's Werelds meest precieze atoomklok nu drie keer zo nauwkeurig als vorig jaar

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology heeft zijn vorig jaar gepresenteerde atoomklok nog preciezer gemaakt. Afgelopen jaar ging het nog om een afwijking van een seconde per vijf miljard jaar, maar dit is teruggebracht naar eens in 15 miljard jaar.

Het tweaken van een dergelijk precisie-instrument is geen sinecure, schrijft de organisatie op haar site. De klok werkt door het verschil in energieniveau van de elektronen in de kern van het element strontium te meten. Na de aanpassing is de klok goed genoeg om kleine verschillen in het verstrijken van de tijd te meten op verschillende hoogtes. Dat verschil komt door het verschil in zwaartekracht en is al meetbaar met de klok bij twee centimeter hoogteverschil. Dit effect, gravitationele tijddilatatie, is een kant van Einsteins relativiteitstheorie en werd al eerder gemeten bij een groter verschil in afstand tot het centrum van de aarde. De laatste keer in 2010 lukte het onderzoekers om dit vast te stellen bij minimaal 33 centimeter.

Om de klok preciezer te maken, plaatsten de onderzoekers supergevoelige thermometers in de vacuümkamer van de klok. Op die manier kunnen de fouten in metingen en berekeningen beter gecorrigeerd worden met betrekking tot de warmte uit de omgeving, de zogenaamde zwarte straling. Het elektrische veld van zwarte straling wijzigt de reactie van de atomen op het laserlicht, waardoor de meting niet precies genoeg is, als daarvoor niet wordt gecorrigeerd.

Toch gaat ook deze precisie de onderzoekers niet ver genoeg. Als het verschil in tijd nog preciezer gemeten kan worden, dat wil zeggen bij een centimeter hoogteverschil, dan kan de vorm van de aarde nog beter bepaald worden. Een van de onderzoekers zegt zelfs tegen de LA Times dat als de klok nog eens duizend keer preciezer gemaakt kan worden, we de 'symfonie van het heelal' kunnen horen, bijvoorbeeld de verandering in ruimtetijd als een ver weg gelegen sterrenstelsel ontploft. Iets dichter bij huis is deze relativistische geodesie ook van belang bij de ontwikkeling van gps-achtige navigatiesystemen.

In de klok worden een paar duizend strontium-atomen in een dertig bij dertig micrometer-kolom bij elkaar gehouden. De kolom bestaat uit 400 cirkelvormige regionen die gevormd worden door de lasers. De trillingen van de atomen kunnen zo heel precies gemeten worden door het netwerk van lasers waar ze in gevangen zitten. De klokt 'tikt' met 430 biljoen trillingen per seconde.

De online versie van de paper is hier te lezen.

strontium atoomklok

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

22-04-2015 • 12:56

103

Reacties (103)

103
94
62
9
1
0
Wijzig sortering
Wat ik me af vraag is hoe een "Leap_Second" hier in gaat passen? Wordt deze atoomklok dan ook aangepast met een extra seconde(23:59:60) op 23:59:59, 30 Juni 2015

Laatste 2 Leap_seconds zijn van 2008 & 2012.

To ensure the correct alignment of astronomical and atomic time, the International Earth Rotation & Reference Systems Service has called for an extra second to be added to Coordinated Universal Time (UTC) at 23:59:59 on 30 June 2015.

This will be the 26th leap second adjustment since 1972, and represents an important consideration for providers of computing, networking, and software solutions.
Dit doet er helemaal niet toe. Atoomklokken tellen gewoon en houden geen klok bij. Net zoals bij de GPS klok (elke GPS satelliet heeft een atoomklok. GPS toestellen synchroniseren hun tijd met deze atoomklokken): die is beginnen tellen op 6 januari 1980. Elk toestel dat de klok van de GPS satellieten gebruikt, moet dit getal zelf omzetten naar de corresponderende tijd en datum.

Deze toestellen moeten dus ook zelf de leap seconden bijrekenen in het omzetten van de GPS tijd naar UTC tijd. Hiervoor bestaan ook tabellen. Meer informatie over hoe het bij GPS werkt: vind je hier. Dus een atoomklok telt gewoon seconden en hoeft trekt zich niets aan van schrikkeljaren, leap seconds etc.

