Optimus Maximus bestaat écht!

Al sinds 2005 wordt er gesproken over het oled-toetsenbord uit de stal van Art Lebedev. Na jaren van vermeende ontwikkeling, uitstel en nieuwe geruchten leek het keyboard hard op weg naar vaporwareland. Niets blijkt echter minder waar.

Deze week arriveerde er op de burelen van Tweakers.net een heuse Optimus Maximus-ramplank. De Maximus heeft 113 toetsen die elk voorzien zijn van een oled-scherm van 48 bij 48 pixels. Elk schermpje heeft een oppervlakte van iets meer dan 102 vierkante millimeter en kan 65.536 verschillende kleuren weergeven. Met de meegeleverde software kan onder elke toets een plaatje worden geprogrammeerd. Hoewel er al sinds 2005 over het toetsenbord wordt gesproken, dook het eerste prototype pas eind vorig jaar op. Die versie oogde niet erg functioneel: alle toetsen toonden de afbeelding van een hondje.

Enkele maanden na de demonstratie van het prototype maakte Art Lebedev Studio bekend dat de introductie opnieuw werd uitgesteld in verband met firmwareproblemen. Dit uitstel verhoogde de vaporwarestatus van de plank behoorlijk, zelfs zo erg dat Wired het product opnam in zijn Vaporware 2007-lijst.

In februari van dit jaar maakte Art Lebedev bekend dat het keyboard dan toch eindelijk commercieel verkrijgbaar zou worden, waarbij het duurste exemplaar een prijskaartje van net geen 1200 euro heeft gekregen. Inmiddels lijkt het erop dat de plank inderdaad klaar voor de verkoop is: het exemplaar dat inclusief de benodigde software op de redactie werd afgeleverd, werkt

Eind volgende week kunnen jullie onze bevindingen lezen, maar de eerste foto's wilden we jullie niet onthouden.

Art Lebedev (1) Art Lebedev (2) Art Lebedev (3)Art Lebedev (4)

Door Wilbert de Vries

10-07-2008 • 15:27

146 Linkedin

Reacties (146)

146
126
25
13
0
0
Wijzig sortering
Ben wel benieuwd hoe zwaar deze ramplank de USBpoort belast qua bandbreedte en stroomverbruik. Het aardige is namelijk dat je niet alleen toetsen kunt toewijzen en van een plaatje voorzien, maar dat je ze in principe ook dynamisch kunt maken. Dus dat er een teller bijzit hoeveel rockets/grenades je nog hebt en een toets oplicht wanneer je een nieuw wapen te pakken hebt.

Dat vergt natuurlijk wel wat extra programmeerwerk, maar wanneer updates geen 3sec duren, dan moet zoiets mogelijk zijn.
De stroomvoorziening loopt via een apart kabeltje en dus niet via usb
Dan mag die dus aardig wat stroom verbruiken, ook wel begrijpelijk omdat het eigenlijk allemaal kleine beeldschermpjes zijn. Maar slurpt dus wel redelijk wat stroom.
Hetgeen wat dit toetsenbord zo duur maakt zijn natuurlijk de oled technologie die nog redelijk in zijn kinderschoenen staat. En het op maat programmeren van elk schermpje kost ook wel redelijk wat om te ontwikkelen. Dit zal dan uiteraard eerst een speeltje zijn voor de rijksten der rijksten, gewoon om te showen. Zodra de technologie goedkoper word en er meer exemplaren verkocht zijn, (dat duurt eerst nog wel even) dan zal het langzamerhand wel zakken naar een acceptabel niveau.

Persoonlijk zou ik wel interesse hebben in een dergelijk rambordje, als het voor de helft van de prijs weg zou gaan, en de bouwkwaliteit een beetje voldoet aan de verwachtingen.
Vind het voor die prijs wel jammer dat er 2 lelijke stekkers in moeten en je dus ook 2 snoeren over je bureau hebt lopen. Hadden ze dat niet wat subtieler kunnen wegwerken zodat usb en stroom via 1 draadje naar binnen komen?

Draadloos zou zoiets helemaal de ultieme gadget zijn. Maar dat zal voorlopig nog wel niet te doen zijn met de stroomvretende schermpjes.
Wat een overrated toetsenbord. Externe dc adapter, lompe usb, en een beetje ergonomie is er ook niet in te vinden.

Bovendien valt nu in de echte foto's (niet de fotosoep mockups) pas op dat je duidelijk de oled schermpjes ziet zitten onder de toetsen wat hem weer een stuk goedkoper doet ogen.

Voor 100 euro zou ik hem wellicht kopen, en een videoproductiebedrijf/audioproductiebedrijf (3fm maybe?) zou hem wel kunnen gebruiken en er wat meer voor over hebben, maar ik denk dat 99% van de bevolking (naar beneden afgerond ;) ) hem te duur vind...

...En ik vond ipods al te duur voor hun functie, alleen maar om de gimmick factor. Deze rijst de pan uit..
Als je het beter denkt te kunnen ;-) Maak er zelf een?
Onderzoek bleek dat <1000 stuks je niet veel goedkoper uitkomt hoor met eigen ontwerp + fabricatie...
Ik heb zelf zo'n mini exemplaar met 3 knoppen en merk wel wat nadelen:
 • geen officiele vista 64 support (de driver voor het dinkie komt van een externe partij, prolific, die een 'usb-to-serial' driver aanbiedt. Deze brengt de komende tijd ook geen vista64 update uit). Het is wel mogelijk om met beta (unsigned) drivers te werken, maar dan moet je je computer bij elke herstart op laten starten (F8) met support voor unsigned drivers.
 • de oleds zijn niet evenredig verlicht, sommigen zijn amper zichtbaar
 • de hoeveelheid plugins is nog wat klein en de manier om eigen plugins te maken niet duidelijk beschreven.
 • 1-2% cpu usage (constant)
 • ledjes kunnen niet heel snel achter elkaar updaten (probeer maar eens te spelen met de animated gif plugin.
 • Er zit een delay in het veranderen van knoppen. Als je de shift indrukt, duurt het tot 3 seconden voor de veranderde functionaliteit op de knoppen zichtbaar is.
Maar de plugins en functies die er zijn, werken prima en het is een extreem cool ding met hoge pats-factor ;)
Wij hebben de Optimus 'mini' ook, maar mbt de Optimus Maximus:
Ik werk met Windows64 Ultimate en het werkt zonder problemen en is volledig ondersteund, verder kan je de lichtsterkte vd oleds softwarematig aanpassen of de sensor zijn gang laten gaan.
De CPU usage is 0 als je het software met rust laat: toetsenbord kan stand-alone werken dankzij het SD kaartje dat de layers bevat.
Verder is bijv filmpje afspelen best mogelijk; ongeveer 10 frames per seconde. Het is natuurlijk geen LCD screen van 24"
Tot slot is bijv "shift" vloeiend hier? werkt onmiddelijk, zelfde voor caps lock oid.
En hoe moet je nu je bios aanpassen? Ander toetsenbord, of wordt het dan ineens een standaard qwerty of azerty..... Ik neem tenminste aan dat de extra functies pas werken binnen een OS. Als je de instellingen ahw kan opslaan op het toetsenbord zelf, zal het weer geen probleem zijn.
Hmm het apparaat mist uitstraling... Met zo'n technische gadget had het er echt wel beter uit moeten zien....

Lijkt wel een mislukte kruising tussen logitech zwart en apple wit... Ipod scrollwheel erbij en hij is compleet :D

ff serieus, het zwart-wit contrast vind ik echt niet staan (kwestie van smaak?) Heeft het hele Art.lebedev design team staan slapen ofzo? :P

Maak hem dan helemaal shiny strak zwart.. Dat de overgang van oled en toetsenbord te zien is door de plaatjes. Doe inderdaad ook niet de entire toets doorzichtig maar alleen de bovenkant..

En ik kan het niet goed zien, maar zijn die toetsen nou vlak?? Ik weet niet hoe dat voelt, de meeste toetsen op de tobo's buigen toch een beetje naar binnen? En als de toetsen van dit tobo naar binnen buigen vervormt het beeld dan niet??

1 voordeel, geen koude vingertjes meer met dit tobo :D

@Edit: Ik wacht nog op het eerste tobo dat compleet uit een stuk touch screen oled bestaat... Lijkt me veel mooier, daar kun je pas echt op programmeren :D

[Reactie gewijzigd door Saiya op 13 juli 2008 03:12]

Is ook in het zwart verkrijgbaar..

Toetsen zijn inderdaad vlak maar doet snel wennen voor de sneltyper; 300apm is geen probleem bleek.
Wat mij vooral opvalt is dat het toetsenbord niet de beloofde vulling van de toetsen geeft.

Deze versie heeft kleine vierkantjes in de shift, en een kleintje in de spatiebalk. De andere (middel-)grote toetsen zullen vast het zelfde probleem hebben.

Dit is anders dan de conceptart:

http://www.trustedreviews...e/4488-1643remapping2.jpg

Waar de spatiebalk, shift en tab knop volledig benut worden.
Werd wel tijd! Ik kijk uit naar de review! Heb alleen wel mijn twijfels bij de mogelijke verkoopaantallen van zo'n toetsenbord met een dergelijk prijskaartje. Allemaal wel leuk, maar practisch en ergonomisch zijn er betere op de markt te verkrijgen!

Ik zie persoonlijk tevens niet echt het nut in van O-Led programmeerbare keys. Voor de standaard toetsen zou ik toch gewone letters willen, en om nou een dergelijk toetsenbord aan te schaffen voor 10 custom keys, gaat me toch echt iets te ver. Dan lijkt me een G15 of G11 toch een stukje idealer in prijs/kwaliteit/functionaliteit verhouding.

[Reactie gewijzigd door Thrace Grumble op 10 juli 2008 15:41]

Shortcuts worden altijd aangehaald als het voordeel van Oled programmeerbare toetsen. Vind ik altijd een beetje vreemd want is het punt van een shortcut juist dat je iets sneller kan doen en niet op je toetsenbord hoeft te kijken wat de shortcut nu feitelijk is. In Photoshop ken ik de shortcuts van alle door mij vaak gebruike functies uit mijn hoofd, kijk nooit naar het toetsenbord om ctrl-v te vinden oid. Media-keys met icoontjes zie ik nog wel enig nut in maar als je plaatjes nodig hebt voor je shortcuts kan je net zo goed de muis pakken. Een degelijk toetsenbord met een fijne aanslag kan je er 10 van verslijten voordat je er een Optimus Maximus uit hebt.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen met zeer gespecialiseerde software zoals zeer grote video/audio pakketten maar voor een thuisgebruiker lijkt mij dit overkill.

[Reactie gewijzigd door Coju op 10 juli 2008 15:53]

Niet alleen short-cuts.
Het toetsenbord zou zich aan elke taal aan kunnen passen en dan de juiste tekens weer kunnen geven. Heb je ook niet altijd nodig, maar ik denk dat elke Nederlander die wel eens in België achter een PC kruipt graag zou willen dat je kon switchen van azerty naar qwerty (en Belgen in Nederland waarschijnlijk ook).
Ook leuk voor Chinezen en andere landen met vreemde alfabetten (denk ik).

En natuurlijk moet elke game zijn eigen configuratie hebben zodat je niet alleen gelijk weet dat je met asdw kan rondlopen, maar ook wat de andere toetsen doen (wie wil er nu een handleiding lezen).

Nog steeds geen reden om zoveel geld uit te geven, maar het was toch ook meer een proof of concept dan serieuze massaproductie? (de groep mensen die ook 500+ euro aan schoenen uitgeeft zal de prijs wel geen bezwaar vinden denk ik)
Natuurlijk is het ongelooflijk veelzijdig en inderdaad, het is vanaf het concept de bedoeling geweest het enigzins exclusief te houden in de productie (per 90 100 stuks in Taiwain) , verdeling, uitgave, lancering en dus ook de klanten...
Het is nooit Artemy's bedoeling geweest er een 'nieuwe G15' oid van te maken.
Mwa, het fijne van zo'n icoontje is natuurlijk wel dat ook iemand anders die achter jouw pc zit kan zien wat die knop doet en er zo gebruik van kan maken. Of jan met de pet daar 1200 euro aan wil uitgeven is natuurlijk de vraag, maar voor de gratis-internet-pc van een vijfsterrenhotel o.i.d. kan ik het me wel voorstellen :)
Als er nou al handdoeken worden gejat denk ik niet dat een tobo van 1200 euro een goed idee is, of ze moeten het echt gigantisch goed vastmaken :+
*Zeker nooit in Okura of een degelijk 5 sterren geweest? (of gewoon zelfs 4 * zoals t Berghotel in Amersfoort)*
Van mij mag je het proberen ;-) en anders bestaat er voor de hotels daarvoor altijd nog de Kensington-Locker mogelijkheid.
En een Kensington is ook zo lekker veilig ;)
http://www.boingboing.net...howto-open-laptop-lo.html
Weet ook wel dat het voor de verzekering moet maar toch.
Exactly my thoughts.. Daarom zie ik dus alleen het nut in van de extra 10 toetsen, zoals ik zei en niet b.v. voor het gebruik van shortcuts. En dan blijft het toch een verschrikkelijk duur toetsenplankje :P
ff zeiken hoor:

Wel jammer dat de spatie maar voor een heel klein gedeelte een oled heeft :P

En wat voor zin heeft blind typen met dit toetsenbord? zonde vh geld...

Ik zie trouwens al een gat in de markt voor nieuwe popup spam..

[Reactie gewijzigd door gassiepaart op 10 juli 2008 16:08]

Welk gat in de markt, je praat wel over een toetsenbord van 1200 euro.
Hoeveel mensen hebben 1200 euro om aan een toetsenbord te besteden?
Dat zijn er niet veel denk ik en hoeveel mensen met geld hebben dat geld ervoor over?
Een paar duizend mensen wereldwijd?

Het is voor de popup spammers (nu nog) niet interessant om hun energie aan te verspillen. Misschien als het toetsenbord zo'n duizend euro goedkoper wordt dat het op termijn misschien interessant wordt. Nu is het niets meer dan een gadget voor de mensen die de centen (ervoor over) hebben en die doelgroep is volgens mij gewoon niet groot genoeg.
Inderdaad. Op zich is wel goed voor te stellen waarom gewoon elke toets maar een 48x48 schermpje heeft. Maar de scheiding tussen het schermpje en de rest van de toets is gewoon veel te duidelijk. Het zou gewoon helemaal niet op moeten vallen.

Daarnaast lijkt mij de extra grote spatiebalk niet echt passen.

Die plastic kapjes geven me niet het idee dat ik een >$1000 kwaliteitsproduct onder handen heb. Maar die kapjes druk je dus in, waarbij de schermpjes op dezelfde plek (hoogte) blijven zitten?

Natuurlijk is dit het eerste product met deze features. Maar voor >$1000 zou ik toch wel iets meer verwachten.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee