HP komt met zakelijke Android-tablets met 4:3-beeldverhouding en 'Duet Pen'

HP heeft een reeks nieuwe Android-tablets voor de zakelijke markt aangekondigd, waaronder de Pro Slate 8 en de Pro Slate 12. Dit zijn tablets met respectievelijk 8"- en 12"-scherm met een 4:3-beeldratio. HP levert ze met een pen die aantekeningen op papier op het scherm zet.

De Pro Slate 8 heeft een 7,9"-scherm met resolutie van 2048x1536 pixels en Cornings Gorilla Glass van de vierde generatie. De Pro Slate 12 moet het met zijn 12,3"-scherm doen met een resolutie van 1600x1200 beeldpunten. HP levert Android 4.4 met de tablets en de processor is in beide gevallen een Qualcomm Snapdragon 800-quadcore.

Daarnaast levert HP Qualcomms Snapdragon Digital Pen mee, onder de noemer Duet Pen. Deze pen-technologie werkt op basis van ultrasone trillingen om tekst en tekeningen die op papier gemaakt worden, op het scherm van de tablet weer te geven. Twee ultrasone zenders in de pen geven de positie en rotatie-as weer en microfoons in de tablet vangen de informatie op, waarna via driehoeksmeting de weergave van de pen bepaald wordt.

De Pro Slate 8 en 12 komen in februari in de Benelux met startprijzen van 359 en 499 euro.

HP introduceert tegelijkertijd de Pro Tablet 408: een Windows-tablet met 8"-scherm, Atom-processor die op 1,33GHz loopt en dikte van 9mm. Dit model heeft een resolutie van 1280x800 pixels, 2GB werkgeheugen en 32GB of 64GB opslaggeheugen. De HP Pro Tablet 408 G1 is naar verwachting beschikbaar in februari met een startprijs van 279 euro.

Verder komt HP met de Elite x2 1011. Dit is een tablet met los te koppelen toetsenbord, die een 11,6"-scherm combineert met een Core m-processor. De resolutie bedraagt 1366x768 of 1920x1080 pixels. Het model moet zich onder andere onderscheiden met ondersteuning voor WiGig, waarmee draadloze verbinding met docking stations binnen handbereik komt. De startprijs van de Elite x2 1011 is 999 euro en de hybride komt in februari beschikbaar,

Ook enkele in het persbericht genoemde overige zakelijke systemen komen uit in de Benelux. De HP ElitePad 1000 G2 gaat 1369 euro kosten, en de HP Pro Slate 10 EE en HP Pro Tablet 10 EE krijgen adviesprijzen van respectievelijk 289 en 329 euro.

Update, 20.45: Adviesprijzen voor de Benelux toegevoegd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-01-2015 • 19:27

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Ik snap de hele logica van 4:3 niet in de tablets. Video's zijn vaak breedbeeld en documenten zijn ook langwerpig, niet bijna vierkant.
Zakelijke markt....
Sommige mensen zitten weliswaar video's te kijken tijdens de baas zijn tijd, maar er zijn ook nog mensen die werken. :)
Dus 2 documenten tegelijkertijd bekijken (24", 2 a4 naast elkaar) valt volgens jou niet onder werken? 16:9 is echt niet alléén maar geschikt voor video's hoor, met een beetje fatsoenlijke grootte (22" of hoger) vind ik het juist productiviteitsverhogend omdat je dan meerdere windows op 1 scherm kan zetten. Met Photoshop, Office, Internet Explorer en nog veel meer applicaties vind ik het juist bijzonder handig dat ik een 16:9 formaat heb.
Op mijn werk heb ik 2 monitoren met ieder 1 document, dat werkt nog beter dan klooien met 2 documenten op 1 scherm.
en toch is een 4:3 makkelijker om vast te houden...dat gevoel had ik bij een iPad tov m'n Android tablet...

maar inderdaad...de zwarte balken erop is dan weer jammer...
en documenten zijn ook langwerpig, niet bijna vierkant.
A4 is 2:3 en toch zijn bijna alle desktop monitoren 16:9...
Je hebt ook meestal geen hele A4 op het scherm.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 20 januari 2015 22:18]

Documenten in A4 zijn te lang maar US Letter past bijna perfect op een 4:3 scherm.

Niet dat we daar hier in Europa veel mee werken, maar dat verklaart het misschien een beetje.
Waarom mensen video op willen kijken op deze apparaten ontgaat me, ik heb het geprobeerd, maar vooral de ranzige geluidskwaliteit doet me snel de televisie weer opzoeken voor beeldmateriaal. En als je geen video kijkt, dan kun je naar mijn mening beter 4:3 hebben. De 2048x1536-resolutie is ideaal voor het lezen van documenten, maar ook bijvoorbeeld voor het bezoeken van websites als tweakers.net heb je geen voordeel van breedbeeld.
Er is natuurlijk niemand die je tegen houdt om er een koptelefoon in te pluggen.
Dat lijkt maar zo.... als je in Word een document te lijf wilt gaan, meestal is dat een portrait document, maar ik houd mijn iPad in landscape mode, zie je gewoon meer van een pagina.
Bedenk dan nog dat er allerlei menubalken, statusbalken enz. op je scherm staan (bij Word voor ipad algauw 10% schermbreedte), en 4:3 is in een klap heel erg handig, voor mij is 16:9 een bsolute no-go. Ook voor spelletje, internet, email en wat meer nog is een "vierkanter" scherm beter.

Draai het eens om: 16:9 is wat mij betreft alleen handig voor het bekijken van videos (wat ik nooit doe op mijn tablet) en je ziet maar weer: smaken verschillen!
Dat is vreemd, op het plaatje van de Elite x2 1011 is er duidelijk te zien dat er Windows 7 op draait, maar als ik op de link kijk staat er Windows 8.1. Wat is het nou ?
Power up for ultimate power with Windows 8.1,1 5th Gen Intel® Core™ M processors,4 with optional vPro™5
and long battery life provided by dual tablet and keyboard base batteries.
edit:
Blijkbaar is een downgrade mogelijk, al begrijp ik niet dat je Windows 7 als tablet wilt gebruiken..

[Reactie gewijzigd door vali op 20 januari 2015 19:35]

Het is een gefotosoept plaatje natuurlijk. Je dacht toch zeker niet serieus dat dat een foto was, of wel?
Als ik de link bekijk in het artikel dan klopt de optie voor Windows 7, in de datasheet staat dat de volgende opties mogelijk zijn:
Windows 8.1 Pro 64 1
Windows 8.1 Pro for Education 64
Windows 8.1 Pro 64 (National Academic Only)
Windows 8.1 64
Windows 8.1 Single Language 64
Windows 7 Professional 64 (available through downgrade rights from Windows 8.1 Pro 64)
Windows 7 Professional 64 (available through downgrade rights from Windows 8.1 Pro 64 (National Academic only))
Windows 7 Professional 64 (National Academic only)
FreeDOS 2.0

Edit: en ik lees eroverheen dat je het zelf al gezien had.

[Reactie gewijzigd door CanoCookie op 21 januari 2015 00:07]

HP is goed bezig, nu maar hopen dat de degelijkheid in orde is en dit artikel niet meer opgaat.

Alleen jammer dat die Pro Slate 8 en 12 op Android draaien, een gemiste kans mijns insziens.
Wat betreft die Elite x2 1011, de FreeDOS variant is natuurlijk voor wie per sé met een 32-bits Windows (ivm compatibiliteit 16-bit apps) of met een Linux variant (oid) wilt werken. Goed in ieder geval dat het kan. Jammer dat de Pro tablet 408 die opties niet heeft, die Elite is natuurlijk een stuk hoger geprijsd.

Ook typisch dat het enige Microsoft Signature-systeem in de Nederlandse Microsoft store ook een HP tablet is (Naast de Surface 3 pro en de Surface 2 met RT) , de stream 7".

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 21 januari 2015 13:19]

Oftewel, Windows 7 en Windows 8.
Het is sowieso Windows 8.1, en dan wellicht de RT versie. Kijk maar naar de rand van de tablet: dat is het Windows 8 logo; Windows 7 had nog het "wapperende vlag"-logo, Windows 8 het strakke logo.

Windows 8.1 is ook een veel logischere keuze vanwege de interface. Ik vermoed dat het plaatje gewoon een slechte render is. Er draait ook Office 2007 of 2010 op terwijl 2013 natuurlijk de nieuwste versie is.
De X2 1011 heeft een Core M processor. Dus x86/x64 Windows 8.1.
In het persbericht wordt ook gesproken over Windows 10. Zie het uitgebreide artikel op Hardware.info. http://nl.hardware.info/r...van-hp-producten-en-visie Daar zie je dat er ook 2 10" zakelijke Windows tablets (HP ElitePad 1000 G2 Healthcare en 1000 G2 Rugged) door HP uitgebracht zijn.
Dat nieuws artikel moet waarschijnlijk nog op Tweakers.net geplaatst worden.
Moest opeens denken aan een gouwe ouwe. IBM Thinkpad Transnote. Zijn voorganger zeg maar....
Prima dat het weer terugkomt. Zo'n tablet met een kladblokje erbij is altijd wel zo handig.

Even een retourtje back to 2002.....
YouTube filmpje
Engadget
pencomputing

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 20 januari 2015 19:50]

Inderdaad. En de techniek is tegenwoordig zo dat het ook echt fijn werken is.
Alleen het scherm responsetijd moet nog naar >100ms.
Hopelijk vindt die ontwikkeling de komende jaren plaats.
Dan voelt het echt natuurlijk aan als schrijven op papier.

Voor het werk heeft mijn Dell Venue Pro 8 definitief het kladblok vervangen. Scheelt een berg gewicht in mijn laptoptas ( had wel wat software updates van de pen/stylus nodig, maar werkt nu het super )
Ik dacht dat ik het verkeerd las. Dus de 12 inch versie heeft een stuk lagere lresolutie dan de 8 inch versie?

Erg hoge prijzen voor wat oudere hardware. Helemaal als de 8 met de ipad mini moet concurrenen. Die is al verkrijgbaar voor minder dan 300 euro en heeft snellere hardware. Je moet wel heel veel over hebben voor die pen en Android wil je bijna het dubbele ervoor betalen.
De 8" tablet krijgt een adviesprijs van 359 euro, dat is niet bijna het dubbele van een iPad mini Retina (die nog het dichts in de buurt komt van algemene specs), bij lange na niet. Bovendien, als die 359 euro de adviesprijs is, dan zal het snel genoeg iets goedkoper te verkrijgen zijn, waarmee het verschil heel klein wordt.

Daar krijg je vervolgens wel weer die pen voor en de mogenlijkheid om, schrijvende op papier, dezelfde informatie tegelijkertijd op je tablet te krijgen, a la carbon-kopie.

Uiteindelijk zal de keuze natuurlijk persoonlijk blijven, maar het niet zo alsof je wel gek moet zijn om de HP te kopen ipv de Ipad mini Retina.

Edit: Kijkende naar de spec-sheet, zie ik dat de Pro Slate 8 ook een nano-Sim slot heeft, waardoor je hem zou moeten vergelijken met een Ipad Mini die dat ook heeft en dan zit je voor de Retina versie opeens op 400 euro, dus meer dan de Slate 8. Zelfs de non-retina Ipad Mini met Sim-optie is maar 10 euro goedkoper dan de adviesprijs voor de Slate 8.

Ofwel, niets mis met de prijs an sich.

[Reactie gewijzigd door dahakon op 20 januari 2015 21:16]

De HP Pro Slate 8 de voorkant lijkt verdraaid veel op een HTC One. Net zoals de Huawei MediaPad M1. :P Zullen ze eindelijk inzien dat front speakers een must is?
Front speakers is helemaal geen must, in ieder geval niet in het algemeen. Als je je tablet voornamelijk gebruikt om filmpjes te bekijken, dan voor jou misschien wel. Ik zelf gebruik mijn tablet nu vooral voor webbrowsen e.d., en heb liever kleinere bezels. Als ik zou moeten kiezen tussen bijvoorbeeld een 8" en 9" tablet waarbij de 8" vanwege front speakers even groot is als de 9", dan prefereer ik de 9".

Deze HP tablet is bedoeld voor gebruik op het werk. Mij lijken front speakers daar niet erg van belang, en ook daar heb ik dan liever een kleinere tablet (anders kan ik net zo goed de laptop pakken).
Nouja, een must voor consumenten tablets dan maar. Het is overigens niet alleen voor filmpjes maar denk ook aan games en muziek. :)
Thuis ben ik gewoon consument, en is mijn tablet dus een consumenten-tablet. Als ik muziek wil luisteren vanaf mijn tablet, dan doe ik dat meestal ofwel met headphones ofwel gestreamed naar een stereo met fatsoenlijke boxen. Zelfde voor film overigens, dat kan ik net zo goed streamen naar tv/stereo, en als ik iets op de tablet wil kijken dan kan ook dat met headphones of neem ik een mindere geluidskwaliteit wel voor lief. Ik vind de user-interface van een tablet nou niet bepaald fijn voor actiespellen (vergeleken met een pc met keyboard/muis), en voor het type spelletjes dat ik wel op mijn tablet speel, is geluidskwaliteit helemaal niet belangrijk.

Nogmaals: ik zeg niet dat het voor jou niet belangrijk is of zou moeten zijn, mijn punt is dat front speakers gewoon niet voor iedereen in het algemeen een "must" is.
Erg logisch om bij de veel grotere tablet de lagere resolutie toe te passen 8)7
Waarom heeft de kleinere tablet een hogere resolutie? Hier zit toch totaal geen logica in of mis ik iets?
Dacht het eerst fout te lezen..
Ik ben een beetje de weg kwijt, ik denk een artikel over Android tablets te gaan lezen, om vervolgens Windows tablets tegen, die goedkoper zijn?
Niet zo gek dat de Windows tablet goedkoper is. Er zit een 'gratis' Intel SoC in, Microsoft geeft Windows voor goedkope gadgets tegenwoordig ongeveer gratis weg, de resolutie van het 8" tablet is 'tragisch'. Al met al een duidelijke reden waarom ze goedkoper zijn.
@Six9 @dahakon

>9" met Bing (kan je zelf aanpassen) = gratis. Zelfs de 10 euro SKU is er niet meer door 10 euro OEM korting.

De resolutie valt voor een 8" erg mee hoor. Is een prima resolutie. De andere versie is alleen nog scherper. Of dat voor 80% van de consumenten een meerprijs waard is van >100 euro durf ik zeer te betwijfelen.

En ja, de titel had beter anders geweest om de lading van het nieuwsbericht beter te dekken.
Inderdaad, resolutie is niet slecht, ik heb wel slechter gezien.
Zoals de 12,3 inch Android tablet erboven, die heeft 1600x1200 en een lagere ppi dan de 8 inch met 1280x800...
Vandaar dus ook tragisch tussen aanhalingstekens. De resolutie is best wel mee te werken, maar dergelijke schermen zijn gemakkelijker te maken en dus ook goedkoper.

Neemt niet weg dat de kostprijs van de Tablet alleen door de SoC al gauw 30-40 dollar lager ligt en dat HP wellicht zelfs geld toe krijgt ter promotie/ontwikkeling van de Intel-tablet.

Of de consument meer wil betalen voor een beter scherm, betere pen-technologie en nog wat andere kleine dingen? Dat zullen de verkoopcijfers uit moeten maken, maar aangezien tot dusver Intel niet verder is gekomen dan ~46 miljoen mobiele chips afgelopen jaar in een markt van over de 1.5 miljard, kunnen we stellen dat tot dusver Intel niet bijster populair is gebleken.
Ik kan het niet vinden, is de Pro Slate 8 voorzien van GPS?
Het enige interessante in dit hele verhaal is de digital pen, oh, en die is van Qualcom....

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee