Tweakers gaat weer voedingen testen

Dankzij een fabrikant die testapparatuur ter beschikking stelt, heeft Tweakers weer de mogelijkheid om voedingen voor pc's uitgebreid te testen. We werken aan het protocol voor psu's en zullen periodiek round-ups publiceren.

Het is alweer jaren geleden dat Tweakers sporadisch voedingen testte. De laatste round-up werd in 2009 gepubliceerd, waarbij we gebruik konden maken van het voedingentestlab van Cooler Master. Het aanbod van Cooler Master om van zijn faciliteiten gebruik te maken is in de loop der jaren door diverse andere fabrikanten herhaald. Uit praktische overwegingen en om onze onafhankelijkheid te waarborgen, hebben we daarvan geen gebruikgemaakt.

Omdat voedingen testen bij ons en jullie als bezoekers toch gewenst blijft, bleven we echter uitkijken naar mogelijkheden om dat op een zinvolle manier, met eigen testapparatuur, te doen. De hoge prijs van professionele testapparatuur bleek echter een terugkerend struikelblok.

SunMoon

We waren dan ook zeer verheugd toen Corsair aanbood een testapparaat voor voedingen, een SunMoon SM-5500ATE, ter beschikking te stellen. Anders dan bij eerdere voorstellen van andere partijen zou deze elektronische belasting voor voedingen in ons eigen testlab komen te staan. Wat we er vervolgens mee doen, staat ons volledig vrij, zo is de afspraak. We hoeven hem niet enkel te gebruiken om Corsair-voedingen mee te testen, niemand hoeft onze resultaten te zien en niemand kan iets beïnvloeden.

Wel is Jonny Gerow, beter bekend als Jonny Guru van de gelijknamige site, langs geweest voor een uitgebreide training. Jonny werkt inmiddels voor Corsair en heeft faam verworven met het volledig ontleden van voedingen op zijn website.

Vanzelfsprekend zijn we dan ook bijzonder blij met deze mogelijkheid om na vijf jaar eindelijk weer zelfstandig voedingen te testen. Dat betekent dat we een protocol moeten opstellen dat we na een eerste publicatie van een voedingen-round-up ongetwijfeld moeten bijstellen. Met de testapparatuur in eigen huis kunnen we echter ongehinderd onze gang gaan en kunnen we met de input van de community werken aan zinvolle reviews van voedingen.

Door Willem de Moor

Redacteur

07-08-2014 • 14:30

135 Linkedin

Reacties (135)

135
133
110
6
1
8
Wijzig sortering
Kun je dat apparaat ook via SCPI oid aansturen, dat maakt het testen wel zomakkelijk, dan kun je letterlijk een test script maken.

Op mn werk gebruik ik ook SCPI apperatuur om USB Oscilloscopes geautomatiseerd te kalibreren, erg handig :)
Nee dat zit er niet in, dit is een vrij oude Sunmoon. Daarvoor heb je bijvoorbeeld mooi nieuw spul van Chroma voor nodig, maar dat spul is verschrikkelijk duur. Naar mijn weten is reviewer van TechPowerUp de enige die het helemaal heeft geautomatiseerd: http://www.techpowerup.co...oolerMaster/VSM750/1.html

Dat zal vast ook één van de redenen zijn dat Corsair deze Sunmoon niet meer gebruikt, samen met dat die maar voedingen tot 1000W vol kan belasten. Zie de specs: http://www.sunmoonate.com/en/ArticleShow.asp?ArticleID=99 daar zie je dat die een 12V1, 12V2, 12V3 en 12V4 heeft die elk tot maximaal 250W continue kunnen worden belast. Huidige PC's trekken maar erg weinig op de andere spanningen, daardoor kun je dus effectief deze loadtester maar maximaal gebruiken tot 1000W voedingen.
Misschien dan ook even motiveren?
Ik ging ervan uit dat ze de Sunmoon hadden waar ze naar linkten, maar dat blijkt dus niet zo te zijn, het is een veel nieuwer model. Alles wat ik beweerde ging over de oude, maar ja dat is dus niet degene die ze hebben.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 27 augustus 2014 23:51]

Ik ben vooral benieuwd naar een aantal echte budget voedingen versus een paar high-end voedingen. Van hetzelfde wattage uiteraard.
Vooral ook benieuwd naar de verschillende componenten die in de verschilende PSU's worden gebruikt. Het verhaal van de CapX con's etc. En het lijkt me geen slecht idee als ze The_Mask een adviserende rol in het geheel geven.

Wel blij dat Tweakers weer dit pad in slaat! Eindelijk weer reviews!
Ja erg goed om te zien, dat is wat tweakers tweakers maakt.

De reviews a la "de laptop heeft een stevige 8gb ram aan boord hetgeen voor goede multitasking en videobewerking zal zorgen" zijn òòk leuk om te lezen, maar hier gaan we weer richting het oude niveau geloof ik. Mooi.

En pak zeker geluidproductie mee. Hoop stiltefreaks ook op het forum.

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 15 september 2014 08:44]

Ik ben vooral benieuwd naar een aantal echte budget voedingen versus een paar high-end voedingen. Van hetzelfde wattage uiteraard.
Niet alleen dat onderscheid, maar ook zaken als efficiëntie (uitgezet tegen relatief verbruik) en wat ik heel erg interessant vind is hoe verschillende computer-systemen verschillend verbruik hebben.
Dus bijvoorbeeld bepaalde generaties Intel en AMD systemen.
Zou bijvoorbeeld maar zo kunnen zijn dat bepaalde voedingen vrij efficiënt veel op de 12V kunnen leveren, maar niet op de 5V en dat zou dus een verschil kunnen zijn tussen bepaalde generaties systemen.
[...]

Niet alleen dat onderscheid, maar ook zaken als efficiëntie (uitgezet tegen relatief verbruik) en wat ik heel erg interessant vind is hoe verschillende computer-systemen verschillend verbruik hebben.
Zet dat dan meteen uit tegen de Total Cost of Ownership. Als een voeding van 100 euro goedkoper dan een duurdere voeding een paar wattjes meer verbruikt aan warmte maar verder net zo goed presteert, hoeveel jaar moet je dan de dure voeding gebruiken voordat je de kostprijs eruit hebt?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 augustus 2014 15:20]

Hopelijk gebruikt T.net bij de review de kennis van onze eigen voedingenexpert: -The_Mask- :)
En de andere specialist welke altijd streef naar ultra-low power zonder concessies mux
De beste voeding test die ik ooit gezien heb komt uit 2003 en werd uitgevoerd door anandtech.

Hier hadden ze memtest gemodificeerd om 6 uur te wachten alvorens het geheugen te vergelijken. Kwamen zeer interessante resultaten uit!!

http://www.anandtech.com/show/1124/24

Zeker de moeite waard om te lezen.

Wat mij erg verbaasde, was dat sommige voedingen meer (of minder) geheugen fouten veroorzaakten. Wel is het een erg tijd consumerende test. Uiteindelijk is dit echter wel een belangrijk gegeven, welke voeding zorgt voor stabiliteit problemen ....

Moet wel bij gezegd worden dat b.v. de ripple via een scope dan weer mist, iets dat de fouten zou kunnen verklaren.

[Reactie gewijzigd door oliveroms op 10 augustus 2014 15:04]

Zet dat dan meteen uit tegen de Total Cost of Ownership.
Dat wilde ik ook zeggen. Als het ding me bespaart aan energie maar ik het aankoopbedrag nu moet ophoesten, weet ik het nog niet zo net. Voor een euro of twee per maand kom ik mijn bed niet uit. En de pc blijft toch wel aan.
De directe cost of ownership is makkelijk in te schatten: aanschafprijs + stroomverbruik.

De indirecte cost of ownership kan echter wel eens erg hoog uitpakken, als je voeding een geheugenbank sloopt of je videokaart vroegtijdig naar de eeuwige jachtvelden stuurt....
wow, goed dat jullie Jonny Gerow hebben laten langskomen! _/-\o_

Vooral dus niet vergeten om ook de interne componenten te bespreken, dit wordt in veel reviews niet gedaan en moet eigenlijk ook gedaan worden om een volledig beeld te kunnen geven van de voeding. (Als hij net na de garantie bijna zeker en vast dood gaat door lekkende caps dan mag de performance nog zo goed zijn..)

en graag ook het geluid testen, wat ik toch wel mis bij JonnyGuru.
Geluidsmetingen hebben we al even kort besproken hier, maar dat zal niet makkelijk worden. Die SunMoon-machine maakt namelijk een behoorlijke bak herrie, en het zal moeilijk worden om dat bij de metingen compleet buiten te sluiten.
Hm, misschien een consequente manier vinden zonder de SunMoon? :)
Allesinds niet gewoon de maximale geluidsdruk aub., want daar ben je als gewone consument niet veel mee.

Ik zie veel liever de geluidsdruk bij een game-benchmark (zo'n benchmark die door de devs al in het spel gestoken is, zoals bij Metro 2033) en wanneer bv een filmpje aan het spelen is dan de maximale geluidsdruk.

Zo weet je of de voeding storend kan zijn bij dagelijks gebruik. (want wie geeft nu om het geluid van je voeding tijdens stress-testing O-) )

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 7 augustus 2014 15:45]

Allerbelangrijkste misschien: Hoe goed zijn de ventilatoren van de voeding schoon te maken?

Een "stille" nieuwe voeding die 'stil' is is natuurlijk leuk, maar als er na 3 jaar een sloot stof op zit die je er niet af kan halen zonder de hele voeding open te schroeven, wat van de leverancier niet mag omdat dit gevaarlijk kan zijn en de garantie schendt, wat dan?

Zelf heb ik een Tagan 330, speciaal gekocht omdat deze erg stil zou zijn, maar nu zit er stof op de ventilatoren die je er niet zo gemakkelijk vanaf krijgt. Volgens mij veroorzaakt dit stof bepaalde wervelingen die luiden tot meer geluid.

Bij de Tagan-voeding valt dit gelukkig mee, maar de CPU-fan moet eigenlijk regelmatig gereinigd, en over de centrifugaal-ventilator van het huis (niet PC/Tweakers-gerelateerd, maar als we het toch over ventilatoren hebben...) zal ik het helemaal maar niet hebben, die moet je onderhand maandelijks wel uitbouwen en poetsen om hem stil te houden.

[Reactie gewijzigd door kidde op 7 augustus 2014 16:12]

Die SunMoon-machine maakt namelijk een behoorlijke bak herrie, en het zal moeilijk worden om dat bij de metingen compleet buiten te sluiten.
Dan timmer je er maar een kamertje omheen.
Hoop dat er dan een ruim aanbod gaat getest worden en niet enkel de paar "top"merken die hun product willen plaatsen...
Inderdaad, ik zie ook veel liever de 300W-550W voedingen eens getest worden in plaats van weer de 1200W voeding die praktisch niemand nodig heeft.. (of zo altijd de 750-850W versie die voor het grootste deel vd mensen ook gewoon overkill is)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 7 augustus 2014 14:51]

Als de reviews uitgebreid zijn en over alle segmenten (niet alleen 1000+Watt PSU's) gaan zou dat een welkome aanvulling zijn op het handje vol review site die betrouwbare en uitgebreide testen doen en door het lage aantal dekken die lang niet alles. Momenteel staat JonnyGURU.com op eenzame hoogte en als hij de apparatuur heeft getest en goed heeft bevonden geeft dat wel vertrouwen in de testresultaten. Vooralsnog kijk ik ernaar uit en ik hoop dat de reviews in de beurt van de kwaliteit van JonnyGuru komen.
HI,

Niet helemaal waar :)

Weet niet of ik dit hier mag posten :+

http://nl.hardware.info/r...ingen-getest-kiloknallers!

Etc. Etc. Etc.

[Reactie gewijzigd door Gipsy King op 7 augustus 2014 15:54]

hardware.info kijkt niet eens naar de interne componenten.. hardware.info zie ik enkel nuttig voor de geluidstesten met voedingen..
Moet je eens een kijkje nemen bij http://www.techpowerup.com/reviews ;)
Die zie ik als evengoed als jonnyguru. Hebben het materiaal en de kennis.
Gefeliciteerd :)

Worden de resultaten vanaf nu anders weergegeven, worden er andere resultaten vertoont, blijft het hetzelfde of willen/kunnen jullie hier nog niets over kwijt?
Vanzelfsprekend zijn we dan ook bijzonder blij met deze mogelijkheid om na vijf jaar eindelijk weer zelfstandig voedingen te testen. Dat betekent dat we een protocol moeten opstellen dat we na een eerste publicatie van een voedingen-round-up ongetwijfeld moeten bijstellen.
Ze gaan hun protocol voor het testen opnieuw opstellen aangezien ze het al 5 jaar niet meer gedaan hebben. Even afwachten hoe ze het gaan inrichten en welke resultaten ze dan gaan publiceren.
Ik dacht dat er misschien al informatie of ideeën beschikbaar kon zijn. Welke tests er uitgevoerd gaan worden ofzo. Maar geduld is een schone zaak. :)
Ik begrijp je vraag niet? Welke resultaten?
De resultaten van de tests gedaan met voedingen. Of ik moet hier twee websites door elkaar halen :+
We hebben vijf jaar geleden voor het laatst voedingen getest. We werken inmiddels met andere grafiektools en bovendien moeten we de protocollen (en dus de te tonen resultaten) nog bepalen :)
Is er een mogelijkheid voor ons om mee te denken in het opstellen van bijvoorbeeld testcriteria?
Ik zal een topic voor input en discussie aanmaken....
Gaaf hoor!
Ik ben wel benieuwd naar de beste voeding voor een zuinige desktop. Er zijn weinig voedingen met een laag wattage die echt van goede kwaliteit zijn. BeQuiet heeft wel een paar goede (fatsoenlijke) van 300 Watt, maar wat is verder de moeite waard? (bijvoorbeeld hoog rendement ook bij een laag verbruik, en hoe stabiel zijn de voltages)
De PicoPSU zou bij lage wattage's ook goed moeten presteren, maar dan moet je wel aan minder dan 200W genoeg hebben. Bij een ITX build/mediacenter geval bijvoorbeeld.
Lijkt mij ook zeer interesant om te testen. Nadeel is dat je voor die voedingen nog een extra adapter nodig hebt, zou mooi zijn als je ook die uitgaande DC spanning en stroom kan meten zodat je het rendament goed kan bepalen.
de Seasonic G-360 is nog een goede optie. Is al weer wat meer dan 300W, maar wel uitstekende kwaliteit.
Kan maar 1 ding zeggen: Geweldig nieuws!

Fijn dat dit mogelijk is gemaakt door zowel de 'sponsors' als de crew die er achter aan zijn gegaan om dergelijke reviews weer onderdeel van de FP te maken. Top! Kom maar op met die resultaten! :D
helemaal mee eens! goede zaak dit.
Ik zou dit beestje toch eerst een tijdje voor mezelf houden. }> :+
Dit is echt een mooi ding. Leren, leren, leren...en genieten, en :9~
Jullie schakelen toch wel mux in he? Als er iemand hier op Tweakers veel verstand heeft van voedingen dan is hij het wel.
Precies, hij kan je veel vertellen over het soldeerwerk, kwaliteit van de print/voedinglayout, gebruikte componenten etc.
ik herhaal mijn opmerking van deze morgen bij de cpu cooler test : Keert tweakers terug naar zijn roots? geen oeverloze reviews over tv's, mobieltjes en xbox spelletjes maar diepte testen van computerhardware? :) Goed bezig!
De reviews over televisies, mobieltjes en games blijven ook gewoon komen hoor, daar zijn we net zo trots op :) het een hoeft het ander niet uit te sluiten.
Klopt, maar tweakers ging een beetje onder in de massa met reviews over dat soort Retail meuk. Mijn pre hebben jullie met de terugkeer naar reviews over cpu coolers, voedingen etc etc..... :)
Mwoa, ik denk dat onze reviews van consumentenelektronica een stuk diepgaander zijn dan bij andere Nederlandse websites en we er dus zeker een echte Tweakers-draai aan weten te geven :)
Dat klopt, maar het blijft retailmeuk die mij als tweaker geen klap interesseert. Geef mij maar goede reviews van hardware, dat vind ik veel interessanter.
Dit testlab vind ik dus wel echt heel gaaf nieuws.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 7 augustus 2014 15:09]

Vergeet echter niet dat er genoeg tweakers zijn die het wel interesseert :) en voor ons is het de uitdaging om een goede balans te vinden en iedereen tevreden te houden :) op componentengebied komt er in ieder geval nog genoeg moois aan de komende tijd :)
op componentengebied komt er in ieder geval nog genoeg moois aan de komende tijd :)
Dat is in elk geval mooi om te horen :)
Terw_dan, ik vind de Tweakers reviews wel interessant. Voor diepgaande hardware/moederborden info, bekijk ik jouw reviews wel ;)

Wellicht kun je een samenwerkingsverband aangaan met Tweakers.
Wat hardware betreft kijk ik liever naar hardware.info (zoals velen?)
Maar voor consumentenelektronica kijk ik wel naar Tweakers.
Misschien dat de balans dan toch beter wat meer naar dat laatste doorslaat om niet al teveel in elkaars vaarwater te zitten?
Ik kijk idd ook voort vaker bij hw.info voor de reviews ome tomshw guide is ook al zo'n verlaten site tegen woordig :(
Ik weet niet, ik heb HWinfo vele kansen gegeven, maar ik kan die reviews echt niet lezen. De opmaak, de grafiekjes, de manier van schrijven, ik kan er niet aan wennen. Ze hebben wel mooie uitgebreide datasets altijd, hoewel niet alles altijd even nuttig is om te vermelden.

Nee voor een echte in-depth ontleding van hardware voel ik me nog steeds gedwongen naar iets engelstaligs over te stappen, Guru3D, Ars, Techpowerup etc. Ook voor Tweakers valt er nog wel het een ander te winnen, ze moeten gewoon meer de diepte in - trek die koeler eens van een GPU bijvoorbeeld...

Met deze testapparatuur zie ik in elk geval kansen voor verbetering!

[Reactie gewijzigd door Vayra op 8 augustus 2014 14:39]

Een Tweaker leeft ook niet met alleen een computer. Die wil ook een TV, Telefoon, Handheld, Console, Smartwatch. Het een sluit het ander niet uit. En als je graag diepgaande computerreviews leest wil je waarschijnlijk ook diezelfde diepgang voor je "retailmeuk".
't is maar wat je wil natuurlijk, ik hoop toch echt meer op reviews van computeronderdelen:
- cpu's
- moederborden
- voedingen
- schermen
- videokaarten
-...
en dan natuurlijk zo diepgaand mogelijk: niet enkel de specs oplijsten maar dus iets zeggen over bouwkwaliteit, eventuele ingebouwde beveiligingen, zijn de claims van de fabrikant echt,...

reviews van games vind ik irrelevant
Ja maar tweakers wilt een breder publiek en het bredere publiek die bouwt geen pc's maar gaat gewoon naar de mediamarkt een kant en klaar pctje halen.
games, telefoons & laptops daarintegen...

[Reactie gewijzigd door the-dark-force op 7 augustus 2014 21:55]

Waar is onze Henk dan heen ? (Ik mis hem)
[img]http://ic.tweakimg.net/ext/i.dsp/966940860.jpg[/img]
Voor de mensen die vergeten zijn wie Henk is.

Het is een goede zaak dat Tweakers weer eens iets met computer spul gaat doen. Alle andere reviews zijn natuurlijk prima maar denk dat we de basis toch niet moeten los laten waar al onze mede tweakers juist voor hier op de site komen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee