Rondreizend gamemuseum Game On-expo maakt pitstop in Groningen

Met als aanleiding 'gaming bestaat 50 jaar' is sinds 2 oktober een Game On-expo te zien in Groningen. Deze naar eigen zeggen grootste, wereldwijd rondreizende game-expositie, bevat met behulp van een groot scala aan donaties 120 speelbare gameapparaten. Wij namen er een kijkje.

Het concept van Game On werd pakweg twintig jaar geleden bedacht in het Londense Barbican en is in principe vrij simpel: het fenomeen gaming vieren door een grote verzameling aan games, consoles, controllers, arcadekasten en andere game-gerelateerde spullen uit te stallen. Als je even voor het gemak twintig jaar vooruit spoelt, kun je niet anders dan stellen dat met behulp van onder meer privéverzamelaars, de tweedehandsmarkt en gamebedrijven zelf de expositie een aardige verzameling heeft opgebouwd. Nu Game On zich in Groningen bevindt, is die ook met eigen ogen te zien.

Je steentje bijdragen

Originele schetsen van de eerste Super Mario Bros.-game

Game On is een internationaal rondreizende expositie, wat betekent dat het gros van de verzameling, waaronder alle logge arcadekasten, steeds weer naar een andere plek in de wereld wordt vervoerd en tentoongesteld. Zo was de expo begin vorig jaar nog in Spanje te bezoeken.

Vanaf november bestaan games vijftig jaar, dus qua timing hadden ze het in het Forum Groningen, waar de expo zich nu bevindt, goed voor elkaar. ''We hebben in het verleden al met Barbican samengewerkt aan de expo AI: More Than Human, dus vandaar dat we een goede band met ze hadden en de tentoonstelling nu hierheen konden halen'', aldus Hans Poll, directeur programma en marketing van Forum Groningen. Het werpt zijn vruchten af; tijdens de herfstvakantie waren er dagelijks zo'n vierhonderd bezoekers. ''Sommige mensen komen tot drie keer toe terug, of blijven zelfs zeven uur lang,'' lacht Poll. ''Het loopt echt hartstikke goed.''

Hanuman; wie is er niet groot mee geworden.

De tentoongestelde gameverzameling moet volgens de originele visie van de Londenaren de evolutie binnen deze entertainmentindustrie goed weergeven. Dat gebeurt niet alleen door met een chronologische tijdlijn te werken; elke individuele game staat er om een reden, vertelt Jos Westra, gids bij Forum Groningen en tevens zelf fervent gamer. ''Ze moeten allemaal een bepaald pionierschap hebben in videogames en op hun eigen manier een bijdrage aan de industrie hebben geleverd.''

Soms kan zo'n bijdrage best nog wel niche zijn, leggen Poll en Westra uit, terwijl we door het thema 'World Games' lopen. Zo is er Prince of Persia, die als eerste game soepele bewegingen gebruikte. Of Cuphead, die zijn plekje hier verdiend heeft door de oude-Disney-tekenfilmstijl en de hoge moeilijkheidsgraad. Ook de obscure PS2-titel Hanuman: Boy Warrior is speelbaar. Deze game is in het Westen totaal onbekend, maar heeft volgens de rondleiders als eerste Indiase videogame alsnog wel impact gehad, al was dat niet wereldwijd.

Misschien wel het meest zeldzame item in de gehele collectie: een PlayStation 5.

Neerlands trots

Elk stukje Hollands Trots krijgt een Made in NL-blokje

Het feit dat Game On van een internationale organisatie is, brengt ook wat beperkingen met zich mee. Zo mist het Nederlandse team wat creatieve vrijheid. De thema's waarin de verzameling is opgedeeld, waaronder indiegames, multiplayergames, filmgames, moeten bijvoorbeeld over de hele wereldwijde linie hetzelfde blijven. En aangezien de collectie zelf ook steeds weer grotendeels wordt overgedragen, verschilt Game On niet bijzonder veel per editie. Eén aspect is daarentegen wel uniek aan de Groningse versie: de grote nadruk op de Nederlandse game-industrie.

Met dat eigen onderwerp heeft deze editie wel enkele unieke stukken die grotendeels geschonken zijn door Nederlandse verzamelaars, stichtingen of gamebedrijven. Overigens blijft het wel echt bij Nederland; er zit niets uit België in de collectie.

Een voorbeeld van een Nederlands item in de expo is de zeldzame Philips VideoPac-console, die dankzij de Stichting tot Behoud van Historische Philips Producten te zien is. Een ander voorbeeld is het Wii U-spel Underground, dat ontwikkeld is in samenwerking met het UMCG in Groningen voor chirurgen-in-opleiding en daar als trainingssoftware nog steeds wordt gebruikt. Maar het gaat niet alleen om commerciële producten. Westra en Poll laten als voorbeeld het deel in de expo over de Dutch Demo Scene zien.

Dutch Demo Scene: modden voordat het cool was

Toen de eerste thuisconsoles opkwamen, beseften gamers met een beetje technisch vernuft al snel dat het mogelijk moest zijn om te rommelen met de spelcode om zo dingen in de game aan te kunnen passen. Pioniers en trendsetters op dat gebied waren de 1001 Crew uit Alkmaar, zo stelt Westra. ''Die mensen kwamen erachter dat je broncode van de cassettes van de Commodore 64 met wat programmeerwerk redelijk eenvoudig kon kraken op de computer.''

''Ze pasten zo bijvoorbeeld de introducties van games aan. Dan voegden ze een tag toe, net als graffiti, en zetten ze er hun eigen naam in.'' Zo'n aangepaste intro, ook wel een 'cracktro' genoemd, werd gekopieerd en op floppy's gedeeld. Een paar daarvan zijn zichtbaar in de expo; die zijn afkomstig van de 1001 Crew. Met die cracktro's ontstond een soort vroege mod-scene, maar dan in eerste instantie alleen om op te scheppen met je programmeervaardigheden en niet zozeer om echt dingen toe te voegen aan games, zoals nieuwe levels.

Reusachtige robotcontroller

Door zo'n groot scala aan thema's en onderwerpen in de expo probeert de organisatie zo veel mogelijk mensen te bereiken. Kinderen kunnen meteen door naar het moderne gedeelte en de hele dag FIFA spelen en volwassenen kunnen nostalgische gevoelens de vrije loop laten door retrotitels te spelen. Echte gameliefhebbers moeten volgens Poll en Westra ook genoeg 'nieuws' te zien krijgen, wat wellicht ook wel de reden is dat er zoveel niche-aspecten zitten in de tentoonstelling.

Als laatste voorbeeld van iets dat vooral een niche bedient, laten Westra en Poll een pronkstuk van de expositie zien: de game Steel Battalion, inclusief zeldzame reuzecontroller. Westra: ''Dit spel is ontwikkeld als experiment: wat kunnen we nog meer met controls doen en hoever kunnen we daarmee gaan?'' Om die vraag te beantwoorden heeft ontwikkelaar Capcom een militair-achtig dashboard gemaakt, alsof je echt in een robot zit. Spelers moeten op commando een voor een op de juiste knoppen drukken en de juiste schuiven omzetten. ''Je moet aardig pro zijn wil je dit spel kunnen spelen, maar supergaaf dat zoiets bestaat,'' exclameert Westra enthousiast.

Met een groot en divers scala aan dergelijke unieke, innovatieve gameproducten doet Game On goed zijn best om het fenomeen gaming en alles wat daarbij komt kijken - groot en klein, bekend en onbekend - uitgebreid te vieren. Tot en met 6 maart 2022 blijft de tentoonstelling in Nederland. Daarna wordt alles weer ingepakt om naar een nog onbekende bestemming elders te verkassen. Een kaartje voor de expo kost 12,50 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Kevin Krikhaar

Stagiair nieuwsredactie

29-10-2021 • 16:23

49 Linkedin

Reacties (49)

Wijzig sortering
LOL, al decennialang hetzelfde gezeur.

Groningers: "Kom leuk concert in de kuip, of leuke tentoonstelling in de Rai gaan we natuurlijk heen"
Randstedelingen: Wat.. helemaal naar Groningen, ben je gek...?
Tja, als je in het noorden woont ben je gewoon gewend dat je je regelmatig naar de randstad moet begeven, omdat dat nou eenmaal het centrum is van onze economie. Ik kan die A6 door de polder inmiddels ook wel dromen ;) Andersom kan ik me wel voorstellen dat iemand uit de randstad niet vaak maar het noorden moet, omdat je er niet snel iets te zoeken hebt. Daarom een goede reden voor de Tweakers die deze expo interessant lijken om eens een dagje Groningen te doen ;)
Moeten is een groot woord, ik ken genoeg Groningers die deze eeuw nog niet in de randstad zijn geweest, maar die gaan vaak met plezier een dagje Oldenburg. ik ken ook Amsterdammers die al jaren hun stad niet uit zijn geweest. Dat maak je met Groningers wat minder vaak mee in mijn persoonlijke beleving.

Ik heb ooit maanden 5x in de week op en neer gereden van Groningen naar Schiphol, ik ken amper Randstedelingen die zich daar wat bij voor kunnen stellen.
Groningen is een hele leuke stad. Wees welkom!

Kortingscode GameOnUnlimited geeft je een kaart voor 9,50 euro via de site van het Groninger Forum.

[Reactie gewijzigd door Nikeo op 29 oktober 2021 23:29]

Ziet er tof uit! Helaas een beetje uit de route voor de gemiddelde Nederlander en al helemaal voor de Belgen. Maar veel plezier gewenst voor de noorderlingen!
Aanrader inderdaad, daar kan je wel een paar uurtjes zoet zijn.

Ook staan er regelmatig nieuwe games, dus ook de moeite waar om na een tijdje nog eens te gaan.
Ik zou zeggen laten je niet weerhouden door de afstand.. hoe groot is Nederland nu eigenlijk. Maar bedankt :)
Als mede-Groninger moet ik ook altijd een beetje lachen als mensen klagen over de afstand naar Groningen en 'het ligt niet zo centraal'.

Dan leg ik altijd uit dat de afstand Groningen --> Randstad wel veel korter moet zijn, want ik word vrij regelmatig 'daar' verwacht. Andersom wordt er soms gesproken dat het een wereldreis is.

De gemiddelde "Randstedeling" staat in een weekje meer tijd in de file dan een reisje Utrecht <> Groningen zou kosten qua tijd ;)
Klopt, vanuit het noorden rijden we (als het kan) vaak genoeg een avondje op en neer naar Amsterdam/Utrecht/Rotterdam voor een concert. Dat zie ik andersom niet zo snel gebeuren.
Ligt natuurlijk ook aan de artiest, de ene artiest zie/hoor ik liever dan de ander. Daar heb ik dan ook meer voor over. ;)
Haha herkenbaar. Ik wordt soms uitgenodigd op Schiphol-Rijk om 09:00 's ochtends voor een of andere sessie. Andersom kunnen engineers pas om 11:00 bij ons zijn door de reistijd :')

Funny how that works.
Over een paar jaar kunnen we in een duikboot genieten van het museum randstad onder water als de dijken de zeespiegelstijging niet meer aankunnen.
Wel een stukje varen vanuit Groningen, maar dat hebben we er wel voor over dan.
Ach ik vind het helemaal niet erg dat 'Westerlingen' dit beeld hebben.
Houden we het in het Noorden nog een beetje gezellig.

De medewerkers van de toenmalige PTT moesten i.h.k.v. door de overheid verplichte spreiding in het Noorden gaan werken en wonen. Veel protest, maar toen de KPN weer terug ging naar het westen wilden velen niet meer mee terug.

Kortom: 'Er gaat niets boven Groningen' :)
Voor mij is ~3 uur rijden ook wat te ver, maar ik gun diegenen die noordelijker wonen ook wel een lolletje.
Ziet er tof uit! Helaas een beetje uit de route voor de gemiddelde Nederlander en al helemaal voor de Belgen. Maar veel plezier gewenst voor de noorderlingen!
LOL! Ik woon in het noorden van Finland. Om de dichtsbijzijnde (middel)grote stad te bereiken moet ik een afstand afleggen vergelijkbaar met die tussen Groningen en Maastricht... Nederland is een piepklein land! :)
Mooi om te zien, helaas dat het niet echt centraal is, waardoor het wel voor velen iets te ver weg zal zijn. Alternatief zou het nationaal videogame museum in Zoetermeer kunnen zijn (ben er zelf nog niet geweest, maar daar is ook veel te spelen van wat ik begreep).

Denk trouwens dat die Nike Air Mags een stuk zeldzamer zijn dan de PS5 ;)
Zoiets hoeft ook echt niet centraal te zitten. Nu juist een mooi moment op Groningen eens te verkennen!
Het is juist mooi dat er een keer zoiets buiten de randstad te vinden is. Vergeet niet dat ruim 80% van de Nederlanders buiten de 4 grote steden van de randstad woont en voor die mensen is de randstad (relatief) ver weg.

En centraal is relatief natuurlijk. Want het is nu een stuk dichterbij voor mensen die in Denemarken of Duitsland wonen.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 29 oktober 2021 17:47]

50% Van Nederland woont in de randstad, niet 20%. Zie wiki: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Randstad
Ik keek alleen naar de inwoneraantal van de 4 grote gemeenten (steden) wat grofweg 2,5 miljoen is..

Als je het over de randstad hebt is het logisch (vind ik) dat je het (alleen) over Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam hebt en niet over (ook) Katwijk, Houten en noem het maar op. Al helemaal in deze context.
In deze context gaat het om reisafstand, niet hoe groot de stad of gemeente is. Dus juist in deze context doen de kleinste dorpjes in de Randstad ook gewoon mee.
Nee hoor. Want toen ik de 80% erbij haalde had ik het over wonen in en niet over reistijd.

Plus als de expositie in de randstad was georganiseerd dan was de kans groot geweest dat het in een musea van 1 van de bovengenoemde steden werd tentoongesteld.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 29 oktober 2021 18:09]

Nee hoor. Want toen ik de 80% erbij haalde had ik het over wonen in en niet over reistijd.
Context stopt niet bij jouw reactie. Bovendien beweer jij dat de randstad voor die 80% relatief ver weg is. Dat is dus onzin.
Plus als de expositie in de randstad was georganiseerd dan was de kans groot geweest dat het in een musea van 1 van de bovengenoemde steden werd tentoongesteld.
Dat is totaal niet relevant. Al was de expositie wel in Katwijk of Houten tentoongesteld, dat maakt voor de reistijd niks uit.

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 29 oktober 2021 18:44]

Mijn context stop wel bij mijn reactie.

En hoe zo is dat onzin. Zijn genoeg mensen die de randstad relatief (het zit m in dat woord) ver vinden, zeker hen zonder eigen vervoer .

[Reactie gewijzigd door er0mess op 29 oktober 2021 18:51]

Nogmaals: jij beweert dat de randstand voor 80% van Nederlanders (relatief) ver weg is. Dat is onzin als slechts 50% van de Nederlanders buiten de randstad woont.
Jij zegt:

"Vergeet niet dat ruim 80% van de Nederlanders buiten de 4 grote steden van de randstad woont en voor die mensen is de randstad (relatief) ver weg."

Hoe je het ook probeert te draaien, het is en blijft onzin.

Voor mensen uit bijvoorbeeld Alphen a/d Rijn is de randstad (relatief)ver weg volgens jou terwijl die mensen er middenin wonen.... :P
Helemaal overheen gelezen dat je alleen de 4 grote steden bedoelde. Maar goed, het gaat om een gebied idd...

[Reactie gewijzigd door Aikon op 29 oktober 2021 18:26]

Nee hoor. Heb het later toegevoegd na jouw reactie om verdere misverstanden (van andere) te voorkomen dus no worries!
Zwolle is volgens mij Nederlands meest centrale 'grote stad'. Bijna het hele land met uitzondering van zuid-Limburg of Zeeland, waar weer relatief weinig mensen wonen, is vanuit Zwolle makkelijk te bereiken.
Ook verstandiger om dit buiten de grote steden in de randstad te doen. Te veel primaten daar die alles stelen of slopen. nieuws: Ook T-Mobile haalt smartphones uit Amsterdamse winkels

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 30 oktober 2021 14:45]

Zoetermeer: 2 uur en 5 minuten reistijd, 181 kilometer.

Groningen: 1 uur en 27 minuten reistijd, 118 kilometer.

Niet iedereen woont in de Randstad. Geografisch gezien is de Randstad zelfs met de beste wil van de wereld niet centraal gelegen te noemen.
Wij zijn er geweest met onze 5 jarige. Erg leuk en interactief.
Hier wil ik wel heen. Uiteraard is het Bonami museum in Zwolle ook een superleuk game computer museum, ook een aanrader.
"Vanaf november bestaan games vijftig jaar,"

Waar is dat op gebaseerd? Welke gebeurtenis in de gaming-geschiedenis wordt hier precies als startdatum gebruikt?

"Misschien wel het meest zeldzame item in de gehele collectie: een PlayStation 5."
8)7

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 29 oktober 2021 16:43]

Pong wordt door velen als een van de eerste videogames beschouwd, en is uit 1972 :).
En 1972 is 49 jaar geleden. Geen 50.
Echt? :D

Maar vooruit dan maar, ik slinger Wikipedia wel even voor je aan: https://en.wikipedia.org/wiki/Video_game_industry#1970s
In 1971, the first commercial arcade video game, Computer Space, was released.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 29 oktober 2021 16:50]

In november 1971 kwam Computer Space uit, het eerste commercieel verkrijgbare videospel :)
Leuk idee, misschien ga ik er wel even langs. Ik woon maar 20 min er vandaan.
Wel een hele (OT) discussie hoe centraal e.e.a. ligt, maar nergens een linkje naar het Forum Groningen? ;)
Deze expo moest ik als Groninger natuurlijk ook even bezoeken. Vond het vooral leuk om de originele Pong en Space Invaders eens in het echt te spelen (valt dan anno nu wel een beetje tegen ;)). Dit was van voor mijn tijd.

Ook grappig om de consoles en arcadekasten uit mijn jeugd nog eens te bespelen. Sowieso leuk dat je overal echt mee kunt spelen. Ik zou het daarom wel bezoeken op een rustig moment, want als het druk is kan ik me voorstellen dat alles bezet is.

Had mijn zoontje van bijna 3 mee en die heeft zich ook uitstekend vermaakt in de racesims en race arcadekasten :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee