Phanteks komt met power-splitter om twee systemen aan één voeding te koppelen

Phanteks heeft een accessoire uitgebracht waarmee het mogelijk is om twee volledige systemen op één voeding aan te sluiten. De power-splitter kan bijvoorbeeld van pas komen in behuizingen waar twee moederborden in passen.

Phanteks power-splitterDe power-splitter van Phanteks heeft het typenummer ph-pwsrp_1p2m gekregen en is volgens de makers voorzien van gepatenteerde 'Isolated Dual System Technology'. Dat moet het mogelijk maken om op een enkele voeding twee systemen volledig afzonderlijk van elkaar, of tegelijkertijd, te laten functioneren. Uiteraard moet de gebruikte voeding genoeg capaciteit hebben om de componenten van beide systemen van prik te voorzien. Volgens de specificaties mogen de aangesloten systemen, exclusief de gpu's, samen maximaal 452 watt gebruiken.

Phanteks zegt het accessoire voorzien te hebben van circuits die de spanning stabiliseren. Ook zouden de beschermingstechnieken van psu's tegen overspanning actief blijven. De accessoire is bijvoorbeeld te gebruiken in kasten die ruimte bieden voor twee moederborden. Phanteks maakt bijvoorbeeld zelf een upgrade-kit, waarmee een extra itx-moederbord in de Enthoo MiniXL-behuizing kan worden gebouwd. Ook in testbench-opstellingen met meerdere systemen kan de power-splitter uitkomst bieden. De splitter kan gebruikt worden in combinatie met mitx-, micro-atx-, atx- en e-atx-moederborden.

In het Verenigd Koninkrijk kost de power-splitter 24,90 pond. Kabels moeten los aangeschaft worden,deze kosten 3,90 tot 8,90 pond per stuk. Phanteks heeft geen euroadviesprijzen bekendgemaakt.

Phanteks power-splitter

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-11-2015 • 15:01

76

Reacties (76)

76
76
67
1
0
0
Wijzig sortering
Gamepc / streampc op een enkele voeding. Ik zie hier wel wat in.

Alleen komen er wel wat vragen naar boven hoe je dit gemakkelijk in gaat bouwen in een enkele case of twee verschillende?
De meeste cases met dual-mobo opstellingen zijn gigantisch en erg duur.
Een bepaald merk, Caselabs (en de el cheapo ThermalTake clones) en specifiek de SM8 ondersteund bijvoorbeeld twee moederborden. De kasten zijn wel prijzig, tussen de 300 en 450 euro ongeveer afhankelijk van je keuzes, maar in vergelijking is dit een betere oplossing dan 2 aparte kasten met de ruimte die je bespaard.

Daarnaast komt ook de Stacker lijn van Cooler Master voorbij als ik denk aan dual-system setups.
En inderdaad, game/stream pc in één behuizing is natuurlijk wel een voor de hand liggende usecase. Ik zie hier ook wel wat in.

[Reactie gewijzigd door Zexion op 23 juli 2024 03:08]

De meeste cases met dual-mobo opstellingen zijn gigantisch en erg duur.
Als je een full tower hebt kan je natuurlijk ook zelf wat modden. Vaak is er nog wel ergens ruimte voor bijvoorbeeld een mini-ITX systeempje.
Ik heb zelf een Enthoo Luxe big tower, ik kan mij echt totaal niet inbeelden waar ik een tweede mobotray kwijt zou kunnen.

Maargoed, dat gevoel heb ik ook als ik naar de Enthoo Mini XL kijk.
Ik ga zeker even checken hoe dat in zijn werk gaat met voorgenoemde kast zodra er een paar videos verschijnen.

En wie weet komt Phanteks binnenkort nog met een upgrade-kit voor andere kasten uit hun assortiment.
Ik heb zelf een Enthoo Luxe big tower, ik kan mij echt totaal niet inbeelden waar ik een tweede mobotray kwijt zou kunnen.
Wie heeft het over een mobo tray? Neem de scheidingswand van de voeding, pop daar een paar gaten in en zet er wat spacers met schroefgaten op. Schroef daar een mini-ITX moederbord bovenop. Met een mini-ATX moederbord voor het hoofdsysteem zou je zelfs een paar van de slots op de achterkant kunnen benutten voor het mini-ITX moederbord in combinatie met een PCIe riser.

Of ga aan de slag met de zijkant van de drive cages of de zijklep van de kast (bijvoorbeeld met een paar modulaire connectors).

We praten over modden. Een beetje creativiteit is vereist. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:08]

Het zou leuk zijn in een HAF Stacker, als je de splitter fatsoenlijk kwijt kan.
Want daar kunnen geen twee voedingen in :X
Hier heb je juist ook behuizingen nodig die gericht zijn op het huisvesten van twee systemen. Combinatie van ATX en Mini ITX in een enkele behuizing bijvoorbeeld. Natuurlijk kan je die van Phanteks komen, heeft alleen wel een aardig premium prijsje.
Volgens de specificaties mogen de aangesloten systemen, exclusief de gpu's, samen maximaal 452 watt gebruiken.
Wellicht domme vraag, maar kan iemand mij uitleggen waarom de GPU's niet meegerekend worden bij het maximale wattage? Het lijkt me niet dat je in biede systemen een oneindig veel gebruikende GPU kan zetten, of hoe zit dit?
De GPU's van beide systemen hang je rechtstreeks aan de voeding, die hoeven niet via deze splitter te lopen.
Nee, als ik het goed begrijp lopen deze wel degelijk via de splitter. Als je ze rechtstreeks aan de voeding zou hangen, zouden beide systemen niet meer gescheiden zijn. Het vermogen van de GPU wordt echter uitgesloten van de genoemde 452W, maar je moet ze wel degelijk aan de splitter hangen.

Uiteraard is het maximale vermogen van de voeding zelf nog wel altijd leidend. Je kan een 200W voeding aan de splitter hangen, maar dan heb je niet ineens op magische wijze 452W tot je beschikking :)

[Reactie gewijzigd door RvL op 23 juli 2024 03:08]

Wat spanning betreft is het niet gescheiden, wat betreft aansturing wel. Je hebt in dat stekkerblok naar het moederbord ook draden voor stand-by stroom en dergelijke. Dit moet afgevangen worden zodat de twee moederborden onafhankelijk van elkaar in aan/uit/stand-by kunnen zijn.
wat in principe niet helemaal klopt gezien er nog 75watt door het pcie slot loopt wat veel uitmaakt. het kan namelijk tot de 150watt komen (van beide mobo's 75watt) wat infeite al 1/3de van de 452watt is. Ik weet niet of hier ook rekening mee gehouden is.
Omdat de GPU bekabeling simpelweg buiten deze splitter om loopt.
Omdat de PCIE-kabels direct van de voeding naar de kaart gaan, en dit blok alleen de grote 24-pins stekker (en 4/8 pins CPU-power) split. De rest heb je al voldoende (of is zonder grappen zelf te splitsen, Molex -> PCI-E heb je misschien wel eens gekregen bij videokaarten.
Ben best benieuwd, maar 2 systemen?

Full gaming rig en een huis, tuin en keuken apparaatje voor stuff? :P


Anywho, ben benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt. Als ik daadwerkelijk 2 systemen zou hebben dan zou ik het graag testen voor ze, of Tweakers maar dat heb ik niet.
Gameserver en gamesysteem in één lijkt me wel tof hoor. Het is wel heel niche ja.
Het grote nadeel met deze gedeelde afhankelijkheid is dat je bij onderhoud direct beide systemen moet afsluiten. Wil je nieuwe hardware in je gamesysteem plaatsen moet je in principe beide systemen afsluiten. Daarnaast heb je behuizingen nodig waar je twee systemen in kan bouwen en moet je een relatief prijzige splitter met bijbehorende kabels kopen. De extra kosten om twee systemen in een enkele behuizing te plaatsen zijn net zo groot als twee aparte systemen onderhouden. En op efficiënte gebied win je niet heel veel.

Ik zou dit enkel gebruiken in situaties waarbij de ruimte of portabiliteit de beperkende factor is en het geaccepteerd is dat beide systemen down mogen zijn wanneer het ene systeem hardwareonderhoud nodig heeft. Wellicht bij portable servers, iets met twee mini ITX systemen in een zeer kleine behuizing. Wellicht een alternatief voor bepaalde situaties waar nu virtualisatie toegepast wordt.
Echter vraag ik me echt af waar dit praktischer kan zijn dan twee losse systemen gebruiken. Ik zou persoonlijk altijd m'n systemen of volledig gescheiden willen qua hardware of juist op exact dezelfde hardware draaien. Een enkel component delen voegt enkel complexiteit toe.
Niet noodzakelijk. Hangt er van af wat voor elektronica er in die splitter zit. Indien die in staat is om 1 systeem uit te schakelen is het perfect mogelijk om er onderhoud aan uit te voeren.

Zoals aangegeven kan dit interessant zijn wanneer men 2 systemen in 1 behuizing heeft steken. Dan heeft men maar 1 voeding nodig. Nog leuker zou geweest zijn indien deze ook 2 inputs had en je zo een tweede voeding als backup zou kunnen gebruiken.
Misschien wel interessant voor een LAN machine, zodat je geen servers op je eigen pc draait inderdaad.
Met een gaming rig zit je al gauw boven de 400 watt (vooral met AMD). Dus ik denk niet dat dat zo goed zou werken.

Edit: Mijn fout, 452 watt is excl. GPUs.

[Reactie gewijzigd door PhillyD op 23 juli 2024 03:08]

Edit: nvm

[Reactie gewijzigd door spNk op 23 juli 2024 03:08]

Anoniem: 669957 @kaghy225 november 2015 15:15
Voor een Flight simulator fanaat kan het perfect zijn.

Helemaal als er een dedicated cockpit voor gebouwd is !

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669957 op 23 juli 2024 03:08]

Vooral erg handig voor mensen die 1 game pc gebruiken en 1 capture pc voor streams of youtube video's. Of voor mensen die 1 workstation + 1 renderstation gebruiken, al zou je daarvoor liever gewoon 2 losse voedingen hebben.
denk dat het efficienter is om 2 losse voedingen (met elk minder vermogen) te kopen
Zeker omdat je die tegelijk kan gebruiken :) Ik heb er een voor het gewone internet e.d. en een voor b.v. downloaden / video bewerken. En toch gebruik ik ze tegelijkertijd...
Het is een splitter geen switch dus je kan ze gewoon beide gebruiken, dat is juist het fijne een switch kan ik zelf ook binnen een half uurtje solderen.
Lang niet altijd.
Ik heb zelf dat ik mijn voeding nauwlijks belast en ik koop altijd al de voeding met het minste vermogen. Bij lage belasting is hij zeker niet op zijn efficients. Dan is het dus wel nuttig om er een 2e systeem op te laten draaien.
maar daarvoor heb je een zwaardere voeding nodig die eveneens niet zo efficiënt is als die op 20% vermogen werkt...
een echt voordeel lijkt het mij niet
en je moet je behuizingen aanpassen...
Tjah, ik zie het nut niet zo eigenlijk :) Twee aparte voedingen die goed bemeten zijn voor ieder afzonderlijk systeem zijn toch veel efficiënter?

Ik denk dat als je met dit spul maar 1 pc aan hebt staan, de voeding niet zo heel efficiënt zal zijn?

Ik heb hier een power splitter van 5 euro, zonder stabilisatie electronica en dure kabels. 230V staat er op, is redelijk universeel en wordt verkocht onder de naam 'stekkerdoos'. :+

[Reactie gewijzigd door tss68nl op 23 juli 2024 03:08]

nou ja dat had ik dus liever precies andersom gezien he?

een splitter om 2 voedingen aan 1 mobo plus GPU's te hangen.
dat heb ik nu zelf gemaakt door middel van een omgebogen paperclip.. maar das natuurlijk niet zomooi
als met een splitter oplossing die ook nog eens (een betere bescherming bied tegen lekspanning) of powerdips.
Ja hoe doe je dat dan precies? Ik ben zelf nl. van plan om een Lian Li PC-D8000B kast voor mijn volgende build te gebruiken en deze heeft plaats voor 2 ATX voedingen en het leek mij dan ook wel lache om een 2e voeding als redundant/backup te gebruiken.
Anoniem: 132566 @Ayporos25 november 2015 20:00
Gewoon: 2 voedingen, 1 voor je mobo, 1 voor je graka's + SSD/HDD verdeeld over beiden bijv. en op de 2e voeding, pak je de groene draad (check via google) die je even kortsluit met een zwarte draad (=massa, zijn er meer van) op de 24-pins connector (die heb je immers niet meer nodig, je mobo is al door de andere psu gepowered) en zo gaat je 2e voeding aan, alsof je de power-switch van je kast simuleert (dipswitch, hoeft in 99,99% vd gevallen niet permanent doorverbonden te worden, de paperclip die je voor het aantippen gebruikt tussen groen en zwart.) Helemaal redundant is dit niet, dit is meer 2 voedingen verdelen over de lasten (bijv. 2*400 Watt voor een redelijke game-pc.) Voor redundantie zul je een diode-achtig circuit moeten bouwen denk ik, waarbij tijdens uitvallen het andere systeem direct overneemt.
Dit zie je ook bij accu-systemen, UPS etc. stroom valt uit, accu-circuit neemt het over.
Bij de shop Mini-ITX ofzo, waar ook PicoPSU's verkocht worden, verkoopt men dat soort losse circuits om zelf een soort UPS-achtige setup te bouwen.
Hmm ik heb eens rondgesnuffeld op die mini-itx shop maar kon niet echt vinden wat ik zocht.. nl. iets om alle inputs van 2 PSU's te ontvangen met een plate voor output zodat je zeg maar 2 losse ATX voedingen als redundant supplies kan gebruiken zoals ook gedaan wordt in redundant PSU's voor servers.

Iemand die daar wellicht een link van heeft? (een soort van kastje/bord dat alle connectors van 2 ATX supplies neemt en voor elke (dubbele) input een output heeft incl. de logica voor automatische loadbalancing/failover wanneer een van je ATX voedingen uitvalt?

(ik ben van plan om voedingen te gebruiken die elk an-sich voldoende prik hebben om het hele systeem van stroom te voorzien en ben dus niet op zoek naar iets om de stroomvoorziening op te splitsen, enkel -complete psu- redundancy)
Anoniem: 132566 @Ayporos26 november 2015 00:13
Ik snap wat je zoekt, wellicht dat een berichtje naar tweaker Mux uitkomst biedt?
de paperclip kan gewoon blijven zitten,

paperclip

je tweede voeding voor bijvoorbeeld de GPU's staat dan altijd aan, maar dat kan je voorkomen door gewoon je stekkerbak te schakelen als je pc uit staat..

ik heb deze opstelling gebruikt met 5x 280x gpu's plus mobo voor een farm setje...
waar ik me echter zorgen om maakte is dat de GPU's ook verbonden zijn met je mobo en daar ook stroom uit trekken.... dus eigenlijk verbind je dus 2 voedingen via je GPU met elkaar...

ik gebruik de set niet meer ,maar heb alles nog wel liggen

[Reactie gewijzigd door Meta3D op 23 juli 2024 03:08]

Lekker onveilig, ineffecient,
daar heb je speciale circuit voor, anders gaan de voedingen elkaar tegen werken.
geen voeding kan je zomaar paralel zette.
de stroom wordt nooit goed verdeelt.
wat wel zou kunnen als je ze koppelt doormiddel van een weerstand
nu is je spanning erg onstabiel, wie weet wat voor narigheid dat veroorzaakt in je pc
Ideaal voor testbordjes bij computerzaken / hobbyisten!
Juist in deze situaties, wanneer ik hardware ga testen, wil ik het liefst deze systemen volledig geïsoleerd testen. Bij voorkeur niet eens achter een gedeelde stekkerdoos. Juist omdat je iets gaat testen, je weet dus niet wat de uitkomst is. Wil je dan dat issues op het ene systeem invloed kunnen hebben op het andere systeem?
En wil je de complexiteit van een gedeelde voeding toevoegen als je hardwarematige issues probeert te achterhalen?

Nee, lekker aparte voedingen gebruiken voor deze systemen. Als je dan issues hebt met een voeding zullen ze enkel effect hebben op dit systeem. En issues die voortkomen uit zo'n power splitter zullen geen impact hebben op mijn test resultaat.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 23 juli 2024 03:08]

Zie het nu ook niet echt in van de splitter. Voor testdoeleinden is het niets zoals je al aangeeft.
Voor betrouwbaarheid kun je beter 2 voedingen voor 1 systeem hebben, valt er eentje uit heb je de ander nog.

Voor de rest zie ik weinig behoefte aan deze splitter.
Ik pak toch echt altijd gewoon een losse voeding hoor....denk dat het weinig toevoegt als ik zo'n splitter heb t.o.v. een extra losse voeding.
Maar goed, er zijn vast mensen voor wie dit een uitkomst is, zelfs als ik niet kan bedenken waarom :P
Precies...

Wat kost een El Cheapo 500W voeding nu eenmaal ? € 35,- ?
Als je dit ding plus een paar kabeltjes moet kopen ben je meer kwijt en ben je voor beide systemen samen gelimiteerd tot 450W.
452watt exclusief GPU is een hoop, de meeste systemen verbruiken niet meer dan 110 watt, je gaat die 452 watt pas raken als je een overgeclockte FX9590 gebruikt of een dual CPU setup.

mooi product, en ik neem aan dat ze kasten gaan ontwerpen waar 2 moederborden in passen maar maar 1 voeding.
De meeste systemen in Idle gebruiken niet meer dan 110 watt... Je mag niet vergeten wanneer je systeem opstart, dat je power drain even omhoog knalt tot de power saving features activeren in o.a de CPU. Harddisk's dat omspinnen dat onder normaal gebruik tussen de 5 a 7watt zitten, durven gerust 15 watt of meer opslurpen ( ook de reden dat je bij professionele raid kaarten "delayed startup" hebt als optie in de bios ).
Ik denk wel dat het een slimme keuze is geweest van Phanteks om zo'n hoog TDP te hanteren.
Voornamelijk dual-xeon setups trekken aardig wat stroom, zoniet een Skulltrail-achtig iets (ook al is Skulltrail gedateerd)

Mooi om dan naast je werkpaard systeem ook nog een mogelijkheid hebt om een iets bescheidener systeem in gebruik te kunnen hebben die minder stroom trekt, stiller is, of gewoon als multimedia systeem of fileserver gebruikt kan worden
Interessant! Ik was aan het kijken om een tweede systeem naast mijn huidig te plaatsen, maar wist niet goed weg met de PSU.
Huidig system is een zeer gedateerde dual Xeon (die ik niet veel meer gebruik), maar ik vind het zonde om het ding weg te doen (hoewel de scsi disks en PCI-X slots al lang niet meer te voorkomen). De behuizing is een LianLi PC70, met ruimte zat voor schijven. Een Asrock mitx server bordje past gerust wel ergens in die kast, en zou dienst kunnen doen als file server. Op die manier zou ik de drivebays van de kast kunnen gebruiken voor de disks die aan het mitx bordje hangen, en de andere ruimte voor mijn nostalgische dual xeon... :)

Maar ik vermoed dat andere tweakers ook wel dergelijke mogelijkheden zien: full game system en klein mitx bordje in 1 kast en gewoon gebruiken wat je nodig hebt...
Ik denk dat dit ook zeker een ding is voor de streamer doelgroep. Een aparte streaming PC is sowieso al een redelijke mainstream oplossing, maar wat is er nou mooier dan die 2e PC in dezelfde kast te hebben!? Wat een ruimtebesparing!
Maar hoeveel ruimte neemt tegenwoordig een capture pc in? Volgens mij zou dit toch al op een NUC kunnen of een pctje in de antec vesa

Is denk ik niet eens meer ruimte als dst je een kast zou kiezen die twee mobos aan kan. Plus je moet hoogstwaarschijnlijk de boel gaan modden om aan te kunnen zetten en pci slots te kunnen gebruiken

Als ik dit al in een kast zou proppen dan heb ik volgens mij een enorme kast nodig terwijl ik bijvoorbeeld met de antec vesa en silverstone raven al minder ruimte inneem.

OT. Ik zie zelf zo een twee drie niet echt een usecase voor zo een systeem. Mischien een "renderfarm" met twee xeons op itx bordjes. Maar dsn lijkt mij een mobo met twee sockets dan weer handiger. Of twee van die bordjes dan zou je volgens mij 4 xeons van prik kunnen voorzien. En nog twee kleine gpus. (Al wordt het dan volgens mij al snel duur)

[Reactie gewijzigd door Splitinfinitive op 23 juli 2024 03:08]

Sterker nog, je kan de NUC ook gewoon in de grote kast monteren. Heb je veel simpeler hetzelfde effect, alleen een stroomkabel meer.
heb zelf 5 moederborden op een voeding gezet (server supply 2000W)
elk bord dual xeon. zelf de spliter kabel gemaakt, zolang je de groene draad geschieden houd, dan kun je de borden afzonderlijk van elkaar aan en uit zetten.
hier wordt echter de positieve spanningen naar mijn weten ook gescheiden. zodat het systeem echt uit is, anders zullen er in mijn geval fans en dergelijke al gaan draaien.
Heb je daar ook een link naar een handleiding voor?
Was zelf recentelijk op zoek naar zoiets (IKEA rolkastje met 2 bordjes) en heb het op de plank laten liggen, for now. Ik had wel begrepen dat het redelijk eenvoudig uitvoerbaar is, vandaar deze vraag?

on-topic: wijs!
Met mijn 4 PC's in huis (server, video, audio, main) zou dit een professionele oplossing vormen.
Ik heb geen handlijding of link daarvoor.
heb het namelijk zelf gemaakt.
hebben op de zaak een apparaat die moie molex stekkers kan maken.
maar ik zal even moeten uitzoeken voor je hoe je dit precies moet doen.
mischien iets voor in het forum als topic ?
Haha, dat ding is zowat identiek aan een 2-systemen-aan-een-voeding-printplaatje dat ik een jaar geleden heb gemaakt:

http://static.tweakers.ne...C6oqLPtcQVGTW7Al/full.jpg
Ziet er netjes uit, heb je omschrijving van de functies?
Het doet precies hetzelfde als de Phanteks: je kunt er twee volledige computers mee aansluiten op één voeding. Als allebei de computers uitstaan gaat de voeding uit, en als één van de computers of allebei aangaan, zet hij de voeding aan.

Gemaakt voor medetweaker Dadona, maar inmiddels niet meer in gebruik geloof ik. Ik zal er wel eens over bloggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.