De nauwkeurigheid van GPS is afhankelijk van de nauwkeurigheid de tijdsmeting. afstand = snelheid x tijd. Je meet eigenlijk hoe lang het duurt voordat een signaal van een sateliet (op gekende afstand met gekende snelheid van electromagnetische golf) om dan te berekenen waar je jezelf bevind. Een afwijking van enkele nanoseconden, kan al snel resulteren in een afwijking van enkele tiental meters.

Ter voorbeeld: als de electromagnetische signalen van de gps satelliet ongeveer 300000km/sec doet(atmosferische invloeden terzijde)) en je meet hoe lang het duurt voor dat signaal bij jou raakt(voor 35786 km heeft het signaal 0,1192 seconden nodig)): als je klok nog maar 1 microseconde afwijking heeft, zit je afstandsmeting er al 0,3km naast.

[Reactie gewijzigd door B-BOB op 26 juli 2024 05:52]

Het antwoord staat in uw eigen gelinkte wikipedia artikel: "two timescales that do not follow leap seconds are already available, International Atomic Time (TAI) and Global Positioning System (GPS) time"

TAI loopt exact 35 seconden voor op UTC, want TAI loopt constant en UTC krijgt er af en toe een seconde bij.
En "The 35 seconds results from the initial difference of 10 seconds at the start of 1972, plus 25 leap seconds in UTC since 1972"

[Reactie gewijzigd door anargeek op 26 juli 2024 05:52]

De vraag is eerder of dit echt een klok is, of eerder een soort timer die exacte tijdseenheden kan teruggeven (waar op basis een klok van gemaakt kan worden. Denk aan de slinger in een traditionele klok).
Als je met een klok zo'n ding bedoelt dat je vertelt dat het kwart over twee is, dan is dit geen klok. Voor natuurkundigen is dit wel een klok.
Elektrotechnici vinden een "kloksignaal" ook niet een signaal dat vertelt hoe laat het is, maar een signaal dat het verstrijken der tijd kwantificeerd.
Een Leap Second (schrikkelseconde) is slechts een afspraak die we met elkaar hebben gemaakt om een seconde extra te tellen zodat de dag zoals wij hem kennen (24 uur) niet scheef gaat lopen met de dag zoals de aarde hem daadwerkelijk draait (een fractie afwijkend van 24uur). Deze atoomklok hoeft daar niet mee om te gaan, sterker nog deze klok is 'slechts' een meetinstrument.

[Reactie gewijzigd door jordy2811 op 26 juli 2024 05:52]

Uiteindelijk is dit slechts een onderdeel van een systeem dat voor allerlei doelen gebruikt kan worden die te maken hebben met tijd.
Denk aan de slinger in een ouderwetse analoge staande klok, of quartz in veel digitale horloges.
Het zorgt voor een nauwkeurige puls. Die puls kan je dan gebruiken om de tijd bij te houden, maar ook om verschillen in tijd tussen 2 klokken te meten, of als timer om de tijd van een bepaalde gebeurtenis te meten.

Zoals eerder vermeld zijn er vervolgens verschillende afspraken die gemaakt zouden kunnen worden over wat er moet gebeuren met schrikkelsecondes.
ik gis nu maar wat. maar is het niet zo dat een normale klok niet nauwkeurig genoeg is en daarom de leap second nodig heeft om weer de juiste tijd aan te houden..

iets was een atoomklok geen last van heeft.
Zeker niet. Leap seconden zijn nodig omdat 'onze' tijdmeting door de grote nauwkeurigheid aantoonbaar niet meer in de pas loopt met de zonnetijd.
Een afwijking in een klok kan twee kanten op zijn, dus je weet helemaal niet of je juist een seconde zou moeten toevoegen of weghalen. Zoals 'Mijzelf' zegt wordt de leap-second noodzakelijk omdat de aarde lichtjes afremt, oftewel de zon lijkt later op te komen en daarvoor komt dus steeds die seconde erbij.
Wat ik me afvraag is hoe ik de tijd op mijn PC kan synchroniseren met deze atoomklok
Niet. Gewoon synchroniseren met de publieke NTP pools, dan komt het prima. Ik acht de kans dat het voor jou belangrijk is zeer gering.
Als het wel echt belangrijk voor je is, kun je kijken of je kunt verbinden met een stratum 1 server, of je kunt zelf een appliance kopen die met GPS synchroniseert en dan effectief een private stratum 1 server is.
Ik heb een stukje van het gelinkte artikel gelezen (boeiend en ingewikkeld). Uit dat artikel krijg ik de indruk dat dit niet een type klok is dat tijd bijhoudt gedurende een langere periode (jaren), maar meer een soort timer is dat gedurende seconden/minuten goed tijd kan meten.
Waarvoor worden dit soort klokken dan voornamelijk ingezet?
Dit type klok is een belangrijk onderdeel van satellietnavigatiesystemen zoals GPS/GLONASS/Galileo. Betere klok = nauwkeurigere positiebepaling.
Atoomklokken in het algemeen ja, maar dit specifieke type atoomklok is vermoedelijk niet ontworpen voor gebruik in gewichtsloosheid.

Atoomklokken op aarde worden bijvoobeeld gebruikt om hele grote radio-telescopen te bouwen. Daarbij heb je een groot aantal schotels die samen moeten werken. Om de ontvangen signalen te combineren moet je precies weten wanneer ze ontvangen zijn. Betere klok = nauwkeuriger combineren = scherper beeld.
In Westerbork gebruiken ze een antoomklok op waterstof.
Bijvoorbeeld voor het meten van de gravitationele tijddilatatie op die verschillende hoogtes, zoals in het artikel hierboven beschreven staat ;)
synchroniseren van satellieten zodat data elkaar niet gaat verstoren.
Anoniem: 428119 @Raymond22 april 2015 14:45
Precise and accurate optical atomic clocks1, 2, 3, 4, 5 have the potential to transform global timekeeping, enabling orders-of-magnitude improvements in measurement precision and sensor resolution for a wide range of scientific and technological applications. The pursuit of better atomic clocks has also had strong impact on many fundamental research areas, providing improved quantum state control6, 7, deeper insights in quantum science8, 9, tighter limits on fundamental constant variation10, 11 and enhanced sensitivity for tests of relativity12. Techniques developed for optical atomic clocks, such as advanced laser stabilization13, 14, coherent manipulation of atoms15 and novel atom trapping schemes16, have given rise to new research opportunities in quantum physics.
Kennelijk is het dus heel breed inzetbaar, en is een hogere precisie en nauwkeurigheid altijd welkom.
Onderzoek naar deze atoomklokken gaan echter verder dan alleen de directe toepassingen ervan. De onderzoeken die nodig waren om deze precisie te bereiken heeft geleid tot onder andere stabielere lasers en nieuwe manieren om atomen in een val vast te houden. Ook heeft dit gezorgd voor betere controle over de kwantumtoestand van een atoom. Dit allemaal kan helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe kwantumcomputer.
Pulsar klokken zijn nauwkeuriger :D,
http://en.wikipedia.org/wiki/Pulsar_clock , maargoed een seconde afwijken eens in de 15 miljard jaar, mja tegen die tijd is onze zon zelf al een pulsar geworden ;)
Incorrect.
Atomic clocks zijn op dit moment nauwkeuriger.

De afgelopen tientallen jaren houden we een database bij, Terrestrial Time (International Atomic Time) genoemd, die de output van een paar honderd van de beste atoomklokken ter wereld logged.
Door de International Atomic Time te analyseren en er correcties op uit te voeren stellen instanties zoals het 'International Bureau of Weights and Measures' een tijdschaal vast.
Pulsars zijn één manier waarop onderzoekers inconsistenties kunnen vinden in de International Atomic time en hier dus voor kunnen corrigeren.

Over de vraag of een zelfstandige Pulsarklok in de toekomst wel nauwkeuriger zou kunnen zijn dan een atoomklok zegt Setnam Shemar of the Time and Frequency Group at the UK's National Physical Laboratory het volgende:
While he thinks it is possible that a pulsar-based timescale could outperform the best present-day atomic timescale over long times, Shemar says that it is too early to tell. Indeed, he points out that if improvements in atomic and optical clock technologies outpace improvements in pulsar timing, as he expects to be the case, a pulsar-based timescale may in future be more useful in a search for gravitational waves than a means for checking atomic timescales.
Bron
Een witte dwerg. Onze zon heeft namelijk veel te weinig massa om een pulsar te worden.
Wanneer zij nova gaat, wordt het tijdelijk een rode reus en daarna zal ze vervallen tot een witte en uiteindelijk een bruine dwerg.
Sorry voor offtopic;
Onze zon heeft niet genoeg massa om nova te gaan;
Het wordt gewoon een rode reus en dan een witte dwerg, daar zat je dan wel weer goed.

Maar overigens heeft het wel een praktisch nut? Ik denk dat zo'n klok al miljoenen jaren kapot is voordat hij verkeerd zou gaan lopen.
Maar vanuit wetenschappelijk oogpunt is het natuurlijk altijd mooi. :) Go science, _/-\o_
Voor een nova door een witte dwerg moet je in een binairy systeem zijn
Waarbij de dwerg zijn metgezel van massa (waterstof) 'steelt'

Mss dat nu ook de zwaartekracht golven gedetecteerd kunnen worden

edit zwartekracht , zwaar Aatje

[Reactie gewijzigd door postbus51 op 26 juli 2024 05:52]

Maar overigens heeft het wel een praktisch nut? Ik denk dat zo'n klok al miljoenen jaren kapot is voordat hij verkeerd zou gaan lopen.
blijkbaar wel; uit het artikel:
Toch gaat ook deze precisie de onderzoekers niet ver genoeg. Als het verschil in tijd nog preciezer gemeten kan worden, dat wil zeggen bij een centimeter hoogteverschil, dan kan de vorm van de aarde nog beter bepaald worden. Een van de onderzoekers zegt zelfs tegen de LA Times dat als de klok nog eens duizend keer preciezer gemaakt kan worden, we de 'symfonie van het heelal' kunnen horen, bijvoorbeeld de verandering in ruimtetijd als een ver weg gelegen sterrenstelsel ontploft. Iets dichter bij huis is deze relativistische geodesie ook van belang bij de ontwikkeling van gps-achtige navigatiesystemen.
helaas is dat al weer achterhaalt!

http://arxiv.org/abs/1004.0115
http://www.technologyrevi...st-clock-in-the-universe/

[Reactie gewijzigd door WaRSTeaM op 26 juli 2024 05:52]

Een pulsarklok is helemaal niet nauwkeurig. De rotatiesnelheid van een pulsar neemt (enorm) langzaam (maar meetbaar) af en het komt vaak genoeg voor dat de frequentie van een pulsar verhoogd wordt door b.v. een sterbeving of accretie van materiaal. Daarnaast zullen planeten die in een baan om een pulsar heen draaien voor afwijkingen in de frequentie zorgen. Hoe men er dus bij komt dat een pulsarklok supernauwkeurig zou zijn begrijp ik niet. Zelfs als je een model maakt dat de langzame afname van de rotatiesnelheid in beschouwing neemt kun je niet uitsluiten dat er altijd invloed wordt uitgeoefend op een pulsar die niet te voorspellen is (met de huidige kennis en observatiemethodes).

Het lijkt me dus 100% zeker dat een atoomklok die hooguit een seconde afwijkt in 15 miljard jaar nauwkeuriger zal zijn dan welke pulsar dan ook. Mind you, het heelal bestaat pas 13,8 miljard jaar. Elke pulsar die er in dit hele heelal te vinden is zal tegen de tijd dat er weer een paar miljard jaar verstreken zijn voldoende zijn beïnvloed door z'n omgeving dat de rotatiesnelheid dusdanig is veranderd dat de pulsarklok niet meer nauwkeurig is t.o.v. de atoomklok.
Ik vraag me persoonlijk wel af welke toepassing het heeft om tot in de onvatbare precisie te werken. Als iemand toepassingen weet hoor ik het graag.
Dat staat in het artikel:
Als het verschil in tijd nog preciezer gemeten kan worden, dat wil zeggen bij een centimeter hoogteverschil, dan kan de vorm van de aarde nog beter bepaald worden. Een van de onderzoekers zegt zelfs tegen de LA Times dat als de klok nog eens duizend keer preciezer gemaakt kan worden, we de 'symfonie van het heelal' kunnen horen, bijvoorbeeld de verandering in ruimtetijd als een ver weg gelegen sterrenstelsel ontploft. Iets dichter bij huis is deze relativistische geodesie ook van belang bij de ontwikkeling van gps-achtige navigatiesystemen.
Dus eigenlijk mag het nog nauwkeuriger.

Ik vind het fascinerend: Verschillen in zwaartekracht kunnen constateren bij 2 cm hoogteverschil... Ongelofelijk.

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 26 juli 2024 05:52]

Hoe wordt er rekening gehouden met het verschillen van tijd? Hoe sneller iets gaat hoe trager de tijd gaat. Is dit niet iets wat hier grote invloed op heeft?
Dit hele gebeuren heeft ook een hoofdrol in de film Interstellar. Ik heb een klein stukje gevonden waar het verschil in tijddilatatie wordt uitgelegd n.a.v. de Einsteins relativiteitstheorie:
There are many things that affects time dilation. The time dilation due to gravity, Einstein’s General theory of relativity and Time dilation due to the speed, Special theory of relativity.

1) Gravity of the planet itself,
The planet Miller’s gravity is merely 30% more stronger than Earth’s gravity pull. This won’t slow down time to this extend.

2) Speed of the planet,
The planet is orbiting around the supermassive blackhole at 55% of speed of light. According to special theory of relativity, time slows significantly when the speed of the object approaches the speed of light. However, I ran the math on Einstein’s equation of time dilation due to speed, it turns out, this will only cause time dilation on the planet upto 14% to 15%.

3) Gravity of the nearby heavy object, in this case, the blackhole, Gargantua’s Gravity.
The planet is in deep gravity well of the blackhole that has mass of 100 million Sun, spins at 99.8 % of sped of light. It can actually drag the space-time around it. The miller’s planet is extremely closed to the blackhole. This is the main cause of time dilation of Miller’s planet.

The commutative effect of 2, and 3 results into time runs way slower, approximately 61,000x slower, at the planet than the rest of the universe. 1 hour on the planet is equals 7 years on the earth.

The above phenomenas are not just theoretical concept or figment of imagination but practically proven. The GPS satellites orbiting the earth have to adjust their clocks periodically due to the time dilation.
bron: http://www.quora.com/What...rs-planet-in-Interstellar
Het is "hoe groter de zwaartekracht (door afstand van massa) hoe langzamer de tijd".

Ik weet niet precies wat je met snelheid bedoelt maar wat ik er van begrijp heeft snelheid er niets mee te maken.

Edit:

Dank hieronder. Ik begrijp er blijkbaar te weinig van :)

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 26 juli 2024 05:52]

snelheid heeft er juist alles mee te maken; hoe sneller iets reist, hoe langzamer de tijd verstrijkt ( binnen dat innertiaalsysteem )
Anoniem: 406468 @Kingpinda22 april 2015 13:39
Snelheid heeft wel degelijk te maken met relativiteitseffecten. Evenals zwaartekracht. Het is daarom dat, ongeacht hoe snel je ruimteschip gaat, je de snelheid van licht ALTIJD op c vaststelt. Tijdsdilatatie en lengtedistortie zijn hiervoor verantwoordelijk, en worden zowel veroorzaakt door zwaartekracht als snelheid.
Deze klok heeft natuurlijk alles te maken met relativistische effecten. En met name het nauwkeurig kunnen meten daarvan. Als je deze mate van nauwkeurigheid nastreeft, mag je niets over het hoofd zien.
GPS gebruikt volgens mij ook een atoomklok om de tijd bij te houden
het is handig om meer van het heelal te weten te komen, bijvoorbeeld om te kijken wanneer bepaalde sterren ontploffen of kapotgaan.
wanneer je metingen verricht op lange afstanden gaat tijd een behoorlijke factoor spelen vooral als je te maken hebt met hoge snelheden (licht of geluid), dan maakt een miljoenste van een seconde echt tientallen meters verschil...
Voor perfectionisten is zoiets gewoon heel prettig :)

Volgens mij is in de Financiele sector precieze timing erg belangrijk. Details weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door Ayazis op 26 juli 2024 05:52]

Bij de financiële sector is vooral de latency belangrijk. Als jij enkele 10 tallen milliseconden eerder weet dat een aandeel is gestegen of gedaald kan je daar met behulp van een computer je voordeel mee doen.
dat is ook de reden dat ze voor die data op de lange afstand geen glasvezel gebruiken - daar is de transportsnelheid "slechts" ~200.000 km/h - maar straalzenders die de data met nagenoeg de lichtsnelheid van ~300.000 km/h transporteren. scheelt weer een microseconde .....
Toch niet. Op aarde kun je geen lange afstanden met straalzenders overbruggen, want de aarde is bolvormig en die microgolven gaan rechtdoor. En als je via een satelliet moet, dan is de omweg weer zo groot dat het niet de moeite is.
Op Wall Street hoef je ook geen afstanden te overbruggen. Enkele tientallen meters is al voldoende. Die mannen gebruiken geen servers in een andere staat - waarschijnlijk staan ze enkele (tientallen) meters lager in de kelder te zwoegen.
Maar er zit wel een spoel met 38 mijl aan fiber tussen.
Ik vraag mij af welke referentie ze kunnen gebruiken om deze afwijking te meten.
de sterren en hen positie
De meest makkelijke methode is twee identieke klokken. Je telt bij allebei een miljard tikken, en kijkt of het even lang duurt. De nauwkeurigheid die hier genoemd wordt (1 nanoseconde per 15 jaar) is de fundamentele onnauwkeurigheid van elke individuele klok.

Nu is 1 seconde op 15 miljard jaar gelijk aan 1:5*1017 dus met een miljard tikken zie je nog geen verschil, maar na een miljard keer een miljard tikken waarschijnlijk wel.
Afgelopen jaar ging het nog om een afwijking van een seconde per vijf miljard jaar, maar dit is teruggebracht naar eens in 15 miljard jaar.
Ah ja, dat kan natuurlijk echt niet. ;)

Wel super tof dat het mogelijk is om dit zo enorm precies te maken. Zou eerder verwachten dat er meer afwijking ontstaat doordat het instrument verouderd dan dat ze met behulp van techniek kunnen maken.
Dus over 15 miljard jaar moet ie even bijgesteld worden.
Niemand weet dan alleen voor hoeveel. En naar voren of naar achteren...
15 miljard jaar voor 1 seconde, maar als je in de nano- of zelfs picoseconden meet omdat je met licht of andere vormen van EM-straling (radio bijvoorbeeld) bezig bent, is die afwijking een stuk sneller aanwezig.
Zou bijna zeggen een "kip ei-verhaal".

Strontium trilt 430 biljoen keer per seconden.. Maar hoe is deze seconden vast gesteld??
Als je het aantal trillingen meet met een "oude atoomklok" klopt dit aantal trillingen niet, maar daar baseer je dan wel een nieuwe klok op.
8)7
"De seconde is de internationale standaardeenheid van tijd. Zij is gedefinieerd als de duur van 9 192 631 770 perioden van de straling die correspondeert met de overgang tussen de twee hyperfijnenergieniveaus van de grondtoestand van een cesium(133) atoom in rust bij een temperatuur van 0 K. Het symbool voor deze eenheid is s. De afkorting sec is geen standaardafkorting, hoewel deze vaak gebruikt wordt."
http://nl.wikipedia.org/wiki/Seconde

De seconde is dus overeengekomen als zijnde zolang.
Omdat cesium "maar" 9biljoen trillingen veroorzaakt, heeft deze klok met strontium, aan 430 biljoen trillingen, een veel hogere accuraatheid.
Anoniem: 42524 22 april 2015 13:52
Hoe kunnen ze nou zo zeker weten dat de afwijking slechts 1 seconde per 15 miljard jaar is. Het lijkt me meer een zeer constante oscillator, oftwel een geavanceerde slinger als basis voor een klok. Is het mogelijk om met zo'n klok gravity waves te meten? En kan je met meerde van dit soort klokken dan ook de richting van zo'n wave bepalen? Lijkt me wel gaaf om de tijdfluctuaties in geluid om te zetten waardoor je de waves daadwerkelijk kan horen!
Ik denk dat je er als leek van uit kan gaan dat ze dat op een wetenschappelijke manier gedaan hebben. Het zijn wetenschappers, en wetenschappers vinden niets minder leuk dan het resultaat van een andere wetenschapper ontkrachten. Je zou dus als leek kunnen afwachten op negatieve geluiden uit wetenschappelijke hoek...
you
[


]^2554

the point

"Een chip op 15nm? Dat zien we toch niet? wat is daar nu het nut van?"

Ik ben echt met mijn mond opengevallen op het aantal 'wat is daar nu het nut van' reacties... Zitten we hier op tweakers of op flabber of zo?

[Reactie gewijzigd door musback op 26 juli 2024 05:52]

Nee dat misschien niet, maar de minieme afwijking binnen een seconde maken we elke seconde mee.
Interessant dat er op zo'n klein hoogteverschil (2 cm) al een afwijking meetbaar is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.