Volgens een beveiligingsbedrijf hebben Russische hackers gebruikgemaakt van een zero-day-kwetsbaarheid in Adobe Flash en Windows voor het inbreken op Amerikaanse systemen. Eerder drongen Russen vermoedelijk de systemen van het Witte Huis binnen.
De aanval op Amerikaanse systemen is onderzocht door beveiligingsbedrijf FireEye, zo meldt persbureau Reuters. FireEye ontdekte dat vanaf 13 april aanvallen zijn uitgevoerd op computersystemen met behulp van zero-day-kwetsbaarheden. Die zitten in Adobe Flash en het Windows-besturingssysteem van Microsoft. De gebruikte exploits worden gerepareerd via software-updates: het beveiligingslek in Flash zou in de meest recente versie al zijn opgelost maar Microsoft werkt nog aan een fix.
Waarschijnlijk zijn de kwetsbaarheden in de software gebruikt om aanvallen uit te voeren op de computersystemen van Amerikaanse ministeries. De daders zouden Russen zijn. Het gaat om een groep die bekend staat onder de naam APT28 en nauwe banden onderhoudt met het Kremlin. De hackersgroep is al sinds 2007 bezig met het hacken van Amerikaanse systemen, maar ook die van de NAVO en andere Russische doelwitten.
Tegenover Reuters zegt FireEye dat het samenwerkt met de getroffen instanties, maar dat het niet meer informatie kan geven omdat het om staatsgeheimen gaat. Overigens kwam onlangs al naar buiten dat hackers de systemen van het Witte Huis zijn binnengedrongen met behulp van een phishing-mail. Ook daar zouden de daders Russisch zijn, maar het is onduidelijk of het om dezelfde groep gaat.