Kwaadwillenden hebben in juni bijna 47 miljoen dollar, zo'n 43 miljoen euro, buitgemaakt bij netwerkfabrikant Ubiquiti Networks. Ze wisten het immense bedrag buit te maken via social engineering, waarbij werknemers worden verleid om interne informatie prijs te geven.
De criminelen deden zich voor als medewerkers van de financiële afdeling. Door middel van frauduleuze aanvragen wisten ze 46,7 miljoen dollar over te boeken naar verschillende rekeningen van diverse partijen. Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission, zonder meer details te geven.
Toen een dochterbedrijf van Ubiquiti Networks in Hongkong lucht kreeg van de forse overboekingen, nam het contact op met de nationale bank. Die wist 8,1 miljoen dollar terug te halen. Daarnaast verwacht Ubiquiti Networks op korte termijn nog eens 6,8 miljoen dollar terug te krijgen door middel van een juridische procedure. De andere 31,8 miljoen blijft voorlopig spoorloos, maar Amerikaanse en buitenlandse opsporingsdiensten proberen het geld terug te vinden.
Social engineering, waarbij er wordt gezocht naar een fout in het menselijke functioneren, is één van de manieren hoe kwaadwillenden gevoelige informatie of geld kunnen buitmaken. Enkele jaren geleden bleek op beveiligingsconferentie DefCon al dat grote Amerikaanse bedrijven vatbaar zijn voor zulke aanvallen. Oracle bleek bij een test slecht te presteren, evenals Symantec, IBM, Dell en Apple.
In 2012 bleek dat enkele techbedrijven om de tuin werden geleid bij diverse social engineering-aanvallen. Daarbij werden de accounts van een journalist gekraakt en werden al zijn data gewist. Onder meer Apple en Amazon tuinden in de social engineering. Amazon gaf vlak daarna, als reactie op de kraak, aan niet langer accountgegevens te zullen veranderen van gebruikers die daar telefonisch om vragen.