PHP viert 20ste verjaardag

Php bestaat maandag 20 jaar. Versie 1.0 van Personal Home Page Tools, PHP Tools, kwam uit op 8 juni 1995. De functies van de scripttaal waren in eerste instantie nog beperkt. Php werd in 1994 ontworpen door Rasmus Lerdorf, een senior softwareontwikkelaar bij IBM.

Met de aankondiging en het publiceren van de broncode in 1995 van de 'homepage tool' nam php een aanvang, ook al ging het nog slechts om een beperkte set cgi-binaries. Tegenwoordig staat php niet meer voor Personal Homepage Tools, maar voor php: Hypertext Preprocessor. Dit geeft duidelijk aan waar de taal vooral voor gebruikt wordt, namelijk informatie verwerken tot hypertext. Php werd mede afgeleid van Perl, maar lijkt het meest op C. Groot voordeel van php is dat het mogelijk is objectgeoriënteerd te programmeren. In hetzelfde jaar als php 1 kwam ook versie 2 uit, waarbij de tools nog even tot FI of Forms Interpreter omgedoopt werden. Na het compleet herschrijven van de code werd de naam alweer aangepast tot Personal Home Page Construction Kit.

De scripting-interface won snel aan populariteit. In 1998 bleek uit een onderzoek van Netcraft dat al 60.000 domeinen headers met de term 'php' droegen. In 1997 herschreven twee Israëlische ontwikkelaars de parser en vormden zo de basis voor php 3 en in juni 1998 kwam versie 3 officieel uit, waarmee de grondslag voor het huidige php gelegd was. De twee Israëli's Zeev Suraski en Andi Gutmans herschreven na versie 3 de parser. Dit werd in 1999 de Zend Engine. De vierde incarnatie van de scripttaal zag het levenslicht op 22 mei 2000 met Zend Engine I.

Php 5 kwam al op 13 juli 2004 uit met Zend Engine II, maar de versie bleef lang instabiel. Momenteel is de recentste stabiele versie van de parser versie 5.6.9, die sinds 14 mei 2015 uit is. Op het moment van schrijven bestaan de 5.4.x-, 5.5.x- en 5.6.x-branch naast elkaar. Versie 6 van de scripttaal zal nooit uitkomen: het doel was meer native unicode-ondersteuning toe te voegen, maar dat is niet gelukt. Veel onderdelen van php 6 werden terug-geport naar php 5.3. Er is wel discussie geweest of de volgende versie 6 of 7 moest gaan heten, maar omdat het unicode-experiment gefaald is, is besloten versie 6 over te slaan.

Php's mascotte is een blauwe olifant, of elePHPant ontworpen door Vincent Pointier

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

08-06-2015 • 17:39

126 Linkedin

Reacties (126)

Wijzig sortering
Een van de mooiste artikelen over PHP (waarschuwing: het is een enorme rant) vind ik http://me.veekun.com/blog/2012/04/09/php-a-fractal-of-bad-design/. Hij gaat echt stapsgewijs af wat er allemaal mis is met de taal, en iedereen die PHP wel eens gebruikt heeft zal wel dingen herkennen. Het is heel fijn om even gauw iets neer te zetten, en het is behoorlijk krachtig, maar er is toch wel erg veel mis mee...
Tjsa, als php programmeur ken ik die wel. Deze blogpost is wel een leuk weerwoord op jouw link.
PHP is gewoon niet ontworpen. Het is een tool die zich van sullig scripttaaltje heeft ontwikkeld tot iets waar enterprise achtige applicaties mee gebouwd kunnen worden en mateloos populair is.
Waarom? Bij de goedkoopste hostingboeren staat het al op je server, 30 miljoen tutorials (ok, de meeste van waardeloze kwaliteit) en zoals de blogpost ook duidelijk maakt, php blijft zich ontwikkelen en nieuwe features inbouwen.
Als ik aan php 4 met register_globals denk en tegenwoordig vrolijks met Traits, Interfaces en Closures bezig ben, dan kun je wel stellen dat php geen lullig scripttaaltje meer is. _/-\o_
Maar een groot deel van de kritiek blijft wel staan imho. Neemt niet weg dat PHP ongelooflijk belangrijk is geweest voor het www zoals we dat vandaag kennen net zoals VHS de videorecorder in huis heeft gebracht ondanks de tekortkomingen van het formaat.
Kritiek op wat, een scripttaal uit het jaar 1994 (want toen was de 'beta') die anno 2015 nog steeds enorm belangrijk is in het huidige IT leven? Frustraties uit voorgaande ervaringen, of domweg ranzige meuk uitproberen en dan zeggen van "hu hu kijk wat mijn output is".. Ja PHP is loosely typed en dan krijg je (mede doordat!) dit soort dingen.
Pak dan nog even het enorme succes erbij, en de backwards compatibiliteit en ga zo maar door, dan kun je eigenlijk alleen maar stellen dat het een zeer krachtige en robuust 'pakketje' is.

Ik als programmeur word af en toe zo moe van die discussies omtrent het 'gelijk hebben' en eigenlijk nog meer het afkraken/ranten op PHP. Dat heeft misschien vooral te maken met mensen die ooit eens PHP hebben aangeraakt of een blog hebben gevonden met 'kijk hoe slecht PHP is'. Kom eens 1op1 zitten, lokaal, en wijs mij dan precies zelf eens aan met je eigen ervaringen waarom je PHP zo *** vindt. 90% van de mensen die ranten over PHP komen de 'slechtere' dingen van PHP niet eens tegen omdat ze geen idee hebben hoe het allemaal precies in elkaar zit. Prima, je snapt een blog waarbij iemand het uiterste pakt, en wat dingen erbij roept die je als volwassen programmeur toch niet zo oplost of überhaupt gebruikt.

Ik heb in mijn periode als PHP programmeur (en dat is 7 jaar lang) nog maar 2 WTF momentjes gehad. Wellicht zou iemand beter een blog kunnen schrijven waarom mensen het meest ranzige meuk moeten verzinnen om een product onderuit te halen. Alsof je je kat in de magnetron doet om hem te drogen. - No shit - dat het niet fatsoenlijk werkt.

Dit is de verjaardag van PHP en men zou dan eens de betere en positievere punten eruit moeten halen. Die eindeloze discussies en rants op PHP zijn al vaak genoeg gemaakt op de fora's. Elke gek heeft zijn gebrek, en toevallig is PHP iets gekker dan de rest. Toch wordt het meer dan 80% gebruikt op alle websites wereldwijd. :Y)
Ja PHP is loosely typed en dan krijg je (mede doordat!) dit soort dingen.
I call bullshit. De rariteiten van PHP worden niet geïmpliceerd door een loose type system. Dat de string "foo" gelijk is aan de string "0" is gewoon quatsch, hoe je het ook bekijkt. Javascript geeft dan ook gewoon false, ookal gebruik je == en niet ===. Dat is intuitief, wat PHP doet niet. Het feit dat beginners daar keer op keer weer tegenaan lopen en dat daar internetpagina's over volgeschreven zijn, geeft aan dat het gewoon een verkeerde designkeuze is geweest (hoewel er in PHP natuurlijk geen design achter zit - er wordt code ingetypt, en alle bijwerkingen van de code bepalen hoe de taal werkt ipv andersom)
90% van de mensen die ranten over PHP komen de 'slechtere' dingen van PHP niet eens tegen omdat ze geen idee hebben hoe het allemaal precies in elkaar zit.
Dat wil niet zeggen dat de rants van de overige 10% ongegrond zijn. Eigenlijk loop je nu vooral te bitchen op wie het zegt, en niet over wat er wordt gezegd. Dat kun je nauwelijks constructief noemen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 9 juni 2015 10:08]

Ik heb ook nooit gezegd dat er geen rare dingen in staan, echter is het vrij simpel om de meeste vage meuk te produceren; puur omdat het kan. Gebruik dat dan niet als argument.

En verder loop ik te 'bitchen' op hoe het gezegd wordt. Als iemand hier de moeite neemt om in eigen woorden eens goed zijn eigen mening te weergeven (zoals jij bijvoorbeeld nu doet) dan hoor je mij absoluut niet klagen. Even simpel weer een blog x of y linken vanwege 'php is kudt' dan vind ik dat jammer.
De taal die we vandaag hebben zal niet veel gelijkenissen meer hebben met wat er in '94/'95 werd geschreven.

Kritiek zoals de inconsistente benaming van functies of de soms verwarrende of ontbrekende foutafhandeling zijn zeker terecht. Ook al de eigenaardigheden die erin zitten zullen, zeker bij beginners, voor verwarring zorgen. Wie verwacht nu dat per default PHP de strings '7.1' en '7.10' aan elkaar gelijk zou stellen? Als je het eenmaal weet is het allemaal niets, maar soms weinig intuitief.
Ik ben wel benieuwd naar je 2 WTF momentjes :+

Zelf ook heel wat jaren PHP ontwikkeld. Inmiddels andere talen, en geen web meer.
Ik programmeer al 11 jaar in PHP (daarnaast ook Java en C) en heb het zien uitgroeien van gedrocht tot mooie taal. Ook de wijzigingen die er aankomen in PHP 7 (ja 6 wordt overgeslagen, is geen discussie voor hier) vind ik helemaal geweldig. (Zoals onder andere void).

Heb wel vaker wat wtf momentjes gehad maar vind het zeker geen slechte taal te noemen. Zeker niet als je je ook nog is bedenk hoeveel sites/webbased applicaties hier mee draaien. Dat is niet voor niks volgens mij. Als het echt zo slecht geweest was waren mensen allang overgestapt op de talloze alternatieven die er zijn.

[Reactie gewijzigd door defixje op 8 juni 2015 22:58]

Ik programmeer nu 10 jaar in voornamelijk PHP en daarnaast C#. Een programmeertaal bied je gewoon een set gereedschappen en mogelijkheden aan, en het is aan de programmeur om hier 'verstandig' mee om te gaan.
Het manko van heel veel C#/.net programmeurs is imho dat Visual Studio ze zo verschrikkelijk lui heeft gemaakt dat ze niet meer goed weten wat ze precies aan het coden zijn.
PHP geeft ontwikkelaars veel te veel rare mogelijkheden zoals eval(), goto, $$, includen overal waar je maar wilt, en nog meer rare mogelijkheden om onleesbare code en bugs te ontwikkelen.
Mijn huidig werkgever is ook hoster (erbij, geen core business), en laatst een applicatie offline getrokken die in werkelijk ieder bestand een stuk of 20 keer 'eval()' gebruikte. Laten we dat maar niet doen..
Ik zou als werkgever even gaan nadenken of ik wel de juiste mensen in dienst heb die dit soort functies of fratsen gebruiken.

Tuurlijk eval() = EVIL en had er nooit in mogen zitten, maar een beetje programmeur moet dit gewoon weten. net als goto, wel zelf respecterende programmeur gebruikt zo'n functie nou.

En over het includen dat is al helemaal achterhaald als je met frameworks en namespaces werkt.

Ik snap wat je probeert te zeggen, maar dit zijn wel mankementen voor programmeurs die met hun tijd zijn meegegaan.
De applicatie waar ik het over had was niet door ons ontwikkelt, maar een open source dingetje dat door een amper technische hobby'ende klant ergens vandaar was geplukt.
Dit zijn hiermee wel direct het soort applicaties dat PHP, in ieder geval bij sommige mensen, zijn slechte naam bezorgd.
En goto is pas recent geintroduceerd he, meest bizarre toevoeging ooit. 2014 oid.

[Reactie gewijzigd door thegve op 11 juni 2015 23:32]

Ik heb zelf ook wel eens een wtf momentje gehad. Ben je aan het rekenen, telt PHP er ineens 1ct bij op. Dus 0.01.

Op papier alles naberekend, klopt. Op PHP regel voor regel de berekening gecontrolleerd, gaat ineens fout. Bleek uiteindelijk te zitten in de manier hoe floats worden opgeslagen. Maar op dat moment dacht ik toch echt ff dat het spookte haha.

//pseudo code ter illustratie wat er in feite stond
1.98 + 1 = 2.99
Dat is niet zo zeer een fout van PHP als wel van algemene floating point arithmatic: http://docs.oracle.com/cd...568/ncg_goldberg.html#680
Klopt. Het ging dan meer over een WTF momentje dan over PHP zelf ;)
Wat ook een leuke is (pas gehoord van een mede programmeur) als je het volgende doet in PHP:
 • 1 + 2 * 3
PHP geeft daar 9 terwijl meeste programmeertalen daar 7 geven.

Uitleg:
 • PHP doet: (1 + 2) * 3
 • Andere doen: 1 + (2 * 3)
Net even getest, maar PHP geeft ook gewoon 7 terug (zoals het hoort).

Zelf gok ik niet eens meer of een programmeertaal de juiste haakjes plaatst. Plaatst ze altijd zelf, weet ik zeker dat het klopt wat ik bedoel en is tevens ook leesbaarder voor de programmeur.
Er zijn inderdaad genoeg problemen met PHP, maar er zijn ondertussen ook een aantal projecten die hier proberen oplossingen te bieden (zoals Facebook met HHVM en hack).

Ook is het feit dat iemand die al jarenlang met PHP werkt niet zo snel zal overschakelen, ten eerste omdat je niet meer zo snel leert als toen je 15 was, en het ook dikwijls te duur/teveel moeite (bv. freelancers) is.
Een groot deel van het slechte imago van PHP komt helaas juist van de mensen die het op hun 15e geleerd hebben en er uiteindelijk ook gewoon zonder schaamrood op de kaken geld voor zijn gaan vragen.

Dat is de taal natuurlijk niet aan te rekenen, maar het feit dat het zo'n lage instapdrempel heeft en er zoveel tragisch slechte scripts mee gemaakt zijn heeft de impressie die men heeft van de gemiddelde PHP programmeur geen goed gedaan.
Met PHP kan men prachtige dingen doen. Al behoorlijk vroeg in het leer proces.
Ben zelf student.

Tuurlijk niet ieder script is even mooi of goed, maar daar kan van geleerd worden.
Zoals leren van Louie van Gaal hoe je niet Engels spreekt.

Zolang de lelijke scripts gestructureerd worden neer gezet, zullen ze makkelijk verbeterd kunnen worden. Want leesbare code is belangrijk.
En het komt niet door die mensen die het op hun 15e geleerd hebben, maar door de giga bedrijven(en overheids instanties) die er zo belachelijk veel voor over hebben.
Ik denk dat je mijn comment verkeerd hebt opgevat. Het ging mij niet om PHP zelf, maar om de perceptie. En die is gewoon negatief door al die gasten die op hun zolderkamer PHP hebben ontdekt en het hebben leren gebruiken, zonder dat ze te maken kregen met goede code practices. Daardoor hebben ze allemaal het wiel honderden keren opnieuw uitgevonden, en die waren echt niet allemaal rond.

Dat is iets waar de algemene indruk van PHP onder mensen die het wel kennen maar weinig gebruiken nog steeds onder lijdt.
Meeste is inderdaad nix meer dan een rant, klinkt echt alsof hij de php.net docs er eens bijgepakt heeft als "profesioneel programeur". Meeste wat hij minpunten vindt, vind ik juist pluspunten en veel overige punten zijn gewoon "normaal" als je PHP echt als taal kent.
PHP is ondertussen een sterke taal geworden in zijn doelgebied(het web) en op redelijk wat vlakken erbuiten.
Meeste is inderdaad nix meer dan een rant, klinkt echt alsof hij de php.net docs er eens bijgepakt heeft als "profesioneel programeur".
Het is zeker een rant, maar ik vind het wel een heel sterk onderbouwde rant.

Overigens, als je zijn overige artikelen leest, dan zie je dat de schrijver bij Yelp werkt als webdeveloper, en wel degelijk professionele ervaring heeft met PHP en verschillende andere talen.

Je kunt het met hem oneens zijn, maar dat artikel afdoen als "een rant van iemand die een keer php.net er bij heeft gepakt" is wel heel erg kort door de bocht.

Overigens ben ik het als iemand met ervaring in een dozijn programmertalen op best veel punten met hem eens.
... veel overige punten zijn gewoon "normaal" als je PHP echt als taal kent.
Dat je er aan went wil niet zeggen dat het geen minpunten zijn.
Ik vind het een zwak onderbouwde rant, ik werk er al vele jaren mee en meer dan de helft is gewoon onzin, of hij snapt PHP gewoon niet.

Hoezo is alles een minpunt?
json_decode returns null for invalid input, even though null is also a perfectly valid object for JSON to decode to—this function is completely unreliable unless you also call json_last_error every time you use it.
Dit is in andere functies net zo in PHP, ik noem maar wat, SQL calls, dat is gewoon een taal design "keuze".
array_search, strpos, and similar functions return 0 if they find the needle at position zero, but false if they don’t find it at all.
0 kan ook false zijn, maar ook gewoon 0. In PHP dien je 0 niet als FALSE te gebruiken. Het kan, wil niet zeggen dat je het zo dient te gebruiken. (Gezien PHP op PERL gebaseerd is, waar je ook vrijwel alles op 100 verschillende manieren kan schrijven of gebruiken)
▸There is no way to declare a variable. Variables that don’t exist are created with a null value when first used.
Wat? Klopt dat het niet hoeft, is gewoon gemakzucht, wat is daar een minpunt aan?
http://php.net/manual/en/language.variables.php
E_STRICT is a thing, but it doesn’t seem to actually prevent much and there’s no documentation on what it actually does.
http://php.net/manual/en/migrating5.errorrep.php ??
Duidelijk toch?
E_STRICT (integer) Enable to have PHP suggest changes to your code which will ensure the best interoperability and forward compatibility of your code.
▸Function calls are apparently rather expensive.
Overhead is vrij weinig op het geheel, ik heb enorme performance winsten gezien door projecten te POOPen en alles in functies te rammen. Overhead < dezelfde "functie" 100 keer verspreid in de code.
▸The procedural parts of PHP are designed like C, but the objectional (ho ho) parts are designed like Java. I cannot overemphasize how jarring this is. The class system is designed around the lower-level Java language which is naturally and deliberately more limited than PHP’s contemporaries, and I am baffled.
Design keuze, huilen om niets. Java OOP is een stuk makkelijker dan die van C.
▸Classes are not objects. Any metaprogramming has to refer to them by string name, just like functions.
Klopt, die moet je laden als een object, alleen een Class huppeldepup { brok code } creeërt geen object.

Plus het standaard Var=Int en in=var gehuil, wat tevens ook gewoon een design keuze is voor gemakzucht. En het is geen minpunt, ik snap dat een int minder ruimte inneemt enzo, maar is dat nu nog van belang? Int=var en var=in, niet dat 1.5 meteen een float moet worden. Alsof de C oplossing "makkelijk" is, in tegenstelling.

De rest is vrijwel allemaal huilen om niets en het niet eens zijn met design keuzes van PHP, gebruik de taal dan niet.

Het is een bijna compleet ongefundeerde rant van een boze C programmeur die vindt dat programeren zo idioot complex mogelijk in elkaar dient te zitten.

[Reactie gewijzigd door batjes op 9 juni 2015 13:18]

Dat je er aan went wil niet zeggen dat het geen minpunten zijn.
Ook iets over Stockholm syndroom, en zo.
Dat artikel is een klassieker en heeft in principe gewoon gelijk. Dit is echter een leuke tegenhanger:

http://blog.codinghorror.com/php-sucks-but-it-doesnt-matter/

PHP is puur technisch-theoretisch gezien een mindere taal, met een aantal blunders erin. En toch maakt dat niet zo veel uit. Het is namelijk een extreem produktief, goedkoop en breed beschikbaar platform met een mega community. En dat telt zwaarder.

Iemand die een jaartje PHP heeft gedaan kent de eigenaardigheden, en vanaf dat moment is het nauwelijks nog een probleem. Gekoppeld met de moderne frameworks is het al met al gewoon een zeer sterk platform.
Kijk, eens een uitgebreid artikel over wát er nu zogenaamd mis zou zijn met PHP. Na hem eens globaal doorgelezen te hebben kom ik tot de conclusie dat ik me niet zo stoor aan de opgenoemde punten. :)
Het is niet omdat iets veel gebruikt word en er enorm veel mooie dingen mee worden gedaan dat het in de kern ook een goede tool is. Er zitten heel wat quirks in de taal die je verrassen als beginner.

En waarom zou je gaan forken? Het enige wat je daarmee bereikt is dat je scripts niet langer compatibel zijn met het origineel en dat je enorm veel werk moet gaan steken in het maintainen ervan.
php is handig om lekker lossy in te programmeren scripten. Je kan er makkelijk een simpele website in bouwen (jup, heb ik ook zelf gedaan :)) en het is vrij makkelijk te leren. Verder heeft het een primitieve vorm van object oriëntatie die voor het simpele werk wel genoeg is.

Echter voor grotere, belangrijkere, webapplicaties kies voor C# ASP.net als serverside taal/omgeving. In elk opzicht object georiënteerd, na verhouding eenvoudiger (voor grotere applicaties) MVC standaard, etc.
Laten we het maar bij je eigen mening houden, je praat nu alsof je C#/ASP.net MOET gebruiken voor grotere webapplicaties.

Het is absoluut niet verkeerd om frameworks als Laravel of Codeigniter te gebruiken voor de grotere webapplicaties, je kunt hier erg nette en georganiseerde code mee schrijven.
Laten we het maar bij je eigen mening houden, je praat nu alsof je C#/ASP.net MOET gebruiken voor grotere webapplicaties.
Waar zeg ik dat? Als je in PHP (of één van de vele frameworks, die weer vele subframeworks vereisen met nog eens veel meer subniveau's) een gigantische applicatie wil schrijven, ga dan gerust je gang.

Meeste frameworks zijn tegenwoordig ook geschikt voor ASP.NET/MVC of als je dat niet wil is een simpele oplossing van MVC + bootstrap vaak al meer dan genoeg.
Sterker nog als je standaard MVC gebruikt (standaard template) heb je al Modernizr, jquery en bootstrap. En dan heb je al genoeg aan front-end gedaan en kan je je lekker gaan richten op het echte back-end werk. :) Althans, dat is mijn mening ;)

Het is geheel mijn mening dat PHP beter geschikt is voor kleinere sites, en ASP.net is beter geschikt voor het grote werk. Ik bedoel maar, als 90% van je applicatie front-end is, ga alsjeblieft niet aan de haal met ASP.net. Maar als je applicaties (vele) moeilijke berekeningen moet doen / taken uitvoeren, dan kan je echt (naar mijn mening) beter met ASP.net gaan werken.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 8 juni 2015 18:19]

of één van de vele frameworks, die weer vele subframeworks vereisen met nog eens veel meer subniveau's
maakt niet uit of er subframeworks zijn, punt is dat het modulair, OOP en duidelijk/goed georganiseerd is, evenzeer als dat het .NET framework dat is.

Je bent hier overigens nu wel server-side en client-side door elkaar aan het gooien. Bootstrap heeft helemaal niets met MVC te maken (MVC is server-side), en ook dingen zoals Modernizr en jquery kan je perfect in eender welk PHP framework gebruiken.

Zelfs de installatie is helemaal simpel sinds de komst van composer: "composer require bootstrap" et voila, het staat er klaar voor gebruik...

[Reactie gewijzigd door ktorfs op 8 juni 2015 18:20]

Zelfs de installatie is helemaal simpel sinds de komst van composer: "composer require bootstrap" et voila, het staat er klaar voor gebruik...
NuGet? :+

Soms is het zo makkelijk als je een goede IDE hebt ;)
Ewa, wa?!

Nooit NPM gebruikt? Echt precies hetzelfde :/

Ik vind het om eerlijk te zijn een beetje rare argumenten die je gebruikt. MVC kan je in PHP evengoed Symfony 2 gebruiken en dan heb je je 'framework'. Bootstrap, jQuery en Modernizr vind ik complete onzin, heeft niets met server-side te maken.

Als iemand die aan beide kanten ontwikkeld (heeft) kan ik je vertellen dat er voor beide kanten iets te zeggen is. Maar de eenvoud waarmee je replied, dwz; popi-jopi NuGet noemen, geeft aan dat jij die ervaring niet hebt.

En gewoon om even popi-jopi terug te doen: niet iedereen is afhankelijk van een goede IDE. Sterker nog, Javascript/CSS doe ik liever in Sublime Text, C# doe ik liever in Visual Studio. Probeer maar eens fatsoenlijk LESS te gebruiken in Visual Studio zonder dat alles continu verspringt ;)

EDIT: ik werk overigens in Visual Studio 2012. Ik weet (nog) niet hoe Visual Studio 2013 is :)

[Reactie gewijzigd door Nickvda op 9 juni 2015 13:17]

Natuurlijk heb ik een goede IDE, in PhpStorm is composer ook volledig geïntegreerd hoor als je dit wil. Maar persoonlijk werk ik voor zulke dingen zelf liever met de CLI, zoals ik al eerder zei: het is maar wat je gewoon bent...
Ja, composer is redelijk gelijk aan NuGet, zo te zien. NuGet is ook volledig CLI bestuurbaar ;)
Persoonlijk vind ik het een stuk fijner om te programmeren in PHP dan in C / C# of python.

Qua ide heb ik wel is van PhpStorm gehoord en gebruikt, Alleen vind ik Sublime Text toch een stuk fijner werken.

Nuget heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt. Zie eigenlijk niet 1-2-3 he nut er direct van in om het te gebruiken maar dat zal wel omdat ik me niet heb ingelezen erover.

Wat me opviel en waarom ik reageer :
Sterker nog als je standaard MVC gebruikt (standaard template) heb je al Modernizr, jquery en bootstrap.
Bootstrap zou ik zelf weinig tot niet gebruiken , ja het is handig om snel ff een website up te krijgen maar alles wat via bootstrap gemaakt word tegenwoordig kun je zo 1-2-3 zien als je de website laad. 80% van de sites met bootstrap zijn eigenlijk allemaal hetzelfde. Ik ga dan liever voor iets meer moeite en bouw de applicatie zonder al die "voorgebakken" standaardjes.

Misschien dat ik een special snowflake ben in dat geval ? i dunno ^^
Qua ide heb ik wel is van PhpStorm gehoord en gebruikt, Alleen vind ik Sublime Text toch een stuk fijner werken.
Sublime Text is meer een editor, geen volledige IDE. En een IDE is natuurlijk ook maar zo goed als de wat de gebruiker er van kent. Ondertussen bevatten alle IDE's zoveel functionaliteit dat het een volledig leerproces op zich is.
Bootstrap zou ik zelf weinig tot niet gebruiken , ja het is handig om snel ff een website up te krijgen maar alles wat via bootstrap gemaakt word tegenwoordig kun je zo 1-2-3 zien als je de website laad. 80% van de sites met bootstrap zijn eigenlijk allemaal hetzelfde.
Als je het default Bootstrap thema gebruikt is dat inderdaad zo, maar van zodra je zelf je thema (CSS) begint aan te passen heb je vrij snel een uniek uitzicht. Bootstrap is heel handig omdat je een standaard hebt van stylesheets en componenten die je in elk project kan herbruiken.
Bootstrap zou ik zelf weinig tot niet gebruiken , ja het is handig om snel ff een website up te krijgen maar alles wat via bootstrap gemaakt word tegenwoordig kun je zo 1-2-3 zien als je de website laad. 80% van de sites met bootstrap zijn eigenlijk allemaal hetzelfde. Ik ga dan liever voor iets meer moeite en bouw de applicatie zonder al die "voorgebakken" standaardjes.
Als je een beetje een front-ender in je team hebt gooi je natuurlijk wel je eigen stijling over Bootstrap heen. Helaas bestaan er wel veel ' dertien in een dozijn' Bootstrap sites, maar Bootstrap valt echt wel te customizen.

Ikzelf gebruik voornamelijk Bootstrap vanwege de responsive utilities, al moet ik me ook eens gaan verdiepen in alternatieven zoals Skeleton e.d.
Beetje offtopic, maar sinds kort gaat mijn voorkeur uit naar http://semantic-ui.com/ :) het is makkelijker aan te passen, modulair en zeer uitgebreid. Daarnaast is het de HTML die je nodig hebt om iets te doen een stuk schoner (vandaar ook de naam).
Alleen een paar plug-ins zoals date picker ontbreken helaas nog.
Maar als je applicaties (vele) moeilijke berekeningen moet doen / taken uitvoeren, dan kan je echt (naar mijn mening) beter met ASP.net gaan werken.
Op welke statistiek heb je dat gestoeld?

Het voordeel van ASP.NET zit amper in de rekensnelheid. Als dat de reden is dat je voor ASP.NET gaat had je al beter een stuk native code kunnen schrijven. Het zit in het feit dat ASP.NET een webapplicatie ook echt als een applicatie behandelt en niet als losse requests. Met een goed framework (dat helemaal niet zoals jij suggereert "vele subframeworks" nodig heeft) kom je daar in PHP ook een heel eind mee.

Jouw mening lijkt vooral gebaseerd op hearsay en foute aannames gebaseerd op hoe PHP vroeger in elkaar stak, zoals dat wel vaker het geval is bij mensen die PHP graag afkraken.
Wat bedoel je precies met 'Sterker nog als je standaard MVC gebruikt'? Het komt bij mij over alsof je MVC als een soort applicatie ziet.

Ik zie MVC in ieder geval als Model View Controller, een manier van programmeren waarbij controllers worden aangeroepen, crud acties door de models verricht worden en de views html, php en/of template tags bevatten. Bedoel jij iets anders? Je kan prima MVC toepassen met php :Y) . Populaire frameworks zoals laravel en codeigniter zijn hier een voorbeeld van.

En PHP is ongeschikt voor grote applicaties? Facebook (één van de grootste en meest gebruikte applicaties op dit moment) Google, Yahoo en wikipedia draaien prima op PHP en zijn nou niet bepaald kleine 'applicaties' :) Daarnaast is ASP.net van microsoft en draait bij voorkeur op microsoft servers en dat is vrij kostbaar zeker voor grote applicaties met meerdere servers.
Maar als je applicaties (vele) moeilijke berekeningen moet doen / taken uitvoeren, dan kan je echt (naar mijn mening) beter met ASP.net gaan werken.
Nee, dan splits je dat meestal op in verschillende services die je in c++ schrijft als ze toch zo rekenintensief zijn.
Laten we het maar bij je eigen mening houden, je praat nu alsof je C#/ASP.net MOET gebruiken voor grotere webapplicaties.

Het is absoluut niet verkeerd om frameworks als Laravel of Codeigniter te gebruiken voor de grotere webapplicaties, je kunt hier erg nette en georganiseerde code mee schrijven.
Ik zou het eerlijk gezegd nog een stukje verder door zetten: PHP en veel wat er qua libraries aan vastgeschroeft wordt is ongeschikt voor het moderne web, waar de standaard character encoding voor alles UTF-8 is. Het is zelfs zo dat bepaalde onderdelen zoals een XmlHttpRequest officieel niet eens meer andere encodings ondersteunen en onder de kap alles van/naar UTF-8 dienen om te zetten voor een request/response verstuurd/ontvangen wordt.

Je moet dus back-to-front en front-to-back volledig Unicode ondersteuning hebben en daar valt PHP gruwelijk in het water.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 9 juni 2015 00:12]

Echter voor grotere, belangrijkere, webapplicaties kies voor C# ASP.net als serverside taal/omgeving. In elk opzicht object georiënteerd, na verhouding eenvoudiger (voor grotere applicaties) MVC standaard, etc.
Dan doen wij blijkbaar iets verschrikkelijk verkeerd... En we ontwikkelen grote applicaties in PHP gebruikmakend van MVC* voor bedrijven in de orde van AB Inbev, BNP Paribas, de Persgroep (VTM), etc... .

Hel op het moment zit ik op een "Big Data" project waar er ook een grote portie PHP code (voor de dashboard en de rest api) achterzit.

Misschien is dat iets typisch Nederlands, maar in Belgie kom ik zelden .NET dingen tegen op het web, als het niet in PHP is geschreven dan is het 9/10 Java. Laatste keer dat ik genoodzaakt ASP.net heb gedaan was Umbraco voor E5 mode en dat is al meer dan 5 jaar geleden.

* Het jaar 1999 heeft btw gebeld het wil zijn argument terug. Zend Framework / Symfony / Laravel / CakePHP zit al aan versie hoeveel ondertussen en dat zijn toch MVC frameworks of bieden die mogelijkheid aan... .

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 8 juni 2015 18:38]

Pas op, veel (ex-)overheidsbedrijven draaien Microsoft-stuff. NMBS, De Lijn en bpost bijvoorbeeld.
Klopt mja de Belgische overheid dat is een wereld op zich.

Die draaien geen Microsoft stuff omdat je "voor grote belangrijke applicaties C#/Asp.NET nodig hebt", daar zal wel wat gelobby achter hebben gezeten.

Heb trouwens het gevoel dat men daar vanaf aan het stappen is. Zie bij toch veel nieuwe overheidszaken de .php extensie opduiken.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 8 juni 2015 18:46]

Als ze ergens de .php-extensie gebruiken, dan hebben ze andere problemen.
Dat is, ook in PHP, toch nergens voor nodig?
Ligt er aan wat je bedoeld. In de backend ontkom je waarschijnlijk niet aan die .php extensie, maar als je een URL ziet zoals example.com/webpagina.php dan kan dat inderdaad netter opgelost worden.

Maar misschien is dit niet wat je bedoelde?
Jawel. :-)

Maar ik neem niet aan dat Simplicidad heel veel verschillende backends van overheidszaken bekijkt?
Hell, de domain controller bij de NMBS heeft zelfs als domeinnaam msnet meegekregen, waar het 10 jaar terug nog ging om verschillende regionale domeinnen (domain-ne, domain-nw, ...). Toch is de *nix wereld niet helemaal onbekend binnen de groep. Als ik me niet vergis draait heel het EBP seingevingssysteem op *nix. De SAP database servers zijn dan vorige zomer weer omgezet van Solaris/Oracle naar Windows/MSSQL

Neemt niet weg dat FEDict wel weer zeer open source minded is. Zo werkt de EID middleware op alle belangrijke platformen: Windows, OS X en Linux.
Het is ook maar wat je gewoon bent. Met de bestaande frameworks is het voor een ervaren PHP-ontwikkelaar veel meer moeite om over te schakelen naar een andere taal, terwijl die even goede features hebben als het .NET framework.

Qua OOP is het vooral Facebook dat met HHVM en hack nu een fikse inhaalbeweging qua features aan het maken is, en het lijkt ook wel serieuze voet in de aarde te krijgen op dit moment.

Het overgrote voordeel van PHP is dat je niet OS-gebonden bent, wat je met .NET wel hebt. Ok, er is mono, maar mono zal nooit mee zijn met de nieuwste versie van het .NET-framework, en wat ik me nog herinner van mijn experimenten ermee (is ondertussen wel al een jaar of 2 geleden) is de installatie op Linux servers toch een pak ingewikkelder dan PHP, dat in de meeste distributies out of the box nagenoeg productie-klaar is.
Anoniem: 567718
@ktorfs8 juni 2015 18:24
Owkeej, zoals ik al zei: tijdje geleden dat ik me er nog wat in verdiept heb :-)

Moet wel zeggen, kudos voor MS voor de manier waarop ze de laatste jaren met de Linux/open-source community omgaan, het is wel heel erg anders geweest...
Microsoft doet al jaren mee Linux hoor, o.a. voor de kernel (natuurlijk wel iets meer op hun eigen gericht, zoals HyperV).

PHP is allang niet meer de scripttaal van een paar jaar geleden. Veel dingen zijn verbeterd (zoals aan OOP) en dit zal alleen maar groeien.

We gaan steeds meer naar multiplatform toe: we willen op de TV kunnen browsen, moet (ongeveer hetzelfde) werken op tablets/mobieltjes, etc.
Samen met HTML5 & JavaScript heeft PHP goud in handen. Ze vullen elkaar goed aan (syntax) en bieden ieder zo hun eigen functies.

FB had bijvoorbeeld niet bestaan zonder PHP, same voor onze eigen T.net en de rest van de websites die we tegenwoordig gebruiken. Ik vind dat je steeds meer websites ook gerust applicaties mag noemen, want daar lijken ze toch steeds meer op.

Verder heeft PHP flink zijn leven verbeterd op veiligheid. Wist je dat PHP een van de meest eenvoudige passhash functies heeft? Zelfde voor autoload, namespaces, .. Noem de hele zooi maar op. :P

Nee de tijden dat PHP een rommel was, is toch echt wel achter ons gelaten. Zeker doordat er op rap tempo dingen als globals eruit worden gesloopt. :)

Verder hoop ik dat we functionaliteiten van FB's PHP (hack) gaan terugzien in PHP(6). Zoals o.a. multithreating, maar ook dit is al mogelijk met extensies.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 8 juni 2015 19:01]

Verder heeft PHP flink zijn leven verbeterd op veiligheid. Wist je dat PHP een van de meest eenvoudige passhash functies heeft?
Tuurlijk weet ik dat :P Ik ben ook heel blij met de recente ontwikkelingen. Al mijn nieuwe projecten worden momenteel in HHVM opgestart, en zodra PhpStorm ondersteuning voor hack heeft ga ik ook dat beginnen gebruiken in plaats van normale PHP.

De toekomst ziet er momenteel erg mooi uit voor de PHP programmeurs O-)
PHP is goed bruikbaar voor grote applicaties hoor
Natuurlijk. Ik zeg alleen dat ik ASP.NET dan beter vind. :) Mijn mening.
Maar die baseer je wel ergens op, neem ik aan? Of is het slechts een gevoelskwestie?
Ik snap wat je bedoeld en bij hele grote projecten zal een .Net of een Java beter kunnen zijn.
Ik denk dat het vooral ligt aan wie het maakt, en niet zozeer waarmee je het maakt.

Iedereen is instaat pruts werk af te leveren, maakt niet uit in welke taal je het doet.

Het mooie van alle talen is dat je met creativiteit en het kennen van de beperkingen van je systeem een hele hoop kan bereiken. Als je php zijn limiet kent kan je het altijd nog combineren, met C of JAVA en het zelfde geld voor zoveel andere talen.

Het gaat vaak om de resultaat en niet om de oplossing.

[Reactie gewijzigd door REDSD op 9 juni 2015 10:07]

Iedereen is in staat prutswerk af te leveren, maakt niet in welke taal je het doet.
Hear, Hear!
Ieder zn mening, maar ook objectief gezien lijkt me dat deze post gewoon de bal mis slaat. Als Facebook op php gebouwd is, alsmede 40% (dacht ik?) van alle web applicaties dan denk ik dat het toch echt een volwassen taal is waar je alles in kunt doen.
Facebook is onderhand overgegaan naar Hack toch ? Anyway, PHP een kleine project taal noemen is gewoon naiief. Om maar een voorbeeld te noemen : drupal.
Je hebt in php anders ook enkele zeer goede MVC frameworks. Kijk maar naar Laravel, Symfony2 of CodeIgniter, waarvan zeker de eerste functioneel genoeg is om grote applicaties op te bouwen.
Wat is "lossy" programmeren? :?

PHP is trouwens allang niet meer zo slecht als het ooit geweest is en je rant lijkt vooral over PHP 5.0 te gaan. 5.6 is bijvoorbeeld wat OO betreft duizend keer beter dan die 11 jaar oude versie. Maar goed, schoppen tegen PHP omdat iedereen dat doet is erg makkelijk natuurlijk.

Natuurlijk zijn er nog steeds dingen mis met de taal. Gruwelijk mis zelfs. Maar haal dan wel de echte argumenten erbij, zoals dat "aap" == true en "aap" == 0, maar tegelijkertijd: true != 0. Of het feit dat dit mag: $a = "2d9"; $a++; Dat levert "2e0" op. Maar $b = "2d9"; $b += 1; daarentegen levert het getal 3 op... 8)7

[Reactie gewijzigd door NMe op 8 juni 2015 20:10]

Of je weet beter en het is een flamebait of je woont al jaren onder je geliefkoosde steen.
Verder heeft het een primitieve vorm van object oriëntatie die voor het simpele werk wel genoeg is.
In PHP 4 ja.. PHP 5 is dat niet meer "primitief". Misschien eerst even onderzoek doen voor je wat zegt?
Php werd mede afgeleid van Perl, maar lijkt het meest op C.
In welk alternatief universum lijkt PHP op C ?
Waar vindt jij het dan meer/beter op lijken?

Overeenkomsten:
-"regel" eindes met ;
-curly braces ({/}) voor code blokken
-operators vrijwel gelijk
-zelfde controle structuur
-vele functies die 1 op 1 overeenkomen met bekende C functies (fs funcites, string manipulaties, )
-functie definites (returntype function name (para,meters), heel mysql_* is een 1 op 1 mapping met de C api)

Verschillen bv:
-weak typing
-pointers

Nu zijn er wel meerdere talen die dit gemeenschappelijk/verschil hebben, maar die lijken allemaal op C :)
Allemaal oppervlakkige overeenkomsten. Memory management is compleet anders, C is sterk getypeerd en PHP absoluut niet, PHP kent een vorm van OO en C niet, etc. etc.

Ik kan moeilijk een taal bedenken waar het minder op lijkt dan C.
Ik kan moeilijk een taal bedenken waar het minder op lijkt dan C.
Java is ook een C-like, om maar eens iets te noemen.
Die term slaat op de syntax vorm...
PHP heeft veel functies overgenomen van C. Qua syntax is het echter een mengeling van een aantal verschillende talen.
Groot voordeel van php is dat het mogelijk is objectgeoriënteerd te programmeren.

Dit lijkt me wel een heel beperkte en voor het overgrote deel van PHPs levensduur incorrecte lijst van "voordelen"
Dit lijkt me wel een heel beperkte en voor het overgrote deel van PHPs levensduur incorrecte lijst van "voordelen"
Nou, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Uitgangspunt hierin is/was de vele require(_once) en include(_once) die je voorheen moest gebruiken om een andere file of class te importeren. Tegenwoordig kun je autoloading icm namespaces gebruiken en heb je hier geen omkijken meer naar. Dit maakt PHP zo makkelijk en mijn futureproof voor grote georganiseerde projecten.
Als composer niet had bestaan dan had ik geen groot PHP project kunnen / willen bouwen omdat je dus alle includes en requires zelf moet managen... drama zou dat zijn ;(
Uh, daar heb je nu spl_autoload_register() voor die dat dus voor je doet. Dan maak je in feite je eigen composer (autoloader), maar dan kleiner/beter/leesbaarder
Een autoloader maken die beter is dan Composer? Succes met het gebruiken van andere packages dan in je project ;)
Ik heb nooit gezegd dat hij perse beter is. Maar als je de default spl implementatie aanhoud kun je andere packages ook gebruiken in je applicatie.
Je zegt:
Dan maak je in feite je eigen composer (autoloader), maar dan kleiner/beter/leesbaarder
Daar staat het woord "beter" toch ook echt in.

Volgens mij zul je dan zelf PSR-1 en PSR-4 moeten gaan omzetten terwijl Composer al dat werkt voor je doet. Ik zie welgeteld 0 redenen om er zelf mee aan de slag gaan. Trouwens, als je Composer slechts ziet als autoloader dan doe je het enorm te kort denk ik.

Persoonlijk denk ik dat Composer ervoor heeft gezorgd waar PHP nu is waar het is qua hoeveelheid kwaliteits-frameworks en packages.

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 9 juni 2015 08:24]

Ik ging inderdaad wat kort door de bocht daarme, maar Composer zelf bouwen (alleen de autoload functionaliteit) is zeker goed te doen, als je de docs van de PHP-FIG mbt PSR-0 en -4 volgt
Maar waarom zou je dat wiel opnieuw willen uitvinden? Het is er al en zeer compleet incl. een optimized autoloader dus ik vraag me gewoon af welke winst je denkt te behalen.
Dat is inderdaad en heel andere discussie. Ik gebruik graag Composer, want het werkt fijn. Zelf een oplossing bakken heb ik tot nu toe maar een (1) keer hoeven doen, dat was bij een project waarbij het niet mogelijk was Composer op de server te draaien. Dat project is ook een snelle dood gestorven trouwens..
Uhm, dan kun je altijd nog kiezen gewoon je vendor-map te uploaden en dan heb je Composer helemaal niet nodig op die server dus volgens mij is zelf een oplossing bakken altijd weggegooide tijd ;)
Helaas, dat was in deze situatie geen oplossing. Denk je echt dat ik dat niet als eerste geprobeerd heb?
Je mocht geen bestanden op een server zetten? Dan ben ik toch benieuwd hoe je je eigen autoloader daar hebt neergezet 8)7
Hoe kom jij erbij dat ik geen bestanden op de server kon zetten? Dat heb ik nergens zo vermeld. Knap hoe jij van A naar C gaat ;-)

Ik zei dat ik daar geen Composer kon gebruiken. Wij hadden namelijk geen CLI access tot de server en/of geen (goed geconfigureerde) PHP-cli, bovenop een aantal andere, uhm, eigenaardigheden die ik hier mag bespreken ;)

[Reactie gewijzigd door sfranken op 9 juni 2015 12:12]

Ik zeg:
dan kun je altijd nog kiezen gewoon je vendor-map te uploaden en dan heb je Composer helemaal niet nodig op die server
waarop jij zegt:
Helaas, dat was in deze situatie geen oplossing
Heb je het zelf wel gelezen? Of je nu autoload.php van Composer erop zet of een zelf geknutseld iets, het blijven bestanden dus ik vraag me sterk af hoe je erbij komt dat je geen Composer kon gebruiken maar wel iets dat je zelf gemaakt had.

Bottomline: Het hebben van shell-toegang is geen eis voor het gebruik van de autoloader van Composer. Ik zie nog steeds geen enkele reden zelf iets te maken.

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 9 juni 2015 13:44]

"Grote voordeel van de 5.5.x en hogere versies, is dat ze de mogelijkheid hebben om SQLite aan te spreken."

Die ondersteuning zat er al vanaf 5.0 in. Tegenwoordig is de extensie echter alleen nog via PECL te installeren. Zie http://php.net/manual/en/sqlite.installation.php.
Ik verbaasde me ook al over die zin. SQLite is prima, maar niet een 'groot voordeel'. Er wordt ook geen woord over gerept in de aankondiging: http://php.net/releases/5_5_0.php :?
Ik heb nog nooit SQLite gebruikt. Voor bedrijfsmatige projecten gebruik je, lijkt mij, sowieso een standalone dbms. Voor hobbyprojecten pak ik net zo lief een kant en klaar pakket om te ontwikkelen om het daarna te uploaden naar een provider die ook een stand alone dbms draait. Ik heb nooit echt het voordeel van SQLite ingezien.
Voor websites heeft het weinig zin om de reden die jij noemt en ze zelf ook aangeven. Van hun eigen site: SQLite does not compete with client/server databases. SQLite competes with fopen().
Ik heb SQLite gebruikt voor een Cordova/Phonegap voor Android app als database, dat is ook het enige waar SQLite naar mijn idee nuttig voor is. Simpel tabelletjes synchroniseren op je tablet en meer ook niet.
Dit was overigens niet niet icm PHP maar puur een Cordoba/Phonegap plugin.
Gefeliciteerd, PHP! O+ Nog altijd een van mijn favoriete talen. Met name voor alles wat met internet te maken heeft. Voor lokale scripts ben ik aardig gecharmeerd van Python, en voor grotere softwareprojecten werk ik lekker weg in C++.

Inmiddels zo'n 15 jaar bezig met PHP en het is fantastisch om te zien welke ontwikkeling het doormaakt. De community is enorm, de beschikbare hoeveelheid libraries, tools en frameworks overweldigend en de mate waarin je het in kunt zetten, van minimale eenvoudige scripts en command line scripts tot enorme modulaire MVC-webapplicaties is geweldig. Ik ben er voorlopig nog niet klaar mee :)
Kijk, mooi om te zien dat een software engineer die ook met andere talen werkt PHP ook een fijne taal vindt. Dat gebash op PHP, maar ook op andere talen, vind ik echt kinderachtig. Alsof het nodig is moet iedere taal de grond ingestampt worden om een paar slechte ervaringen.

Iedere programmeertaal heeft wel iets waar je niet vrolijk van wordt. De reden dat een hoop ervan nog bestaan is omdat veel mensen er wel vrolijk van worden (of werden). Vind PHP ook een erg fijne taal, die ondanks dat het een scriptingtaal is, al erg volwassen is en veel mogelijkheden biedt.
Ik doe zelf veel in PHP, C# en Javascript (die laatste 2 vooral clientside, de een voor webapplicaties en de andere voor Windows applicaties) en ik vind PHP ook nog steeds een erg prettige taal. Het gemak en snelheid waarmee ik nieuwe functies toe kan voegen aan onze software of ff snel een kleine webapp kan bouwen is echt ongeevenaard.

Het enige waar ik me wel eens aan stoor is dat arguments door elkaar gehaald worden, de ene functie heeft de needle als eerste argument en de haystack al tweede en bij een andere functie is dat andersom, dat zorgt er voor dat je nogal eens de reference manual er bij pakt.
Herken ik me ook 100% in. Met een goede IDE kun je veel van die kleine ergernissen wel al afvangen maar ze moeten daar gewoon 1 lijn in trekken.
Hebben Zeev Suraski en Andi Gutmans nu twee keer de parser herschreven?
Ik kan me nog herinneren dat ik pakweg 15 jaar geleden de eerste kennismaking met PHP had op mijn FreeBSD server.

Ik snapte er echter weinig van en liet het dan ook al gauw varen.... Het werd me wel duidelijk dat programmeren niet echt iets voor mij was, wel leuk om te zien dat anderen daar anders over dachten en dat het nu zo'n belangrijke taal is geworden!

PHP, gefeliciteerd :)
En meteen zie je weer discussies over wat er wel/of niet goed is, wat beter is enzo.... zucht. In iedere geval, ik ben erg blij met PHP en feliciteer ze dan ook en wat mij betreft mag het nog lang blijven bestaan. Ik maak er niet alleen websites mee (heb zelf ook een framework gebouwd) maar tevens command line scripts en deze programma's kunnen ook gebruik maken van dit framework. Zo kun je in een paar regels even wat zwaar werk verrichten en dat is waar PHP in uitblinkt (voor mij) en zeker als je een mooie bibliotheek hebt. heel fijn. Bedankt dat het er is!
Voor de PHP-ers geinteresseerden onder ons, enkele blogposts van (bekende) PHP-ers die vertellen wanneer en hoe ze zijn begonnen met PHP.

http://benramsey.com/blog/2015/06/20-years-of-php/
https://mwop.net/blog/2015-06-08-php-is-20.html
http://blog.doh.ms/2015/0...-how-i-got-on-this-train/
http://www.dragonbe.com/2015/06/20-years-of-php.html

Wellicht verschijnen er nog meer en die komen meestal wel op deze feed terecht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee