FBI Boston adviseert Amerikaanse bedrijven die slachtoffer zijn geworden van ransomware zoals Cryptolocker regelmatig om het gevraagde losgeld te betalen. Pogingen van de afdeling om de encryptie van de data te omzeilen zouden op niets zijn uitgelopen.
Joseph Bonavolonta, van FBI Boston, maakte dit bekend tijdens de Cyber Security Summit 2015. "De makkelijkste oplossing is om gewoon het losgeld te betalen", geeft hij toe. In juni publiceerde de FBI een bericht waarin het stelde dat CryptoWall in de VS de meestvoorkomende ransomware is. Tussen april 2014 en juni 2015 ontving het bureau 992 klachten met betrekking tot CryptoWall, die samen goed waren voor een verlies van 18 miljoen dollar.
Destijds adviseerde de FBI slachtoffers van ransomware om contact op te nemen met het lokale FBI-kantoor. Tijdens de Cyber Security Summit herhaalde Bonavolonta dat advies, maar hij waarschuwt ook dat de kans aanwezig is dat de FBI niet in staat is om de gegijzelde data terug te halen.
Omdat ransomware zo succesvol is, zouden de makers minder geneigd zijn om enorme bedragen te vragen. Slachtoffers zijn waarschijnlijker makkelijk over te halen om een relatief klein bedrag neer te tellen. Volgens Bonavolonta zijn de criminelen ook 'betrouwbaar', gezien ze de toegang tot de bestanden ook daadwerkelijk teruggeven na betaling. Zijn uitlatingen staan haaks op de mening van de Nederlandse politie: die adviseert met klem om niet te betalen. "Volledige ontsleuteling vindt meestal niet plaats en door te betalen worden juist nieuwe aanvallen uitgelokt", aldus de politie over ransomware.
De FBI is nog altijd op zoek naar de Rus Evgeniy Mikhailovich Bogachev. Hij wordt gezien als het brein achter het Cryptolocker-botnet. Voor informatie die tot zijn arrestatie kan leiden looft het bureau 3 miljoen dollar uit.