Het bedrijf achter de browserextensie Web of Trust zegt de doorverkoop van de internetgeschiedenis van gebruikers te onderzoeken. Deze week berichtte de Duitse omroep NDR dat de extensie gegevens onvoldoende anonimiseert en doorverkoopt aan derden.
Een woordvoerder van Web of Trust zegt dat het onderzoek zal doen en maatregelen wil nemen 'als blijkt dat gebruikersgegevens onvoldoende geanonimiseerd en beschermd werden', schrijft de site Heise. Daarnaast wijst de woordvoerder op het feit dat het doorgeven van geanonimiseerde gegevens aan derde partijen in de voorwaarden van de extensie wordt genoemd en dat het bedrijf nooit inloggegevens van gebruikers prijsgeeft.
Tijdens het onderzoek van de NDR bleek dat het mogelijk was om verschillende gebruikers aan de hand van de Web of Trust-gegevens te identificeren, bijvoorbeeld met e-mailadressen en url's. Donderdag kwam de NDR met een nieuw persbericht, waaruit blijkt dat bovendien de gegevens van verschillende Duitse politici in te zien zijn. Dat betreft bijvoorbeeld vertrouwelijke gegevens over afspraken, interne aangelegenheden en persoonlijke informatie van de politici.
Daarnaast publiceerde Mozilla-vrijwilliger Rob Wu een post op GitHub waarin hij de Web of Trust-extensie onder de loep neemt. Tijdens zijn onderzoek kwam hij een onderdeel in de broncode tegen dat Web of Trust de mogelijkheid geeft om willekeurige code op webpagina's uit te voeren. Hij meldt dat de extensie hiermee bankgegevens kan stelen of malware kan installeren, maar dat deze functie nog niet is gebruikt.
Hij meldde zijn bevinding op het Bugzilla-platform. Daar loopt de discussie om de add-on volledig te verwijderen. Een Mozilla-medewerker reageert op de melding van Wu met de mededeling dat het vaker voorkomt dat 'het uitvoeren van code door add-ons mogelijk is, maar dat het over het algemeen niet is toegestaan'.
Dinsdag presenteerde de NDR de resultaten van zijn onderzoek, waaruit bleek dat Web of Trust en andere, niet nader genoemde add-ons de gegevens van gebruikers onvoldoende anonimiseren en doorverkopen aan derde partijen. Onderzoekers kregen de gegevens in handen door zich voor te doen als bedrijf dat zich bezighoudt met 'big data'.