Dutch Power Cows zijn Stampede op World Community Grid begonnen

De Dutch Power Cows zijn gestart met hun jaarlijkse stampede, waarbij de gebruikers hun ongebruikte rekenkracht een maand lang inzetten voor een specifiek project voor gedistribueerde computing. Dit keer is dat het World Community Grid.

Het is de twintigste keer dat de Dutch Power Cows een stampede houden. Hierbij laten de gebruikers massaal hun clients voor distributed computing een maand lang meerekenen aan een enkel project, om zoveel mogelijk punten te vergaren en hoog in de ranglijsten te komen. Op 1 maart om 00.00 uur begon het team met de focus op World Community Grid en 1 april om 00.00 uur eindigt deze. Geïnteresseerden kunnen zich aansluiten bij het initiatief om mee te helpen bij de ranking van Dutch Power Cows en ongebruikte rekenkracht in te zetten voor de wetenschap.

Het World Community Grid maakt gebruik van de Boinc-client voor distributed computing. Deelnemers kunnen na installatie en registratie lid worden van Dutch Power Cows via de teampagina of via een registratieformulier. Als ze hun client laten meerekenen, tellen de punten mee voor het DPC-team.

WCG is een platform dat meerdere onderzoeken steunt met rekenkracht en daarbij via de Boinc-client standaard de cpu van deelnemers gebruikt. Op dit moment zijn er zes verschillende onderzoeken actief:
OpenPandemics - COVID-19, Mapping Cancer Markers, Smash Childhood Cancer, Microbiome Immunity Project, Help stop TB (Tubercoluse) en het Africa Rainfall Project. Deelnemers kunnen zelf kiezen aan welk WCG-deelproject te willen bijdragen. Meer informatie staat in het Stampede 20-topic op Gathering of Tweakers.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-03-2021 • 10:57

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Ik ben wel benieuwf of er überhaupt ooit iets gevonden met die BOINC client.
ik deed ook mee totdat SETI ermee stopte, daarna nog even eiwitten wezen vouwen maar vond het wel leuk geweest.
Ik ben wel benieuwf of er überhaupt ooit iets gevonden met die BOINC client.
De BOINC client zelf is alleen een client. Het gaat om het project wat je draait.

En jazeker, daar zijn zeker dingen mee gevonden in het verleden. Recent nog, zie deze update bijvoorbeeld:
Lab testing has begun for several drug candidates that may target proteins that play a role in certain childhood cancers.

The Smash Childhood Cancer research team has identified proteins and other molecules that play key roles in certain childhood cancers. The challenge is now to find chemical drug candidates that specifically target these key molecules and therefore control the cancer cells.

The research team has a list of additional potential targets that may be significant in the development of various childhood cancers. They are now conducting a review on the existing literature about these targets. This is a first step to narrow down the original list, and to help the
researchers decide what to focus on next.

The research team continues to analyze data from the previous batches of work run on World Community Grid.

Below are the key proteins that have been examined so far and for which we have new updates. Each protein listed is involved in the development of at least one type of childhood cancer.

Beta catenin
Late last year, the researchers identified a compound that may be effective at targeting this protein. This compound is now undergoing testing.*

Osteopontin
Testing has now begun on several compounds that may be effective at targeting this protein.*

PAX3:FOX01
Late last year, the researchers identified a compound that may be effective in targeting this protein, and lab testing has now begun for the compound.*
Je moet sowieso ook niet verwachten dat er een kant en klaar medicijn uit WCG komt rollen. Zo werkt het (helaas) niet. Met WCG worden een heleboel calculaties gedaan om veelbelovende mogelijkheden te identificeren. Dan hoeven de wetenschappers vooral daarop nog in te zoomen, en kunnen ze de hoop 'ruis' negeren. Dat scheelt hun enorm veel werk dus.

Ook uit andere projecten, zoals FightAIDS@Home en Mapping Cancer Markers zijn al veelbevolende zaken gevonden, die op dit moment worden onderzocht door de wetenschappers. Dat zijn langdurige processen (als in vele jaren), het is niet alsof je binnen een paar dagen uitsluitsel hebt ofzo...

Zie het zo: de wetenschappers kunnen nu met distributed computing in maanden doen wat hun normaal gesproken vele jaren, zo niet tientallen jaren, aan rekenwerk zou kosten, als ze alleen hun eigen (super)computers zouden gebruiken.

