Verdienmodellen

Tweakers bestaat al sinds 1998 en is een commercieel bedrijf. Dit betekent dat Tweakers geld moet verdienen en winst moet maken om te kunnen blijven bestaan. Bij Tweakers werken ongeveer 75 mensen, waarmee salarissen meteen de grootste kostenpost vormen. Maar ook bijvoorbeeld testproducten, beursbezoeken, huisvesting, IT, marketing en community-evenementen kosten geld. DPG Media, de eigenaar van Tweakers, verlangt dat we winstgevend zijn. Hoe we dat doen, is echter aan onszelf.

De artikelen die Tweakers publiceert, zijn gratis te lezen. Ook het forum en de Pricewatch zijn gratis en zonder beperkingen te gebruiken voor iedereen die dat wil, een account is niet eens verplicht. Hiervoor zijn echter wel inkomsten nodig. Die inkomsten proberen we op verschillende manieren te krijgen.

Verschillende inkomstenbronnen

Pricewatch

De Pricewatch is het deel van de site waar bezoekers de laagste prijs van een of meer producten kunnen opzoeken bij aangesloten webwinkels. Tweakers probeert de lijst met aangesloten webwinkels zo relevant en groot mogelijk te houden. Iedere keer dat een bezoeker via de Pricewatch doorklikt naar een webwinkel, verdienen we geld. De prijzen voor een zogenoemde click-out verschillen per productcategorie en bedragen gemiddeld enkele dubbeltjes. De aangesloten webwinkels betalen enkel voor daadwerkelijk doorgestuurd bezoek, waarbij we een vast percentage clicks niet in rekening brengen om eventuele miskliks van bezoekers te compenseren. Met elke winkel hebben we dezelfde prijsafspraken, waardoor we er ook geen baat bij hebben om bepaalde winkels een hogere positie te geven. In uitzonderlijke gevallen ontvangen we geen geld voor een click-out, maar een percentage van de verkoopprijs wanneer er een verkoop plaatsvindt. In dit geval ligt het risico meer bij Tweakers dan bij de webshop. Het is voor webshops mogelijk extra te betalen voor een uitgelichte positie die als advertentie gemarkeerd wordt.

Advertenties

We hebben een team verkopers dat, zonder invloed of zeggenschap op de redactie en Pricewatch, contact heeft met fabrikanten en samen met hen probeert producten via bannering op de juiste plekken binnen Tweakers onder de aandacht te brengen. Fabrikanten betalen Tweakers op basis van het aantal impressies (cpm-model), oftewel het aantal keer dat hun banner op de site is vertoond. Hoe vaak er op wordt geklikt maakt voor onze inkomsten niet uit. Daarover lees je verderop meer bij de veelgestelde vragen.

Advertorials en (win)acties in samenwerking met derden

Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, advertorials, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Uitgangspunt bij deze acties is altijd dat iedereen er beter van wordt; er moet iets in zitten voor de bezoekers van Tweakers, de fabrikant moet er mee uit te voeten kunnen en Tweakers moet er geld aan overhouden. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via het forumtopic [Discussie] Reclame algemeen.

Abonnementen

Voor bezoekers die Tweakers willen steunen, geen banners willen zien of bepaalde features van de website willen gebruiken, bieden we abonnementen aan. Een abonnement kun je afsluiten vanaf €35 per jaar en geeft je onder andere een bannervrije ervaring en andere features.

Vacatureplaatsingen

Op Tweakers kom je ook vacatures tegen, onder meer onderaan artikelen. De vacatures op dit platform worden verkocht door DPG Recruitment, eveneens onderdeel van DPG Media. Tweakers krijgt een deel van deze omzet in ruil voor het tonen van deze vacatures op relevante plekken op de site.

Veelgestelde vragen

Kan Tweakers zonder advertenties?

Kortgezegd: nee. We hebben die inkomsten nodig om de zaak draaiend te houden. Wat we al langer doen, is zorgen dat we niet te afhankelijk worden van advertentie-inkomsten uit bannering. Dat doen we bijvoorbeeld met de acties en events van Tweakers Partners. Daarnaast hebben we natuurlijk de Pricewatch en de abonnementen. Wat ons betreft mogen deze onderdelen nog veel groter worden, omdat daar de winst zit voor onze gebruikers én de adverteerders.

Wat we hopen is dat we door het open en transparant communiceren van onze richtlijnen en doelen duidelijk maken (meer hierover lees je verderop in ons advertentiebeleid) waarom we advertenties nodig hebben en waarom we hopen dat onze gebruiker Tweakers gaat whitelisten of een abonnement neemt. De transparantie rondom advertenties betekent ook dat onze gebruikers ons kunnen aanspreken op de inspanningen die we beloven. Als er bijvoorbeeld een banner over de content heen gaat, dan weten onze gebruikers dat er iets mis is en kunnen ze aan de bel trekken in Feedbacktopic voor advertenties (banners).

Ik klik toch niet op banners, wat maakt het dan uit als ik ze blokkeer?

Banners leveren ons alleen geld op als ze worden vertoond. Het maakt dus niet uit of er wel of niet op wordt geklikt. Hoewel er verschillende manieren zijn voor fabrikanten om campagne te voeren (alleen per klik betalen, per verkocht item betalen, een vast bedrag betalen, et cetera), vertoont Tweakers feitelijk alleen maar banners die verkocht zijn op basis van het cpm-model. Dit betekent dat adverteerders een prijs per duizend (cost per mille) impressies betalen en dat Tweakers die vertoningen in een bepaalde tijdsperiode moet realiseren. Hoe meer mensen advertenties blokkeren, hoe minder van die vertoningen wij kunnen verkopen, hoe minder geld wij kunnen verdienen.

Waarom mag ik zelf niet bepalen of ik banners wil zien?

Tweakers is gratis te gebruiken en in ruil daarvoor verwachten we dat onze bezoekers ons de mogelijkheid bieden via advertenties geld te verdienen. Daar kun jij aan meehelpen door Tweakers op je whitelist te zetten. Wil je op een andere manier bijdragen aan Tweakers, dan kun je een abonnement afsluiten en de advertenties uitschakelen.

Krijgen redacteuren snoepreisjes in ruil voor hun review?

Het klopt dat redacteuren van Tweakers regelmatig op pad zijn. In de gevallen dat we worden uitgenodigd door een fabrikant, komt het voor dat die fabrikant de reis en het hotel betaalt. We maken echter nooit afspraken over wat en óf we iets publiceren. De redactie bepaalt op basis van de inhoud van de uitnodiging of het (voor de bezoekers van Tweakers) interessant is om aanwezig te zijn. Externe invloeden, zoals ons verkoopteam, ons moederbedrijf of de fabrikant, spelen geen rol. Beurzen en evenementen waar we met één of meer redacteuren naartoe gaan, zoals de CES, de IFA en Google I/O, betalen we altijd zelf.

Advertentiebeleid Tweakers

We doen ons best om Tweakers aan alle kanten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de verwachtingen van de gebruiker; niet alleen op het gebied van content, maar ook wat advertenties betreft. En dat zeggen we niet alleen, we doen het ook in de praktijk. We willen minder afhankelijk zijn van advertenties; we willen dat de gebruiker de advertenties niet als overlast ervaart en we willen de adverteerders op Tweakers voldoende kwaliteit bieden. Dat klinkt als een ingewikkelde combinatie, maar dat valt reuze mee.

Wat doen we wel?

  • We laden content en advertenties asynchroon: de content wacht niet op een banner. Hierbij proberen we het zichtbaar verschuiven van elementen (layout shift) zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat doen we niet?

  • We tonen geen advertenties die over de content heen vallen, zoals layers, floor ads en lightboxes. Je krijgt geen pop-ups op Tweakers en er komen geen interstitials voor de content, zoals je wel eens bij andere sites ziet. Bovendien tonen we geen advertenties op persoonlijke of privacygevoelige pagina’s, zoals de instellingen van je account of DM’s.
  • We verkopen redactionele content niet en laten het ook niet sponsoren. In tegenstelling tot bij sommige andere sites is het bij ons niet mogelijk om content te kopen of te laten plaatsen binnen de redactionele omgeving. Onze onafhankelijkheid is ons grootste goed en daar waken we streng over.
  • We geven de gegevens van onze gebruikers niet door. Zonder uitdrukkelijke toestemming zullen we nooit en te nimmer de gegevens van onze gebruikers delen met een commerciële partij. Wanneer een gebruiker zich inschrijft voor een actie, dan doen wij de trekking en de communicatie met de gebruiker. Tenzij vooraf duidelijk is aangegeven dat het anders is geregeld.
  • Door deze maatregelen lopen we wel eens een campagne mis. Sommige adverteerders houden immers streng vast aan de technische specificaties van hun advertenties. Die komen er dan gewoon niet op. Dat heeft ook een voordeel voor de adverteerders die zich wel aan onze regels houden. Wie voldoet aan onze eisen, verdient het om gezien te worden.