Gebruikers Nexus-smartphones hebben problemen met notificaties Gmail

Verscheidene gebruikers van Nexus-smartphones lijken problemen te hebben met het ontvangen van notificaties op hun toestel. De problemen treden vooral op bij Gmail op de Nexus 6P. Mogelijk hebben de problemen iets te maken met de Marshmallow-update.

Op de ondersteuningsfora van Google loopt al enige tijd een topic waarbij gebruikers problemen melden met het krijgen van notificaties bij nieuwe e-mailberichten in de Gmail-app. Ook op andere fora, waaronder op GoT, wordt melding gemaakt van ontbrekende notificaties. Gebruikers moeten eerst de Gmail-app openen en verversen voordat de notificaties binnenkomen. Google-medewerkers hebben gereageerd, waardoor het euvel dus binnen het bedrijf bekend is. Het is echter nog onduidelijk of en wanneer er een oplossing voor wordt gevonden.

Voornamelijk eigenaren van de Nexus 6P melden zich met ontbrekende e-mailnotificaties. Ook lijkt een aantal gebruikers van de Nexus 5X en enkele andere smartphones te zijn getroffen, al is niet duidelijk hoe wijdverspreid de problemen daar zijn. Ook enkele andere apps hebben last van niet doorkomende notificaties, waaronder Googles alternatieve e-mailapplicatie Inbox.

Een aantal Nexus 6P-gebruikers stelt dat de problemen zijn opgetreden nadat zij de update naar Android 6.0.1 Marshmallow hebben geïnstalleerd. Het is echter nog niet geheel duidelijk of er een causaal verband is met de notificatieproblemen. Er zijn namelijk ook Android-gebruikers die al voor de Marshmallow-update last kregen van missende notificaties.

Door RoD

Admin Mobile

03-01-2016 • 11:28

68 Linkedin

Reacties (68)

68
68
21
2
0
2
Wijzig sortering
Ik heb hier ook problemen mee (Nexus 5), maar de problemen spelen bij mij al een maand of twee langer dan de introductie van Marshmallow...
Bij mij is het ook al wat langer niet goed (ook nexus5). Dan heb ik gewoon wifi en toch komen mail en whatsapp pas binnen als ik unlock of een app open.
Nog even en ik overweeg om de fabrieksinstellingen weer terug te zetten.

Ik heb niet het idee dat dit met M te maken heeft. Voor mijn gevoel speelt dit al langer.
Er zijn veel gebruikers, waaronder ikzelf, die hier last van hebben. Bij mij is het begonnen na de Marshmellow update, ik vermoed dat het wat te maken heeft met de Doze functie. Heb de instelling Wifi altijd aan, maar toch valt hij na een 1,5 uur uit en verbind zich weer als ik de telefoon uit standby haal. Ik zou zeggen meld jezelf hier; hoe meer mensen zich roeren, hoe eerder ze er wat aan gaan doen hopelijk.
Daarnaast heb ik regelmatig dat Google Play services niet bereikbaar zijn en ik dus ook geen Whatsapp berichten binnen krijg of kan verzenden.
Mij lijkt dat een goede feature eigenlijk dat er geen gmail notificaties binnenkomen :) Het is te zeggen dat het voor mijn gebruik toch praktisch is. Tijdens een werkweek denk ik niet dat mijn telefoon vaak in doze gaat en dan komen de exchange berichten van het werk gewoon binnen, net als gmail trouwens.

In het weekend blijft de telefoon vaak gewoon binnen op 1 plek liggen en komen de mails pas weer binnen als ik het scherm ontgrendel. Persoonlijk zit ik dan met de laptop op de bank of ben ik iets anders aan het doen en voel ik waarschijnlijk toch niet de behoefte om met het minste geluidje naar mijn telefoon te grijpen. Voor de Whatsapp mensen kan het misschien wat lullig zijn ja.

Zelf ben ik dus fan van de doze functie. De batterij doet het vrij goed, waarschijnlijk omdat wifi uitgaat. Op mijn oude telefoon moest ik de hele tijd zelf wifi aan- en uitzetten. Nu blijft dat gewoon aan.
Opzich geen probleem dat de wifi uitgeschakeld wordt in Doze, mits je dit hebt aangegeven in de instellingen. Ik heb echter ingesteld dat de Wifi altijd aan moet, dus moet ie gewoon altijd aan zijn! Dat de batterij dan wat sneller leeg zou kunnen zijn is de consequentie maar daarvan ben ik me prima bewust en dat accepteer ik dan ook :) Ik wil mijn telefoon gebruiken als aanwezigheidsdetectie voor mijn domoticasysteem; die stuurt iedere x aantal seconden een ping naar mijn telefoon. Dat gaat nu dus ongeveer een uur of anderhalf goed, daarna komt er dus geen respons totdat ik de telefoon weer gebruik :(
Ik heb hetzelfde probleem op mijn N5.

Voorlopig werkt het nu terug wel, na een netwerk reset (instellingen -> backup maken en resetten -> netwerk resetten, daarna terug wifi instellen), maar sinds enkele weken heb ik ook batterijproblemen met dit toestel (ik weet niet zeker of het gerelateerd is, want de battery drain is ook op 4g. Ik heb wel een sterk vermoeden dat de batterij versleten is).

Waar ik ook nog last van heb is de androiw wear verbinding. Deze gaat via bluetooth (geen wifi in horloge). Als de telefoon in mijn jaszak blijft (zonder opladen), dan wordt de verbinding na enkele uren verbroken.
Bij een binnenkomende notificatie wordt deze wel terug opgezet, maar ik kan zelf niets meer sturen vanaf de android wear.
Heb zojuist mijn N5 volgens die methode gereset, ben eens benieuwd of het helpt :)

edit: Vooralsnog ziet het er goed uit... ben benieuwd hoe/of het zo blijft Helaas, heeft niks opgelost :(

[Reactie gewijzigd door Thedr op 5 januari 2016 20:50]

Exact hetzelfde hier (Domoticz! :)). Ik dacht eerst dat het aan een wifi instelling lag die ik onlangs had aangepast, maar dat is toch niet zo. Lijkt inderdaad alsof de telefoon in een deep sleep gaat totdat je hem zelf waked. Hmmph.
Dit probleem kan ook aan je router/modem liggen. Mijn whatsapps kwamen ook altijd pas aan bij het unlocken van mijn scherm/openen whatsapp. Nu heb ik het ziggo modem laten bridgen,en er een asus 68u router achtergezet, nu komt elke whatsapp direct aan.
Ik vermoed dat jou probleem niets te maken heeft met de android 6 update.
Lijkt me hoogstonwaarschijnlijk... Je modem/router weet niet of je telefoon in doze staat. Als je notificaties pas binnen krijgt bij het unlocken van het scherm van je smartphone, ligt dat aan je smartphone... Vermoedelijk is er een andere samenloop van omstandigheden bij jou.
Volgens mij heeft dit te maken met ARP request zoals hier beschreven:

https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=42272
(edit: Ja, dit is een oude bug, maar vergelijkbaar)

Waarschijnlijk legen sommige modems de ARP tables als een device (lang) niets meer van zich heeft laten horen (Android in Doze mode). Dan zal een inkomend bericht voor dit device (WhatsApp notification) niet doorgestuurd worden.

De Asus router stuurt het wel door, de Ziggo router niet... ofzoiets, maar het is router afhankelijk.

[Reactie gewijzigd door airell op 3 januari 2016 12:33]

Weer wat bijgeleerd, thx :)
Inderdaad. Dit probleem heb ik al zo lang op mijn HTC met Kitkat icm. Ziggo modem.
Lolipop heeft ook een nieuwe dhcp client.
Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, de origine van dit probleem kan ik niet uitleggen maar ik had precies hetzelfde met mijn Ziggo. Na een gesprek met een Engineer daar via de facebook klantenservice leek het bridgen de beste optie te zijn en met een router daar weer achter is het probleem opgelost.
Klinkt bekend.
Ik had bij ziggo dat probleem met idle SSH-verbindingen. Een gegeven moment werd de tunnel gewoon gesloten door het modem.
Hier op een Nexus 4 met 5.1.1 (geen idee welke snoepnaam daar aan vast hangt) ook wel vaker verlate notificaties. Niet altijd, maar soms dat ze inderdaad pas komen als ik mn scherm aanzet, terwijl ik niks van batterijbesparing oid aan heb staan.
Ik heb vooral problemen met Hangout en Whatsapp op mijn Nexus 4. Misschien is dat weer een ander probleem, maar misschien heeft het eerder met de maandelijkse updates te maken dan Marshmallow.
Geen problemen hier op de Nexus 4, alle updates gewoon geïnstalleerd.

Originele ROM, wel unlocked.

[Reactie gewijzigd door xzibbitist op 3 januari 2016 17:54]

offtopic:
(Voor exposure) Hier ook dezelfde problemen met Nexus 5. Iets voor Marshmellow begonnen de problemen, precies zoals ze ook in de bug tracker gelinkt hieronder door Thedr omschreven worden. Mee te leven, maar lichtelijk irritant.
Volgensmij moet je handmatig instellen dat je van elke mail (of uberhaupt) een melding wilt krijgen sinds een paar updates terug. Ik krijg ook al maanden geen meldingen meer, mn vriendin en mn pa klaagden er ook al even over.
Dit heeft te maken met Doze:

https://www.reddit.com/r/...syncing_issues_in/cyjw611

Als je dus Gmail niet onder battery optimization indeelt dan heb je zonder te veel batterij verlies nog wel gewoon je notificaties.
Als je even verder leest, zie je dat dat dus niet werkt :)
Battery Optimization / App Optimization sloopt bij mij wel meer apps, kun je dat niet gewoon volledig uitschakelen?

[Reactie gewijzigd door TommyGun op 3 januari 2016 12:11]

Deze oplossing werkt (helaas) niet.
Ik merk dat ik hier ook last van heb op m'n NVIDIA Shield K1 tablet sinds de upgrade. Ik vermoed dat het dus eerder Android 6.0 Marshmallow ligt, en niet specifiek nexus toestellen.

Edit; typo.

[Reactie gewijzigd door Greymane op 3 januari 2016 11:31]

Anoniem: 126717
@Greymane3 januari 2016 11:39
Ik heb op mijn Nexus 7 (2013) 6.0 gehad, draai nu 6.0.1, en nergens problemen mee.
Alle notificaties komen keurig binnen, zonder vertraging.
Op mijn Nexus 5 gaat het ook prima, maar ik zit ook op 6.0.1
Geen problemen gehad op nexus 5 en 5X. Maar me voornaamste acc is geen gmail

[Reactie gewijzigd door comitatus op 3 januari 2016 17:20]

Soms duurt het een halve dag, soms duurt het een uur. Instellingen heb ik vorige week al gecontroleerd, niets mis mee. Als ik tussendoor de app open dan komen ze plots wel binnen. Zelfs nog een keer terug naar fabrieks instellingen gegooid, mocht helaas niet baten. Geen vreselijk probleem verder, ze komen namelijk nog wel perfect op m'n note 4 binnen. Maar hier zit nog geen Marshmallow op. Zal wel toestel afhankelijk zijn dan. Zijn er nog meer Shield K1 gebruikers die dit bemerken?
Op mijn Nexus 5 (oud) heeft de mail cliënt van google nooit goed gewerkt. De oude mail en de nieuwe gmail raakte vaak de sync permanent kwijt (account dus verwijderen en opnieuw instellen). En het ergste. Een ongelofelijke battery en data drain. (Toestel leeg in 1.5uur en 300mb verbruikt)

Gelukkig heb ik de oplossing die nu al 3maanden perfect werkt. Microsoft outlook app voor android :)
Hier hetzelfde, sinds enkele maanden een battery drain wanneer de exchange accounts aanstaan. Tel binnen 2 uur leeg. Zolang ik de mail niet aanraakt gaat alles goed. Ook maar eens de outlook app proberen dan.
edit: op een N5

[Reactie gewijzigd door Revres op 4 januari 2016 10:18]

"Een aantal Nexus 6P-gebruikers stelt dat de problemen zijn opgetreden nadat zij de update naar Android 6.0 Marshmallow hebben geïnstalleerd. Het is echter nog niet geheel duidelijk of er een causaal verband is met de notificatieproblemen."

Op Nexus 6p stond bij het uitbrengen toch al Marshmallow?

[Reactie gewijzigd door hav0c op 3 januari 2016 11:45]

Moest nog best een eind scrollen voor deze reactie. De 6P is immers één van de launch toestellen van Marsmallow.
Het is niet bij alle 6.0 smartphones. Ik heb er met de officiële cm13 op mijn Nexus 4 geen last van.
Edit: als ik alle reacties lees lijkt het meer aan de Gmail app te liggen dan aan Android zelf. De problemen begonnen immers voor mm uitkwam.

[Reactie gewijzigd door Johan9711 op 3 januari 2016 12:24]

Had hetzelfde probleem met een app. Dit leek te liggen aan de doze functie die is geïntroduceerd in Android 6. De doze functie zorgt ervoor dat de notificaties niet meer worden gestuurd tenzij je dit als gebruiker specifiek aangeeft. Je kan dit wijzigen in je instellingen en per app aan- of uitzetten. Voor developers: je kan het ook forceren; meer informatie kan je hier vinden http://developer.android....e-state/doze-standby.html

[Reactie gewijzigd door Speculum op 4 januari 2016 11:28]

Kreeg Gmail niet aan de praat tijdens installatie 6P [1 week oud]
Update naar 6.0.1 gaf de oplossing en sindsdien alles OK
Ik heb eigenlijk nog geen reactie gelezen van iemand met dit probleem, die Gmail heeft verwijderd en weer geïnstalleerd. Misschien ligt hier een oplossing?
Ik heb dit met mijn iPhone 5, pas wanneer ik email app open krijg ik al me berichten binnen eerder njet. Maar is niet alleen bij mijn gmail account maar ook bij de andere accounts .
Ik moet zeggen dat dat meer klinkt alsof de synchronisatie bij uw toestel fout staat ingesteld..
Controleer even of het allemaal wel op Push Synchronisatie staat..?
Ik heb dit met mijn iPhone 5, pas wanneer ik email app open krijg ik al me berichten binnen eerder njet. Maar is niet alleen bij mijn gmail account maar ook bij de andere accounts .
als je Android 6.0 op een iPhone installeert is dat ook vragen om problemen ;)
Ik dacht al dat ik de enige was!
Heb dit dus ook met een one plus ons, cm13 (Android 6.01)

Zeer irritante, open nu meerdere keren per dag de Gmail app om te kijken of er nieuwe mail is. En soms komen de push berichten wel gewoon binnen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee