Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

HTC beloofde fans goodies in ruil voor weerleggen kritiekpunten in reviews

Door , 126 reacties

Smartphonemaker HTC heeft op het eigen Elevate-forum fans goodies beloofd als zij in reacties op reviews kritiekpunten weerleggen. Naar aanleiding van kritiek op de oproep heeft de fabrikant de bewoording aangepast.

In de originele oproep vroeg HTC om 'te strijden tegen sommige van de negatieve dingen die gezegd worden over de U11', meldt Reddit-gebruiker ShadowCodeGaming. In de nieuwe oproep die HTC-topman Jeff Gordon op Twitter heeft gezet, staat: "Help ons sommige van de negatieve dingen die gezegd worden over de U11 tegen te gaan." Daarbij staat nu het verzoek om in reacties positief en respectvol te zijn.

Gebruikers van het Elevate-forum, waar HTC fans laat samenkomen, moeten logs posten van reacties onder reviews waarin ze negatieve punten als het veranderde ontwerp of gebrek aan een 3,5mm-jack bestrijden. Waar HTC eerst beloofde goodies op te sturen in ruil voor die reacties, gebeurt dat nu niet meer.

HTC is niet de enige met een dergelijke actie. Samsung kreeg in 2013 in Taiwan een boete voor het faken van online reacties. Hoewel de Taiwanese overheidsinstantie die de boete gaf, geen namen noemde, lijkt het erop dat HTC toen een van de slachtoffers was.

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

06-06-2017 • 09:14

126 Linkedin Google+

Reacties (126)

Wijzig sortering
Ach, dat doet toch ieder bedrijf? Ik heb ooit een negatieve review over Belsimpel geschreven op Tweakers. En ze waren er toen plotseling als de kippen bij + dat ik voor 40,- aan accessoires van hun website mocht kiezen, maar wel met het vriendelijke doch dringende verzoek om die review aan te passen naar iets positiefs.
Maar zijn ze ook ingegaan op je kritiek?
Ik heb mijn bestelling destijds geannuleerd. Omdat ik al twee maanden wachtte op een bestelling die binnen 24u beloofd was, maar plots was uitverkocht. En een andere kleuroptie van hetzelfde model was alleen tegen 100,- meerprijs verkrijgbaar.

Uiteindelijk wel een gepaste excuusbrief gehad, en inmiddels heb ik weer eens een product daar gekocht, ditmaal zonder problemen. Dus of ze op mijn kritiek zijn ingegaan weet ik niet exact, maar het dat ze vroegen mijn review aan te passen vond ik wel frappant destijds.
Dat is immers ook de bedoeling van kritiek, dat een bedrijf z'n leven betert. Als een persoon klaagt tegen de ober dat er een vlieg in z'n soep zit is er weinig reden voor een restaurant om daar iets aan te doen. Als deze persoon echter luid gaat verkondigen dat er een vlieg in zijn soep zat, is het commercieel aantrekkelijk hem weer vrolijk te stemmen.

Bedrijven zullen nooit iets goeds doen, tenzij dat voor meer winst zorgt. Hier kunnen ze niks aan doen, het zijn immers bedrijven. Je moet gewoon zorgen dat de dingen die jij wil dat ze doen zorgen voor meer winst, door positieve PR (of geen negatieve), door wetgeving in te voeren die zegt dat ze anders boetes krijgen, etcetera
De vraag is was jij omkoopbaar?
Dit verhaal klopt niet helemaal, ja er werd ons gevraagd om gewoon hatelijk commentaar tegen te gaan. Dit ging zich dan ook specifiek over blinde haters, die gewoon haat uitkramen om te haten. HTC is dit zat en begrijp best dat ze dit willen proberen tegen te gaan.
Verder werd ons in het begin niks van "goodies" beloofd, mensen vroegen hierom. Ze vroegen iets terug te krijgen voor het bestrijden van haat berichten, hierin kwam HTC ze tegemoet door wat "goodies" aan te bieden. Dan praten we over bijvoorbeeld sleutelhangers, t-shirts, sweaters etc, niks proportioneels.
"HTC is niet de enige met een dergelijke actie. Samsung kreeg in 2013 in Taiwan een boete voor het faken van online reacties. Hoewel de Taiwanese overheidsinstantie die de boete gaf, geen namen noemde, lijkt het erop dat HTC toen een van de slachtoffers was."

Ik denk dat het lijstje flink langer dient te zijn. Alle fabrikanten sturen op positief nieuws.
Apple is daar zeer sterk in. Alleen de meest positieve journalisten en reviewers krijgen inside info en reviewmateriaal. Daarmee wordt de toon gezet voor 1001 blogjes die het overpennen. Echte reviews die zwakke punten aantonen blijven zo op de achtergrond. Die echte reviews zouden veel meer schade aanrichten als ze zeer kort voor/na de product lancering op internet zouden verschijnen.
HTC looft een gadget uit voor mensen die onzin ontkrachten.
Apple voorkomt dat de volledige waarheid snel in het nieuws komt.
Apple is daar zeer sterk in.
Ik snap het vingerwijzen naar Apple niet zo. Je claim lijkt mij een gevalletje van fake-news.

Volgens mij is het bij Apple zo dat juist geen enkele reviewer voor de lancering de nieuwste hardware krijgt. Maar dat Apple de telefoon zelf lanceert, en daarna direct beschikbaar maakt voor iedereen.

