Google voegt gepersonaliseerde feed toe aan Nederlandstalige app

Google maakt de Google Feed beschikbaar in de Nederlandstalige versie van zijn Android-app en later in de iOS-app. Met de update van donderdag schotelt de app gebruikers suggesties op het gebied van nieuws, sport en het weer voor, afhankelijk van de interactie van de gebruiker met Google.

Het gaat om een internationale introductie van de feed naar de Google-app, nadat het bedrijf deze in juli voor de Amerikaanse markt vrijgaf. De Google Feed voorziet gebruikers van op de persoon afgestemde berichten over nieuws, het weer, sport, films, aandelenkoersen en andere updates over interesses van de gebruiker. "Hoe meer je de Google-app gebruikt, hoe beter deze wordt", stelt het bedrijf.

De feed verschijnt in de app voor Android. Binnenkort moet de update ook naar de app voor iOS komen en op termijn zal de feed eveneens beschikbaar zijn via de mobiele site van de zoekgigant. Naast de gepersonaliseerde berichten, beveelt de app ook artikelen aan op basis van wereldwijde en lokale zoektrends. Per 'kaart' kunnen gebruikers aangeven of ze deze willen verbergen en dat ze niet geïnteresseerd zijn in de betreffende onderwerpen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-09-2017 • 17:28

42

Reacties (42)

42
42
16
3
0
25
Wijzig sortering
Mooi. Ik heb een tijdje geleden mijn taal op Engels gezet om gebruik te kunnen maken van Google Assistant, het viel me al op dat de kaarten in de feed veel beter aansloten bij mij dan de Nederlandse kaarten bij Google Now. Veel Engelstalige artikelen over Nederlandse onderwerpen, terwijl ik bij de Nederlandstalige kaarten onder Google Now veel persoonlijke en lokale interesses miste.
Prachtig dat dit allemaal kan, maar ook heel eng dat bedrijven straks zoveel van je weten. Als Google straks eerder weet dan jij welke films jij leuk vindt, dan kunnen zij dus gaan bepalen welke films jij gaat kijken. Daar zullen filmmakers wel voor willen dokken, en jij wordt gemanipuleerd terwijl je het waarschijnlijk zelf niet eens doorhebt.
Maar wat is er mis met aanbod op maat? Is toch tof als je op je tv automatisch films te zien krijgt die passen bij de interesses.
Heb je nog vrije wil, als een algoritme voor jou gaat bepalen welke films jij kijkt? Vind dat zelf een nare gedachte.
Wat is er mis met suggesties van dingen die je misschien aanspreken? Ik heb al heel wat leuke dingen ontdekt door suggesties van YouTube, spotify, play music of Netflix. Je hoeft er niets mee als je dat niet wil :?
Vroeger vond ik het leuk om zowel langs de fictie- als de non-fictie-rekken in de bibliotheek te lopen om te kijken of er iets in het oog sprong of mijn aandacht trok. Om te zien of ik iets nieuws kon ontdekken waar ik nog nooit van gehoord had en dat me misschien wel zou aanspreken. Of juist niet natuurlijk, want het besluiten dat je over een bepaald onderwerp helemaal niets wilt weten is net zo belangrijk als besluiten dat je over iets wel meer wilt weten. Het is juist die blootstelling aan contrast dat je geest vormt en je persoonlijkheid ontwikkelt. Je kunt geen schoonheid appreciëren als je nooit lelijkheid hebt gezien, je kunt geen vrede waarderen als je niet weet wat oorlog is. De voortdurende confrontatie met contrasterende zaken is juist datgene wat voortdurend jouw persoonlijke voorkeuren bepaalt, wat je doet besluiten om een bepaalde richting in te slaan - of juist niet.

Als je nu die innerlijke besluitvorming steeds vaker aan Google gaat overlaten verzwak je niet alleen je eigen ontdekkingslust, maar ook je eigen oordeelsvermogen en uiteindelijk je eigen geest. Het contrast voor je geest wordt veel minder want Google heeft al netjes alle niet-gewenste zaken weggefilterd, je krijgt alleen zaken voorgeschoteld "that you may like". Maar juist in dat wegfilteren van ongewenste zaken schuilt het gevaar dat je de gewenste zaken op den duur ook niet meer ten volle kunt appreciëren en je vijf minuten later alweer op zoek gaat naar de volgende suggestie van supermind Google. Komt daar nog bij dat veel van die algoritmische suggesties louter commercieel van aard zijn zodat je toch vooral geld blijft spenderen. Voldoening zit alleen nog in het hebben van nieuwe dingen.

