Philips maakte inderdaad "branche" vreemde dingen, maar ze hadden wel allemaal iets met elektriciteit te maken.
Mitsubishi of Samsung zitten/zaten in schepen, auto's, bouwsector etc..
Groei uit innovatie? Ja ik hoor het ook vaak politici roepen, kennisland etc...
Enige wat ik zie is dat HAVO examen vandaag LBO/MAVO C/D van 25 jaar geleden niet overstijgt.
Universiteiten mensen laten afstuderen op meest absurde dingen en er gewoon totaal niet naar nut/noodzaak van scriptie gekeken lijkt te worden.
En om het compleet te maken de paar toppers die onze educatie systeem opleveren, verdwijnen doodleuk naar het buitenland.
Die braindrain hoor je politici niet over.
Ondertussen lopen ze telkens een handje vol bedrijven de hemel in te prijzen, zoals ASML. Leuk dat we 1 partij hebben die op wereldschaal een rol kan spelen, maar 25 jaar geleden hadden we meer bedrijven. Hoogovens, P&O Nedloyd etc... en die zijn allemaal in buitenlandse handen terecht gekomen en die hebben andere belangen dan ons.
Ik vind het jammer voor Nederland en als ik de mogelijkheid heb om te emigreren naar Noord-Amerika zou ik zonder 2 keer na te denken gewoon doen. Canada heeft daarbij mijn voorkeur, beter belastingregime, redelijk goede sociale vangnetten en ziektekosten verzekering en welvaart is er beter dan in Nederland.
Bedankt voor je link.
Als je dat leest ga je haast denken dat het eerder aan de bestuurders heeft gelegen dan dat er chronisch iets mis was met Philips.
Als je trends te laat ziet en daarop te laat gaat anticiperen zul je altijd een markt moeten betreden die al verdeeld is.
Overigens qua innovatie zat Philips wel voorop, wat er bij o.a. NATLAB
https://nl.wikipedia.org/...Natuurkundig_Laboratorium vandaan kwam en welke R&D ze er deden (?) hadden ze op veel gebieden marktleider kunnen zijn.
Ook vraag ik me af hoeveel patenten Philips wel niet heeft en hoeveel omzet daaruit komt. Ik heb weleens vernomen dat ze een zeer grote IP afdeling hadden met veel juristen en specialisten.
Misschien had Philips gewoon niet het geluk om een bestuurder te hebben die een echte visionair was, zichzelf niet zo serieus nam. Ipv bestuurders die als veredelde accountants te werk gaan en zelf clueless zijn en nooit een onderneming zelf hebben opgezet.
Wat dat aangaat zie je bij grote Amerikaanse tech bedrijven dat de oprichters vaak zelf lang aanblijven als bestuurders of in raad van bestuur en dat het wel echte avonturiers/ondernemers zijn. Inteelt van "old-boys-network" waarbij mensen dankzij nepotisme een CEO functie krijgen in Nederland ipv op bewezen kwaliteiten.
[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 21:49]