In die zin helpt het dus juist enorm!

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 3 maart 2021 16:09]

Bij een aantal projecten sturen ze je bv een plakkaat toe als beloning, mochten jouw berekeningen iets nieuws ontdekt hebben.

Er ligt nog zo gigantisch veel werk op de planken van de wetenschap om berekend te worden. In de astronomie lopen ze bv vele jaren achter. Nieuwe ontdekkingen worden veelal gedaan in data uit onderzoeken van jaren geleden. In de astronomie wordt ook ontzettend veel data maar veel te snel/makkelijk/onterecht weggefilterd, om het maar behapbaar te houden.

Het is echt niet gek dat er zo'n tekort aan chips is, de vraag is in de wetenschap al gigantisch. Laat staan de rest van de wereld. Maar wat wil je als een paar regios de hele wereld moeten bevoorraden, we hadden onze techindustrie niet moeten exporteren.
Heb vorig jaar tijdens het begin van de corona uitbraak meegeholpen. Ben er helaas mee gestopt omdat de ventilatoren in mijn macbook pro letterlijk overuren aan het draaien was. Ik werd gek van het gesuis. Heb mij eigenlijk niet verdiept in wat het precies doet en wat er ooit uitgekomen is. En of ik ook daadwerkelijk heb bijgedragen aan iets wat ook echt gebruikt gaat worden. Vond het wel leuk om mijn steentje bij te dragen.

Zal het nog eens overwegen om het weer aan te slingeren, maar dan niet met 100% cpu zodat ik ook nog fatsoenlijk zonder gesuis kan werken ;)
Pro tip: Download "Volta" (kost een paar euro), hiermee kan je op bepaalde modellen je CPU mee undervolten en op (bijna?) alle modellen een power limit instellen en/of turbo boost uitzetten.

Het uitzetten van turbo boost kan je waarschijnlijk veel herren besparen :)
Bedankt voor de tip! Wist niet dat undervolten op een MacBook mogelijk is. Ik heb de gratis open source tool VoltageShift gevonden die het ook doet.
Thanks, die kende ik nog niet! Goed om te onthouden

Minder fancy, maar gratis is gratis :9

[Reactie gewijzigd door smiba op 3 maart 2021 13:23]

undervolten is dan nog efficienter ook :) de Power-Limit verlagen helpt ook tegen geluid.

Lagere priority geven helpt zeker ook om je eigen werk niet te storen.
Als je niet voor je computer zit kan je ook mee doen!
Je kan ook een maximum aan CPU instellen. Ik heb hem op maximaal 46% staan, dan gaan de ventilatoren niet hoorbaar harder draaien :)
Nou, doe ik ook maar mee.
Hoef ik mn kachel niet aan te zetten als het koud is hier :)
Anoniem: 91868
3 maart 2021 11:09
Heel vroeger deed ik wel eens mee, denk aan 2005 ofzo. Nu laat ik het mooi schieten, zonde van de stroom eerlijk gezegd.
M'n desktop PC staat lekker warme lucht te blazen nu, kan de kachel ook weer wat lager :)
Kachel kost minder ;)
Met deze gasprijzen? Dacht het niet, drie kwartjes per kuub tegenwoordig...
Stroom; https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/kwh-prijs

Gas; https://goedkopeenergieengas.nl/energie/gas/

Edit; 2e link aangepast

[Reactie gewijzigd door Nympho op 3 maart 2021 11:54]

Je linkt twee keer de elektriciteits prijs.
Deze moest je hebben: https://goedkopeenergieengas.nl/energie/gas/

Gas kost dus zo'n drie keer meer per kuub dan elektriciteit per kWh. Geen idee hoe die vergelijking nog opgaat als je een kuub gas en een kWh elektriciteit omrekent naar joule ofzo :P

Edit: voor de volgende keer, energieprijzen gaan in:
kWh --> elektriciteit
m3 --> gas

[Reactie gewijzigd door Minoesh op 3 maart 2021 11:52]

1m3 gas is vergelijkbaar met ~10kWh elektriciteit aan energie inhoud.
Dat is welk afhankelijk van kwaliteit gas, druk en temperatuur gas, en het rendement van de verwarmingsinstallatie natuurlijk.

Maar het lijkt duidelijk dat het goedkoper verwarmen is op gas dan op elektriciteit.
elektriciteit 1kWh = 22cent -> 10kWh = 220cent
1m3 gas = 77cent
Kosten voor installaties en apparatuur niet meegerekend.
Het hele verhaal is natuurlijk complexer, want afhankelijk van rendement CV ketel, rendement elektrische verwarming (resistief rond de 100%, warmtepomp/airco rond de 400-600%) en of je met je gas een hele woning moet verwarmen terwijl je misschien maar 1 kleine kamer warm hoeft te stoken.

Hoe dan ook, je woning of kamer verwarmen met je laptop of pc is niet zo efficient, want dan kun je net zo goed allemaal gloeilampen ophangen :)
thnx (y) (aangepast gelijk)

[Reactie gewijzigd door Nympho op 3 maart 2021 11:54]

1m³ gas, zo'n 10kWh
Dus elektrisch verwarmen is ca. 3x duurder dan met gas. (Op basis van 0,77 ct per m3 gas, en 0,22 ct per kWh. en jouw 1m3 = 10kWh)
Zeer zeker wel. Gas is netto 3x goedkoper.

Wordt pas interessant om op elektra te verwarmen als je ook zonnepanelen hebt. Maarja. Iets met aanschaf enzo.
Is dat straks ook niet minder als de saldering verdwijnt?
Nee juist niet. Je wil dan juist zoveel mogelijk verbruiken als de zon schijnt. En dat doe je het efficiëntst met een warmtepomp.

Als in, die gebruikt gewoon veel.

Ik heb 10 panelen op m’n dak liggen en trek nu 200W uit het net.
Jawel, maar de zon schijnt niet altijd als jij het meest verbruikt toch. Ik snap dat je dan overdag je verwarming wel aan kan zetten als het niet heel bewolkt is, maar als het dan in de winter vroeg donker is kan je niet meer compenseren met saldering? Het gaat uiteindelijk om het gehele plaatje aanschaf, evt in de toekomst thuisbatterij en de tijdstippen waarop jij stroom verbruikt. Hoe duurder gas wordt hoe interessanter elektriciteit, maar ik heb nu nog vooral het gevoel dat je moet zorgen dat je al je apparaten zoveel mogelijk in daglicht aan moet doen om het pas echt intresting te laten worden. Auto opladen is bij ons de helft van het energieverbruik en dat doe je uiteindelijk in de winter ook enkel op tijdstippen dat zonnepanelen niets meer leveren. Ben overigens zeer pro zonnepanelen etc. maar het gaat ontiegelijk duur worden om alles hier in huis energieneutraal te krijgen, ook verwarming dus. Om over eventuele upgrades van de meterkast maar niet te spreken want dan gaat me er hier toch wat stroom doorgejast worden...
maar als het dan in de winter vroeg donker is kan je niet meer compenseren met saldering?
Dat kan je toch niet, want dan is je opbrengst sws al minder.

En ja ik hoop dat vehicle to grid een dingetje wordt. Daar zit genoeg energie in om het een week vol te houden.

Het grote punt is wanneer ga je energie verbruiken. Daar kun je een hoop op besparen. Zoals was overdag draaien ipv ‘s nachts.
M'n desktop PC staat lekker warme lucht te blazen nu, kan de kachel ook weer wat lager :)
Je kachel kost een stuk minder, een PC als kachel is niet zuinig, en ja dan is zelfs gas een stuk goedkoper.
Ik snap wat je bedoelt, maar je doneert stroom aan een goed doel. Bij de stampede wordt er gekeken naar een waardig doel.

Zelf doneer ik regelmatig geld aan goede doelen zoals kanker onderzoek. Met dat geld kunnen ze wetenschappers betalen. Met behulp van initiatieven zoals het World Community Grid hoeft dat geld niet naar rekenkracht te gaan en kunnen ze meer bereiken met de financiële middelen die ze hebben.

Daarnaast doneer ik het liefst wat extra rekenkracht als de zon schijnt en mijn paneeltjes wat overproductie hebben.

Dit is de leukste en meest tweaker-waardige €5 die je kunt doneren. So let's get MHUUuuving }:O
Daar bovenop kun je met BOINC bij een aantal projecten crypto currency minen (Gridcoin, GRC). Ze hebben een whitelist waar de community invloed op heeft. Ik weet alleen niet of je nog steeds lid moet zijn van team Gridcoin. Ze waren bezig die voorwaarde te laten vallen, dan kun je gewoon bij DPC.

Helaas is GRC geen drol waard, maar ik vind het heel wat nuttiger dan bitcoin enz. Zou willen dat het meer aandacht kreeg en op meer beursen verhandeld werd.
Is Henk niet toe aan een links en rechts een ander vlaggensetje ? (Wit, blauw, rood en zwart, geel, rood)
en een regenboog natuurlijk, dan is het niet de Dutch Power Cows maar de Dutch-Belgian LHBTICT power cows. Daarnaast is het ook belangrijk om te denken aan de mensen met een beperking, lichamelijk of mentaal. Wordt het dan toch Dutch-Belgian LHBTICT power cows met of zonder beperking? :)

Zo kan je natuurlijk wel aan de gang blijven, de naam is ooit gekozen omdat het forum Nederlands was.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 3 maart 2021 11:13]

Ik krijg het gevoel dat je een beetje de draak met me steekt. . . .
Ik dacht dat de site en het forum zich richt op een Nederlandstalige gemeenschap ? Cfr. de verandering van Henk als homepage logo naar het huidige steeksleutel-T logo nu, en de verduidelijking door Tweakers.net zelf en de bijbehorende post/artikel, dat dit ook te maken had omdat de reikwijdte verder gaat als enkel een IT-publiek uit Nederland.
Ooit...ooit was het zo, dat is zo. Maar T.net is geëvolueerd. Niet zo gek toch, dat er dan iemand de vraag stelt of we allemaal nog onder de Nederlandse vlag moeten varen, omdat het ooit zo was.
Och kheb een 500watter voeding. Dus die kan ik best 30 dagen 24 uur laten stampen.
Kost dan
22cent per 1 kwh
Dus 500watt kan ik dus 2 uur draaien voor ik op 22cent zit voor 1kw/uur
Dus 12uur(helft van 24uur) x 30dagen. = 360uur x 22cent= 7920cent /100 = 80eu deze maand

Hm, kan ik makkelijk een plus abo nemen en de pc uitzetten.

Moebieltje pakken dan maar
Hm daar heb ik ook een cpu in met meerdere cores
En die is sneller dan mijn i5 4590cpu die ik nu heb en verbruikt veeel minder stroom.
Is daar geen BOINC voor, nee heh of wel?
Oja voor android wel, ios nie

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 3 maart 2021 12:24]

Er is een BOINC client voor Android in ieder geval, geen idee van Apple.
Er zijn ook taken welke ARM geschikt zijn binnen World Community Grid, geen idee hoeveel :P
Ze hebben een client voor macOS, helaas zijn er geen tasks voor macOS op basis van ARM (alleen x86-64)... Daardoor werkt het dus niet optimaal op een Mac met een M1 processor. Ik heb het iig alsnog aangezet op mijn MacBook Air met M1, en voor het eerst sinds ik de Mac heb is de Mac gewoon warm!
De hoeveelheid vermogen van de voeding zegt toch niks over het verbruik van je CPU? Volgens HWI verbruikt een testsysteem met een i5 4590 in totaal max 87 watt, dus doe je berekening nog eens met dat getal als uitgangspunt.
Dan ga je goed nat, je pc verbuikt meer dan je cpu alleen, Je hele pc staat aan en alle onderdelen, je gpu, beeldscherm je ram je usb, en alles trekt stroom, en ik zie op mijn meter ook +/-500 watt.
Ik ga daar maar vanuit, minder is beter natuurlijk, maar als het meer is dan ben je niet blij, ik reken ruim.
Dat weet ik en dat zeg ik ook, HWI meet(te destijds) ook het totale verbruik van het testsysteem, niet alleen de CPU. Als je een losse GPU hebt doen deze idle vrijwel ook niks qua verbruik tegenwoordig. En het scherm kan je uitlaten als je 24/7 gaat stampen. Dus vandaar dat 500W mij erg overstated lijkt.
Ik was wel benieuwd wat mijn MBA M1 kon wegwerken bij dit soort berekeningen. Helaas is het alleen een X86 client dus dan maar geemuleerd. Ben benieuwd hoeveel ik bijdraag.
Toen Seti@Home stopte heb ik BOINC uitgezet, zie daar: 50% lager stroomverbruik... En de eerste ET is nog steeds niet gevonden ;) *SetiNL user Veerboot*
Oeps de start-datum gemist. :X
Alsnog de VM opgestart op mijn krachtige workstation. Let the stampede start :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee