Australisch weerbureau stelt satellietbeelden bijna realtime beschikbaar

Het Australische Bureau of Meteorology heeft een webviewer gemaakt waarin beelden van de Japanse Himawari-8-weersatelliet bijna realtime te bekijken zijn. Een halfuur na opname zijn de foto's in hoge resolutie zichtbaar voor het publiek.

Voor de nieuwe webviewer maakt het Australische weerbureau gebruik van beelden van de Japanse weersatelliet Himawari-8. Deze is geostationair gepositioneerd op een hoogte van 35.800 kilometer boven de evenaar. In oktober 2014 werd de satelliet gelanceerd. Sinds enkele maanden is hij operationeel en worden er per uur zes opnames gemaakt met een resolutie van 5500x5500 pixels.

De beelden in de webviewer zijn niet in de maximale resolutie te bekijken, maar worden wel vlot na het maken beschikbaar gesteld. Op het moment van schrijven zijn de beelden van een tijdspanne van zo'n vijf uur te zien, met een vertraging van een halfuur. Volgens het Australische weerbureau verkeert de webviewer in een demonstratiefase en wordt er nog gewerkt aan verbeteringen.

Het Australische Bureau of Meteorology gebruikt de beelden voor weersvoorspellingen. Ten opzichte van de oude Mtsat-2, die per uur één foto leverde, kunnen de voorspellingen nauwkeuriger worden gemaakt. De satelliet kan beelden op zestien verschillende golflengtes vastleggen, om de verschillende lagen in de atmosfeer te analyseren.

Het weer in Australië

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-10-2015 • 14:43

24

Reacties (24)

24
24
16
1
0
0
Wijzig sortering
Kwestie van tijd voor we via iets als google maps kunnen kijken of onze dakpannen nog recht liggen :)
Met een rtl-sdr kun je dit thuis ook doen, dan krijg je de europese foto's realtime binnen (duurt even en met een specifieke antenne. Kun je ook ISS mee ontvangen).
Ik zie in het artikel niet meteen hoe je daar satelietfotos me kan onderscheppen. Is dat ergens gedocumenteerd?
Het is idd een groot topic, staat er ergens tussen. Maar hier krijg je denk ik een beter beeld van.
Nooit geweten. Had altijd wel een scanner van bearcat! Dankzij jou er eentje aangeschaft!
De luchtfoto's die voor heel Nederland jaarlijks worden gevlogen hebben daar al meer dan genoeg resolutie voor. Alleen zie je die jammer genoeg niet terug in google maps of bing maps.

edit: resolutie van satelliet is best leuk, maar bedenk wel hoe groot Australië is! dan is 5500 x 5500 pixels ineens niet meer zoveel.

Het bijna realtime is trouwens wel erg gaaf!

[Reactie gewijzigd door zwen op 23 juli 2024 02:19]

Anoniem: 120539 @BaRF1 oktober 2015 15:18
Gezien de grootte van het gefotografeerde gebied schat ik dat 1 pixel een gebied groter dan 1 km2 bestrijkt. Ik geloof niet dat jij jouw dakpannen snel terug zult vinden op een foto. Zelfs je hele huis kun je met deze resoluties nog vergeten.
Bloemenveiling Aalsmeer en Boeing fabrieken bij Seattle, die ga je misschien kunnen zien.
Detail opnames die je op google maps ziet komen niet van een satteliet. Die worden gemaakt met behulp van een vliegtuig. Commerciële satellieten mogen van verschillende overheden niet gedetailleerder gaan dan 1 a 2m per pixel omdat men schrik heeft voor de staatsveiligheid.
Anoniem: 475099 @BaRF1 oktober 2015 15:47
Kwestie van tijd voor we via iets als google maps kunnen kijken of onze dakpannen nog recht liggen :)
Je kunt dan ook even kijken hoe de buurvrouw erbij ligt te genieten van het zonnetje ;)
Is er iemand die weet waarom het bijna een jaar duurt tussen lancering en ingebruikstelling, heeft een satteliet zolang "nodig" om in zijn uiteindelijke baan te komen?
Zijn waarschijnlijk gewoon contingencies. Bij grotere structuren en vooral custom made equipment is het heel normaal om een Leverdatum ver voor de eigenlijke in gebruik name te hebben. Dan heb je nog wat speling voor vertragingen of in dit specifieke geval exploderende / neerstortende raketten of zo. Het is misschien niet meer zo heel waarschijnlijk, maar toch handig om er rekening mee te houden.
De satteliet word na lancering nog een tijd lang getest om zeker te zijn dat alles in orde is voordat deze officiëel in gebruik word genomen. Maar je mag er vrij zeker van zijn dat de eerste beelden al vrij snel na het bereiken van de gewenste locatie naar de aarde werden gestuurd.
Hier bijvoorbeeld een verhaaltje over wat de James Webb Space Telescope gaat doen na launch; http://jwst.nasa.gov/faq.html#howdeploy

Dit is wel een bijzondere satelliet die in een baan rond de zon gaat, waar die wel op 1 lijn blijft met de aarde, hier 1,5 miljoen km vandaan.
Deze telescoop is erg gevoelig en heeft blijkbaar ~2 maanden nodig om af te koelen naar de gewenste temperatuur, dat zal bij de gemiddelde satelliet denk niet zo'n grote factor zijn.
Is dit zo heel bijzonder? Eumetsat (van de Europese weersatellieten) stelt ook diverse soorten opnames vrijwel realtime beschikbaar. Wel maar 1 keer per uur en beperkte resolutie.

http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSG/IMAGERY/

[Reactie gewijzigd door Moartn op 23 juli 2024 02:19]

Wel maar 1 keer per uur en beperkte resolutie.
Je zegt het zelf al. En die getekende grenzen werken ook niet mee. Verder ontbreekt inzoomen.

edit: Je kunt wel "inzoomen". Maar ook een beetje raar.

[Reactie gewijzigd door torp op 23 juli 2024 02:19]

Maar je kunt wel de foto's (in lage resolutie) downloaden, dat is dan wel weer leuk
Helaas werkt de site bij mij heel slecht. Geen van de gemaakte requests komt aan door een CORS-foutmelding. Jammer, wilde kijken of ze gebruik maakten van een api die ook los is aan te roepen

edit:
Ah, alleen in Chrome. In Edge en Firefox kan ik wel de site laden.

[Reactie gewijzigd door anargeek op 23 juli 2024 02:19]

Dit kan al, is iets meer werk maar je eigen weer stationnetje kan je zelf maken. Voor niet te veel geld en "gewoon" via de fm.

https://mancave.conrad.nl/satellietbeelden-die-haal-je-gewoon-binnen-via-fm/

[Reactie gewijzigd door smagedy op 23 juli 2024 02:19]

Op Sat24 staan die beelden ook al.
kijk dit zijn nou nieuws artikeltjes waar ik blij van word en bijdragen aan mijn nieuwsvoorziening.
dit is leuk om aan mijn buurman te vertellen. ipv microsoft dit nexus dat

[Reactie gewijzigd door Firestormer op 23 juli 2024 02:19]

De tagline van Tweakers is "Wij stellen technologie op de proef".. misschien moet je weer terug naar nu.nl?
Zou vet zijn als je dit als bureaublad achtergrond kan gebruiken.
Die website lijkt wel uit 1999.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.