De beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof heeft vastgesteld dat de inloggegevens van de dealerportals van Nederlandse telecombedrijven eenvoudig te bemachtigen waren. Hiermee zou toegang mogelijk zijn geweest tot de gegevens van elke Nederlander met een mobiele telefoon.
Hij beschrijft zijn bevindingen in een blogpost. Ruwhof was in september op zoek naar een nieuwe telefoon in de Utrechtse vestiging van de Media Markt. In deze winkel bevindt zich een vestiging van The Phone House, waar hij een medewerker sprak. Tijdens dit gesprek opende de medewerker een Excel-document met inloggegevens van de dealerportal van een provider om klantgegevens in te kunnen zien. Het bestand was opgeslagen in een Google Drive-map. Na deze opvallende ontdekking keerde Ruwhof op een later tijdstip terug naar dezelfde winkel en het lukte hem om de inloggegevens op foto en video vast te leggen.
Vervolgens vond hij na een korte zoektocht via Google een pagina van een vestiging van The Phone House in Joure waarop links naar alle dealerportals te vinden waren. Een groot deel van deze portals waren via internet te benaderen en boden de mogelijkheid om in te loggen met de bemachtigde gegevens. Ruwhof schat dat The Phone House via deze weg toegang had tot de gegevens van elke Nederlander met een mobiel abonnement, naar eigen schatting tussen de 10 en 14 miljoen.
Een woordvoerder van Relevant Holdings, het moederbedrijf van The Phone House, laat aan Tweakers weten dat er met de wachtwoorden in kwestie geen toegang mogelijk was tot klantgegevens. De gegevens zouden alleen aanmelding van een klant mogelijk maken. Volgens Ruwhof is deze bewering onjuist, omdat wel degelijk toegang tot naw-gegevens en mogelijke andere gegevens kon worden geboden, dit zou blijken uit contact tussen Ruwhof en een getroffen provider.
Media Markt en The Phone House reageerden volgens Ruwhof in eerste instantie niet nadat hij in oktober contact had gezocht. De woordvoerder van The Phone House stelt echter dat er geen poging tot contact is ondernomen door de onderzoeker. Dit zou pas tot stand zijn gekomen nadat The Phone House hiertoe het initiatief had genomen. Uiteindelijk zou er een positief gesprek zijn gevoerd.
Na enige tijd ontving Ruwhof een e-mail van een vestigingsmanager van de Media Markt waarin werd gedreigd met een juridische procedure wanneer hij zijn bevindingen publiek zou maken. Ook werd gesteld dat hij onmogelijk toegang kon hebben tot de dealerportals. De telecomproviders zelf waren een stuk ontvankelijker voor de informatie van Ruwhof. KPN verdient volgens hem een vermelding omdat de provider meteen actie ondernam.
Uiteindelijk lukte het Ruwhof om een ontmoeting met de vestigingsmanager van de Media Markt te regelen. Hierbij kwam naar voren dat zijn onthullingen in eerste instantie verkeerd waren geïnterpreteerd. De ontmoeting wierp haar vruchten af, omdat de Media Markt twee weken later de aanbevelingen van Ruwhof naar alle 50 Nederlandse vestigingen stuurde en schermfilters installeerde op de computers. Volgens The Phone House zijn ook alle wachtwoorden aangepast en worden zij tegenwoordig opgeslagen met behulp van KeePass.
Vanuit wettelijk oogpunt zijn bedrijven die persoonsgegevens verwerken volgens artikel 13 Wbp verplicht deze gegevens te beschermen 'met passende technische en organisatorische maatregelen'. Het CBP heeft hierover enkele richtsnoeren gepubliceerd. Incidenten zoals deze laten zien dat bedrijven niet altijd deze wettelijke verplichting nakomen. Ruwhof laat aan Tweakers weten dat hem tijdens het contact met de verschillende partijen opviel dat er een groot gebrek aan bewustzijn bestaat. Zo zijn er bij verschillende partijen geen gespecialiseerde securitymedewerkers aanwezig en ook onder de rest van het management en het personeel ontbreekt de nodige kennis en bewustzijn over beveiliging van gegevens.