Onderzoekers van de Institute for Biblio-Immunology hebben de Nederlandse BooXtream-drm gekraakt omdat deze watermerken op e-books plaatst die de persoonlijke gegevens van de originele koper bevatten. Het IBI acht dit privacyonvriendelijk.
Het Institute for Biblio-Immunology, een groep onderzoekers die zichzelf verder niet identificeren, hebben contact opgenomen met TorrentFreak en alle stappen om de drm te verslaan in een verslag geplaatst. Het boek in kwestie is 'The Boy Who Could Change the World', geschreven door wijlen hacktivist Aaron Swartz en in dit geval uitgegeven door Verso Books. De uitgever maakt gebruik van de BooXstream-watermerktechnologie om e-books te traceren bij illegale distributie. BooXstream is een product van het Nederlandse Icontact. De executeur van Swartz, Sean B. Palmer, verzocht Verso Books om het watermerk te verwijderen, aangezien dit de privacy van de koper schendt, wat Swartz ongetwijfeld niet zou accepteren.
Verso voldeed niet aan het verzoek van Palmer, waarop het Institute for Biblio-Immunology besloot om het watermerk volledig in kaart te brengen, een techniek voor het verwijderen op te stellen en het geheel te publiceren zodat anderen hetzelfde kunnen doen. Sterker nog, ze hebben op GitHub een Python-script geplaatst waarmee gebruikers het verwijderen van een watermerk kunnen automatiseren.
Het IBI verwijdert in totaal zeven verschillende watermerken van BooXstream. Drie 'expliciete', aan de binnenkant van de omslag, bij de disclaimer en in de footer. Daarnaast zijn er vier verborgen watermerken te vinden: in de bestandsnamen, de stylesheets, de timestamp en in de metadata van afbeeldingen. Het team zegt er vertrouwen in te hebben dat ze daarmee alle watermerken hebben opgespoord.
Afgezien van de niet-publieke weigering om de watermerken te verwijderen, heeft uitgever Verso niet gereageerd op de zaak. Wel is momenteel te zien op de productpagina voor het e-book dat het niet beschikbaar is in Noord-Amerika. Mogelijk is dit een gevolg van de handelingen van het IBI.
Aaron Swartz pleegde in 2013 zelfmoord. In 2011 werd hij aangeklaagd voor het downloaden van documenten uit de wetenschapsdatabase Jstor, met de intentie om deze te verspreiden. De database beschikt over vele wetenschappelijke publicaties, maar vraagt geld voor toegang. De rechtszaak tegen Swartz was op het moment van zijn zelfmoord nog gaande, waardoor er gespeculeerd werd dat de rechtszaak daar iets mee te maken had.