Toshiba stopt met consumentenlaptops in Europa

Toshiba gaat zich op de levering van zakelijke laptops richten en zich wat consumentenlaptops betreft alleen nog op de Japanse en Amerikaanse markt concentreren. De stap is onderdeel van een omvangrijke reorganisatie, die 6800 banen kost.

Toshiba kondigde maandag aan een jaarverlies van 550 miljard yen te verwachten, omgerekend is dat 4,17 miljard euro. Om het tij te keren voert het Japanse concern een omvangrijke reorganisatie door die 6800 banen kost bij de Lifestyle Products & Services-tak, waar onder andere de pc- en tv-bedrijfsonderdelen onder vallen. Het gaat om 30 procent van het totale personeelsbestand en de ontslagronde moet op 31 maart 2016 een feit zijn.

Bij die pc-tak gaat Toshiba kosten verlagen, onder andere door medewerkers te ontslaan, al is niet duidelijk hoeveel. De fabrikant schroeft zijn pc-verkopen, die voornamelijk uit laptops bestaan, flink terug en gaat zich wereldwijd alleen nog op de zakelijke markt richten. Toshiba concentreert zich met consumentenlaptops alleen nog op de Amerikaanse en Japanse markt, meldt het bedrijf in een verklaring.

Het aantal productplatformen zal tot minder dan een derde van het huidige aantal teruggebracht worden en Toshiba zal het ontwerpen en produceren van pc's volledig in eigen handen nemen. Hiertoe wordt de pc-tak, de Personal & Client Solutions Company, per 1 april afgesplitst en ondergebracht bij Toshiba Information Equipments. Daarnaast overweegt Toshiba een alliantie met een derde partij wat betreft zijn pc-business. Begin december verscheen het gerucht dat Toshiba, Fujitsu en Vaio onderhandelden om hun pc-takken samen te voegen.

Ook het tv-bedrijfsonderdeel krijgt met veranderingen te maken. Toshiba verkoopt een tv-fabriek in Indonesië en zal in Afrika en het Midden-Oosten overstappen op een licentiemodel, waarbij Egyptische joint-ventures de productie en verkoop van toestellen onder de Toshiba-merknaam voor hun rekening nemen. In Europa en de VS hanteert Toshiba al een licentiemodel op de tv-markt.

Toshiba kwam in grote problemen nadat een boekhoudschandaal aan het licht kwam. Het concern had jarenlang zijn resultaten veel te positief voorgesteld: in zeven jaar tijd verdiende Toshiba 115 miljard yen minder dan gepubliceerd, omgerekend ongeveer 862 miljoen euro. De aandelen kwamen hierdoor in een vrije val terecht.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-12-2015 • 10:49

142

Reacties (142)

142
138
98
4
0
19
Wijzig sortering
Toshiba gaat zich op de levering van zakelijke laptops richten en zich wat consumentenlaptops betreft alleen nog op de Japanse en Amerikaanse markt concentreren.
In mijn reactie kan ik het vizier op het merk Toshiba richten. Daar is op zich wel reden voor, Toshiba hoort tot de sub-top van merken, maar niet tot de top. Hun support organisatie is in eerdere reacties al genoemd. Gartner onderstreepte dit in 2014 al in zijn magisch kwadrant voor merken die computers voor de zakelijke markt vergelijken, in een jaar tijd zal de onderlinge verhouding tussen de merken niet veel zijn veranderd.

Maar als ik een stapje terug doe maak ik mij zorgen over Europa als consumentenmarkt. Europa, misschien UK uitgezonderd, is ook bij releases van andere merken niet de eerste markt waar producten beschikbaar komen, of waar alle producten beschikbaar komen. Oke, sommige producten zijn marktspecifiek, althans volgens de producenten (ik mis die overtuiging, verkoop alles overal en vereenvoudig je organisatie).

Niet alleen Toshiba heeft moeite om haar consumentenmarkt te bedienen. Qua merkidentiteit en organisatiegraad (voor de zakelijke markt) doet het merk het altijd nog beter (zie Gartner rapport) dan Asus en en Acer. Let wel, het gaat hier niet om de kwaliteit van individuele verkochte consumentensystemen, maar het vermogen van een merk om bedrijven in een wereldmarkt met een compleet portfolio en ondersteuning te bedienen. Op de consumentenmarkt zijn naast het niveau van de support ook het productportfolio van Acer en Asus wat onduidelijk. Sterke en duidelijke producten maken deel uit van een sterke identiteit. Een conclusie kan zijn dat het kunnen leveren aan de zakelijke markt ook een verbetering kan opleveren voor de productidentiteit en support van consumentenproducten. De ontwikkelde filosofie is vaak een communicerend vat, lijkt me zo.

Merk trouwens ook op dat Toshiba zelfs ten opzichte van Apple een betere marktvisie zou hebben. Het argument dat Gartner voor de voor mij wat opmerkelijke positie van Apple geeft is dat Apple's globale vermogen voor support en service van de zakelijke markt onvoldoende is, en de producten van Apple niet voldoende zakelijk georiënteerd zouden zijn.

Dat Toshiba nu voor Europa de doek in de ring gooit vind ik een slecht teken, omdat Asus en Acer nog slechtere kaarten hebben. Toshiba is niet het eerste merk dat stopt in Europa. Sony Vaio en Samsung(reviews: De uittocht van Vaio- en Samsung-laptops) trokken zich al eerder uit Europa terug. De mogelijke integratie met Fujitsu en Sony Vaio kan natuurlijk een belangrijke reden zijn, en op zich een positief ding waar een beter merk uit voort kan komen. Europa blijft wel de eerste markt die de merken laten afvallen. Wij, als Europeanen zouden onszelf eens met onze overheden moeten buigen over de vraag hoe de Europese markt toch aan die positie is gekomen, en vooral, hoe we er vanaf komen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 18:26]

Ondanks dat ik dit Toshiba niet toewens begrijp ik niet wat het probleem is?

Als er een fabrikant iets niet voor de Europese markt wilt uitbrengen doet een concurrent dat wel.

Tevens is er in de laptopmarkt geen normale winst meer te behalen en is het juist goed dat de andere fabrikanten wat lucht krijgen.

Concurrentie tot iedereen erbij neervalt is ook niet goed.
Het is niets voor niets dat Toshiba, Fujitsu en Sony Vaio elkaar opzoeken. Deze fabrikanten hebben ieder voor zich moeite om op te boksen tegen de huidige markt, en de grote spelers hierin, als (Lenovo, Asus, Apple, Acer, Dell en HP). Kort door de bocht: ze zijn te klein.

Een antwoord hierop zou kunnen zijn om een niche speler te worden. Op zich had Sony Vaio daarvoor de beste papieren met haar exclusieve laptops. Een ander antwoord is groter worden. Eten of gegeten worden. Resultaat hiervan is uiteindelijk dat er minder variatie is om uit te kiezen, want minder merken. Door de consolidatie van die laptopmarkt blijven er minder grote spelers over. Bedrijven vallen om of gaan samen in grotere spelers.

Door deze vergroting van wereldspelers speelt een ander verschijnsel. Wereldwijd ontstaat een rangorde van markten. China, Japan, VS en UK, Australie, Canada zijn markten waarom wordt geknokt. De genoemde grote spelers hebben hun focus op deze markten bij het ontwikkelen en de timing uitbrengen van producten. De rest van Europa lijkt met Zuid Amerika en Afrika in een soort B en C categorie terecht te komen. Levert het minder aantal grote spelers al minder keuze op, nu lijkt door het diskwalificeren van Europa als markt die verscheidenheid in dit gebied nog verder af te nemen.

Van een kant gebeurt dat diskwalificeren heel duidelijk. De activiteit van bepaalde fabrikanten in Europa wordt gestopt. Zoals gezegd kan samengaan hiervoor een reden zijn, maar andere merken, zoals Samsung, heeft waarschijnlijk een kosten-baten reden gehad. Samsung is in dit verhaal een atypische speler. Samsung is een allesbouwer, en heeft zich de afgelopen jaren op de laptopmarkt gegooid om marktaandeel te veroveren. Samsung wist zich niet te onderscheiden van haar concurrente en slaagde niet in haar doelstelling en gaat nu in Europa weer verder met andere producten.

Andere merken doen dit subtieler en brengen bepaalde producten/productcategorieën niet uit in bepaalde landen of West Europa min UK. Dit zou nog geen probleem zijn als wat je zegt andere merken in het gat springen. Maar zo werkt het blijkbaar niet, want merken blijken heel goed naar elkaar te kijken. Brengt het ene merk configuratie X niet uit, dan zien we die bij andere merken ook niet. Blijkbaar is het voeren van meer producten best duur, duur genoeg om dit achterwege te laten wanneer dit "niet nodig is". Bij dat nodig dacht ik dat een bedrijf een product nodig vond zodra een bedrijf kansen zag om een product te verkopen. Maar langzamerhand krijg ik meer en meer de indruk dat concurrentie een voorname drijfveer is om een product uit te brengen. Concurrentie omdat de wereldwijde concurrent dit ook doet en die blijkbaar de wind uit de zeilen moet worden genomen. Naast afwezigheid van merken kan zo in bepaalde gebieden ook een vacuüm aan bepaalde productcategorieën ontstaan.

Misschien ben je nu nog heel blij met je mooie, bijvoorbeeld, Asus laptop. Ik hoop dat je ook met je volgende laptop nog zoveel keuze hebt dat je kan kiezen wat je wilt, en dat je jezelf niet hoeft te conformeren aan wat de overgebleven merken je hier in Nederland willen bieden.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 18:26]

Je maakt het veel te moeilijk.

Deze situatie heeft puur te maken met de electronica markt, de marges zijn dermate klein geworden dat er weinig te verdienen valt, waaarom denk je dat zelfs Philips die notabene een Nederlands merk is zich uit deze markt terugtrekt?

Bovendien pakken al die merken het verkeerd aan, er zijn veel te veel verschillende modellen laptops maar ook andere soorten electronica met veel teveel verschillende modellen.

Fabrikanten zouden juist enorm kunnen besparen op hun kosten door een uniform product lijn te maken met veel minder verschillende soorten producten die uiteindelijk zelfs enorm veel op elkaar lijken.

Soms verschilt een ander model laptop alleen maar in dat die 1 extra USB poort heeft, dat is toch te gek voor woorden?

Het ligt natuurlijk ook aan de markt omdat de PC verkopen zijn gekelderd maar als je kijkt naar Apple die doen het fantastisch.
Bovendien pakken al die merken het verkeerd aan, er zijn veel te veel verschillende modellen laptops maar ook andere soorten electronica met veel teveel verschillende modellen.
Dit is zeker een reden dat merken voor zichzelf een moeilijk beheersbare situatie kunnen creëren. Gek genoeg is dat nog geen reden om niet succesvol te zijn. Asus en Acer maken een rommeltje van hun productidentiteit, maar verkopen hun consumenten producten goed. Op Apple is Gartner voor privé kritisch op wereldwijde support, maar blijft door haar sterke productidentiteit toch publiekslieveling. Het verhaal van Gartner is wat dat betreft ook te relativeren.

Wat de reden ook is dat een merk niet goed gaat vind ik het een punt van zorg dat Europa een van de eerste consumentenmarkten is die dan blijkt af te vallen. Dit laatste is iets dat wij onszelf als Europeanen moeten aantrekken, het lijkt een tweede verschijnsel te zijn dat zich naast deze individuele situatie met Toshiba lijkt te voltrekken. Misschien moet ik terughoudender zijn met mijn conclusies, maar ik lees dit verhaal net iets te vaak.
Het begint er meer en meer op te lijken dat de Europese markt voor kwalitatief (lees: duur) materiaal te klein is geworden (door de crisis?). Samsung had initieel ook voorgenomen om de Noten niet in Europa te verkopen.
Als we realistisch zijn is Europa ook niet meer wat het geweest is. Economisch stellen we steeds minder voor.
Het begint er meer en meer op te lijken dat de Europese markt voor kwalitatief (lees: duur) materiaal te klein is geworden.
Die Europese markt zou heel groot kunnen zijn, maar door de fragmentatie zou je haar inderdaad klein kunnen noemen. Voor producenten met een minder ontwikkeld verkoopapparaat is Europa blijkbaar complex en daarom duur. Ligt dat aan de producent, of ligt dat aan ons Europeanen? Mijn analyse is dat Toshiba niet het probleem is, maar een symptoom. Europa, en hoe Europa "multi-nationaal" wordt bestuurd is het probleem.

Europa in zijn huidige vorm is onbestuurbaar als een schuit met 28 stuurwielen (en bijbehorende roeren) die halfvol water staat. Het feit dat de huidige absurde Europese organisatie al decennia bestaat is al een indicatie voor het gebrek aan verandervermogen. We veranderen, maar de wereld om ons heen veranderd sneller. Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd. Ik zie mijzelf allesbehalve als een nationalist, het huidige multi nationale Europa is een vervormende lens van onze nationale overheden. Overheden wiens beleid door hun onderling tegensturen langzaam tot stilstand aan het komen is.

Als Europeanen eens wat minder gefocust zouden zijn op nationale identiteit (bestaat die eigenlijk wel?) en wat meer, toekomstgericht, naar elkaar toe zouden veranderen, dan maken we onszelf aantrekkelijker voor de rest van de wereld.

Een rem op deze verandering zijn onze nationale overheden. Sterkere Europese samenhang holt de rol van nationale overheden uit. Nationale overheden moeten zichzelf gaan uitdunnen en deels opheffen. Dit is moeilijk als deze overheden bestaan uit politici wiens natuur het niet is om een stapje opzij te doen en zichzelf weg te cijferen. In plaats daarvan draaien ze hun bevolkingen een rad voor ogen met de illusie van nationale identiteit (waar we niets voor kopen). De enige, misschien meest zuivere signalen, die we uit de wereld ontvangen zijn die van bedrijven die Europa de rug toekeren. Laten we het signaal alsjeblieft als zodanig gaan lezen.
Dit is een leuk verhaal, maar wanneer het om consumentenkoop gaat is de Europese Markt zo goed als geharmoniseerd. Er zijn voor technische producten geen 28 product vereisten. Je hoeft maar 1 import vergunning te hebben. Als je Europa brede zaken wilt doen (vaak niet nodig, elk land is feitelijk een loket) en iets via de Commissie moet doen is dat zo'n beetje de minst ambtelijke club in de Unie.
Alhoewel ik het er mee eens ben dat nationale overheden veel blazen over zaken die niet interessant zijn, enkel voor de bühne, snijdt jou verhaal geen hout.
Kennelijk zijn er tariffaire of kwalitatieve belemmeringen die het minder aantrekkelijk maken. Maar dat heeft echt niets met jou verhaal te maken.
Dan zou ik toch wel van je willen horen waarom die merken dan de moeite nemen om al die nationale markten afzonderlijk aan te vliegen. Misschien zouden de merken juist met Europa als geheel willen zaken doen, in plaats van met 28 loketten. West Europese landen hebben niet de keuze van UK (hier zou je tariefmuur inderdaad een factor kunnen zijn, Euro versus Pond). Maar wat in Duitsland is te krijgen is lang niet altijd in Nederland te krijgen. Die landen liggen nog fysiek naast elkaar. Ik kan alleen maar tot de conclusie komen (waarheid of niet) dat in ieder geval de fabrikanten er van overtuigt zijn dat Europa als een groep nationale markten moet worden benaderd, en dat dit niet veel enthousiasme bij ze losmaakt..Op zich is het ook wel voorstelbaar dat een Italiaan op elektronica andere wensen heeft dan iemand uit Noorwegen. En hiermee wil ik dit verschil nog niet rechtvaardigen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 18:26]

Het feit dat ik niet kan duiden waarom merken nationale markten afzonderlijk aandoen (wat ze trouwens ook lang niet allemaal doen en wanneer ze dat doen vaak minimale aanpassingen doen tussen modellen) betekent niet dat jou verhaal correct is.
In principe is het prima mogelijk om Europa als 1 markt te nemen, economisch, technisch en juridisch in ieder geval. Het feit dat er een onderscheid tussen de verschillende landen is erken ik, ik zeg alleen dat jou uitleg niet klopt als reden daarvoor.
Jou stelling in je nieuwe reactie dat "fabrikanten er van overtuigd zijn" ... is wederom wat anders dat het incorrecte verhaal dat je eerder gaf. Er is nogal een verschil tussen de beleving van fabrikanten en juridische realiteit.
(Europees Recht is mijn werk)
Het mag duidelijk zijn dat ik geen jurist ben. De eerste post waarop je reageerde suggereert iets totaal anders dan de synchronisatie van de gemeenschappelijke markt die in Europa klaargestoomd is. Point taken.

Als ik het nu opzoek is onze gemeenschappelijke markt tot stand gekomen in een reeks van verdragen 1957 - 2012. En om heel eerlijk te zijn, is die gemeenschappelijke markt mij ook wel bekend. Het is in het verleden voldoende in de media gescandeerd.

De vraag waarom Europa als markt door meer dan een bedrijf als eerste wordt verlaten blijft hierdoor nog onbeantwoord. Onze gemeenschappelijke markt is nog vers, even refererend (heb het maar even opgezocht) aan de laatste wetgeving die in 2012 tot stand kwam. Mijn eerste post beschreef allesbehalve een juridische werkelijkheid, dat mag duidelijk zijn. Wat ik als burger alleen ervaar is een mismatch tussen de technisch/juridische werkelijkheid waarop je me attendeert en de werkelijkheid die ik vanuit, met name onze landelijke politiek ervaar. De post die jij terecht juridisch weerlegt beschrijft naar mijn idee meer deze politieke werkelijkheid.

Ik hoop dat je het wel met mij eens bent dat Europa (misschien meer de afzonderlijke Europese landen) zich rekenschap geven van wat het precies betekend dat deze bedrijven "Europa" als eerste links laten liggen. Dit signaal uit mijn eerste post raakt ondergesneeuwd door deze discussie, wat ik jammer vind.
Hm er zijn natuurlijk wel een aantal redenen te bedenken waarom Europa / NL niet meer echt aantrekkelijk is:
- Hoeveel mensen ken jij die regelmatig hun laptop vervangen voor een nieuw exemplaar? Ik persoonlijk in de privé markt 0
- De tablet, voor vele een grove vervanger voor de laptop, enkele zaken zullen privé nog op een laptop gedaan worden, daar waar een laptop van 4-5 jaar oud nog gerust kan mailen - internet bankieren
- BTW, absurd hoog en vooral in NL. Fabrikanten kunnen hun producten hier niet voor de gewenste prijs verkopen
- Toshiba, hoeveel mensen ken jij privé met een Toshiba?

Het zal gedeeltelijk aan Europa / overheid liggen gezien de hoge tarieven hier om een product te kunnen verkopen, maar mij lijkt dat de consument de grootste reden is (jij en ik dus). Stel jij en ik kochten regelmatig een Toshiba, net als vele om ons heen dan hadden hun geen reden gehad om de verkoop hier stil te leggen. Maar goed again, privé ken ik niemand met een Toshiba en heb ik nooit iemand gekend met een Toshiba, dat het een degelijk merk is doet daar weinig aan af. Wat ik wel regelmatig gezien heb is Dell, Acer, HP en Asus.

Wel vreemd inderdaad dat ook Samsung zich terugtrok een tijdje terug, maar vermoedelijk gedeeltelijk om diezelfde redenen.
Stel jij en ik kochten regelmatig een Toshiba, net als vele om ons heen dan hadden hun geen reden gehad om de verkoop hier stil te leggen. Maar goed again, privé ken ik niemand met een Toshiba en heb ik nooit iemand gekend met een Toshiba, dat het een degelijk merk is doet daar weinig aan af.
Ik om eerlijk te zijn ook niet :/, wel zakelijk. De beschuldigende vinger naar de overheid is te simplistisch, dat moet ik ook toegeven. Hierboven blijkt ook wel dat die overheidsinvloed is te nuanceren. Onze bevolking vertoond blijkbaar systematisch ander gedrag dan bijvoorbeeld de Amerikanen. Dit dan veroorzaakt door invloedsfactoren als bijvoorbeeld het belastingstelsel.

Bij het verdwijnen van een enkel merk zou ik ook over een incident praten. Nu meer dan een merk zich terugtrekt zou ik toch graag wel een analyse gemaakt willen zien of er achterliggende structurele oorzaken zijn aan te wijzen. Dit gebeurt gewoon te vaak, en de diversiteit van het aanbod neemt af.
fraai is dat, toch altijd mijn favoriete laptop-merk geweest
- dell was leuk, maar heeft waaaardeloze support/service, en rootkit gedoe
- lenovo best degelijk (vergelijkbaar met toshiba) maar lullig root-kit verhaal
- hp, die dingen vertonen vaak problemen met display - en dat voor mobiel device ...
- acer, die halen de 2-3jr niet want vallen uit elkaar
- asus, geen oordeel
die toshiba waren en degelijk, betaalbaar en niet onaardig voor het oog, jammer. @thefogofwaz1.w, tuurlijk zullen altijd uitzonderingen zijn. baseer dit op mijn ervaring met paar honderd laptops. recentelijk 70 dells; bleken de schoeven te klein voor de behuizing; viel behuizing uit elkaar.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 18:26]

Asus dus.

Gewoon goed spul, van de ~200 geleverde apparaten wellicht 5 terug gezien in 2 jaar, waarvan de oorzaak waarschijnlijk bij de gebruiker lag.

Enige nadeel is dat ze niet echt een uniforme look hebben en om de 3 maanden weer een nieuw model. Zit fabrieksaf ook vol met crapware helaas, maar dat zitten alle consumentenlaptops.
Nog een nadeel is dat gerepareerde apparaten vaak terugkomen met reparatieschade. Of het nu een goedkope K-serie is, een tablet of een Zenbook. De supportdesk heeft ook nog eens de vreemde gewoonte zich ter verdediging te baseren om interne communicatie waarin klachten gereduceerd worden tot een enkele zin en niet gerepareerde klachten dus nooit zijn aangegeven en ontstane klachten gewoon bij binnenkomst al speelden (bijv. hier een tablet gehad waarvan het scherm opeens geen krassen meer had, maar de body wel scheuren had (scherm was dus duidelijk vervangen op een lompe manier op een tablet die voor iets heel anders opgestuurd was).

Nope, Asus zijn wij hier mee opgehouden. Toshiba's Tecra-serie blijven we sowieso aan vasthouden omdat deze serie zich bewezen heeft op schepen waarbij bewegende onderdelen niet snel aanlopen. Scheelt o.a. vastlopende schijven. Geen idee wat zij anders doen, maar er zijn meerdere opties van meerdere merken geprobeerd en de Toshiba's waren de enige die heel bleven.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 18:26]

De meeste Tecra's worden geleverd met speciale software om de HDD in een ruststand te zetten indien er een onverwachte beweging wordt waargenomen. Dit als bescherming van de platters. Verder zijn de Tecra laptops solide qua design (dikke stevige absorbtie rand rond het scherm en tevens ook rubberen bracket om de HDD extra te dempen). :)
Maar dat eerste doen andere laptops toch ook? Ik had het idee dat door de geleidelijke bewegingen op schepen, dat construct dus niet in werking treedt. Of misschien is Toshiba's implementatie gevoeliger met de combinatie tussen sensoren en software...
Dat zou je dan in de praktijk moeten testen. Ik wel dat de EasyGuard techniek van Toshiba mbt HDD protectie tot een van de betere in de zakelijke markt behoort..
Beetje jammer dat het design van tegenwoordige Asus laptops erg op Apple design proberen te lijken, hun design van 5 jaar terug was stukken beter.
Service wil ook wel eens wat minder zijn...

Ik heb een keer een laptop 3x moeten opsturen voordat het scherm daadwerkelijk gemaakt was en nog een 4de keer omdat ze het toetsenbord gesloopt hadden tijdens de 3de keer.
Noem mij een computer fabrikant die zijn service niet uitbesteed aan derde partijen als Dynafix. Service ontloopt elkaar tegenwoordig weinig, en hetzelfde geldt voor kwaliteit van hardware die door een Quanta of Inventec worden geleverd aan diverse fabrikanten.
Anoniem: 148406 @Pisang21 december 2015 11:05
En dat hun BIOS meestal niet deugt. Het is schrijnend te zien dat Asrock als B-merk van Asus altijd prima BIOS'en levert en die van Asus meestal poep zijn...
"En dat hun BIOS meestal niet deugt."
Dat klinkt als een flinke bewering, gebruik al jaren dag-in dag-uit legio ASUS boards en heb er maar één gehad waarbij de bios nukkig was (eerste twee weken dat het board op de markt was, er was nog een nieuwe BIOS van diezelfde dag beschikbaar en deze fixtte het probleem).

Kom graag wat met details in plaats van gelijksoortige uitwerpselen te spuien...
vrij vertaald/tldr; "I call bogus".
Ik heb er jaren problemen mee gehad, kan best zijn dat het nu opgelost is maar ik ben trouw aan merken die mij als verkoper sparen van onbetaalde uren om RMA's op te volgen. Fouten met express gate, stand by die niet naar behoren werkt, problemen om al het geheugen te alloceren, ...

Maar noem het gerust bogus. Ik koop er niets meer van.

Los van de moederborden. 3 netbooks van Asus gehad die DOA waren en die tegen alle logica in naar DynaFix moeten sturen (nog zo'n bende gangsters) en ondanks dat die laptops nooit tot bij de klant zijn geraakt hadden ze alledrie waterschade... Wel knap want in ons labo komt geen eten of drinken binnen.
Dynafix is een oplichtersbedrijf, dat is inmiddels een feit. Waterschade is dan ook heel populair bij hun.
Dynafix werkt in opdracht van. Dan kan je Dynafix niet veel kwalijk nemen, ja in elk bedrijf worden weleens fouten gemaakt, is elk bedrijf dan een oplichtersbedrijf?
Indien asus zegt: indien je daar en daar water ziet moet je het afkeuren of wij vergoeden NIKS van het vervangen onderdeel.
Wat zou jij dan doen? Het toch vervangen maar er geen geld voor krijgen?

Zoals HTC, indien de indicatie sticker rood is, is dat geen reden om af te keuren, men moet verder kijken of er ook waterschade op het mainboard zit.
Samsung, sticker rood = afgekeurd ( weet niet of dat verandert is in de afgelopen 2 jaar ).
Apple, sticker rood = afgekeurd
Huawei, sticker rood = verder onderzoeken.

Zo'n grote verschillen binnen Dynafix, allemaal voorgestelde regels van de fabrikant.
Maar again ook daar kunnen fouten gemaakt worden, maar om ze als oplichters af te doen gaat een beetje tever denk ik.
Tja, dat is jouw ervaring. Heb als consument en hobby-builder over de jaren menig Asus bord voorbij zien gaan en ik me totaal niet vinden in jouw bevindingen. Sterker nog, waar andere moederborden faalden icm. exotische rand-hardware, slikte het Asus plankje juist wel die combinatie.

ASUS Express Gate is btw een feature, die kan je ook gewoon uitzetten als je het niet gebruikt/nodig hebt. Noem mij eens een paar merken/mobo's, waar alle features altijd vlekkeloos werken. Denk niet dat dat er veel zijn.

ps: wat waren dat voor fouten eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 18:26]

Grossier (Ingram Micro) weigerde die toen terug te nemen. En ik weigerde Dynafix te betalen en heb het uiteindelijk voor de rechtbank getrokken. Maar goed desondanks waren dat 3 laptops (uit een bestelling van 3) waarvan de SSD binnen de 24h dood was. En dat lag wel degelijk aan Asus. Los van het tuig van DynaFix.
ASrock is allang niet meer van Asus
Ik heb in mijn leven honderden Asus moederbord ingebouwd en nooit heb ik betere BIOS'en gezien dan bij Asus. Waar stoelt jouw bewering op?
Mijn acer zat totaal geen troep geïnstalleerd, er zat een schijfje bij waar de troep op stond.

De acer die ik heb stond 2 jaar terug ofzo een keer beste multi media laptop van tweakers.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 18:26]

Af en toe maakt (of lijkt het) acer wel oke laptopjes. Maar het gross waar ik mee te maken heb gehad was absolute pauperbende. Van low tot mid-high. Kan er wel mooi uitzien, maar trek zo'n ding open. Fans die je als laatste pas los kan halen is eerder regel dan uitzondering, verder hangt de hele flikkerboel met goedkope plakband en lijm aan elkaar.

Verder voelen ze doorgaans aan zoals ze in elkaar gezet zijn, goedkoop.
De Acer S7, voor een tijd lang de beste Ultrabook. Had ook gewoon de betere garantievoorwaarden (die toen nog niet verplicht 2 jaar betrofen) als een van de eerste Acers. Dit zegt ook wel dat ze bij Acer zelf ook wel wisten dat de kwaliteitsnorm laag lag.

Overigens, als we het over Ultrabooks hebben, heeft Toshiba als een van de weinigen zo veel connecties in hun Z-serie zitten. Volledige ethernetpoorten en voldoende USB-aansluitingen. Ze brengen deze uit als zowel Portege als Satellite. Hopelijk blijft de Portege wel beschikbaar.
Ik ontken ook zeker niet dat ze geen goede laptops maken, ik heb er recent nog een paar gerepareerd waarbij ik echt dubbel checkte of het een Acer was, zat inwendig best netjes in elkaar en voelde niet goedkoop. Maar de meeste Acers zijn de "Actie!" laptopjes welke je bij de waspoeder kreeg.

Portege blijft, is namelijk niet gericht op consumenten maar zakelijk. Satellite is wel van de consumenten tak, dus zal hier in de EU wegvallen (maar gezien ze in US/Azië blijven zal het vast nog wel te bestellen of importeren zijn).

Satellite Pro blijft overigens wel.
Ik gaf je ook gewoon gelijk. Die S7 was een van die 'af-en-toe'-opties die jij noemde :)

Goed te weten dat de Portege en zelfs de Satellite Pro blijft (voor de Tecra's geldt hetzelfde neem ik aan?). Maar betekent dit ook dat ze via (iig selecte) retailkanalen te koop zullen blijven?
Zowel Tecra als Encore blijven ook. Je kan gewoon in de catalogus van Toshiba kijken welke blijven, alleen de consumenten onderdelen vallen weg in de EU.

Hoe het gaat zitten qua beschikbaarheid, goede vraag. Lijkt me stug dat ze straks niet makkelijk meer te verkrijgen zijn, eerder dat ze niet meer de moeite gaan nemen met advertenties, acties, aanbiedingen en dergelijke.
jep, je krijgt waar je voor betaald, eigenlijk heb ik nog nooit een acer-laptop gezien waar niet in de eerste maand na aankoop al wat stuk was. Trackpad die slecht reageert, audio-jack die niet goed contact maakt, scherm dat vanzelf delamineerd, schroefjes die uit het scharnier vallen. en zo kan ik nog even doorgaan.

De grap is echter dat ik weer erg gecharmeerd ben van de RMA procedure van Acer, zonder mopperen snel aan te melden, laptop wordt opgehaald en gebracht, en binnen een paar dagen vaak weer terug, waarna de reparatie dan ook nog eens goed is uitgevoerd.

Na de reparatie blijken het dan ineens best goede laptops te zijn. vreemd dat de QA door de klant uitgevoerd dient te worden...

[Reactie gewijzigd door Magic op 23 juli 2024 18:26]

Acer is echt zo'n bedrijf waar ze zelf intern Dell of andere laptops gebruiken :)

Ervaring met hun RMA heb ik verder niet dus kan daar verder weinig over zeggen. Alhoewel het wel fijn te weten is dat dit bij Acer wel snor zit.
Neem een Apple Macbook ofzo en je bent klaar voor de komende 10 jaar.
Geen groot liefhebber van Apple maar mocht je tegenwoordig nog een degelijk laptopje willen kopen ben je haast op Macbooks aangewezen.

Triest dat de hele laptop markt lijkt om te kieperen; Sony eruit, Samsung eruit, Toshiba (voor de consument) eruit. Who's next?
Tja, dit heeft toch voornamelijk te maken met de "race to the bottom" waar veel fabrikanten al tijden in verzeild zijn geraakt. Men richt zich toch op zo veel mogelijk laptops verkopen en dan mag een model niet te duur zijn.
Er zijn niet veel consumenten die 1000 euro aan een laptop uitgeven. Gevolg is wel dat de marges flinterdun zijn en je dus grote aantallen moet verschepen om er iets aan over te houden. En dat laatste is volgens mij waar het bij Toshiba voornamelijk aan schort.
Het heeft te maken met de absurde prijzen die Intel en Microsoft voor hun waar durven te vragen. Die maken samen een groot deel van de prijs van de laptop.
Je maakt op twee verschillende plaatsen in deze thread ditzelfde punt zonder bronnen aan te dragen wat fabrikanten kwijt zijn aan deze OEM windows en Intel producten en welk deel dit van de verkoopprijs van het eindproduct uitmaakt.
Da's waar. Maar iedereen kan zelf de prijzen van Intel processoren opzoeken. Zoek de prijs van de laptop erbij, en je beseft dat de processor een groot deel van de prijs van de laptop bepaalt.
Er is duidelijk te weinig concurrentie voor Intel.
Je denkt toch serieus niet dat Toshiba meer als 5 euro betaald voor een Windows licentie he?

Idem met CPU prijzen. Jij ziet prijzen voor 1 stuk ... Niet 100 000 stuks. Geloof me dat verschild veel.

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 23 juli 2024 18:26]

Het verschilt veel maar denk jij dat Intel.geen misbruik maakt van hun verkapte monopolie om het maximale te vragen?

De CPU is nog steeds erg duur voor zo een klein stukje component.

Als je logisch nadenkt zou een videokaart veel duurder moeten zijn.
HP maakt ook prima, degelijke laptops. De zakelijke dan. Wel minstens zo duur als Macbooks.
Zbooks zijn inderdaad erg goed. Ben zelf zeer geïnteresseerd in de nieuwe zbook studio variant. Prijzen ongeveer gelijk aan de macbook pro enkel meer RA erin te krijgen en Xenon processors. Nu type ik dit van een MBP :)
Jammer inderdaad dat wel zoveel stoppen met consumenten producten, echter doen we het wel allemaal zelf.
De grootste groep mensen komt thuis wil alleen beetje email en Facebook enzo bekijken dus tablet of smartphone.

Ze hebben dan vaak nog wel een desktop of laptop liggen die bijna nooit aan gaat, deze wordt paar keer per jaar opgestart voor bank zaken/belasting of iets even.
Hier door gaat de laptop of desktop die ze nog hebben zo lang mee, dat er gewoon niks gekocht meer wordt zowat in de winkels.
Er zullen altijd Windows fabrikanten blijven bestaan. De hele wereld stapt echt niet ineens over op Apple hoor :+

[Reactie gewijzigd door luukw op 23 juli 2024 18:26]

Op een Apple laptop kan je ook Windows draaien hoor?

En als bonus kan je er ook nog OSX op draaien, dus is het eigenlijk zelfs voor de gewone consument een veel betere keus als je iets meer bereid bent te spenderen.
ja, kan ik beamen. Ooit een toshiba gekocht, gauw weer omgeruild. De service is OK, maar wat een gedonder met drivers. Nu al weer tijden op diverse MBPs, OSX is prima en Win10 loopt als een zonnetje in een VM.
Als je het high-end segment bedoelt; daar is Apple inderdaad nog steeds één van de betere keuzes. Maar er is alsnog genoeg concurrentie, inclusief van Microsoft zelf. Het is maar net welke eisen je aan een laptop stelt :)
Zo goed is Apple ook al niet meer, en dan doel ik op de MBA waar de scherm waardeloos is qua contrast.

Bouw kwaliteit is goed, maar wat verwacht je voor die prijs.
Degelijk laptopJE, inderdaad. Ik beschouw iemand die de hele dag achter een enigszins betaalbaar 13" laptopje wil zitten, als gestoord. Met ergonomie heeft het weinig meer te maken.
Je kunt ook overdrijven. 10 jaar geleden draaide Macs nog niet op Intel, en ik ben al jaren geen PowerBook G4 meer in het wild tegengekomen. En pak een fatsoenlijke Core 2 Duo laptop van pakweg 8-9 jaar oud, prop er een SSD in en je kunt gegarandeerd weer prima aan de slag. Dat is dus écht niet voorbehouden aan MacBooks.
Ik zag laatst een filmpje met een C2D Macbook (ja dat plastic ding).

Nieuwste OSX kon hij zogenaamd niet draaien, al was dat eerder een restrictie van Apple zelf, grappig genoeg kon er met gemak nieuwste Ubuntu of Windows 10 erop die perfect draaiden.
Ik heb er nog 1 staan hier. Gaat maar niet kapot. Een andere die ik had is gesneuveld omdat hij niet van een glas limonadesiroop hield. Anders had die het ook nog gedaan.
De nieuwe OS X kan ie niet draaien omdat er geen 64-bit drivers van Apple zijn voor dat ding. Dat is alles.
Anoniem: 382732 @luukw21 december 2015 12:53
Geef eens eens een link naar een windows laptop met dezelfde specs en kwaliteit en die veel minder kost dan een Macbook? Wel een A-merk natuurlijk anders is het geen goede vergelijking.

Voor Apple is overigens net zo veel gratis software te vinden als voor Windows. Vaak zelfs dezelfde applicaties die in beide smaken te krijgen is.
Asus r301la fn161t: pricewatch: Asus R301LA-FN161T
Deze Asus heeft meer opslag capiciteit (SSD+HDD, 524GB ipv de 128GB van de MacBook) dan de goedkoopste MacBook (Air) en een beter scherm voor €400 (!) minder! Deze laptop is zelfs nog nieuwer dan de MacBook!

Asus Transformer: pricewatch: Asus Transformer Book Flip TP500LA-DN170T

Deze Asus heeft meer opslag (SSD+HDD, 1,024TB ipv de 128GB van de MacBook) , meer RAM (8GB ipv 4GB van de MacBook), beter scherm (1920x1080 ipv de 1366x768 van de MacBook) dan de goedkoopste MacBook (Air) en de Asus kan nog eens 360 graden draaien!

De MackBook (Air) , de goedkoopste volgens de Pricewatch: pricewatch: Apple MacBook Air 2015 11,6" 128GB en mijn conclusie over Apple MacBooks: Veel te duur voor wat je krijgt. Er zit totaal geen prijs/kwaliteitsverhouding in en je bent dus beter uit met een A-merk Windows Machine van o.a. Asus, (Toshiba), MSI, HP en Dell!

En ASUS is zelfs nog een A-merk voor Windows machines!
Enkel even duur, Zbooks van HP zijn erg degelijk :)
Vind ze juist achteruit gegaan als ik ze vergelijk met een jaar of 8 terug.
Zelfde geld voor Lenovo/IBM. Sinds de verkoop is het achteruit gegaan. Ik vindt Dell soms te veel vragen voor wat ze leveren . Maar de hardware die ze leveren is gewoon goed. HP idem dito.
Zakelijke HP's zijn inderdaad goede bakken, maar de consumenten laptops een ramp, vaak modellen gezien die kapot waren door oververhitting of de koeling ging stuk, daarnaast veel defecte harde schijf problemen bij HP gezien betreffende consumenten laptops.
Geldt hetzelfde voor Dell.
De Lattitude serie is prima, maar wat er onder zit is Acer kwaliteit.
Ik heb sinds kort alleen maar slechte ervaringen op het werk met hp, de batterijen/harde schijven,sed en msata sed gaan binnen een jaar stuk.

Er gaan in 1 jaar tijd meer hp kapot dan dat ik lenovo's in 3 jaar tijd kapot heb zien gaan.
Sinds Toshiba Fujitsu heeft overgenomen durf ik geen Toshiba meer verkopen zonder eerst de schijf te vervangen (altijd door een SSD). Daarbij komt dat Toshiba zijn support ook niet zo fantastisch was en de Toshiba's steeds goedkoper begonnen aan te voelen. Ik heb alles naar Lenovo verhuisd en lever al 10 jaar als extra service dat ik laptops op voorhand voorzie van updates/extra software en de rommel van de fabrikant eraf haal (dus ook de root kits). Lenovo zijn garantie ken ik niet, ik heb op 2 DOA's na in die 10 jaar geen enkele Lenovo (of IBM) onder garantie weten sneuvelen :D
Half jaar geleden een Toshiba gekocht voor mijn vriendin. Iedere keer als het ding aanstaat ruikt het naar verbrande elektronica. Is al een keer terug geweest omdat na 2 maanden (amper gebruikt zelfs) het toetsenbord al kapot was.

Was de eerste keer Toshiba maar dit allemaal heeft mij toch een vervelende nasmaak gegeven.
Sinds Toshiba Fujitsu heeft overgenomen durf ik geen Toshiba meer verkopen zonder eerst de schijf te vervangen (altijd door een SSD). Daarbij komt dat Toshiba zijn support ook niet zo fantastisch was en de Toshiba's steeds goedkoper begonnen aan te voelen. Ik heb alles naar Lenovo verhuisd en lever al 10 jaar als extra service dat ik laptops op voorhand voorzie van updates/extra software en de rommel van de fabrikant eraf haal (dus ook de root kits). Lenovo zijn garantie ken ik niet, ik heb op 2 DOA's na in die 10 jaar geen enkele Lenovo (of IBM) onder garantie weten sneuvelen :D
Vreemde redenatie, Toshiba levert al jaren zijn notebooks met Hitachi, Seagate en WD schijven. Hoogst zelden zitten er echte Toshiba of Fuijitsu schijven in. Dit vanwege grootschalige inkoop van externe partijen wat qua hardware goedkoper is. Datzelfde zie je ook in de externe schijven van Toshiba waar doodleuk een ander merk HDD inzit. ;)
Ik heb het toch nog redelijk lang volgehouden om Toshiba's te verkopen en na de overname van Fujitsu geen enkele Toshiba meer in handen gehad waar geen 'Toshiba' schijf in zat. Laatste Toshiba nu ook al wel een jaar of 2 geleden verkocht maar goed. Ben dan ook niet meer met verkoop bezig en als ik nog iets verkoop is het Lenovo of Acer als er een dedicated videokaart in moet zitten.
Alleen zo jammer dat ze met idioot veel bloatware worden geleverd waardoor ze onnodig traag zijn uit de doos. Ik heb een high-end Toshiba laptop absurd traag was en pas zijn volle potentie behaalde na een schone Window installatie.
Bij mijn laptop viel dat mee 5 jaar terug.

Vorig jaar een toshiba voor mijn zus gekocht, er was bloatware die tijdens opstarten werd geïnstalleerd, op zich niet erg maar dat vond de AMD apu van 1ghz niet leuk en was deze uur bezig voor ik de sleutel uit kon vissen en Windows kon herinstalleren.

Verder wel een goede machine, en met die CPU is de accu een marathonloper.
Jammer ja, het is toch een oudgediende in de markt.

Lenovo heeft voor mij een beetje de plek van Toshiba overgenomen, ik mik toch altijd die OEM installatie er af dus voor mij geen problemen. (Hoewel mijn huidige laptop een Fujitsu is)
Dell komt ook goed in de buurt, vooral met de zakelijke modellen :)
Een rootkit is er niet uit met je OS herinstalleren.
Ik sluit me hierbij aan. Al sinds de oerdegelijke oeroude grijze Satellite bakken van vroeger staat Toshiba bij mij hoog in de ranglijst.

Ook qua prijs/prestatie/bouw kwamen de simpele consumenten laptopjes altijd goed mee. Prima spul, ik heb hier nu nog een oude Toshiba Satellite staan met Win 95. Die werkt nog (!) 100%. En er staat ook een wat recentere met een T6400 erin die zwaar is mishandeld maar nog vrolijk doorpruttelt.

Ik ga ze missen! *snif*

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 18:26]

Ik heb jaren plezier gehad van mijn P1 133 Toshiba Satelite Pro :)

Dat ding blijft maar werken, jammer dat er toen nog een DSTN scherm in zat... Maar het ding heeft 6 jaar gewerkt.
Ik heb nog mijn toshiba uit 2010 en gebruik deze nog (i3, hd5165) en na ruim 20.000 uur gebruik nooit probleem mee gehad op 1 recent ding na, de videokaart drivers die legacy zijn.

Super apparaat, was toen hele nette hardware voor een dump prijs en dergelijk gebouwd ook nog.

En hoewel de huidige budget modellen niet meer net zo degelijk gebouwd zijn als toen, nog steeds vind ik ze beter gebouwd dan gros andere merken (vorig jaar eentje voor mijn zus gehaald).

Qua Acer ben ik het mee eens, veel ellende alhoewel staat hier eentje van mijn vriendin die na 6 jaar perfect werkt zonder ooit problemen te hebben gehad, behalve oververhitting wat aan nvidia ligt (die kaart staat vrij bekend als een heethoofd).

Spijtig nieuws dat Toshiba stopt, dan blijven asus en acer over (acer maakt tegenwoordig betere laptops).

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 18:26]

Eigenlijk ken ik geen degelijke laptops meer, Lenovo is ook plastic met een beetje franje, MSI is gewoon verschrikkelijk slecht. Met Sony Vaio had ik nog de beste indruk, ook al ging die ook maar net iets langer dan 2 jaar mee.
Toshiba zal bij mij ook nog hoog op de ranglijst blijven staan! Fijne laptops om mee te werken vind ik. Maar merken als HP en Asus staan er bij mij ook in vanwege de kwaliteit en hardware die ze leveren. Een Acer zal ik nooit kopen want die zijn beroerd traag... :z

Jammer dat de laptops van Toshiba gaan verdwijnen. *snif*
*cough* Ik werk nog steeds op een acer van 6 jaar.
Ik zal Toshiba niet missen. Tegenwoordig vallen hun laptops voor consumenten in dezelfde klasse als Acer en Packard Bell; het is allemaal 3x niks.
Ik heb goede ervaringen met Asus. Ben nu met mijn tweede bezig, maar mijn eerste (5+ jaar oud) draait thuis nog als een dolle (batterij is wel overleden).

Koop je een topline model kun je tegenwoordig met gemak 5 jaar door als je op termijn de HD en batterij vervangt.
Mijn ervaring met Dell is dat ik 'm weg doe als de prestaties echt niet meer voldoen. Die gaan dus gewoon langer dan 10 jaar mee.
Lenovo en root kit is al weer opgelost, mijn acer laptop is 5 jaar mee gegaan 2 door mij en de andere 3 jaar door mijn zusje.

Asus heb ik nu en na 2 jaar nog steeds prima laptop.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 18:26]

Ik ben benieuwd waarom je de support van Dell waardeloos vindt. Ik vind de support juist erg goed. Merken als Acer hebben niet eens NBD.

NBD bij Toshiba is overigens helemaal niet duur vergeleken met Dell en HP. Volgens mij koop je al 4 jaar NBD voor minder dan 100 euro.
heb hier een acer liggen die al ruim 5 jaar oud is en werkt nog steeds naar behoren zonder er in te investeren
Anoniem: 280673 @djs90921 december 2015 13:14
Ach, een image-back-up maken nieuw uit de doos. Zodra je laptop traag wordt of weer andere problemn geeft weer een restore doen vanaf deze image-back-up (bij mij ongeveer ieder jaar). Zo draai ik al weer 6 jaar op mijn laatste Asus laptop zonder problemen.

Goed, was wel een flinke investering destijds (€900,-) maar heb er nog geen spijt van.
Dat klopt. Heb zelf een Sony Vaio van iets van 7 jaar oud die ook nog prima werkt. En daar zit nog niet eens een SSD in. Was ook duur in de aanschaf maar dan heb je ook wat.
En weer minder keuze op de laptop markt in Europa...

Verder niet raar dat laptopverkopen slechter gaan.
We zitten bijna in 2016 maar 90% van de laptops zit nog steeds vast aan de 1366x768 resolutie wat gewoon onacceptabel is om mee te werken omdat 1280x800 het absolute minimum is om websites mee te bekijken deze dagen.

Verder zijn de chips zuiniger geworden maar accuduur is niets vooruit gegaan afgelopen 6 jaar omdat ze er gewoon steeds een kleinere accu ingedaan hebben...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 18:26]

Het is allemaal het gevolg van prijserosie. 10-15 jaar geleden was het nog heel normaal om 1500 euro neer te tellen voor een laptop. Vervolgens is dit snel richting 500 - 700 euro gegaan, en nu zitten we in een fase waarin sommige mensen zelfs 500 euro veel geld voor een laptop vinden.

Het houd gewoon een keer op. Net als in de TV markt is er geen eigenlijk geen knoop op te verdienen.
Nee, het kan nog best goedkoper. Wanneer Intel en Microsoft eindelijk eens gaan dalen met hun prijzen. Die twee bepalen de prijzen van laptops grotendeels.
Nu al trekken merken zich terug, wanneer het nog goedkoper wordt, zal dat alleen maar erger worden.
Ik denk dat ze weinig overhouden omdat ze de onderdelen te duur moeten inkopen. Neem een Intel processor: imho 50% te duur. Dat scheelt flink op een laptop.
Microsoft vraagt al geen licentiekosten als een laptop onder een bepaald bedrag zit.
Goed begin. Nou Intel nog. De prijzen van hun processoren zijn belachelijk hoog (en gebruiken veel te veel energie, maar dat terzijde).
Dat Intel duur is klopt, maar onzuinig?

Wij hebben hier toch echt een volledige Intel mini PC met een Intel gpu, dat hele PC gebruikt onder load 14 watt en de tpd van de CPU is 7,5watt, zuinig genoeg.
Zo'n absoluut verbruik moet je dan uitzetten tegen de prestaties die de processor levert. Absoluut gezien verbruiken smartphone-processoren van Qualcomm minder, maar die presteren ook minder.

Toch denkt Qualcomm dat zij bij een bepaald vermogen meer rekenkracht kunnen leveren dan Intel.

http://www.gsmhelpdesk.nl...an-smartphone-processoren
Zelfs wanneer tientallen smartphone-achtige processoren worden gecombineerd in één server, lig het energieverbruik en de wartmeproductie aanzienlijk lager dan het energieverbruik en warmteproductie van één server processor.
Dat is een opvallen iets inderdaad, als ik een vergelijking maakt met 6 jaar terug en nu hebben de meeste laptops nog steeds 1366x768 resolutie.

En dat valt op, smartphones hadden toen vaak niet meer dan 960x540 resolutie en nu zijn er smartphones met 4K schermen, nou vind ik FHD ruim zat op een smartphone (2K of 4K op smartphone is pure gimmick) maar het valt op hoe de resolutie is stil blijven staan bij de meeste laptops onder 1000 euro.
Ik kan me nog herinneren dat ik zelf in een computer showroom werkte en in de showroom van - ik geloof RAI in Amsterdam - vol bewondering naar de mooie maar prijzige laptops van Toshiba keek. Nu zie ik amper reclame en goedkope consumentenlaptops van 13 in een dozijn. Sorry, maar dan koop ik zelf toch echt liever een Lenovo.

Ik vind dat ze hun merknaam flink te grabbel hebben gegooid. Niet zo erg als Philips, wat rustig Zink-Oxide batterijen uitbrengt, en daar "Super Heavy Duty" op zet, maar toch. Als je wilt overleven als A merk dan zal je je merk beter moeten promoten. Dat ze er nu mee stoppen komt dus niet echt als een verrassing voor me.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 18:26]

Daar ben ik het mee eens, toshiba stond altijd op de markt als premium maar dat laatste paar jaar verlaagden ze enorm naar goedkope machines met veel gebreken vooral in bouwkwaliteit. Zoals ik al eens eerder reageerde ze verruilen merknaam voor meer omzet, nu staat die tactiek buiten de reden waarom ze deze markt helemaal afkappen maar toch.
Oude jeugdherinnering: het voordeel van een zink-oxide batterij is dat je de koolstaafjes eruit kunt halen en er een vette felle lamp mee kunt maken. ;)
Anoniem: 319464 21 december 2015 11:06
Vond toshiba t altijd maar net niet, cheap plastic en toetsenbord voelde goedkoop aan. Kraakte als je ze dicht deed. Sony vaio laptops rond 2008/9 waren de beste laptops ooit gebouwd. Oer degelijk, kraakhelder scherm. Als ik nu in een winkel voorbij laptops loop ren ik altijd heel hard weg. Die schermen tegenwoordig. Wat is er toch gebeurd in die 6 jaar. Zeker de productieverplaatsing van taiwan naar china.
Bijna alle schermen glimmen ja! Daar word ik ook bang van. Ik typ lekker op m'n oude Elitebook, loeizwaar, met ssd goed werkbaar, die heb ik 3 jaar geleden 2e hands gekocht. Er moet nu waarschijnlijk wel wat werkgeheugen bij, maar W8.1 draait verder super stabiel. Toshiba ken ik uit een heel ver verleden, maar die deed het ook gewoon altijd. Heeft jaren bij een vriend van mij in de meterkast webservertje liggen spelen en het kan zomaar dat ie dat nog steeds doet :D
Iedereen schijnt een glimmend scherm, waarin je kunt controleren of je haar wel goed zit, geweldig te vinden! Toch?

Onbegrijpelijk dat deze schermen nog steeds geleverd worden. Zouden ze echt niet weten dat zo'n scherm een gruwel is?
Het kan zomaar zijn dat een 'glad' scherm goedkoper te produceren is.
En zo kan het gebeuren dat de consument wordt aangepraat 'dat het beter is'..
Zoiets zal het idd zijn. Toch vind ik het gek dat dit zo lang blijft voortbestaan.
Ik vind het vreselijk. Heb me echt gek gezocht voor mijn vader om een mat scherm te vinden. Uiteindelijk een zakelijke Dell besteld, in de winkels was dat voor een budget tot €500-600 niet te vinden.
Dat komt wel uit de lucht vallen. De afgelopen week heb ik op de radio nog diverse malen de nieuwe 'Toshiba no-matter-what-guarantee' langs horen komen, een dure reclamecampagne die juist gericht is op het aantrekken van consumenten.

Betekent dit nu dat de consumentenlaptops in de komende maanden uit de winkelschappen verdwijnen?
Was ook het eerste waar ik aan dacht.

'No-matter-what' tenzij we failliet zijn :)

Overigens is deze garantie geen vervanging voor een goede inboedelverzekering.

BEPERKINGEN VAN DE SERVICE
Deze service is beperkt tot één claim per jaar per Toshiba product. Dat wil
zeggen dat u afhankelijk van de duur van de service aanspraak kunt maken op
ofwel accidentele schade, diefstal of gegevensherstel gedurende het eerste,
tweede of derde jaar onder de in deze algemene voorwaarden gestelde
voorwaarden.

Voorwaarden: http://goo.gl/itZUhA
Zonde...momenteel heeft Toshiba toch wel een aantal interessante modellen op de markt hier in Nederland

Naar verhouding ook aardig wat met af fabriek een SSD, naar mijn idee meer dan de meeste andere fabrikanten..alleen dat maakt mij al een voorstander
Het viel mij inderdaad op dat ze laatste tijd zelfs laptops met een nette AMD CPU en een ssd voor zelfs onder de 600 euro verkochten.
Spijtig, was altijd zeer te spreken over hun laptops.
Ik denk dat ook de laptop markt aan het veranderen is. Zeker door de positie van tablets en met name de surface tablets. Voor een huis-tuin-kuiken gebruiker heeft de tablet alles wat een laptop ook kan. Als ik een laptop zou investeren, zou ik alleen nog heil zien in ultra books. Zeer dun en zeer krachtige hardware. Mijn surface RT gaat mee op elke reis die ik afleg. Als ik mijn surface moest vervangen voor een laptop, zou ik het 9 v/d 10 keer thuis laten.
Consumentenlaptops, dus de Tecra's en Porteges blijven dus beschikbaar, of verdwijnt alles dat niet onder zakelijke levering valt?
Toshiba geeft aan dat alleen de fabrieken in Japan blijven draaien voor de productie van hun eigen (zakelijke) laptops. Het gaat dan om laptops waar P-parts in zitten. Dat houdt in de praktijk dus in: alleen de Tecra's en Portege's. De Qosmio serie zijn ze al mee gestopt helaas.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.