Politieauto's houden tot eind dit jaar navigatiesysteem met verouderde kaarten

Nederlandse politieauto's maken tot uiterlijk het einde van dit jaar nog gebruik van een navigatiesysteem waarvan de kaarten niet zijn bijgewerkt. Eind 2017 komen er nieuwe kaarten. Nieuwe voertuigen worden al wel geleverd met kaarten die up-to-date zijn.

De minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, heeft op verzoek van een Kamercommissie in een brief uiteengezet wat de stand van zaken is bij het zogeheten landelijke positiebepalingssysteem van de politie. Uit de brief blijkt dat politieauto's uiterlijk eind dit jaar de beschikking krijgen over nieuwe kaarten, die permanent worden bijgewerkt.

Een ander aanhoudend probleem bij het positiebepalingssysteem is dat het niet optimaal werkt doordat er bij de politie ook andere navigatiesystemen in gebruik zijn. Dat komt doordat de politie voorheen decentraal georganiseerd was en korpsen op basis van eigen inzichten navigatiemiddelen hebben ingekocht. Daardoor is er een versnipperd landschap ontstaan op het gebied van navigatiesystemen.

Deze verschillende systemen worden op den duur allemaal vervangen, maar tot die tijd gaat de politie 'terughoudend om met het onderhoud' van deze systemen. Daardoor zijn deze verouderde systemen gevoelig voor storingen. De afschaffing van het gebruik van verschillende navigatiesystemen verloopt stap voor stap; de implementatie van het landelijke positiebepalingssysteem was daarbij de eerste stap.

Eind mei bleek uit een brief van de politiechef en de voorzitter van de ondernemingsraad van de politie-eenheid Amsterdam dat de politie werd gehinderd door de niet goed werkende navigatieapparatuur in politievoertuigen. Door de problemen zouden agenten onderweg niet goed hun locatie kunnen bepalen, te vaak moeten terugkeren voor een update, geen contact kunnen leggen met de meldkamer en kampen met uitvallende navigatiesystemen. Agenten zouden als oplossing hun eigen smartphone gebruiken om de weg te vinden. Volgens minister Blok zorgen de verouderde kaarten ervoor dat er 'sporadisch' een voertuig verkeerd rijdt.

De problemen met het positiebepalingssysteem spelen al sinds 2016 en zijn dit jaar nog niet opgelost, mede omdat er onvoldoende geld voor beschikbaar is gesteld. Met het positiebepalingssysteem worden navigatiegegevens doorgegeven aan de meldkamer, zodat de positie van de politievoertuigen zichtbaar is. Ook worden via het systeem informatieregisters geraadpleegd en verstuurt de meldkamer via het systeem berichten naar voertuigen van de politie. Via deze berichten weten de agenten in de voertuigen bijvoorbeeld welke andere voertuigen op weg zijn naar de plaats van een delict of noodgeval.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-07-2017 • 15:39

219

Reacties (219)

219
201
113
7
1
42
Wijzig sortering
Het is niet alleen het navigatie aspect dat slecht functioneert. Het is het complete CityGIS-systeem dat ronduit waardeloos is. Even een (kleine) greep uit de problemen waar dagelijks tegenaan gelopen wordt:
- Zodra je de navigatie start hangt de kaart. Je ziet dus helemaal niet meer waar je op dat moment rijdt. In andere woorden: je hebt op dat moment helemaal niets meer aan het navigatiedeel. Oplossing -> het navigatiesysteem volledig van de stroom afhalen. Dit betekent bij een politieauto dat je echt de accu's moet ontkoppelen
- Koppeling met meldkamer lukt regelmatig niet. Zodra er een melding komt, worden automatisch details over de melding (locatie, bijzonderheden, etc,) doorgeven die te lezen zijn in het systeem. Ook wordt dan automatisch de navigatie gestart. Als deze koppeling niet werkt krijg je niets op het scherm te zien. Je dient dan handmatig de navigatie te starten. Details over de melding, etc. krijg je niet
- Nachtkleuren: door iemand gekozen die kleurenblind zijn. Wegen zijn niet van elkaar te onderscheiden en het algemene kleurgebruik is zeer slecht. Denk aan zwart en felblauw (met kleurvariaties om onderscheid te maken tussen soorten wegen)
- Navigatie houdt geen rekening met vrijstellingen van het RVV. In andere woorden: als tegen de richting in rijden je route met factor 3 wordt verkort, stuurt het systeem je toch via de "normale" weg. Zeker in centra van steden behoorlijk storend. Gelukkig vangt lokale bekendheid e.e.a. op
- Geen duidelijk zicht op welke weg je op dat moment rijdt. Elk navigatiesysteem heeft vaak onderaan het scherm in het groot staan waar je rijdt, niet CityGIS. Als je geluk hebt zie je in een veel te klein lettertype (ook nog eens in de richting van de weg) waar je rijdt. Erg handig bij achtervolgingen...
- Scrollen en zoomen op kaarten gaat tergend traag. Kennen we Navman op de iPAQ nog (2002)? Prima te vergelijken
- Geen favoriete plaats te kiezen: Werk je in 1 stad, dien je steeds bij handmatige invoer de stad te kiezen.
- Stabiliteit: Het gebeurd meermaals dat het systeem eruit knalt en zichzelf opnieuw opstart. Dit wordt getriggered zodra je de navigatie start en is op dat moment heel eenvoudig te reproduceren

En het mooiste van alles: dit is al geruime tijd bekend echter wordt er vanwege geen financiële ruimte niets aan gedaan. De meeste zaken zitten diepgeworteld in het systeem zelf en zijn niet zo 1-2-3 op te lossen. Andere problemen gedateerde kaarten zouden, zeker in 2017, gewoon opgelost moeten worden met over-the-air-updates. Zeker omdat de politievoertuigen gewoon zijn uitgerust met 4G en dit gewoon mogelijk zou moeten gaan.

Het is jammer dat zo'n vitaal onderdeel van de dagelijkse politietaak dusdanig weinig aandacht krijgt...

ps. Ik weet dit omdat ik er dagelijks mee werk!

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 23 juli 2024 02:27]

Ik heb stage gelopen bij het bedrijf die CityGIS ontwikkeld. Het is een Nederlands bedrijf dat gevestigd staat in Den haag. Het bedrijf maakt op basis van verschillende informatie bronnen hun kaart. Er zijn elke dag 4 man sterk bezig met het ontwerpen van de kaarten. De kaarten zijn niet bedoeld voor de gewone burger, omdat er wegen opstaan waar een burger bijv niet op mag rijden. Een voorbeeld hiervan is een buslijn. Ik heb begrepen dat de kaart updates over de air geïnstalleerd kunnen worden, maar dat vereist wel een bepaalde aanpassing. Ik weet eerlijk gezegd niet welke aanpassing dat was. De probleem die jij beschrijft over het niet binnenkomen van de meldingen zal waarschijnlijk aan het achterliggende systeem liggen bij de politie. Dit soort software is vaak gekoppeld aan een systeem. Dat systeem moet vervolgens de melding door pushen. Dit kan door een API of een socket verbinding. Ik weet eerlijk gehad niet hoe dit gerelgd is bij CityGIS. Maar gezien mijn achtergrond en kennis neem ik aan dat het ongeveer zo werkt. Maar waarom neem je niet contact op met het bedrijf en vraag je of je een keer lang kan komen voor bak koffie? Ze zijn altijd nieuwsgierig naar de meningen van de politie man zelf. Ze kunnen jouw input vast goed gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 02:27]

Ik zou dit graag willen doen, echter zijn de mogelijkheden binnen de politie behoorlijk beperkt hiervoor. Zeker gezien mijn functie is dit waarschijnlijk niet wenselijk.

Ik zou echter wel graag met de persoon willen spreken die verantwoordelijk is voor de nachtkleuren. Ik ben voornamelijk benieuwd naar zijn visie achter de kleurencombinatie...
Oh, ik herken je frustratie over nacht kleuren combinatie volledig.....

Ik werk in de luchtvaart en we maken sinds een paar jaar gebruik van digitale kaarten voor navigatie, aankomst naderingen en dergelijke.

Wij kunnen handmatig kiezen voor day of night mode. Night mode heeft precies de vreselijke combinatie van kleuren die jij beschrijft..... Onbruikbaar. Maar day mode is weer onhandig in een volledig verduisterde cockpit tijdens een nacht landing. Gelukkig ken ik alle naderingen en procedures van Schiphol uit mijn hoofd maar we landen ook wel eens ergens anders.....

De persoon bij CityGis heeft kennelijk ook bij Lido (Lufthansa), de leverancier van onze kaarten, zijn onzalige werk gedaan..... Duidelijk voorbeeld van iemand die de praktijk ervaring mist.... Op kantoor zal het er leuk uit zien.... In real life..... Waardeloos
Typisch voorbeeld van hoe design nog steeds een ondergewaardeerd onderdeel is, maar o zo belangrijk.

Lijkt ook wel alsof er helemaal niet getest wordt met daadwerkelijke gebruikers. Ik vind het shocking. Met een paar fatsoenlijke UX/UI-designers waren deze problemen nooit geweest.
Heeft niets met designers te maken, maar alles met gebrek aan communicatie tussen klant en leverancier.
Onderzoek doen en bijvoorbeeld prototypen samen met eindgebruikers is precies wat bij het takenpakket vaan een UX designer hoort.
Design heeft niks met designers te maken. Eh, okay?
Een klant kan nooit precies weten hoe eindgebruikers een product precies gebruiken. Een klant denkt het vaak te weten, maar bij aannames gaat het altijd fout. Daar moet onderzoek naar gedaan worden.

Aan UX/UI designers om dat uit te zoeken. Praten met gebruikers en inderdaad prototypen. Dit is onmisbaar om een goed product neer te zetten.
Voor ECDIS (maritiem) zijn er gelukkig redelijke standaarden ontwikkeld waardoor elke kaart hetzelfde uitziet.
Ik vindt persoonlijk dat je functie niet zou mogen uitmaken of je een probleem mag melden of contact mag zoeken met het bedrijf. Jij bent de eindgebruiker en als bedrijf wil je juist de eindgebruiker spreken ipv iemand van het management. Op mijn werk spreek ik dagelijks met eindgebruikers om er achter te komen wat er speelt op de werkvloer. Als ik merk dat er dingen spelen dat we makkelijk kunnen oplossen, dan lossen we dat meteen op. De klant is koning toch? Dus ik zou zeggen trek je stoute schoenen aan en bel ze op? Ja kun je krijgen. Niet geschoten is altijd mis.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 02:27]

Ik ben het helemaal met jou eens. Een jaar of 5 terug heb ik het zelf meegemaakt. Ik dacht een prima product te hebben afgeleverd maar de klant ervaarde het totaal anders. Als programmeur is het lastig om de gebruikerservaring van iemand zonder technische kennis in te schatten en dat maakt directe feedback van de eindgebruikers onmisbaar en waardevol.
Ik denk zelf dat dit niet wenselijk is.

Ik werk zelf ook met een tien tal leveranciers. Als al mijn gebruikers individueel naar de leveranciers zouden bellen. Heb ik geen geen direct inzicht. Daarnaast zijn diverse systemen hardware en software aan elkaar gekoppeld, denk aan GPS waarvan de GPS module is van leverancier 1 en de software van leverancier 2. En de computers weer van leverancier 3. Wie moet de gebruiker bellen bij een verstoring?

Dit is niet ander bij de politie de systemen kommen van verschillende leveranciers. Een leverancier van een GPS systeem kan heel goed zijn beter dan van leverancier 2 die wel weer veel beter is in het maken van kaarten en kaart lagen...

Een incident of probleem hoeft niet bij 1 leverancier te leggen.. daarvoor heb je een centraal helpdesk nodig, die technisch applicatie beheerders aansturen om naar de problemen te kijken via een AMer met diverse leveranciers weer in gesprek gaan om het te kunnen oplossen.

Vergeet ik helemaal. Groep key Users niet onbelangrijk bij het user acceptatie proces. Dan niet een groepje met computer affiniteit maar ook echt de end user zelf.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 23 juli 2024 02:27]

Kun je dit idee niet doorsturen naar de afdeling die hier wel iets aan kan doen?

"Vroeger" wou ik politie worden, maar heb het idee dat je als "normale politieman" geen inbreng hebt en veel papierwerk moet doen.
(Daarnaast sluit mijn studie Technische Informatica er niet echt bij aan)
Volgens mij is er bij de politie zat werk als je technische informatica hebt gestudeerd.
[Meta] Wordt dit te off-topic? [/Meta]

Hmm, ik heb het idee dat politie juist een erg sociaal gericht beroep is?
Natuurlijk kun je onderhoudsmonteur worden binnen de politie c.q. technische dienst, maar dan ben je niet daadwerklijk politieman?
Of iets als technisch rechercheur (is dat uberhaupt een functie?), dat komt het meest in de buurt.

Mijn punt is meer dat ik kan programmeren en verstand heb van robotica, industriële processen, embedded systemen, domotica en linux. Niet echt dagelijkse koek voor een agent?
Zoek eens op digitale recherche. Tegenwoordig zijn er diverse specialisaties in de digitale opsporing, waaronder embedded systemen, automotive, netwerken, IOT, data-analyse, etc.
Kopje koffie kan geen kwaad.
Jep, drama, gewoon onleesbaar, mogelijk was de ontwikkelaar kleurenblind anders zou ik niet snappen dat ze blauw op blauw doen. Ik blijf gewoon rijden met dagkleuren.
Gebruikte de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid niet Waze in een speciale modus (die ze bijvoorbeeld over busbanen laat rijden)? Zou dat niet een uitkomst zijn voor de politie?
Geen idee, maar met alleen buslijnen ben je er niet. Zijn zo veel uitzonderingen waar een politie agent mag rijden en een gewoner burger niet, dat het gewoon een full time baan is om die wijzigen bij te houden en waar nodig bij te werken. In het systeem is tevens ook bouwtekeningen te zien en extra info over de locatie. Dit wordt gedaan om de agenten zo goed mogelijk voor te bereiden wat ze kunnen verwachten als ze aankomen.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 02:27]

Dat zijn op zich wel goede redenen; maar dan moet de software natuurlijk niet zo gaar zijn dat het onbruikbaar is, zoals iemand hierboven claimt. Want dan heb je er natuurlijk niks aan.
Klopt VRZHZ maakt gebruik van Waze navigatie voor de brandweerwagens en inmiddels zijn er twee andere regio's ook bezig met een pilot.
Worden die kaarten ook echt met ArcGIS gemaakt?
Durf ik eerlijk gezegd niet te zegen. Het al weer een tijdje terug dat ik daar stage heb gelopen, maar ze maken de kaart helemaal zelf.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 02:27]

Nee hoor :) de problemen bij CityGIS waren al langer bekend. Toen ik er werkte de bekende bugs al gemeld, doorgegeven en verwerkt. Het was een stukje politie implementatie die niet lekker liep (regio's die onderling niet samen wilde werken) en een stukje enthousiasme om voor de politie te kunnen ontwikkelen.

Het product heeft een goede basis, maar helaas is de uitwerking.. iets minder :-(
Het is jammer dat zo'n vitaal onderdeel van de dagelijkse politietaak dusdanig weinig aandacht krijgt...
Waarom is dit een vitaal onderdeel dan?
Je geeft zelf al aan dat lokale kennis het probleem van RVV oplost. Maar lokale kennis zou al deze problemen oplossen. Je hebt dan namelijk helemaal geen navigatie nodig.
Je weet wel, zoals de politie dat al honderden jaren doet.......

Natuurlijk zou het leuk zijn als het systeem goed werkt. Maar dit een "vitaal onderdeel" noemen vindt ik veel te ver gaan. We hebben altijd zonder gekund, we zouden nogsteeds zonder moeten kunnen. Het is een hulpmiddel, en in die categorie een relatief onbelangrijke ook nog.
Je kan niet zomaar de suggestie wekken dat agenten vroeger alles beter deden zonder deze techniek. Ten eerste vraag ik me af of en tot in hoeverre dat klopt, ik geloof er geen reet van namelijk volgens mij waren aanrijtijden lang niet zo voorspelbaar als ze nu zijn, en je kan van niemand verwachten dat ze alle straten van alle buurten van alle hoeken van hun stad/metropool/provincie kennen.
Je zou dan sowieso politieagenten onlosmakelijk aan buurten moeten koppelen, dat is funest voor je capaciteit en flexibiliteit, hoe dan ook niet van deze tijd.

Het is 2017, je auto moet je gewoon zonder hik vertellen vaar je naartoe moet zodat zo'n agent zich kan concentreren op a: veilig snel rijden en b: wat te doen eenmaal terplaatse.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 02:27]

Van hun stad is niet zo gek. Dat was voor de komst van navigatie vrij normaal. Andere dienstverleners doen dat ook, bv taxichauffeurs. Ik heb tijdens mijn studie een beetje taxi gereden en ken vrijwel alle straten in heel Haaglanden (Den Haag, Zoetermeer, Westland en alles daartussen) na 30 jaar nog steeds zonder navigatie.
Vroeger hadden agenten een stratenboekje bij zich. Zodra je een opdracht buiten je wijk kreeg (bijspringer), wist je al ongeveer waar die straat lag. De bestuurder reed alvast die kant op terwijl de bijrijder de straat opzocht in zijn/haar stratenboekje. En in de loop der tijd leer je aardig je stad kennen hoor.

Je laatste punt ben ik het roerend mee eens, het is vrij krankzinnig dat in deze tijd zo'n krakkemikkige navigatie in politievoertuigen aanwezig is.

Hou er echter rekening mee dat ICT altijd een ondergeschoven kindje is geweest binnen de politie en dat ook altijd zal blijven. De verantwoordelijke voor de ICT is in 99 van de 100 gevallen iemand die "weggepromoveerd" is, zodat hij/zij verder geen schade kan aanrichten. In mijn tijd bij politie Den Haag werd zo iemand "chef lege dozen" of "chef aangespoelde, gele vliegtuigen" genoemd. (het gele sloeg er dan weer op dat er zelfs meerdere chefs aangespoelde vliegtuigen tegelijk konden zijn).

Tel daar dan nog eens bij op dat ICT zo'n onderdeel is waar makkelijk op te besparen valt: degenen die de beslissingen nemen weten van toeten nog blazen en de chef is al lang blij dat hij een "verantwoordelijke" functie heeft en zegt op alles ja en amen.
Vanwege het feit dat je meer en mee gebied dient te behappen zorgt ervoor dat je simpelweg niet meer alles uit je hoofd kan weten. Daarnaast krijg je tijdens het ter plaatse gaan vaak veel informatie dat je ook moet verwerken in inschatten op waarde. Anno 2017 zou je gewoon 100% kunnen bouwen op een navigatiesysteem.

Ook is CityGIS meer dan alleen navigatie, ook informatie over meldingen (achtergrond info over betrokkenen, bewoners, verdachten, etc.) wordt hierop doorgegeven. Daarom maakt het systeem ook deel uit van de informatiestroom en is om die reden erg belangrijk op en top functioneel te hebben.

Een porto is ook een hulpmiddel en tot eind jaren 70 nauwelijks gebruikt. Hoef denk ik niet uit leggen hoe onmisbaar die zijn geworden.
We vragen van onze agenten dat ze breder en flexibeler inzetbaar zijn. Dat betekent dat ze buiten de eigen wijk ook kunnen functioneren. We accepteren het niet dat ze lange aanrijtijden hebben en ook niet dat ze niet weten waar iets is. Maar zij mogen niet vragen om gereedschap dat dat mogelijk maakt?

In het verleden deden we dit met stratenboekjes, beperkte inzetbaarheid en allerlei andere problemen en stonden de kranten vol van de hoge aanrijtijden.

Je kunt het niet beide willen hebben als maatschappij. En de maatschappij heeft de keuze gemaakt om een situatie te creeeren waarbij dit een vitaal onderdeel is.
"We hebben altijd zonder gekund, we zouden nogsteeds zonder moeten kunnen."
Als dat zo is, dan moeten boeken ook volledig worden afgeschaft. Immers, de samenleving functioneerde ook voor het bestaan van boeken.

Kijk, door het ontstaan van boeken, hoefde je niet langer alle kennis paraat te hebben en kon je je focussen op andere zaken, zoals het ontdekken van nieuwe kennis. Zo ook GPS; nu je geen tijd en moeite meer hoeft te stoppen in navigatie*, kunnen agenten zich meer focussen op andere vaardigheden.


*vooralsnog is het wel degelijk belangrijk dit te kunnen, omdat GPS nog niet 100% betrouwbaar is.
"We hebben altijd zonder gekund, we zouden nogsteeds zonder moeten kunnen."
Als dat zo is, dan moeten boeken ook volledig worden afgeschaft. Immers, de samenleving functioneerde ook voor het bestaan van boeken.
Ik zeg nergens dat het afgeschaft moet worden. Ik zeg wel dat het erg overdreven is om dit "van vitaal belang" te noemen....

Een auto is van vitaal belang. Een manier om jezelf te verdedigen (stok, wapen) is van vitaal belang. Een navigatiesysteem is handig. Daar zit een groot verschil.
Anoniem: 878977 @Croga15 juli 2017 09:12
Een werkgever die je niet als crimineel behandelt is ook van vitaal belang....
Tegen het verkeer inrijden wordt niet meegenomen in de routeberekening omdat dat bij uitzondering gebeurd.
Als altijd de kortste route berekend zou worden, ongeacht rijrichting, dan zou er in situaties waarbij dat niet nodig is ook een route tegen het verkeer in berekend kunnen worden.
Ik heb het niet alleen over geslotenverklaringen. Ook brede fietspaden, busbanen en voetgangersgebied wordt niet meegenomen. Je wil niet weten hoe gigantisch je volgens het navigatiesysteem moet omrijden, terwijl het hemelsbreed misschien 30 meter is.

Het systeem zou moeten kijken naar prioritering en bij prio-1 (hoogste prioriteit) de absoluut snelste route moeten kiezen (tevens bij wegen tot 30 KM/u tegen de richting in als optie bieden, uiteraard ZEER duidelijk aangegeven middels bepaalde kleuren, etc.)
Anoniem: 310408 @MazeWing14 juli 2017 21:08
Het systeem zou moeten kijken naar prioritering en bij prio-1 (hoogste prioriteit) de absoluut snelste route moeten kiezen (tevens bij wegen tot 30 KM/u tegen de richting in als optie bieden, uiteraard ZEER duidelijk aangegeven middels bepaalde kleuren, etc.)
Dat maakt het systeem natuurlijk bijzonder ingewikkeld en uitermate gevoelig voor updates. Waar data van wegen voor auto met regelmaat gecontroleerd en geupdate word, is dat simpelweg niet zo voor fietspaden etc. Zelfs Google kan die niet bijhouden. Ik snap je vraag en begrijp je behoefte. Maar als de data er gewoon niet is....

Mooi voorbeeld.... De politie in Mexico city waar de wegen bijzonder complex zijn ging gebruik maken van Open Street omdat die eenvoudig de beste data leverde. Totdat de boeven dat wisten en de data vernaggelde. Ze voegden niet bestaande straten toe etc. Toen dat niet meer werkte werd Googe data gebruikt. Tot de boeven Google duidelijk maakte dat ze risico liepen als ze de metingen deden.

Het probleem begint altijd bij de data. Daarbij is er enorm veel meer mogelijk dan 10 jaar geleden. Maar als het er niet is... In dit geval is het probleem echter voor een deel niet de data maar het geld. Wij hebben gewoon niet voldoende geld over als samenleving om dit probleem snel op te lossen. Gelukkig zijn de meeste politiemensen weldenkend en gebruiken de mogelijkheden die ze hebben.
Dus een soort haast-feature is wel gewenst
Ligt ook aan de situatie. Als je met prio A1 ergens heen moet, wil je de kortste route.

Daarnaast, wat is er mis mee als het systeem een kortere route als optie bied met bijvoorbeeld een andere kleur lijn? Dan kun je ter plaatse kiezen wat het beste uitkomt.
En ik kan het alleen onderbouwen helaas.. Citygis heb ik zelf gewerkt, ik heb samen met de agenten op straat de systemen getest, het is een groot drama...
Ik vraag me dan serieus af wat er in hemelsnaam fout gegaan is en waarom ze niet gewoon basic zaken die in elk ander navigatiesysteem zitten, hebben gebruikt.
Anoniem: 426269 @MazeWing14 juli 2017 19:21
Nou, dat is dan lekker allemaal! ;)
Houden jullie dan soms ook gewoon de navigatie van je eigen mobieltje erbij ofzo?
Helaas maar waar. Bijna wekelijks komt het voor dat Google Maps of Apple Kaarten erbij gepakt moet worden omdat CityGIS ons in de steek laat of een idiote route kiest.

In een ideale wereld zou er een mix gemaakt worden van Google Maps, Streetview en Cyclomedia (kadastrale informatie) zodat je het beste van alle werelden hebt en ter plaatse meteen ziet waar het is middels een foto van streetview.
Verbaast me inderdaad dat dit nog niet zo is. Buiten het feit dat nu dus de info van plaats delict niet altijd gelezen kan worden lijkt google maps me een prima uitgangspunt. Ik mag hopen dat de politie hier in de toekomst landelijk op gaat steunen gezien de bang for buck: gratis prima navigatie.
Navigatie die bijhoudt waar je rijdt. Lijkt me niet speciaal wenselijk voor de politie, eerlijk gezegd.
Het is geen probleem als een agent dit zelf doet. Maar wel als alle politieauto's onder 1 Google-account staan. Dat is leuke informatie om toegang toe te krijgen...
Ik heb zo'n sterk vermoeden dat zodra je Google Maps in een applicatie verwerkt, er toch echt betaald dient te worden. Google is geen vrijwilligersclubje.
Ik gebruik zelf de gratis Waze app en daar zijn de kaarten toch beter up to date dan in Google Maps. Als de kaart niet klopt dan kan je zelf aanpassingen maken als Waze editor. In theorie is een eigen navigatiesysteem interessant, echter je moet wel flink wat mensen+geld er tegenaan gooien om een live kaart als Waze te overrtreffen.
Waze is echter compleet onbruikbaar zodra de internetdekking wat minder is, wat helaas in grote delen van West-Europa het geval is.
Dat valt wel mee. Je route wordt gecached, dus een tijdje zonder internet is geen probleem.
Op meerdere telefoons stond hij volledig vast, dus dat was wel een probleem.
Het politiewerk is meer dan alleen rondrijden. Daarnaast zijn er meerdere dorpen en/of steden die onder het werkgebied vallen.

Vraag me überhaupt af waarom ik op deze troll reageer...
Wat the hack is "vroeg he"

Vroegûh :

# waren er niet zoveel onbereikbare nieuwbouwwijken als Leidserijn
# belde de gemeente nog als er een wegafsluiting was
# Reed je in je eigen wijk
# Hadden we geen internet in de auto

Jij bent er zo een zonder computer zeker. Want dan kan je je prima redden in de huidige maatschappij 😂
... opdracht - ontwikkeling - oplevering - acceptatietest - betalen ...
waar ging het fout?
In alle fases.

1. De opdracht komt van mensen die geen verstand van zaken hebben, dus de eisen kloppen voor geen kant met wat in de praktijk wenselijk is. Bovendien hebben diezelfde personen door datzelfde gebrek aan kennis geen idee wat zoiets zou moeten kosten, dus tekenen ze zonder enige problemen veel te dure contracten, het is toch niet hun eigen geld dus wat maakt het uit?

2. De ontwikkeling gebeurt door mensen/bedrijven die alleen naar het geld kijken, wetende dat alle prutswerk dat ze leveren door hunzelf uiteindelijk gecorrigeerd moet worden en dat ze daar riant voor betaald krijgen.

3. Bij de oplevering geeft de leverancier altijd op papier aan dat gezien de, in hun ogen altijd te korte, opleveringseis ze het product nog niet in de praktijk hebben getest, maar dat ze er van overtuigd zijn dat het voor 99% af is. Merkwaardig genoeg blijkt in de praktijk die ene procent het systeem vrijwel altijd redelijk onbruikbaar te maken.

4. De verantwoordelijke chefs accepteren elke smoes van de leverancier zolang die maar op papier staat zodat zij zich ingedekt hebben. Daarnaast snappen ze vrijwel niets van ICT en als het er bij de presentatie van het bedrijf goed uit ziet, dan zal het wel goed zijn. Praktijkervaringen van agenten zijn niet interessant voor de chefs, want agenten zijn maar dom voetvolk in hun ogen.

5. Grote sommen geld worden op voorhand en zonder enige eisen overgemaakt aan de ontwikkelende bedrijven, want het is toch niet hun geld. Het bedrijf heeft letterlijk de buit binnen en weet dat alle narigheid die (bewust?) in hun product zit nog weer extra geld op gaat leveren omdat hun product zó gecompliceerd is, dat alleen zij als experts die problemen op kunnen lossen. En aangezien de chefs zoals gezegd geen verstand van zaken hebben en op papier ingedekt zijn wordt dat klakkeloos aangenomen.

Mocht je denken dat dit een wel heel somber beeld is, bedenk dan dat dit niet alleen geldt voor de politie, maar voor alle overheidsdiensten en het beeld is nog veel somberder.
Exact vandaar de opmerking en wederom geen idee waarom het off topic is gemodereerd want dit is precies wat er fout gaat keer op keer. Iedere fase is een drama en daar zijn aanbestedingen bij de politie niet uniek in. Zolang er overheidsgeld uitgegeven mag worden dan denken de bedrijven / inhuur die de opdracht scoren al direct easy money en worden de kwaliteitseisen vergeten. Voorbeelden te over.
Bij de eerste aanpassing op de opdracht waarschijnlijk
Beste is dat deze problemen er al sinds dag 1 zijn en ook reeds in de test fase aanwezig waren.
klopt, helaas is dat zo... Het is ook meerdere malen aangegeven
Je zou toch bijna gewoon je telefoon pakken en google maps opstartten.. 8)7
Anoniem: 878977 @Evolixe15 juli 2017 09:17
Helaas is dit dus wat er ook gebeurt....
Dat, of de agent in kwestie is lokaal bekend en weet uit zijn hoofd de weg....
Goed om te weten dit. Ik weet ook meteen waar ik heen vlucht na m'n volgende overval - gewoon naar huis. Deze wijk staat hier pas sinds Mei :D
Ik werk voor één van de concurenten van dit CityGIS systeem. Dagelijks bouw ik aan ons syteem en spreek ik met gebruikers. Zonder de concurent af te vallen wil ik globaal wel wat info toevoegen op basis van de reacties.

- Google maps, openstreetmap, wayze... Dat klinkt leuk maar de licenties zijn niet voor professioneel gebruik, dan houd het al op. Tevens is er een waslijst aan eisen waar een hulpdiensten navigatie aan moet voldoen, niet één van de eisen kan door die aanbieders worden gelevers.
- TomTom, Garmin etc. Zij bieden niet de technische koppelvlakken (C2000, externe antennes, dead reckoning in tunnels etc) die nodig zijn voor hulpdiensten. Tevens is de software een gesloten systeem, waar je nooit mee de randvoorwaarden (zoals privacy van betrokkenen) kunt waarborgen.
- alles verloopt via aanbestedingen. Partijen als Google en TomTom doen hier simpelweg niet aan mee, die zullen dus nooit leveren.
- Er zijn heel veel eisen aan de routering. Er is geen absoluut beste of snelste route. Tegen het verkeer in mag niet, ook een hulpdienst niet. Dat de chauffeur dat wel wil maakt de situatie alleen maar onveiliger. De routering staat of valt met de kaart. En die kaart moet ontzettend veel uitzonderingen bevatten op regels die voor normaal verkeer geld, zoals bussluizen waar soms een politie wel langs kan, maar alleen op zondag met een aparte sleutel die de meldkamer moet openen in het voertuig. Of een bussluis waar de 4x4 touareg wel over kan, maar de caddy niet. Of een weg die lamgs een school gaat, en die dus vermeden moet worden tijdens schooltijden en halen/brengen, maar tijdens schoolvakanties niet en morgen heeft mijn kind ook toevallig vrij dus dan kunnen we er wel langs...
- de organisatie bij de hulpdiensten is complex, met veel rangen, heilige huisjes, alternatieve belangen en veel bekwame personen op de verkeerde functie. Ga daar maar eens de perfecte oplossing uitrollen...

De materie is complexer dan het commentaar hier doet vermoeden. Als het zo simpel was dan werd er wel google maps of openstreetmap gebruikt. Zo simpel is het niet. Hopelijk geeft bovenstaande wat meer inzicht. En aan de concurent: veel beterschap met de opdracht.
[Agenten zouden als oplossing hun eigen smartphone gebruiken om de weg te vinden.
Oh de ironie, zie je opeens een agent met z'n telefoon bezig achter z'n stuur :D

Al vraag ik me af welk systeem ze dan hebben, ze praten altijd over 'navigatiesysteem', maar dat moet toch wel gebaseerd zijn op, of ontwikkeld zijn door?
De politie en andere hulpdiensten maken gebruik van een GIS systeem (Geografisch Informatie Systeem) dat eigen kaarten heeft. Het is dus niet een Google Maps afgeleide. Dit zijn vaak kadestrale kaarten voorzien van coordinaten. Er zijn speciale diensten in Nederland die die kaarten maken, voorzien van meetschalen, huisnummers en co. Cyclomedia is zo'n firma.
Zou openstreetmap hier niet veel nauwkeuriger voor zijn?
Zou openstreetmap hier niet veel nauwkeuriger voor zijn?
Vertel even welke straat jij woont en met 20 tweakers hebben we die straat zo bestemd als voetgangerszone.
en 50 anderen hebben dit binnen een dag weer teruggedraaid.(ik woon namelijk langs een provinciale weg)
Het kadaster heeft ook een gedetailleerde kaart: https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/
Zitten die normaal gezien niet per twee in hun voertuig? Dat lijkt me het beste voor hun veiligheid.
Afhankelijk van gebied waar je woont denk ik.
In de stad zie ik ze idd vaak met 2 in 1 auto, maar buiten steden, zie je vaak maar 1 in de auto zitten.
Anoniem: 686983 @wica14 juli 2017 18:20
Als er maar één inzit gebruikt hij/zij de auto op dat moment voor privé.
Je bedoeld te zeggen dat ze niet voor de noodhulp rijden. Is iets heel anders als prive rijden, waarom zouden ze bijvoorbeeld met 2 personen een brief moeten afleveren bij een getuige.
Anoniem: 686983 @satyriasis14 juli 2017 19:27
Waarom zou je als agent uberhaupt een brief afleveren?
Daar zijn postbodes voor. Kost een postzegel. Nu kost het veel meer maar toch hebben ze geld tekort.
Omdat dat moet, je wil zeker zijn dat de juiste persoon die brief krijgt namelijk.
Anoniem: 878977 @HaterFrame15 juli 2017 09:19
Daarvoor hebben we deurwaarders, het is hun werk om officieele stukken af te leveren.
En daar zit je er dus naast, is vaak niet het geval. Daarnaast kan het ook wel handig zijn om details nog eens door te spreken, handtekening zetten ed. Ik doe dit soort ritjes regelmatig voor een andere rijksdienst en dat heeft me bijzonder veel informatie opgeleverd die een deurwaarder niet krijgt, die krijg je namelijk alleen als je een “band” met de persoon in kwestie creëert.
Of je verstuurt een aangetekende brief. Moet er ook getekend worden.

[Reactie gewijzigd door field33P op 23 juli 2024 02:27]

Hoezo dan voor privé?

In o.a. het dorp waar ik woon, is gewoon weinig politie.
1 rijd de auto, de andere 2 op de fiets. Dat is onze bezetting op een doordeweekse dag.
Bij ons zie je alleen politie als er iets aan de hand is. Ongeval, overval bij het tankstation, dat soort gelegenheden. En dat is maar goed ook, kun je gewoon jezelf zijn zonder dat er meteen een agent staat te kijken of je je wel exact aan de wet houdt.

Ergens van het voorjaar reed er een auto door het "centrum" en toen ze even stopten, werd er direct gevraagd of ze de weg kwijt waren omdat het niet echt weer was om zomaar te toeren :+

[Reactie gewijzigd door Miglow op 23 juli 2024 02:27]

Jezus wat een onzin!
Er rijden echt wel surveillance-autos met maar één agent erin hoor.
Woon op het platteland, Politieregio Weert; Weert ligt op meer als 25 km afstand, dus Politie zien we hier vrij zelden, dan kan het ook nog wel eens een eenling zijn, die voor bepallde akties eerst op andere collega's moet wachten...
Nouja, dat is niet zoveel anders dan de mobilofoon bedienen in de auto wat ze ook al sinds jaar en dag doen.

Verder weet ik niet precies wat de politie gebruikt (en dat wisselt blijkbaar ook nogal), maar in ambulances is vaak CityGIS te vinden. Een integraal systeem tussen zowel meldkamer en auto's.

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 23 juli 2024 02:27]

Als veelvuldig mobilofoongebruiker (zendamateur) vind ik dat toch wel heel wat anders.

Een mobilofoon staat standaard op speaker dus je hoeft hem niet aan je oor te houden om iets te horen. Microfoon hoeft niet zo dicht bij je mond, kan je ook in de hand houden terwijl je die aan het stuur hebt. De bediening is verder super eenvoudig, zeker bij de politie zullen ze niet veel aan knopjes hoeven zitten als ze op het standaard dispatch kanaal zitten is het gewoon indrukken en praten.

Niettemin heb ik uiteindelijk toch maar een handsfree kit gebouwd voor mijn mobilofoon (zwanenhalsmicrofoon en de push to talk knop op de versnellingspook), zeker omdat je als zendamateur veel meer aan het prutsen bent met zo'n ding omdat er bergen interessante frequenties en repeaters zijn. Professionele gebruikers hebben dat niet. En bovendien is het juridisch een grijs gebied (ik woon niet in Nederland dus daar ken ik de situatie niet).

Bij een telefoon en al helemaal een smartphone moet je per se naar het ding kijken terwijl je hem bedient, en de bediening is ook veel ingewikkelder.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 02:27]

Jij hebt duidelijk nog nooit met sirene gereden :) Ik wel en als je een martin horn onder je bumper heb toeteren is ook een mobilofoon een uitdaging :)
Agenten zitten vaak met 2 personen in de auto, dus dat zal niet een heel groot probleem zijn.

Gaat het hier niet gewoon om verschillende merken en/of uitvoeringen van auto's met ieder een eigen navigatiesysteem? Er zit nogal een verschil tussen de ingebouwde navigatie van een BMW of een Volkswagen, misschien is dat verschil ook zo groot tussen verschillende typen, uitvoeringen en jaren van hetzelfde merk?
Het lijkt me allemaal niet zo super ingewikkeld te hoeven zijn. Meeste van de DHV wagens die rondrijden zijn VW Transporter busjes (vooral van een recent bouwjaar) dus zou al vanuit de dealer geinstalleerd moeten worden afgeleverd (inclusief recente kaart). En ook al zou men geen recente kaart hebben dan is een losse update makkelijk tijdens onderhoudsbeurten te installeren.
De ingebouwde apparatuur van een auto bestemd voor de politie is heel anders dan het stock model. Op filmpjes van bijvoorbeeld de Politie Rotterdam is duidelijk te zien aan de centrale console dat het geen standaard Golf betreft
de bijrijder is de navigator, dat is altijd al het geval geweest en is ook de officele taakverdeling.
Ze moeten politie tesla's maken haha... snel en een goede kaart ;)
kaart is misschien goed (google), navigatie is ruk

-geen mogelijkheid volgende x meter te blokkeren en hercalculeren
-geen mogelijkheid alternatieven te zie
-geen viapunten
-geen POI langs de route tonen
-geen kaarten op 17inch scherm wanneer draadloze verbinding eruit ligt (en dit gebeurd niet zelden)
...
Dit is iets tesla specifieks? Want mijn smartphone doet zeker punt 2, 3 en 4 wel.
Zal de bijrijder toch wel doen, dat navigeren?
Denk dat het Volkswagen navigatie is. Veelal zijn die uitgebouwde navigatie om te huilen in vergeleken met smartphone navigatie (Google Maps, Here, Waze of TomTom) zijn stukken beter. Geen OTA updates(bestaat wel overigens Tesla o.a.), langzaam, minder goede file informatie, geen goede wegwerkzaamheden info en updates zijn asociaal duur. Voor update-je vragen ze bij de garage honderden euro's. Reden genoeg om geen VW-navi te nemen in mijn privé auto.

In mijn leaseauto (Toyota) is het ook om te huilen kreeg ik 2 jaar map updates bij. Het is mij 1x gelukt die te updaten nu werkt de site niet meer.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 23 juli 2024 02:27]

Het is zeker niet de VW Navigatie, het is voor zover ik weet CityGIS
blijkbaar is er meer dan 1 systeem in omloop.
Voor update-je vragen ze bij de garage honderden euro's. Reden genoeg om geen VW-navi te nemen in mijn privé auto.
dat is ontzettende oude info, vanaf de Discover serie (2012) kun je via de website van volkswagen elk halfjaar gratis een update downloaden, daarmee is VAG 1 van de weinigen. ik weet zo niet welke fabrikanten dit nog meer doen, maar ik weet wel dat Peugeot, Toyota, en Renault geld voor een update vragen (peugeot voor hun SMEG is iets van 150 euro.)

[Reactie gewijzigd door Shanquish op 23 juli 2024 02:27]

Ah, foutje van verkoper dan, die vertelde mij in 2015 dat updates niet gratis waren. Bedoelde hij zeker als je het hun laat doen, kost het gewoon uurloon. Maar goed mis het niet.
Absoluut biet een van de enige...

Onze Volvo’s, BMW’s en Tesla’s krijgen allemaal gratis kaartupdates. De laatste 2 zelfs draadloos over 4G
Updates voor 'mijn' Toyota Auris kan ik (de eerste drie jaar volgens mij) gratis downloaden.
Was VW niet een van de weinige die gratis updates had?

Bij Renault is het helemaal bedroevend. Ik kreeg bij mijn Clio die ik in juni 2015 nieuw kreeg 1 gratis navigatie update. Doe ik de update, blijkt het om kaarten te gaan van Q4 2014 te gaan, daarna geen updates meer gehad en ben dus verplicht om wel apps te gebruiken op mijn telefoon (Waze werkt verder stukken beter ook, dus dat is het probleem niet).
Je moet nog maar even lang en hard nadenken over hoe gewenst het is dat je Google een lijstje geeft met alle plekken waar de politie naar toe gaat. Ik kan een paar redenen bedenken waarom dat uiterst ongewenst is.

Ander punt: denk je dat je je Volkswagen navigatie kunt koppelen aan de terminal en P2000 verbinding waarover de meldingen van de meldkamer binnenkomen? Want dat is een van de eisen: het moet naadloos integreren met de MDT in het voertuig. Dat met een portofoon en een kladblokje op het dashboard is al weer een paar decennia geleden.
Nee P2000 zal niet 123 aan Google maps te koppelen zijn, maar ik vind het kwalijk dat door deze koppelingen er geen technologische vooruitgang is. Criminelen hebben het nieuwste van het nieuwste en de Politie wacht tot de P2000 meldingen weer op hun VW navigatie getoond wordt. Dan loop je toch altijd achter de feiten aan? Waarom geen combinatie van diensten?
Je bedoelt ongetwijfels C2000, dat is heel iets anders als P2000 (pagers).
P2000 wordt bij de Politie vrij zelden gebruikt.
De navigatie gaat via het MDT. Dus er zijn geen interne of externe navigaties aanwezig). Op de persoonlijke/eigen systemen na dan.

Vanaf december komt de het nieuwe C2000/P2000, dan is er niks mee te volgen via P2000(sites).
Voor update-je vragen ze bij de garage honderden euro's. Reden genoeg om geen VW-navi te nemen in mijn privé auto.
Verschilt dat niet tussen map updates en updates van gehele navigatie? Bij mij was het updaten van mijn mappen volledig gratis. Je moet het alleen zelf ff doen, als je het door de dealer laat doen kost het je 160 euro dacht ik.
Sommige fabrikanten bieden het inderdaad wel aan. Naast Tesla ook bijvoorbeeld op Ford. Maar de meeste fabrikanten werken nog met vaste kaarten die zeer beperkt worden bijgewerkt. Op mijn wagen heeft het ingebouwde systeem recht op 3 jaar gratis updates. Wat dit betekend is dat ik bij het jaarlijks onderhoud (1x per jaar) mag vragen (moet er zelf achter vragen wanneer ik een afspraak maak) om de kaart bij te vervangen. Nieuwe kaartjes los kosten al snel >€150 en worden maar 1x per jaar uitgebracht met op dat moment al verouderde info.
FYI er is een nieuwe site van Toyota. Je moet een nieuwe account aanmaken en dan je nummerbord invoeren. Met een beetje geluk heb je dan weer toegang tot je gegevens. Ik had hetzelfde probleem met mijn Toyota.
In mijn leaseauto (Toyota) is het ook om te huilen kreeg ik 2 jaar map updates bij. Het is mij 1x gelukt die te updaten nu werkt de site niet meer.
En dan nog, voor mijn niet-lease auto heb ik vorig jaar de navigatie update gekregen van de 2e helft van 2016.
Ik weet al 1,5 jaar dat je van Amsterdam de A4 kan pakken en in 1 ruk naar het zuiden kan rijden, waarbij het laatste stuk weer gewoon A4 heet, maar mijn navigatie weet dat nog steeds niet.
Edit: -1? Hoezo? Pfff.
Uhhh omdat het off topic is?

Het gaat hier over het zeer specifieke navigatiesysteem van hulpdiensten, niet over diefstal van consumenten systemen van Audi.
Kan me toch niet voorstellen dat een agent vaak de navigatie echt nodig heeft, je weet je stad/wijk toch al snel uit je hoofd?
Je "eigen" stad of wijk uit je hoofd is niet zo'n probleem. Zeker niet voor een wijkagent. Die is er voor de wijk. Maar een agent die noodhulp rijdt, zeg maar de 112 telefoontjes die binnenkomen, is het een ander verhaal. En laat daar nou net de tijdwinst belangrijk zijn.

Een agent die noodhulp rijd in bijvoorbeeld Haarlem moet vanwege een grotere inzet ergens in de regio, ze voertuig verplaatsen naar Beverwijk. Hij gaat daar in de buurt dan noodhulp rijden, omdat de rest "bezet" is. Al weet hij nog elk straatje in Haarlem, ik durf te wedden dat hij niet alle straten in Beverwijk kent. En dan is een up-to-date navigatie systeem behoorlijk handig.
Sterker nog, vaak kunnen er stukken afgesneden worden door een stukje fietspad te nemen. Dat scheelt bij mij in de wijk al ruim 1 minuut rijden (en dat is voor een ambulance best veel). Een navigatie zal je daar nooit overheen sturen.
Als je ziet hoe groot sommige regio's zijn (meerdere middelgrote steden aanwezig), dan begrijp je dat dat niet altijd het geval is. Die regio's "passen" (typisch beleidsmedewerkersbuzzwoord), in de nieuwe opzet van de politie. Daardoor krijg je natuurlijk wel dat een diender uit Dordrecht opeens in Gorkum aan de slag moet. Zal vast heel efficient zijn, maar schept ook nieuwe problemen die je natuurlijk niet kan voorzien <sarcasme modus off>.
Ja en nee. De Ceintuurbaan is 1.3km, de Laan van Meerdervoort is 5.8km. Daarbij als een agent niet zelf hoeft na te denken of waar en hoe hij op de Herengracht moet komen en waar het eenrichtingsverkeer is en waar niet etc etc. dan scheelt dat vast braincycles/geheugencapaciteit die oom agent beter kan inzetten voor het op hoge snelheid laveren door het verkeer en ontwijken van argeloze mede-weggebruikers.

Daarbij als de gegevens naar oom agent gestuurd kunnen worden, dan worden Bloemstraat en Bloemgracht niet eenvoudig verdwisselt. Lijkt een detail, kan toch belangrijk zijn.
Anoniem: 310408 @Aikon14 juli 2017 21:20
Kan me toch niet voorstellen dat een agent vaak de navigatie echt nodig heeft, je weet je stad/wijk toch al snel uit je hoofd?
En jij weet ook waar huisnummer 42 in elk van die straten is?
Hint, denk dat de agent bij spoed wel iets anders te doen heeft, dan naar huizen kijken om te zien of het oploopt, afloopt of alsnog een vreemde logica kent qua nummering. Als hij eerst moet kijken, dan moet keren en nog een paar keer moet kijken om op het juiste adres te komen, gaat er kostbare tijd verloren.
Het is een verouderd systeem, het is niet alsof er geen navigatie is, dus dat is alleen nodig bij nieuwe wijken. Daarnaast is vaak wel duidelijk waar het is, staat er iemand op straat bijv. Tuurlijk, elke seconde telt, maar het probleem lijkt groter dan het is in de praktijk imo.
Het is makkelijk gezegd, maar de praktijk is toch echt anders.

Laat in de avond, iemand met spoed bij huisnummer 1124. Je komt als agent op de kruizing met die straat, maar het huidige gps systeem werkt dus niet. Ga je dan links of rechts? Je kiest voor links, probeert in het donker huisnummers te lezen op de woningen, die zelden goed zichtbaar zijn in het donker. Na 10 huizen vind je eindelijk een huisnummer, nu heb je een 2de nodig om te zien of het oploopt of afloopt. Na weer 10 huizen zie je dat het afloopt en dat je dus de andere kant op moet. Je draait de auto en kan met hoge snelheid naar andere kant rijden. Die persoon op straat staat er pas over dik een kilometer, dus bij je eerste beslissing heb je daar niets aan. Intussen heb je met het zoeken gewoon kostbare tijd verloren.

Ik ken genoeg straten waar huisnummers verre van logisch verlopen, vooral als die wijk ook nog eens zijstraten kent die dezelfde straatnaam hebben als de hoofdstraat. En dat zijn niet alleen nieuwe wijken, ook oude buurtjes kennen dit soort rare constructies.

Maar dan komen we ook op het punt dat je vroeger gewoon agenten had die buurten volledig uit hun hoofd kenden. Niet alleen waar welke huisnummers waren, maar ook haast kenden wie het betrof. Tegenwoordig mag je, vooral op het platteland, hopen dat je 1x per week een politieagent ziet rondrijden, laat staan dat je hem kent. Gewoon een slechte zaak, hierdoor is het in Nederland aardig slecht gesteld met de politie in het algemeen. Geen tijd voor aangiften, geen tijd om te behandelen, geen tijd voor afhandelen van blikschade, geen tijd om criminelen die nog tijd moeten uitzitten van het bed te lichten, geen tijd voor..., waar hebben ze eigenlijk nog wel tijd voor tegenwoordig? De oplossingspercentage van misdaad is in NL behoorlijk slecht, vooral voor een ontwikkeld land als de onze. En de zogenaamde dalingen van misdaad is niet zozeer echte dalingen, het is gewoon minder aangiften, want waarom zou je aangifte doen als het toch op de plank blijft liggen en na een paar maand eens naar gekeken wordt, waardoor het oplossen nagenoeg niet meer mogelijk is?
Het beeld wat je schetst kan kloppen inderdaad, nogmaals, in het slechtste geval denkbaar. Overigens heeft elke agent een zaklamp.

Je uitspraak over oplossingspercentage in NL t.o.v. de rest v/d wereld is een onderbuikgevoel of gebaseerd op feiten?
Ik geloof niet dat jij b.v. in de avond- of nachturen huisnummers opzoekt, op industrieterreinen b.v. zijn ze zelden aanwezig...
Haha grappig dat het probleem niet alleen onze regio is maar blijkbaar landelijk. Als wij 0900-TUIG bellen om koperdieven te melden, dan doen wij dat altijd vanaf onze vaste lijn en we geven altijd aan dat de politie ons even moet bellen voordat ze de oprijlaan op rijden zodat wij ze tegemoet kunnen komen, omdat zowel hun navigatiesysteem als Google Maps dit terrein en de straatnamen op dit terrein nog niet kent. Op ons terrein is beperkt GSM bereik (onvoldoende voor Google Maps) en C2000 heeft hier helemaal geen bereik. De meldkamer weet dit inmiddels, maar de individuele agenten niet. Met een beetje creativiteit kom je er wel, daar is geen navigatie voor nodig.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 02:27]

Anoniem: 426269 @Trommelrem14 juli 2017 16:55
"Op ons terrein is beperkt GSM bereik (onvoldoende voor Google Maps)..."

Gewoon dat kaartgedeelte offline opslaan toch? Sowieso heb je volgens mij je hele eigen buurt erop staan als je het regelmatig gebruikt en op 'okee' drukt om je offline stukje map te bewaren/updaten.

// edit: Is dat niet ergens aan te vullen als het nog niet bestaat? Of aan te geven, zodat ze het weten dat het nog niet bekend is (en missschien geneigd zijn eens langs te komen)? :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 23 juli 2024 02:27]

Dan moeten de straatnamen wel bestaan in Google Maps. Vooralsnog zie je alleen een groen vlak :)
Ik ben benieuwd of Waze de straatnamen al wel kent, zo niet dan log je zelf in als Waze editor en pas je de kaart gewoon aan.
Het lijkt mij dat justitie toch wel een bulk deal met TomTom zou moeten kunnen aangaan. Dan hebben ze er gratis software en kaartupdates bij.
nope, Tomtom heeft de volgende deal (ervaring uit deze markt, heb er zelf gewerkt).

Ambulance geeft aan: "Deze route klopt niet"
Tomtom: "Kom maar met X meldingen hiervan, elke ambulance regio zien wij als 1 melding"

Dus 20 ambulances van regio 15 = 1 melding.

Vaak moeten er 1000-1500 meldingen binnen komen, dan zit je gewoon erg met vertraging te werken.

De kracht van dit soort bedrijven is juist (en wat zeer goed werkt uit mijn idee op Ambu/brandweer) is dat wijzingen snel doorgevoerd kunnen worden, en OTA gepushed worden naar de voertuigen. Hierdoor zit je niet te wachten op TomTom die het moet aanpassen.
Het is gewoon ook een kwestie van keuzes maken. Een stratenboek die we vroeger hadden was ook al "verouderd" op het moment dat je hem kocht. Als door het overslaan van een update twee extra agenten kan betalen dan vind ik dat al winst.
TomTom heeft haar business model al 3 jaar geleden omgegooid. Je betaald een vast bedrag voor de service, in ruil daarvoor krijg je flitspalen, flitsers (maar dat is +99% false positives) POI's (mist wel veel), alle wegenkaarten van de wereld, onbeperkt updates (Office 365 Model) en verkeersinformatie (TT HD Traffic wint al jaren alle prijzen op het gebied van verkeersinformatie, dat is ongeëvenaard goed).

Als gewone forens die wat kilometers moet maken en klant(locaties) bezoekt is verkeersinformatie natuurlijk het belangrijkst, dus de keuze voor TT is eenvoudig. Flitsers heb je FN en FM voor en POI's is Google veruit het beste in.

Maar nee, kaartupdates die geld kosten, dat is echt niet van deze tijd. Ingebouwde autonavigatie (op de TT systemen na) zijn sowieso niet van deze tijd. Zeer weinig updates per jaar (1 of 2 misschien 2, really?) en lopen dan ook nog altijd 1 of 2 versies achter op de live versie van de leverancier. Als je een premium auto heb krijg je die troep lifetime gratis.

Ik zeg altijd maar zo: ingebouwde navigatie is meestal een ingescanned ANWB wegenboek, daar blijf ik verre van, ook al zit het al jaren in mijn 'premium' auto's.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 02:27]

Dan heb je het over Lifetime Maps? Dat zit ook op de TomTom die we pas voor m'n vrouw gekocht hebben maar Lifetime moet gelezen worden als "gedurende de levensduur van het product" en dat is dus niet onbeperkt.
TomTom gekocht??? Ik heb als sinds het Windows Mobile tijdperk geen TomTom meer gekocht. Die is er gewoon voor iOS en Android. Waarom zou je een duur kastje met eigen processor en slecht scherm kopen als je gewoon een krachtbron in je broekzak heb zitten?

En jawel, je neemt bij TT een dienst af voor €18 per jaar die dan op al je apparaten werkt zolang TomTom bestaat. Ik gebruik hem op mijn Nexus, iPhone en leen mijn account uit aan ouders. En op elke nieuwe Nexus en iPhone van mij gingen alle apps inclusief TomTom weer verder. Lifetime dus!

Beetje zonde van geld en ook milieu dat je een kastje koopt voor navigatie.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 02:27]

Gekocht ja omdat zo'n kastje volgens m'n vrouw vele malen prettiger werkt dan een mobiel en ik kan niet zeggen dat ze daarin ongelijk heeft (persoonlijke mening). Zelf gebruik ik de navigatie van de auto, geen behoefte aan extern geknoei als het er gewoon is in de auto zelf (zonde van het geld en ook milieu om een service te kopen als de auto zelf navigatie heeft ;) ).
Die dienst afnemen op alle apparaten zolang TomTom bestaat kan ik overigens niet terug vinden bij TomTom zelf, iedere dienst die daarop lijkt heeft het over Lifetime en dan staat er bij de app vorm "Installeer en update kaarten vanuit de hele wereld zonder extra kosten gedurende de levensduur van je app."
Wat ook terug te vinden is zijn LIVE Services voor kastjes en enkele ingebouwde types in bepaalde automerken maar die kosten een stukje meer dan de 18 euro die jij noemt.

Wat in de buurt lijkt te komen is TomTom Go Mobile (met daarbij de tekst "Installeer en update kaarten vanuit de hele wereld zonder extra kosten gedurende de levensduur van je app.") maar heel duidelijk zijn ze niet op hun eigen site.
Ik heb al jaren een Brodit autohouder in mijn auto's gebouwd inclusief ingebouwde stroom toevoer.

Van mijn leven lang niet dat ik de inbouw navigatie troep van de eigen automerken aanraak en heb altijd top of line van de Duitse merken gehad (zit nu eenmaal bij het pakket en Android Auto en Apple Car lijkt me ook leuk als het draadloos kan).

Als je de beste file informatie wil, gewoon fatsoenlijk op de meter nauwkeurig zien waar een file begint. Weten of een parallelbaan vandaag wel of niet de juiste keuze is, is TomTom de enige keuze. Daarnaast heb ik als sportieve rijder sowieso al jaren FlitsNav en laatste jaren Flitsmeister erbij. Dus 1 apparaat voor alle dienstverlening.

Gaan autos voorlopig nog niet hebben en TomToms kastjes ook niet. Ik kan mij daar echt kapot aan ergeren in 2017, dus uit principe raak ik de pre-Internet navigatie inbouw dingen niet aan.

Maargoed, daarom staan er in 2017 zoveel premium auto's achter ongelukken te wachten. Ongelovelijk vind ik dat, is al zoveel jaren zo onnodig. Rijkswaterstaat geeft in 30sec via de API de rode kruizen door. Dus navigatie hoorr eerste afrit te nemen en er langs.

TomTom Go staat gewoon gratis in jouw appstore hoor, al jaren. Van daaruit kun je als je meer wilt die €18 pj betalen (dat was het tenminste)

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 02:27]

Ik begin medelijden te krijgen met onze agenten... Wat een zootje maken ze er van bovenuit toch van.
Anoniem: 149075 @Division14 juli 2017 18:27
De agenten zelf kunnen er ook wat van hoor, het niveau is nu niet echt gestegen de afgelopen jaren, de ouwe rotten hadden gewoon fatsoen (vaak dan). Dat krijg je als je mensen aanneemt, dus de jeugd van tegenwoordig, die denken dat ze er "status" door krijgen in zijn algemeenheid en niet in hun functie alleen.
Ik heb zo hier en daar ook wel eens het haantje meegemaakt, zeker als er een vrouwelijke agente naast staat (onpopulaire mening: dat moeten ze dus ook niet doen, te veel gasten kunnen gewoon niet met een vrouwelijke partner om gaan), maar verder zit je wel lekker royaal te generaliseren.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 02:27]

Dat royaal genereren is helaas mogelijk omdat de samenleving en de mensen daarin ook veranderen, de agent dus ook.

Het gaat niet om de haantjes, het niveau daalt gewoon omdat de mensen die wel kunnen relativeren gewoon niet meer niet de mensen die niet kunnen relativeren willen samen werken (op straat). Daarbij kunnen ze slecht mensen binnen halen voor de opleiding en krijg je dus sneller minder geschikte personen.

De kantoor agenten zijn vaak van een heel ander kaliber en die zitten daar ook niet voor niets ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 149075 op 23 juli 2024 02:27]

"Daarbij kunnen ze slecht mensen binnen halen voor de opleiding en krijg je dus sneller minder geschikte personen."

Dit klopt absoluut niet. Per vacature solliciteren volgens mij wel 1000 gegadigden en de selectie is behoorlijk streng. Het heeft niets te maken met een gebrek aan interesse of kwaliteit van de deelnemers. In het verleden kon je direct van je middelbare school doorstromen naar de politie, dat lukt nu echt niet meer. Ze zoeken gemiddeld voor mensen van 24-30 met een aantal jaren werkervaring die behoorlijk aan de tand worden gevoeld voor ze überhaupt aan de opleiding beginnen.
De suggestie dat ze zomaar jan en alleman van straat plukken omdat niemand agent wil worden is gebaseerd op quatsch.

In mijn ervaring zijn het voornamelijk zeer sociaal ingestelde mensen die een carrière als agent ambiëren. Mensen die juist contact willen hebben met iedereen en die graag en praatje maken. Dat 'de maatschappij' het tegenwoordig nodig vindt alles in een uniform uit te dagen. De haantjes lopen juist op straat en onze agenten moeten maar vriendelijk, professioneel en dienstbaar blijven.
Anoniem: 149075 @casd1817 juli 2017 12:32
Je weet toch waar een politieagent begint ? Ja op staat en daar zitten de meesten niet op te wachten wanneer ze rechercheur willen worden... en daar gaat het zeker mis. De mensen die wel op straat blijven hangen ken ik ook, de meeste zijn te eigenwijs en hebben hun zegje al gedaan terwijl ze de situatie nog niet hebben in kunnen schatten dan wel navraag hebben gedaan, ook i hun privé leven, altijd een stapje voor op een ander zijn.

Probleem is gewoon dat die "lui" denken iedere situatie in de smiezen te hebben zonder ervaring (in die situatie) en dat is een groot probleem. Vergelijk het met Facebook, sterker, je moet daar de persoonlijke reacties van de agenten soms een lezen als ze een post hebben gedaan van zaken die er echt niet toe doen of waar zij rechtlijnig gedacht hebben... we zitten niet meer op de basisschool.
Anoniem: 695873 14 juli 2017 16:59
"Door de problemen...zouden agenten geen contact kunnen leggen met de meldkamer".

Sinds wanneer hebben agenten een navigatiesysteem nodig om contact te kunnen leggen met de meldkamer?

Het lijkt mij dat een navigatiesysteen voor de navigatie bestemt is en dat een falend navigatiesysteem geen negatieve invloed heeft op de communicatie.
Je schaamt je toch dood. Die do-gooders keer op keer maar roepen "we zijn een van de rijkste landen van de wereld" en dat we "mensen moeten helpen" maar ondertussen hebben ze geen geld over voor politie en leger om ons zelf te helpen. En maar bezuinigen op deze posten. Mijn excuses aan de mensen die hierdoor hun werk niet goed of met minder veiligheid moeten doen. Sorry.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.