De E3-koorts loopt op

De E3 gaat bijna van start, waardoor ook alle geruchtenmolens weer op volle toeren draaien. Jan Meijroos inventariseerde de belangrijkste geruchten en zet ze op een rijtje.

De E3 gaat bijna van start, waardoor ook alle geruchtenmolens weer op volle toeren draaien. Jan Meijroos zet de belangrijkste geruchten op een rijtje.

1) Sony komt wederom met een nieuwe PSP
Waar of onwaar? De geruchten dat Sony met een nieuwe PSP komt zijn erg hardnekkig. Het zou gaan om een zeer dunne handheld met een slide-scherm, vergelijkbaar met diverse mobiele telefoons. Sony heeft tot nu toe drie versies van de PSP uitgebracht, dus een vierde variant zou heel goed kunnen. Zo kan Sony zich met zijn bestaande PSP meer op de jongere doelgroep richten, terwijl de 'PSP 4000’ de coregamer en de gadgetliefhebber zou moeten aanspreken.

2) Microsoft stapt in handheld-gaming
Waar of onwaar? Ook deze geruchten doen al heel lang de ronde. Recentelijk doken ze opnieuw op bij diverse Xbox 360-sites. Het zou hier echter gaan om een heel nieuw type apparaat - wellicht een Xbox-telefoon die gebruikmaakt van 4g-technologie. Dit zou een directe aanval zijn op Apples iPhone. Dat Microsoft vroeg of laat in deze markt zal stappen, lijkt wel duidelijk. De E3 zou een mooi moment kunnen zijn voor een grote aankondiging.

3) Konami kondigt Metal Gear Solid 5 aan
Waar of onwaar? Sinds een tijdje staat er op de website van Kojima Productions een teaser waar af en toe de letter 5 groot in beeld verschijnt. Het lijkt dus zeer waarschijnlijk dat MGS 5 in de maak is.

4) PlayStation 3 daalt in prijs
Waar of onwaar? Er wordt al maanden om gevraagd, maar Sony houdt zijn poot stijf. Ik denk dan ook niet dat Sony overstag gaat, alhoewel ze eigenlijk wel moeten. Aan de andere kant, de line-up van dit najaar is zonder meer gruwelijk te noemen. Wellicht dat Sony deze aankondiging bewaart voor de Games Convention in Keulen, later dit jaar.

5) Microsoft koopt de Duke Nukem-licentie
Waar of onwaar? Een wild gerucht maar wel een die niet per se volslagen ridicuul zou zijn. Duke Nukem blijft (met name in Amerika) een populair personage. Als Microsoft de game exclusief voor pc en Xbox 360 kan krijgen, zouden ze daarmee natuurlijk een sterke troef in handen hebben. Anderzijds, Take 2 en 3D Realms zijn nog zozeer verwikkeld in moddergooien en op handen zijnde rechtszaken, dat het nu helemaal niet het moment is voor dergelijke manoeuvres van derde partijen.

6) Nintendo komt met de Wii HD
Waar of onwaar? Alle tekenen wijzen in die richting. Dat betekent niet dat Nintendo opeens met allemaal hardcore-games gaat komen. De Wii Sports-spellen, alsook het schaamteloos uitbrengen van oude GameCube-titels onder het New Play Control Label, levert Nintendo vrachtladingen geld op, dus ze zouden wel gek zijn om af te wijken van het ingeslagen pad.

7) Alan Wake en God of War III verschijnen niet meer in 2009
Waar of onwaar? Waar. Beide games verschijnen in het eerste kwartaal van 2010. Dat heb ik uit zeer betrouwbare bron. Jammer voor de gamers die er naar uit keken, maar het is niet alsof we ons de komende maanden hoeven te vervelen.

8) Microsoft kondigt de opvolger van de Xbox 360 aan
Waar of onwaar? Niet waar. Waarom zouden ze? De Xbox 360 verkoopt lekker door (door de enorme prijsdalingen) en dit najaar verschijnen er weer heel veel titels voor Microsofts console. Nu de crisis wereldwijd is, en mensen meer dan ooit op hun portemonnee letten, zal de Xbox 360 dit najaar voor veel consumenten opnieuw een logische keuze zijn. Nu een nieuwe console aankondigen is commercieel gezien simpelweg niet handig.

Door Jan Meijroos

Freelancer

22-05-2009 • 13:38

85 Linkedin

Reacties (85)

Wijzig sortering
Wat ik vooral hoop is dat de E3 wat van zijn oude glans terug krijgt en ook de oude stijl terug komt. Altijd heerlijk om over te lezen over één van de grootste gamesbeurzen ter wereld. Vorig jaar was dan ook een teleurstelling, voor journalisten maar ook voor mij (en veel meer mensen) als lezer. Weinig nieuwtjes en alles werd op de events van publishers zelf bekend gemaakt.

De E3 zoals die was is iets wat eigenlijk gewoon nodig is. De Tokyo Game Show is leuk, maar zeer erg op de Japanse markt gericht. Als westerse gamer heb je dan eigenlijk alleen de Games Convention in Keulen, maar die mist toch net datgene wat de E3 wel had. Het zal me dus benieuwen hoe de E3 het er dit jaar vanaf brengt, maar ik hoop dat er een goede stap wordt gezet.
Het leukste aan de E3 blijft toch Sony en MS die elkaar de loef proberen af te steken. :)
Nintendo zal zoals afgelopen jaren ook weer zijn "casual" zooi aanbieden die gamers geen reet kan schelen.

Voor wie een flashback wil naar vorig jaar: Penny-Arcade heeft een mooie samenvatting :)

Verder, mijn persoonlijke voorspellingen:
 • MS Exclusives gaan naar Sony. Sony exclusives gaan naar MS. Fanboy wars laaien weer hoog op :p
 • Microsoft integreert Xbox Live met Microsoft Mesh, als vervolg op hun "xbox everywhere" plannen van een paar jaar geleden.
 • Sony kondigt een Final Fantasy Anthologyreeks aan. De topper daarin is FF7. Achtergronden en FMV's zijn hermaakt in hogere HD resolutie, maar grafische engine blijft hezelfde.
 • Nintendo doet aan online social networking met Mii's in een virtuele wereld. Deze zal niet real-time zijn maar vooral met (modereerbare! kindvriendelijk enzo) messageboards werken. Alsook, weeral *zucht* een nieuwe zelda en mario.
 • Bij de 360 ligt de focus meer op Live Arcade dan vorige jaren. De uitgave van "Virtual On" was slechts een test: Met een remake van verschillende Sega Saturn klassiekers (Grandia?) wil MS oudere gamers over de streep trekken.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 22 mei 2009 14:51]

"Wat ik vooral hoop is dat de E3 wat van zijn oude glans terug krijgt en ook de oude stijl terug komt. "

Ik hoop dat de E3 inzakt en dat alles verplaatst wordt naar Keulen de de Tokyo Game show. Dan kunnen we hier in Europa ook nog eens wat nieuws te zien krijgen.

De E3 is mij veel te ver weg.
Mag hopen dat men onderhand doorkrijgt dat het grote geld te halen is bij de handheld-computers en niet de wii, ps3 of xbox360.
Hoop dus een flink aantal PSP, DS en iPhone titels te zien.
Mag hopen dat men onderhand doorkrijgt dat het grote geld te halen is bij de handheld-computers en niet de wii, ps3 of xbox360.
Het is juist pijnlijk duidelijk geworden dat er bij de handhelds amper geld te halen is vanwege het grote aandeel gedownloade games. Meest recente getuige is GTA: Chinatown wars.
Microsoft kondigt de opvolger van de Xbox 360 aan
Waar of onwaar? Niet waar. Waarom zouden ze? De Xbox 360 verkoopt lekker door (door de enorme prijsdalingen) en dit najaar verschijnen er weer heel veel titels voor Microsofts console. Nu de crisis wereldwijd is, en mensen meer dan ooit op hun portemonnee letten, zal de Xbox 360 voor veel consumenten dit najaar opnieuw een logische keuze zijn. Nu een nieuwe console aankondigen is commercieel gezien niet handig.


ben ik volledig met je eens , het is onverstandig om nu /of binnen 1 jaar met een nieuwe xdoos te komen , xbox360 gaat nog steeds als warme broodjes over de toonbank, vooral om de reden de prijs is laag, en veel aanbod in games + de exclusieve content nog ,

[Reactie gewijzigd door Worran op 22 mei 2009 13:46]

Hoezo is een nieuwe 360 niet handig? Er wordt al tijden gesproken dat met kerst 2011 een nieuwe console in de winkels ligt. Als je die dit jaar aankondigt, dus ongeveer half 2009, lijkt me meer dan op tijd voor developers om een devkit te kopen en te kijken wat er ontwikkeld kan gaan worden in hybride-formaat (alhoewel ik aanneem dat de er 100% backwards-compatibility zal komen).

Dus ja & nee; misschien is een mogelijke aankondiging wat vroeg maar juist nu de 360 eindelijk winstgevender is bij Microsoft, is het helemaal geen slechte strategische keuze om wat nieuws de wereld in te brengen.
Ik snap je logica niet helemaal, net nu de xbox360 een beetje winstgevend is moet je juist wat nieuws op de markt brengen? Ik zal toch eerst de vruchten daarvan plukken, het heeft lang genoeg geduurd voordat het 360 project uit de rode cijfers was.
Anoniem: 149084
@MAX340023 mei 2009 22:08
Ik denk ook niet dat ze de opvolger van de xbox 360 gaan aankondigen.

Ik vermoed wel dat ze een blu-ray speler gaan aankondigen in een duurdere versie van de 360. Of eventueel als externe speler, alhoewel ik de laatste stap minder voor de hand vind liggen.

Dit is niet gebaseerd op feiten (voordat ik daar commentaar op krijg), maar lijkt me commercieel gezien een goede stap.
Waarom niet? Ze kunnen de opvolger positioneren als High-End en top of the line terwijl xbox 360 dan "budget" wordt.
Toch zullen dan veel mensen wachten met het aanschaffen van een 360, en later de '460' kopen. Terwijl deze mensen nú (dwz bijv. met kerst) eerst een 360 gaan kopen en 2 jaar later een zijn opvolger (de 460). Dat ziet MS natuurlijk veel liever ;)
Het is maar hoe je denkt. Als Microsoft de nieuwe xbox uitbrengt voor een prijs gelijk aan de PS3 met als launchtitel GoW III(Gears of War btw) delen ze wel een genadeklap uit.
Of doen ze weer hetzelfde als bij de eerste Xbox! in dat geval laten ze zien hoe bang ze zijn voor Sony, die toch veel beter voorstaat met exclusieve titels!
Nou veel beter voorstaat? Heb jij daar bewijzen voor? Een veel gehoorde klacht bij PS3 bezitters is juist het gebrek aan PS3 exclusive titels. Vele PS3 exclusive titels komen nu ook voor de Xbox 360 uit (Tekken 6 o.a.)
Neem eens de moeite om te kijken naar wat voor titels er uit gaan komen.. Dat is echt niet mis. Bij de xbox 360 zijn er nog weinig aankondigingen gedaan, daarom denk ik dat ze met een nieuwe console gaan komen.
MS maakt er een heel punt van dat de Xbox top is. De budget markt is voor Nintendo, MS heeft daar niks te zoeken met de huidige strategie.
Slaat toch op niets, op welk platform komen de nieuwe games dan uit? De PS3 had dat in het begin voor, er verscheen meer op de PS2 dan op PS3. Beter bij de launch van een nieuwe console, je ook daarop te concentreren. Ik bedoel niet support te laten vallen, maar er zijn maar x aantal goede games, en dan gaan concurreren met jezelf is gewoon dom.
xbox360 gaat nog steeds als warme broodjes over de toonbank

flauw:
Tegenwoordig wat minder letterlijk nu het hitteprobleem opgelost is ;)
/flauw
Zowel MS als Sony als Nintendo hebben momenteel absoluut geen enkele reden om een nieuwe console aan te kondigen, dus dit gerucht mag je volgens mij dus inderdaad als onzin afdoen. Op dit moment (in het heetst van de consolestrijd) een nieuwe console uitbrengen zou je in een enorm zwakke positie brengen, terwijl ze momenteel alle drie met hun voeten stevig op de grond staan en hun kwaliteiten ten volle showcasen. Alle 3 zijn ze nu ook een betrouwbaar platform gebleken voor indie developers om hun creaties te verdelen. Deze online verkopen zijn ook een groot succes.
Pas wanneer pc games kwalitatief de consoleversie duidelijk gaat voorbijsteken zal er behoefte zijn aan een nieuwe console. Technisch gezien mag dit wel het geval zijn, maar grafisch zitten we al op een niveau dat nog betere specs niet per se betere visuals betekent zonder in de uncanny valley te vallen.

Als Nintendo inderdaad met een HD console zou uitkomen zou dit volgens mij eentje zijn die met net dezelfde games werkt maar heel goed kan anti-aliasen en upscalen naar HD resoluties.
Dat ze de nieuwe X-doos niet aankondigen wil niet zeggen dat ze er niet mee bezig zijn, het is beter voor ms om de aankondiging uittestellen tot het moment dat ze zeker weten dat andere bedrijven niet voor hun release datum een andere console lanceren, en idd de xbox 360 loopt lekker.
Aankondiging van een nieuwe console hoeft echt niet zozeer een punt van zwakte te zijn, het ligt er een beetje aan op wat voor tijdsbestek dat gebeurt. Kondigen ze het aan voor 2010, dan ja komt het wel wat zwakjes over.

Maar kondigen ze een concept aan voor een console welk in 2013 ofzo op de markt zal komen is dat echt geen teken van zwakte. Zo waren de Xbox 360 en PS3 ook al ergens eind 2002 ~ 2003 aangekondigd; een jaar of 3~4 voor release.


En wat betreft die uncanny valley; games zitten bij lange na nog niet op een grafisch niveau waarbij dat bereikt wordt. Zo sterk zijn computers en consoles gewoon namelijk niet. Er is maar een handjevol films ooit gemaakt waarin het discutabel is dat die theorie werkelijkheid wordt en die films zijn grafisch dan ook op zo'n niveau dat je ongeveer 5000 consoles moet koppelen om genoeg rekenkracht te hebben om 1fps te produceren.

Zal me er weinig zorgen om maken, die kwaliteit produceren we gewoon bij lange na nog niet in realtime :p.
Op dit moment is er meer dan alleen een 5 te zien op de Kojima teaser site.

Er is nu een 5, een 3, een E en een G te zien.

Wat ik ook las op een site is dat de 5 volledig in stijl is met de 2, 3 en 4 zoals die op de press-kits stonden die werden uitgegeven bij de aankondigingen van MGS 2, 3 en 4, dus dat het om Metal Gear Solid 5 zou gaan is daaruit afgeleid erg waarschijnlijk.

Dat er een MGS na GOTP zou komen is iets wat Kojima nooit ontkent heeft. Hij heeft wel gezegd dat GOTP de laatste missie van Solid Snake zou zijn.
Die 3 zou overigens ook een M kunnen zijn, zodat de letters MGS5 kunnen vormen... Of "E3" in combinatie met de E. Hoe dan ook, het lijkt er inderdaad op dat ze deze gaan aankondigen. Overigens kun je in de broncode van de pagina het volgende lezen:

<meta name="keywords" content="Hideo Kojima, MGS,METAL GEAR, NEXT, game, konami, kojima game, KJP, Kojima Production ">

Zo te zien met de hand getypt (er is niet consequent met spaties bij commas omgegaan) en wilt Kojima dus dat mensen die naar MGS zoeken op deze site terecht komen.
Dat betekent dat er veel games uitkomen die veel respect genieten, of vernieuwend zijn. Een voorbeeld zou zijn Gran Turismo, ook al komt die waarschijnlijk pas in 2010.

Ook o.a. games die interessant lijken en in die categorie vallen:

Colin McRae: Dirt 2
Need for Speed: Shift
Battlefield 1943: Pacific
Call of Duty: Modern Warfare 2
Mafia II
Tekken 6

enz enz enz :Y)

[Reactie gewijzigd door ride277 op 22 mei 2009 13:51]

Hmmm Call of Duty: Modern Warfare 2

Modern Warfare was toch geweldig, ondanks de korte solo mode. Ben nu bezig met World at War ook geweldig, maar modern warfare had iets wat het zo spannend maakte.
Orginaliteit... en het feit dat je met kleinere tactical teams speelt... in tegenstelling tot de legers bij WaW (wat overigens ook een leuk spel is!)
Hmmm ja ik vond de britse missies het geweldigst. En vele missies waren snachts ook. Extra spanning

Ja bij World at War is het meer grotere groepen. Vooral bij de Russen. Dat was chaos en overleven :P
kan niet wachten tot MW2, MW1 helemaal grijs gespeeld.

al krijgen we daar aanstaande zondag (overmorgen) als het goed is al meer informatie over. Dit tijdens de NBA eastern conference finals op TNT, zoals aangegeven in dit artikel en mini-gameplay-teaser van 10 mei.

Al verwacht ik op E3 natuurlijk veel coverage voor MW2
Hopen krijgen we hier allemaal een antwoord op, op de E3 :)
Ik mis trouwens de datum wanneer de E3 begint.
De E3 2009 loopt van 2 tot 4 juni a.s. in het L.A. Convention Centre, CA. ;)
2 juni is ook de dag dat de laatste teller op Kojima's teaser site afloopt.
Wat is de screenshot op de frontpage? Alan Wake?
Verdere geruchten: de slimline-PS3, en introductie 'Wii-achtige' controllers voor de PS3 en Xbox360
1 tm 8 onwaar. De E3 stelt al een paar jaar teleur wat groot nieuws betreft ik zie niet waarom het ineens dit jaar zou moeten komen.

MGS5 zal wel aangekondigd worden en dingen als dat maar niet op de E3.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 22 mei 2009 20:58]

Wat vooral interessant is om te weten is dat de 5 niet het enige teken was dat omhoog kwam bij de teaser van Konami. Er kwam namelijk ook een E, een 3 en iets wat zowel een g als een @ kon zijn. Nu kan het natuurlijk "53gE" geweest zijn, en "5E3g", maar "5@E3" is logischer ;)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee