Er is een kwetsbaarheid vastgesteld in de libpng-bibliotheek. De eerste patch is voor een aantal versies beschikbaar. De bibliotheek zit echter in veel toepassingen en het zal niet eenvoudig zijn de kwetsbaarheid overal te herstellen.
Libpng-custodian Glenn Randers-Pehrson heeft een cve voor de kwetsbaarheid aangevraagd onder nummer CVE-2015-8126. Het zou gaan om een buffer overflow waarmee aanvallers met gemanipuleerde png-afbeeldingen applicaties kunnen laten crashen en kwaadaardige code kunnen uitvoeren. Wanneer png-bestanden met een bitdiepte van minder dan 8 worden gelezen of geschreven, ontbreekt er een check voor geldige waardes waardoor een crash kan optreden. De kwetsbaarheid heeft een cvss-score van 7,5 uit 10 en is via het netwerk uit te voeren.
Het is een problematische bug omdat libpng aanwezig is in zo goed als elke applicatie die png-afbeeldingen verwerkt, waaronder browsers, muziekspelers en spellen. Een andere factor is het feit dat er geen centrale versie van libpng is die in een keer aangepast kan worden. Veel programma's gebruiken hun eigen versie van de bibliotheek. Het zal dus geruime tijd duren tot de kwetsbaarheid in alle systemen is opgeheven. Voor versies 1.6.19, 1.5.24, 1.4.17, 1.2.54, en 1.0.64 van libpng is een patch uitgebracht.
De term cve staat voor 'common vulnerabilities and exposures'. Dit is een database waarin kwetsbaarheden in systemen en netwerken worden bijgehouden en een nummer toegewezen krijgen.
Update: Het blijkt dat een aantal applicaties niet getroffen zijn door deze kwetsbaarheid. Het gaat hierbij om PHP en Google-producten als Android, Chrome OS en Chrome. De laatste drie maken gebruik van de Skia-bibliotheek. Hetzelfde geldt voor Firefox en Firefox OS.