Ik heb echt te doen met sommige mensen om me heen die van 's morgens tot 's avonds met dat schermpje van hun smartphone voor hun neus lopen en Google tot "levensassistent" gemaakt hebben. Ze beseffen niet in welke mind-control-game ze aan het trappen zijn. Totdat de euro valt natuurlijk, dan zeggen ze hun Facebook- en Google-account op en gaan ze proberen om de echte draad in hun leven weer op te pikken.

Een ontwikkelde geest schuwt geen contrast, wil geen op voorhand gefilterde suggesties en wil liever zelf bepalen of iets "fake news" is of niet, want hij weet hoe belangrijk contrast is voor zelfontwikkeling. En dat laatste wordt m.i. echt een stuk minder als je enkel Google en Facebook als raadgevers hebt.

Zoals de zaken er nu voor staan zie ik eigenlijk vooral een nieuwe generatie verzwakte geesten en makkelijk manipuleerbare persoonlijkheden aan de horizon.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 24 juli 2024 05:11]

Sjonge. Klinkt wel als een doemscenario. Mijns inziens heb je wel een punt dat sommige mensen in een bubbel gezogen worden, maar vraag me af of dat nu veel minder is dan in de tijd van de verzuiling, met je eigen sportclub, krant, vakbond, televisie gids, handwerk club en zelfdedenkende mensen. De vraag is daarom meer of je er bevattelijk voor bent. Ergens is tweakers ook een bubbel. Je kunt hierdoor het idee hebben dat iedereen een gemodde computer en dikke smartphone heeft en zich zorgen maakt over privacy.

Overigens zorgt de Google feed er juist voor dat ik steeds nieuwe dingen ontdek die wel interessant voor mij kunnen zijn maar niet hetzelfde. Soort second degree informatie. Ze geven tenminste zelf ook aan dat ze mensen dingen van buiten de comfortzone willen aanbieden en daar hebben ze ook belang bij. Facebook daarentegen is echt een ons kent ons platform met bubbel nieuws.

[Reactie gewijzigd door feranderd op 24 juli 2024 05:11]

Dit is nou geweldig commentaar. Precies hier draait het om!!!!. Laat jezelf geen Google robot worden.
Als jij je laat dwingen door een algorithme die enkel een suggestie geeft, dan heb je nu al je vrije wil opgegeven.

Als google echter mij verteld dat er een nieuwe star wars film in de bioscoop is, betekent dat niet dat ik ook maat automatisch slaafs naar de bioscoop ga, zonder te weten of de film echt wel goed is.

Vrije wil is niet alle imput van buitenaf proberen tegen te houden, maar de imput die je krijgt analyseren en er vervolgens al dan niet iets mee doen.
Vrije wil is niet alle imput van buitenaf proberen tegen te houden, maar de imput die je krijgt analyseren en er vervolgens al dan niet iets mee doen.
Maar wanneer die input selectief gestuurd wordt op basis van Google's interpretatie van jouw interesses en de commerciële belangen van adverteerders, dan kan die analyse een bepaalde kant op gestuurd worden.
Define vrije wil :)? Keuze is al gemaakt voordat je kiest en je cerebrum redeneert terug na je keuze met de redenen waarom. Daarnaast heb je nog de onderbewuste gedeelte en laat mij niet beginnen met emoties die meespelen haha
Ik heb me wel eens verveeld en ben toen een Koreaanse film gaan kijken om eens iets anders te doen. Beviel me uitstekend, ik vond het een geweldige film en daar zou ik nooit achter gekomen zijn als ik alleen maar films uit mijn interessecategorie voorgeschoteld krijg. Niet iedereen is blij met een bubbel.
Wie heeft het hier ooit gehad over "alleen maar films uit mijn interessecategorie"? Je hebt nu toch ook al overal aanbevelingen, maar je kan toch nog steeds prima browsen door het hele aanbod? Je bepaalt helemaal zelf of je in een bubbel zit of niet. Als jij alleen maar je aanbevelingen bekijkt, en zelf verder niks onderneemt, is dat volledig je eigen schuld, of zie ik dat soms verkeerd?
Daarnaast appelleerde de film ws aan een interesse die je zelf niet kende. Dit type interesse is op grond van je data echter ook prima te vinden door deep learning.

Dus wellicht dat die suggesties van Google je uiteindelijk ook prima blijken te liggen...
Het gevaar is een bubble, waar je waarschijnlijk al in zit. Dan zit je in je eigen werkelijkheid ipv wat er echt gebeurt.
Het probleem zit ‘m niet in de aanbod op maat op zichzelf. Degene die het maatwerk doet heeft niet als voornamelijk doel jóu de leukste, meest prikkelende content voor te zetten, maar content die zijn/haar eigen belang het beste dient als jij het zou bekijken.

Natuurlijk zijn er situaties denkbaar waarin die belangen op hetzelfde neerkomen en het win-win is; zij verdienen geld, jij ontdekt leuke nieuwe content. Het probleem zit hem in de situaties waarin die belangen niet overeen komen. YouTuber 1 met minder reclame-opties ingesteld in zijn filmpjes vs. YouTuber 2 met alles aan? Politicus 1 met een gunstig belastingbeleid vs. politicus 2 die het belastingparadijs wil aanpakken? Muzikant 1 die zijn muziek niet op Google Music heeft staan vs. Muzikant 2 die dat wel heeft? En ga zo maar door.

Algoritmes zijn niet neutraal. Ze zijn alleen een stuk sneller en efficiënter.
Ik snap je verhaal. Maar als consument merk je daar niks van. Ik wil gewoon goede content voorgeschoteld krijgen. Of dat nu van artiest 1 of 2 is. Ik heb het zelf te druk in mijn leven om bij elke aankoop mijzelf af te vragen wie hier nu beter van wordt. Die boer in land x of de supermarkt. Als ik bij alles wat ik doe hier een punt van ga maken, dan wordt het voor mij geen doen. Maar misschien komt dat later nog wel als ik mij wat meer bewust wordt van dingen. Voor nu vind ik het persoonlijk prima zoals t gaat.
Dit probleem is wat mij betreft drieledig. Op de eerste plaats heb je geen keuze. Google (en andere toko's) profileert je of je dat nou wel of niet wilt. Daar ben je ongetwijfeld mee akkoord gegaan in een één of andere al-dan-niet leesbare EULA als gebruiker van allerlei Google producten.

Daarnaast wordt je ook nog is geprofileerd zonder dat je er akkoord mee bent gegaan, domweg omdat je uberhaupt op internet waar Google advertenties serveert. Ik vraag er niet voor om geprofileerd te worden. De websiteeigenaar beslist voor mij, welke toko's mij gaan profileren. Voordat ik de keus om daar niet mee akkoord te gaan ben ik al geprofileerd, want ik zie pas als ik op de site ben, met welke bedrijven ik te maken heb. (Side note: Dit is voor de reden om een adblocker te gebruiken. Niet omdat ik geen advertenties wil zien, maar omdat ik niet (te makkelijk) geprofileerd wil worden door allerlei bedrijven waar ik nog nooit van heb gehoord).
Mijn probleem is, is dat IK moeite moet doen om NIET geprofileerd te worden door commerciële partijen.

Op de tweede plaats functioneert zo'n persoonlijke feed doorgaans bijzonder slecht. Kijk alleen maar naar 'op maat gemaakte advertenties'. Ik heb een reis geboekt, en ik zie advertenties voor die reis. Ik heb een broek gekocht, en ik zie advertenties voor die broek. (( jongens, ik heb hem al?? Zinvoller zou zijn: een nieuwe rugzak voor op reis en een overhemd voor bij m'n broek? ))
Suggesties voor films en series klinkt an sich wel grappig natuurlijk, maar gezien de geschiedenis zal je effectief alleen maar 'meer van hetzelfde' voorgeschoteld krijgen. Als voorbeeld. Stel dat ik voornamelijk van die domme actie-films/series kijk, dan zou ik bijvoorbeeld nooit The Big Bang Theory voorgesteld krijgen want dat is natuurlijk alles behalve een actieserie.

Ten derde. We hebben het hier over commerciële partijen. Zij hebben als doel om geld te verdienen volgens een bepaald businessmodel. Niets mis mee. In het geval van Google is dat onder andere op maat gemaakte advertenties en verkochte advertenties.
De kans is dus aanzienlijk dat (bijvoorbeeld) Disney een suggestie kan inkopen voor mijn profiel (Getrouwde man tussen tussen de 30 en de 40 met één kind in Zuid Holland die veel naar tekenfilms kijkt (want kind) )
Dit noem ik dan geen persoonlijke suggestie, maar iets dat zo generiek mogelijk is geprofileerd door de verkopende partij en een Google die het aan mij tracht te verkopen als een op-maat-gemaakte suggestie.
Je wordt de hele dag door alles 'gemanipuleerd', naasten en collega's om je heen of bedrijven. Als de bakker korting heeft op iets is er ook een grotere kans op dat mensen dit kopen, dat concept is al eeuwen oud en lijkt me ook helemaal prima. Ik denk dat je het concept vrije wil ook wat overschat.
Moet je voor het idee even over facebook denken. Whatsapp is ook van hen, en wat gebruiken we in nederland massaal voor privé en zakelijke communicatie? En wat dacht je van de buurtwacht, die overal via whatsapp verloopt? In mijn ogen is facebook vele malen enger op het gebied van gegevens verzamelen.
Dat Facebook het ook doet maakt wat Google doet niet minder eng...
Dat is correct. Maar ik vermoed dat fb vele malen erger is.
En dan ga je naar de film toe en vind je die niet leuk, dus volgende keer laat je die suggestie links liggen.
Trouwens paar jaar geleden zat iedereen te praten over personalisatie bubbel en nu niet meer... hier zal het zelfde gebeuren.
Och, ik heb er geen moeite mee. Laat ze dan een film aanbieden die ik op basis van mijn historie leuk vind, terwijl ik er wellicht nog niet van gehoord heb. Ik kan er ook niet naar kijken als ik er geen zin in heb.
Klopt. Maar dat is al lang in volle gang door de diepe nesteling van Google in het gedragspatroon van velen. Diezelfde manipulatie krijg je nu ook al als je actief op zoek gaat. Als je in de zoekmachine van Google zoekt naar 'leuke film' zul jij ook andere suggesties voorgeschoteld krijgen dan iemand anders. Als iedereen puur en alleen zijn eigen dedicated AI-assistent zou hebben die op een dergelijke manier suggesties zou doen zou dat leuk zijn, maar zodra het verweven wordt met commercie wordt het een stuk gevaarlijker.

En de bewustwording komt maar niet. Want het is zo makkelijk. Ik schrik er keer op keer weer van hoe ontzettend lui de gemiddelde mens is. De kleinste vorm van zelf denken of doen lijkt al te veel gevraagd voor de meeste mensen. En daar speelt Google natuurlijk hard op in - op hoe meer fronten ze het mensen 'makkelijk' maken hoe meer zij hun leven kunnen beïnvloeden. Blijkbaar is dat voor veel mensen niet een angstaanjagende gedachte.
Ik was tot een jaartje geleden een blije gebruiker met een gepersonaliseerde feed (lees: niets anders dan traffic/agenda). Tot plots Google besloot om allerlei zooi te gaan pushen die goed zou aansluiten bij mijn gedrag, dat bleek allerlei sport en showbusiness rommel te zijn. Na een paar dagen poging tot opvoeding de boel maar opgegeven. Nu wil ik wel even kijken of het zinniger werkt maar moet ik "Web & Activity" monitoring toestaan, nergens voor nodig om alleen maar weer een agenda/traffic feed te krijgen: No thanks dus maar.
"Hoe meer je de Google-app gebruikt, hoe beter deze wordt", stelt het bedrijf.
Hoe meer privacy je hebt prijs gegeven, stel ik.
Als je chrome gebruikt is er niet zoveel verschil hoor qua privacy. Alles komt met een trade off.
Daarom gebruik ik ook FireFox met AdBlock Plus en UBlock Origin.
Dan heb je waarschijnlijk ook niet zoveel aan de Google feed.
Feeds die mij interesseren krijg ik per email binnen. https://www.google.com/alerts

Veel makkelijker door te nemen zo en ook alleen wat mij echt interesseert.
Niet wat Google denkt, dat het mij interesseert.


link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 24 juli 2024 05:11]

Even off-topic, maar puur uit nieuwsgierigheid: Waarom Adblock Plus EN UBlock Origin?
Wat is het verschil tussen deze feed en Google Now? Geen flauw idee om eerlijk te zijn hoe ik deze feed überhaupt kan raadplegen...
Dat levert behoorlijk wat privacy-gerelateerde data op voor google - willen we dat?
Niet bijster veel dan dat je gewoon chrome gebruikt. Dat gebruiken ze ook als input voor de Google feed.

[Reactie gewijzigd door feranderd op 24 juli 2024 05:11]

Hoe is dit anders dan het Google Now-tabblad wat al jaren in de Google Now Launcher / Pixel Launcher zit? Vind dat wel een handig tabblad, al kan Google nog niet zo met dynamische werklocaties en verschillende vervoersvormen door elkaar omgaan.
Volgens mij is dat het, maar gewoon iets uitgebreid. De dingen die beschreven worden komen me niet echt nieuw voor.
Vind het nog steeds erg jammer dat ze met Google Reader gestopt zijn. Gelukkig is inoreader een goede vervanger. Zowel voor de desktop als voor de telefoon.
Als ze het nu pas hebben toegevoegd vind ik dat raar want ik heb het al 2 weken met mijn telefoon en die staat in het Nederlands.

Edit: Op mijn oude lg l70 met custom ROM had ik het ook al 2 maanden geleden en die staat ook in het Nederlands

[Reactie gewijzigd door TheIronShadow op 24 juli 2024 05:11]

En nu focussen op Android Auto en die officieel uitbrengen in Nederland. Is toch elke keer bijzonder dat je bepaalde apps niet mag gebruiken omdat je in een bepaald land woont. Zeker met de actualiteit rondom het niet vasthouden van je telefoon in de auto.

Sorry wel wat offtopic, maar waarom zou je de app niet Engelstalig mogen gebruiken omdat je in Nederland woont? (al werkt Android Auto via een apk gewoon prima in het Nederlands)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.