De informatie die voor lancering uitlekt is net zo vaak vals als waar, en net zo vaak negatief als positief en lijkt niet door Apple geregiseerd.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 6 juni 2017 11:44]

https://www.youtube.com/watch?v=S0jSlsCm2HA

Deze video laat zien hoe apple en andere fabrikanten het aanpakken.
Die video laat niets zien over Apple. Maar over de reviewers ervaring met Samsung. Apple wordt er alleen als 'Hypothetisch' voorbeeld gebruikt.

In de video geeft aan, dat de reviewer niet meer voor de lancering van telefoons, telefoon van Samsung kreeg, nadat hij twee tests had gemaakt met de s6 waar de S6 als slechtste uit de bus kwam.

Ook krijgt een duits blad geen press sample's meer van Apple omdat ze die gebruikten om kapot te maken 'bend gate' in het leven te brengen. De perssampels die dat duitse blad kreeg, kregen ze niet ver voor maar pas na de lancering.
Die zin over bendgate is knap onleesbaar opgeschreven en ik ken het betreffende review niet en weet niet over welk model dat ging, maar het is een feit dat grote telefoons daar last van kunnen hebben. Niets mis met dat laten zien, in principe. Wat de reviewers toen nog niet wisten, is dat bepaalde modellen van Apple ook echt eerder en ernstiger stuk gaan omdat ze buigbaar zijn. Dat komt pas tegen of na het einde van de garantie aan het licht (concreet: het touchprobleem).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 7 juni 2017 13:25]

Alleen de meest positieve journalisten en reviewers krijgen inside info en reviewmateriaal.
Apple doetniet aan inside info en reviewmateriaal. Die hebben alleen een hands-on na de presentatie en that's it. Hoe een reviewer aan zijn exemplaren komt zoekt hij maar uit.

Linus en Lew doen dit bijvoorbeeld meestal ism D-brand.
Vreemd verhaal, en het lijkt me sterk dat dat merkgebonden is. Om via de GSM-standaard bepaalde merken uit te sluiten van verbinden met het netwerk (neem aan dat je zoiets bedoelt?) moet je vrij veel werk verrichten. Taiwan kent ook meerdere netwerken die onafhankelijk van elkaar werken en voor zover ik weet geen belangen in Samsung hebben. Dus wat bedoel je?
Het kon geen probleem zijn omdat het niet werkte met 2 identieke Samsung Note 2's.

En aan de telefoon werd ons letterlijk gezegd dat Samsung niet werkt in Taiwan, misschien heeft het iets te maken met goedkope telefoons die geimporteerd worden zonder belasting.

En of het vreemd is of niet het is gewoon zo.
Wat je constateert is zo, maar wat je concludeert en wat je begreep als verklaring, hoeft niet de verklaring te zijn aangezien er andere en voordehandliggender verklaringen zijn. Net als in Nederland hangen winkelmedewerkers en helpdesks soms vage praatjes op, en in dit geval was er vast ook nog minstens 1 vertaling tussen (als het in het Engels ging bijvoorbeeld, geeft dat al 2 points of faillure en denk maar eens aan het kinderspelletje waarbij je een zinnetje de kring rond laat gaan).

Ik denk dat het om een incompatibiliteit gaat tussen model en netwerk. Bijvoorbeeld het ontbreken van een frequentieband of een net iets andere implementatie van een protocol. Hoewel dat met GSM een stuk verbeterd is ten opzichte van de oude situatie, kun je nog steeds niet met elk toestel wereldwijd op elk netwerk bellen, en dat is eigenlijk nooit om merken uit te sluiten maar meer omdat het betreffende model niet voor dat gebruik gemaakt is. De in Taiwan gemporteerde Samsungs zijn dan van een ander (sub)model dat die netwerken wel correct kan ontvangen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 7 juni 2017 13:34]

Dat lijkt me ook een goede verklaring.

Ik zeg ook niet dat het niet aan de frequentie lag.

Maar de vertaling was niet het probleem want ik sprak in het Engels met de klantenservice.

Maar uiteindelijk is het voor de consument en toeristen toch niet leuk, ongeacht wat de reden is.

Want de man in de winkel begreep het ook niet terwijl hij wist dat wij toeristen waren, hij had dus blijkbaar nooit iemand in de winkel gehad die een simkaart had gekocht en in een Samsung wilde gebruiken.
Duidelijk.

P.S. Wel een grappige uitspraak "de vertaling was niet het probleem want ik sprak in het Engels". Dat betekent dus dat er twee vertaalslagen tussen zaten (Mandarijn - Engels en Engels - Nederlands). Ervan uitgaande dat jouw Engels perfect is, kan het alsnog aan hun Engels gelegen hebben.
Dat ligt waarschijnlijk gewoon aan de GSM-banden die dat model ondersteunt. Niet alle landen werken met exact dezelfde frequenties, en zeker niet alle telefoons ondersteunen alle frequentiebanden. Dat ligt eerder aan de telefoon fabrikant dan aan het land. Ik kan bijvoorbeeld met mijn Oneplus One in Nederland geen verbinding maken met bepaalde 4g-frequentiebanden.

Edit: Om even duidelijk te maken, dit is dus geen 'kunstmatige' region lock zoals die onzin die Nintendo doet, maar daadwerkelijk een probleem met verschillende frequentiebanden die verschillende landen gebruiken. Aangezien er soms niet altijd ruimte (of geld) is om alle banden te ondersteunen, ondersteunen modellen voor verschillende werelddelen of landen soms alleen de banden die gebruikt worden in dat werelddeel/land.

[Reactie gewijzigd door dj__jg op 6 juni 2017 13:50]

If you can't beat them, bribe them.
Uiteindelijk is het manipuleren van opiniemakers wel een hardstikke efficient marketingmiddel. Het is relatief goedkoop, en zonder positieve vibe in reviews over je producten is het tegenwoordig erg moeilijk verkopen.

Maar wat mij betreft steken ze dat geld liever in het verbeteren van hun producten. Op het gebied van veiligheid is het bijvoorbeeld behoorlijk slecht gesteld met alle htc producten. Volgens advertentie-verkoper & Android-ontwikkelaar Google staat er gn enkele HTC in de lijst van telefoons die hun maandelijkse veiligheids update de laatste twee maanden hebben gehad.

[HTC-goodie-modus] Aan de andere zijn die updates ook niet belangrijk voor iedereen, niet iedereen doet internet bankieren op hun telefoon en je kan ook als je veiligheid belangrijk vind zelf een virusscanner installeren. Ook gebruikt niet iedereen hun telefoon in een professionele omgeving waar exploits veel geld kunnen kosten. . [/]
Volgens mij is dat helemaal niet zo effectief als de fabrikanten het zouden willen.

Je gaat namelijk niet af op 1 review maar leest er meerdere en er is altijd er wel 1 die niet is "omgekocht" dan ga je toch niet blind voor de positieve review?
Een typische tweakers bezoeker bekijkt inderdaad meer reviews. Maar ik ken genoeg mensen die alleen maar naar de reviews kijken op de site waar ze een artikel ook gaan bestellen. Als je dan als fabrikant op de meest gebruikte online shops veel positieve reviews kwijt kunt, kan dat wel uitmaken lijkt me.

Ik doe zelf wel eens mee aan testen van nieuwe producten, dan wordt je ook gevraagd je mening zoveel mogelijk te verkondigen en een linkje te sturen van je review. Ze eisen wel nooit wt je schrijft (maar ik vermoed dat je nog weinig testmateriaal krijgt als je alleen negatieve reviews achterlaat).
Lol@goodie-modus.

Mirai-botnet heeft toch wel laten zien dat de schade van malware/lakse cybersecurity niet altijd direct bij het gehackte apparaat komt te liggen.
Klinkt een beetje als een louche praktijk. Echter vragen ze "constructive criticism", dit kan zowel positief als negatief zijn, maar wel goed onderbouwt
Dat kan zijn - maar zodra je iemand gaat betalen (hetzij contant, hetzij in natura) is het meer omkoping dan een louche praktijk... Zodra er een beloning staat tegenover het schrijven van een goede review (of het weerleggen van een slechte), dan is die review fake.
Als je er zo over denkt dan is elke door de redactie geschreven review dus fake, de schrijvers worden immers beloont voor het schrijven van de review.
Zelfs elke gebruikersreview kan je dan als fake zien, de schrijvers wordt immers beloont met een kans op de titel "gebruikersreview van de maand", karma en het goede gevoel van iets delen met de gemeenschap.
Nee, want ze worden niet beloond door iemand die een belang heeft bij het specifieke product. Het maakt nogal uit of je door Samsung betaald wordt om een Samsung telefoon te reviewen of door De Persgroep.
Nee dat hoeft niet waar te zijn: een goede review die beloont wordt met karma of "gebruikersreview van de maand" kan ook negatieve elementen bevatten over een onderwerp of helemaal negatief zijn. Zolang het maar goed onderbouwd is met gedegen onderzoeken en testen, goed geschreven en gellustreerd.
Goed betekent in dit geval niet meteen goed over een product of merk maar goed als in, het voegt iets toe aan tweakers (niet over tweakers), mensen hebben iets aan die review (de waarheid -subjectief soms, maar toch).
Nee, de redacteur wordt betaald​ om een goede review te schrijven, niet in de schrijven dat product X goed is. Als hij uitlegt waarom X geen geweldig product is, of welke alternatieven voor sommigen beter zijn, heeft hij zijn werk goed gedaan.
De beloningen die jij noemt, staan wel los van de inhoud of kritiekgraad. De beloningen die T-R omschrijft, en htc uitbracht zijn wel gekoppeld aan de inhoud.
Dit lijkt mij best wel een groot verschil.

HTC is sowieso verrot bezig de laatste tijd:
Schrijvers worden in eerste instantie beloond als ze geen dt-fouten schrijven ;)
En een zin afsluiten met een punt. Bah, weer geen geld verdiend vandaag. ;)
Stomme is, dat de U11 ze wel degelijk het vuur aan de schenen kan leggen en vaak er ook overheen gaat.

Keek gister een yt review en die kerel zei heel mooi: zo jammer dat HTC het enige flagship is in 2017 zonder 3.5mm aansluiting ... Als ze die mensen nou eens aanpakken die onzin de wereld in helpen...

Verder ben ik er nog steeds niet uit of ik de U11 neem of de Oneplus5.. oooffff de ZTE "nogiets" 17. Maar het is mij wel weer duidelijk absoluut niet voor Samsung te gaan voor het zoveelste jaar!
Aan iedereen die denkt dat HTC zijn fans gaat betalen voor positieve reviews: Dit is niet het geval. HTC wil dat zijn fans alle "HTC is kut" reviews gaan ontkrachten. De HTC U11 wordt door heel veel grote techreviewers te kakken gezet terwijl het een ontzettend goede telefoon is. Hoe werd de iPhone 7 ontvangen toen er geen headphone aanwezig was? Even een paar negatieve opmerkingen en daarna was het ineens de meest geweldige telefoon ooit allertijde (aldus de reviewers op youtube). HTC is voor het eerst sinds tijdens weer eens vernieuwend met hardware (egde sense) en wordt dan door zoiets kleins als een headphone aansluiting uitgekotst. De U11 heeft volgens DxOMark de beste camera tot nu toe. En alsnog wordt de telefoon bestempeld als een tegenvaller. Ik snap HTC heel goed hoor. Ik raad iedereen aan om dit toestel een keer in de winkel te proberen en te zien. Onwaarschijnlijk gaaf toestel.
700 euro voor een telefoon vragen en dan verwachten dat mensen niet mogen klagen over "iets kleins" als het niet fatsoenlijk aan kunnen sluiten van 99,99999% van de koptelefoons/oordopjes op de planeet :')

En ja iedere andere telefoon zonder 3.5mm jack is wat mij betreft ook automatisch een no go. Dat Appel er mee wegkomt... tja... die kunnen 500 euro voor een stuk drijfhout vragen en dan gaat iedereen nog los op hoe geweldig het wel niet is.

Ik heb jaren HTC gehad maar ben sinds vorig jaar overgestapt op Oneplus. Wat mij betreft is HTC te duur en word er teveel tijd besteed aan randzaken (no pun intended) en te weinig aan de "musts" (zoals een 3.5mm jack). Maar goed die vlieger gaat voor veel fabrikanten op.
Omdat het gewoon niet klopt wat je zegt.

Je kan nog steeds via bluetooth een koptelefoon gebruiken en via een verloopje.
Je hebt absoluut gelijk dat dat kan, maar dat neemt niet weg dat het voor velen, waaronder t_o_c een must is. Dus voor hem klopt het wel wat hij zegt.

Ter vergelijking, ik kan mijn laptop via Wireless HDMI, of met behulp van een micro-hdmi ==> hdmi verloopstekker, aansluiten op m'n beamer. Super chill. Maar daar heb ik niets aan als de apparatuur geen Wireless-HDMI ondersteund (wat helaas bijna nooit het geval is) en ik ook geen verloopstekker bij me heb.
De vergelijking gaat niet helemaal op, aangezien de beamer niet ook nog eens een lege accu kan hebben, zoals dat bij een bluetooth koptelefoon wel kan, en ik ook mijn laptop niet oplaad via de mini-hdmi stekker, maar beter een zwakkere vergelijking dan een overdrijving.

[Reactie gewijzigd door Ubartu op 6 juni 2017 14:51]

De prijs begrijp ik eerlijk gezegd ook niet helemaal. In de US kun je de U11 voor 600 Dollar (!!!) kopen met een coupon code. Iets van LOVEU11 ofzo. Dat is echt een hele schappelijke prijs. Echter is ie hier inderdaad 100-150 euro duurder. Mocht de prijs terugvallen richting de 600 dan is dit voor velen een goede mogelijke opvolger.

Om even terug te komen op de audio,
De meegeleverde headset heeft noise reduction en komt ook bij de reviews zeer goed uit de voeten. Ik ben zelf ook geen fan van dongles maar ze leveren er een mee met een DAC en AMP ingebouwd.

Ik weet dat ik nu als een fanboy overkom maar ik vind HTC een stoer bedrijf dat meer waardering verdient.
Als je lid wordt van htc club kan je de U11 met korting bestellen. Is dan 674,10 incl. btw ipv de 749 adviesprijs.
Ik heb toch wel meer dingen gelezen over de audio output die juist slechter is dan bij de HTC10 met analoge output.

Dat is dus mooi dubbel falen. En geen normale jack meer, en slechtere output.
Dat is dus exact het probleem Jeroenneman. Op de ene site zie je een positieve review, even later stuit je op een youtube video waarin het onderuit gehaald wordt. Als consument weet je gewoon niet meer wat je moet geloven zonder het zelf te ervaren.
Als de een Extreem A zegt, de ander Extreem B.

Dan is het occams razor om te zeggen dat de waarheid ergens in het middenligt.

Niet zo moeilijk, en je kan ze 'nog' altijd uitproberen in een van de velen Phone house/shops hoe die aanvoelt.
Als de een Extreem A zegt, de ander Extreem B.

Dan is het occams razor om te zeggen dat de waarheid ergens in het middenligt.
Nee. Dat is onlogisch redeneren.

Algemeen:
Als HTC niet in het high-end kan concurreren, laat ze zich dan onderscheiden op andere manieren. Waar is de opvolger van de HTC Desire Z (landscape slider)?!

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 juni 2017 11:56]

Als de een Extreem A zegt, de ander Extreem B.

Dan is het occams razor om te zeggen dat de waarheid ergens in het middenligt.
Nee, dat is juist wat zo'n fabrikant wil bereiken met nep-reviews: dat de negatieve review overkomt als 'die ene zeikerd voor wie het nooit goed is', door het gemiddelde cijfer omhoog te liegen.
Vergeet je niet dat de prijzen in de VS ex BTW prijzen zijn?
Genoeg staten zonder sales tax, en anders is die wel laag. Alles wat je bijv op amazon.com ziet is gewoon de prijs die je betaald.
Genoeg staten zonder sales tax, en anders is die wel laag. Alles wat je bijv op amazon.com ziet is gewoon de prijs die je betaald.
Dat maakt ATS zijn opmerking toch niet minder relevant?

De verkoopprijzen hier worden vermeld inclusief BTW, dus een stuk hoger dan in de VS waar ze vermeld worden zonder sales tax. Dat je in sommige staten van de VS de telefoon voor dat bedrag of weinig meer kan kopen verandert daar niets aan.
Het was ook geen kritiek op zijn opmerking, eerder een toevoeging. :)
Ook is de belasting daar vele malen lager waardoor het ook niet zo spannend is.

Bovendien was zijn reactie meer gericht op het prijsverschil, terwijl zelfs met btw het nog steeds ontzettend groot is
640 USD inclusief btw prijs vs 750 euro in NL (omgerekend 843 USD) is toch echt wel een groot verschil.
En vergeet niet dat wij 21% btw betalen en amerikanen veel minder (tot volgens mij 8.75%).

600 USD + 8.75% = 652.50 USD
600 USD + 21% = 726 USD

Nog steeds een redelijk verschil inderdaad, maar er zullen vast nog andere invoerkosten en dergelijken bij kunnen komen volgens Europese wetgeving die ik zo niet weet. Dat bij elkaar zal wel zorgen voor de hogere Europese prijzen. Ik denk dat HTC zelf ook liever de prijzen lager zou houden om zo meer te kunnen verkopen.
Ook jou is SWAG (wat die term ook mogen betekenen) beloofd? }>

Even serieus: dit kan serieus terugslaan, want dit bericht kan je heel makkelijk gebruiken om de poster van positieve ervaringen in diskrediet te brengen. Nogal dom dus van HTC.

Overigens heeft Apple behoorlijk wat shit over zich heen gekregen toen ze de koptelefoonaansluiting weglieten, en nog meer doordat de EarPods verlaat beschikbaar kwamen.
Een beetje extra SWAG is altijd welkom :+ . Maar nee ik ben oprecht onder de indruk van HTC sinds ik de 10 heb gekocht. Ieder toestel heeft z'n tekortkomingen. Maar het voelt alsof HTC extra had onderuit gehaald wordt.
Ik geef toe dat het niet slim is van HTC om zo'n bericht de wereld in te gooien. Maar er moet iets worden gedaan als je toestel ieder jaar wordt gehaat.
Buyers Denial Syndrome?

Oplossing voor kritiek op je toestellen, is het maken van betere toestellen. Niet het 'kopen' van positieve reviews.
Als een merk eenmaal in het verdomhoekje terechtgekomen is, is het moeilijk om daar weer uit te komen.
Onbewust worden de minpunten sterker belicht dan de pluspunten. Het is wel te begrijpen dat HTC daar wat aan probeert te doen. Daarvoor betalen (in welke vorm ook) is natuurlijk niet goed.
Wat je daarop "hoort" te doen is je minpunten verbeteren en je pluspunten vast te houden, f je pluspunten zo sterk te maken dat de minpunten niet interessant meer zijn.

HTC gelooft nu dat ze het tweede hebben gedaan.
Ik heb geen HTC producten, en nog steeds ben ik het er 100% mee eens dat de reviews van HTC producten vaak echt belachelijk negatief zijn. Er worden negatieve punten genoemd die vaak voor andere fabrikanten nooit zouden worden genoemd. Ik heb een Galaxy S7, en ik herkende een aantal negatieve punten in reviews van de laatste HTC die mijn telefoon net zo goed heeft, terwijl diezelfde reviewer daar niets over vermeldde in de Galaxy S7 review. Ik heb het bijvoorbeeld over de speaker - er was kritiek dat deze niet meer "front facing" is... Ja, het is jammer, maar vrijwel geen enkele high-end telefoon heeft dat. In veel reviews wordt hier heel erg op gehamerd, om n of andere reden.

Ik snap niet goed waarom dit gebeurd. Ik denk dat reviewers het gevoel hebben negatief tegenover HTC te moeten zijn om er bij te horen en niet belachelijk gemaakt te worden. In ieder geval vind ik oprecht dat HTC erg oneerlijk wordt beoordeeld.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 6 juni 2017 12:12]

Ik snap niet goed waarom dit gebeurd. Ik denk dat reviewers het gevoel hebben negatief tegenover HTC te moeten zijn om er bij te horen en niet belachelijk gemaakt te worden. In ieder geval vind ik oprecht dat HTC erg oneerlijk wordt beoordeeld.
Dat is het inderdaad vooral. Kleine minpuntjes eruit halen en daar ontzettend over door zeuren om zelf een smeug artikel te kunnen schrijven. En aangezien iedereen toch al negatief doet over HTC, zal er weinig weerstand zijn: niemand koopt dat merk immers nog.

Overigens heb ik zelf ook geen HTC-telefoon, maar ik deel het gevoel wel dat HTC onterecht veel te weinig verkoopt. Opmerkingen als "dan moet je je minpunten maar aanpakken" zijn onterecht als je daardoor onevenredig veel beter moet zijn dan anderen om het ongefundeerde gezeik te voorkomen. Uiteindelijk moet er geld verdien worden en ook bij een topmodel kun je niet overal het beste zijn, dus ergens zal altijd een aanklamppunt zijn voor negatief ingestelde reviewers om je merk kapot te maken, daar is niks tegen te doen.
Opmerkingen als "dan moet je je minpunten maar aanpakken" zijn onterecht als je daardoor onevenredig veel beter moet zijn dan anderen om het ongefundeerde gezeik te voorkomen
Precies dit. Ik wou hier ook wat over zeggen maar wist niet goed mijn gedachten op papier (of op scherm) te krijgen. Helemaal mee eens.
[...]


Precies dit. Ik wou hier ook wat over zeggen maar wist niet goed mijn gedachten op papier (of op scherm) te krijgen. Helemaal mee eens.
Dat is volgens mij een probleem dat heel veel breder is dan telefoon-reviews: ik ben vr 'niet zeiken en gewoon beter je best doen als je faalt'.
Maar het is zeker zo dat personen/voorwerpen die niet hip zijn strenger worden beoordeeld. Dat voorkom je deels door waar het maar kan anoniem te beoordelen (bijv: geanonimiseerde sollicitaties)
Ik ben het met je eens dat HTC de minpunten moest verbeteren en ik denk ook dat ze dat gedaan hebben. Een aantal van de reviews die ik gezien heb zijn onevenredig streng.
Het verdwijnen van de 3.5 mm jack wordt zwaar aangerekend, terwijl dat bij vergelijkbare telefoons afgedaan wordt met "we gebruiken nu toch allemaal bluetooth". Van de camera's lees ik op een Duitse site dat deze echt topklasse is in het segment, maar in andere reviews dat deze het niet haalt bij de goede Sony's of een compactcamera.

Reviewers zijn net mensen. In het achterhoofd speelt wel degelijk een vooroordeel over een merk mee en dat zie je terug in de review.
Dat HTC oproept om daar op een constructieve manier enige weerstand aan de bieden vind ik begrijpelijk. Als ik kritiek lever op een iPhone komen er ook meer dan voldoende reacties op om me te vertellen dat ik het verkeerd zou zien. Dat vooral omdat Apple een grote schare fans heeft die steevast in het merk geloven. Niet zozeer omdat de kritiek nu wel of niet terecht is.
Als reviews erg negatief zijn, en er op slakken zout gelegd wordt, moet je als marketing afdeling iets doen (Buckler anyone). Blijkbaar was dit uit de brainstorm gekomen, om gebruikers te laten reageren vanuit hun eigen ervaring, tot zover prima. Alleen de uitwerking is onhandig. Feit blijft dat volgens HTC de gebruikers blijkbaar best positief zijn, en de professionele reviewers een vooroordeel tegen het merk hebben.
Ik denk niet dat er nog echt slechte telefoons gemaakt worden in het +100 segment, maar als je enkele opinirende reviewers onder NDA al vroeg betrekt in het proces krijg je andere feedback en ook een ander geluid in de reviews.
Het is inderdaad wel jammer dat HTC zoveel negatieve commentaar krijgt maar anderzijds hadden ze de headphone jack helemaal niet moeten weglaten...
Verder naar glas gaan omdat dit voor samsung werkt is ook gewoon sad. Ik wil geen glazen telefoon... Waarom zou ik een glazen telefoon willen? Misschien nog iets fragieler bedenken voor iets dat ik continu neem en mee rondloop.
Hun unibody was net brilliant.
Stevig als een tank.
Mijn HTCs waren de Nokia's van de smartphones.

Ik was vroeger een enorme fan van HTC en heb zowat elk model gehad van de Touch Diamond tot de M7. Bij de M8 ben ik afgehaakt.
Sense vond ik de fijnste schil dat er was.
Eigenlijk ben ik bij de M7 afgehaakt omdat hun hersteldienst echt volledig brak is. Zij gebruiken Dynafix en ik heb daar toen zoveel zever mee gehad dat ik naar Oneplus gegaan ben (wat in de begindagen wel ironisch was).

HTC heeft gewoon een paar slechte producten uitgebracht en de nasmaak zit er bij veel mensen nog waardoor je ook al gauw wat negatiever bent over een nieuw product.


Apple heeft inderdaad behoorlijk wat op zijn dak gekregen voor die audio jack en er wordt nog steeds mee gelachen maar zoals bjvdven aangeeft wordt dit verder wel gewoon weggecijferd.

Apple heeft al wel "straffen" uitgebracht voor kritiek op hun toestellen door reviewers.
Ze kregen dan plots hun review units een pak later dan de concurrentie waardoor ze achterliepen.
Dit is op tweakers gebeurt op een bepaald moment volgens mij. Ik meen mij zo een reactie te herinneren. Daarna zag je in de conclusie en samenvatting minder negatieve zaken en in de rest van de geschreven review stonden die wel.

Ik ben het nog al tegengekomen bij youtube reviewers.
De enige youtube reviewer die ik dood leuk commentaar zie geven op Apple is MKBHD maar die is zo positief over veel andere aspecten van Apple en zo bekend dat die daar mee weg komt.
Al was zijn iPhone 7 review ook echt eeuwen na datum.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 6 juni 2017 10:13]

Eigenlijk ben ik bij de M7 afgehaakt omdat hun hersteldienst echt volledig brak is. Zij gebruiken Dynafix en ik heb daar toen zoveel zever mee gehad dat ik naar Oneplus gegaan ben (wat in de begindagen wel ironisch was).

HTC heeft gewoon een paar slechte producten uitgebracht en de nasmaak zit er bij veel mensen nog waardoor je ook al gauw wat negatiever bent over een nieuw product.
Dat Dynafix argument is een beetje onzin als je nagaat dat de grote jongens als Apple en Samsung ook gebruik maken van de diensten van Dynafix. Dus niet HTC only. ;)

Maar verder heb je wel een punt dat er enorm veel problemen met de M7 waren, veel toestellen met een paarse gloed en hitteproblemen bijvoorbeeld. De marketing van HTC is er daarna ook onvoldoende in geslaagd om de consumenten te prikkelen voor nieuwe HTC toestellen. Iedereen denkt nu bij voorbaat al dat elk nieuw HTC flagship weer een fail is. Dan creeer je een klimaat waarin niemand jouw toestellen meer wilt kopen.
Ja klopt, sony en samsung gebruiken al zeker ook dynafix. Van Apple weet ik het niet.

Dynafix is echt rotzooi en kan je best ten allen kosten vermijden.

De reden waarom ik HTC er toch op afreken is dat het toestel 3x is binnen gemoeten voor herstelling. De eerste keer hadden ze het niet gemaakt, de 2de keer wel maar hadden ze iets anders stuk gedaan.
Ik was het telkens minstens een maand kwijt mijn toestel.

HTC gaf aan dat pas na 3 herstellingen voor hetzelfde probleem ik een nieuw toestel zou krijgen of een andere oplossing ging gezocht worden. Vermits hij 3x binnen geweest was maar 2x maar voor hetzelfde probleem telde het nog niet.

Sorry maar dat hadden ze beter kunnen oplossen...

De Sony service is btw nog 100X slechter.

Mijn Oneplus 1 is een keer binnen gemoeten en mijn Oneplus 3 ook en eerlijk gezegd ging dat wel vlotter.
Motorola heeft ook Dynafix. een keer had Dynafix het zogenaamd gemaakt door een batterij te verwisselen, wat blijkt is de batterij helemaal niet verwisseld haha. Ik kon er wel om lachen maar je ben je telefoon wel weer 1a 2 weken kwijt.

(Ik heb ook ooit een sony xperia V gehad en die was gewoon gebogen/gebroken bij normaal gebruik. De xperia Z kreeg wel garantie maar de V niet aangezien het op radar etc was geweest...

[Reactie gewijzigd door Danlord op 6 juni 2017 18:27]

welke goodies werden je beloofd voor dit bericht ;)
Bumperstickers en zo'n mooie keychain voor om je nek :+
Ik vind dit niet een heel gebalanceerd perspectief op de HTC U11, eerlijk gezegd.

Veel reviewers merken terechte punten op. Zelfs als je perceptie juist (en ik denk dat je daar wat makkelijk in bent) zou zijn dat reviewers voorbij stapten aan het gebrek aan een headphonejack op de iPhone 7, maakt dat de kritiek op HTC niet terecht. Sterker nog, de rest van de Android-fabrikanten gaat *niet* mee in de slecht beargumenteerde move van Apple. Nog sterker: HTC doet dit trwijl ze audiocapaciteiten van de U11 aanprijzen. Gegeven de positionering van de U11 en het feit dat maar weinig andere Android-fabrikanten echt meedoen, is het best een rare move van HTC die kritiek mag krijgen.

Je probeert op een of andere manier de knijpfunctie daar tegen af te strepen. Dat is op zich al niet echt een steekhoudend argument, maar ook al ben je fan van die functie zul je toch moeten toegeven dat dat features zijn die aan moeten sluiten op je smaak (zoals bijv. Force Touch op iOS-apparaten). Sommige mensen zullen het een gimmick vinden, en omdat het een smaakkwestie is kun je daar niet echt iets van zeggen.

Daarnaast noem je DxOMark. DxOMark is nit een goede graadmeter geweest van subjectieve camerakwaliteit, maar probeert de technische capaciteiten van de sensor te meten. Soms komen subjectieve camerakwaliteit en technische eigenschappen overeen (bijv. Google Pixel), maar als reviewers de camera van de U11 niet duidelijk beter vinden dan die van de concurrentie over dan maken de DxOMark scores niks uit. Zo scoren Sony-telefoons al jaren heel goed in DxOMark maar zijn alle reviewers het er over eens dat Sony al jaren niet kunnen tippen aan de implementaties van Apple, Samsung en LG in subjectieve fotokwaliteit. Overigens zijn er zowel reviewers die heel enthousiast zijn over de camera van de U11, en anderen die hem licht vinden teleurstellen.

Mensen gunnen HTC de perfecte telefoon. Het is de underdog, en het zou mooi zijn als ze hun vergane glorie weer terug kunnen winnen. Maar de realiteit is de de U11 'slechts' een (heel) goede telefoon is met zijn eigen tekortkomingen, en niet overduidelijk de voorkeur geniet t.o.v. de Galaxy S8, LG G6, Xperia XZ Premium, en waarschijnlijk waar OnePlus en HMD/Nokia nog mee gaan komen.

[Reactie gewijzigd door DCK op 6 juni 2017 13:52]

Ten eerste bedankt voor je reactie. Ik kan dit soort berichten waarderen omdat er over nagedacht wordt. Ik probeer overigens geen review van de U11 te geven hierboven.

Hetgeen ik probeer te verwoorden is dat ik het gevoel heb dat er met twee maten gemeten wordt. Ik kan innovatie enorm waarderen. Het maakt me dan ook niet uit welke fabrikant met welke technologie tevoorschijn komt. Wat mij dwars zit is dat vrijwel elke gewaagde actie van HTC strenger bekritiseerd wordt dan die van grotere concurrenten.

Ik gun HTC ook echt de perfecte telefoon. De U11 is dat niet. Maar een bedrijf zoals HTC zal door blijven zetten en innoveren met, niet altijd even goed ontvangen, opvallende functies zoals Edge Sense. En dat kan ik waarderen.
Goh. Ik vond inderdaad de "waste of space" discussie met de U Ultra enorm kinderachtig van vele reviewers, en eigenlijk zelfs een beetje jammer voor HTC. Maar uiteindelijk is dit puur omkoperij, of het nu gaat om "HTC is kut"-reviews of reviews die wat meer in detail gaan. Beloningen om negatieve reviews tegen te spreken is gewoon omkoperij, punt.
dit nieuws bericht tekst slaat nergens naar.
het moet eerder zijn " HTC beloofde fans goodies in ruil voor counteren van kritiekpunten in reviews"
want zoals HTC zegt hating for the sake of hating...
ze zeggen ook wel als er een slecht review is reageer er op en vertel dat die punten niet kloppen.
toch anders dan ik betaal jou en jij zet een positief reactie.
Je koop een product bij webshop x...... 2 dagen later :+

Beste heer xxxxxxxxx,

Op 19-05-2017 heeft u van ons een bestelling ontvangen.

Wij stellen het zeer op prijs indien u uw ervaringen met het product of de producten wilt delen op onze site. Zo helpt u andere mensen bij het maken van een keuze en kunnen wij de kwaliteit van onze producten bewaken.

Door het plaatsen van een beoordeling maakt u bovendien kans op een cadeaubon van 50,00!
Wat is daar mis mee? Er staat niet dat je een positieve beoordeling moet plaatsen om kans te maken. Overigens het natuurlijk nogal vaag gesteld, want er staat niet bij hoe groot je kans is. Verloten ze n keer per jaar zo'n bon, of na elke tien reviews? Dat maakt nogal verschil...
Dat is iets compleet anders, ze zeggen niet of de beoordeling positief of negatief moet zijn. Ze vragen enkel wat je er van vond... Bij veel webshops tonen ze ook effectief alle reviews. (negatief en positief)
Maar wat is hier mis mee?

Er wordt niet gevraagd om een positieve (of negatieve review) te schrijven, enkel om te laten weten wat je ervaringen zijn zodat andere klanten een weloverwogen keuze kunnen maken.

De cadeaubon waar je theoretisch kans op maakt is dus niet bedoeld om je mening te sturen.

edit: eerste zin kon onbedoeld negatief overkomen

[Reactie gewijzigd door Ubartu op 6 juni 2017 10:16]

Ben benieuwd of dit soort praktijken ook in de Tweakers.net reacties plaatsvinden.
Was het maar zo. Dan zou ik omkomen in goodies van Nintendo en Olympus. ;)
Ik zou eerder kijken naar de gebruikersreviews. Als jij een bekende reviewer bent en je veel gratis spul krijgt van fabrikanten wordt de drempel natuurlijk erg hoog om een negatieve review te schrijven (want dan krijg je niks meer).

Gesponsorde reviews en reacties van eindgebruikers (zoals HTC hier probeert) zijn een veel groter probleem omdat er nauwelijks tegen opgetreden kan worden, terwijl als tweakers 1x de mist in gaat met een advertorial zonder tag ze meteen de ACM aan hun broek kunnen krijgen (en die boetes zijn niet mals). Het lijkt me dan ook redelijk onvoorstelbaar dat iemand op de redactie dat op het spel gaat zetten voor een tasje met keycords and andere troep.

[Reactie gewijzigd door citruspers op 6 juni 2017 11:12]

Lijkt er nu al wel op, een van de bovenste reacties krijgt zelfs al veel +3'en voor iets wat hier perfect voor in aanmerking komt.
Je lacht, maar hij probeert zelfs braafjes het gebrek aan audioconnector goed te praten terwijl niemand daarover begon. Het zijn 37 +3 votes voor een post die een HTC telefoon ophemelt. :z

[Reactie gewijzigd door boe2 op 6 juni 2017 11:23]

In beide gevallen is de actie dezelfde.
Niet volgens de eerste in het artikel bijgevoegde screenshot. Daarin staat namelijk dat de relatie met swag is verwijderd in deze actie. Maw: de hele actie is er niet meer en het is nu niets meer dan een oproep om respectvolle reviews te plaatsen.
while we'll continiue giving out swag throughout the year (as we always do), we're remvoing it from this activity.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 6 juni 2017 09:21]

Faken van online reacties is wel wat anders dan mensen hun negatieve punten laten te beschrijven. Van die uitleg zou HTC weer kunnen leren, neem ik aan.
Wat jullie vergeten te vermelden is dat niet alleen de bewoording is aangepast, maar ook dat er geen SWAG meer wordt kado gedaan voor positieve comments.

Ik quote uit het eerste screenshot:
We heard from several of you via PM and email about the swag component - while we'll continiue giving out swag throughout the year (as we always do), we're remvoing it from this activity.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*