen en policies problemen, die kennelijk niet verholpen konden worden door interne strubbelingen.

[Reactie gewijzigd door Excirial op 5 januari 2018 16:19]

Klopt en een oude openwrt-er hield van alles en nog wat tegen door gewoon niets te doen: onwelwillendheid werd een "single point of failure". Dat werd een aantal actieve ontwikkelaars te veel en dat is m.i. een belangrijke reden dat de LEDE rules uitdrukkelijk proberen te vermijden dat een enkel persoon het project kan frustreren.
Ik merk nu wel bij LEDE dat ze nogal altijd ook wel eens 'nergens' op reageren in de distributielijsten of bij aanmelding van bugs dat je gewoon rustig 6 maanden tot 1 jaar geen reactie krijgt... gewoon niets.
Niet in het forum, niet in de bug tracker, niet in de distributielijsten.
Bij OpenWRT kreeg ik op aangemaakte tickets vaker wel vrij snel reacties.

Wanneer ik bekende personen tracht te benaderen direct per e-mail, krijg ik ook 0,0 reactie.

Afijn, aan de andere kant, wat je allemaal over LEDE zegt: zeker, veel betere organisatie.
Ook hoe ze om gegaan zijn met de WPA KRACK, subliem. Hoewel ook daar alle/meeste input van een persoon kwam.
Zelf gebruik ik LEDE veel en volg de mail-list voor bugs en commits. Naar mijn ervaring is de response juist meer dan behoorlijk. Dat sluit echter niet uit dat vage probleemomschrijvingen weinig gevolg krijgen. Vaak wordt dan nog door iemand gereageerd met het verzoek om specifieke informatie waarna veelal een reactie uitblijft. Na enige tijd worden dergelijke "problems" dan gesloten; het LEDE project heeft veel werk gemaakt van het opschonen van de openstaande problemen, vaak saai werk dat een flinke portie loyaliteit van de betrokken ontwikkelaars vereist. Hulde daarvoor schijnt me gepast !
Ik noem een voorbeeld van de 'bug', waarbij eigenlijk blijkt dat ze een chipset half ondersteund hebben in LEDE zoals de MediaTek 7621 op de Ubiquiti ER-X-SFP. Alles werkt, behalve de SFP poort.
Als je in de code kijkt blijkt dat de SFP poort niet in de dts(i) opgenomen is... als in: ondersteunen we niet. Terwijl ik ook al threads gevonden heb waarbij de MediaTek man(nen) via de nieuwe DSA switch driver updates mét ondersteuning voor de SFP poort delen.
Alleen ik heb er - helaas - niet genoeg kennis van - op dit moment - om een patch te schrijven welke dit zou kunnen implementeren... Wel netjes een 'bug' in eerste instantie gemeld, maar nooit reactie op geweest, niet eens een vraag terwijl het een courante router is met een veel toegepaste MediaTek SoC.
Als ik deze bron mag geloven ging het vooral om:
- Slechte infrastructuur van de organisatie (downtime werd veroorzaakt doordat alles op 1 niet redundant servertje stond, die onderuit ging)
- Het aantal core developers voor OpenWRT liep hard terug
- Een gebrek aan transparantie
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, goed dat ze samen verder gaan. Zouden zo ook wat Linux distro's moeten doen.
Hoezo ? Wat is er mis mee dat verschillende distributies eigen doelen nastreven. Diversiteit heeft waarde. En omdat heel veel distributies zijn afgeleid van anderen (waarbij de afgeleiden veelal niet te beroerd zijn om verbeteringen up-stream te brengen) blijft de synergie toch groot. Vele dwergen maken een reus, zo iets.
Behalve dat ze beide twee jaar alleen rondgedwaald hebben alvorens gekeerd te zijn :p
Dat is zeker niet waar, Lede is gewoon verder gegaan met ontwikkelen en heeft een aantal goede releases gehad.
Effectief kun je zeggen dat het enige wat er echt gebeurd nu: dat men de naam Lede laa vallen ten gunste van OpenWRT, en dat die laaste diehard-tegenstanders 'het licht hebben gezien' en terug zijn bij de kudde.

dit is niks meer dan een ordinaire naamsverandering met een 'grappige twist'
Ik gebruik hier een wdr3600 gekocht via tweakers als lede router middels cli en ik ben blij.

Waarom lede ipv openwrt? Vanwege afwezigheid van bepaalde packages in openwrt.

Mooi dat ze samengaan!
Zolang de hereniging maar geen negatieve impact heeft op de stabiliteit van de releases vind ik 't prima. Op LEDE draait mijn Netgear WNDR3700v4 vele malen stabieler dan op OpenWRT. Op OpenWRT had ie vastlopers als ik 'm niet 1 keer in de week automatisch liet rebooten. Op LEDE draait ie nu al een paar maand zonder problemen en ik heb 'm nog niet een keer hoeven laten herstarten.
Nu libre en openoffice nog
In de discussies over de naam is naar mij bijstaat de naam LibreWrt ook voorbij gekomen.
Komen ze nu mee. Drie dagen als n00b bezig geweest om mijn EdgeRouterLite te configureren. Eerst met open-WRT, wat toch lastig was omdat LuCI niet meer werd geupdate en de SSH compleet niet voor mij was. Toen LEDE geprobeerd wat goed zou moeten werken, maar ondersteunde de router niet. Toen maar weer EdgeOS er op gezet. Wat wel werkt. Gezien ik alles nog moet leren leer ik liever een OS goed i.p.v een aantal een beetje. Het samenvoegen van LEDE en open-WRT lijk mij een stap in de juiste richting.

DD-WRT is gewoon iets gebruiksvriendelijk als je geen netwerkbeheer achtergrond hebt, met een betere GUI. Helaas moet je dan wel betalen.
Goeie zaak - waarom forken er zoveel OSS-projecten? Ego's - zoals overal.
Een fork kan zeer wel een goede zaak zijn. LibreOffice bevrijde het OpenOffice project van het inerte release management - ladingen aangeleverde patches die jaren wachtten op integratie konden in het geforkte project eindelijk hun plaats krijgen. Bij LEDE vs OpenWrt hetzelfde. Heeft niet zozeer met ego's als wel met belangen van doen.
Ik zocht een tijdje geleden een custom firmware zoals deze voor een router maar ten eerste was het moeilijk om de download te vinden, en de "tutorial" die op de wiki pagina stond en nog steeds staat is redelijk moeilijk als je geen ervaring hebt. Hopelijk kunnen ze met de samenwerking het wat makkelijker maken voor de gemiddelde jan om dit te installeren door onder andere betere uitleg om het te installeren/flashen en duidelijkere pagina's met downloadlinks enzo.

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 5 januari 2018 16:14]

Klopt, vond ik ook. De site van openwrt lijkt soms opgebouwd te zijn met de gedachte: hoe kan ik iets simpels zo moeilijk mogelijk vormgeven. Kan veel beter. Aan de andere kant denk ik: veel vrijwilligers steken er heel veel werk in en hebben een heel mooi product gemaakt. Dan neem ik het uitzoekwerk op de koop toe.
LEDE/OpenWrt is gericht op techneuten die goed bekend zijn met netwerktechnologie en voor hen is de boel beter en begrijpelijker gestructureerd dan de op consumenten toegespitste web interfaces.
Ik had het niet over de interface maar over de documentatie op de site. Ook voor een techneut is het even zoeken wat je nu precies nodig hebt en hoe je je router moet flashen.
Daarnaast is het. Ket per se voor techneuten. De basisinterface van Luci is net zo gebruiksvriendelijk als de originele software. Je hebt alleen heel veel extra mogelijkheden waarbij je wel echt moete weten wat je doet.
Ligt er volgens mij ook sterk aan dat veel fabrikanten verschillende soorten hardware wel in hetzelfde kastje verkopen aan de consument. En dat dit zelfs per continent kan verschillen, want niet elke markt krijgt dezelfde waardering van zulke fabrikanten.

En dat is helaas een feit, kan ik na jaren ervaring in Paraguay (Zuid-Amerika) wel vaststellen. Je merkt het met CPUs, RAM, moederborden, monitoren,, hoofdtelefoons, huis-, tuin-en keukengerei, kleding, schoeisel, banken (zowel meubilair als financiele instelling).

Zaken waar je bijna tot geen verschil bemerkt zijn laptops (van de top merken), toetsenborden, muizen webcams en dat soort kleine bijzaken. Als een (internationale) fabrikant in Brazilie wil verkopen en het product is te groot/zwaar om rendabel te fabriceren/assembleren in het thuisland, dan heeft Brazilie de eis dat deze fabrikant een fabriek in Brazilie bouwt die de Braziliaanse markt bedient.

Voor fabrikanten die dit doen, dan bouwen ze vaak een fabriek die dan niet alleen de Braziliaanse markt bedient, maar heel Zuid-Amerika (en soms ook Midden-Amerika). Verschillende fabrieken, verschillende basisonderdelen, verschillende assemblage...allemaal bepalend voor een produkt wat er hetzelfde uitziet, maar onderhuids nogal verschillend kan zijn.

Het kostte me wat uitzoekwerk om de juiste image voor de Braziliaanse versie van een TP-LINK WR741 model te vinden op de OpenWRT website. Maar om nu te zeggen dat het zo onduidelijk is, nou nee. Het flashen daarna was een fluitje van een cent en functioneert opnieuw prima, nadat het eerder als 'broken' was gemarkeerd en in mijn depot was aanbeland.

Wou wel eens zien hoe dat zou werken en aangezien het toch als 'broken' was gemarkeerd, 'nothing ventured, nothing gained'. En ik moet zeggen dat de OpenWRT image goed en een stuk prettiger werkte dan de orginele (Portugese!) software. Had daarom nog nooit gezocht naar een alternatief voor OpenWRT...of zelfs gehoord van een alternatief, als ik eerlijk ben.

Nu heb ik nog meer van dit soort TP-Link meuk liggen dat als 'broken' is gemarkeerd, dus ik hoop dat ik dat LEDE ook uit kan proberen.
Wat ik bedoel is dit:
Als je naar de OpenWRT-wiki-pagina van de TL-WR1043ND gaat krijg je eerst een overzicht van de mogelijke OpenWRT-versies i.c.m. de hardwareversies.
https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd
Ik heb de V1.xx dus zou hoogstens OpenWRT 12.09 kunnen gebruiken.

Onder de paragraaf "Installation" staat dan een link naar de image file: openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin. Die link is dood... Daarnaast begint deze bestandsnaam met ar71xx terwijl in de paragraaf over de hardware aangegeven staat dat deze router een ar91xx SoC heeft. Vanwaar deze discrepantie? Bij het flashen is voorzichtigheid geboden, dus onduidelijkheid over welke image file nu de juiste is is wel heel erg onwenselijk.

Dan maar op de link klikken met Latest OpenWRT Firmware. Daar is de benodigde file wel te vinden, al moet je dan zelf te beslissing maar nemen dat ar71xx toch de juiste moet zijn. Maar hee... de file die hier staat is versie 15.05 Chaos Calmer, terwijl in het schema juist stond aangegeven dat 12.09 de laatste versie voor hardwareversie 1.xx is.
Dan staan er twee files: factory en sysupgrade. Het zou geen overbodige luxe zijn dat men met één zin op de wiki-pagina aangeeft dat de factory file bedoeld is voor de initiële installatie van OpenWRT en de sysupgrade voor tussentijdse upgrades. Maar goed, daar kun je snel achterkomen.

Scroll je dan weer verder naar beneden, dan staat daar weer een paragraaf met "Downloads". Daar worden dan nogmaals de links voor de verschillende hardwareversies gegeven. Waarom niet gewoon een paragraaf en downloads waarin de correcte links staan en een paragraaf met een tekstuele installatie-instructie.

Als je firmware gaat flashen waar toch een risico aan hangt, dient documentatie gewoon eenduidig en duidelijk te zijn.
Ben ik inderdaad met je eens en dat werd je op de OpenWRT website ook veelvuldig voor gewaarschuwd.

Nu dat beide projecten weer verenigd zijn verwijst de OpenWRT website naar de LEDE website voor downloads en kan je (op moment van het scrijven van deze post) alleen archieven van oudere versies van de openWRT website afhalen.

Zoek ik op de LEDE download pagina naar je TL-WR1043ND device, dan zie ik dat TP-Link al 5 verschillende versies daarvan heeft uitgebracht met 3 verschillende Atheros chip-sets.

Tot aan de 4e (vierde) versie kun je het nieuwste (stabiele) LEDE image gebruiken. voor de 5e (vijfde) versie moet je de laatste nieuwe beta image van LEDE toepassen.

De TP-Link WR1043 is volgens mij een vrij recentelijk model (jaartje oud of zoiets dergelijks) en dat je uit de informatie van de OpenWRT pagina opmaakte dat je alleen het al enkele jaren oude v12.09 image (3 april 2013) van OpenWRT kon gebruiken, dat leek me al meteen onlogisch.

Ik blijf echter volhouden dat de meeste fabrikanten hun producten op een verwarrende manier uitbrengt, waardoor sites als OpenWRT en LEDE er veel moeite in moeten steken om de juiste image bij de juiste versie te plaatsen. Dat is en blijft mensenwerk en volgens mij gebeurt dat door vrijwilligers, die vast en zeker hun best doen. Of je daarmee echter altijd hetzelfde nivo van professionalieit mee behoudt, dat is vaak niet zeker.

Maar met een beetje gezond boerenverstand en eventueel een schroevendraaier om de behuizing te openen en zelf te zien welke chip-set in je device zit, dan moet je er toch wel uitkomen.

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 6 januari 2018 16:59]

De TP-Link WR1043ND bestaat al vele jaren en komt uit 2010. Men heeft op de Wiki-pagina van OpenWRT gewoon het schema niet bijgewerkt, terwijl er wel al nieuwere en compatibele versies zijn uitgekomen.
Bij dit model is er niets verwarrends aan hoe de fabrikant de router in de markt zet: iedere anderhalf jaar een versie omhoog, los van de landen. De pagina en de documentatie is gewoon op onprofessionele wijze bijgehouden. Ook in de rest van de documentatie heeft men nog oude screenshots en oude instructies staan die dus op de laatste versie van OpenWRT niet meer van toepassing zijn. Via andere forums moet je er dan maar achterkomen hoe het wel werkt en welke packages je nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 6 januari 2018 17:09]

Ok, dat de TL-WR1043ND al uit 2010 stamt, dat had ik niet verwacht. Ikzelf heb dat apparaat een maand of 4 geleden hagelnieuw aangeschaft hier in Paraguay en het net even nagekeken, het is een v2 model.

Toch weer wat nieuws geleerd vandaag. En ik was er behoorlijk blij mee, want de TP-Link software in het apparaat bied al heel veel functionaliteit aan en de taalinstellingen waren in het Engels in plaats van het gebruikelijke Portugees.

Off-topic (dus lezen op eigen risico):
Misschien is het dan wel even handig om iets uit te leggen: Ik woon in de hoofdstad van Paraguay: Asuncion. Computer apparatuur/hardware is hier al gauw 15 tot 20 US Dollar duurder dan in een andere Paraguayaanse stad: Ciudad de Este. Deze stad ligt dus net tegen de grens van Paraguay en Brazilie, grofweg zo'n 600 kilometer verderop. Een enkele reis ligt omgerekend rond de 15 US Dollar.

Wil je enkele onderdelen tegelijkertijd kopen en je hebt er een vakantiedag voor over? Dan reis je met de internationale bus naar Ciudad del Este. Want bij 3 onderdelen of meer dan heb je de kosten van die reis er al uit. De TL-1043ND word in Ciudad del Este nog steeds niet aangeboden, de TL-WR94x modellen zijn daar het nieuwste van het nieuwste bij de brick-n-mortar computer winkels met een online presence.

Omdat er 1 WiFi router was uitgevallen en er een boel tijdsdruk was, moest ik 5 verschillende computerzaken in 3 verschillende shopping centras afstruinen voor ik die TL-WR1043ND tegenkwam. Alle andere computerwinkels hadden niet veel beters dan apparaten van TP-Link uit de 8xx serie. En nee, andere merken worden hier praktisch niet verkocht.
Grappig dat daar de V2 nu nog nieuw verkocht wordt.In Nederland koop je nu de V4 als je dat model koopt
En apart dat je daar bijna alleen TP-link krijgt. Dan heeft TP-link een goede deal gemaakt...
Bij LEDE doen ze hun best om zoveel mogelijk de upgrade paden voor de verschillende routers gelijk te maken zodat het voor leken makkelijker en simpeler wordt.
Helaas zijn gewoon sommige routers zo ontworpen dat zij hardwarematig gewoon niet anders van een andere firmware voorzien kunnen worden zonder dat je erin gaat schroeven of solderen.

Ik hoop wel dat de device database van LEDE snel samengevoegd en netjes gemaakt wordt met OpenWRT. Want bij LEDE was het idd opgesplitst naar deels OpenWRT site en was informatie summier.
dan moet je echt gewoon even gaan zitten, en lezen, want veel meer dan:

je device zoeken in een database, de webinstall.bin voor dat betreffende ding downloaden en hem naar je router flashen is het meestal niet. heel soms moet je dan nog naar tftp grijpen als er geen webinstall is. maar dat is tegenwoordig nog maar zelden. als het dan eenmaal draait wijst alles zich zo'n beetje vanzelf.
mm, heb zelf ddwrt draaien. Ook LEDE geprobeerd, maar dat zag er qua GUI een stuk technischer uit. Toen toch gekozen voor DDWRT, deze heeft naar mijn mening een duidelijke interface die ik ook nog snap :) LEDE was voor mij ook meer uitzoekwerk en kwam minder intuitief over.

Ik hoop dat de best of both worlds gaan samenvoegen.

[Reactie gewijzigd door ido_nl op 5 januari 2018 16:13]

LEDE gaat samenvoegen met OPENWRT, waar ze oorspronkelijk ook van afstamt.

Gebruiken beiden de luci interface. Heeft niks te zien met DDWRT project ^^.
Dus qua interface gaat er weinig veranderen lijkt me, luci is relatief clean/mooi/simpel.
Prima, als ze maar de indeling en benamingen gebruiken van DDWRT :) We zullen het zien. Vond LEDE technisch overkomen en moest teveel uitzoeken om alles goed te krijgen. Met DDWRT koste dit me minder tijd.
LEDE/OpenWrt zit behoorlijk "strak" in elkaar, is netjes opgezet. DD-WRT daarentegen is nogal bij elkaar gerommeld. Reden is daarvoor is o.a. dat DD-WRT niet perse van de mainline kernel uitgaat, maar (onder non-disclosure) closed source bijdragen van producenten als met name Broadcom accepteren. Dergelijke praktijken staan garant voor een rommeltje. DD-WRT heeft dus zeker wel zijn waarde, het ondersteunt soms apparatuur die LEDE die kan ondersteunen, maar het biedt minder als platform om verder op door te ontwikkelen.
Daarnaast, bij DD-WRT deed helft van de webUI het niet voor jouw type router omdat ze gewoon een generieke gebruikten of je router het nu ondersteunde of niet.
Dus, als leek kan je je daar helemaal op stuk turen waarom iets niet werkte, terwijl het dus feitelijk überhaupt niet kon werken.
Lezen is ook een vak: DDWRT heeft hier helemaal NIETS mee te maken en is een geheel eigen project, met een eigen core-team en een eigen codebase.

een van de grootste verschillen met openwrt is, dat ddwrt geen opensource is. en daarnaast ook nog eens bijna geen support biedt aan niet-betalende klanten. sterker nog er zijn in de loop der jaren nog al eens grote beveiligingspatches nooit uitgekomen voor builds van routertjes die ik heb gehad die op dat moment zeker nog niet, outdated waren.

daarom raad ik ddwrt eigenlijk altijd sterk af bij mensen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 5 januari 2018 17:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee