Ticketmaster wil kaartcontrole via ultrasoon geluid mogelijk maken

Ticketmaster is bezig met de integratie van ultrasone technologie in zijn systemen voor kaartcontrole. Bezoekers kunnen inchecken bij evenementen door ultrasone geluiden via hun smartphones uit te zenden. De technologie heet Smart Tone en wordt ontwikkeld door Lisnr.

Ticketmasters nieuwe kaartcontrolesysteem met ultrasone geluidstechnologie heet Presence, schrijft VentureBeat. De introductie verloopt in samenwerking met het bedrijf Lisnr, dat de technologie ontwikkelt. Via ultrasone geluiden die door smartphones worden uitgezonden, kunnen bezoekers bij evenementen inchecken en zichzelf identificeren zonder fysieke of digitaal te scannen kaarten te gebruiken. Lisnr claimt dat deze technologie veiliger en goedkoper is dan nfc-verificatie, dat nu al gebruikt wordt voor kaartcontroles.

De ultrasone signalen worden verstuurd op frequenties tussen 18,75kHz en 19,2kHz, die voor de meeste mensen te hoog zijn om waar te nemen. In het signaal is de unieke persoonlijke identificatiecode verwerkt die hoort bij de aangekochte ticket; ontvangers bij de ingang kunnen dit oppikken, zodat bezoekers direct door kunnen lopen. De kaartcontrole zou zo rond de twee seconden duren.

Het in 2012 opgerichte Lisnr claimt dat hun Smart Tone-technologie beter bestand tegen fraude is dan traditionele kaartjes. Ook is er geen internet- of bluetoothverbinding vereist voor de verificatie. Door de broadcast van kaartinformatie is het daarnaast mogelijk om bezoekers gepersonaliseerde content aan te bieden, afhankelijk van hun locatie op het evenemententerrein. Ticketmaster wil bezoekers verder in staat stellen betalingen te verrichten met behulp van de Smart Tone-verificatie.

Lisnr gebruikte de technologie al eerder om de zogeheten 'passieve' check-ins mogelijk te maken tijdens Techstars FounderCon 2016, een evenement dat het bedrijf organiseerde met het marketingplatform Splash. Een woordvoerder van Lisnr vertelt VentureBeat dat de samenwerking met Ticketmaster de grootste zakelijke overeenkomst is die het tot nu toe gemaakt heeft.

lisnr gebruik

Door Andrew Kambel

Stagiair nieuwsredactie

05-07-2017 • 18:05

87

Reacties (87)

87
85
51
9
0
28
Wijzig sortering
Door de broadcast van kaartinformatie is het daarnaast mogelijk om bezoekers gepersonaliseerde content aan te bieden, afhankelijk van hun locatie op het evenemententerrein.


Daarom dus...
Precies. En we weten nu ook gelijk waarom die transactiekosten zo belachelijk hoog zijn, kunnen ze deze onzin ontwikkelen. En dan zometeen: "Ga nu als een VIP naar binnen! Binnen 2 seconden sta je binnen." En dan voor die ultrasone kaartjes 7 euro, inplaats van 5 euro transactiekosten. :P
Wat ik mij eigenlijk meer afvraag.

Het is leuk die 'geluid controle', wij horen het niet maar hoe zit dit met dieren die een veel beter gehoor hebben dan 'de mens'. Zo weten we dat dolfijnen bijvoorbeeld hoge fluittonen maken. Maar ook andere dieren in zee. Natuurlijk ben ik benieuwd in hoe verre dit de dieren boven de grond kan storen.
Wat ik mij eigenlijk meer afvraag.
Natuurlijk ben ik benieuwd in hoe verre dit de dieren boven de grond kan storen.
Het zijn piepjes geen continu geluid. Zie het als de piepjes bij het kassa-scannen bij de grootgrutter.
Maar daarmee niet minder gruwelijk irritant om te horen. Vind t een vrij legitieme vraag ook. Ik weet dat vleermuizen vanaf 25 kHz en hoger zitten. De mens houdt op bij 20 kHz. En ik kan me toch voorstellen dat er dieren zijn die er last van kunnen hebben. Het is misschien per kaartje een puls, maar dat achter elkaar gedurende de hele inloop krijg je toch een behoorlijk concert.
Maar daarmee niet minder gruwelijk irritant om te horen. Vind t een vrij legitieme vraag ook.
Dieren hebben wel van meer dingen last. Onvermijdbaar waarschijnlijk.

