Samsung stopt met versleutelingsapp My Knox

Samsung heeft te kennen gegeven dat het gaat stoppen met het aanbieden van My Knox, een app waarmee bepaalde gegevens beveiligd en afgeschermd van persoonlijke gegevens kunnen worden. Voor gebruikers die minimaal over Android 7.0 beschikken is er een alternatief.

De Koreaanse fabrikant heeft gebruikers van My Knox per mail op de hoogte gesteld van het besluit om te stoppen met My Knox. Nieuwe Samsung-apparaten die dit jaar uitkomen zullen geen gebruik meer kunnen maken van My Knox. Dat betekent overigens niet dat bestaande gebruikers My Knox kunnen houden; Samsung is van plan om op korte termijn de datum aan te kondigen op wanneer de software niet meer functioneert.

Gebruikers van een Samsung-smartphone die op Android N, met versienummer 7.0, draaien, wordt geadviseerd om over te stappen naar Secure Folder; een alternatieve applicatie met soortgelijke functionaliteit. Het is mogelijk om gegevens opgeslagen via My Knox over te zetten naar Secure Folder, aldus Samsung.

My Knox is een beveiligingsapplicatie die voornamelijk bedoeld is voor smartphonegebruikers die hun toestel ook voor zakelijke toepassingen willen gebruiken. Er wordt een vergrendelde omgeving gemaakt waarin zakelijke gegevens versleuteld en afgesloten van persoonlijke data wordt opgeslagen. Overigens blijft Samsung wel doorgaan met het bijna gelijknamige Knox; een beveiligingsframework waar onder andere Secure Folder ook gebruik van maakt.

Door RoD

Admin Mobile

03-06-2017 • 09:25

69 Linkedin

Submitter: Chadi

Reacties (69)

69
65
31
4
0
14
Wijzig sortering
Gisteren was er een update voor de firmware van mijn Galaxy s7. Nadat ik die gedraaid had kreeg ik een bericht op mijn scherm en via de mail dat My Knox verwijderd was en niet meer te gebruiken.

De 'aankondiging' heeft dus al plaatsgevonden en Samsung heeft de app via de firmware update verwijderd. Ik zit dit bericht dan ook met wat verbazing te lezen.
Ik heb netjes een mail met uitleg gekregen voordat ik de update ontving.
Bij mij was het andersom. Ik dacht eigenlijk dat mijn firmware update een mail getriggered had, omdat ik de mail kort na het updaten ontving.
Dat klopt niet. Ik heb niet geüpdate en gisteren de mail ontvangen.
Ik heb nog helemaal geen update :+ lang leve de kpn firmware

[Reactie gewijzigd door sygys op 3 juni 2017 21:42]

Waarom zet je geen internationale (unbranded) firmware op je toestel? Dan je igg verzekerd van snellere updates, en ben je afgelost van alle troep die KPN (of welke provider dan ook) pre installed op je toestel.
En omdat het bij jou anders ging klopt het verhaal van Hans niet? Vreemde redenering.
Het klopt niet dat de update de mail getriggerd heeft. Want ik heb de mail zonder update. Moeilijk?

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 3 juni 2017 20:32]

Nee, software werkt op basis van gevoel, nou goed. Je klinkt als een vrouw.
Bevestigd, na de update van 1 juni was ook mijn toestel bevrijd van Knox.
Als het als bevrijding voelt had je het zelf eerder handmatig kunnen verwijderen.
Je bedoelt, meldingen blokkeren en de update van Knox verwijderen.
Op meer dan genoeg Samsung's kun je Knox namelijk niet gewoon verwijderen.
Dat gaat niet zonder root. Samsung en hun bloatware.
Of apps uitschakelen. Ik denk niet dat je je (dure) toestel wil rooten.
My Knox is de gratis consumenten versie.
Knox Workspaces is de betaalde zakelijke variant.

Secure Folder biedt ongeveer dezelfde functionaliteit als MyKnox alleen dat er een geen expliciete launcher mode is. Als je nu een App in een secure folder opent dan word deze geopend in een sandbox zonder dat de gebruiker dat de gebruiker dit ziet.
Het is wel duidelijk te zien: bij het openen van de Secure Folder wordt eerst om ingestelde toegangsmethode (bijv vingerafdruk) gevraagd, de map zelf ziet dit er duidelijk anders uit dan andere mappen: met slotjes iconen op elk pictogram, en bij het openen /draaien van een App vanuit Secure Folder staat een klein grijs Knox icoontje altijd in de uiterste hoek als overlay.
Je kan het ook weten omdat app data apart is, je kan dus 2 dezelfde apps hebben met 2 verschillende inloggegevens. Best wel een mooie feature als je hebt mij vraagt :)
Zonder dat je een aparte launcher hebt.
Maar ik begreep dat het framework er helemaal uit gaat en dus Knox Workspaces ook niet meer zal werken?
Dat heb je verkeerd begrepen.
Ah dan zal het voor mijn werk minder uitmaken.. Bij ons heeft iedereen Knox (verplicht). Al zijn we pas overgegaan naar Apple maar veel mensen hebben nog een Samsung.
Hoe werkt secure folder dan? Met my knox kan ik 2x whatsapp gebruiken met 2 verschillende telefoonnummers bijvoorbeeld(normale omgeving en knox). Is dit met secure folder ook zo?
Ja dat werkt met Secure Folder precies hetzelfde :)
Heeft Android tegenwoordig niet meerdere gebruikers support? Je kunt gewoon een alternatieve account maken en tussen deze switchen.

Wellicht iets waar je naar kan kijken? Heb overigens geen verstand van Knox.
Ik mis een beetje de waarom. Willen ze mensen naar de betaalde enterprise editie krijgen? Of wilden ze alleen bij particulieren interesse wekken? Of was het niet populair genoeg?
Eerst was dit een samsung ding nu android 7 (die gebruik maakt van heelveel dingen die samsung al had; bv. multiapp/myknox) uit is op de meeste samsungs hoeven ze het niet meer te ondersteunen het zit toch al in het os.
Behalve de nieuwe telefoons die ze nog uitbrengen of kortgeleden hebben uitgebracht met 6.* en waarschijnlijk nooit een update krijgen?
Juist, maar updaten zij de oude firmwares ook nog? Niet echt dus, en waarschijnlijk kostte het toch nog wat om die oude versies te moeten blijven ondersteunen, en is dit dus goedkoper (totdat iemand ze misschien aanklaagd voor het verwijderen van een functionaliteit).
Of misschien hoeven ze nu maar 1 applicatie te ondersteunen? Lijkt me vrij simpel..
Die My Knox was een beetje vreemd eerlijk gezegd: gekoppend an een Samsung account en wat nog meer. De Secure Folder ziet er wat cleaner uit eigenlijk. Verder lijkt de functionaliteit precies hetzelfde.
Overigens bleef het bij mij gewoon werken, ook na die laatste 'kleine' update. Ben zelf maar overgegaan op de Secure Folder en heb My Knox zelf verwijderd.
Ze schakelen de software uit... zitten de gebruikers dan niet met informatie op hun telefoon waar ze niet meer bij kunnen omdat het encrypted is?
Als je verder had gelezen dan de titel had je zien staan:

Gebruikers van een Samsung-smartphone die op Android N, met versienummer 7.0, draaien, wordt geadviseerd om over te stappen naar Secure Folder; een alternatieve applicatie met soortgelijke functionaliteit. Het is mogelijk om gegevens opgeslagen via My Knox over te zetten naar Secure Folder, aldus Samsung.
En als ze 6 draaien?
Goeie vraag geen idee.
De datum zal wel heel ruim zijn, maar ja, als je voor die tijd je data niet weghaald ben je je gegevens kwijt.
Niet dus, want: "Het is mogelijk om gegevens opgeslagen via My Knox over te zetten naar Secure Folder, aldus Samsung."
Ah je hebt gelijk. Maar de informatie van features die Secure Folder niet ondersteund zal wel nutteloos worden :P.
Je kunt nu je gegevens overzetten naar Secure Folder, na die datum niet meer. Ik denk dat NotCYF dat bedoeld.
En dan moet je dus wel een toestel hebben met Nougat, dus minimaal een S6, want oudere toestellen krijgen geen Nougat.

Oftewel: Nieuwe telefoon kopen!
En recent werd hier nog groots reclame voor gemaakt. Dat is wel een hele snelle wijziging van strategie.
Secure Folder maakt gebruik van Samsung Knox. Alleen de consumenten "My Knox" app wordt niet meer ondersteund. De enterprise-divisie van Samsung Knox blijft wel ondersteund worden.
Vreemd, ik werk dus met My-Knox echter kan ik nu geen backup-optie ergens vinden.
Wel mijn samsungaccount in My-Knox gezet en ook Secure Folder geinstalleerd en geactiveerd.

In secure folder kan ik de optie wel zien.

Iemand die deze problemen ook heeft of iemand die wel een backup heeft kunnen maken?
Fabrikanten zouden veel meer moeten nadenken wat ze aanbieden en echt blijven ondersteunen.
Samsung kent natuurlijk andere voorbeelden van terhggetrokken software. Of hardware fabrikanten die zeggen dat hun apparatuur is voorbereid op de toekomst. Maar als er dan iets nieuws komt, blijkt die toekomst wel erg kort.
Gisteren kon ik er niets over vinden op de website van Samsung/Knox:
Hier is het mailtje van My Knox:
Hello,

My Knox will no longer be available on new Samsung devices in 2017. You may continue your secure space experience by setting up Secure Folder, available now from Galaxy Apps.

Secure Folder runs on Android N OS or higher versions only. It leverages the defense-grade Samsung Knox security platform to create a private, encrypted space on your Samsung Galaxy phone. Applications and data moved to Secure Folder are partitioned separately on the device and gain an additional layer of security and privacy.

To seamlessly transfer your private content between solutions, please back up your My Knox data and restore it to Secure Folder. To back up your My Knox data, go to My Knox settings > Backup and restore. Remember, a Samsung account is required to use this feature.

You can restore backup data after setting up Secure Folder. Go to Secure Folder settings > Backup and restore > Restore.

You may use My Knox until its end-of-service date (which will be announced soon). However, be aware that we will not be actively maintaining the service or adding new features.


Sincerely,
The Samsung Knox Team
Belachelijk dat ze dit met terugwerkende kracht verwijderen. Zeker als ik hierboven zie dat hij bij sommige mensen nu al weggehaald is. Daar is geen enkele reden voor behalve het geforceerd verkopen van nieuwe telefoons. Knox was een enorm belangrijke functie voor zakelijke gebruikers. Want de mogelijkheid tot rooten, custom firmwares e.d. bij Android telefoons maakt het moeilijker om de beveiliging van zakelijke data te garanderen.

De IT afdeling van mijn werk ondersteunt alleen Android telefoons van Samsung juist vanwege Knox. We hebben nog veel telefoons rondlopen waar alleen Android 5 of 6 op kan. Zullen veel collega's last van krijgen.

Maar gelukkig krijgt Samsung onze business niet meer, we zijn pas overgestapt op Apple voor iedereen die aan een nieuwe telefoon toe is. Ik begreep van de admins dat de beheertools voor grote bedrijven daar toch een stuk beter van zijn. Als gebruiker mis ik de mogelijkheid tot uitgebreidere configuratie (en bepaalde apps, en functies als NFC) wel maar ik snap de reden nu wel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 juni 2017 18:51]

Jij hebt het over Knox. Dat is iets anders dan My Knox.
Ja ik las het hierboven ook. Dat was niet duidelijk (zeker omdat beiden hetzelfde framework gebruiken).

Niettemin zet het Samsung wel weg als een slechte zakelijke partner als het zomaar met terugwerkende kracht verkochte functionaliteit terugdraait.
Ja maar het is geen verkochte functionaliteit. My Knox is nooit voor geïnstalleerd geweest en moest je als losse app downloaden.

De opvolger van die app "Secure Folder" is dan weer een ander verhaal. Die is geïntroduceerd met de Note 7 en is nu ook op de S8 voor geïnstalleerd. Die zou je wel kunnen bestempelen als verkochte functionaliteit. Ook deze app heeft Knox nodig om te functioneren.
Er zijn genoeg en betere apps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee