FreeNAS 11 komt uit met vernieuwde interface en snellere kernel

Het team achter FreeNAS heeft een nieuwe versie van zijn software uitgebracht, dit keer gaat het om versie 11. Deze volgt op de release van versie 10, genaamd Corral, die later werd teruggetrokken. FreeNAS 11 heeft een nieuwe interface en moet sneller zijn dan de voorganger.

In feite volgt FreeNAS 11 daardoor op versie 9.10, zo maakt het team bekend. De nieuwe variant brengt enkele functies met zich mee die ook in de Corral-release zaten, zoals de 'bhyve hypervisor'. Ondersteuning voor Docker-containers lijkt er echter niet in te zitten. Een andere vernieuwing is ondersteuning voor het draaien van Amazon S3-applicaties.

De release is gebaseerd op FreeBSD 11, waarmee ook de recentste drivers zijn meegekomen. De prestaties van FreeNAS 11 zouden twintig procent hoger liggen dan die van versie 9.10, claimt het team. Verder is er een nieuwe interface, die in versie 11.1 voorzien moet zijn van volledige functionaliteit. Daarom gaat het nu nog om een bètaversie, zodat de community nog feedback kan leveren.

In april maakte iXsystems, dat de ontwikkeling van FreeNAS ondersteunt, bekend dat de een maand eerder uitgebrachte Corral-versie tot technology preview wordt gedegradeerd. De organisatie nam deze beslissing omdat veel gebruikers na de upgrade problemen ondervonden en teruggingen naar de vorige versie van de software. Het zou sneller zijn om door te gaan met de ontwikkeling van versie 9.10 dan de fouten in versie 10 op te lossen, aldus de verklaring.

De FreeNAS-software kan gebruikt worden om een systeem in te richten voor netwerkopslag. De nieuwste release is beschikbaar op de FreeNAS-site.

freenas 11 interface De nieuwe bèta-interface

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

15-06-2017 • 14:13

72

Submitter: cruysen

Reacties (72)

72
69
38
6
3
20
Wijzig sortering
Vreemd dat je een nieuwe release 11.0 noemt terwijl er pas bij versie 11.1 werkende functies aanwezig zijn. Noem 11.0 dan 11.0 beta of RC...
de interface is een beta,
FreeNAS 11.0 is een release, met daarin een preview van de nieuwe interface.

op het inlogscherm zit een linkje "Demo our upcoming UI!", als je gewoon direct inlogt krijg je Classic UI.
Dit is wel een essentiële toevoeging en had ik niet uit de tekst gehaald.
11 bevat zowel de oude gui, die volledig functioneel is, als een beta van de nieuwe gui die gepland is om volledig af te zijn in 11.1. Daarnaast staat docker support ook ingepland voor 11.1.

Ik vind het geen valide kritiek om te zeggen 'oh, er zit een beta feature in, dan is het hele ding beta', voornamelijk omdat er voor die beta-gui gewoon een stabile alternatief aanwezig is, dat default aan staat: de oude gui. Daarnaast is al de rest simpelweg rock-solid. Deze release is dan ook gewoon een echte stable release.
Na dat fiasco van FreeNAS 10 heb ik d'r geen vertrouwen in. Ben maar weer gewoon terug naar een Linux distro met ZFS on Linux
Als je een enthousiast bent over de techniek van ZFS dan is FreeNAS makkelijker te installeren dan Linux met ZFS.
Niet iedereen kan dat.
Zoals met alles heeft de één bepaalde voordelen ten opzichte van de andere en andersom.
Voor iedereen was het duidelijker geweest als ze de nieuwe versie 9.10.3 hadden genoemd en vervolgens 11.0 dat nu 11.1 wordt.
Waarschijnlijk konden ze na het uitbrengen van een versie 10 geen lagere versie meer uitbrengen.
Ben 't met je eens dat FreeNAS makkelijk te installeren is. Ik ben inderdaad enthousiast over ZFS en juist door het gemak en het overzicht van de web interface en het overzicht wat dit je biedt van alle features van ZFS heb ik eerder bewust gekozen voor FreeNAS. Hier heb ik veel aan gehad om de features van ZFS te verkennen. Versie 9 draaide trouwens super stabiel, daar is niets op aan te merken. Echterwil je op een gegeven moment meer en heb dit kun je middels het plugin systeem van FreeNAS doen. Dat is echter een stuk minder stabiel. En met het stopzetten van de ondersteuning van de VirtualBox jail template was er helaas nog minder mogelijk. Ik snap dat FreeNAS primair bedoelt is als NAS storage systeem en daarna pas de toeters en bellen van plugin ondersteuning.
Mede hierdoor zag ik erg uit naar FreeNAS 10 met z'n Docker support en ondersteuning van Bhyve VM's vanuit de web interface, hier mee is in eens een stuk meer mogelijk. Natuurlijk moet je niet op dag 1 over stappen, en dat heb ik ook niet gedaan, wel na 3 weken. Als er dan na een maand zonder echte vooraankondiging verkondigd wordt dat 10 eigenlijk niet productie waardig is en uit de schappen wordt gehaald zonder mogelijkheid tot rollback of upgrade naar 11 in de toekomst, komt dit niet professioneel over en nogal rauw op m'n dak vallen. Vervolgens is Jordan Hubbard ook ineens met de noorderzon vertrokken (heeft dit er uberhaupt mee te maken?) en haasten ze zich om snel een versie 11 uit te brengen met een preview van een nieuwe interface om mensen maar enthousiast te houden terwijl er in de achtergrond nog druk gesleuteld wordt aan de Bhyve (en Docker?) integratie. Om maar niet weer in dezelfde valkuil te vallen heb ik dan eigenlijk alleen de keuze om terug te gaan naar 9, zonder alle mogelijkheden tot uitbreiding van features die je in 10 voor je neus kreeg.
Heb veel geleerd van FreeNAS over ZFS maar het is tijd om 't eens een keer op Linux met ZOL zelf uit te zoeken :)
Interessant verhaal. Leuke hardware ;-)
Heb je je data kunnen behouden bij het teruggaan naar 9 of bij het installeren van Linux?
Zelf ben ik ook de mogelijkheid aan het onderzoeken om over te stappen naar Linux, vanwege de vele mogelijkheden.
Dat er zoveel tijd en moeite wordt gestoken in een interface vind ik eigenlijk een beetje zonde. Als je een strik om een drol bindt wordt die niet ineens beter.
Liever zou ik stabiele VM's willen draaien. Of zelfs maar betere gebruikersbeheer/ rechtenbeheer.
Je kunt je data uiteraard gewoon behouden. Zowel bij het terug gaan naar 9 of naar Linux. Het is wel belangrijk even je zpool netjes te exporten voordat je dit doet (zpool export [naam pool]) (wat achtergrond). Voor Linux staan er nette manuals voor verschillende distro's hier http://zfsonlinux.org/ (onder getting started). Meeste distros hebben 'm al in package management staan en is 't niets anders dan installeren en je bent praktisch klaar met zpool import [naam pool]

[Reactie gewijzigd door Xantis op 22 juli 2024 18:43]

Heel erg bedankt!
Zfsonlinux kende ik al wel maar die pagina van Aaron Toponce kan me ook in de toekomst nog extra helpen.
Je hebt me weer heel veel stof tot nadenken/ uitzoeken gegeven ;-)
Wat voor hardware gebruik je dit mee?
Beetje offtopic maar goed, astu
Ik denk dat hij 11 heet omdat hij op FreeBSD 11 gebaseerd is
Same here,
vol goede moed en google-fu aan de slag gegaan om mijn server om te 'bouwen'
Werkt het voor geen meter, en is 'hulp' niet te vinden.

Dus terug naar xpenology ;)
als er iets is dat brak werkt dan is het wel, xpenology, drama om het werkend te krijgen en te houden, vooral omdat elke update braking is, en bovendien werken hele stukken niet omdat je er een officiele serienummer voor nodig hebt.

persoonlijk vind ik dat dat het freenas debacle ook weer niet zo'n groot issue is. Het mist wat features voor thuisgebruik maar als docker straks eindelijk werkt valt daar misschien wel iets aan te doen.
Buiten de updates welke bij mij staat op alleen automatisch kleine updates installeren heb ik in 2 jaar geen enkel probleem gehad met xpenology.
Zelfs falen van een harde schijf is soepel verlopen.
Update je storage subsysteem dan niet op dag een v/d update. Je data is je niet liev genoeg?
Onderliggend is er wel degelijk iets veranderd.

Dit is een stabiele versie die niet heel veel nieuwigheden geeft. maar een goed fundament voor de 11.x versies geeft om nieuwe functies bij toe te voegen.

En ze moesten snel met wat nieuws komen na het corral incident...
Volgens mij wordt hier alleen de interface gebruikt. FreeNAS 10 had een nieuwe fancy interface. Latere versies gingen weer terug naar de oude interface. Nu hebben ze volgens mij de nieuwe verbeterd en geven ze nu als optie aan de gebruiker in beta-versie.
Dat was 10, staat ook letterlijk in de tekst.
Uhw. dan komen ze wel snel met een hogere major....
En dan sluit ik me aan bij ShellGhost.

[Reactie gewijzigd door Eric Oud Ammerveld op 22 juli 2024 18:43]

als je ergens niets van weet, probeer het dan ook niet af te kraken,

zoek op te beginnen de release van 10 maar eens op, en vervolgens de intrekking daarvan, lees vervolgens de forum berichten, en zie vooral ook wat men wel en wat men niet naar versie 11 heeft gebracht.

check de changelog van versie 10/11 (doorgestreept is wat het niet in 11 heeft gehaald maar wel in 10 zat):
+ upgrade van FreeBSD naar versie 11
+ de totaal een afgeslankte versie van de vernieuwde interface
+ de intergratie van bhive en docker
Als je niet genoeg hebt aan Freenas /NAS4FREE kun je wellicht nog ZFSGURU overwegen. Een complete BSD installatie met GUI voor het NAS beheer en nog services etc.
Zie ook het Het grote ZFS topic
Het grote ZFS topic

[Reactie gewijzigd door Guzman5 op 22 juli 2024 18:43]

Wat wordt er bedoeld met Amazon S3 applicaties? AWS S3 is een blob storage met een vaste API. Bedoelen ze dat je FreeNAS kunt benaderen d.m.v. de S3 API (bijvoorbeeld Minio)?
Je kunt een S3 service draaien op je FreeNAS box wat je de optie biedt om dingen op je FreeNAS op te slaan alsof je tegen S3 praat. https://minio.io/
Hele goeie vraag! Allicht dat ze bedoelen dat je kunt syncen / backuppen naar S3?

ter info: S3 == Simple Storage Service.
Houdt hier rekening mee:
* FreeNAS no longer supports 32-bit hardware. The last FreeNAS Release with 32-bit hardware support was FreeNAS 9.2.1.9.
bron: Hardware Requirements

[Reactie gewijzigd door cruysen op 22 juli 2024 18:43]

Is 8GB niet een beetje erg veel voor een zelfbouw NAS?
Uiteraard is RAM niet zo duur meer maar hiermee wordt oudere hardware hergebruiken (simpel Atom systeempje) een stuk lastiger.
Is 8GB niet een beetje erg veel voor een zelfbouw NAS?
Dat ligt voornamelijk aan het gebruik van ZFS (heeft heel wat voordelen maar vereist behoorlijk wat resources).
Draai zelf Openmediavault op een Atom uit het jaar kruik (Intel D510MO) met 2 GB geheugen en 1 OS SSD en 5 diskjes in LVM.

Lekker snel en voldoende mogelijkheden voor een NAS. Mischien is het wat karig voor een full blown server hoewel je met diverse plug-ins de functionaliteit fors kunt uitbreiden.

Misschien iets om te proberen?

Ik wilde eerst FreeNAS inzetten maar de minimum specs waren mij iets te gortig.
Als je oudere hardware gebruikt (zoals ikzelf) dan is misschien NAS4free een beter optie. (A PC with a minimum of 1GB of RAM).
(v10 gebaseerd op FreeBSD 10 en x86 of x64, v11 gebaseerd op FreeBSD 11 en alleen x64)

[Reactie gewijzigd door cruysen op 22 juli 2024 18:43]

nas4free is de grootste onzin die ik ken, het is verouderd en loopt enorm achter, het werkt allemaal wel redelijk todat je je pc upgrade van windows xp naar windows 10, of als je NFSv4 wilt gaan gebruiken.
het is een hobbyproject dat gerund wordt door gasten die vinden dat een torrent client goed is als backup-verdeel-oplossing maar vervolgens geen RSS intergreren in de guy zodat je je torrent client kunt vertellen wat ie dan moet verdelen
verder altijd het argument een nas is geen vmhost, of een mediaserver.

mijn vaste antwoordt, je nas4free werkt niet lekker op een VM-host, door veel te hoge i/o. en hun gedoe rond 1gb ram waarbij je niets van raid of zfs kunt gebruiken. dus een degelijke combinatie waarin je meer doet op een server is onhaalbaar met nas4free.
en plugins zijn evengoed niet te versmaden als ze er al zijn. tja waar heb je dan een nas voor, voor die enkele keer dat je een netwerkmapje met je andere pc wilt delen... Ik vind ze een stel arrogante prutsers, met hun meningen dat je dan maar 3 extra pcs in je netwerk moet hangen. maar dat is mijn mening.
Uit pure interesse zou ik wel willen weten wie er daar precies rekening mee moet houden.

De laatste generatie processors waarmee je redelijkerwijs een NAS zou bouwen die geen AMD64 ondersteunt is de Pentium 4. Zelfs als je FreeNAS op Atom-bordjes zou willen installeren moet je nog hardware uit 2009 in gebruik moeten hebben voor je NAS om tegen dit issue aan te lopen.
Als je enigszins ingelezen bent in ZFS weet je dat 32-bit sowieso not the right way is.
offtopic:
De laatste x86 cpus die op de markt kwamen zonder x64 instuctieset stammen uit 2004 volgens mij.. Als je deze hardware nog gebruikt moet het vast al eerder gebeurd zijn dat je tegen problemen aanloopt met software uit dit decennium.....
Eerlijk gezegd lijkt de interface bijna 1:1 gejat van Pi-Hole :

https://i.ytimg.com/vi/J6_3RH4DK1A/maxresdefault.jpg
Alle admin panels lijken in zekere zin wel op elkaar. Overigens is die UI van Pi-Hole gemaakt op basis van AdminLTE, een HTML template. Heel origineel is Pi-Hole dus ook niet.
Anoniem: 150104 @Titan_Fox15 juni 2017 14:22
Lijkt gewoon op een gemoderniseerde Freenas 9 gui en die loopt al een tijdje mee..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 150104 op 22 juli 2024 18:43]

Ik gebruik zelf geen Pi-Hole of FreeNAS, maar als ik die twee screenshots naast elkaar leg, zien ze er voor uit als een gewoon dashboard van een webinterface voor een server. Ik vind ze eerlijk gezegd totaal niet op elkaar lijken.
Edit: Zo'n interface is natuurlijk niets nieuws of revolutionairs.

[Reactie gewijzigd door Dyon_R op 22 juli 2024 18:43]

Anoniem: 221563 @Titan_Fox15 juni 2017 14:27
Zijn gewoon standaard templates. Hier heb je d'r nog een hoop.

https://wrapbootstrap.com/themes/admin
Is waarschijnlijk gewoon bootstrap.. In elk geval is pi-hole dat.

Probleem is dat tegenwoordig het vanaf 0 maken van een responsive design een hoop gedoe is. Daarom gebruiken heel veel mensen frameworks zoals bootstrap (gratis, open source). Die op zijn beurt ook weer jQuery gebruikt.

Daarom lijken zo veel sites en interfaces op elkaar tegenwoordig.
jup, de graphs zijn twee druppels water met grafana. Geen idee wie nou de kip is en wie het ei. Mij maakt het niet uit, als het maar werkt
Want die waren de eerste met zo'n interface?
Vind ik dus niet. Enkel een linksstaand menu? Dus alle websites met een menubalk van boven zijn ook gejat van elkaar?
Ik vind pi-hole er beter uit zien.
Voor degenen die meer behoefte hebben aan een pure NAS, kijk ook eens naar NAS4Free, een doorontwikkelde fork van FreeNAS 7.x.
Misschien een domme vraag, maar wat is het verschil tussen deze FreeNAS en het pure NAS4Free? Wat maakt het puur dan volgens jou?
NAS4Free heeft als doel enkel een NAS te zijn. Freenas heeft ondersteuning voor plugins en kan als hypervisor dienen zodat je er VMs in kan draaien. In 11.1 krijgt het ook een ingebouwde docker host.

Daarmee wordt freenas dus een stuk meer dan enkel een NAS. NAS4Free wil dat bewust niet doen: de ontwikkelaars daarvan hebben de visie dat je NAS4Free als storage device gebruikt en een aparte machine moet hebben wil je een applicatieserver draaien.
Euh, nas4free komt al twee jaar met virtualbox
Ik gebruik het zelf niet, maar dit staat op hun hun eigen website:
Among the things that NAS4Free is not, and should not ever be are the following items, which make up a non-complete list.
(...)
  • Virtual Machine Host - Again, the processing power and ram of the NAS are supposed to be used for moving hard drive data to/from the network. Wasting your CPU time or memory on running virtual machines means that those resources are unavailable to other more important tasks, like making sure the data can get to/from the network in an expedient manner. In particular, if your NAS only had the recommended quantity of ram for the size of your ZFS storage to begin with, it is especially unwise to take any of that ram away. Even the setup, configuration, and especially troubleshooting of jails (which are virtual-machine-like), which are an included technology, are totally unsupported. So, when users set up a jail, and then break anything, no help will be provided for fixing the mess.
Nou, dan mogen ze dat wel eens aanpassen ;o)
Aan de andere kant staat ook dit op hun website:
Extra services:
  • BitTorrent client (Transmission)
  • iTunes/DAAP server (Firefly)
  • Network Bandwidth measure tool (iPerf3)
  • RRDtool (for Graphical System Statistics)
  • IPMItools
  • Syncthing
  • Fuppes (for DLNA/UPnP-AV clients)
  • MiniDLNA (Fully compliant with DLNA/UPnP-AV clients)
  • Webserver (lighttpd)
  • VirtualBox with WebSocket VNC server (x64 versions)
  • phpVirtualBox and noVNC (HTML5/WebSocket VNC client) for VM management
  • Internal file manager
Dat is in mijn ogen toch wel een erg grote berg met plugins en, zoals opgemerkt, inderdaad een hypervisor. Geen jails, dat klopt dan weer wel. Verder: in FreeNAS ben je natuurlijk ook vrij om features al dan niet te gebruiken. Ik gebruik mijn FreeNAS host puur als NFS server voor mijn ESXi host, andere services staan uit.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 22 juli 2024 18:43]

Anoniem: 399752 15 juni 2017 14:40
Mooi, ik kijk over een half jaar wel eens of ik over ga.
Ik had hetzelfde idee. Na het debakel met FreeNAS 10 (en voor mij persoonlijk een gefaalde downgrade die in een OS reinstall resulteerde, geen data verloren gelukkig) wacht ik liever nog even af.
Freenas 10 was zover ik begreep een compleet nieuwe build, ze gingen niet verder waar Freenas 9.10.2 ophield. Nadat 1 van de project leiders opgestapt is na het hele gedoe hebben ze intern besloten om toch maar FreeNas 9 door te zetten naar 9.10.3.
Nadat 9.10.3 ook (weer)een nieuwe GUI met zich meebrengt en een hoop features hebben ze toch maar besloten om het om te dopen naar 11.

Naar mijn idee hadden ze er verstandig aan gedaan om het bij 9.10.3 of 9.11 te houden o.i.d. Na alle negativiteit omtrent 10 wekt het niet veel vertrouwen om rustig naar 11 over te stappen.

Maar zover mij dus bekend is is 11 veilig(er) met overstappen.
Zelf draai ik al 11 nightlies.

1 van de bronnen

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 22 juli 2024 18:43]

Ik ben te lui om het uit te zoeken. Maar hoe werk je met je bhyve guests ? Is er een attachable/detachable Gui of is het nog enkel 'serial console' ?
Wat ik zo snel heb gevonden kan je m.b.v. VNC naar je client console verbinden.
Dus Intel Kaby Lake processoren werken nu wel in plaats van de nachtmerries van 9.10 en 10? Mijn NAS staat al 3 maanden uit omdat FreeNAS er gewoonweg niet lekker mee wil werken.

Verder natuurlijk wel apart hoe je eerst een lange periode doet over 10, dat weggooit omdat het zo bagger is, en vervolgens na een maand weer met een hele nieuwe versie komt :+.
Nu alleen nog benieuwd of AMD's Zen processort wordt ondersteund ... na effe googlen blijkt FreeBSD de nieuwe cpu wel te ondersteunen echter met de nodige glitches (link). Zou dus wel moeten lukken?
Wat zijn Amazon S3 applicaties? Zover ik weet heeft Amazon de S3 standaard bedacht en kan je of bij Amazon S3 afnemen of "on premise" vanuit je eigen datacenter een link leggen naar Amazon's S3 storage. Wat ook kan is eigen storage services hosten die S3 compatible kunnen zijn zoals bv DellEMC's ECS. S3 is een synoniem voor Object Storage wat vergelijkbaar is met synoniemen zoals block en file storage. S3 applicaties ken ik niet. Wel applicaties die gebruik kunnen maken van S3 zoals bv Syncplicity etc.
Tweakers heeft het wat krom overgenomen. Uit de bron:
It also gives users S3-compatible object storage services, which turns your FreeNAS box into an S3-compatible server, letting you avoid reliance on the cloud.
FreeNAS 11 heeft dus een S3 API compliant server waardoor je doormiddel van het S3 protocol tegen je NAS aan kan praten en er objecten in kan opslaan, te vergelijken met de door jou genoemde EMC ECS, Scality, NetApp StorageGRID Webscale, Cloudian, Redhat Ceph etc.
Bedankt ik had al dat vermoeden. Maar hoe zit het met protectie? De s3 solutions die ik ken werken distributed. Dus veel nodes met Storage aan iedere node. De s3 oplossing die ik ken slaat een store van een client 3 keer op en maakt er dan fragments van op basis van reed solomon. Kun je dat zo ook opzetten met freenas of is het alleen een s3 compatibel Storage engine die alleen gebruik maakt van de local Storage?
Ik gok dat by default FreeNAS de boel gewoon lokaal opslaat. (geo) distributie van andere oplossingen zitten in de oplossing zelf, dat heeft niet zo veel met de mogelijkheden van de S3 API te maken. Het is mogelijk om FreeNAS te laten repliceren, maar de schaalbaarheid van een native object store oplossing ga je daar niet mee halen. Ik denk dat deze feature met name bedoeld is om applicaties die tegen AWS S3 aan moeten kletsen lokaal te kunnen testen, of om gebruik te maken van dergelijke applicaties, maar niet de boel off-site te willen opslaan.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.