Microsoft rolt betaalde features uit naar gratis OneNote-variant

Microsoft heeft OneNote-features die voorheen alleen voor betaalde klanten waren, uitgerold naar de gratis variant van de aantekeningendienst. Het gaat onder meer om het afschermen van gevoelige informatie met een wachtwoord.

Microsoft maakte vorig jaar OneNote 2013 gratis voor persoonlijk gebruik. Die versie had niet alle functionaliteit die in de vollere versie zat, die als onderdeel van het Office-pakket kan worden aangeschaft. De softwaregigant claimt dat de reacties zo positief waren, dat het heeft besloten nu ook features van voorheen betaalde varianten ook uit te rollen naar de versie voor persoonlijk gebruik.

Eén van de features is het afschermen van gevoelige informatie met een wachtwoord. Daarnaast kunnen voortaan vorige versies van een aantekening worden bekeken, kan er worden gezocht op video- en audio-opnamen en zijn Office-documenten en andere bestanden direct te importeren. Ten slotte kunnen gebruikers aantekeningen maken, terwijl ze met het programma iets opnemen.

OneNote 2013 werkt op Windows 7 en Windows 8 en is gratis te downloaden via de site van Microsoft. De dienst is te koppelen aan opslagdienst OneDrive, waarbij 15GB gratis is te krijgen, aldus Microsoft.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

13-02-2015 • 22:15

38

Reacties (38)

38
38
26
2
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 601896 13 februari 2015 22:20
Meer extra 'gratis' functies in Microsoft Office.
Het lijkt een beetje om klanten te binden die anders misschien gebruik gaan maken van googldedocs of iworks.

Deu strijd tussen de grote 3 is wel mooi voor ons als consument
'De grote 3' proberen, elkaar allemaal te overtreffen met toegankelijkheid, functionaliteit en kwaliteit van hun producten, dit om je zo in hun 'cloud' of ecosysteem te lokken of te houden. Maar door die strijd, worden wel veel meer producten en functies gratis toegankelijk, en komen de programma's ook kwalitatief dicht bij elkaars standaard.
Nog maar een paar jaar geleden was MS-office bijna het enige serieuze Office programma, nu zie je steeds meer goede alternatieven opkomen die vaak ook nog gratis zijn, ook bij de andere twee. Dus deze stap van MS is logisch.
Welk serieus alternatief is er tegen Microsofts Office suite? De enige die ik kan bedenken hebben geen tegenhanger van alle functies of überhaupt apps uit Office. Je zou dan al verschillende programma's moeten installeren, tegenover een enkele suite van Microsoft, die ook nog eens gratis versies heeft voor offline apps en Office Online.
Er zijn voldoende alternatieven. Om maar eens compleet verzonnen internetfeiten te geven: 95% vd mensen gebruikt maar 5% van de functies uit office.

Natuurlijk klopt dit niet, maar er zit wel een kern van waarheid in. Mijn ouders hebben een iPad en hebben meer dan voldoende aan (het gratis meegeleverde) Pages. Beetje tekst typen, alineaatjes maken, wat opsommingen etc. Meer wordt er niet gebruikt. En dit geldt voor een groot deel van de mensen. Dit is ook precies de reden dat de alternatieven steeds populairder worden. En waarom Microsoft Office voor de iPad gratis heeft gemaakt (of in ieder geval de basisfunctionaliteit die het grootste deel vd mensen gebruikt).

Microsoft zit in een lastig parket. In de enterprise verdienen ze voldoende geld (nog steeds meer zelfs), maar op de consumentenmarkt zijn ze veel aan het verliezen en moeten ze nu hun producten gratis weg gaan geven (zie Windows 10). De vraag is hoe lang dit een viable model is.
Dat mensen niet alle functies gebruiken van Office maakt nog niet dat andere pakketten wel een alternatief zijn tegen de Office suite. Er is altijd wel een hele applicatie die niet in de suite van een concurrent zit, of een functies die ontbreken, of simpelweg een interface die veel ingewikkelder in elkaar steekt. Er is geen enkele suite daar buiten die - en dit is ook een verzonnen internetfeit :) - 80% van de functionaliteit van Office nabootst.

Ik betwijfel trouwens ook of Microsof echt geld aan het verliezen is in de consumentenmarkt. Ze hebben van Office 365, na amper 2 jaar, een miljardentak kunnen maken. Met slechts een paar miljoen (dacht dat het nu 14 miljoen was) gebruikers maken ze een miljard omzet. Idem dito voor bijvoorbeeld de Surface-devisie, en ze hebben dan ook nog net voor het eerst meer dan 10 miljoen Lumia's verkocht binnen een kwartaal, terwijl ze fluitend de cloud markt binnen harken (op zowel zakelijk als consumenten vlak). Om maar te zwijgen over enkele van de voorbije overnamens die er blijkbaar ook wel nog vanaf konden (Minecraft, Sunrise, Acompli, samen een dikke 2,3 miljard euro, en N-Trig lijkt de volgende te zijn). Niet echt een lastig parket als je het mij vraagt.

Trouwens, Windows 10 is gratis om dezelfde reden dat Windows 8.1 gratis was: voorkomen dat er een wildgroei aan ondersteunde besturingssystemen ontstaat. Windows 8 wordt ook niet meer oversteund over minder dan een jaar. Ik zou er niet van verbaasd zijn als Microsoft Windows 10 een verplichte update maakt voor Windows 8.1 gebruikers en de ondersteuning van 8.1 ook eerder stopt. Ze zijn net af van XP. Nu Vista, 7, 8, 8.1 en 10 moeten gaan ondersteunen is een gekkewerk en kost Microsoft alleen maar geld. Ze willen van zoveel mogelijk van het besturingssystemen gewoon af vanwege alle moeite die het kost, en hoe meer Windows 10 gebruikers er zijn, hoe meer ontwikkelaars er voor Windows 10 gaan ontwikkelen, wat ook een drijfveer is. Maar of dat nu is omdat ze het niet meer kunnen maken in de consumentenmarkt? Hoeveel consumenten kopen daadwerkelijk Windows om hun PC te upgraden, in plaats van Windows te kopen bij hun PC?
Natuurlijk maakt het beperkte gebruik van Office functionaliteit wel dat de andere pakketten een goed alternatief zijn. Als een gemiddelde gebruiker alleen af en toe een boodschappenlijstje typt of heel simpel tabelletje voor het huishouden in elkaar draait, is een beperktere office suite ook toereikend en een office met alles er op en er aan zelfs onnodig groot en omslachtig. En de interface van dit soort programma's kan je weinig fout aan doen. Ik denk dat een van de minst praktische ideeën qua interface van Microsoft komt: de ribbon.
De menu's uit Office 2003 en eerder waren beter? Laat me niet lachen. De ribbon is een van de grootste verbeteringen van Office van de afgelopen jaren geweest.
Ik neem aan dat jij dat vind!? Ik vind dat namelijk niet. Ik vind het een ongeorganiseerde rommel waarbij ik continue zoek en klik tot rsi aan toe!
True. Ieder zijn mening, toch? Voor mij waren die menu's precies wat jij beschrijft.

Overigens, v.w.b. RSI, daar krijg je eerder last van met een slechte muis en werkplek, dan door een slecht softwarepakket ;)
Excel kan een heleboel maar intuitief, handig, makkelijk etc zou ik het niet willen noemen, blijf me een slag in de rondte zoeken in de tabs. Dus als ik het al gebruik, dan is het niet voor m'n plezier.

Echt al die office pakketten kunnen me gestolen worden, denk ook dat het geen markt is waar nog heel veel in te halen valt in het consumenten vlak, anders dan dat je het gewoon moet kunnen aanbieden binnen je platform.
Anoniem: 457607 @Loller113 februari 2015 22:53
"De enige die ik kan bedenken hebben geen tegenhanger van alle functies of überhaupt apps uit Office"

Het sleutelwoord in die opmerking is "alle". Heel veel mensen maken simpele tekst documenten en eenvoudige spreadsheets, iets wat met alle alternatieven kan.
Anoniem: 126717 @Loller113 februari 2015 23:12
Welk serieus alternatief is er tegen Microsofts Office suite?
Ik ga er vanuit dat dit een serieuze vraag is... En dan antwoord ik dat Libre office, Corel office en nog wat meer echte alternatieven zijn.
Tekstverwerking doe ik voornamelijk met Wordperfect, ik vind dat nog steeds met afstand het prettigste programma om mee te werken. Op de tweede plaats komt Libre.
Het feit dat MS office het meest gebruikt wordt zegt niets over kwaliteit of gebruikersgemak. Slechts over marketing, bedrijven en uit de markt duwen van anderen. (Okay, Acces is beter dan de rest.)
Excel loopt ook mijlenver voor op de rest, zeker met alle plugins. Maar voor tekstverwerking zijn er idd veel alternatieven.
ook bij de andere twee
Ik neem aan dat je daarmee Google en Apple bedoelt? Die hebben inderdaad ook een Office pakket. Maar geen van beide zijn partij voor Microsoft Office. Alleen al vanwege het feit dat MS Office op zowel PC, Tablet en telefoon beschikbaar zijn en deze onderling gesynct zijn met OneDrive. En met Windows 10 worden alle Office applicaties 'Universal Apps' wat zoveel betekend dat de functionaliteit en gebruikerservaring nagenoeg hetzelfde zijn op alle 3 de apparaten. De betaalde suite blijft uiteindelijk de meeste functionaliteit houden, maar de tablet versie én de Phone versie worden helemaal gratis.
Daarnaast heeft Office verreweg de meeste functionaliteit vergeleken met de concurrentie en industrie standaard formatting.
Bovendien heeft Microsoft hun Office pakket recentelijk ook beschikbaar gemaakt voor de iPad en Android, dus waarom nog alternatieven gebruiken?
Ik neem aan dat je daarmee Google en Apple bedoelt? Die hebben inderdaad ook een Office pakket. Maar geen van beide zijn partij voor Microsoft Office. Alleen al vanwege het feit dat MS Office op zowel PC, Tablet en telefoon beschikbaar zijn en deze onderling gesynct zijn met OneDrive.
Online syncen en beschikbaarheid op verschillende schermformaten is niet bepaald een exclusieve feature, aangezien Google Apps hierop is gebouwd en Apple iWorks dit vast ook ondersteunt. Google Apps zijn zelfs breder beschikbaar dan de volledige MS Office, omdat dit in de browser kan draaien, zonder installatie.

Het enige voordeel dat MS Office biedt is volledigheid en dat is vooral belangrijk voor iemand die daadwerkelijk alles uit de suite gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Framoes op 24 juli 2024 18:24]

Ook voor Office bestaat er een online variant. ;)
Anoniem: 457607 @LCP13 februari 2015 22:55
Niet iedereen heeft die functionaliteit nodig, dat is het punt. En de browser versies van de concurrenten kunnen ook op ieder apparaat gebruikt worden.

Microsoft heeft verreweg het beste Office pakket, maar lang niet iedereen heeft die kracht nodig.
Anoniem: 601896 @c81265713 februari 2015 22:34
Microsoft lijkt vooral angst te hebben dat Google Docs een standaard wordt van veel mensen. Je ziet die suite niet zo veel bij heavy users, maar juist bij een grote groep huis/tuin/keuken gebruikers.

Voor mensen met een ChromeOS laptop is het programma het makkelijkst toegankelijk, en ook het openen van office bestanden op tablets en telefoontjes gaat tegenwoordig via google's tegenhangers van ms office.
Ik zie het juist bij studenten en thats it. De gemiddelde gebruiker heeft nog steeds Office. Meestal illegaal.

Veel mensen vergeten dat tegenwoordig ook thuis gewerkt wordt en dan is het wel zo handig als je de echte Office hebt. Deze kun je ook vaak heel goedkoop via je werkgever geregeld krijgen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 24 juli 2024 18:24]

Ik gebruik Google Docs voor documenten die ik altijd nodig heb maar blijf het een draak van een programma vinden zowel qua functies als lay-out.
Google Docs is een alternatief voor Office, Onenote komt niet echt voor bij Google
Mwah, ik denk dat Evernote nog wel een aardig eind komt.
Ik heb beide gebruikt, maar op mijn Win8 tablet is OneNote toch echt wel super.
Probleem is dat een gemiddelde consument amper wat brieven typt en hooguit zijn huishoudboekje in een excel sheet verwerkt, daarvoor heb je geen compleet deluxe office pakket nodig waar amper 10% van de functionaliteit gebruikt.

Dit kun je dan inderdaad in de alternatieven doen zoals iWorks en Google Docs. Dus deze stap is juist meer nodig dan dat ze het zelf willen.


Echter voor goede alternatieven moet je nog steeds bij Microsoft zijn. Qua diepgang en functionaliteit kan geen webpakket of bijv. Open Office tegen op. Daarnaast is het ook handig om mee te nemen dat het voor een gemiddelde gebruiker helemaal niet zo vanzelf sprekend is om een compleet nieuwe software "even" uit te gaan proberen en dat dan ook met die paar documentjes per jaar aan te leren (duurt te lang)

ook is het vaak zo dat je op de vervolg opleiding een cursus office krijgt en jawel deze is gericht op Microsoft Office
Ik gebruik OneNote al een jaartje op mijn Windows Phone. Het werkt gewoon, het slaat notities op. Er is alleen een gigantisch nadeel, de snelheid. Bij iedere notitie die je opent of verwijderd moet er weer een minuut gesynchroniseerd worden (althans zo voelt het) ik snap dat synchroniseren en groot deel is van Onenote, maar zo is het echt niet fijn werken. Ik heb heel veel notities die weggegooid moeten worden, maar dat gaat niet door het constant synchroniseren.
Ik onderschrijf jouw gevoel. Op mijn werk maak ik al een tijd gebruik van OneNote en dagelijks voeg ik het nodige toe. Ik synchroniseer via OneDrive. Een groot voordeel hiervan is dat ik overal kan beschikken over mijn notities. Dus ook mobiel.
Echter als ik OneNote open op mijn iPhone moet het nodige (alle mutaties tussenliggende periode) gesynchroniseerd worden. Ik zou het graag sneller zien, maar het neemt niet weg dat ik lyrisch ben over OneNote, ik weet dat dit een beperking is van het overal kunnen beschikken over mijn notities. Op mijn laptop (werk en privé) gaat het synschroniseren zonder dat ik het door heb.
Een paar geprobeerd over te stappen op Docs en Spreadsheet van Google. Heerlijke en snelle webtools, vooral de draaitabellen functie van Spreadsheet is leuk. Echter toch gaat er niets boven de Office suite van Microsoft. Volledige ondersteuning in het bedrijfsleven en gezien mijn ervaringen met OneNote en Excel is dat ook zeer begrijpelijk dat ze zo aan top gaan en voorlopig zullen blijven.

[Reactie gewijzigd door Roodey op 24 juli 2024 18:24]

Probeer eens Google docs. dat heeft een keep on device functie
Ik ga geen Google gebruiken. Als je goed leest zie je dat ik een WP gebruiker ben
Anoniem: 656849 14 februari 2015 10:59
Ik heb en gebruik de betaalde versie van Office 2007
Gebruik vooral de optie om schermopnames te maken en te bewaren.
Bied deze gratis versie voordelen tov van 2007 versie?
Ik vind Kingsoft Office wel een zeer goede alternatief voor Microsoft Office. Lijkt ook op elkaar!
http://www.kingsoftstore.com/
Maar bevat het een uitgebreid notitieprogramma zoals OneNote? ;)
waarom niet gewoon de tekstverwerker / word variant gebruiken?
Ik hoop niet dat dit:
linkje
zeurderig overkomt, maar ik wil oprecht graag begrijpen waar mensen onenote voor gebruiken.
Een aantal redenen waarom OneNote geschikter is:
  • In Word is je canvas beperkt tot een pagina, in OneNote gaat je digitale papier oneindig door.
  • OneNote past handschriftherkenning en OCR toe op je geschreven notities en op printouts. Dit wordt ook geindexeerd en dus zijn je notities doorzoekbaar.
  • In Word is inkt nog een ondergeschoven kindje. Je moet expliciet aangeven dat je inkt wil gebruiken en het ook weer expliciet uitzetten. In OneNote kan je daarentegen direct met een stylus beginnen met schrijven. OneNote maakt onderscheid tussen de vorm van input (pen, touch, muis, toetsenbord).
OneNote heeft daarnaast ook wat geavanceerdere features (die ik zelf niet zo vaak/zelden gebruik). Je kunt in OneNote een audio-opname maken. Notities die je maakt tijdens de audio-opname worden gesynchroniseerd met de audio. Dit is zichtbaar tijdens latere playback en je kunt bovendien notities gebruiken als navigatiemiddel.
Er zijn vele verschillen, de voornaamsten:
Prijs: waar OneNote voor iedereen met een Microsoft account gratis is, geldt dat bij lange na niet altijd voor Word.

Beheer: Word is gericht op het maken van een document en meer niet. Er zit wat versiebeheer in en wijzigingen worden bijgehouden maar dat is dan ook echt alles. Al het andere beheer dien je via een andere weg te doen zoals een mappenstructuur op je filesystem of het gebruik van een systeem zoals een wiki, Sharepoint of een echt documentbeheersysteem. Zie Word dan ook meer als een velletje papier.
Bij OneNote ligt dit volledig anders. Dat is echt een kleine archiefkast. Het biedt dan ook vergaande beheer mogelijkheden zoals pagina's met subpagina's, (sub)pagina's gerangeerd in secties en zelfs in complete notitieboekjes. Die boekjes, secties en pagina's kun je weer delen met anderen waarbij zij niet alleen met een rode stift er doorheen kunnen gaan (de enige optie van samenwerking die Word biedt) maar ook zelf content kunnen toevoegen en rangschikken.

Content: waarbij Word vooral gericht is op content embedden (tekst, plaatjes, grafieken) is OneNote vooral een bakje waarin je allerlei content kunt verzamelen en bij elkaar brengen zodat het 1 geheel vormt. Denk hierbij aan het toevoegen/verwijzen naar een pdf document, audio/video materiaal, enz. Het grote voordeel is dat je ook een interactie met de content hebt. Je kunt er mee schrijven maar er gaat bijv. ook OCR overheen. Probeer dat maar eens met Word.

Devices: waar Word vooral bedoeld is voor de desktop/laptop is OneNote bedoeld voor velerlei devices van smartphone tot desktop. Je kunt namelijk overal content verzamelen, ideeën opdoen, enz. Met Word is het enorm veel gedoe op iets anders dan een desktop/laptop terwijl het met OneNote ontzettend eenvoudig is. Geluid, filmpjes, foto's en tekst die je met je smartphone maakt zijn heel eenvoudig toe te voegen. Bij Word is dat een geworstel.

Vandaar dat OneNote ook veel meer als projectmanagement tool wordt gebruikt dan Word. Word is er voor de documenten zelf, OneNote voor het verzamelen en bundelen van alles. Vroeger zou je iets van Binder gebruiken om dat te doen. De grootste concurrent op dit moment is Evernote waar mensen exact hetzelfde mee doen (notities en GTD voornamelijk trouwens, het verzamelen van informatie is onderdeel van GTD). Het is dan ook niet zo raar dat Microsoft OneNote heeft opengegooid voor diverse platformen en de features aan het uitbreiden is. Als ze dat niet doen verliezen ze het van Evernote en de diverse andere tools (de concurrentie op dit vlak is behoorlijk groot).

TL;DR: Word is het velletje papier, OneNote het papier, de dossiers en de archiefkast. Hele verschillende tools dus.

Ik gebruik het nu zelf voor documentatie van een systeem dat ik beheer. Dat is gewone tekst, wat schrijfsels, paar tabelletjes en ook de nodige screenshots. Deze staat op een netwerkschijf zodat ik het met collega's kan delen (waarbij OneNote keurig netjes bijhoudt wie wat gedaan heeft en we in versies terug kunnen om wijzigingen ongedaan te maken). Er is op dit moment niks anders zoals een wiki dus dan doen we het maar zo. Werkt prima. Het mooiste is nog wel dat we handleidingen kunnen onderbrengen want die zijn als pdf te exporteren en op te sturen naar bijv. gebruikers. Versiebeheer doet OneNote dus daar hebben we ook geen omkijken naar.

Btw, wel jammer om te zien dat de nieuwe features alleen naar de Windows client wordt uitgerold en niet ook naar de overige (Mac, iOS, Android, Windows Phone). Hopelijk te zijner tijd!

[Reactie gewijzigd door ppl op 24 juli 2024 18:24]

Dat maakt een hoop duidelijk. Jammer dat Microsoft dingen zo vaag verwoordt dat ik dit niet gewoon makkelijk van hun website kon halen, (allebei) dank!
Anoniem: 572096 14 februari 2015 09:28
Zelf gebruik ik nog steeds libreoffice, voldoet voor mij ruimschoots...
MS Office draait niet op een linux-OS dus biedt voor mij sowieso geen soelaas.
We hebben binnen ons bedrijf echter bewust de keuze gemaakt voor MS Office / Office 365 (wegens bekend bij end-users en volledig compatibel met en goed integreerbaar in windows) en als ik collega-systeembeheerders mag geloven is dit in de meeste bedrijven zo... In de nieuwe abonnementsformules van O365 kan de werknemer die gebruik maakt van de offline versie van office deze ook op 5 pc's / 5 android devices / 5 ios devices installeren voor persoonlijk gebruik.
Geweldige zet van M$, zo zet je je dominantie in de zakelijke markt om in een wijdverbreid gebruik in de home user markt, al heb je de publieke opinie vaak niet mee....
OneNote is fantastisch, tabs en notities helpen mijn forgetful mind.
Sinds dit weekend erachter gekomen dat er ook een osx versie is!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.