Olympus vraagt patent aan op techniek voor sensor met polarisatiefilter

Olympus heeft patent aangevraagd op een techniek die de camerafabrikant mogelijk gebruikt voor een camerasensor met ingebouwd polarisatiefilter. Voor het realiseren van zo'n sensor wil de fabrikant twee lagen op elkaar gebruiken.

De eerste laag van de sensor is bedoeld voor het registreren van kleuren en helderheid, zoals een reguliere sensor. De tweede laag, die onder de eerste komt, is echter bedoeld voor het meten van de polarisatie van het licht dat de camera bereikt. Dat schrijft onder meer camerasite Dpreview dinsdag.

Een regulier polarisatiefilter, dat apart op een camera moet worden gemonteerd, kan leiden tot lichtverlies. Met het sensoridee van Olympus zou dat verlies minder aan de orde zijn. Daarentegen blijven de voordelen van een normaal polarisatiefilter wel gehandhaafd. Olympus heeft het octrooi ingediend, maar moet nog wel wachten tot zijn aanvraag is goedgekeurd.

Een polarisatiefilter versterkt effecten voor een foto. Zo kan gras groener worden gemaakt en de lucht blauwer. Bovendien kan met zo'n filter het contrast worden vergroot. Het idee om de polarisatie van het licht te combineren met andere informatie is niet nieuw; Sony kreeg in 2010 een octrooi op een soortgelijke aanpak als die van Olympus, maar die omvatte het opslaan van kleur- en polarisatie-informatie in dezelfde pixel.

Patent Olympus

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

04-08-2015 • 17:53

20

Reacties (20)

20
20
19
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 175233 4 augustus 2015 18:21
Het interessant van deze sensor is wat mij betreft dat je op verschillende plekken op de sensor, verschillende polarisatie richtingen kunt uitfilteren. Dat zou het probleem oplossen dat je vaak reflectie met verschillende polarisatie richtingen zou willen kunnen filteren...

Het andere grote voordeel is natuurlijk dat je niet continue aan je filter hoeft te zitten draaien... Gewoon opname maken, en naderhand de filter richting instellen. Dat zou echt verschrikkelijk handig zijn!

De camera zou ook eventueel automatisch de polarisatie richting 90 graden kunnen draaien wanneer je je camera van landscape in portrait stand zet. Hoe langer ik er over nadenkt, hoe meer voordelen ik zie aan dit systeem!
Op naar een sensor die van elke foton die er opvalt de richting, fase en polarisatie opslaat. Dan hebben we ook geen lenzen meer nodig. Wel hebben we dan een heleboel geheugen nodig ;).

Leuk deze ontwikkeling, hoop dat er daadwerkelijk camera's mee uit worden gebracht.
Losse fotonen hebben hele vreemde eigenschappen die je niet met een klassiek model kan aanvliegen. Maar met kleine groepjes fotonen heb je daar geen last van, dus laten we het nog even per-pixel houden ;)
Vreemd aangezien je ieder los filter kan draaien afhankelijk van de directie van de lichtbron.
Bij deze kan dat dus niet wat niet alleen een nadeel is maar het effect van het polarisatiefilter om zeep helpt.
Sterker nog als je de camera verticaal houd is het effect weer anders als horizontaal.
En naast het vele malen slechter werken van dit filter door gebrek aan directie optie kost het je ook vaak minimaal 1,3 stops wat je dus permanent heb bet dit filter direct op de sensor.

Een product als deze zou ik om deze redenen dus al NOOIT kopen teveel nadelen en geen voordelen ten opzichte van een losse filter.

Misschien "leuk" als verkoop praatje voor een point en shoot cameratje maar accepteer dan wel de extra blurry foto's door te lage f-stop en andere neveneffecten van het niet mee kunnen draaien van het filter zoals donkere hoeken en vlekken op je foto's.

Een pro of semi pro die weet wat dit hoort te doen en gaat doen weet dat dit gewoon verre van optimaal is.
En naast het vele malen slechter werken van dit filter door gebrek aan directie optie kost het je ook vaak minimaal 1,3 stops wat je dus permanent heb bet dit filter direct op de sensor.

Een product als deze zou ik om deze redenen dus al NOOIT kopen teveel nadelen en geen voordelen ten opzichte van een losse filter.
Het slimme van dit concept is nu juist dat het filter achter de sensor zit. Dat betekent dus dat er geen licht verloren gaat voor de normale pixels (nou ja, minder, er zullen ook fotonen doorheen moeten) en dat je toch de informatie over de polarisatie kunt gebruiken.
Het hele idee van een polarisatie filter is nu juist dat je er ongewenst licht mee uitfiltert. Je wilt die fotonen dus juist niet op je sensor hebben.

Wat dat betreft is de uitleg bij het artikel ook onjuist: een polarisatie zorgt niet dat je gras groener wordt en de lucht blauwer, het filter zorgt er juist voor dat het strooilicht wat voor een vale waas over je foto zorgt niet door de sensor wordt opgevangen.
Hierdoor kun je met een pola dus ook foto's maken buiten de 'gouden momenten' van de fotografie om (rond zonsopgang en zonsondergang, dan heb je het beste licht).

Met deze sensor ga je dus ook al het strooi licht opvangen en moet je dus achteraf mogelijk meer dan de helft van de pixels uitschakelen omdat de orientatie van het licht niet klopt.
Het hele idee van een polarisatie filter is nu juist dat je er ongewenst licht mee uitfiltert. Je wilt die fotonen dus juist niet op je sensor hebben.
Hierin ga ik een heel eind met je mee. Vanuit de efficientie van de fotogevoelige laag wil je zo min mogelijk ongewenste fotonen zodat alleen dat wat je wil vastleggen een pixel daadwerkelijk bereikt.

Om die reden zal dit in mijn beleving dus ook inderdaad geen volledige vervanging van een filter zijn maar extra informatie die in de nabewerking gebruikt kan worden.
Het wachten is op de vergelijking maar vooralsnog heb ik zeker niet veel vertrouwen in een software optie om de hardware te vervangen.
Net als de light field camera is het misschien een leuk idee en concept maar in realiteit is een goede foto met een juiste afstelling vele malen beter.
Als het gewoon in je RAW file opgeslagen wordt zou ik het zeker kopen. Heb je het niet nodig? Geen probleem, gebruik het niet. Ben je in een situatie geweest waar het ineens wel handig zou zijn? Geen probleem, softwarematig draai je hem aan.
Jammer dat dit niet mogelijk is met een ND filter, graduated of niet. Maar als ik tussen twee gelijkwaardige camera's zou moeten kiezen, een met en een zonder, is de keuze direct gemaakt. Ik heb mezelf vaak vervloekt omdat ik de pola niet bij de hand had.
Als je goed naar het plaatje kijkt, dan zie je dat achter de subpixels een polarisator met verschillende richting zit. Per groep van pixels, krijg je dan dus een totale meting van de polarisatie richting. Er is dus géén vast polarisatie filter, maar juist een daadwerkelijke meting van de richting van de polarisatie. Dat betekent dus dat je pixels in de foto niet alleen een RGB waarde krijgen, maar ook een polarisatie richting. Je kunt daarmee achteraf een polarisatie filter toepassen.
Maar kan je het ook uitschakelen als je het niet wenst? Ik draag ook geen gepolariseerde zonnebrillen meer omdat deze voor mij ongewenste bijwerkingen had. Zo verschenen in mijn autoraam en raam van m'n boot allemaal donkere vlekken als ik de bril op had.
Misschien wat off-topic, maar:
Ongewenste bijwerkingen? Als je er twee over elkaar houdt, kun je al het licht blokkeren. (voorbeeld) Autoruiten, en blijkbaar ook bootruiten worden vaak gepolariseerd om de bestuurder te beschermen tegen hinderlijke reflecties. (Van bijvoorbeeld die goed opgepoetste auto voor je, of zonlicht op het wateroppervlak: als je hierdoor verblind wordt.) Met nog een zonnebril erbij, zie je (haast) niks meer, nee. In dat geval kun je inderdaad beter voor een "gewone" bril gaan.

LCD-monitoren hebben trouwens ook zo'n filter. Ik heb sinds kort een gepolariseerde zonnebril en kwam erachter dat m'n twee monitoren ieder de polarisatiefilters anders hebben zitten. De ene horizontaal en de ander diagonaal. Best grappig. :P (Bij de één zie ik niks als ik recht zit, bij de ander als ik m'n hoofd een stuk kantel.)

On-topic:
Ik weet niet of je het kunt in- en uitschakelen. Dat zou wel een leuke feature zijn. :)

[Reactie gewijzigd door Nonstop decay op 24 juli 2024 10:18]

Ongewenste bijwerkingen?
Tja, aangezien ik m'n zonnebril vooral in de auto gebruik zijn deze vlekken een ongewenste bijwerking voor mij. Ik heb even een plaatje gezocht, en dit is het effect wat ik bedoel:
https://simple.wikipedia....ing_polarizing_filter.jpg
Het is dus niet helemaal zwart of egaal getint. Je ziet allemaal vlekken. Kennelijk ontstaat dit door het specifieke uithardingsproces van autoramen.

Hoe dan ook, kan ik mij voorstellen dat je voor een shoot met auto's niet allemaal vlekken in de ramen wilt hebben.
Zo te zien wordt het los opgeslagen per pixel. Dus ja je kan het zelfs achteraf uitschakelen/instellen als je deze RAW files met het juiste programma kan bewerken.
Niet onbelangrijk aan een polarisatiefilter is dat je er ook reflecties mee kan verminderen.
Dat wilde ik ook zeggen. "Gras groener en lucht blauwer" is een ernstig beperkte uitleg van een polarisatie-filter.
En de zomerse "blauwe waas" in de verte verminderen, in bijv landschappen.
Maar reflecties is wmb nog wel belangrijker. Fantastisch voor al het net geregend heeft, of als je dingen in een museum achter glas wil schieten.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 10:18]

? Dat diagram suggereert dat je bij deze sensor van elke subpixel de polarisatie kan instellen. Wat zou daar het nut van zijn?
De polarisatie heeft voor reflecties (ramen, water, lucht) andere waarden als voor matte oppervlaktes, of reflecties vanuit andere hoeken. Wat kan je ermee... tja, er is vast wel iets mee te doen.
Waarom gebruikt Tweakers toch steeds het woord patent i.p.v. octrooi, de correcte Nederlandse benaming?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.