Google test vacaturedienst

Google heeft Google Hire online gezet, zonder verder ruchtbaarheid aan de dienst te geven. Met Google Hire kunnen werkgevers vacatures plaatsen en binnenkomende sollicitaties beheren. Google test de dienst met enkele bedrijven.

Op hire.withgoogle.com is voorlopig alleen een splashpagina te zien zonder details. Volgens Axios testen meerdere techbedrijven de Hire-dienst om vacatures te plaatsen, reacties te ontvangen en sollicitaties af te handelen. Onder die bedrijven zouden CoreOS, Warner Bros.-dochter DramaFever en de start-ups Medisas en Poynt zijn.

Venture Beat bericht dat de dienst een paar maanden na het verschijnen van een testversie van de Cloud Jobs-api online komt. Met deze api kunnen bedrijven vacatures toevoegen aan hun eigen site. De Hire-dienst zou uit de koker van de divisie komen die is ontstaan na Googles overname van Bebop in 2015. Dit bedrijf is opgericht door een van de VMware-oprichters en werkte aan een ontwikkelplatform voor apps.

Met Google Hire gaat de zoekgigant de concurrentie aan met onder andere LinkedIn en Oracles Taleo Talent Acquisition Cloud.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-04-2017 • 12:20

75 Linkedin

Reacties (75)

Wijzig sortering
Wel handig. Zeker voor de werkgever
Want Google verzameld ook gezondheids-gegevens en scholingsresultaten. Het lijkt mij wel fijn voor bedrijven als je bij het accepteren van sollicitanten al een beetje voorschifting kan maken op die twee factoren. Helaas sluit Google die selectie scholingsresultaten uit geloof ik.

Als je net als bij advertenties of zoekresultaten je top-vacature alleen zichbaar kan maken op de beste van de beste mensen voorkom je een hele hoop onnodige sollicitaties, en voorkom je ook een hoop teleurstelling bij sollicitanten die toch niet perfect in je ideale profiel passen.

Juist het zoeken van een werknemer, is iets waarbij big-data tot de beste resultaten en voorselectie kan leiden voor sollicitant en werkgever.
 • Iemand die perfect past in je vacatureprofiel! Welke werkgever wil dat nou niet?
 • Of een bedrijf dat perfect bij jou aansluit! Welke sollicitant wil dat nou niet?

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 14 april 2017 12:28]

Want Google verzameld (sic) ook gezondheids-gegevens en scholingsresultaten. Het lijkt mij wel fijn voor bedrijven als je bij het accepteren van sollicitanten al een beetje voorschifting kan maken op die twee factoren. Helaas sluit Google die selectie scholingsresultaten uit geloof ik.
Ik hoop dat Google ook de gezondheidsgegevens uitsluit. Zou nogal een aardige privacy-inbreuk zijn anders |:(
Is ook niet toegestaan in onze wetgeving. Je mag iemand niet uitsluiten op basis van gezondheid. Je mag het er zelfs niet over hebben tijdens een sollicitatie.
Maar bewijs maar eens dat jij geen kans hebt gekregen bij het bedrijf omdat google naast jouw cv ook een melding maakte dat je niet sport, vaak google't op ongezonde dingen, etc.
Klopt, kan je dus ook mooi nooit bewijzen.
Ik hoop dat Google ook de gezondheidsgegevens uitsluit. Zou nogal een aardige privacy-inbreuk zijn anders
Heeft u gekozen om een moderne android telefoon te gebruiken?
Dan draait kun je standaard Google Fit op gebruiken.
Daarmee worden (bij gebruik) gezondheidsgegevens verzameld.

Volgens Google zijn het niet medische gegevens, maar 'fitheids-gegevens'. In Big-Data perspectief zijn die zaken natuurlijk wel nauw met elkaar verbonden.

Of je fitheidsgegevens worden meegenomen is ook altijd een keuze van de gebruikers zelf. Op Google Fit, waarmee o.a. je hartslag gemonitord kan worden zijn de volgende voorwaarden van toepassing. En je kiest zelf ervan gebruik te maken of niet.
We use the information we collect from all of our services to provide, maintain, protect and improve them, to develop new ones, and to protect Google and our users. We also use this information to offer you tailored content – like giving you more relevant search results and ads.
..
When showing you tailored ads, we will not associate an identifier from cookies or similar technologies with sensitive categories, such as those based on race, religion, sexual orientation or health.

Our automated systems analyze your content (including emails) to provide you personally relevant product features, such as customized search results, tailored advertising, and spam and malware detection.

We may combine personal information from one service with information, including personal information, from other Google services – for example to make it easier to share things with people you know. Depending on your account settings, your activity on other sites and apps may be associated with your personal information in order to improve Google’s services and the ads delivered by Google.
[...]
For external processing
We provide personal information to our affiliates or other trusted businesses or persons to process it for us, based on our instructions and in compliance with our Privacy Policy and any other appropriate confidentiality and security measures.
Dat is wel handig, loop je bijvoorbeeld veel hard, dan kan google je niet alleen relevante advertenties laten zien voor hardloopschoenen (bij wijze van spreke) maar ook in contact brengen met een bedrijf waar een gezonde levensstijl in de bedrijfscultuur zit.

Zelf zie ik daar de voordelen wel van in. Helaas heb ik ook een zieke broer, daarvoor leidt nu al zijn gezondheidsstatus bij Google tot wat negatievere effecten.
 • Een verhoogde aanwezigheid van Apotheken en zelfzorgmedicijnen in zijn advertenties.
 • Door SEO vooral veel commerciële medische bedrijven in zoekresultaten over gezondheidsproblemen.
 • Significante andere zoekresultaten bij dezelfde zoektermen dan op mijn google account.
We kunnen ons wel maatschappelijk afvragen:
 • Willen wij dat één buitenlands bedrijf praktisch alles van ons weet?
 • Waarom kopen we dan telefoons waarop al onze gegevens verzameld worden?
 • Willen wij dat één buitenlands bedrijf, bepaald tot welke informatie we toegang hebben?
 • Willen wij dat datzelfde bedrijf, voor ons de schifting gaat maken voor welke werkgevers wij relevant zijn?

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 14 april 2017 14:18]

Ik heb een moderne smartphone. Er draait standaard GEEN Google Fit op. Ik kan ook nergens vinden dat Google Fit verplicht zou zijn voor het behalen van een GMS Licentie, dus hoeft het niet te worden meegeleverd (en gebeurd dat vaak ook niet). Mijn Oneplus 3, LG K4, Huawei P9 Lite en AL mijn oudere telefoon hebben nooit Google Fit gehad.
Het is inderdaad gelukkig een keuze, en tegelijkertijd is play-services die ook informatie verzameld van je gezondheidsprofiel met o.a. lichaamssensoren ook een verplichte benodigdheid voor het functioneren van een groot aantal gezondheidsgerelateerde apps op het platform.

Elke androidversie vanaf api level 9 (Android2.3) is er standaard voor gebouwd. De Api's vanaf dat level zijn ingericht om de fitheidsservice te faciliteren.

Maar uiteindelijk, zoals ik betoog, het is een keuze om voor een android toestel te kiezen, Het is een keuze om allerlei gegevens via de verplichte play services te laten verzamelen, het is een keuze om Fit te accepteren.

Eenmaal voor Google's diensten gekozen, heeft het bedrijf wel zeer uitgebreide vrijheden om jouw gedeelde informatie te gebruiken voor hun dienstverlening.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 14 april 2017 15:39]

en tegelijkertijd ook een verplichte benodigdheid voor het functioneren van een groot aantal gezondheidsgerelateerde apps op het platform.
Het is helemaal niet verplicht. Het is een extra, omdat je dan in één app al je activiteit kan zien.
Elke androidversie vanaf api level 9 (Android2.3) is er standaard voor gebouwd. De Api's vanaf dat level zijn ingericht om de fitheidsservice te faciliteren.
Wat vreemd dat Google API´s aanbiedt op zijn eigen OS voor een dienst die interessant is voor consumenten.
Eenmaal voor Google's diensten gekozen, heeft het bedrijf wel zeer uitgebreide vrijheden om jouw gedeelde informatie te gebruiken voor hun dienstverlening.
Google informeert je over het gebruik van die gegevens, je beheert die gegevens zelf via My Account en je beslist altijd inderdaad nog zelf welke gegevens je wel en niet deelt.
Dreamon. Google toont uiteraard nooit alle (meta)gegevens die ze over je hebben. Neen ze tonen je het topje vd ijsberg en al zeker niet hun conclusie (het samengestelde profiel).
Het is wel verplicht. Zonder google toegang te geven tot gegevens van 'lichaams sensoren' werken lichaamssensoren zoals stappentellers en hardslagmeters doorgaans niet op android. Die data verzameling gebeurd niet percé bij fit. Maar doordat bijvoorbeeld je hartslag gegevens lopen via de api van het verplichte play-services, via de services van Google zelf.
Uitschakelen kan wel. Maar als je de toestemming weigert functioneren basisfuncties van je apparaat niet meer zoals bedoeld volgens Google. Bij een test hier deden 2 hartslagmeters het niet.

Als het gaat om gezondheidsgegevens kiest Google op android dus voor óf moeten toestaan dat die gegevens gebruikt mogen worden voor andere diensten, of .. non-functionaliteit.

Als Google je op android echt een keuze had willen geven op dat gebied, hadden ze moeten kiezen voor het ondersteunen van een Api die niet via G-services loopt. Een keuze die ze bewust niet gemaakt hebben.
Of je je gezondheidsdata nu bij Google legt (welke jou gegevens zal beschermen) of bij een minder betrouwbare andere partij maakt toch wel een groot verschil. Hoewel ik geen gezondheid-apps gebruik (ik zie er werkelijk het nut niet van) zou ik tóch kiezen mijn gegevens bij Google op te slaan.
Waarom wil je - behalve bij een arts - je gezondheid-gegevens met derde-commerciele partij delen?
Of die gegevens laten opslaan, gebruiken en verzamelen door een derde?

Dat kan prima beveiligd & lokaal. Ook op een smartphone. Dit zodat je zelf, en niet een ander volledige beschikking en bescherming tegen gebruik of misbruik van jouw prive informatie hebt.
Nee, daarom gebruik ik Google Fit ook niet. Als ik het wel zou willen dan zou ik dit inderdaad bij Google willen laten opslaan. Zij zijn de enige die genoeg met de data kunnen doen (in mijn voordeel) dat ik überhaupt er aan zou denken om het daar op te slaan. Omdat ik verwacht dat andere partijen te weinig met de data kunnen om mij er een voordeel aan te geven.
Ook als je Google fit niet gebruikt, maar je wel 'lichaamssensoren' zoals een smartwatch met hartslagmeter hangt aan je android apparaat worden je gegevens trouwens ook verzameld.

De Api's van lichaamssensoren zijn geen onderdeel van android, maar een closed source onderdeel van Play-Serices. Maargoed het blijft een keuze om je smartphone te koppelen aan al die sensors.
sterker nog de sensoren in je smartphone zelf kunnen al een beeld scheppen over of je veel beweegt of niet.
Dat Google informatie die jij deelt, gebruikt om jou iets aan te bieden: tot daar aan toe. Maar wat jij schreef (misschien niet bedoelde) was dat Google die informatie zou bundelen voor een potentiële werkgever. En dat is absoluut not done!
Ook met de dienst Hire.WithGoogle probeert google jou natuurlijk een zo'n relevant mogelijk aanbod te geven op basis van welke werkgevers het beste bij jou passen.
Waar staat dit? Of is dit een 'stel dat' en/of onderbuikgevoel?
Logica. Geen enkel vacatureplatform wil werkgevers met onrelevante werknemers opzadelen, geen enkel vacatureplatform wil werknemers vooral onrelevante vacatures tonen. Ook Hire niet.
Ik ben bang dat je je hier een beetje op verkijkt, uiteindelijk zijn vacature sites net als recruiters, ze willen gewoon geld verdienen, en als ze daarvoor vrij ruim moeten omspringen met de zoekcriteria van een bedrijf liggen ze daar echt niet wakker van.
De werkgever krijgt geen inzage in je gegevens. Hij krijgt meer mensen met een gezonde levensstijl voorgeschoteld als dat iets is waar hij veel naar zoekt.

Dat ik enkel relevante adds krijg is volgens jouwn logika ook niet eerlijk voor de andere adverteerders.

Ik kan me best voorstellen dat een postbezorg bedrijf niet zit te wachten op iemand met obesitas. Dan verspil je beiden je tijd met de sollicitatie.

En nogmaals, google zal je vast niet weigeren bepaalde functies in te zien omdat je ongezond leeft. Maar zal je wel relevantere vacatures als eerste tonen. Werkgevers zullen iedereen kunnen opzoeken, maar krijgen misschien wel een ranking op basis van hoe goed iemand bij de functie/bedrijf past volgens Google.

Nou moet ik zeggen dat ik hier advocaat van de duivel speel hoor, het zit mij ook niet helemaal lekker ;)

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 14 april 2017 15:03]

Werkgevers zullen iedereen kunnen opzoeken, maar krijgen misschien wel een ranking op basis van hoe goed iemand bij de functie/bedrijf past volgens Google.
Want daar zitten we (zowel WG als WN) op te wachten? Dat Google (en bij uitbreiding Facebook, MS, LinkedIn, ....) bepaalt wat goed voor iemand is? Op basis van jou privé-gegevens? :? 8)7 |:( :X
Ja, dat is het hele idee achter targeted advertisement en personalised seo. Daar zijn veel mensen best content mee.

Gelukkig is er een alternatief dankzij tor. Hoef je er niet aan mee te doen als je niet wilt :) (bij Google dan, FB gaat altijd via je account).
Ok, maar voor mij is er een wereld van verschil tussen
1. ik deel gegevens - bedrijf stelt een profiel op - ik krijg advertenties/... op basis van mijn profiel
2. ik deel gegevens - bedrijf stelt een profiel op - ik krijg geen jobaanbod/een hogere verzekeringspremie/... op basis van mijn profiel
Keuzes, ja Google is nogal van het geven van keuzes als het op binnenharken van je gegevens ko.t.
Ah, daar hebben we @3x3 weer met een Google-bash en bijbehorende privacy-preek. Gecombineerd met ellenlange post's met lijstjes, quotes en dikgedrukte stukken tekst natuurlijk.

Ik begrijp je punt wel en ik vind het ook belangrijk dat we het verband leggen, maar laten we nou niet te ver op de zaken vooruit lopen. Het gaat om een test die bij lange na niet zo ver gaat als je probeert voor te spiegelen.
Daar gaan we helaas wel naar toe.. ik vermoed ook dat 3x3's post sarcastisch bedoeld is, dat of hij is google employee.
Als je kijkt naar de postgeschiedenis van 3x3 kan ik je verzekeren dat hij wel de laatste persoon is die bij Google zou werken :P
Lijkt me een onevenwichtige balans in het voordeel van werknemers.

Natuurlijke personen hebben zo goed als al hun informatie bij google staan: leeftijd, geslacht, zoektermen waaruit gezondheid, geaardheid, en weet ik veel wat nog niet uit afgeleid kan worden.

Bedrijven hebben zo goed als niets van data binnen google staan waaruit een mogelijke werknemer iets kan afleiden, om die te helpen beslissen of dit een goeie werkgever is.
Laatst nog met iemand over gehad, naar aanleiding van een verhaal dat een bedrijf personeel 'ronselde' met valse beloftes en zelfs leugens. Ze zouden met PHP framework Laravel werken en er zou pensioen zijn. Beide gelogen, waarbij pensioen er wel is maar enkel voor vaste contracten.

Hoe kan je als toekomstige werknemer weten of een bedrijf te vertrouwen is? Je zou een forum kunnen oprichten, maar dat wordt 'vervuild' door de werkgevers zelf middels valse beoordelingen, etc.
En mag je een bedrijf zwart maken als blijkt dat ze zulke trucs uithalen om maar aan personeel te komen?
Laatst nog met iemand over gehad, naar aanleiding van een verhaal dat een bedrijf personeel 'ronselde' met valse beloftes en zelfs leugens. Ze zouden met PHP framework Laravel werken en er zou pensioen zijn. Beide gelogen, waarbij pensioen er wel is maar enkel voor vaste contracten.

Hoe kan je als toekomstige werknemer weten of een bedrijf te vertrouwen is? Je zou een forum kunnen oprichten, maar dat wordt 'vervuild' door de werkgevers zelf middels valse beoordelingen, etc.
En mag je een bedrijf zwart maken als blijkt dat ze zulke trucs uithalen om maar aan personeel te komen?
Nog nooit van glassdoor gehoord?
Nog nooit van een proefperiode gehoord? Niet goed, meteen weggegaan zonder opgaaf van reden....
Helaas kun je dit niet weten en zal je hoe dan ook wel een keertje tegen zon partij aanlopen. Gelukkig ben je volledig in je recht om dan gewoon te vertrekken, zoals GoT.Typhoon ook al zegt, dit is waar een proefperiode voor is, die is voor beide partijen (zowel het bedrijf als de werknemer)
"zoektermen waaruit gezondheid, geaardheid, en weet ik veel wat nog niet uit afgeleid kan worden."

Dat valt bij Google onder sensitive categories en kan dus niet zomaar gebruikt worden zoals andere data. Het mag zelfs niet gebruikt worden voor targeting. Zelfs data dat geen onderdeel uitmaakt van de sensitive categorie wordt door Google niet rechtstreeks gedeeld met adverteerders. Dus ik zie niet waarom Google dat nu plots wel zou doen met deze service buiten de data die jij zelf specifiek vrijgeeft.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 15 april 2017 16:05]

Een onevenwichtige balans in het nadeel van de werknemer bedoel je wellicht: Immers Google weet alles over natuurlijke personen, zeker eenmaal je een G-profiel hebt (quasi verplicht bij gebruik Android), zoals gezondheid, geaardheid, interesses, op basis van zoektermen. Deze online reputatie kan door de potentiele werknemer niet worden geverifieerd, laat staan gemanaged.

Bedrijven hebben enkel een online reputatie die beter te managen vanuit het bedrijf zelf.
Je bedoelt dus in het nadeel van de werknemer?
Dus als ik, als beste van het beste, wil solliciteren op een vacature moet ik verplicht mijn hebben en houwen op het internet hebben staan anders heb ik geen kans van slagen omdat de vacature niet zichtbaar voor me wordt? Lijkt me verreweg van perfect want je dwingt me tot iets wat ik niet wil?
Er zijn inmiddels werkgevers die wel om toegang tot je facebook etc vragen. Of je ze wel wilt geven is natuurlijk een ander verhaal, maar het zal zeker de kansen om aangenomen te worden negatief beinvloeden (indien het aanbod aan sollicitanten natuurlijk groot genoeg is).
Er zijn inmiddels werkgevers die wel om toegang tot je facebook etc vragen. Of je ze wel wilt geven is natuurlijk een ander verhaal, maar het zal zeker de kansen om aangenomen te worden negatief beinvloeden (indien het aanbod aan sollicitanten natuurlijk groot genoeg is).
Ik denk niet eens dat ik voor een dergelijk bedrijf zou willen werken.
De keuze is altijd aan jezelf, maar het is niet alsof de banen voor het oprapen liggen, dus in het begin zul je dit soort bedrijven vermijden, maar aan het einde zal er toch geld in het laadje moeten komen.
Je zegt het of het de normaalste zaak van de wereld is dat een bedrijf toegang vraagt tot je Facebook account. Als je het mij vraagt een bijzonder enge en ongewenste ontwikkeling dit soort praktijken.

Datgene waar ik voor kies dat publiek staat is geen geheim en hoef ik ook geen geheim van te maken. Datgene wat privé is heeft een potentiële werkgever niets mee te maken, zolang dit niet relevant is voor de functie die je gaat bekleden.
Het hoeft niet perse op het internet te staan. In tegendeel zelfs, informatie die google verzameld blijft meestal bij Google. En wordt ook nu al in diverse toepassing vooral door Google zelf gebruikt en niet publiekelijk gedeeld. Die data wordt bijvoorbeeld voor de keuze welke advertenties google voorschotelt, maar ook in de keuze welke informatie jij kan vinden als je de zoekmachine gebruikt.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 14 april 2017 13:05]

Ik ben software architect en leid momenteel een team van developers bij een Medisch bedrijf. Ook ben ik érg gesteld op mijn online privacy en gebruik ik daarom geen Google (dus geen maps/translate/android/gmail/search/etc en ik blokkeer alle tracking in mijn browser).

In de google algoritmes zou ik een heel stuk lager komen te staan, terwijl ik mij afvraag: maakt mijn serieuze privacy-instelling mij als software-professional meer of minder geschikt voor banen?
In mijn persoonlijke optiek, ben jij met die kernwaarden juist uitermate geschikt voor je positie. En hoop ik dat je dat belang van die privacy, ook kan overdragen op de maatschappij, je ondergeschikten en je meerderen tot de bedrijfslieding aan toe.

Commercieel gezien, of vanuit Google gezien. Wordt het delen met informatie aan Google beloond, Google geeft op die basis relevante informatie een centralere plek binnen hun google diensten. Of geeft jouw belang/informatie een relevantere plek in mensen die op zoek zijn naar jouw afhankelijk van hun interesses.
Google kan niet weten he de interne bedrijfs cultuur eruit ziet. Je kunt wel het beste van het beste willen, maar als dat niet past binnen het bedrijf dan gaat dat natuurlijk nooit goedkomen.
Als je als bedrijf, net als sportschoenen adverteerder alleen wil dat jouw advertentie relevant is voor mensen met een sportieve lifestyle / .. verwacht ik gewoon dat dat kan. Ik kan het niet controleren want ik gebruik de dienst niet als werkgever.. maar bij de Google Ads kun je met afgeleide factoren prima op dat soort zaken selecteren en je informatie alleen zichtbaar maken voor mensen die passen in een bepaald plaatje.
Ja superhandig, dan kun je vrouwen die op het punt staan zwanger te worden negeren.
Mensen die veel naar symptomen hebben gezocht die kun duiden op een ernstige ziekte of burnout vooraf lekker negeren.
Dit is sarcastisch bedoeld toch?
Want Google verzameld ook gezondheids-gegevens en scholingsresultaten.
Hoe verzamelt Google volgens jou medische gegevens en scholingsresultaten? Zit te googelen, maar kan het zo snel niet vinden.

Ik lees wel dat Google onderwijsdiensten leveren waarmee ze leerlingen/studenten kan tracken. Of gaat het meer om vrijwillig opgegeven informatie in profielen etc?
Google heeft een Fit-Api die draait op alle moderne android apparaten.
https://www.google.com/fit/ Of je die activeert en daaraan data levert is de keuze van de consument.

En Google heeft diverse oplossingen voor opleidingsinstellingen, onderwijs, docenten en leerlignen. De data daarvan wordt niet gebruikt voor gericht adverteren.
Kun je hier wat toelichting op geven / heb je hier een bron van???
Ik ben heel benieuwd hoe Google iets over m'n gezondheid of scholing weet?

Scholing kan ik opzicht nog wel bedenken (via Chromebooks?? maar bestaan die überhaupt in Nederland??) maar gezondheid helemaal niet.
Scholing kan bvb door je FB/Gplus/Linkedin profiel te doorzoeken. Daar waar Linkedin enkel haar eigen data heeft, heeft Google te technologie om data te combineren uit meerdere bronnen. Vergeet ook niet dat naast je eigen geproduceerde data, metadata (bvb wie ken je allemaal (!), maar ook wat doen/zeggen je fb-connecties/collega's in jouw bubble) bijzonder waardevol om je profiel te vervolledigen.

vb: ken je heel wat veggies in je bubble (leefwereld, bedrijf, fb-friends, ...) dan is er een grote kans dat je 1) zelf veggie bent of 2) erg open/tolerant/positief staat tov veggies (dit als een stom voorbeeldje ter plekke uit de duim :+).
Denk dat het in mijn geval wel mee valt dan :)
- Linkedin profiel staat op prive
- Google Plus ergens een weekje of 2 gebruikt en eigenlijk niets persoonlijks op gedeeld
- Facebook Twitter etc doe ik al helemaal niet aan mee.

Dus ik ben bang voor ze dat ik nog wel een moeilijke zal zijn om goed te indexeren voor een dienst als Google Hire. :P
Zoals ik net schreef, wie/wat/hoe jouw vrienden/contacten zijn, minstens even belangrijk is, dan wie je zelf bent. Ook voor advertenties, nog meer zo voor Google.Hire :).

Dus... gebruiken al je vrienden dan een iPhone zonder whatsapp/messenger/linkedin-app/googleplus-app (enzoverder)? Want zodra er eentje/meerdere bijzit/ten die Android gebruiken of whatsapp/messenger/etc... (die apps lurken graag door hun contactenlijst) worden zij wél geprofiled én dus jouw gsm-nummer ook (en evt. je emailadres). En wil een gsm-nummer vandaag de dag ongeveer hét identificatie-middel bij uitstek zijn in de grote boze bigdata-internet-wereld (vroeger waren dat email-adressen, maar iemand kan tig email-adressen hebben).
Pijnlijke waarheid waar ik het al jaren moeilijk mee heb :P

Uiteindelijk heeft al m'n aversie tegen social media niet heel veel nut, ik heb inderdaad allerlei familie vrienden en collega's die fotos waar ik op sta op Facebook zetten en me dan nog gaan taggen ook (waarna ik weer mails van Facebook krijg of ik niet alsjeblieft ook een Facebook profiel wil.) en ik krijg om de zoveel tijd dezelfde vraag van WhatsApp.

En als ik er iets van zeg is het antwoord 'heb je iets te verbergen dan?'... zucht.

Nou ja, als het eenmaal open en beschikbaar is zal ik eens kijken wat ze over me weten :)

[Reactie gewijzigd door 434365 op 14 april 2017 17:23]

Lijkt me sterk dat je die criteria (gezondheidsgegevens) kunt gaan gebruiken. Los van dat het onethisch is, is het in de meeste landen simpelweg verboden.
Vind dat Google zich een beetje te veel met alles gaat bemoeien....
Oh, is dat niet een beetje eng dat Google zoveel informatie krijgt? Ze kunnen nu zelfs gaan bepalen wie waar gaat werken en hoeveel hij gaat verdienen. En hoe zit het met de privacy?
Dus als Google rekening houdt met de zoekgegevens en andere data om je profiel op te bouwen:

- Kunnen ze vactures plaatsen voor blanke mannen tussen 22 en 29 die single zijn
- Kunnen ze vrouwen uitsluiten, leeftijdsgroepen, etc

- Moet ik een fake profiel opbouwen, die politiek correct zoekt. En aandachtig genoeg te zijn om dit gescheiden te houden van "het normale leven"

Veel potentieel om een legale oorlog te worden tussen Google en regeringen als dat allemaal kan.
Ja, of je kunt een geslachtsoperatie ondergaan en een fake paspoort proberen te regelen met de gewenste leeftijd :+
Toevallig had ik het hier gisteren of eergisteren nog over met iemand die in de uitzendbranche werkzaam is. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het inhuren dan wel aannemen van mensen en ondanks dat ik mezelf redelijk objectief vind, merk ik toch dat ik anders reageer bij het zien van de naam Anita, Mohammed of Destiny (sorry Anita, Mohammed of Destiny) en op voorbaat al mensen in hokjes duw.

Big Data kan dat probleem al voor mij oplossen.
Als die Big Data oplossing ook gekoppeld is met misdaadgegevens/opleidingsgegevens en in de praktijk ons vooroordeel toch waar blijkt te zijn, dan gaat ook de computer gewoon die mensen uitsluiten hoor. Alleen kun je dan wel zeggen dat je je op keiharde feiten heb gebaseerd in plaats van een sterk ontwikkelde intuïtie (sorry Anita, Mohammed en Destiny).
Google is aardig bezig de markt kapot te maken door alles over te nemen. Ze mengen zich overal in.
Straks een Google Taxi ?
Google Airlines ?
Grote kans over enkele jaren, zelfrijdende taxi (Waymo)
Ik ben wel benieuwd wat Google in jouw optiek allemaal nog meer kapot heeft gemaakt.
Krijg met inloggen inderdaad een melding dat ik niet associated ben met mijn e-mailadres.
Haha, jij hebt het dus ook geprobeerd :-)
Je weet maar nooit wie of wat je heeft aangemeld ;)
Interessante ontwikkeling, sowieso gaat de banenmarkt flink op de schop in de toekomst.

Kijk maar naar startups als ChronoBank die de "labor hire" markt zelfs op de blockchain willen overbrengen, gebruik makende van Ethereum als platform.
Valt me mee dat ze niet eens 'hire.with.google' hebben gebruikt als domein naam :)
Niet echt interessant. De media probeert nieuws te brengen en Google hobbelt hier lekker op mee en aangezien Google verre van een recruiter is denk ik dat we hier niet teveel van moeten verwachten. Het is gewoon data verzamelen wat ze willen doen... ik wens ze succes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee