Eyefi kondigt Mobi Pro-kaart aan

Eyefi heeft een nieuwe geheugenkaart aangekondigd gericht op gevorderde fotografen. De Mobi Pro biedt ondersteuning voor het draadloos versturen van raw- en jpeg-bestanden, het delen van foto's van verschillende camera's en het onbeperkt back-uppen van fotocollecties.

De nieuwe Mobi Pro-kaart verschijnt naast de reguliere, in oranje uitgevoerde, Mobi-kaarten van Eyefi. Naast het automatisch of handmatig doorsturen van jpeg-foto's, worden nu ook foto's in het raw-formaat ondersteund. Deze kunnen via het netwerk van een mobiele telefoon of een rechtstreekse wifi-verbinding worden doorgestuurd, naar computers, smartphones, tablet en de Eyefi Cloud.

Bij aanschaf van de kaart zit een jaar lang onbeperkte cloudopslag voor fotobestanden inbegrepen, wat los 44,99 euro per jaar kost. Fotobestanden worden centraal opgeslagen en kunnen bekeken worden via apps voor smartphones, tablets en desktops. Het is ook mogelijk om de dienst als backup van een complete fotocollectie te gebruiken.

Wanneer foto's op een bepaald device bekeken worden, wordt volgens Eyefi de optimale schermresolutie gedownload en weergegeven. Wanneer meerdere camera's, met ieder hun eigen Eyefi-kaart, in gebruik zijn, kunnen de foto's gezamenlijk worden getoond, maar ook gegroepeerd op basis van het cameramodel. Op die manier kunnen bijvoorbeeld alle vakantiefoto's van een smartphone, compact en dslr op één apparaat, zoals een smart-tv, bekeken worden. Het is ook mogelijk om raw-bestanden automatisch door te sturen naar een desktopcomputer met Lightroom, zodat foto's niet eerst handmatig overgezet moeten worden. Dat laatste kan bijvoorbeeld handig zijn in een studio-omgeving.

In de nieuwe Eyefi-app worden de exif-gegevens van de foto's getoond en is het ook mogelijk een aantal simpele bewerkingen uit te voeren. De Eyefi-clouddienst zou de foto's classificeren, zodat ze op basis van datum en tijd, cameramodel, instellingen en geolocatie-informatie getoond kunnen worden. De clouddienst zelf is overigens ook te gebruiken zonder kaartje, op camera's met wifi die Eyefi Connect ondersteunen.

De 32GB-uitvoering van de Mobi Pro-kaart gaat 82,99 euro kosten, inclusief een jaarabonnement op Eyefi Cloud.

Eyefi Mobi Pro

Door Jeroen Horlings

Redacteur

12-03-2015 • 06:00

15

Reacties (15)

15
14
11
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 101094 12 maart 2015 09:36
Beter maak je gebruik van de Toshiba Flash Air (III) kaarten.
Die beschikken over een eigen FTP servertje waardoor je zonder tussenkomst van de (vervelende / kenners weten wat ik bedoel) eye fi software gewoon zelf over je foto's kunt beschikken. Zowel RAW als JPG. Met behulp van de SDK kun je zelf dan je eigen software schrijven. (https://flashair-developers.com/en/).

De laatste versie van de Toshiba Flash Air kaarten kun je nu zelfs zonder internet verbinding gebruiken. Zo kun je dus altijd en overal met iedere laptop draadloos bij je bestanden. Zowel up als downloaden.

Het is jammer dat ik hiervan geen melding heb gezien op Tweakers (of over het hoofd gezien).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 26 juli 2024 07:43]

Jammer weer alleen in SD format.
Mijn Nikon body heeft geen SD maar CompactFlash (CF)
Ja, CF is wat "gevorderde fotografen" vaak gebruiken (me2), maar dit soort kaartjes is meer bedoeld voor mensen die zich graag zo willen voelen. Er zal best een markt voor zijn, maar begrippen devalueren nu eenmaal. Vroeger moest een fotograaf zijn eigen glazen platen prepareren, later kon je niet zonder eigen doka en was een "systeemcamera" een fullframe analoge spiegelreflex...
Zijn dit deze toevallig?

Toshiba FlashAir

Of zijn dit de oudere versie? Verder kan ik niks vinden over FTP protocol of ik lees er overheen.
Dit zal wel een must have zijn voor mij
Ligt het aan mij of lees ik in de tekst niet de USP van dit nieuwe model?
Namelijk, RAW kon je zelfs met de eerste generatie van deze kaartjes al (draadloos) gebruiken, net zoals foto's en filmpjes.

De tweede generatie van deze kaartjes bracht als USP de 'infinite' mode, waardoor je als het kaartje vol raakt de nieuwe opnamen over de oudste opnamen heen schrijft - je krijgt dus niet het deksel op de neus dat je kaartje vol zit. Verder waren deze kaartjes sneller, zowel in class als in WiFi standaard.

Maar bij deze nieuwe zie ik, behalve de zwarte kleur en het nieuwe logo, geen enkele vernieuwing. Nou ja, misschien dat hij 32GB is, ik durf uit het hoofd namelijk niet te zeggen of de tweede generatie al in 32GB was (de eerste generatie was max 8GB..) Maar over de opslagcapaciteit-als-vernieuwing wordt in deze nieuwspost niet gerept..
Die oranje jaartjes ondersteunen vreemd genoeg geen RAW bestanden, alleen JPG.
Volgens mij werden de PRO kaartjes in de VS al langer uitgegeven, nu dus eindelijk ook in NL/EU. Geen idee waarom RAW ondersteuning zo veel extra moet kosten...
Uiteraard is er geen extra moeite om de RAW bestenden te verwerken. Dit is slechts een marketing truuk om meer geld uit jou portemonee te trekken. Meer zit er niet achter.
Dat konden de oranje kaartjes zeker.
Zie de site van EyeFi over" supported RAW files".


Edit:
Hmm. De comparison table van diezelfde site spreekt dat weer tegen. Blijkbaar is een X2 kaart niet hetzelfde als een mobi kaart, wat ik aanvankelijk dacht.

[Reactie gewijzigd door Luftbanana op 26 juli 2024 07:43]

Misschien interessant voor de gevorderde fotografen die deze kaartjes overwegen is het feit dat als je je foto's naar een ftp server wilt doorsturen de bestanden via de Amerikaanse servers van Eyefi lopen.

Je staat dus in je fotostudio naast je ftp server, maar de foto's moeten hoe dan ook via je WiFi eerst helemaal heen en terug naar Amerika voor ze op je eigen server belanden.

Ik heb zo'n kaartje een tijd geleden geprobeerd maar het is (was toen) onmogelijk om het systeem te gebruiken zonder tussenkomst van de Eyefi servers. Uitzondering is om een third-party Python script te gebruiken maar je hebt dan wel wat programmeerkennis nodig.
Bij aanschaf van de kaart zit een jaar lang onbeperkte cloudopslag voor fotobestanden inbegrepen, wat los 44,99 euro per jaar kost.
Bedrijven die dit doen, vind ik echt briljant. Als veel gebruikers de gratis dienst gaan gebruiken, dan is dat in marketingtermen priceless. Zeker als er in de voorwaarden staat dat de eigendomsrechten worden afgestaan.
Ik heb enige tijd geleden ook alles bekeken op het gebied van draadloos foto's versturen tijdens het fotograferen. Snelheid is daarbij een heel belangrijk onderdeel. Kabels wil je zo weinig mogelijk of beter niet.

Uiteindelijk gekozen in combinatie met mijn D800 camera en iPad Air 2 voor de Camranger. Deze maakt een wifi hotspot waarmee je iPad/telefoon/ander device connect. Als je dan kiest voor RAW/JPG combinatie, dan krijg je snel de foto op je iPad te zien (1-3 sec). Ideaal onderweg, maar ook in de studio. Het model kan zelf meteen zien hoe het gaat en je hebt een beter beeld van de foto.

Dus tip: kijk ook eens naar de Camranger.

[Reactie gewijzigd door honey op 26 juli 2024 07:43]

Ik ben benieuwd naar de schrijfsnelheid van deze kaartjes. Zeker als je camera 10 RAW's p/s van, pakweg, 20MB produceert is dat niet onbelangrijk om te weten.
Het is een stap in de goede richting, vooral met name dat het 'n wifi module aan boord heeft
En wat gebeurt er na dat jaar, elk jaar dokken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.