Je kunt om te beginnen je hond, kat en cavia thuislaten als je naar het muziekfeest op een plein gaat. Voor het overige vind ik geluid uit bijv. dries roelvink ook niet prettig aan mn oren, en dat is niet eens ultrasoon.
Huisdieren zijn gelukkig nog niet het enige soort dieren dat op Aarde/land leeft. Onvermijdbaar vind ik ook een asociale benadering. Je houdt simpelweg rekening met elkaar en dat betekent dus ook met dieren. Welk formaat dan ook.
Hoewel ik het met je eens ben dat we rekening met elkaar moeten houden, denk ik dat dat ultrasone piepje (hoge frequentie = laag bereik) in het niet valt bij de overlast door tienduizenden festivalbezoekers, hun afval, het verkeer er naartoe en niet te vergeten de 110 dB herrie die de gigantische speakers en band maken.

Laten we alles wel een beetje in verhouding zien.
Bovendien zullen de meeste dieren al lang zijn vertrokken naar aanleiding van bovenstaande punten.
Hoe denk je dat alle sensoren werken om een auto te parkeren, nog nooit iemand over gehoord.
Zijn allemaal ultrasoon opnemers, die bij lage rij snelheid aan staan. Licht zelf is de grootste vervuiler van de mens. Die vraag stukken is wetenschappelijk voer. Waar we helaas bitter weinig van weten. Voor geluid onderwater wordt een geluidskaart gemaakt om te bepalen of we nog activiteiten mogen uitvoeren op zee. Wetenschappelijk onderzoek welk zeeleven last heeft van wat, staat in de kinderschoenen.
We weten steeds minder naarmate we evolueren. Zolang het aaibaar is krijgt het aandacht en de rest valt onder het voorzorgsprincipe. Haha afschaffen die festivals.
Honden zijn niet altijd huisdieren. Ook de beveiliging van, in dit geval een festival, kan gebruik maken van waakhonden. Al kunnen die dan ook afstand nemen natuurlijk want als dit zo hard zou staan dat je het op 10m afstand kan horen dan krijg je ook problemen als meerdere rijen naast elkaar gecontroleerd worden.

Ik mis alleen volledig de meerwaarde hiervan op het scannen van een e-ticket.
Ik mis alleen volledig de meerwaarde hiervan op het scannen van een e-ticket.
Het zal niet echt hard zijn. Hard genoeg om de scanner te laten reageren.

De meerwaarde is hetzelfde als bij de ov chipkaart. Kennelijk verkrijgt men meer gegevens uit de koppeling elektronisch ticket-telefoon en kunnen ze je spammen en volgen. Als je ook nog gaat betalen met je telefoon is dat nog meer info voor je dossier.
Al mijn gegevens hebben ze al voor de ticket. Zeker als ze een telefoonnummer verplicht maken
Ik ga niet veel naar concerten, maar wanneer heb jij voor het laatst een vleermuis of een dolfijn op een concert of een festival gezien!?

Daarnaast, zelfs als we het over bijvoorbeeld honden hebben (blindengeleidehonden, drugshonden van de beveiliging), ja okee, die horen dit... maar waarom zou dat een probleem zijn? Al die mensen die in de rij staan te praten horen ze toch ook!? Het is nog wat meer geluid erbij in iets wat toch al een gigantische kakofonie van allerhande herrie is; ja, die hond hoort dat, maar waarom denk je dat ie er last van heeft?
Ik denk dat dit geluid niet ver zal komen en gericht zijn. Ook vanwege afluisteren (hackbaarheid) en storingen van andere ultrasoon poortjes denk ik dat het liefst zo zacht mogelijk is. Toegangspoortjes van evenementen zijn ook vaak plekken met mensen massas worden ook vaak gemeden door dieren :)

Zelf heb ik een ultrasoon afstands meter (frequenties heb ik niet bij de had zo even) maar de katten negeren het totaal, we hebben ook geen last van blaffende honden in de buurt.

Die mosqitto dingen hoor ik wel en zijn vreselijk irritant (ik ben ber boven de 20 dus zou ze niet meer moeten horen)
met een 600mw laser, een phototransistor , versteker, luidspreker, en een statief kun je prima op kilometers afstand horen wat jij thuis zegt
Hoe zou zo'n setup werken?
Google microphone laser , word veel gebruikt door spionnen
I.v.m. dolfijnen mogen ze het niet bij het "Concert at Sea"gebruiken. 8-)
Niet alleen dieren, een aantal jaar geleden kon ik 20kHz nog prima horen (geen idee hoe dat nu is, niet meer getest) en dat is absoluut geen pretje. Laat staan als je straks tussen honderden mensen die zo'n geluid volle gas afspelen op hun telefoon staat.
Anoniem: 315662 @tom.cx5 juli 2017 23:17
Ik denk dat bij een festival (waar dit soort dingen gebruikt worden) deze geluiden in het niets vallen bij de constante geluiden van het festival.
ultrasoon geluid heeft een erg korte golflengte en wordt daarom binnen de kortste keer uitgedoofd door absorptie van objecten, of gewoonweg zo snel in de ruimte verspreid dat het amper luider is dan achtergrondsruis.
Dit zal enkel een probleem zijn als je je cavia, vleermuis, hond of kat meeneemt naar de check-in van je concert. Anderzijds zie ik niet zo'n probleem. We hebben het overigens ook over smartphone speakers, welke van zichzelf al niet erg veel volume kunnen genereren.
Dus gaan de kaart prijzen omhoog. Ik denk dus niet dat het verschil gaat maken. Je krijgt dan twee kaartjes: met ultrasoon en zonder. De eerste prijs is dan natuurlijk wat hoger. De premieverhoging komt dus gewoon eerder.
En NFC is in principe ook een ultrasoon signaal in de mhz dus zelf een factor tig hoger. Dus wat dat betreft is het gewoon hetzelfde (andere drager) maar dan op een frequentie die de sommigen schijnbaar kunnen horen (lekker irritant als je in de rij staat met al die piepjes in je oren).
De ultrasone signalen worden verstuurd op frequenties tussen 18,75kHz en 19,2kHz, die voor de meeste mensen te hoog zijn om te waarnemen.
Ik zie er dus behalve commercieel belang voor het zoveelste truukje om reclame aan te bieden geen voordeel in. En veiliger lijkt me al helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 25 juli 2024 20:18]

Er is een verschil tussen geluidsgolven (waarover dit artikel gaat) en electromagnetische golven.
Ik snap niet waarom gepersonaliseerde informatie op basis van interesses tegenwoordig allemaal met locatiebepaling en gebruiksdata moet. Het bestaat als sinds het begin van alle reclame, en het heet 'borden'! Waarom bestaan die dingen niet meer? Waarom zijn advertenties allemaal gebaseerd op tracking en interesses? Het lijkt wel alsof porno sites de enigen zijn die dat begrijpen: Die zetten gewoon porno advertenties neer omdat ze al weten dat mensen daarin geïnteresseerd zijn :P
Porno is altijd al een zondebok geweest in de maatschappij natuurlijk, maar er is geen andere industrie zo vindingrijk en vooruitstrevend in dat opzicht als de pornoinsdustrie.

Mooi boekje daarover is van Nick Bolton, I live in the future and here's how it works.
Wat met lege batterijen van telefoons? Op festivals durft dit nog wel eens voorvallen.

Elke luidspreker klinkt ook anders, bij het afspelen van hetzelfde geluid, hoe word dit opgevangen? Als iemand met zijn goedkope telefoon ineens 18.76543kHZ moet gaan afspelen kan ik aannemen dat dit fout gaat?
Maakt niet zoveel uit; je medium (lucht) veroorzaakt meer dan genoeg ruis op het originele signaal tov. de sinusen die je zal uitsturen. Dit werk je tegen met modulatie vormen; in praktijk: FM is betere kwaliteit dan AM; omdat het beter bestand is tegen ruis.
Waarschijnlijk kun je dan gewoon je normale ticket tonen (wat iets langer duurt). Frequenties blijven aardig gelijk, en met een fatsoenlijke implementatie kan het best enige fouttolerantie bevatten. Zo kun je dit ook stellen bij QR codes, waar iedere camera anders is en bovendien de camera steers onder een andere hoek de code waarneemt. Ook hier gaat dit gewoon goed.
Waarschijnlijk kun je dan gewoon je normale ticket tonen (wat iets langer duurt).
Duurt nauwelijks langer. Mijn papieren ticket moet men tenslotte ook scannen en ik heb geen foutieve telefoonpieppogingen. Want geen telefoon.
Laatse keer werd mijn ticket opgevouwen en wel ongezien door de controleur op de grote stapel gelegd, om de doorstroom te bevorderen.. liep lekker door, maar had dus evenzogoed een leeg A4'tje kunnen afgeven.. :?
Laatse keer werd mijn ticket opgevouwen en wel ongezien door de controleur op de grote stapel gelegd,
Dat dient een uitzondering te zijn. Scannen is in elk geval niet per se trager dan piepen met de telefoon. Leeg of ander A4'tje had gekund als je wist dat er niet naar werd gekeken.
Hoewel, vermoedelijk had je wel al betaald dus maakt het in feite niet meer uit wat je toont.
Het is maar controle.
Achteraf is inderdaad makkelijk praten. Uitverkocht is uitverkocht, dus geld is al binnen.. en het zal wel meevallen met hoeveel mensen illegaal nog proberen binnen te komen..
Batterij is meestal pas leeg tijdens of na het concert, anders laadkabeltje bij de kassa om even aan te kunnen zetten.
Lijkt mij dat de frequentie niet heel veel uitmaakt, de microfoon zal dat wel oppikken. Afhankelijk of er gepulseerd wordt of d.m.v. modulatie kan de elektronica achter de microfoon dit allemaal wel corrigeren.
Dit zal uiteraard wel uitvoerig worden uitgedacht en getest. En lukt het dan nog niet (bv. speaker defect), dan kan je altijd nog een QR code op je scherm tonen.
Als je in 5 seconden al bedenkt dat het product niet kan werken, dan lijkt me dat wel erg voorbarig...
18.76543 kHZ
Vreemde frequentie-aanduiding. ;)
Sowieso lijkt een zo gedetailleerde frequentie niet haalbaar dankzij temperaturen en verschil in ijking. Wel kun je er op die manier meer kaartjes aan koppelen.
Mooi idee in theorie maar hoeveel telefoons zouden die hoge frequentie kunnen afspelen ? Dat de fabrikanten geen bandbreedte opgeven voor de luidsprekers van hun telefoons is niet omdat die zo ongelooflijk goed is. Zelfs bij telefoons met 'HD audio' vind je geen opgave voor maximum en minimum frequentie.
Youtube/Chromecast gebruikt ook ultrasoon geluid om een chromecast te detecteren, dat werkt ook met vrijwel iedere telefoon.
'k Had jouw reactie graag een +2 gegeven maar dat mag niet blijkbaar ...
HD Audio, of zoals je denk ik bedoelt: HD Voice, is een codec die op het telefoongesprek toegepast wordt en niet perse iets over het toestel zegt. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Wideband_audio voor wat meer info...

Verder hoeft dat nog niet in te houden dat de speakertjes in je toestel het bereik ook daadwerkelijk halen.
Ik neem aan dat als ze dit willen introduceren ze vast wel even een test hebben gedaan om te kijken of de meeste apparaten het wel aankunnen.
Lijkt me dat je dat makkelijker uit de lucht kan pikken dan NFC, als je je wilt voordoen als de persoon voor je.

Maar goed, op zich wel interessant.
Ga er maar van uit dat ieder geluid uniek zal zijn net als de huidige qr codes
het punt is dat je het alsnog uit de lucht kan halen en repliceren om zo op iemand anders zijn ticket naar binnen te gaan.
net zoals je een foto kan maken van de qr code van iemand die voor je in de rij staat? Ik geloof niet in de praktische toepassing van jouw idee..
Met het verschil dat je als controleur de QR-code en de drager kunt waarnemen en beoordelen. Lezen niet, maar een foto op je smartphone kan wellicht wel gescand worden maar zal de persoon om duidelijke redenen afwijzen.

Bij ultrasoon heb je deze menselijke controle niet meer, omdat de mens het niet kan waarnemen.

Idem met NFC maar dat is versleuteld. Ik zie de toegevoegde waarde van dit systeem niet echt, je kunt ook een app met NFC laten werken bijvoorbeeld. Dit klinkt heel erg als een gevalletje "omdat het kan".
Ik ben het ook helemaal eens met je standpunten hoor alleen vind ik het zg stelen van kaartjes door de lucht nogal vergezocht. Qr code is een bijna perfect systeem. Regelmatig ben ik op feesten en festivals en nog nooit issues gehad met qr
Utrasoon geluid lees je dan toch uit met een apparaat waarmee het zichtbaar wordt gemaakt (bepaald patroon/frequentie). Hoe is dat anders dan een QR code?

Als de persoon voor je al gescanned is en elke code is uniek heb je toch gelijk een 'Code al gebruikt' melding bij de 2e scan?
Omdat je de drager van de QR-code wel kunt beoordelen. Je ziet het papier waarop hij staat. De drager van deze audio-code kun je niet waarnemen - de frequenties zijn te hoog. Daarnaast zijn mensen doorgaans visueel veel sterker dan auditief.

Als mijn scanner zegt dat het geluid voldoet aan het gewenste patroon moet ik maar geloven dat dat klopt - ik kan niet eens zeker weten of het geluid wel uit de smartphone app komt die ik scan. Misschien heeft iemand wel een grote stoorzender staan die alles overstemt. Aangezien je het niet kunt waarnemen kun je zelf de situatie niet beoordelen.

Twee keer de code gebruiken zit er niet in, inderdaad. Maar dat lukt bij QR-codes ook al niet. Of via NFC. Dus wat is hier dan het voordeel van?
Met het verschil dat je als controleur de QR-code en de drager kunt waarnemen en beoordelen.
Dat hangt er helemaal vanaf hoe goed je het voorbereidt. Zeker met twee of meer personen: eentje koopt echt een kaartje (zodat je het correcte, originele PDFje te pakken hebt), de rest copy-paste dat ding een beetje (eigen naam invullen bijvoorbeeld). Hoef je alleen nog een foto te maken van iemand anders zijn QR-code (hoeft geen goede foto te zijn, net genoeg dat het correct uit te lezen is; van de uitgelezen data genereer je zelf de QR-code opnieuw) en die plak je op de goede plek in je PDFje. Kost enige voorbereiding (maar dat geldt ook als je een soortgelijke truc met ultrasoon scannen wil uithalen) en daarna is het resultaat hetzelfde: "ticket al gebruikt".

Het voordeel van geluid is dat het alleen afgespeeld wordt op het moment dat het gescanned moet worden. QR-codes staan altijd in beeld, dus daar zou je kunnen proberen om niet de code van de persoon voor je, maar juist van de persoon achter je te jatten (die het ding zeer waarschijnlijk al in beeld heeft staan, om snel door te kunnen lopen zodra ie aan de beurt is).
Daar heb je gelijk in. Alsnog moet je dan dus ongemerkt een foto maken van iemand anders zijn kaartje, deze zelf uitlezen met een QR-scanner, een nieuwe, kraakheldere QR-code genereren met dezelfde data en deze op de juiste plek in het PDF'je inplakken en weer uitprinten. Dat doe je niet even terwijl je in de rij staat.

Een geluidsopname doen van ultrasoon geluid merkt niemand wat van, en het afspelen merkt ook niemand wat van. En de apparatuur zal genoeg storing moeten accepteren om betrouwbaar te werken in rumoerige omgevingen, waardoor het dus zeer lastig wordt om misbruik te voorkomen, aangezien de controleur het zelf absoluut niet kan beoordelen.

QR-code is niet onfeilbaar, zeker niet. Er zit wel een menselijke controlefactor in die wegvalt bij het gebruik van ultrasoon. Ik vraag me dus nog steeds af wat nu precies het voordeel is boven een QR-code.
Daar heb je gelijk in. Alsnog moet je dan dus ongemerkt een foto maken van iemand anders zijn kaartje, deze zelf uitlezen met een QR-scanner, een nieuwe, kraakheldere QR-code genereren met dezelfde data en deze op de juiste plek in het PDF'je inplakken en weer uitprinten. Dat doe je niet even terwijl je in de rij staat.
Zou kunnen werken: maak een mooie "sfeerfoto" van de hele wachtrij, net als iemand zijn telefoon de goede kant op houdt. En nee, uitprinten gaat hem niet worden, maar ik laat codes altijd van mijn scherm scannen en dat zou wel werken.
Een geluidsopname doen van ultrasoon geluid merkt niemand wat van, en het afspelen merkt ook niemand wat van. En de apparatuur zal genoeg storing moeten accepteren om betrouwbaar te werken in rumoerige omgevingen, waardoor het dus zeer lastig wordt om misbruik te voorkomen, aangezien de controleur het zelf absoluut niet kan beoordelen.
Zelfde als met QR: als je een brakke opname maakt (net als het poortje doet!), dan kun je die gewoon decoderen en opnieuw genereren.
QR-code is niet onfeilbaar, zeker niet. Er zit wel een menselijke controlefactor in die wegvalt bij het gebruik van ultrasoon. Ik vraag me dus nog steeds af wat nu precies het voordeel is boven een QR-code.
Zie de laatste alinea van mijn vorige post: je kunt alleen mensen vóór je afluisteren. Je kunt alleen kaartjes afluisteren op het moment dat ze (per definitie) net ongeldig worden, dus die gegevens zijn (op het moment dat je ze opvangt) waardeloos.
Ik zat meer te denken aan een apparaatje (appje op je telefoon..) dat geluid maakt op de frequenties die dit systeem gebruikt. Compleet ticketsysteem om zeep/onbruikbaar.

Afijn, ze zullen daar wel over nagedacht hebben.
Dat geluid wordt toch alleen geproduceerd op moment van controle/incheck? Dus dan heeft eventuele kaping geen zin meer lijkt me? Net als dat je vast iemands QR-code kan overnemen in de rij, maar zolang je er niet eerder bent dan diegene zelf heeft dat weinig zin.
Je zou het ticket natuurlijk ook als een soort TOTP opzet kunnen gebruiken. Twee pulsen, eerste is de gebruikersnaam, tweede de timebased token. De secret is bekend bij beiden en de toon, die dus uniek is voor dat tijdstip, kan daarmee maar 1x gebruikt worden terwijl de originele ticket wel op een ander moment een nieuwe toon genereert die voor dat unieke moment geldig is. Heb je ook niets aan een geluidsopname :) maar datzelfde kan bij elk digitale communicatie techniek toegepast worden, de drager maakt in deze niet uit.

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 25 juli 2024 20:18]

Behalve dat ze het een voordeel noemen dat dit systeem ook werkt als er geen netwerk beschikbaar is. Dan zou die private key dus beschikbaar moeten zijn op het apparaat van de gebruiker. Met een key die gedeeld wordt door alle bezoekers is dat vragen om problemen en een key per bezoeker is niet haalbaar, want dan zouden de poortjes een library moeten hebben met alle uitgegeven keys; zonder netwerk kun je dan dus geen kaartjes verkopen aan de balie.
Zou je voor doen als de persoon achter je :+ Die voor je is al naar binnen en dat kaartje is niet meer geldig dan ;)
eindelijk iemand die nog wakker is in de avond :+
Dus in plaats van een pdf of een app die een barcode toont, moet je een app opstarten die dit geluid uitzendt. Wat is de toegevoegde waarde? Enige voordeel wat ik zo kan bedenken, is dat de positie van zender en ontvanger minder kritisch zijn, maar of dat nog steeds geldt in een typische concert- of festivalomgeving, vraag ik me af.
Dat was het eerste waar ik aan dacht. Het geluid of de ontvanger moeten wel heel goed gestuurd zijn met scanners die vaak op 50 cm afstand staan van elkaar.
Ik zie ook wel uitdagingen voor de doorstroming. Een kaart hou je klaar en je bent er al voorbij voordat de bevestigingspiep klinkt. Apps staan nog niet klaar of er moet nog unlocked worden, een app die nog de laatste update moet draaien of een Android die vast slaat. Begrijp ook niet goed wat er mis is met het barcode systeem.

Maargoed, zij doen het fullltime dus zullen het echt wel weten.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 25 juli 2024 20:18]

Begrijp ook niet goed wat er mis is met het barcode systeem.
Gekoppeld aan je telefoon kunnen ze je spammen tijdens het festival. Oke, zij noemen het adviseren en wijzen op mogelijkheden... Barcode op papier is wat anoniemer.
Je mag dus een app installeren die dat geluid gaat produceren. Ik zie vooral veel nadelen en weinig voordelen. Bij de meeste concerten/optredens/feestje waar ik heen ga moet ik sowieso door de security voor controles waar ik toch al sta te wachten. Die paar seconden winst omdat ze nu mijn kaartje niet hoeven te scannen gaan daar direct verloren. Ik sta alleen maar eerder in de rij om mijn zakken leeg te maken en mij te laten betasten ;)

Daarnaast zal implementatie wel gaan via een app. Een waar je een account voor nodig hebt, die je lokatie wil weten, toegang wil hebben tot je contactenlijst, toegang tot je microfoon en wat voor moois ze nog meer kunnen vinden. Het liefst ook nog notificaties om je te kunnen attenderen op die andere fantastische feestje waar je niet heen wil. Tijdens het concert kunnen ze je mooi volgen naar de plee en bij de bar zodat ze weten hoeveel coke je hebt staan snuiven of hoeveel bier je hebt gehad. Meh, laat maar. En hoe is de implementatie als je voor 8 mensen kaartjes koopt? Moet iedereen die app installeren? Of kun jij als koper 8x een signaal sturen? Die eventuele tijdwinst is dan ook al verloren, papieren kaartjes kan ik vooraf al verdelen in de rij.
2 seconden? NFC is sowieso sneller. Daarbij heb ik mijn geluid altijd uit staan, dus zal ik die vergeten om aan te zetten, moet mijn mobiel erbij pakken etc. Nee bedankt hoor. Ik haat Ticketmaster sowieso :p
Of je app gaat rond de starttijd van het concert zelf een uurtje geluid uitstralen of je moet de app zelf starten. In dit geval kost het jou net zoveel tijd als het tonen van een qr code op je telefoon aan een scanner.
Mét app geef je veel informatie jezelf en over waar je wat doet op het festivalterrein. Ook krijg je gepersonaliseerde meldingen en aanbiedingen en genereer je meer omzet.
Mijn conclusie: je doet dit niet voor jezelf maar loopt rond met een virtuele neon boven je hoofd met: Klop geld uit mijn zakken!
Kaartcontrole via (ultrasoon) geluid op een festival met harde muziek, dat kan nooit goed gaan zou je zeggen
Ultrasoon geluid begint bij 20kHz en hoger, ofwel boven het gehoorbereik van de meeste mensen.

Ik zou verwachten dat bij de meeste festivals met harde muziek, het vooral gaat om de large bas geluiden, ofwel onder de 1kHz. De harmonischen van de hogere tonen van de muziek kun je afvangen door filters en foutcorrecties.
Ultrasoon geluid begint bij 20kHz en hoger,
Bij Ticketmaster niet hoor.. :)

De ultrasone signalen worden verstuurd op frequenties tussen 18,75kHz en 19,2kHz
Da's dan lekker, want die tonen liggen gewoon nog binnen mijn gehoorbereik. Laten we maar hopen dat het om laag volume gaat dan, of dat iedereen die naar die festivals gaat genoeg gehoorbeschadiging heeft om er geen last van te hebben :P
Da's dan lekker, want die tonen liggen gewoon nog binnen mijn gehoorbereik.
Maar vallen vermoedelijk niet extra op in een brij van geluid of muziek. Tevens zal het toontje uit de telefoon net hard genoeg zijn om de scanner te bereiken.
En is het nog niet bekend of we het in Nederland ook gaan gebruiken.
Da's dan lekker, want die tonen liggen gewoon nog binnen mijn gehoorbereik.
Weet je dat zeker?
Test het op bijvoorbeeld http://onlinetonegenerator.com/hearingtest.html
Klik op play, luister naar de oplopende toon, klik op stop wanneer je de toon net niet meer hoort.
Mijn uitkomst 15.101 Hz
Had het geprobeerd met een tonegenerator, maar ik denk dat het inderdaad toch niet helemaal klopt. De toon verdween en verscheen af en toe bij iets hogere of lagere toonhoogtes, dus misschien hoorde ik alleen een resonante toon ofzo. Zal het straks nog eens proberen.
Leuke test, ik haal de 18k net, mijn vader hoorde niks meer bij de 9k.
Onder de 1kHz? Ik versta bassen eerder <300hz. Verder ben ik het eigenlijk met P1nGu1n eens,
de frequentie is misschien wel verschillend, maar door het gigantische vermogen van de speakers worden alle andere tonen gewoon weggedrukt. Nu zal het niet zo zijn dat de kaartjes controle naast de speakers is, maar toch. Ik zie hier geen voordeel in.
Gaat 'm niet worden met mijn Nokia.
Inderdaad... dit werkt alléén met een specifieke app waar een QR code op iedere telefoon zichtbaar kan gemaakt worden, zelfs op een stuk papier.
gaat hem niet worden met een nokia :')

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.